Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
pecina Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
marijap Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
pecina Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
marijap Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Mad Wilson Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Elipsa Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Mad Wilson Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
jakov Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
lena Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vinko Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
iuppiter Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vinko Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 18:56 sub, 9. 6. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="iuppiter"]Zanima me dali funkcije sve stavimo kao clanske ili friend, ili je svejedno?
( ili jedino ove koje vracaju bool == i != kao friend?)
I kad u h deklariram funkciju koja na kraju ima const (i to mi bas nije jasno zasto taj const na kraju) da li treba napisati taj const u .h ili samo u .cpp?[/quote]
A neke trebaju biti clanske, neke bi bilo bolje da nisu. Npr. (u slucaju polinoma) + bi bilo bolje da nije clanska, da bi molo raditi npr. 2+p, jer na tipu int (double) nije definirana operacija + koja kao drugi parametar prima polinom. Ako napravimo kao neclasku funkciju, kompajler automatski to shvati kao polinom(2) + p
Friend treba navesti ako u toj funkciji pristupamo private/protected elementima klase.
const na kraju bi bilo dobro navesti ako funkcija ne mijenja sadrzaj klase (thisa). To nam koristi da pozovemo funkciju na objektu koji je konstantan, npr.
[code:1]const polinom p;
p.stupanj()[/code:1]će raditi samo ako je funkcija stupanj deklarirana s tim const na kraju.
Taj const treba navesti i u .h i u .cpp datoteci.
Dakako taj const na kraju nema smisla u neclanskim funkcijama (pa bi stoga dobili grešku da ga stavimo u npr. friend funkciji).
Const na početku znači da je ono što funkcija vraća konstantnog tipa, i ne treba ga miješati sa constom na kraju.
iuppiter (napisa): | Zanima me dali funkcije sve stavimo kao clanske ili friend, ili je svejedno?
I kad u h deklariram funkciju koja na kraju ima const (i to mi bas nije jasno zasto taj const na kraju) da li treba napisati taj const u .h ili samo u .cpp? |
A neke trebaju biti clanske, neke bi bilo bolje da nisu. Npr. (u slucaju polinoma) + bi bilo bolje da nije clanska, da bi molo raditi npr. 2+p, jer na tipu int (double) nije definirana operacija + koja kao drugi parametar prima polinom. Ako napravimo kao neclasku funkciju, kompajler automatski to shvati kao polinom(2) + p
Friend treba navesti ako u toj funkciji pristupamo private/protected elementima klase.
const na kraju bi bilo dobro navesti ako funkcija ne mijenja sadrzaj klase (thisa). To nam koristi da pozovemo funkciju na objektu koji je konstantan, npr.
Kod: | const polinom p;
p.stupanj() | će raditi samo ako je funkcija stupanj deklarirana s tim const na kraju.
Taj const treba navesti i u .h i u .cpp datoteci.
Dakako taj const na kraju nema smisla u neclanskim funkcijama (pa bi stoga dobili grešku da ga stavimo u npr. friend funkciji).
Const na početku znači da je ono što funkcija vraća konstantnog tipa, i ne treba ga miješati sa constom na kraju.
|
|
[Vrh] |
|
nana Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
aska Forumaš(ica)

|
Postano: 1:05 ned, 10. 6. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="nana"]Vezano za zadatak sa integracijom.
za ovaj slucaj kad sa G-L formulom
Znam kak bi pjeske racunala ove tezine w_i u formuli, al nemam pojma kak da ih na racunalu.
To su sklarni umnosci polinoma (G-S postupak...) pa integrali....
jel se ocekuje da osmislim nacin kako to izracunat?[/quote]
Hmm, sta nije da uvijek racunamo Gauss-Legendre s 2 pribrojnika? i.e. w1=w2=1, x1= -1/sqrt(3), x2=1/sqrt(3)
k je broj intervala, na svaki primijenimo Gauss_legendre s 2 pribr., + konstrukcija bijekcije na [-1,1] i tako..
nana (napisa): | Vezano za zadatak sa integracijom.
za ovaj slucaj kad sa G-L formulom
Znam kak bi pjeske racunala ove tezine w_i u formuli, al nemam pojma kak da ih na racunalu.
To su sklarni umnosci polinoma (G-S postupak...) pa integrali....
jel se ocekuje da osmislim nacin kako to izracunat? |
Hmm, sta nije da uvijek racunamo Gauss-Legendre s 2 pribrojnika? i.e. w1=w2=1, x1= -1/sqrt(3), x2=1/sqrt(3)
k je broj intervala, na svaki primijenimo Gauss_legendre s 2 pribr., + konstrukcija bijekcije na [-1,1] i tako..
|
nana Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 9:22 ned, 10. 6. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="aska"]
k je broj intervala, na svaki primijenimo Gauss_legendre s 2 pribr., + konstrukcija bijekcije na [-1,1] i tako..[/quote]
Daaaaaaaaaa :doh: pise u zadatku klasa GaussLegendre integrira po produljenoj Gauss-Legendreovoj formuli sa 2 pribrojnika.
:)
Hvala :D Isprika.
aska (napisa): |
k je broj intervala, na svaki primijenimo Gauss_legendre s 2 pribr., + konstrukcija bijekcije na [-1,1] i tako.. |
Daaaaaaaaaa pise u zadatku klasa GaussLegendre integrira po produljenoj Gauss-Legendreovoj formuli sa 2 pribrojnika.
Hvala Isprika.
_________________ Kad sam bila mala htjela sam biti statističarka
[tex]\omega \in \Omega[/tex] 
|
|
[Vrh] |
|
iuppiter Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 9:30 ned, 10. 6. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="vinko"][quote="iuppiter"]Zanima me dali funkcije sve stavimo kao clanske ili friend, ili je svejedno?
I kad u h deklariram funkciju koja na kraju ima const (i to mi bas nije jasno zasto taj const na kraju) da li treba napisati taj const u .h ili samo u .cpp?[/quote]
[/quote]
u slucaju matrica, hoće li u test primjerima biti recimo 3*A ili A+3, gdje je A matrica? Ili mogu pretpostaviti da ce se uvijek 2 matrice zbrajat, oduzimat, ili što već?
vinko (napisa): | iuppiter (napisa): | Zanima me dali funkcije sve stavimo kao clanske ili friend, ili je svejedno?
I kad u h deklariram funkciju koja na kraju ima const (i to mi bas nije jasno zasto taj const na kraju) da li treba napisati taj const u .h ili samo u .cpp? |
|
u slucaju matrica, hoće li u test primjerima biti recimo 3*A ili A+3, gdje je A matrica? Ili mogu pretpostaviti da ce se uvijek 2 matrice zbrajat, oduzimat, ili što već?
_________________ Stultorum plena sunt omnia.
/Ciceron/
|
|
[Vrh] |
|
aska Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
kika Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
alen Forumaš(ica)

|
Postano: 15:08 ned, 10. 6. 2007 Naslov: |
|
|
[quote="aska"]Jel legalno deklarirat const pointer i onda mu tek kasnije pridruzit neku vrijednost?
Npr. ovo tu:
[code:1]const int *a;
int b=56;
a=&b;
cout<<*a ;[/code:1]
mi sasvim uredno prolazi kompajler i ispise 56, dok ovo tu:
[code:1]const int a;
int b=56;
a=b;[/code:1]
ne prolazi («uninitialized const a»),kao sto je i receno na vjezbama.
Sad, za const pointere nije nista takvo eksplicitno naglaseno...
ne znam kako bi drukcije rijesila problem :|[/quote]
Pa piše u vježbama da je kod konst. pointera konstantno ono na što pokazuju, a ne adresa na koju pokazuju
aska (napisa): | Jel legalno deklarirat const pointer i onda mu tek kasnije pridruzit neku vrijednost?
Npr. ovo tu:
Kod: | const int *a;
int b=56;
a=&b;
cout<<*a ; |
mi sasvim uredno prolazi kompajler i ispise 56, dok ovo tu:
Kod: | const int a;
int b=56;
a=b; |
ne prolazi («uninitialized const a»),kao sto je i receno na vjezbama.
Sad, za const pointere nije nista takvo eksplicitno naglaseno...
ne znam kako bi drukcije rijesila problem  |
Pa piše u vježbama da je kod konst. pointera konstantno ono na što pokazuju, a ne adresa na koju pokazuju
_________________ Između ostalog, mislim da bi kolegij mjera i integral trebao imati svoj podforum među kolegijima treće godine
|
|
[Vrh] |
|
|