Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Rješeja 1. kolokvija iz 2007/2008
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ddduuu
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 20 - 16

PostPostano: 22:47 ned, 16. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

sve mi je jasno,iako iman problema da sama doden do ovoga... grrr. aj jel mi samo mozete nac 2 konkretna broja za koja to vridi?
sve mi je jasno,iako iman problema da sama doden do ovoga... grrr. aj jel mi samo mozete nac 2 konkretna broja za koja to vridi?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
JANKRI
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
97 = 132 - 35

PostPostano: 22:51 ned, 16. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ddduuu"]sve mi je jasno,iako iman problema da sama doden do ovoga... grrr. aj jel mi samo mozete nac 2 konkretna broja za koja to vridi?[/quote]

Ne mogu se naći dva konkretna broja, jer mi ne znamo po kojem pravilu djeluje funkcija [latex]f[/latex], ali znamo da je slika po njoj jednog intervala koji je pravi podskup od [latex]\mathbb{R}[/latex] baš jednaka [latex]\mathbb{R}[/latex]. Iz toga direktno slijedi da za svaki realan broj van tog intervala, postoji neki broj (možda i više njih) unutar intervala kojima je slika jednaka. Time smo pokazali da funkcija ne može biti injekcija.
ddduuu (napisa):

Ne mogu se naći dva konkretna broja, jer mi ne znamo po kojem pravilu djeluje funkcija , ali znamo da je slika po njoj jednog intervala koji je pravi podskup od baš jednaka . Iz toga direktno slijedi da za svaki realan broj van tog intervala, postoji neki broj (možda i više njih) unutar intervala kojima je slika jednaka. Time smo pokazali da funkcija ne može biti injekcija.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
ddduuu
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 20 - 16

PostPostano: 23:05 ned, 16. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

sve ovo skupa me zbunilo.. a npr da je f sa kojeg intervala u R bi bila injekcija.??. jer npr da je f funkcija ln, tada bi sa intervala <0,+besk> dala R,a ona je strogo rastuca pa je i injekcija. znaci u tom slucaju bi imali injektivnost..ili ne.. ufff sta san zbunjena..
sve ovo skupa me zbunilo.. a npr da je f sa kojeg intervala u R bi bila injekcija.??. jer npr da je f funkcija ln, tada bi sa intervala <0,+besk> dala R,a ona je strogo rastuca pa je i injekcija. znaci u tom slucaju bi imali injektivnost..ili ne.. ufff sta san zbunjena..

[Vrh]
JANKRI
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

97 = 132 - 35

PostPostano: 23:21 ned, 16. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ddduuu"]sve ovo skupa me zbunilo.. a npr da je f sa kojeg intervala u R bi bila injekcija.??. jer npr da je f funkcija ln, tada bi sa intervala <0,+besk> dala R,a ona je strogo rastuca pa je i injekcija. znaci u tom slucaju bi imali injektivnost..ili ne.. ufff sta san zbunjena..[/quote]

Aha, vidim što te buni, nama funkcija [latex]f[/latex] prema uvjetima zadatka mora biti definirana na cijelom skupu realnih brojeva.
ddduuu (napisa):

Aha, vidim što te buni, nama funkcija prema uvjetima zadatka mora biti definirana na cijelom skupu realnih brojeva.

[Vrh]
ddduuu
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 20 - 16

PostPostano: 23:36 ned, 16. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

jojj,, fala fala fala,fala.....:):):):):):) fala... faaala:) i jos miljun puta fala:)

[size=9][color=#999999]Added after 11 minutes:[/color][/size]

ako imate vrimena i volje mozete i 5A rjesit:)
jojj,, fala fala fala,fala.....SmileSmileSmileSmileSmileSmile fala... faaala:) i jos miljun puta fala:)

Added after 11 minutes:

[Vrh]
Anna Lee
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 11 - 9

PostPostano: 23:45 ned, 16. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

5A je kolega jogrgur rjesio na prethodnoj stranici.

[Vrh]
JANKRI
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

97 = 132 - 35

PostPostano: 23:56 ned, 16. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ddduuu"]ako imate vrimena i volje mozete i 5A rjesit:)[/quote]

Joj taj 5A, on je malo zeznut, no, tu je odgovor da takva funkcija postoji, jedan od primjera je [latex]f\left(x\right) = -2^x - 1[/latex], kako doći do toga? Krenemo od pretpostavke da takva funkcija postoji, te nakon provjeravanja svih uvjeta nađemo što sve za nju tada mora vrijediti... :-)

Dakle, "uzmemo" realne brojeve [latex]x_1[/latex] i [latex]x_2[/latex], neka je [latex]x_1 < x_2[/latex], tada mora biti [latex]f\left(x_1\right) > f\left(x_2\right)[/latex] i [latex]g\left(x_1\right) < g\left(x_2\right)[/latex].

Odnosno, [latex]4^{f\left(x_1\right)} - 2^{f\left(x_1\right)} < 4^{f\left(x_2\right)} - 2^{f\left(x_2\right)}[/latex]. Sada odmah vidimo da [latex]f[/latex] mora poprimati samo negativne vrijednosti, inače nejednakost očito ne vrijedi za sve [latex]x_1[/latex] i [latex]x_2[/latex], [latex]x_1<x_2[/latex]. Primjer takve padajuće funkcije koja poprima samo negativne vrijednosti je npr. [latex]f\left(x\right)=-2^x[/latex], no kad uvrstiimo to i malo sredimo izraz dobijemo da nam "smetaju" brojevi u intervalu [latex]\left\langle-1,\, 0\right\rangle[/latex], a njih se rješimo stavljajući [latex]f\left(x\right)=-2^x-1[/latex].

[size=9][color=#999999]Added after 10 minutes:[/color][/size]

[quote="Anna Lee"]5A je kolega jogrgur rjesio na prethodnoj stranici.[/quote]

Ispričavam se ako rješenje već negdje piše, ja to nisam primjetio :-)
ddduuu (napisa):

Joj taj 5A, on je malo zeznut, no, tu je odgovor da takva funkcija postoji, jedan od primjera je , kako doći do toga? Krenemo od pretpostavke da takva funkcija postoji, te nakon provjeravanja svih uvjeta nađemo što sve za nju tada mora vrijediti... Smile

Dakle, "uzmemo" realne brojeve i , neka je , tada mora biti i .

Odnosno, . Sada odmah vidimo da mora poprimati samo negativne vrijednosti, inače nejednakost očito ne vrijedi za sve i , . Primjer takve padajuće funkcije koja poprima samo negativne vrijednosti je npr. , no kad uvrstiimo to i malo sredimo izraz dobijemo da nam "smetaju" brojevi u intervalu , a njih se rješimo stavljajući .

Added after 10 minutes:

Anna Lee (napisa):

Ispričavam se ako rješenje već negdje piše, ja to nisam primjetio Smile

[Vrh]
Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 0:23 uto, 18. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

evo mojih rjesenja s kolokvija bio sam ona grupa koja je u 4. imala arctg...
pa ako se nade netko tko je bio ta grupa... ili ako znate nekog jer nisam nasao nikog pa nisam mogao usporedit...
[latex]1. \left\langle -\frac{1}{5},\, 0 \right] \cup \left[ 2, 1 + \sqrt{3} \right][/latex]
[latex]2. \mathsc{R}_f = \left\langle -1,\, \frac{1}{2} \right\rangle
[/latex]
[latex]f\left( \left\langle -\infty,\, 0 \right] \right) = \left[ 0,\, \frac{1}{2} \right\rangle[/latex]
[latex]3. f^{-1} \left( \left[ \right 1,\, 3 \rangle \right) = \bigcup\limits_{k \in \mathbb{Z}} { \left[- \frac{\pi}{2} + 2k\pi,\, \frac{\pi}{2} + 2k\pi \right] }[/latex]
[latex]4. \left( f \mid _{ \left\langle -\infty,\, 1 \right] } \right) ^{-1} \left(x\right) = \log_3{ \left( \frac{7 - \sqrt{49+4x}}{2} \right) }[/latex]
evo mojih rjesenja s kolokvija bio sam ona grupa koja je u 4. imala arctg...
pa ako se nade netko tko je bio ta grupa... ili ako znate nekog jer nisam nasao nikog pa nisam mogao usporedit...

[Vrh]
bad_angel
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 0

PostPostano: 9:59 uto, 18. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja sam isto bila ta grupa!
1.,3. i 4. su mi isto tako ispali,a za 2.se ne sjecam.. kako je isao zadatak?
i je li krivo ako u 3.nisam napisala uniju ispred zagrade, i u cetvrtom sam zaboravila pisati restrikcije? ce mi to oduzeti bodove?
i zna li itko rjesenje 4. pod b? ja sam napisala da je injekcija, zbog kompozicije. tj.da su obje funkcije injekcije, jer je i arctg injekcija..

a,sjetila sam se drugog zadatka,tj.slike i tako mi je ispalo kao i tebi! :)
Ja sam isto bila ta grupa!
1.,3. i 4. su mi isto tako ispali,a za 2.se ne sjecam.. kako je isao zadatak?
i je li krivo ako u 3.nisam napisala uniju ispred zagrade, i u cetvrtom sam zaboravila pisati restrikcije? ce mi to oduzeti bodove?
i zna li itko rjesenje 4. pod b? ja sam napisala da je injekcija, zbog kompozicije. tj.da su obje funkcije injekcije, jer je i arctg injekcija..

a,sjetila sam se drugog zadatka,tj.slike i tako mi je ispalo kao i tebi! Smile

Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 11:04 uto, 18. 11. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="bad_angel"]je li krivo ako u 3.nisam napisala uniju ispred zagrade, i u cetvrtom sam zaboravila pisati restrikcije? ce mi to oduzeti bodove?
i zna li itko rjesenje 4. pod b? ja sam napisala da je injekcija, zbog kompozicije. tj.da su obje funkcije injekcije, jer je i arctg injekcija..[/quote]
za treci... ma neznam to mi vise djeluje kao neka formalnost...
za 4b ono je tocno al mislim da nije dokaz... ja sam rekao kao pretpostavimo da f nije injekcija onda postoje x_1 i x_2 razliciti i f(x_1)=f(x_2)...
gof(x_1)=g(f(x_1))
gof(x_2)=g(f(x_2))
g(f(x_1))=g(f(x_2)) jer je f(x_1)=f(x_2) i g funkcija...
sad imamo da je gof(x_1)=gof(x_2) i x_1 i x_2 razliciti... =><= jer je gof injekcija... pp je kriva f je injekcija
bad_angel (napisa):
je li krivo ako u 3.nisam napisala uniju ispred zagrade, i u cetvrtom sam zaboravila pisati restrikcije? ce mi to oduzeti bodove?

za treci... ma neznam to mi vise djeluje kao neka formalnost...
za 4b ono je tocno al mislim da nije dokaz... ja sam rekao kao pretpostavimo da f nije injekcija onda postoje x_1 i x_2 razliciti i f(x_1)=f(x_2)...
gof(x_1)=g(f(x_1))
gof(x_2)=g(f(x_2))
g(f(x_1))=g(f(x_2)) jer je f(x_1)=f(x_2) i g funkcija...
sad imamo da je gof(x_1)=gof(x_2) i x_1 i x_2 razliciti... ⇒⇐ jer je gof injekcija... pp je kriva f je injekcija

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2
Stranica 2 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum