krcko (napisa): |
Mene zapravo ne zanimaju tehnikalije komuniciranja s alienima, nego pojmovi lijevo i desno. Dovoljno mi je komplicirano komunicirati s moja dva aliena doma. |
cinik (napisa): |
Pretpostavke se meni cine savrseno jasne ... imamo mehanizam razmjenjivanja jezicno fomruliranih pojmova. Pitanje o kojem razmatramo je pitanje granica takve komunikacije. |
Citat: |
Mene zapravo ne zanimaju tehnikalije komuniciranja s alienima, nego pojmovi lijevo i desno. Dovoljno mi je komplicirano komunicirati s moja dva aliena doma. |
Martinab (napisa): |
(...)SAMO znaju matematiku. |
... i morat cete to sami skuzit iz razgovora s alienima. |
Zasto ogledalo okrece lijevo-desno, a ne gore-dolje?
Pitanje je staro i otrcano, ali nemojte odmah guglat nego izmislite vlastitu ludu teoriju. |
rafaelm (napisa): |
zar nije to zato sto su nam oci postavljene horizontalno. |
goranm (napisa): |
Iz načina kojim vanzemaljci komuniciraju s nama možemo pretpostaviti bar dio anatomije. Ako komuniciraju slikama ili pismom, može se pretpostaviti da imaju nekakav vizualni ili taktilni organ, ako komuniciraju zvukom, može se pretpostaviti da imaju slušni organ. |
vsego (napisa): |
To je kao kad zamisljas Boga kao covjekoliko bice... Ti pretpostavljas na osnovu SVOG iskustva i to jednostavno nije dobro. Tko kaze da oni nemaju neki totalno drugaciji nacin primanja informacija? |
U nasem svijetu imas primjera: npr. sismis ne "gleda" ocima, nego usima! |
A vanzemaljci mogu imati osjetila kojima mogu pojmiti sliku/zvuk/miris/nesto-sto-mi-uopce-ne-dozivljavamo na nama nezamislive nacine! |
Tak je slozen i radio: mi pricamo s njima, oni slusaju. OK? |
goranm (napisa): | ||
Zato sam i pitao - kako znamo da uopće oni komuniciraju s nama ako ne znamo metodu komunikacije? Ako već komuniciraju, onda to rade ili slikom ili zvukom ili nekim načinom koji mi možemo doživiti. A ako komuniciraju npr. slikama/zvukovima koje mi možemo doživiti, onda možemo pretpostaviti da će oni doživiti i naše slike/zvukove. |
fireball (napisa): |
mozda oni ne percipiraju isto kao i mi sto znaci da ni mi najvjerojatnije ne percipiramo kao oni sto moze dovesti do pretpostavke da oni koriste neke oblike "konvertera" percepcije iz njihovog u nase, a mi posto toga nismo svijesni toga da oni nama salju neke informacije nemozemo poslati informaciju o tome da smo tu informaciju primili i odgovorit na nju novom informacijom putem tog istog "konvertra" informacija |
Zaboravite aliene, definirajte meni ovdje na forumu koje su baze u E^3 lijeve, a koje su desne. Uzmite u obzir da moj monitor MOZDA prikazuje zrcalno simetricnu sliku od vaseg (zbog hardverske greske). Hocu preciznu matematicku definiciju, a ne pozivanje na strane svijeta i smjer u kojem ide kazaljka na satu. |
goranm (napisa): |
Pa ako su bili već toliko domišljati da su napravili konverter koji pretvara njihovu percepciju u našu, onda im nije problem napraviti isti takav konverter u suprotnom smjeru, jer ionako našu percepciju poznaju (inače ne bi mogli napraviti prvi konverter). |
cinik (napisa): |
Mislim da si se sada ti zaletio, jer cak i ako definiramo da su neke baze "desne" a neke "lijeve" (npr. determinanta po uredjenoj trojci vetora baze veca odnosno manja od nule) od toga nemamo ama bas nista u fizikalnom smislu, jer slobodno mozemo u lokalno "neprekidno" "izometricno" preslikavanje u "stvarni svijet" na pola puta ubaciti jednu simetriju. Tada mi imamo matematicki lijevo i desno, postoje fizicki lijevo i desno i medjusobno su suprotni i nalazimo se u balonu na livadi na kojoj je jedna ovca. |
Webster (napisa): |
Etymology: Middle English, from Old English, weak; akin to Middle Low German lucht left; from the left hand's being the weaker in most individuals
1 a : of, relating to, situated on, or being the side of the body in which the heart is mostly located b : done with the left hand <a left hook to the jaw> c : located nearer to the left hand than to the right d (1) : located on the left of an observer facing in the same direction as the object specified <stage left> (2) : located on the left when facing downstream <the left bank of a river> |
output generated using printer-friendly topic mod. Vremenska zona: GMT + 01:00.