Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Ante Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
fireball Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Ante Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 0:25 uto, 21. 2. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="fireball"]30, nema problema... ako se neko opet ne sjeti dodat još jedan dan u 2.mjesec svake prestupne... trebalo bi odredit točan datum za negdje poslje svih ispita, kada su svi siguno na faxu... i to najavit prije[/quote]
Hear, hear!
Imho, mislim da je petak prvog radnog tjedna drugog semestra najbolja opcija za sve.
fireball (napisa): | 30, nema problema... ako se neko opet ne sjeti dodat još jedan dan u 2.mjesec svake prestupne... trebalo bi odredit točan datum za negdje poslje svih ispita, kada su svi siguno na faxu... i to najavit prije |
Hear, hear!
Imho, mislim da je petak prvog radnog tjedna drugog semestra najbolja opcija za sve.
_________________ Eat a lot, sleep a lot, brush 'em like crazy.
Run a lot, do a lot, never be lazy.
|
|
[Vrh] |
|
fireball Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Ante Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 1:08 uto, 21. 2. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="fireball"]
Vokal: mikrofon, stalak ta mikrofon; min 100 € za srednju opremu
2 gitarista: min 2 gitare i min 2 pojačala (combo) po bar 70-80W, bar po jedan efekt (multiefekt neću ni spominjati); min 500€ po osobi za srednju kvalitetu[/quote]
Moram se lagano pobuniti (konstruktivno) protiv ovoga. :)
Što se tiče vokala, mikrofon i stalak za mikrofon nisu dosta. Trebati će vam i razglasni sistem. Samo jedan kvalitetan mikrofon košta iznad €100, a trebati će vam za početak bar dva.
Za neki osrednje loš razglasni sistem, prilagođen pjevanju u manjim prostorijama trebati će vam oko €300 do €500.
Što se tiče gitarističkih pojačala, vlasnik sam bio 50w, 100w i trenutno posjedujem 135w i uglavnom su to lampaška pojačala.
Budući da sam stava da se tranzistorska pojačala ne isplati kupovati, što zbog toga što imaju meni neprihvatljiv "sintetičan" zvuk (naravno ne svi modeli, govorim o onim prosječnim pristupačnim ispod 10000kn) te imaju tendenciju da ne traju dugo jer im zvučnik brzo prdne ili se tranzistor skuri, odmah ću naglasiti da ću pričati nadalje o [b]lampaškim[/b] pojačalima.
Da malo trivijaliziram stvar, lampaška pojačala rade na principu "lampe", nekoliko njih u predpojačalu (koje boja signal) i nekoliko njih u pojačalu (koje pojačava signal iz predpojačala) te ona sve bolje zvuče što se više "upregnu" ili zdravoseljački "odfrlje".
Imao sam kod sebe oko godinu dana Marshall od 100w sa kojim je bilo ne moguće, pa čak i bolno svirati u prostoriji namjenjenoj za probe jer je jednostavno pojačalo bilo preglasno.
Imao sam kod sebe oko par mjeseci Marshalla od 50w koje je također bilo enormno glasno. Jest da sam ih svirao kroz četiri zvučnika od 80w, no poanta je slijedeća:
Za svaki manji prostor, ukoliko se odlučite na lampaška pojačala, 50 W bi vam trebala biti krajnja granica, iznad toga ne!
Također bih više preporučio kombinaciju glava + box umjesto combo, po mogućnosti 2x12 box i glava do 50w.
Možda bih čak i više preporučio pojačalo do 30 W sa 2x12 box-om.
Ukoliko se odlučite na tranzistorska pojačala, možete ići i do 80w, ali ja stvarno savjetujem da idete na lampaška jer u krajnjem slučaju, 80w tranzistorac košta otprilike kao 50w lampe, a i krajnji korisnik pojačala će biti puno sretniji sa svojim zvukom na lampašu nego na tranzistorcu.
fireball (napisa): |
Vokal: mikrofon, stalak ta mikrofon; min 100 € za srednju opremu
2 gitarista: min 2 gitare i min 2 pojačala (combo) po bar 70-80W, bar po jedan efekt (multiefekt neću ni spominjati); min 500€ po osobi za srednju kvalitetu |
Moram se lagano pobuniti (konstruktivno) protiv ovoga.
Što se tiče vokala, mikrofon i stalak za mikrofon nisu dosta. Trebati će vam i razglasni sistem. Samo jedan kvalitetan mikrofon košta iznad €100, a trebati će vam za početak bar dva.
Za neki osrednje loš razglasni sistem, prilagođen pjevanju u manjim prostorijama trebati će vam oko €300 do €500.
Što se tiče gitarističkih pojačala, vlasnik sam bio 50w, 100w i trenutno posjedujem 135w i uglavnom su to lampaška pojačala.
Budući da sam stava da se tranzistorska pojačala ne isplati kupovati, što zbog toga što imaju meni neprihvatljiv "sintetičan" zvuk (naravno ne svi modeli, govorim o onim prosječnim pristupačnim ispod 10000kn) te imaju tendenciju da ne traju dugo jer im zvučnik brzo prdne ili se tranzistor skuri, odmah ću naglasiti da ću pričati nadalje o lampaškim pojačalima.
Da malo trivijaliziram stvar, lampaška pojačala rade na principu "lampe", nekoliko njih u predpojačalu (koje boja signal) i nekoliko njih u pojačalu (koje pojačava signal iz predpojačala) te ona sve bolje zvuče što se više "upregnu" ili zdravoseljački "odfrlje".
Imao sam kod sebe oko godinu dana Marshall od 100w sa kojim je bilo ne moguće, pa čak i bolno svirati u prostoriji namjenjenoj za probe jer je jednostavno pojačalo bilo preglasno.
Imao sam kod sebe oko par mjeseci Marshalla od 50w koje je također bilo enormno glasno. Jest da sam ih svirao kroz četiri zvučnika od 80w, no poanta je slijedeća:
Za svaki manji prostor, ukoliko se odlučite na lampaška pojačala, 50 W bi vam trebala biti krajnja granica, iznad toga ne!
Također bih više preporučio kombinaciju glava + box umjesto combo, po mogućnosti 2x12 box i glava do 50w.
Možda bih čak i više preporučio pojačalo do 30 W sa 2x12 box-om.
Ukoliko se odlučite na tranzistorska pojačala, možete ići i do 80w, ali ja stvarno savjetujem da idete na lampaška jer u krajnjem slučaju, 80w tranzistorac košta otprilike kao 50w lampe, a i krajnji korisnik pojačala će biti puno sretniji sa svojim zvukom na lampašu nego na tranzistorcu.
_________________ The Dude Abides
|
|
[Vrh] |
|
Ante Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Karly Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
fireball Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Trip Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 10:27 uto, 21. 2. 2006 Naslov: |
|
|
..
covjece.. nema me par sati i ovo se zatrpa s pojacalima i mikrofonima i zvucnicima... svi ste krenuli s tom kupovinom svega i svacega..
zuj zuj..
kolko sam skuzila, vecina je gitarista, par klavijaturista, vokala..
malo ih je puno...
ono skloniste, ako bi moglo sluzit za pokoji koncerat, zasto ne bi bilo dobro i za pokoju probu?
ne moramo bit tamo cijeli dan..
i sta se bas nista ne bi moglo s njim popravit?
bilo bi ga korisno imat i ne samo u vezi benda...
ideja da postane neki klub tipa kset mi je i vise nego dobra..
..
covjece.. nema me par sati i ovo se zatrpa s pojacalima i mikrofonima i zvucnicima... svi ste krenuli s tom kupovinom svega i svacega..
zuj zuj..
kolko sam skuzila, vecina je gitarista, par klavijaturista, vokala..
malo ih je puno...
ono skloniste, ako bi moglo sluzit za pokoji koncerat, zasto ne bi bilo dobro i za pokoju probu?
ne moramo bit tamo cijeli dan..
i sta se bas nista ne bi moglo s njim popravit?
bilo bi ga korisno imat i ne samo u vezi benda...
ideja da postane neki klub tipa kset mi je i vise nego dobra..
|
|
[Vrh] |
|
koryanshea Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 10:46 uto, 21. 2. 2006 Naslov: |
|
|
bas je lijepo vidit ovoliko zainteresiranih :D
enivej, "zaduzenje" je doslo od mene i steelworkera, jerbo ne postoji razlog da itko drugi provodi ideju za koju je trenutno jedini on zainteresiran provest (dovoljno da se raspita o tome) :) go, karly, go! :thumbup:
kucica je buducnost a atomsko skloniste je svinjac. ako karly ne pretjeruje kad kaze da vam treba nekoliko kvadrata da se zgurate i da postavite opremu, toliko prostora se moze raskrcit, ja vjerujem, a sto se tice prociscavaca zraka, vjerojatno bi mogli, umjesto satnice u npr. ciboni, placat dizel za to i aj cao.
skloniste zaista je jako iffy ali jedna-dvije probe tjedno (samo nemojte pretjerivat, triba studirat, e! ;)) ce se definitivno probat izmolit.
sto se tice opreme, treba pocet trazit sponzore, jer ocito nije lako imat to sve. medutim, ako budete cekali da se to sve kupi, ne znam kad cete pocet imat probe. sta se moze radit bez potpune opreme? sta tko od vas vec ima doma?
bas je lijepo vidit ovoliko zainteresiranih
enivej, "zaduzenje" je doslo od mene i steelworkera, jerbo ne postoji razlog da itko drugi provodi ideju za koju je trenutno jedini on zainteresiran provest (dovoljno da se raspita o tome) go, karly, go!
kucica je buducnost a atomsko skloniste je svinjac. ako karly ne pretjeruje kad kaze da vam treba nekoliko kvadrata da se zgurate i da postavite opremu, toliko prostora se moze raskrcit, ja vjerujem, a sto se tice prociscavaca zraka, vjerojatno bi mogli, umjesto satnice u npr. ciboni, placat dizel za to i aj cao.
skloniste zaista je jako iffy ali jedna-dvije probe tjedno (samo nemojte pretjerivat, triba studirat, e! ) ce se definitivno probat izmolit.
sto se tice opreme, treba pocet trazit sponzore, jer ocito nije lako imat to sve. medutim, ako budete cekali da se to sve kupi, ne znam kad cete pocet imat probe. sta se moze radit bez potpune opreme? sta tko od vas vec ima doma?
_________________  "Download the files to a non-networked, firewalled computer."
- Dr. Elizabeth Weir
|
|
[Vrh] |
|
fireball Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 13:14 uto, 21. 2. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="fireball"]@goranm: ja se potpuno slažem sa svim što si rekao osim za snagu pojačala... i coimbo su jeftiniji od glava+kutija, zato sam i stavio to, ja osobno imam Glavu od 280W i kutiju od 130W sa 15" zvučnikom, ali je bass pojačalo :D za vokal nisam namjerno računao pojačalo i sve ostale razglasne sitnice, računajuči na to da se da uštjedti direktnoim priključivanjem u mikser.[/quote]
Bass pojačalo je druga stvar, ono treba biti nešto veće snage od gitarskih, neću ulaziti u to pretjerano jer se ne razumijem u bass pojačala previše. No 50w lampaškog gitarskog pojačala je jako snažno! Ja na probi sviram na 60w pojačalu, i ne odlazim iz kuće bez čepića za uši!
No što se tiče direktnog prikljulivanja mikrofona u mikser, opet ti trebaju neki zvučnici kroz koji će vokal (ili neki puhački instrument) ići van. :)
[quote]sto se tice opreme, treba pocet trazit sponzore, jer ocito nije lako imat to sve. medutim, ako budete cekali da se to sve kupi, ne znam kad cete pocet imat probe. sta se moze radit bez potpune opreme? sta tko od vas vec ima doma?[/quote]
Ja trenutno imam jedan 4x12 box i ako bi prostorija zadovoljavala neke moje osnovne uvjete - postotak vlage, temperatura, sigurnost - bio bih ga voljan iznajmiti :)
fireball (napisa): | @goranm: ja se potpuno slažem sa svim što si rekao osim za snagu pojačala... i coimbo su jeftiniji od glava+kutija, zato sam i stavio to, ja osobno imam Glavu od 280W i kutiju od 130W sa 15" zvučnikom, ali je bass pojačalo za vokal nisam namjerno računao pojačalo i sve ostale razglasne sitnice, računajuči na to da se da uštjedti direktnoim priključivanjem u mikser. |
Bass pojačalo je druga stvar, ono treba biti nešto veće snage od gitarskih, neću ulaziti u to pretjerano jer se ne razumijem u bass pojačala previše. No 50w lampaškog gitarskog pojačala je jako snažno! Ja na probi sviram na 60w pojačalu, i ne odlazim iz kuće bez čepića za uši!
No što se tiče direktnog prikljulivanja mikrofona u mikser, opet ti trebaju neki zvučnici kroz koji će vokal (ili neki puhački instrument) ići van.
Citat: | sto se tice opreme, treba pocet trazit sponzore, jer ocito nije lako imat to sve. medutim, ako budete cekali da se to sve kupi, ne znam kad cete pocet imat probe. sta se moze radit bez potpune opreme? sta tko od vas vec ima doma? |
Ja trenutno imam jedan 4x12 box i ako bi prostorija zadovoljavala neke moje osnovne uvjete - postotak vlage, temperatura, sigurnost - bio bih ga voljan iznajmiti
_________________ The Dude Abides
|
|
[Vrh] |
|
fireball Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Karly Forumaš(ica)

|
Postano: 15:32 uto, 21. 2. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="fireball"]ova rasprava se proširila na sve stvari oko kojh se treba dogovoriti, jer kao što je navedeno uvjeti u prostoru di bi se sviralo su jako važni zbog opreme i svega što sljedi oko toga istog pitanja... treba vidjeti sve na sastanku[/quote]
Slažem se.
Mogli bi recimo za početak imat sastanke na matematici a za probe iznajmit recimo u Ciboni gdje nije strašno skupo a oprema je dobra, i svakog bi jedna proba koštala oko 10 kn što mislim da svatko od nas može izdvojit, a u međuvremenu tražit neki pogodni (suh, da se može zaključat itd.) prostor i skupljat opremu.
Znači prijedlog je da se na sastancima dogovore one stvari koje kradu vrijeme od sviranja , da se ode npr. u Cibonu na probe (možemo i drugdje ali mislim da je tamo najbolji omjer cijene i kvalitete opreme)
Eto toliko od mene...
fireball (napisa): | ova rasprava se proširila na sve stvari oko kojh se treba dogovoriti, jer kao što je navedeno uvjeti u prostoru di bi se sviralo su jako važni zbog opreme i svega što sljedi oko toga istog pitanja... treba vidjeti sve na sastanku |
Slažem se.
Mogli bi recimo za početak imat sastanke na matematici a za probe iznajmit recimo u Ciboni gdje nije strašno skupo a oprema je dobra, i svakog bi jedna proba koštala oko 10 kn što mislim da svatko od nas može izdvojit, a u međuvremenu tražit neki pogodni (suh, da se može zaključat itd.) prostor i skupljat opremu.
Znači prijedlog je da se na sastancima dogovore one stvari koje kradu vrijeme od sviranja , da se ode npr. u Cibonu na probe (možemo i drugdje ali mislim da je tamo najbolji omjer cijene i kvalitete opreme)
Eto toliko od mene...
|
|
[Vrh] |
|
fireball Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Trip Forumaš(ica)