Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
anamarie Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
jejo Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
anamarie Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
27re Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
mew_17 Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
slonic~tonic Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Vishykc Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Zenon Forumaš(ica)
Sarma: -
|
|
[Vrh] |
|
anamarie Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 21:43 sri, 4. 1. 2012 Naslov: |
|
|
[quote="Vishykc"]Ja sam pital prof. i ne znam jel sam dobro skužil, veli isto kad se isprave kolokviji, a usmeni MOŽDA počinju već u petak, 13.1.[/quote]
haha..petak,13..nekima će baš biti zabavno..haha
[size=9][color=#999999]Added after 4 minutes:[/color][/size]
[quote="Zenon"][quote="Vishykc"]a usmeni MOŽDA počinju već u petak, 13.1.[/quote]
Ovo mi je nekako less likely jer to znači da bi onda svi kolokviji koje ćemo mi pisati 9.1. za ta tri-četiri dana trebali biti ispravljeni plus 4. i 5. zadaća koju predajemo na kolokviju. A profesor treba imati ako ništa drugo rezultate drugog kolokvija da zaključi ocjenu :P
Ne kažem da nije moguće, nego mi je baš zvuči nekako kao da je mala vjerojatnost da to bude. Iskreno, nadam se da neće :P[/quote]
analizu inače jako brzo ispravljaju..pa je nažalost moguće..
Vishykc (napisa): | Ja sam pital prof. i ne znam jel sam dobro skužil, veli isto kad se isprave kolokviji, a usmeni MOŽDA počinju već u petak, 13.1. |
haha..petak,13..nekima će baš biti zabavno..haha
Added after 4 minutes:
Zenon (napisa): | Vishykc (napisa): | a usmeni MOŽDA počinju već u petak, 13.1. |
Ovo mi je nekako less likely jer to znači da bi onda svi kolokviji koje ćemo mi pisati 9.1. za ta tri-četiri dana trebali biti ispravljeni plus 4. i 5. zadaća koju predajemo na kolokviju. A profesor treba imati ako ništa drugo rezultate drugog kolokvija da zaključi ocjenu
Ne kažem da nije moguće, nego mi je baš zvuči nekako kao da je mala vjerojatnost da to bude. Iskreno, nadam se da neće |
analizu inače jako brzo ispravljaju..pa je nažalost moguće..
|
|
[Vrh] |
|
kiara Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Hubert Cumberdale Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
satja Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Hubert Cumberdale Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 13:19 čet, 5. 1. 2012 Naslov: |
|
|
[quote="satja"][quote="Hubert Cumberdale"]Hej, imam pitanje. Učim za usmeni i prof nam je zadao za dz dokazati da je f(x)=x^n strogo rastuća, s napomenom da dakle treba pokazati da za x1<x2 slijedi x2^n - x1^n > 0. Uz to je i rekao da je to često pitanje na usmenom pa zato gnjavim :D[/quote]
[tex]f(x)=x^2[/tex] nije strogo rastuća na [tex]\mathbb{R}[/tex]. Vjerojatno si zaboravio neki uvjet: možda se gleda na [tex]\mathbb{R}^+[/tex] ili je [tex]n[/tex] neparan.[/quote]
Ma naravno, da, zaboravila sam napisati, traži se dokaz za n neparan. Sry.
E i još jedno, treba dokazati ln(a^x)=x*ln a, piše da je dokaz sličan ovome dokazu:
e^x=a, e^y=b, e^(x+y)=a*b
=> ln(a*b) = f^(-1) (a*b) = x+y = f^(-1) (a) + f^(-1) (b) = lna + lnb
Hvala što će se (ako će se) nekome dati gnjaviti s ovime :D
satja (napisa): | Hubert Cumberdale (napisa): | Hej, imam pitanje. Učim za usmeni i prof nam je zadao za dz dokazati da je f(x)=x^n strogo rastuća, s napomenom da dakle treba pokazati da za x1<x2 slijedi x2^n - x1^n > 0. Uz to je i rekao da je to često pitanje na usmenom pa zato gnjavim |
[tex]f(x)=x^2[/tex] nije strogo rastuća na [tex]\mathbb{R}[/tex]. Vjerojatno si zaboravio neki uvjet: možda se gleda na [tex]\mathbb{R}^+[/tex] ili je [tex]n[/tex] neparan. |
E i još jedno, treba dokazati ln(a^x)=x*ln a, piše da je dokaz sličan ovome dokazu:
⇒ ln(a*b) = f^(-1) (a*b) = x+y = f^(-1) (a) + f^(-1) (b) = lna + lnb
Hvala što će se (ako će se) nekome dati gnjaviti s ovime
|
|
[Vrh] |
|
satja Forumaš(ica)
|
Postano: 13:28 čet, 5. 1. 2012 Naslov: |
|
|
[quote="Hubert Cumberdale"][quote="satja"][quote="Hubert Cumberdale"]Hej, imam pitanje. Učim za usmeni i prof nam je zadao za dz dokazati da je f(x)=x^n strogo rastuća, s napomenom da dakle treba pokazati da za x1<x2 slijedi x2^n - x1^n > 0. Uz to je i rekao da je to često pitanje na usmenom pa zato gnjavim :D[/quote]
[tex]f(x)=x^2[/tex] nije strogo rastuća na [tex]\mathbb{R}[/tex]. Vjerojatno si zaboravio neki uvjet: možda se gleda na [tex]\mathbb{R}^+[/tex] ili je [tex]n[/tex] neparan.[/quote]
Ma naravno, da, zaboravila sam napisati, traži se dokaz za n neparan. Sry.[/quote]
Eksponent je neparan, pa iskoristi formulu [dtex]a^{2k+1}-b^{2k+1}=(a-b)(a^{2k}+a^{2k-1}b+a^{2k-2}b^2+\ldots+ab^{2k-1}+b^{2k}).[/dtex] Za [tex]a>b[/tex], prva zagrada je očito pozitivna. Ako su [tex]a, b[/tex] istog predznaka, onda je i druga zagrada pozitivna jer su svi pribrojnici pozitivni. Ako su [tex]a, b[/tex] različitog predznaka, onda je tvrdnja jasna jer je tada [tex]a^{2n+1}[/tex] pozitivan dok je [tex]b^{2n+1}[/tex] negativan.
Hubert Cumberdale (napisa): | satja (napisa): | Hubert Cumberdale (napisa): | Hej, imam pitanje. Učim za usmeni i prof nam je zadao za dz dokazati da je f(x)=x^n strogo rastuća, s napomenom da dakle treba pokazati da za x1<x2 slijedi x2^n - x1^n > 0. Uz to je i rekao da je to često pitanje na usmenom pa zato gnjavim |
[tex]f(x)=x^2[/tex] nije strogo rastuća na [tex]\mathbb{R}[/tex]. Vjerojatno si zaboravio neki uvjet: možda se gleda na [tex]\mathbb{R}^+[/tex] ili je [tex]n[/tex] neparan. |
Ma naravno, da, zaboravila sam napisati, traži se dokaz za n neparan. Sry. |
Eksponent je neparan, pa iskoristi formulu [dtex]a^{2k+1}-b^{2k+1}=(a-b)(a^{2k}+a^{2k-1}b+a^{2k-2}b^2+\ldots+ab^{2k-1}+b^{2k}).[/dtex] Za [tex]a>b[/tex], prva zagrada je očito pozitivna. Ako su [tex]a, b[/tex] istog predznaka, onda je i druga zagrada pozitivna jer su svi pribrojnici pozitivni. Ako su [tex]a, b[/tex] različitog predznaka, onda je tvrdnja jasna jer je tada [tex]a^{2n+1}[/tex] pozitivan dok je [tex]b^{2n+1}[/tex] negativan.
|
|
[Vrh] |
|
bloo Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
student_92 Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Orah Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
anamarie Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
weeh Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 20:49 pon, 30. 1. 2012 Naslov: |
|
|
[quote="Hubert Cumberdale"][quote="satja"][quote="Hubert Cumberdale"]Hej, imam pitanje. Učim za usmeni i prof nam je zadao za dz dokazati da je f(x)=x^n strogo rastuća, s napomenom da dakle treba pokazati da za x1<x2 slijedi x2^n - x1^n > 0. Uz to je i rekao da je to često pitanje na usmenom pa zato gnjavim :D[/quote]
=> ln(a*b) = f^(-1) (a*b) = x+y = f^(-1) (a) + f^(-1) (b) = lna + lnb
Hvala što će se (ako će se) nekome dati gnjaviti s ovime :D[/quote]
Ne znam koliko ste došli s usmenima i dal će vam još koristiti, ali eto:
[latex]\ln(a^b)=b\ln(a)[/latex]napadnemo sa[latex]x \mapsto e^x[/latex] dobivamo [latex]a^b=e^{b\ln(a))=(e^{ln(a)})^b=a^b[/latex], pa to vrijedi za sve a i b dobro definirane.
Hubert Cumberdale (napisa): | satja (napisa): | Hubert Cumberdale (napisa): | Hej, imam pitanje. Učim za usmeni i prof nam je zadao za dz dokazati da je f(x)=x^n strogo rastuća, s napomenom da dakle treba pokazati da za x1<x2 slijedi x2^n - x1^n > 0. Uz to je i rekao da je to često pitanje na usmenom pa zato gnjavim |
⇒ ln(a*b) = f^(-1) (a*b) = x+y = f^(-1) (a) + f^(-1) (b) = lna + lnb
Hvala što će se (ako će se) nekome dati gnjaviti s ovime |
Ne znam koliko ste došli s usmenima i dal će vam još koristiti, ali eto:
napadnemo sa dobivamo , pa to vrijedi za sve a i b dobro definirane.
|
|
[Vrh] |
|
Orah Forumaš(ica)
|
Postano: 0:27 uto, 31. 1. 2012 Naslov: |
|
|
[quote="anamarie"][quote="Orah"]Kad će onda biti zadnji rokovi za usmeni kod prof. Šikića (usmeni popravnog i popravni usmenog)? Jel možda pišu negdje na faksu? Zna li se barem okvirno kad će biti?[/quote]
znam da su popravni usmenog danas počeli,profesor je njima odmah rekao kad će odgovarati,a za vas sa popravnog ne znam[/quote]
Ako bi netko od kolega slučajno saznao te termine, bio bih im neizmjerno zahvalan ako bi ih ovdje postali. Znam da smo najmanje samo dvoje s popravnoga, ali i mi zaslužujemo znati, ne? :P
anamarie (napisa): | Orah (napisa): | Kad će onda biti zadnji rokovi za usmeni kod prof. Šikića (usmeni popravnog i popravni usmenog)? Jel možda pišu negdje na faksu? Zna li se barem okvirno kad će biti? |
znam da su popravni usmenog danas počeli,profesor je njima odmah rekao kad će odgovarati,a za vas sa popravnog ne znam |
Ako bi netko od kolega slučajno saznao te termine, bio bih im neizmjerno zahvalan ako bi ih ovdje postali. Znam da smo najmanje samo dvoje s popravnoga, ali i mi zaslužujemo znati, ne?
|
|
[Vrh] |
|
|