vsego (napisa): |
Evo, posplittah da bas ne ubijete onu inicijativu off-topic raspravom.
@frutabella: Zanimljiv pristup. Pretpostavljas da postoji netko tko "nije postao, pa ne moze ni nestati" i onda to koristis za dokaz egzistencije tog istog. Po meni, pomalo je zalosno vidjeti takav pristup od strane studentice matematike (osim ako trollas; u tom slucaju, cestitam na uvjerljivosti). |
GauSs_ (napisa): | ||
sveznajuc i svemoguc su besmisleni pojmovi (pogledaj onu staru "moze li stvoriti (taj koji je svemoguc) kamen koji ne moze podignuti" |
frutabella (napisa): |
kroz sliku matematickih dokaza, matematickog sklada i svega lijepog sto matematika nudi, još sam više svjestna Bozjeg postojanja, jer takav sklad nitko osim Njega nije mogao "isprogramirati" |
Kako matematicke dokaze ucimo iz knjiga jer nekome "slijepo" vjerujemo da je dobro dokazao (iako mozda svaki korak i nismo razumjeli) |
sveznajuc i svemoguc su besmisleni pojmovi (pogledaj onu staru "moze li stvoriti (taj koji je svemoguc) kamen koji ne moze podignuti" |
Citat: |
Jedan metod dokazivanja Bozijeg postojanja je onaj razumski-kozmološki (dokaz o postojanju Boga, na temelju činjenice što postoji svemir zaključuje se da mora postojati prvi uzrok svemira, nešto bezuzročno, bezuvjetno, apsolutno, i to je Bog) |
Postoji dosta stvari koje jos treba dokazati, mozda jednom u buducnosti netko opovrgne danasnje tvrdnje, teoreme koji su nam trenutno logični (desavalo se je to i u proslosti) |
Buduci da covjek ima slobodu izbora, Bog kaze sljedece:
"Dobro koje te zadesi od Boga je, a zlo koje te zadesi od tebe je." |
goranm (napisa): |
Nije. Dogadjalo se da su se nakon nekog vremena primijetile neke greske u dokazima, no jos se nije dogodilo da je netko ispravno dokazan teorem opovrgnuo. |
Zenon (napisa): | ||
Meni ovakve izjave studenata matematike zaista smetaju. |
frutabella (napisa): | ||
A ko garantira da jednog dana nece biti? |
goranm (napisa): | ||
Jasno ti je ta prethodna recenica zapravo povlaci obrnuto od onoga sto pricas, tj. da covjek nema slobodu izbora? |
goranm (napisa): | ||||
Razum. |
Covjek ima slobodu izbora, hoce li krenuti putem dobra ili zla, ako krene dobrim putem u tome ce Mu Bog zasigurno pomoci, ali ako krene losim putem sam je za to kriv i sam je uzrokom zla. |
Zar nije logicno, jer si odlican student dobijes stipendiju, drzava, profesori, svi ce ti pomoci da napredujes, ali ako si ljenčina i ne ucis, onda si si sam kriv i nemas pravo drugog kriviti za svoje nedjelo (odnosno "zlodjelo") |
Kako matematicke dokaze ucimo iz knjiga jer nekome "slijepo" vjerujemo da je dobro dokazao (iako mozda svaki korak i nismo razumjeli) tako je vjerniku data Uputa, Bozja knjiga da bi vjeru bolje razumio. |
Jedan metod dokazivanja Bozijeg postojanja je onaj razumski-kozmološki (dokaz o postojanju Boga, na temelju činjenice što postoji svemir zaključuje se da mora postojati prvi uzrok svemira, nešto bezuzročno, bezuvjetno, apsolutno, i to je Bog)
Kaže Uzvišeni: "Zar su oni bez Stvoritelja stvoreni ili su oni sami sebe stvorili?" Zdrav razum potvrđuje da sve ono što postoji mora imati uzrok svoga postojanja, ništa se slučajno ne dešava. Sve se kreće i zbiva, ali se ne kreće samo od sebe. Također ništa (nebitak) ne nastaje samo po sebi, i ne može prerasti u Bitak. Dakle, mora postojati Stvoritelj, biće čije je postojanje neophodno nužno, a to je Bog. |
Pa zar nebesa ukrašena sazviježđima i Zemlja klancima ne ukazuju na Onoga koji sve zna i koji je o svemu obaviješten?
Na moj iskaz: "A otkako studiram matematiku moja uvjerenja su još čvršća da Bog postoji, Jedan Jedini," nisam mislila da mi je matematika uspjela dokazati postojanje Boga, nego kroz sliku matematickih dokaza, matematickog sklada i svega lijepog sto matematika nudi, još sam više svjestna Bozjeg postojanja, jer takav sklad nitko osim Njega nije mogao "isprogramirati" Naravno, sve matematicki ni ne mozemo dokazati, matematika ipak nije savršena da bi mogla sve dokazati. Postoji dosta stvari koje jos treba dokazati, mozda jednom u buducnosti netko opovrgne danasnje tvrdnje, teoreme koji su nam trenutno logični (desavalo se je to i u proslosti), ali to sve za to što je nas um, razum ograničen, možemo ga samo nadograđivati, ali do savršenstva ne može ići, jer je samo Bog savršen. |
Razum koji se temelji na vjerojatnosti, a vjerojatnost nije apsolutna istina. Samo Bog zna šta nas u budućnosti sve čeka. |
Mislim da nisam nigdje navela da pretpostavljam da Bog postoji (ako jesam, moja greška),no ja tvrdim da On sigurno postoji (nema tu mjesta za pretpostavke ) |
Ako se pravilno shvati Božja opstojnost izvodi se zaključak da je Bog onaj koji je oduvjek jer nije postao, a sve što postaje ima svoj vijek trajanja pa mu dođe kraj i nestane, a Istinski Bog je zauvijek jer nije postao pa tako neće ni nestati. |
Mislim da tvrditi nesto i pretpostavljati nesto nije isto. |
Neke stvari se mogu i direktno dokazati. |
Kako matematicke dokaze ucimo iz knjiga jer nekome "slijepo" vjerujemo da je dobro dokazao (iako mozda svaki korak i nismo razumjeli) |
Jedan metod dokazivanja Bozijeg postojanja je onaj razumski-kozmološki (dokaz o postojanju Boga, na temelju činjenice što postoji svemir zaključuje se da mora postojati prvi uzrok svemira, nešto bezuzročno, bezuvjetno, apsolutno, i to je Bog) |
Zdrav razum potvrđuje da sve ono što postoji mora imati uzrok svoga postojanja, ništa se slučajno ne dešava. Sve se kreće i zbiva, ali se ne kreće samo od sebe. |
Također ništa (nebitak) ne nastaje samo po sebi, i ne može prerasti u Bitak. Dakle, mora postojati Stvoritelj, biće čije je postojanje neophodno nužno, a to je Bog. |
Pa zar nebesa ukrašena sazviježđima i Zemlja klancima ne ukazuju na Onoga koji sve zna i koji je o svemu obaviješten? |
Na moj iskaz: "A otkako studiram matematiku moja uvjerenja su još čvršća da Bog postoji, Jedan Jedini," nisam mislila da mi je matematika uspjela dokazati postojanje Boga, nego kroz sliku matematickih dokaza, matematickog sklada i svega lijepog sto matematika nudi, još sam više svjestna Bozjeg postojanja, jer takav sklad nitko osim Njega nije mogao "isprogramirati" |
Razum koji se temelji na vjerojatnosti, a vjerojatnost nije apsolutna istina.
Samo Bog zna šta nas u budućnosti sve čeka. |
Sta ja sad mogu ako ti smetaju, ali to je tako. Neki se dokazi jednostavno nauce napamet, jer nam se ne da razimsljati ili za to nemamo vremena, ili nam je pretesko za shvatiti, ali prihvatimo to kao istinu. (nije bas pohvalno, slazem se, ali desava se) |
vsego (napisa): | ||||||
Cekamo.
Prestrashno. /* cut */
Ne. |
To nije ono sto ta recenica kaze. Ona kaze da sto god dobro napravis je zapravo Bog napravio, a sto god lose napravis je tvoje djelo. Dakle, nemas nikakvog izbora osim pogresnog (u ocima Boga) jer za svaki drugi je Bog osobno odgovoran. A sto ako sam odlican student i nisam dobio stipendiju, a drzava mi nije pomogla? |
"Bog vam ne zabranjuje da činite dobro i da budete pravedni", kaze Bog. |
Bog je apsolutno Dobro, kako Bog sve vidi, sve cuje itd., tako i covjek, samo sto ima ogranicenja. Pa dobro koje ucinis od Njega je, kao i to sto vidis, cujes, osjecas od Njega je, on te je stvorio, sve najljepse proizlazi od Njega, ali zlo koje cinis pripada samo tebi.
Bog nije zao, ni najmanje, niti covjeku zeli zlo, salje mu upute, a na njemu je da li ce ih koristiti. |
Ok, tko ce staviti neki facepalm meme? Ja ne mogu odluciti koji da stavim. |
Bog je apsolutno Dobro, kako Bog sve vidi, sve cuje itd., tako i covjek, samo sto ima ogranicenja. Pa dobro koje ucinis od Njega je, kao i to sto vidis, cujes, osjecas od Njega je, on te je stvorio, sve najljepse proizlazi od Njega, ali zlo koje cinis pripada samo tebi. |
Šta da radim? Da jos sjedim cijelu noc i odgovaram na sva pitanja? |
output generated using printer-friendly topic mod. Vremenska zona: GMT + 01:00.