#21: Autor/ica: Neno, Lokacija: ZagrebPostano: 4:58 uto, 9. 10. 2012 Prvo, trebaš diplomirati na bilo kojem faksu (to ti je 60 mjeseci posla bez ikakvog prihoda, a, ponekad, jelda, to se protegne i na 72 ili 84 mjeseci bez ikakvog prihoda). Ako ono - trebaš, uspiješ prevesti u uspješni diplomski, onda stječeš pravo na stažiranje (hrvatski izričaj za to je: stručno osposobljavanje za rad) i traje 12 mjecesi. U radnu knjižicu ne dobiješ štambilj poslodavca da si kod njega boravila 12 mjeseci, nego dobiješ štambilj u knjižicu stažiranja. Naknada (možeš si to zamisliti kao neki džeparac) ti je 1600 kuna mjesečno (bez obzira što si ti grijala stolicu 60/72/84 mjeseca). Nakon stažiranja, polažeš stručni ispit pred stručnim povjerenstvom i dobiješ radnu licencu i bacaš se na tržište rada. A tamo ti je: Kolike su plaće..., pitaj mamu... pitaj tatu.
(i sad, ovo nema veze sa ovom temom, ali mi se baš piskara. Ima veze sa današnjim nadnevkom, 9. listopada. I sličicom ga je prigodno popratio Google. Na današnji dan, 9.10. 1892. rođen je veliki, veliki, Ivo Andrić, dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Njegove misli su bezvremenske, uvijek aktualne. Evo npr. ova: "Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati !". Ostale citate pročitaj ovdje: http://bs.wikiquote.org/wiki/Ivo_Andri%C4%87 )
#22: Autor/ica: Anna Lee, Lokacija: ZagrebPostano: 7:39 uto, 9. 10. 2012 Lijepo od tebe sto se brines za mene, ali to sve znam.
I diplomirala sam i trazim posao. Buduci da ga ne nalazim, sad bi se htjela prijavit na to osposobljavanje.
Znam da nije idealno, znam da je 1600kn. Cekat cu jos malo, ako ne nadem nista bolje...mislim, ne vidim koja mi je druga opcija.
Ovako cu bar za godinu dana imat polozen strucni, sto je ipak solidan plus u ovim vremenima.