Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Usmeni kod prof. Hrvoja Šikića
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 13, 14, 15  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
gflegar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
68 = 72 - 4

PostPostano: 14:58 ned, 15. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Iz strogog rasta eksponencijalne funkcije, ali neznam kak bi se to trebalo pomocu limesa dokazati...
Iz strogog rasta eksponencijalne funkcije, ali neznam kak bi se to trebalo pomocu limesa dokazati...
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
quark
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 26 - 6

PostPostano: 15:00 ned, 15. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="dalmatinčica"]
a iz čega onda slijedi??[/quote]

Iz deficinije :lol:

[b]Zabuna, ovo je za sh[/b]:
Na [0,+inf) e^x je strogo rastuća, -e^(-x) je strogo rastuća pa je i sh(x) strogo rastuća; kako je sh(x) neparna, onda je na intervalu (-inf, 0> rastuća.
dalmatinčica (napisa):

a iz čega onda slijedi??

Iz deficinije Laughing

Zabuna, ovo je za sh:
Na [0,+inf) e^x je strogo rastuća, -e^(-x) je strogo rastuća pa je i sh(x) strogo rastuća; kako je sh(x) neparna, onda je na intervalu (-inf, 0> rastuća.

Zadnja promjena: quark; 15:17 ned, 15. 1. 2012; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
dalmatinčica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 10 - 4

PostPostano: 15:02 ned, 15. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

a pomoću limesa piše
znam i ja tako
a pomoću limesa piše
znam i ja tako

[Vrh]
quark
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 26 - 6

PostPostano: 15:02 ned, 15. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="gflegar"]Iz strogog rasta eksponencijalne funkcije, ali neznam kak bi se to trebalo pomocu limesa dokazati...[/quote]

Kao što rekoh, i meni se čini pitanje - malo besmislenim.

Jedina veza limesa i stroge monotonosti je ta da ako je funkcija neprekidna bijekcija na otvorenom intervalu, da je onda strogo monotona.

Ali smatram da je jednostavnije ovako dokazati monotonost, nego dokazati neprekidnost ch(x) (tj. e^x) i onda dokazati surjektivnost :lol:
gflegar (napisa):

Kao što rekoh, i meni se čini pitanje - malo besmislenim.

Jedina veza limesa i stroge monotonosti je ta da ako je funkcija neprekidna bijekcija na otvorenom intervalu, da je onda strogo monotona.

Ali smatram da je jednostavnije ovako dokazati monotonost, nego dokazati neprekidnost ch(x) (tj. e^x) i onda dokazati surjektivnost Laughing

[Vrh]
gflegar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

68 = 72 - 4

PostPostano: 15:07 ned, 15. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="quark"][quote="dalmatinčica"]

Na [0,+inf) e^x je strogo rastuća, -e^(-x) je strogo rastuća pa je i ch(x) strogo rastuća; kako je ch(x) parna, onda je na intervalu (-inf, 0> padajuća.[/quote]
I to je dobar dokaz za sinus, ali kosinus je definiran sa [tex] \cosh(x) = \frac{e^x + e^{-x}}{2}[/tex] pa se treba malo vise pomuciti...
quark (napisa):
dalmatinčica (napisa):

a iz čega onda slijedi??

Iz deficinije Laughing

Na [0,+inf) e^x je strogo rastuća, -e^(-x) je strogo rastuća pa je i ch(x) strogo rastuća; kako je ch(x) parna, onda je na intervalu (-inf, 0> padajuća.

I to je dobar dokaz za sinus, ali kosinus je definiran sa [tex] \cosh(x) = \frac{e^x + e^{-x}}{2}[/tex] pa se treba malo vise pomuciti...
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
quark
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 26 - 6

PostPostano: 15:15 ned, 15. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="gflegar"][quote="quark"][quote="dalmatinčica"]

Na [0,+inf) e^x je strogo rastuća, -e^(-x) je strogo rastuća pa je i ch(x) strogo rastuća; kako je ch(x) parna, onda je na intervalu (-inf, 0> padajuća.[/quote]
I to je dobar dokaz za sinus, ali kosinus je definiran sa [tex] \cosh(x) = \frac{e^x + e^{-x}}{2}[/tex] pa se treba malo vise pomuciti...[/quote]

Moje isprike, editirat ću :shock:
gflegar (napisa):
quark (napisa):
dalmatinčica (napisa):

a iz čega onda slijedi??

Iz deficinije Laughing

Na [0,+inf) e^x je strogo rastuća, -e^(-x) je strogo rastuća pa je i ch(x) strogo rastuća; kako je ch(x) parna, onda je na intervalu (-inf, 0> padajuća.

Moje isprike, editirat ću Shocked

[Vrh]
gflegar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

68 = 72 - 4

PostPostano: 15:27 ned, 15. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Vjerojatno gledate onaj dokument kojega je netko uploadao sa pitanjima, ja nebi bas previse vjerovao tome... npr. unutra je pitanje : "dokaz ako je niz konvergentan da je i konačan", sto je apsolutno nemoguce dokazati jer se to kosi sa definicijom niza...
Meni se cini da su to pisali ljudi koji nisu niti razumjeli pitanje :)
Vjerojatno gledate onaj dokument kojega je netko uploadao sa pitanjima, ja nebi bas previse vjerovao tome... npr. unutra je pitanje : "dokaz ako je niz konvergentan da je i konačan", sto je apsolutno nemoguce dokazati jer se to kosi sa definicijom niza...
Meni se cini da su to pisali ljudi koji nisu niti razumjeli pitanje Smile
[Vrh]
anamarie
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 13 - 8

PostPostano: 15:47 ned, 15. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="gflegar"][quote="quark"][quote="dalmatinčica"]

I to je dobar dokaz za sinus, ali kosinus je definiran sa [tex] \cosh(x) = \frac{e^x + e^{-x}}{2}[/tex] pa se treba malo vise pomuciti...[/quote]

za ch da je rastuća,uzmeš [b]0<x<y[/b],pa je ch(x+y)=chx*chy+shx*shy>chx*chy>chx
chx*chy+shx*shy>chx*chy jer je shx*shy>0,a chx*chy>chx jer je chx>=1 za svaki x,(naravno to bi isto trebalo dokazati preko definicije ch)
gflegar (napisa):
quark (napisa):
dalmatinčica (napisa):

a iz čega onda slijedi??

Iz deficinije Laughing

za ch da je rastuća,uzmeš 0<x<y,pa je ch(x+y)=chx*chy+shx*shy>chx*chy>chx
chx*chy+shx*shy>chx*chy jer je shx*shy>0,a chx*chy>chx jer je chx>=1 za svaki x,(naravno to bi isto trebalo dokazati preko definicije ch)

[Vrh]
student_92
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

10 = 16 - 6

PostPostano: 16:18 ned, 15. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kopirano s prijašnjih postova. Autor: Phoenix.

Ako znamo da je [tex]e^x \geq 1[/tex] za [tex]x \geq 0[/tex] i ako znamo da je [tex]e^x[/tex] strogo rastuća funkcija.

Neka su [tex]x, y \in \left[0, +\infty \right>[/tex], [tex]x<y[/tex]. Želimo dokazati da je [tex]ch(x)<ch(y)[/tex].
[tex]ch(x)<ch(y) \Leftrightarrow \frac{e^x+e^{-x}}{2}<\frac{e^y+e^{-y}}{2} \Leftrightarrow e^x+e^{-x} < e^y+e^{-y} \Leftrightarrow e^{2x+y} + e^y < e^{x+2y} + e^x \Leftrightarrow e^{2x+y} - e^{x+2y} + e^y - e^x < 0 \Leftrightarrow e^{x+y}(e^x-e^y)-(e^x-e^y) < 0 \Leftrightarrow (e^x-e^y)(e^{x+y}-1) < 0 (*)[/tex]
Znamo da je [tex]e^{x+y}-1 > e^{0+0}-1 = 1-1 = 0[/tex], stoga je druga zagrada uvijek pozitivna. (Primijenjena je stroga nejednakost jer je [tex]x \neq y[/tex].)
Kako je [tex]x<y[/tex], slijedi [tex]e^x < e^y[/tex], odnosno [tex]e^x - e^y < 0[/tex], stoga je prva zagrada negativna. Sveukupno, nejednakost [tex](*)[/tex] vrijedi, a s obzirom da smo koristili niz ekvivalencija, vrijedi i početna tvrdnja koju smo htjeli dokazati: [tex]ch(x)<ch(y)[/tex] za [tex]x<y[/tex].
Kopirano s prijašnjih postova. Autor: Phoenix.

Ako znamo da je [tex]e^x \geq 1[/tex] za [tex]x \geq 0[/tex] i ako znamo da je [tex]e^x[/tex] strogo rastuća funkcija.

Neka su [tex]x, y \in \left[0, +\infty \right>[/tex], [tex]x<y[/tex]. Želimo dokazati da je [tex]ch(x)<ch(y)[/tex].
[tex]ch(x)<ch(y) \Leftrightarrow \frac{e^x+e^{-x}}{2}<\frac{e^y+e^{-y}}{2} \Leftrightarrow e^x+e^{-x} < e^y+e^{-y} \Leftrightarrow e^{2x+y} + e^y < e^{x+2y} + e^x \Leftrightarrow e^{2x+y} - e^{x+2y} + e^y - e^x < 0 \Leftrightarrow e^{x+y}(e^x-e^y)-(e^x-e^y) < 0 \Leftrightarrow (e^x-e^y)(e^{x+y}-1) < 0 (*)[/tex]
Znamo da je [tex]e^{x+y}-1 > e^{0+0}-1 = 1-1 = 0[/tex], stoga je druga zagrada uvijek pozitivna. (Primijenjena je stroga nejednakost jer je [tex]x \neq y[/tex].)
Kako je [tex]x<y[/tex], slijedi [tex]e^x < e^y[/tex], odnosno [tex]e^x - e^y < 0[/tex], stoga je prva zagrada negativna. Sveukupno, nejednakost [tex](*)[/tex] vrijedi, a s obzirom da smo koristili niz ekvivalencija, vrijedi i početna tvrdnja koju smo htjeli dokazati: [tex]ch(x)<ch(y)[/tex] za [tex]x<y[/tex].

[Vrh]
nicki minaj
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 0

PostPostano: 16:35 ned, 15. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Cula sam od par ljudi da profesor Sikic prvo pita tako da student na papir napise dokaz ili sto vec je pitao pa ga nakon toga izvede na plocu i usmeno ispituje dalje. Jel zna itko ista o tome, jel stvarno tako?
Cula sam od par ljudi da profesor Sikic prvo pita tako da student na papir napise dokaz ili sto vec je pitao pa ga nakon toga izvede na plocu i usmeno ispituje dalje. Jel zna itko ista o tome, jel stvarno tako?

[Vrh]
anamarie
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 13 - 8

PostPostano: 17:16 ned, 15. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="nicki minaj"]Cula sam od par ljudi da profesor Sikic prvo pita tako da student na papir napise dokaz ili sto vec je pitao pa ga nakon toga izvede na plocu i usmeno ispituje dalje. Jel zna itko ista o tome, jel stvarno tako?[/quote]

ja sam čula da guljaš tako pita,uglavnom sretno svima sutra :)
nicki minaj (napisa):

ja sam čula da guljaš tako pita,uglavnom sretno svima sutra Smile

[Vrh]
Alia3
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 0

PostPostano: 10:57 pon, 16. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Bi li mi mogao netko malo pojasni Bolzano-Weierstraussov teorem za nizove,ali na kompleksnim brojevima? Vise-manje se ne sjecam zasto kada rastavimo [tex]z_{n} = a_{n}+i*b_{n}[/tex] pa gledamo podniz od [tex]a_{n}[/tex] zakljucimo da je konvergentan,pa gledamo podniz podniza od [tex]b_{n}[/tex] pa se tek onda vratimo na podniz podniza [tex]a_{n}[/tex]. Sikic je to objasnio vrlo logicno ali naravno da nisam zapisala,jel bilo veze s indeksima ili?
Bi li mi mogao netko malo pojasni Bolzano-Weierstraussov teorem za nizove,ali na kompleksnim brojevima? Vise-manje se ne sjecam zasto kada rastavimo [tex]z_{n} = a_{n}+i*b_{n}[/tex] pa gledamo podniz od [tex]a_{n}[/tex] zakljucimo da je konvergentan,pa gledamo podniz podniza od [tex]b_{n}[/tex] pa se tek onda vratimo na podniz podniza [tex]a_{n}[/tex]. Sikic je to objasnio vrlo logicno ali naravno da nisam zapisala,jel bilo veze s indeksima ili?

[Vrh]
satja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

73 = 78 - 5

PostPostano: 13:04 pon, 16. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Alia3"]Bi li mi mogao netko malo pojasni Bolzano-Weierstraussov teorem za nizove,ali na kompleksnim brojevima? Vise-manje se ne sjecam zasto kada rastavimo [tex]z_{n} = a_{n}+i*b_{n}[/tex] pa gledamo podniz od [tex]a_{n}[/tex] zakljucimo da je konvergentan,pa gledamo podniz podniza od [tex]b_{n}[/tex] pa se tek onda vratimo na podniz podniza [tex]a_{n}[/tex]. Sikic je to objasnio vrlo logicno ali naravno da nisam zapisala,jel bilo veze s indeksima ili?[/quote]

Tu se koristi korisna lema koja kaže sljedeće: ne samo da svaki niz ima monoton podniz, nego ako imamo [tex]n[/tex] nizova, postoje "isti" podnizovi tih nizova ("isti" znači s istim indeksima) koji su svi monotoni. To je dokazano u Guljaševoj skripti, str. 52, Korolar 2.2.

Onda to primijeniš na ograničen niz kompleksnih brojeva: gledaš niz realnih dijelova i niz imaginarnih dijelova, pa po lemi postoji podniz realnih dijelova i "isti" podniz imaginarnih dijelova koji su oba monotoni, pa su zbog ograničenosti i konvergentni, dakle i odgovarajući kompleksni brojevi čine konvergentan podniz.
Alia3 (napisa):

Tu se koristi korisna lema koja kaže sljedeće: ne samo da svaki niz ima monoton podniz, nego ako imamo [tex]n[/tex] nizova, postoje "isti" podnizovi tih nizova ("isti" znači s istim indeksima) koji su svi monotoni. To je dokazano u Guljaševoj skripti, str. 52, Korolar 2.2.

Onda to primijeniš na ograničen niz kompleksnih brojeva: gledaš niz realnih dijelova i niz imaginarnih dijelova, pa po lemi postoji podniz realnih dijelova i "isti" podniz imaginarnih dijelova koji su oba monotoni, pa su zbog ograničenosti i konvergentni, dakle i odgovarajući kompleksni brojevi čine konvergentan podniz.

[Vrh]
kiara
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 4

PostPostano: 13:42 pon, 16. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kako su prosli studenti danas na usmenom? Kakva su pitanja bila? Kakav je profesor? Molim malo informacija, hvala!
Kako su prosli studenti danas na usmenom? Kakva su pitanja bila? Kakav je profesor? Molim malo informacija, hvala!

[Vrh]
Alia3
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 0

PostPostano: 13:49 pon, 16. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala i puno. Profesor bas ne voli dokaze iz skripte ali dok razumjem o cemu se radi bude oke..a taj isti zadatak imam da je [tex]\mid a_{n} \mid \leq \mid z_{n} \mid \leq M [/tex] jel to zato sto je [tex] \mid z_{n} \mid = \mid a_{n} \mid + i*\mid b_{n} \mid [/tex] pa kako su pozitivni, [tex]z_{n}[/tex] je veci od svakog pojedinacno?
Hvala i puno. Profesor bas ne voli dokaze iz skripte ali dok razumjem o cemu se radi bude oke..a taj isti zadatak imam da je [tex]\mid a_{n} \mid \leq \mid z_{n} \mid \leq M [/tex] jel to zato sto je [tex] \mid z_{n} \mid = \mid a_{n} \mid + i*\mid b_{n} \mid [/tex] pa kako su pozitivni, [tex]z_{n}[/tex] je veci od svakog pojedinacno?

[Vrh]
anamarie
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 13 - 8

PostPostano: 13:57 pon, 16. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="kiara"]Kako su prosli studenti danas na usmenom? Kakva su pitanja bila? Kakav je profesor? Molim malo informacija, hvala![/quote]
većina su pali,pita po bodovima,što se tiče profesora,meni je čak ok,malo stariji studenti preuveličavaju
ako te pita nešto na prvom pitanju,onda znači da ti je krivo i da padaš
pitanja koje je pitao mene za 4:
Kakav može biti rastući niz,znači ako je omeđen,onda je konvergentan,a ako nije onda divergira u +beskonačno,pa to sve dokazati

je li monotona funkcija neprekidna,pa mu kažeš da nije nužno,ali se može postići ako je slika otvoreni interval u širem smislu,pa pita da mu izrečeš teorem koji govori o tome pa ga dokazati

jeli sinus neprekidna pa dokazati

današnja pitanja od drugih studenata:
ako niz b(n) kovergira u L,gdje konvergira 1/b(n) i dokazati
ako je konvergentan,tada je ograničen
limes jedinstven (za 2)
jeli kompozicija neprekidna...
sve pita po jedno pitanje iz nizove,pa ako to neznaš,ne pita dalje
kiara (napisa):

većina su pali,pita po bodovima,što se tiče profesora,meni je čak ok,malo stariji studenti preuveličavaju
ako te pita nešto na prvom pitanju,onda znači da ti je krivo i da padaš
pitanja koje je pitao mene za 4:
Kakav može biti rastući niz,znači ako je omeđen,onda je konvergentan,a ako nije onda divergira u +beskonačno,pa to sve dokazati

je li monotona funkcija neprekidna,pa mu kažeš da nije nužno,ali se može postići ako je slika otvoreni interval u širem smislu,pa pita da mu izrečeš teorem koji govori o tome pa ga dokazati

jeli sinus neprekidna pa dokazati

današnja pitanja od drugih studenata:
ako niz b(n) kovergira u L,gdje konvergira 1/b(n) i dokazati
ako je konvergentan,tada je ograničen
limes jedinstven (za 2)
jeli kompozicija neprekidna...
sve pita po jedno pitanje iz nizove,pa ako to neznaš,ne pita dalje

Zadnja promjena: anamarie; 16:33 pon, 16. 1. 2012; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
kiara
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 4

PostPostano: 13:59 pon, 16. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Je li to govoris za Guljaša ili za Šikića? Jesi ti prošla?

[Vrh]
anamarie
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 13 - 8

PostPostano: 14:00 pon, 16. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="kiara"]Je li to govoris za Guljaša ili za Šikića? Jesi ti prošla?[/quote]
za šikića
da :)
kiara (napisa):

za šikića
da Smile

[Vrh]
kiara
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 4

PostPostano: 14:05 pon, 16. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Bravo, i hvala! Sta znaci da ako te pita na prvom pitanju padas? Pa moze me pitat neko potpitanje.
Bravo, i hvala! Sta znaci da ako te pita na prvom pitanju padas? Pa moze me pitat neko potpitanje.

[Vrh]
satja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

73 = 78 - 5

PostPostano: 14:11 pon, 16. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Alia3"]Hvala i puno. Profesor bas ne voli dokaze iz skripte ali dok razumjem o cemu se radi bude oke..a taj isti zadatak imam da je [tex]\mid a_{n} \mid \leq \mid z_{n} \mid \leq M [/tex] jel to zato sto je [tex] \mid z_{n} \mid = \mid a_{n} \mid + i*\mid b_{n} \mid [/tex] pa kako su pozitivni, [tex]z_{n}[/tex] je veci od svakog pojedinacno?[/quote]

[tex] \mid z_{n} \mid = \mid a_{n} \mid + i*\mid b_{n} \mid [/tex] ti baš i ne vrijedi: lijevo je realan, a desno kompleksan broj.

[tex]\mid a_{n} \mid \leq \mid z_{n}\mid[/tex] vrijedi zato jer je [tex]|z_n|=\sqrt{a_n^2 + b_n^2} \ge \sqrt{a_n^2 }=|a_n|[/tex] i analogno za [tex]b_n[/tex].
Alia3 (napisa):

[tex] \mid z_{n} \mid = \mid a_{n} \mid + i*\mid b_{n} \mid [/tex] ti baš i ne vrijedi: lijevo je realan, a desno kompleksan broj.

[tex]\mid a_{n} \mid \leq \mid z_{n}\mid[/tex] vrijedi zato jer je [tex]|z_n|=\sqrt{a_n^2 + b_n^2} \ge \sqrt{a_n^2 }=|a_n|[/tex] i analogno za [tex]b_n[/tex].

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 13, 14, 15  Sljedeće
Stranica 10 / 15.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum