Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Geometrijska interpretacija derivacije u točki
WWW:
Idite na 1, 2  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 22:10 sub, 7. 8. 2004    Naslov: Geometrijska interpretacija derivacije u točki Citirajte i odgovorite

Prof Kurepa u svojoj knjizi piše:

'Da funkcija f ima derivaciju u c znači da se na graf te funkcije može povući tangenta u točki (c,f(c)).'

Pitanja:

1.Svaka realna funkcija konstanta je derivabilna na svojoj domeni,kako povući tangentu u proizvoljnoj točki ?

Svojstvo tangente je da dodiruje graf _u samo jednoj točki_ pa kako to izvesti na primjeru konstante ?

2.Ako je geometrijska definicija tangenta-pravac koji dodiruje graf funkcije u jednoj točki,onda ja za funkciju x I-> |x| u točki x=0 mogu povući tangentu jeli ?
Ne razumijem(geometrijski) kako ta funkcija nije derivabilna u točki x=0 kada je tangenta u toj točki izvediva-pravac paralelan s osi x,ne onaj(sekanta) što probija graf funkcije ?

3.Ako je derivacija limes kvocijenta f(x)-f(c)/x-c za x->c neće li taj x u dovoljnoj blizini naspram c _aproksimirati_ c odnosno neće li u toj okolini vrijednost u točki c biti potpuno određena vrijednostima u _neposrednoj blizini_ oko c i neće li zbog toga nazivnik biti nula(x aproksimira c pa u nazivniku imam c-c=0) što će izazvati neograničen rast,a to će povući nepostojanje limesa ?
Prof Kurepa u svojoj knjizi piše:

'Da funkcija f ima derivaciju u c znači da se na graf te funkcije može povući tangenta u točki (c,f(c)).'

Pitanja:

1.Svaka realna funkcija konstanta je derivabilna na svojoj domeni,kako povući tangentu u proizvoljnoj točki ?

Svojstvo tangente je da dodiruje graf _u samo jednoj točki_ pa kako to izvesti na primjeru konstante ?

2.Ako je geometrijska definicija tangenta-pravac koji dodiruje graf funkcije u jednoj točki,onda ja za funkciju x I-> |x| u točki x=0 mogu povući tangentu jeli ?
Ne razumijem(geometrijski) kako ta funkcija nije derivabilna u točki x=0 kada je tangenta u toj točki izvediva-pravac paralelan s osi x,ne onaj(sekanta) što probija graf funkcije ?

3.Ako je derivacija limes kvocijenta f(x)-f(c)/x-c za x->c neće li taj x u dovoljnoj blizini naspram c _aproksimirati_ c odnosno neće li u toj okolini vrijednost u točki c biti potpuno određena vrijednostima u _neposrednoj blizini_ oko c i neće li zbog toga nazivnik biti nula(x aproksimira c pa u nazivniku imam c-c=0) što će izazvati neograničen rast,a to će povući nepostojanje limesa ?

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
Sarma = la pohva - posuda
854 = 1068 - 214

PostPostano: 23:08 sub, 7. 8. 2004    Naslov: Re: Geometrijska interpretacija derivacije u točki Citirajte i odgovorite

Precizne definicije sam malo pozaboravljao :oops: ali poanta bi trebala biti tu negdje. 8)

[quote="Anonymous"]1.Svaka realna funkcija konstanta je derivabilna na svojoj domeni,kako povući tangentu u proizvoljnoj točki ?[/quote]

Kod konstantne funkcije, tangenta je jednaka grafu funkcije. :D

[quote="Anonymous"]Svojstvo tangente je da dodiruje graf _u samo jednoj točki_ pa kako to izvesti na primjeru konstante ?[/quote]

Ne bash... Tangenta na krivulju K u tocki X€K je pravac koji prolazi tockom X, ali [b]u njoj[/b] ne sjece krivulju K. :)

Za kruznicu vrijedi tvoja definicija, ali za mnoge druge ne. :? Npr. sinus. ;)

[quote="Anonymous"]2.Ako je geometrijska definicija tangenta-pravac koji dodiruje graf funkcije u jednoj točki,onda ja za funkciju x I-> |x| u točki x=0 mogu povući tangentu jeli ?
Ne razumijem(geometrijski) kako ta funkcija nije derivabilna u točki x=0 kada je tangenta u toj točki izvediva-pravac paralelan s osi x,ne onaj(sekanta) što probija graf funkcije ?[/quote]

Tangenta na pravac (x,|x|) u tocki 0 nije jedinstvena. :shock: Mozes povuci i "kose" tangente, a ne samo horizontalnu, ne? ;)

S druge strane, derivacija je funkcija i ona za vrijednost 0 (kao i za sve ostale) mora vratiti jedinstveni rezultat, dakle jedinstvenu tangentu. :)

[quote="Anonymous"]3.Ako je derivacija limes kvocijenta f(x)-f(c)/x-c za x->c neće li taj x u dovoljnoj blizini naspram c _aproksimirati_ c odnosno neće li u toj okolini vrijednost u točki c biti potpuno određena vrijednostima u _neposrednoj blizini_ oko c[/quote]

Za to ti je dosta i neprekidnost. :shock: Dakle, ako imas [b]neprekidnu[/b] funkciju f koja je definirana, npr. (moze i opcenitije) na I\{c} (gdje je I neki interval i c€I), onda postoji najvise jedna moguca vrijednost za f(c) takva da f ostane neprekidna. :D

Jasno, takva vrijednost ne mora postojati za svaku funkciju i za svaki onakav c. :-s Npr. f(x)=1/x, c=0 i I=<-1,1>. :| Tada f(0) ne mozes definirati tako da f ostane neprekidna. :(

[quote="Anonymous"]neće li zbog toga nazivnik biti nula(x aproksimira c pa u nazivniku imam c-c=0) što će izazvati neograničen rast,a to će povući nepostojanje limesa ?[/quote]

Zaboravljas da i f(x)-f(c) tezi u 0, pa onda cijeli kvocijent (f(x)-f(c))/(x-c) tezi u 0/0, sto je neodredjeno. :-s Zato nam i treba limes da bi to izracunali. 8)
Precizne definicije sam malo pozaboravljao Embarassed ali poanta bi trebala biti tu negdje. Cool

Anonymous (napisa):

Kod konstantne funkcije, tangenta je jednaka grafu funkcije. Very Happy

Anonymous (napisa):

Ne bash... Tangenta na krivulju K u tocki X€K je pravac koji prolazi tockom X, ali u njoj ne sjece krivulju K. Smile

Za kruznicu vrijedi tvoja definicija, ali za mnoge druge ne. Confused Npr. sinus. Wink

Anonymous (napisa):
2.Ako je geometrijska definicija tangenta-pravac koji dodiruje graf funkcije u jednoj točki,onda ja za funkciju x I→ |x| u točki x=0 mogu povući tangentu jeli ?

Tangenta na pravac (x,|x|) u tocki 0 nije jedinstvena. Shocked Mozes povuci i "kose" tangente, a ne samo horizontalnu, ne? Wink

S druge strane, derivacija je funkcija i ona za vrijednost 0 (kao i za sve ostale) mora vratiti jedinstveni rezultat, dakle jedinstvenu tangentu. Smile

Anonymous (napisa):
3.Ako je derivacija limes kvocijenta f(x)-f(c)/x-c za x→c neće li taj x u dovoljnoj blizini naspram c _aproksimirati_ c odnosno neće li u toj okolini vrijednost u točki c biti potpuno određena vrijednostima u _neposrednoj blizini_ oko c

Za to ti je dosta i neprekidnost. Shocked Dakle, ako imas neprekidnu funkciju f koja je definirana, npr. (moze i opcenitije) na I\{c} (gdje je I neki interval i c€I), onda postoji najvise jedna moguca vrijednost za f(c) takva da f ostane neprekidna. Very Happy

Jasno, takva vrijednost ne mora postojati za svaku funkciju i za svaki onakav c. Eh? Npr. f(x)=1/x, c=0 i I=←1,1>. Neutral Tada f(0) ne mozes definirati tako da f ostane neprekidna. Sad

Anonymous (napisa):
neće li zbog toga nazivnik biti nula(x aproksimira c pa u nazivniku imam c-c=0) što će izazvati neograničen rast,a to će povući nepostojanje limesa ?

Zaboravljas da i f(x)-f(c) tezi u 0, pa onda cijeli kvocijent (f(x)-f(c))/(x-c) tezi u 0/0, sto je neodredjeno. Eh? Zato nam i treba limes da bi to izracunali. Cool

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gost

PostPostano: 12:13 ned, 8. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]Precizne definicije sam malo pozaboravljao ali poanta bi trebala biti tu negdje.[/quote]

Nemaš ti meni onda šta objašnjavati,kužiš…

nakon par sekundi tvoga šoka :wink: … šala,sa solju ili bez nje
:wink:

[quote]Ne bash... Tangenta na krivulju K u tocki X€K je pravac koji prolazi tockom X, ali u njoj ne sjece krivulju K.

Za kruznicu vrijedi tvoja definicija, ali za mnoge druge ne. Npr. sinus.
[/quote]

Jasno.Objeručke prihvaćam ''tvoju'' definiciju. :wink:

[quote]S druge strane, derivacija je funkcija i ona za vrijednost 0 (kao i za sve ostale) mora vratiti jedinstveni rezultat, dakle jedinstvenu tangentu. [/quote]

Genijalno,kako se ja nisam sjetio toga argumenta…eh sada mi je fino jasno zašto ''špicevi'' funkcija nemaju derivaciju,znaš,shvatio bi to ja da sam imao ispravnu definiciju tangente,shvatio bih da,bi... :D

[quote]Zaboravljas da i f(x)-f(c) tezi u 0, pa onda cijeli kvocijent (f(x)-f(c))/(x-c) tezi u 0/0, sto je neodredjeno. Zato nam i treba limes da bi to izracunali. [/quote]

Pa kako to limes uspjeva izračunati ?To mi se čini sve neka mikrokirurgija oko točke c... 8)
Citat:
Precizne definicije sam malo pozaboravljao ali poanta bi trebala biti tu negdje.

Nemaš ti meni onda šta objašnjavati,kužiš…

nakon par sekundi tvoga šoka Wink … šala,sa solju ili bez nje
Wink

Citat:
Ne bash... Tangenta na krivulju K u tocki X€K je pravac koji prolazi tockom X, ali u njoj ne sjece krivulju K.

Za kruznicu vrijedi tvoja definicija, ali za mnoge druge ne. Npr. sinus.

Jasno.Objeručke prihvaćam ''tvoju'' definiciju. Wink

Citat:
S druge strane, derivacija je funkcija i ona za vrijednost 0 (kao i za sve ostale) mora vratiti jedinstveni rezultat, dakle jedinstvenu tangentu.

Genijalno,kako se ja nisam sjetio toga argumenta…eh sada mi je fino jasno zašto ''špicevi'' funkcija nemaju derivaciju,znaš,shvatio bi to ja da sam imao ispravnu definiciju tangente,shvatio bih da,bi... Very Happy

Citat:
Zaboravljas da i f(x)-f(c) tezi u 0, pa onda cijeli kvocijent (f(x)-f(c))/(x-c) tezi u 0/0, sto je neodredjeno. Zato nam i treba limes da bi to izracunali.

Pa kako to limes uspjeva izračunati ?To mi se čini sve neka mikrokirurgija oko točke c... Cool

[Vrh]
Gost

PostPostano: 11:49 pon, 9. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

:idea: hej,a smijem li ja funkciju apsolutne vrijednosti u nuli proširiti po derivabilnosti ?

Dakle da nuli pridružim jednu od beskonačno mnogo tangenti,a time i koeficijent smjera za pridruženu tangentu ?
Idea hej,a smijem li ja funkciju apsolutne vrijednosti u nuli proširiti po derivabilnosti ?

Dakle da nuli pridružim jednu od beskonačno mnogo tangenti,a time i koeficijent smjera za pridruženu tangentu ?

[Vrh]
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
199 = 237 - 38

PostPostano: 12:13 pon, 9. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]hej,a smijem li ja funkciju apsolutne vrijednosti u nuli proširiti po derivabilnosti ?[/quote]

To ne da se ne smije, nego nije moguce napraviti.

Definicija tangente u tocki (c, f(c)) na funkciju f je: "pravac y = f'(c)*(x-c)+f(c)", laicki to je limes sekante kad se dvije tocke proizvoljno priblizuju.
Citat:
hej,a smijem li ja funkciju apsolutne vrijednosti u nuli proširiti po derivabilnosti ?

To ne da se ne smije, nego nije moguce napraviti.

Definicija tangente u tocki (c, f(c)) na funkciju f je: "pravac y = f'(c)*(x-c)+f(c)", laicki to je limes sekante kad se dvije tocke proizvoljno priblizuju.

Gost

PostPostano: 12:36 pon, 9. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

ups ! :oops:

thnx
ups ! Embarassed

thnx

[Vrh]
Gost

PostPostano: 12:38 pon, 9. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

ma kužiš mislio sam kada već možemo povlačiti tangente kroz tu točku da umjetno odaberemo jednu,al dobro. :wink:
ma kužiš mislio sam kada već možemo povlačiti tangente kroz tu točku da umjetno odaberemo jednu,al dobro. Wink

[Vrh]
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

199 = 237 - 38

PostPostano: 14:20 pon, 9. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ali, mi ne mozemo povlacit tangente kroz tu tocku, jer je tangenta u nekoj tocki definirana preko derivacije u toj tocki, a apsolutna vrijednost nije derivabilna u 0.
Ali, mi ne mozemo povlacit tangente kroz tu tocku, jer je tangenta u nekoj tocki definirana preko derivacije u toj tocki, a apsolutna vrijednost nije derivabilna u 0.

Gost

PostPostano: 14:29 pon, 9. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="mdoko"]Ali, mi ne mozemo povlacit tangente kroz tu tocku, jer je tangenta u nekoj tocki definirana preko derivacije u toj tocki, a apsolutna vrijednost nije derivabilna u 0.[/quote]

pa kak onda možemo povlačiti tangente na kružnici iako njen oblik nalaže da nemamo funkciju(želim reći da kružnica nije graf nikoje funkcije) pa zbog toga na kružnici ni ne mogu govoriti o derivaciji,a _ipak_ mogu konstruirati tangentu ? :P
:shock:
mdoko (napisa):

pa kak onda možemo povlačiti tangente na kružnici iako njen oblik nalaže da nemamo funkciju(želim reći da kružnica nije graf nikoje funkcije) pa zbog toga na kružnici ni ne mogu govoriti o derivaciji,a _ipak_ mogu konstruirati tangentu ? Razz
Shocked

[Vrh]
Gost

PostPostano: 15:11 pon, 9. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

To što se kružnica ne zadaje eksplicitnom jednadžbom oblika y=f(x) ne utječe na postojanje tangente. To svojstvo je zapravo lokalno. I, usput, imaj na umu da onaj citat od prof.Kurepe nije definicija nego ilustrativno tumačenje radi lakše predočavanja.
To što se kružnica ne zadaje eksplicitnom jednadžbom oblika y=f(x) ne utječe na postojanje tangente. To svojstvo je zapravo lokalno. I, usput, imaj na umu da onaj citat od prof.Kurepe nije definicija nego ilustrativno tumačenje radi lakše predočavanja.

[Vrh]
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

199 = 237 - 38

PostPostano: 15:47 pon, 9. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]
pa kak onda možemo povlačiti tangente na kružnici iako njen oblik nalaže da nemamo funkciju(želim reći da kružnica nije graf nikoje funkcije) pa zbog toga na kružnici ni ne mogu govoriti o derivaciji,a _ipak_ mogu konstruirati tangentu ? [/quote]

Na analizi 3 se radi :bow: teorem o implicitno zadanoj funkciji :bow:, iz kojega se lijepo vidi da lokalno u okolini bilo koje tocke na kruznici (osim dviju tocaka) postoji jedinstvena funkcija koja je klase C^1 i graf joj je upravo taj 'lokalni' dio kruznice. Analiticki gledano, tangenta se povlaci na tu funkciju.

[quote] imaj na umu da onaj citat od prof.Kurepe nije definicija nego ilustrativno tumačenje radi lakše predočavanja.[/quote]

To ti tako mislis, ali uistinu jedina definicija tangente koju sam ja vidio je analiticka i tangenta se definira na graf funkcije u nekoj tocki tog grafa upravo preko derivacije te funkcije.

Ako netko ima drugu definiciju tangente (npr. geometrijsku) volio bih je cuti, ali to sigurno nije "pravac koji dodiruje graf u samo jednoj tocki", jer:

1) pravac y=1 dodiruje graf funkcije kosinus, odnosno sinus u prebrojivo (beskonacno) mnogo tocaka, a idalje bi ga zeljeli zvati tangentom :!:

2) pravac y=1 ima samo jednu zajednicku tocku sa grafom funkcije x^3, pa ipak to ne zelimo zvati tangentom :!:

3) sto to znaci "dodiruje" ? :grebgreb:
Citat:

pa kak onda možemo povlačiti tangente na kružnici iako njen oblik nalaže da nemamo funkciju(želim reći da kružnica nije graf nikoje funkcije) pa zbog toga na kružnici ni ne mogu govoriti o derivaciji,a _ipak_ mogu konstruirati tangentu ?

Na analizi 3 se radi I bow before you teorem o implicitno zadanoj funkciji I bow before you, iz kojega se lijepo vidi da lokalno u okolini bilo koje tocke na kruznici (osim dviju tocaka) postoji jedinstvena funkcija koja je klase C^1 i graf joj je upravo taj 'lokalni' dio kruznice. Analiticki gledano, tangenta se povlaci na tu funkciju.

Citat:
imaj na umu da onaj citat od prof.Kurepe nije definicija nego ilustrativno tumačenje radi lakše predočavanja.

To ti tako mislis, ali uistinu jedina definicija tangente koju sam ja vidio je analiticka i tangenta se definira na graf funkcije u nekoj tocki tog grafa upravo preko derivacije te funkcije.

Ako netko ima drugu definiciju tangente (npr. geometrijsku) volio bih je cuti, ali to sigurno nije "pravac koji dodiruje graf u samo jednoj tocki", jer:

1) pravac y=1 dodiruje graf funkcije kosinus, odnosno sinus u prebrojivo (beskonacno) mnogo tocaka, a idalje bi ga zeljeli zvati tangentom Exclamation

2) pravac y=1 ima samo jednu zajednicku tocku sa grafom funkcije x^3, pa ipak to ne zelimo zvati tangentom Exclamation

3) sto to znaci "dodiruje" ? Kotacici rade 100 na sat

Gost

PostPostano: 16:48 pon, 9. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne, OK, mdoko, slažemo se u svemu samo je možda nastao nesporazum: htio sam reći da onaj citat prof.Kurepe sam po sebi nije stroga definicija derivabilnosti u točki, kad se kaže da "to znači da se u točki može povući tangenta na graf itd". Baš kao što kažeš, naravno, tangenta se definira pomoću derivacije, a iz te rečenice, uzete izolirano, netko bi možda mogao shvatiti upravo obrnuto, kao da je "povlačenje tangente" primarni pojam.
Ne, OK, mdoko, slažemo se u svemu samo je možda nastao nesporazum: htio sam reći da onaj citat prof.Kurepe sam po sebi nije stroga definicija derivabilnosti u točki, kad se kaže da "to znači da se u točki može povući tangenta na graf itd". Baš kao što kažeš, naravno, tangenta se definira pomoću derivacije, a iz te rečenice, uzete izolirano, netko bi možda mogao shvatiti upravo obrnuto, kao da je "povlačenje tangente" primarni pojam.

[Vrh]
Gost

PostPostano: 16:58 pon, 9. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Gost u 16:18 nisam bio ja već netko drugi mada mu hvala na komentaru.
To je kolega upravo iznad moga sadašnjeg posta. :D

[quote]Na analizi 3 se radi teorem o implicitno zadanoj funkciji , iz kojega se lijepo vidi da lokalno u okolini bilo koje tocke na kruznici (osim dviju tocaka) postoji jedinstvena funkcija koja je klase C^1 i graf joj je upravo taj 'lokalni' dio kruznice. Analiticki gledano, tangenta se povlaci na tu funkciju.[/quote]

A valjda ću doživjeti tu analizu 3 pa ću se sjetiti kako je neki mdoko davno govorio…;))
Hvala.

[quote]Ako netko ima drugu definiciju tangente (npr. geometrijsku) volio bih je cuti, ali to sigurno nije "pravac koji dodiruje graf u samo jednoj tocki", jer: [/quote]

ma te definicije sam se lišio odmah nakon izlaganja kolege moderatora.;)

[quote]1) pravac y=1 dodiruje graf funkcije kosinus, odnosno sinus u prebrojivo (beskonacno) mnogo tocaka, a idalje bi ga zeljeli zvati tangentom

2) pravac y=1 ima samo jednu zajednicku tocku sa grafom funkcije x^3, pa ipak to ne zelimo zvati tangentom

3) sto to znaci "dodiruje" ?
[/quote]

Hvala ti na dodatnoj edukaciji.;)
Gost u 16:18 nisam bio ja već netko drugi mada mu hvala na komentaru.
To je kolega upravo iznad moga sadašnjeg posta. Very Happy

Citat:
Na analizi 3 se radi teorem o implicitno zadanoj funkciji , iz kojega se lijepo vidi da lokalno u okolini bilo koje tocke na kruznici (osim dviju tocaka) postoji jedinstvena funkcija koja je klase C^1 i graf joj je upravo taj 'lokalni' dio kruznice. Analiticki gledano, tangenta se povlaci na tu funkciju.

A valjda ću doživjeti tu analizu 3 pa ću se sjetiti kako je neki mdoko davno govorio…Wink)
Hvala.

Citat:

ma te definicije sam se lišio odmah nakon izlaganja kolege moderatora.Wink

Citat:
1) pravac y=1 dodiruje graf funkcije kosinus, odnosno sinus u prebrojivo (beskonacno) mnogo tocaka, a idalje bi ga zeljeli zvati tangentom

2) pravac y=1 ima samo jednu zajednicku tocku sa grafom funkcije x^3, pa ipak to ne zelimo zvati tangentom

3) sto to znaci "dodiruje" ?

Hvala ti na dodatnoj edukaciji.Wink

[Vrh]
Gost

PostPostano: 23:58 pon, 9. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

mdoko,shvaćam to što govoriš,iz formule _tangente na krivulju u točki_ se vidi ta tangenta ovisi o f'(c) ali ajmo vidjeti što geometrijski karakterizira tangentu na krivulju u točki.

To je upravo činjenica da prolazi točkom krivulje ali ju ne siječe pa stoga ako na trenutak zanemarimo analitičku interpretaciju tangente pa se držimo _geometrijske ''situacije''_ koja karakterizira tangentu onda se može zaključiti da se kroz točku nula funkcije apsolutne vrijednosti može povući nebrojeno mnogo tangenti,jelda?
mdoko,shvaćam to što govoriš,iz formule _tangente na krivulju u točki_ se vidi ta tangenta ovisi o f'(c) ali ajmo vidjeti što geometrijski karakterizira tangentu na krivulju u točki.

To je upravo činjenica da prolazi točkom krivulje ali ju ne siječe pa stoga ako na trenutak zanemarimo analitičku interpretaciju tangente pa se držimo _geometrijske ''situacije''_ koja karakterizira tangentu onda se može zaključiti da se kroz točku nula funkcije apsolutne vrijednosti može povući nebrojeno mnogo tangenti,jelda?

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 0:16 uto, 10. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]To je upravo činjenica da prolazi točkom krivulje ali ju ne siječe pa stoga ako na trenutak zanemarimo analitičku interpretaciju tangente pa se držimo _geometrijske ''situacije''_ koja karakterizira tangentu onda se može zaključiti da se kroz točku nula funkcije apsolutne vrijednosti može povući nebrojeno mnogo tangenti,jelda?[/quote]

To je bila moja "pomocna" definicija. :|

Ako uzmes drugu opisnu s ovog topica ("[i]limes sekanti kad tocke sjecenja teze u nasu tocku[/i]"), onda taj limes ne postoji, tj. moze dati bilo koju od tvojih "tangenti". :shock:

E, sad, ako tebi pashe sve te pravce zvati tangentama, dobro. :-s Ali, postojanje [b]jedinstvene[/b] tangente u nekoj tocki se smatra lijepim svojstvom, pa bi to htjeli zadrzati. 8) Izmedju ostalog, bas zato sto garantira da nema "siljaka"... ;)
Anonymous (napisa):

To je bila moja "pomocna" definicija. Neutral

Ako uzmes drugu opisnu s ovog topica ("limes sekanti kad tocke sjecenja teze u nasu tocku"), onda taj limes ne postoji, tj. moze dati bilo koju od tvojih "tangenti". Shocked

E, sad, ako tebi pashe sve te pravce zvati tangentama, dobro. Eh? Ali, postojanje jedinstvene tangente u nekoj tocki se smatra lijepim svojstvom, pa bi to htjeli zadrzati. Cool Izmedju ostalog, bas zato sto garantira da nema "siljaka"... Wink

[Vrh]
Gost

PostPostano: 10:41 uto, 10. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nije baš da bi limes sekanti mogao dati bilo koji od pravaca kroz ishodište tj. kroz "šiljak" grafa funkcije apsolutno. S jedne strane to je pravac y=x, a s druge y=-x, ako se gledaju jednostrani limesi, no oni se naravno ne podudaraju. Ali, ti jednostrani "geometrijski limesi" jesu ta dva pravca i oni su jedini "suvisli" kandidati za (nepostojeću) tangentu.
Nije baš da bi limes sekanti mogao dati bilo koji od pravaca kroz ishodište tj. kroz "šiljak" grafa funkcije apsolutno. S jedne strane to je pravac y=x, a s druge y=-x, ako se gledaju jednostrani limesi, no oni se naravno ne podudaraju. Ali, ti jednostrani "geometrijski limesi" jesu ta dva pravca i oni su jedini "suvisli" kandidati za (nepostojeću) tangentu.

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 12:43 uto, 10. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Nije baš da bi limes sekanti mogao dati bilo koji od pravaca kroz ishodište tj. kroz "šiljak" grafa funkcije apsolutno. S jedne strane to je pravac y=x, a s druge y=-x, ako se gledaju jednostrani limesi, no oni se naravno ne podudaraju. Ali, ti jednostrani "geometrijski limesi" jesu ta dva pravca i oni su jedini "suvisli" kandidati za (nepostojeću) tangentu.[/quote]

Zasto? :shock:

Uzmi proizvoljnu "tangentu", dakle pravac koji dodiruje graf od |x| u 0. :) Zatim ga translatiraj prema gore i dobit ces skup sekanti koje, gledane od gornjih prema donjima, limesiraju bas u odabranu "tangentu". :o

Ili, ako gledas preko tocaka, onda gledas tocke sijecenja koje odredjuju te sekante... 8)

Pazi, rekli smo "[i]kad tocke sjecenja teze u nasu tocku[/i]"! :-s Nigdje ne pishe da je jedna od njih fixna! :verycool:

Kandidat moze biti i kad te tocke simetricno teze u 0, a onda ces dobiti pravac y=0. 8) No, matematicki, nema nikakvog razloga favorizirati taj pravac nad onim koji dobijes kad gledas tocke (-t, t) i, na primjer, (2t, 2t) za t>0, i pustis da t ide u 0. :o I opet ces dobiti "tangentu". :D
Anonymous (napisa):

Zasto? Shocked

Uzmi proizvoljnu "tangentu", dakle pravac koji dodiruje graf od |x| u 0. Smile Zatim ga translatiraj prema gore i dobit ces skup sekanti koje, gledane od gornjih prema donjima, limesiraju bas u odabranu "tangentu". Surprised

Ili, ako gledas preko tocaka, onda gledas tocke sijecenja koje odredjuju te sekante... Cool

Pazi, rekli smo "kad tocke sjecenja teze u nasu tocku"! Eh? Nigdje ne pishe da je jedna od njih fixna! Very cool

Kandidat moze biti i kad te tocke simetricno teze u 0, a onda ces dobiti pravac y=0. Cool No, matematicki, nema nikakvog razloga favorizirati taj pravac nad onim koji dobijes kad gledas tocke (-t, t) i, na primjer, (2t, 2t) za t>0, i pustis da t ide u 0. Surprised I opet ces dobiti "tangentu". Very Happy

[Vrh]
Gost

PostPostano: 12:58 uto, 10. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa, svakako se mogu razmatrati sve varijante koje spominješ (vsego) i to jest zanimljivo, ali u geometriji je sasvim ustaljeno promatrati na taj način da je jedna točka (naravno, ta u kojoj se traži tangenta) čvrsta, dok druga "klizi" prema njoj po krivulji tj. grafu funkcije. (Jasno, u slučaju da je sve nad R).
Pa, svakako se mogu razmatrati sve varijante koje spominješ (vsego) i to jest zanimljivo, ali u geometriji je sasvim ustaljeno promatrati na taj način da je jedna točka (naravno, ta u kojoj se traži tangenta) čvrsta, dok druga "klizi" prema njoj po krivulji tj. grafu funkcije. (Jasno, u slučaju da je sve nad R).

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 13:09 uto, 10. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Pa, svakako se mogu razmatrati sve varijante koje spominješ (vsego) i to jest zanimljivo, ali u geometriji je sasvim ustaljeno promatrati na taj način da je jedna točka (naravno, ta u kojoj se traži tangenta) čvrsta, dok druga "klizi" prema njoj po krivulji tj. grafu funkcije. (Jasno, u slučaju da je sve nad R).[/quote]

To mi je jasno, ali meni (na primjer) na tangentu puno vise lici bas pravac y=0. 8) A dalje je mali korak do "svih ostalih". ;)

U svakom slucaju, ako cemo gledati limes gdje je ta jedna tocka fixna, onda to treba reci i u definiciji, ne? ;)
Anonymous (napisa):

To mi je jasno, ali meni (na primjer) na tangentu puno vise lici bas pravac y=0. Cool A dalje je mali korak do "svih ostalih". Wink

U svakom slucaju, ako cemo gledati limes gdje je ta jedna tocka fixna, onda to treba reci i u definiciji, ne? Wink

[Vrh]
mdoko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

199 = 237 - 38

PostPostano: 14:53 uto, 10. 8. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ona moja kvazidefinicija u kojoj se spominje "limes sekanti kad tocke sjecenja teze u nasu tocku" je sluzila samo radi nekakvog geometrijskog smisla, jer ipak takav je topic foruma, ali ako vec ozbiljno mislimo govoriti o limesu trebali bi uvesti nekakvu metriku, ili barem topologiju na skupu sekanti koja bi odgovarala onome sto zelimo opisati tj. tako dobivene tangente moraju se poklapati sa analitickim pojmom tangente ondje gdje je na analiticki nacin tangenta definirana.
Tada bi se dalo raspravljati i o jedinstvenosti limesa. Jasno da ako svake dvije razlicite tocke mozemo odijeliti disjunktnim okolinama, onda je limes jedinstven. Mozda bi se dalo pokazati da je nemoguce postici jedinstvenost limesa sekanti za |x| u (0,0), ali ova prica vec daleko izlazi izvan konteksta kolegija analiza 1 i 2.

Ono sto ima veze sa tim kolegijima, a sto jos nije spominjano je da na tangentu mozemo gledati i kao na afinu funkciju koja najbolje aproksimira neku danu funkciju u okolini odredjene tocke.
Ako me sjecanje ne vara, na analizi 2, odmah nakon uvodjenja pojma derivacije, dokazivan je teorem koji govori o tome da funkcija definirana sa t(x) = f'(c)*(x-c) + f(c) ima svojstvo da najbolje aproksimira funkciju f u okolini tocke c. Ne sjecam se tocno izreke teorema, pa bih zamolio da neko od mladjih kolega iznese izreku tog teorema na ovom forumu, jer bi moglo znacajno pridonjeti raspravi.
Ona moja kvazidefinicija u kojoj se spominje "limes sekanti kad tocke sjecenja teze u nasu tocku" je sluzila samo radi nekakvog geometrijskog smisla, jer ipak takav je topic foruma, ali ako vec ozbiljno mislimo govoriti o limesu trebali bi uvesti nekakvu metriku, ili barem topologiju na skupu sekanti koja bi odgovarala onome sto zelimo opisati tj. tako dobivene tangente moraju se poklapati sa analitickim pojmom tangente ondje gdje je na analiticki nacin tangenta definirana.
Tada bi se dalo raspravljati i o jedinstvenosti limesa. Jasno da ako svake dvije razlicite tocke mozemo odijeliti disjunktnim okolinama, onda je limes jedinstven. Mozda bi se dalo pokazati da je nemoguce postici jedinstvenost limesa sekanti za |x| u (0,0), ali ova prica vec daleko izlazi izvan konteksta kolegija analiza 1 i 2.

Ono sto ima veze sa tim kolegijima, a sto jos nije spominjano je da na tangentu mozemo gledati i kao na afinu funkciju koja najbolje aproksimira neku danu funkciju u okolini odredjene tocke.
Ako me sjecanje ne vara, na analizi 2, odmah nakon uvodjenja pojma derivacije, dokazivan je teorem koji govori o tome da funkcija definirana sa t(x) = f'(c)*(x-c) + f(c) ima svojstvo da najbolje aproksimira funkciju f u okolini tocke c. Ne sjecam se tocno izreke teorema, pa bih zamolio da neko od mladjih kolega iznese izreku tog teorema na ovom forumu, jer bi moglo znacajno pridonjeti raspravi.

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeće
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum