TeX na Forumu
Select messages from
# through # FAQ
[/[Print]\]

Forum@DeGiorgi -> Obvezatno štivo

#1: TeX na Forumu Autor/ica: vsegoLokacija: /sbin/init PostPostano: 12:55 ned, 17. 7. 2011
    —
[tex]\LaTeX[/tex]@Forum Reboot

Prvo malo primjera...

Ovo je TeX kod uguran u text, tzv. in-line: [tex]x_{y^a_b}^{z_c^d}[/tex], [tex]\begin{bmatrix}1&2\\3&4\end{bmatrix}[/tex], [tex]{n+k \choose n-k}[/tex].

Ovo je veliki TeX, tzv. display-style (kako god vi slozili, zavrsit ce svako u svom redu): [dtex]x_{y^a_b}^{z_c^d},[/dtex] [dtex]\begin{bmatrix}1&2\\3&4\end{bmatrix}[/dtex]

Kao sto vidite, imamo novu podrsku za TeX, baziranu na MathJaxu. Osim sto bi trebala raditi bolje od moje prastare, ova i bolje upada u text.

Podrska koju sam ja svojedobno napravio, ide u penziju. Ostaju tagovi mpost (koji nema modernu zamjenu) i latex. O njima mozete vise vidjeti na starom topicu, mada se i tamo vidi da se kojesta raspalo (a ja ne stignem krpati niti ima smisla sada kada ovo radi).

Novi kodovi su tex za in-line formule i dtex za display-style formule, a da biste ih ispravno vidjeli treba vam ukljucen JavaScript (nadam se samo to... meni uredno radi Smile). Koriste se kao i stari:
[tex]formula[/tex]
[dtex]formula[/dtex]

Potrudite se nauciti barem osnovne oznake za pisanje formula, jer vam citljive formule povecavaju sanse da dobijete odgovor, a ionako ce vam to znanje trebati za diplomski.

Literatura

Linkovi na dokumentaciju iz starog topica i dalje su aktualno, no evo ih i ovdje:
Kao sto vidite, stvar ne izgleda bas najsretnije ako se koristi u linkovima (pa nemojte, ako bas nije nuzno), ali inace se bas lijepo ponasa.

Ako nekome ne bude radilo... hmmm... uvijek mogu zalockati topic da se ne vidi da postoji problem. Reklamiram neku zubnu pastu

Zadnja promjena: vsego; 19:42 sri, 11. 1. 2012; ukupno mijenjano 3 put/a.

#2:  Autor/ica: kennyLokacija: ...somewhere over the rainbow... PostPostano: 13:32 ned, 17. 7. 2011
    —
Vsego, Toooooo, majstoreeeee! Toooooo, majstoreeeee! Toooooo, majstoreeeee!

Nego....je li izvedivo da se omogući da klik na formulu prikaže sintaksu? To je jako korisno bilo i za nas koji se [tex]\LaTeX[/tex]-om koristimo na dnevnoj bazi, a pogotovo za one koji se tek uče.

#3:  Autor/ica: vsegoLokacija: /sbin/init PostPostano: 14:52 ned, 17. 7. 2011
    —
Mislim da ne, jer je drugaciji princip rada. No, imas pogled na cijeli source posta mouseoverom na . Nije bas najelegantnije, ali trenutno nemam bolju ideju niti vremena za nekakve realizacije. Mozda jednom...

#4:  Autor/ica: kennyLokacija: ...somewhere over the rainbow... PostPostano: 14:58 ned, 17. 7. 2011
    —
Eeeee, fora je u tome što se nema pogled na source code kad mišem pređemo preko već i unutar toga ispisuje formulu u konačnom obliku. Jedini način kako sada vidjeti source jest kad se klikne na "Citiraj".

#5:  Autor/ica: vsegoLokacija: /sbin/init PostPostano: 15:40 ned, 17. 7. 2011
    —
Yes, u pravu si. Sad Promislim, pa ako nadjem neki stos, rijesim.

Added after 26 minutes:

Desni klik na formulu je dosta, ne trebam nista kodirati. Valjam se po podu od smijeha

#6:  Autor/ica: kennyLokacija: ...somewhere over the rainbow... PostPostano: 17:37 ned, 17. 7. 2011
    —
Yeeees! Smile Hahaha Dobro da nisi razbijao glavu zbog toga Wink Mah, pusti ti moje mušice. Diplomirao sam prije 2 godine i 8 dana, a još se smucam tu po forumu. Petar Pan kompleks? Confused

#7:  Autor/ica: vsegoLokacija: /sbin/init PostPostano: 17:49 ned, 17. 7. 2011
    —
Ja sam diplomirao prije censored godina (before there even was Forum), pa se jos smucam ovdje. Chuckle

#8:  Autor/ica: kennyLokacija: ...somewhere over the rainbow... PostPostano: 10:24 pon, 18. 7. 2011
    —
Zaboravljaš da se kroz stranice knjižnice faxa mogu vidjeti svi radovi neke persone i da tu pišu godine izdanja? Very Happy

#9:  Autor/ica: vsegoLokacija: /sbin/init PostPostano: 16:50 uto, 19. 7. 2011
    —
kenny (napisa):
Zaboravljaš da se kroz stranice knjižnice faxa mogu vidjeti svi radovi neke persone i da tu pišu godine izdanja? Very Happy

Weeee-heeee!!!

Vecini se to ne da. Vidi samo kako ide trazenje prava, protestiranje i sl. Dodje do Foruma i to je dosta. A ti bi da ljudi idu cackati u kojem sam stoljecu ja diplomirao... Laughing

Nego, sredih i da prikazuje [tex]\LaTeX[/tex] kod umjesto formula.

#10:  Autor/ica: lepi PostPostano: 21:10 uto, 19. 7. 2011
    —
mnogo dobro Twisted Evil

#11:  Autor/ica: kennyLokacija: ...somewhere over the rainbow... PostPostano: 10:52 sri, 20. 7. 2011
    —
Klanjam se, o svemoćni VSego!

Forum@DeGiorgi -> Obvezatno štivo

output generated using printer-friendly topic mod. Vremenska zona: GMT + 01:00.

Stranica 1 / 1.