Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 19:56 sub, 14. 8. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="mdoko"]Dok god interpretiras na ekvivalentan nacin sve je OK :wink:, ali cim interpretiras na nacin takav da pokusas stvoriti nekakvu vizualnu predodzbu ili to sebi predstaviti na intuitivan nacin moras uci u tamne vode nepreciznosti 8)
Intuitivno i vizualno predocavanje je korisno kada pokusavas shvatiti ideju i motivaciju za definicije nekih pojmova, ali pretjerano uzdanje u vizualnost i intuitivnost cesto vodi do gresaka. Klasican primjer je kada dokazivas sukladnost nekih trokuta, pa onda sebi nacrtas skicu, pa ti na toj skici dva kuta izgledaju jednaka, pa se zaletis i zakjlucis da su jednaka bez da to i dokazes i u konacnici dodjes do potpuno pogresnih rezultata. Dakle skica pomaze, ali sve ono sto na njoj uocis potrebno je dokazati koristeci precizne definicije i teoreme, a ne njihove intuitivne interpretacije.[/quote]
:OT: Ovo me podsjetilo na prastari [url=http://degiorgi.math.hr/forum/images/posts/trokut.zip]dokaz da su svi trokuti jednakostranicni[/url] (zipped Word doc, 10kB). :shock: :g:
mdoko (napisa): | Dok god interpretiras na ekvivalentan nacin sve je OK , ali cim interpretiras na nacin takav da pokusas stvoriti nekakvu vizualnu predodzbu ili to sebi predstaviti na intuitivan nacin moras uci u tamne vode nepreciznosti
Intuitivno i vizualno predocavanje je korisno kada pokusavas shvatiti ideju i motivaciju za definicije nekih pojmova, ali pretjerano uzdanje u vizualnost i intuitivnost cesto vodi do gresaka. Klasican primjer je kada dokazivas sukladnost nekih trokuta, pa onda sebi nacrtas skicu, pa ti na toj skici dva kuta izgledaju jednaka, pa se zaletis i zakjlucis da su jednaka bez da to i dokazes i u konacnici dodjes do potpuno pogresnih rezultata. Dakle skica pomaze, ali sve ono sto na njoj uocis potrebno je dokazati koristeci precizne definicije i teoreme, a ne njihove intuitivne interpretacije. |
Ovo me podsjetilo na prastari dokaz da su svi trokuti jednakostranicni (zipped Word doc, 10kB).
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Vincent Van Ear Forumaš(ica)

|
Postano: 12:21 uto, 24. 8. 2004 Naslov: Re: Teorem:derivabilnost povlači neprekidnost |
|
|
[quote="Anonymous"][quote]Pitanje:
Gdje se to vidi da je funkcija w neprekidna u c ?[/quote]
zast komplicirate svi?pa zar nije neprekidnost u 0 očita iz definicije funkcije w? kad x teži u c, (f(x)-f(c))/(x-c) teži u
f´(c) (to znamo jer je po pretpostavci f derivabilna u c), odnosno w(x) teži u 0,
a za x=c je w(x)=0, tako je definirana! :)
hope I´m right! :wink:[/quote]
ako malo bolje promotriš početak topica to je upravo napisano,ovo što si ti riječima opisao tamo je simbolikom. :)
Anonymous (napisa): | Citat: | Pitanje:
Gdje se to vidi da je funkcija w neprekidna u c ? |
zast komplicirate svi?pa zar nije neprekidnost u 0 očita iz definicije funkcije w? kad x teži u c, (f(x)-f(c))/(x-c) teži u
f´(c) (to znamo jer je po pretpostavci f derivabilna u c), odnosno w(x) teži u 0,
a za x=c je w(x)=0, tako je definirana!
hope I´m right!  |
ako malo bolje promotriš početak topica to je upravo napisano,ovo što si ti riječima opisao tamo je simbolikom.
_________________ Samo sam jedan čovjek,
samo jedan pakao.
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Vincent Van Ear Forumaš(ica)

|
Postano: 14:08 pet, 27. 8. 2004 Naslov: |
|
|
[quote]Ne misliš li da, ako je već tako genijalno predavao, bi ti trebao znati o čemu se radilo (bold gore)?
IMHO, metafora nema nikakvog smisla ako u sjećanju ostane _samo_ metaforička slika.[/quote]
Ma naravno 8) ,uglavnom,počeli smo stvarati vektore u V^3(O) i profesor,da ispadne humorističan kaže:
Ako smo vektore gledali kao raznobojne košulje,onda ćemo vektore u V^3(O) također gledati kao košulje,samo,one imaju dodatna svojstva,hm,recimo,hm,zamislite košulje koje se same skidaju i peru u vešmašini…mi smo naravno svi bili LOL-eki,taj dan su tekle suze smijeha u predavaonici.
Profesor je komedijaš aka Seinfeld i obožavao sam njegova predavanja,ako ne zbog linearne(Oh ne!) onda zbog genijalna humora,pa evo još jedna fora:
Znate i sami kako svake godine tradicionalno u Zagrebu snijeg na dan-dva uguši ZET i cijeli promet grada svodi se na pješaćenje i probijanje kroz mrzovoljnu masu.
U takvom ozračju malo je onih hrabrih brucoša koji će se udostojiti doći na predavanja,i doista,toga dana bilo nas je nekolicina na predavanjima iz linearne algebreI.
Predavanja su odmicala i došlo je vrijeme za akademsku četvrtinu na koju profesor nije obraćao pažnju.
I tako počeli su se mreškati neki tamo u zadnjim linijama nezainteresirani studenti(takvih uvijek ima,pa i u cirkusu ljudi zaspu) što je profesor vidio te rekao: ''Nema pauze,pa zar niste vidjeli kakvo je vrijeme i što piše ispred faksa?!''
Nato se mi pogledavamo ko' debili,a on će:
''Pa stavljen je veliki transparent ispred faksa na kojem piše-DANI LINEARNE ALGEBRE''
Smijeh je popunjavao i zastore što bi se rekl'o.
Najfenomentastičnije(?!Klaić?!) je to što je on uvijek ostajao gušterski hladan na svoje fore,samo maličasti podsmijeh u stilu-''a jesam Vas,ha?!''.
Citat: | Ne misliš li da, ako je već tako genijalno predavao, bi ti trebao znati o čemu se radilo (bold gore)?
IMHO, metafora nema nikakvog smisla ako u sjećanju ostane _samo_ metaforička slika. |
Ma naravno ,uglavnom,počeli smo stvarati vektore u V^3(O) i profesor,da ispadne humorističan kaže:
Ako smo vektore gledali kao raznobojne košulje,onda ćemo vektore u V^3(O) također gledati kao košulje,samo,one imaju dodatna svojstva,hm,recimo,hm,zamislite košulje koje se same skidaju i peru u vešmašini…mi smo naravno svi bili LOL-eki,taj dan su tekle suze smijeha u predavaonici.
Profesor je komedijaš aka Seinfeld i obožavao sam njegova predavanja,ako ne zbog linearne(Oh ne!) onda zbog genijalna humora,pa evo još jedna fora:
Znate i sami kako svake godine tradicionalno u Zagrebu snijeg na dan-dva uguši ZET i cijeli promet grada svodi se na pješaćenje i probijanje kroz mrzovoljnu masu.
U takvom ozračju malo je onih hrabrih brucoša koji će se udostojiti doći na predavanja,i doista,toga dana bilo nas je nekolicina na predavanjima iz linearne algebreI.
Predavanja su odmicala i došlo je vrijeme za akademsku četvrtinu na koju profesor nije obraćao pažnju.
I tako počeli su se mreškati neki tamo u zadnjim linijama nezainteresirani studenti(takvih uvijek ima,pa i u cirkusu ljudi zaspu) što je profesor vidio te rekao: ''Nema pauze,pa zar niste vidjeli kakvo je vrijeme i što piše ispred faksa?!''
Nato se mi pogledavamo ko' debili,a on će:
''Pa stavljen je veliki transparent ispred faksa na kojem piše-DANI LINEARNE ALGEBRE''
Smijeh je popunjavao i zastore što bi se rekl'o.
Najfenomentastičnije(?!Klaić?!) je to što je on uvijek ostajao gušterski hladan na svoje fore,samo maličasti podsmijeh u stilu-''a jesam Vas,ha?!''.
_________________ Samo sam jedan čovjek,
samo jedan pakao.
|
|
[Vrh] |
|
|