Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
ivicasb1 Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
ivicasb1 Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Swerz Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 14:06 sri, 24. 2. 2010 Naslov: |
|
|
[quote="ovdje sam sfušao brojke al neka ostane"]Ajmo prvo probati sa hintom pa ak neide netko ce ti dati cijeli postupak.
tj. si ziher da je tu [b]cos[/b] a ne mozda [b]sin[/b]?
U oba slucaja ideja ti je sljedeca...
[b]n[/b] moze biti paran ili neparan. Dakle radis 2 slucaja jedan za parne a drugi za neparne.
Te sinuse i kosinuse stavljaju tu upravo zbog tih predznaka jer ide od -1 do +1 i u pravilu to im je jedina svrha.
Ajmo sad na zadatak.
Ak si dobro prepisao zadatak onda je niz trivijalan i ima samo jedan član {1}. Uvrsti pa ces vidjeti
Ak si krivo prepisao zadatak onda za parne n-ove niz je rastuc, i odozdo omeđen sa [latex]\frac{3}{2}[/latex] koji je ujedno i minimum jer se postiže a supremum je limes niza ilitiga [latex]2[/latex] i on se ne postize pa stoga nije max.
Za neparne n-ove, niz je padajuc i odozgo omeđen sa [latex]\frac{1}{3}[/latex] koji je ujedno i max. Infimum je limes ilitiga [latex]0[/latex] i on nije min jer se ne postiže.
inf = min{[latex]0[/latex], [latex]\frac{3}{2}[/latex]} = [latex]0[/latex]
sup = max{[latex]2[/latex], [latex]\frac{1}{3}[/latex]}
Uoci da se ne postize ni inf niti sup pa nema niti min niti max.
To bi bilo to, nadam se da nisam napravio pacersku pogrešku...[/quote]
EDIT: evo pacerske pogreske, bum je ispravio...
EDIT2: pacerska pogreska je bila kaj nisam procitao cijeli thread i sad pretpostavljam da si ipak dobro napisao zadatak.
Prica i objasnjenja su ista kao i prije ovog edita al samo sa drugim brojkama.
Za neparne n-ove niz je trivijalnog oblika {1} dakle sup=max=inf=min=[latex]1[/latex]
za parne n-ove niz je odozdo omeđen sa [latex]0[/latex] a odozgo sa [latex]2[/latex] i oni se ne postizu.
Dakle inf niza je [b]0[/b] a supremum [b]2[/b] i oni se ne postižu.
Valjda sam ovaj put dobro rijesio :roll:
ovdje sam sfušao brojke al neka ostane (napisa): | Ajmo prvo probati sa hintom pa ak neide netko ce ti dati cijeli postupak.
tj. si ziher da je tu cos a ne mozda sin?
U oba slucaja ideja ti je sljedeca...
n moze biti paran ili neparan. Dakle radis 2 slucaja jedan za parne a drugi za neparne.
Te sinuse i kosinuse stavljaju tu upravo zbog tih predznaka jer ide od -1 do +1 i u pravilu to im je jedina svrha.
Ajmo sad na zadatak.
Ak si dobro prepisao zadatak onda je niz trivijalan i ima samo jedan član {1}. Uvrsti pa ces vidjeti
Ak si krivo prepisao zadatak onda za parne n-ove niz je rastuc, i odozdo omeđen sa koji je ujedno i minimum jer se postiže a supremum je limes niza ilitiga i on se ne postize pa stoga nije max.
Za neparne n-ove, niz je padajuc i odozgo omeđen sa koji je ujedno i max. Infimum je limes ilitiga i on nije min jer se ne postiže.
inf = min{ , } =
sup = max{ , }
Uoci da se ne postize ni inf niti sup pa nema niti min niti max.
To bi bilo to, nadam se da nisam napravio pacersku pogrešku... |
EDIT: evo pacerske pogreske, bum je ispravio...
EDIT2: pacerska pogreska je bila kaj nisam procitao cijeli thread i sad pretpostavljam da si ipak dobro napisao zadatak.
Prica i objasnjenja su ista kao i prije ovog edita al samo sa drugim brojkama.
Za neparne n-ove niz je trivijalnog oblika {1} dakle sup=max=inf=min=
za parne n-ove niz je odozdo omeđen sa a odozgo sa i oni se ne postizu.
Dakle inf niza je 0 a supremum 2 i oni se ne postižu.
Valjda sam ovaj put dobro rijesio
_________________ Though your dreams be tossed and blown...
|
|
[Vrh] |
|
ivicasb1 Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Swerz Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ivicasb1 Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
ivicasb1 Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Swerz Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Cobs Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ivicasb1 Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Swerz Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ivicasb1 Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Cobs Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ivicasb1 Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Cobs Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ivicasb1 Forumaš(ica)

|
Postano: 13:32 pet, 26. 2. 2010 Naslov: |
|
|
Hvala na odgovoru, ali ja ti nazalost ne kuzim na taj nacin koji si ti rijesio zadatak, nazalost :x
Ja sam cijelo vrijeme vjezbo na malo drukciji nacin.
Ja ti ima rijesen taj zadatak u primjeru jednog testa, ali ne kuzim samo 3.korak u njemu, pa ako ga ti kuzis ( na ovaj "moj nacin " ) pa da mi objasnis bili bi super :o
Ovako2.Korak [latex]bn = 4lim ( nprelaziubeskonacno) * \frac{(-1/4)^n -1} {-5/4}
= 3.korak 4*\frac{4}{5}= \frac{16}{5}
[/latex]
-ne kuzim ovaj treci korak,kako se iz 2. dobije treci.
Hvala
p.s napati me ovaj latex :D
Hvala na odgovoru, ali ja ti nazalost ne kuzim na taj nacin koji si ti rijesio zadatak, nazalost
Ja ti ima rijesen taj zadatak u primjeru jednog testa, ali ne kuzim samo 3.korak u njemu, pa ako ga ti kuzis ( na ovaj "moj nacin " ) pa da mi objasnis bili bi super
Ovako2.Korak
-ne kuzim ovaj treci korak,kako se iz 2. dobije treci.
Hvala
p.s napati me ovaj latex
|
|
[Vrh] |
|
Cobs Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 14:14 pet, 26. 2. 2010 Naslov: |
|
|
[quote="ivicasb1"]Hvala na odgovoru, ali ja ti nazalost ne kuzim na taj nacin koji si ti rijesio zadatak, nazalost :x
Ja ti ima rijesen taj zadatak u primjeru jednog testa, ali ne kuzim samo 3. korak u njemu, pa ako ga ti kuzis ( na ovaj "moj nacin " ) pa da mi objasnis bili bi super :o
Ovako1.Korak [latex]bn = 4* \frac{1^n -1}{4}{5}{-4}
2.korak 4 \displaystyle\lim_{n \to \infty} \frac{1}{4}^n -1 {-5}{4}
3.korak 4*\frac{4}{5}= \frac{16}{5}
[/latex]
E ja ne kuzim ovaj drugi korak,kako se iz njega dobije 3 korak ( 4*\frac{4}{5} )[/quote]
ja ti ovo niš nemrem skužit kaj si napiso... pa ti svakako preporučam:
1.skini ovo: [url=http://miktex.org/2.8/setup]miktex[/url] ( to ti je free programcic za pisanje latex - a )
2. prouči ovo: [url=http://web.math.hr/~ungar/lkratko2e_internet.pdf]latex[/url]
3. ne moraš samo to, imaš po internetu materijala za latex ko pljeve ( sam upisi latex tutorial u google ).
Ja sam naučio pisati pomoću latex-a za par dana ( ono osnovno, ne samo matematicke formule )
4. primi se posla i nauci nešto korisno ( a i olakšat ćeš ljudima posao dešifriranja postova )
Inače s obzirom da nisam uspio skužit tvoj post probat ću ti objasnit svoj:
objasnit cu ti od ove rečenice( pretpostavljam da ovo prije znaš ):
[quote="Ja"]pa vec sam napisao to je: [/quote]
pa u startu imaš limes po [latex]n[/latex] koji teži u [latex]+\infty[/latex] od sume koja ide po [latex]k[/latex] do [latex]n[/latex]( k ide od 1 ). To je isto ko i da pise suma po [latex]k[/latex] do [latex]+\infty[/latex] ( u ovom slucaju bez limesa ispred )( k opet ide od 1 ). Naravno sad kad sam se "rješio" limesa imam sumu nečega( [latex]b_k[/latex] ) po nekom indeksu ( svejedno mi je dal pisem da mi suma ide po k ili po n, pa sam stavio n ). Sad kad sam se rješio limesa idem si malo pojednostaviti izraz po kojemu sumiram, pa ću izlučiti 4, iz izraza[latex](-1)^n-1\cdot4^{-n+2}[/latex], tu četvorku ću stavit ispred sume i ono po čemu sada sumiram je: [latex](-1)^{n-1}\cdot4^{-n+1}[/latex]. ( Primjeti ponovno da n ide od 1 ). Pogledaj sad izraz:
[latex](-1)^n-1\cdot4^{-n+1}[/latex] , za [latex] n = 1 [/latex] to je jednako: [latex](-1)^0\cdot4^0[/latex]
za [latex]n = 2[/latex] izraz je jednak: [latex](-1)^1\cdot4^{-1} = -\frac{1}{4}[/latex] ... možeš za par sljedećih sam.
Kad malo raspišeš tu sumu vidiš da ti je ista ko i da si krenuo od 0 sa članom sumacije: [latex](-1)^n\cdot4^{-n} = \left(-\frac{1}{4}\right)^n[/latex] ( to se lagano da dobiti sa supstituciom npr: t = n - 1 ).
Sad ono što si dobio je geometrijski red gdje je [latex]q \in <-1,1>[/latex] ( q = -1/4 ) tj, taj red konvergira, ak neznas formulu za konvergenciju geom. reda, uzmi formulu za konvergenciju geom. niza ( prvih n - članova ) i baci na to limes kada n ide u beskonacno
ivicasb1 (napisa): | Hvala na odgovoru, ali ja ti nazalost ne kuzim na taj nacin koji si ti rijesio zadatak, nazalost
Ja ti ima rijesen taj zadatak u primjeru jednog testa, ali ne kuzim samo 3. korak u njemu, pa ako ga ti kuzis ( na ovaj "moj nacin " ) pa da mi objasnis bili bi super
Ovako1.Korak
E ja ne kuzim ovaj drugi korak,kako se iz njega dobije 3 korak ( 4*\frac{4}{5} ) |
ja ti ovo niš nemrem skužit kaj si napiso... pa ti svakako preporučam:
1.skini ovo: miktex ( to ti je free programcic za pisanje latex - a )
2. prouči ovo: latex
3. ne moraš samo to, imaš po internetu materijala za latex ko pljeve ( sam upisi latex tutorial u google ).
Ja sam naučio pisati pomoću latex-a za par dana ( ono osnovno, ne samo matematicke formule )
4. primi se posla i nauci nešto korisno ( a i olakšat ćeš ljudima posao dešifriranja postova )
Inače s obzirom da nisam uspio skužit tvoj post probat ću ti objasnit svoj:
objasnit cu ti od ove rečenice( pretpostavljam da ovo prije znaš ):
Ja (napisa): | pa vec sam napisao to je: |
pa u startu imaš limes po koji teži u od sume koja ide po do ( k ide od 1 ). To je isto ko i da pise suma po do ( u ovom slucaju bez limesa ispred )( k opet ide od 1 ). Naravno sad kad sam se "rješio" limesa imam sumu nečega( ) po nekom indeksu ( svejedno mi je dal pisem da mi suma ide po k ili po n, pa sam stavio n ). Sad kad sam se rješio limesa idem si malo pojednostaviti izraz po kojemu sumiram, pa ću izlučiti 4, iz izraza , tu četvorku ću stavit ispred sume i ono po čemu sada sumiram je: . ( Primjeti ponovno da n ide od 1 ). Pogledaj sad izraz:
, za to je jednako:
za izraz je jednak: ... možeš za par sljedećih sam.
Kad malo raspišeš tu sumu vidiš da ti je ista ko i da si krenuo od 0 sa članom sumacije: ( to se lagano da dobiti sa supstituciom npr: t = n - 1 ).
Sad ono što si dobio je geometrijski red gdje je ( q = -1/4 ) tj, taj red konvergira, ak neznas formulu za konvergenciju geom. reda, uzmi formulu za konvergenciju geom. niza ( prvih n - članova ) i baci na to limes kada n ide u beskonacno
|
|
[Vrh] |
|
ivicasb1 Forumaš(ica)

|
Postano: 17:00 pet, 26. 2. 2010 Naslov: |
|
|
E ovako ide cijeli zadatak sa rjesenjem ( nadam se da ces sad bolje skuzit , malo sam se vise potrudio :shock: )
[latex]1.korak: b_n = 4-1+\frac {1}{4} - \frac{1}{16}+......+\frac{(-1)^n-1 ( jedan ide gore sa n)} {4^n-2 (2 ide gore sa n)}[/latex]
[latex]2.korak:b_n = 4* \frac{(-1/4)^n -1}{-1/4 -1}[/latex]
[latex]3.korak:4 \displaystyle\lim_{n \to \infty}\frac{(-1/4)^n -1}{-5/4} [/latex][latex]=4*4/5 = 16/5[/latex]
E sad , nije mi jasno kako se u iz 2. koraka izvede 3.korak tj. kako smo dobili 3. korak, ako mozes pojasniti ( jer ovaj tvoj nacin,nazalost ne kuzim ipak hvala na trudu! )
zivcira me zato sto znam da je neka vrlo mala greskica tj. nacin na koji se dobije na kraju 4* 4/5 = 16/5 a ja je ne mogu trenutno otkriti :evil:
E ovako ide cijeli zadatak sa rjesenjem ( nadam se da ces sad bolje skuzit , malo sam se vise potrudio )

E sad , nije mi jasno kako se u iz 2. koraka izvede 3.korak tj. kako smo dobili 3. korak, ako mozes pojasniti ( jer ovaj tvoj nacin,nazalost ne kuzim ipak hvala na trudu! )
zivcira me zato sto znam da je neka vrlo mala greskica tj. nacin na koji se dobije na kraju 4* 4/5 = 16/5 a ja je ne mogu trenutno otkriti
Zadnja promjena: ivicasb1; 17:40 pet, 26. 2. 2010; ukupno mijenjano 1 put.
|
|
[Vrh] |
|
Swerz Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ivicasb1 Forumaš(ica)

|