Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

zadataci s supremumima i infimumima s drugog kolokvija (zadatak)
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
rimidalv1991
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 6 - 0

PostPostano: 17:41 pet, 7. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Jeli moze netko napisati sluzbeni postupak za 3. zad iz kolokvija 07/08?
Jeli moze netko napisati sluzbeni postupak za 3. zad iz kolokvija 07/08?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Tomislav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
23 = 116 - 93

PostPostano: 18:37 pet, 7. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pošto je 07/08 godina imala 4 grupe, na koji tocno zadatak mislis?
Pošto je 07/08 godina imala 4 grupe, na koji tocno zadatak mislis?

[Vrh]
zbunjena
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 0 - 0

PostPostano: 18:44 pet, 7. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

imam jedno trivijalno pitanje....
imam skup:
S={ [(2n+3)/(3n-8)] * (m^2-3)/(2m^2-9) }

s tim da mi uglate zagrade predstavljaju najveće cijelo i to me baš buni...ostalo znam ...
ne znam što da radim ... možda izračunam infimum i supremum tog prvog podskupa i onda njihovo največe cijelo ili????
molim nekoga da mi pomogne...
nije potrebno riješavat cijeli zadatak
HVALAAA
imam jedno trivijalno pitanje....
imam skup:
S={ [(2n+3)/(3n-Cool] * (m^2-3)/(2m^2-9) }

s tim da mi uglate zagrade predstavljaju najveće cijelo i to me baš buni...ostalo znam ...
ne znam što da radim ... možda izračunam infimum i supremum tog prvog podskupa i onda njihovo največe cijelo ili????
molim nekoga da mi pomogne...
nije potrebno riješavat cijeli zadatak
HVALAAA

[Vrh]
Flame
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
19 = 23 - 4

PostPostano: 19:06 pet, 7. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

@A-tom

Eto, to sto je Ivanaa rekla :)
znaci samo izlucujes i grupiras u produkt... a 2 iz nazivnika se pokrati s 2 uz kosinuse, vjerojatno te to buni.

Samo da se zna, ja jesam koristio adicijske formule, ovo da se predje iz sume kosinusa u produkt je za mene voodoo magija :D:D
lijepo je vidjeti studente koji to znaju koristiti :D

@rimidalv1991

evo 2. grupe...

bas da znam sluzbeni postupak, ne znam... ali nekakvo rjesenje imam:

infimum dobijemo jeftino, fiksiramo ili m ili n i ovog drugog pustimo u beskonacnost pa dobijemo 0... skup ocito sadrzi nenegativne elemente pa je taj infimum "dobar" :)

e sad supremum je malo tezi za pronaci... barem ja neznam neku opcu metodu bez nekog petljanja...

[latex]S = \left\{ \displaystyle\frac{1}{\frac{m}{n} + 4\cdot\frac{n}{m}+3 } : m,n\in\mathbb{N}\right\}[/latex]

Sad je ocito da zelimo da nam nazivnik bude sto manji pa bi htjeli naci infimum tog skupa. Buduci da ako pustimo ili m ili n u beskonacnost dobit cemo da nam izraz tezi u beskonacnost pa se ocito infimum postize za konkretne m i n, odnosno infimum je minimum.

Sad dolazimo do gadnijeg dijela... neka je C nas minimum, vrijedi:

[latex]\displaystyle\frac{4n}{m} + \displaystyle\frac{m}{n} + 3 \geq C \Leftrightarrow \displaystyle\frac{4}{m} n^2 + (3 - C)n + m \geq 0[/latex]

Opravdanje za mnozenje s n bi bilo da je rijec o prirodnom broju, pa nam nece "uzbuniti" nejednakost :D. Buduci da zelimo da nam je nejednakost "dobra" za proizvoljne m i n, diskriminanta kvadratne jednadzbe po n bi nam trebala biti jednaka 0. Naime, za diskriminantu vecu od 0 bi imali m, n takve da je pocetni izraz manji od C, a za diskriminantu manju od 0 izraz nikad ne bi postigao vrijednost C. Dakle,

[latex](3 - C)^2 - 4\cdot\frac{4}{m}\cdot m = 0 \implies (3 - C)^2 = 16[/latex]

Dobivamo [latex]C_1 = -1, C_2 = 7[/latex]. Ocito da [latex]C_1[/latex] ne dolazi u obzir jer je izraz strogo pozitivan, rjesenje je [latex]C = 7[/latex], pa bi supremum skupa trebao biti [latex]\frac{1}{7}[/latex]. Provjerimo:

[latex]\displaystyle\frac{mn}{m^2+4n^2+3mn} \leq \displaystyle\frac{1}{7}[/latex]

[latex]\Leftrightarrow m^2 + 4n^2 + 3mn \geq 7mn[/latex]

[latex]\Leftrightarrow m^2 - 4mn + 4n^2 \geq 0[/latex]

[latex]\Leftrightarrow (m-2n)^2 \geq 0[/latex]

Sto ocito vrijedi za sve m, n. Iz ovoga vidimo i kad se supremum postize: [latex]m = 2n[/latex].

Dakle, dobili smo sto smo htjeli: [latex]\boxed{\sup S = \frac{1}{7}, \quad\inf S = 0}[/latex]

PS vjerojatno je to vec netko negdje rjesio na "prijatniji" nacin :D:D

EDIT:

@zbunjena

upravu si, mozes izracunati infimum i supremum toga pa onda uzeti najvece cijelo... s tim da to moras opravdati cinjenicom da je najvece cijelo rastuca funkcija :)
@A-tom

Eto, to sto je Ivanaa rekla Smile
znaci samo izlucujes i grupiras u produkt... a 2 iz nazivnika se pokrati s 2 uz kosinuse, vjerojatno te to buni.

Samo da se zna, ja jesam koristio adicijske formule, ovo da se predje iz sume kosinusa u produkt je za mene voodoo magija Very HappyVery Happy
lijepo je vidjeti studente koji to znaju koristiti Very Happy

@rimidalv1991

evo 2. grupe...

bas da znam sluzbeni postupak, ne znam... ali nekakvo rjesenje imam:

infimum dobijemo jeftino, fiksiramo ili m ili n i ovog drugog pustimo u beskonacnost pa dobijemo 0... skup ocito sadrzi nenegativne elemente pa je taj infimum "dobar" Smile

e sad supremum je malo tezi za pronaci... barem ja neznam neku opcu metodu bez nekog petljanja...

Sad je ocito da zelimo da nam nazivnik bude sto manji pa bi htjeli naci infimum tog skupa. Buduci da ako pustimo ili m ili n u beskonacnost dobit cemo da nam izraz tezi u beskonacnost pa se ocito infimum postize za konkretne m i n, odnosno infimum je minimum.

Sad dolazimo do gadnijeg dijela... neka je C nas minimum, vrijedi:

Opravdanje za mnozenje s n bi bilo da je rijec o prirodnom broju, pa nam nece "uzbuniti" nejednakost Very Happy. Buduci da zelimo da nam je nejednakost "dobra" za proizvoljne m i n, diskriminanta kvadratne jednadzbe po n bi nam trebala biti jednaka 0. Naime, za diskriminantu vecu od 0 bi imali m, n takve da je pocetni izraz manji od C, a za diskriminantu manju od 0 izraz nikad ne bi postigao vrijednost C. Dakle,

Dobivamo . Ocito da ne dolazi u obzir jer je izraz strogo pozitivan, rjesenje je , pa bi supremum skupa trebao biti . Provjerimo:

Sto ocito vrijedi za sve m, n. Iz ovoga vidimo i kad se supremum postize: .

Dakle, dobili smo sto smo htjeli:

PS vjerojatno je to vec netko negdje rjesio na "prijatniji" nacin Very HappyVery Happy

EDIT:

@zbunjena

upravu si, mozes izracunati infimum i supremum toga pa onda uzeti najvece cijelo... s tim da to moras opravdati cinjenicom da je najvece cijelo rastuca funkcija Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2
Stranica 2 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum