Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
ka Gost
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
Postano: 20:16 pon, 17. 7. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="Anonymous"]kakav bi trebao biti odgovor na pitanje normalne jednadzbe?u skripti ima puno toga pa ako je netko to imao na usmenom zna koji je dio bitniji i vazniji...[/quote]
ak se ne varam, to je tamo kod minimizacije kvadratnog funkcionala uz linearne uvjete. definiras gresku e kao e=||b-A*x||. htio bi da ti ta greska bude minimalna. Definiras P(x)=||b-A*x||^2, i sad ti je zapravo svejedno jel nadjes minimum od P(x) ili rjesenja od A*x=b.
U stvarnosti, b mjeris, A je matrica koja opisuje uvjete na fizikalni sustav, a x racunas. Posto b ne mozes precizno izmjeriti, moze se dogoditi da b nije u rangu od A. znas da ti R(A) u direktnoj sumi s N(A^T) daje |R^m. to ti znaci da postoje z @ R(A) i y @N(A^T) tako da oni u direktnoj sumi daju b.
posto je z iz ranga, to znaci da postoji x^ iz R^m i y^ iz N(A^T) tako da Ax^ i y^ u direktnoj sumi daju b, odnosno ||Ax^||^2 + ||y^||^2=||b||^2 :)
to bi otprilike bilo to:) ima u skripti, poglavlje 4 u dijelu o minimizaciji kvadraticnog funkcionala:)
Anonymous (napisa): | kakav bi trebao biti odgovor na pitanje normalne jednadzbe?u skripti ima puno toga pa ako je netko to imao na usmenom zna koji je dio bitniji i vazniji... |
ak se ne varam, to je tamo kod minimizacije kvadratnog funkcionala uz linearne uvjete. definiras gresku e kao e=||b-A*x||. htio bi da ti ta greska bude minimalna. Definiras P(x)=||b-A*x||^2, i sad ti je zapravo svejedno jel nadjes minimum od P(x) ili rjesenja od A*x=b.
U stvarnosti, b mjeris, A je matrica koja opisuje uvjete na fizikalni sustav, a x racunas. Posto b ne mozes precizno izmjeriti, moze se dogoditi da b nije u rangu od A. znas da ti R(A) u direktnoj sumi s N(A^T) daje |R^m. to ti znaci da postoje z @ R(A) i y @N(A^T) tako da oni u direktnoj sumi daju b.
posto je z iz ranga, to znaci da postoji x^ iz R^m i y^ iz N(A^T) tako da Ax^ i y^ u direktnoj sumi daju b, odnosno ||Ax^||^2 + ||y^||^2=||b||^2
to bi otprilike bilo to:) ima u skripti, poglavlje 4 u dijelu o minimizaciji kvadraticnog funkcionala:)
|
|
[Vrh] |
|
w Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 16:56 pon, 4. 9. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="w"]ako mi moze netko tko je vec bio na usmenom reci koliku vaznost moram pridati skripti a koliku predavanjima? mislim, na predavanjima se neke stvari iz skripte uopce nisu spominjale, ili su samo sturo obradene (tipa prostor soboljeva, u skripti ima gomila toga).
trebam li pogledati i one teoreme iz skripte koji nisu bili spominjani na prevanjima?
unaprijed zahvaljujem. :D[/quote]
Trebaš znati samo ono što se je radilo na predavanjima. Profesor svake godine predaje drugačije gradivo, neki put nešto izostavi, neki put doda.
w (napisa): | ako mi moze netko tko je vec bio na usmenom reci koliku vaznost moram pridati skripti a koliku predavanjima? mislim, na predavanjima se neke stvari iz skripte uopce nisu spominjale, ili su samo sturo obradene (tipa prostor soboljeva, u skripti ima gomila toga).
trebam li pogledati i one teoreme iz skripte koji nisu bili spominjani na prevanjima?
unaprijed zahvaljujem. |
Trebaš znati samo ono što se je radilo na predavanjima. Profesor svake godine predaje drugačije gradivo, neki put nešto izostavi, neki put doda.
_________________ The Dude Abides
|
|
[Vrh] |
|
greeneyes Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
MB Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
MB Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 11:30 sub, 16. 9. 2006 Naslov: |
|
|
[quote]kakav bi trebao biti odgovor na pitanje normalne jednadzbe?u skripti ima puno toga pa ako je netko to imao na usmenom zna koji je dio bitniji i vazniji...[/quote]
kao sto je rekao gost, ali bih ja napravio jos slijedece dvije stranice, sve do definicije normalne jednadžbe
[quote]posto je z iz ranga[/quote]
pretpostavljam da je slucajna greska, z je iz slike.
[quote]
molila bih da mi netko odgovori na pitanje berneullijev princip za koloturu i matematicko njihalo.hvala[/quote]
pa ako dobijes to pitanje, mozes napisat kako glasi bern. princip, zapisati mnogostrukost po kojoj se tijelo giba i iz toga izvesti jednadzbu ravnoteze.
npr, za obicnu koloturu, mnogostrukost je definirana jednadzbom x_1+x_2=c (tang. prostor je odredjen vektorom (-1, 1)), pa je na nju okomit vektor (1,1) , sto ti daje (m_1g, m2_g)=lambda*(1,1) iz cega slijedi uvjet ravnoteze m_1=m_2.
mozes komentirat da je svaka tocka mnogostrukosti polozaj ravnoteze ako je zadovoljen uvjet ravnoteze.
za mat. njihalo probaj sam/a.
Citat: | kakav bi trebao biti odgovor na pitanje normalne jednadzbe?u skripti ima puno toga pa ako je netko to imao na usmenom zna koji je dio bitniji i vazniji... |
kao sto je rekao gost, ali bih ja napravio jos slijedece dvije stranice, sve do definicije normalne jednadžbe
Citat: | posto je z iz ranga |
pretpostavljam da je slucajna greska, z je iz slike.
Citat: |
molila bih da mi netko odgovori na pitanje berneullijev princip za koloturu i matematicko njihalo.hvala |
pa ako dobijes to pitanje, mozes napisat kako glasi bern. princip, zapisati mnogostrukost po kojoj se tijelo giba i iz toga izvesti jednadzbu ravnoteze.
npr, za obicnu koloturu, mnogostrukost je definirana jednadzbom x_1+x_2=c (tang. prostor je odredjen vektorom (-1, 1)), pa je na nju okomit vektor (1,1) , sto ti daje (m_1g, m2_g)=lambda*(1,1) iz cega slijedi uvjet ravnoteze m_1=m_2.
mozes komentirat da je svaka tocka mnogostrukosti polozaj ravnoteze ako je zadovoljen uvjet ravnoteze.
za mat. njihalo probaj sam/a.
|
|
[Vrh] |
|
Vl4do Forumaš s poteškoćama u pisanju
|
|
[Vrh] |
|
rat in a cage Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
D4rk0 Forumaš(ica)
Spol:
Lokacija: Nitko ne zna... Ziher mi je dobro di god da jesam ;)
|
|
[Vrh] |
|
Melkor Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
D4rk0 Forumaš(ica)
Spol:
Lokacija: Nitko ne zna... Ziher mi je dobro di god da jesam ;)
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|