Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Limes niza (objasnjenje gradiva)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
punio4
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
= 11 - 8

PostPostano: 15:51 sub, 12. 1. 2008    Naslov: Limes niza Citirajte i odgovorite

Evo sad baš čitam skriptu prof. Guljaša, i nije mi jasna definicija limesa niza:
[latex](\forall \varepsilon > 0), (\exists n_\varepsilon \in \mathbb{N}), (\forall n \in \mathbb{N}), ((n>n_\varepsilon) \Rightarrow (|a_n - a| < \varepsilon)[/latex]

Dakle... Za svaki [latex]\varepsilon[/latex] veći od 0 ([latex]\varepsilon \in \mathbb{R}[/latex] ili [latex]\mathbb{N}[/latex]?), postoji... e sad... što je taj [latex]n_\varepsilon[/latex]? Indeks ili baš broj?
Uglavnom, taj neki cijeli broj [latex]n_\varepsilon[/latex], takav da za svaki cijeli [latex]n[/latex], veći od tog [latex]n_\varepsilon[/latex] vrijedi da je udaljenost između [latex]a[/latex] i [latex]a_n[/latex] manja od [latex]\varepsilon[/latex]...
Uglavnom zmotan sam. Help?
Evo sad baš čitam skriptu prof. Guljaša, i nije mi jasna definicija limesa niza:

Dakle... Za svaki veći od 0 ( ili ?), postoji... e sad... što je taj ? Indeks ili baš broj?
Uglavnom, taj neki cijeli broj , takav da za svaki cijeli , veći od tog vrijedi da je udaljenost između i manja od ...
Uglavnom zmotan sam. Help?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 15:56 sub, 12. 1. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

epsilon je iz R naravno. ;)
A definicija ti kaže da za svaki pozitivni epsilon koji uzmeš, postoji neki index nE nakon kojeg su svi članovi niza aN proizvoljno (za epsilon) blizu a.

Ti za svaki, koliko god mali E uzeo možeš nać neki član niza (sa indexom nE) od kojeg je svaki naredni proizvoljno blizu limesu tog niza (tj a).
epsilon je iz R naravno. Wink
A definicija ti kaže da za svaki pozitivni epsilon koji uzmeš, postoji neki index nE nakon kojeg su svi članovi niza aN proizvoljno (za epsilon) blizu a.

Ti za svaki, koliko god mali E uzeo možeš nać neki član niza (sa indexom nE) od kojeg je svaki naredni proizvoljno blizu limesu tog niza (tj a).

punio4
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 8

PostPostano: 21:00 sub, 12. 1. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

a-HAAA :D
Fala puno!
a-HAAA Very Happy
Fala puno!

[Vrh]
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 23:52 sub, 12. 1. 2008    Naslov: Re: Limes niza Citirajte i odgovorite

[quote="punio4"]što je taj [latex]n_\varepsilon[/latex]?[/quote]
Taj [latex]\epsilon[/latex] u [latex]n_\epsilon[/latex] je stavljen kako bi se naglasilo da [latex]n_\epsilon[/latex] ovisi o odabranom [latex]\epsilon[/latex]. Moglo je pisati i [latex](\forall \epsilon >0)(\exists m\in\mathbb{N})(\forall n\in\mathbb{N})(n>m) \dots[/latex]

Možda će ti topološka definicija konvergencije k točki biti jednostavnija za shvatiti:

Niz realnih brojeva [latex]x_1,x_2,x_3,\dots \in \mathbb{R}[/latex] konvergira k realnom broju [latex]x \in \mathbb{R}[/latex] ako za svaki interval [latex]\left\langle x- \epsilon,x+\epsilon\right\rangle[/latex] oko realnog broja [latex]x[/latex] postoji takav prirodan broj [latex]N[/latex] da svi članovi [latex]x_n[/latex] promatranog niza, za koje je [latex]n\geq N[/latex], pripadaju tom intervalu.

Dakle, koliko god mali intervalčić uzeo oko realnog broja [latex]x[/latex], uvijek će postojati dovoljno velik prirodan broj N tako da će se u tom intervalu nalaziti još svi oni članovi [latex]x_N,x_{N+1},\dots[/latex]

Ako malo raspišeš apsolutnu vrijednost u definiciji (iz analize), onda ćeš vidjeti da su te dvije definicije ekvivalentne. Ono što je u definiciji iz analize je:
[latex]|a_n-a|<\epsilon[/latex]
ili
[latex]-\epsilon<a_n - a <\epsilon[/latex]
[latex]a-\epsilon<a_n<a+\epsilon[/latex] , to jest
[latex]a_n \in \left\langle a-\epsilon,a+\epsilon \right \rangle[/latex].
punio4 (napisa):
što je taj ?

Taj u je stavljen kako bi se naglasilo da ovisi o odabranom . Moglo je pisati i

Možda će ti topološka definicija konvergencije k točki biti jednostavnija za shvatiti:

Niz realnih brojeva konvergira k realnom broju ako za svaki interval oko realnog broja postoji takav prirodan broj da svi članovi promatranog niza, za koje je , pripadaju tom intervalu.

Dakle, koliko god mali intervalčić uzeo oko realnog broja , uvijek će postojati dovoljno velik prirodan broj N tako da će se u tom intervalu nalaziti još svi oni članovi

Ako malo raspišeš apsolutnu vrijednost u definiciji (iz analize), onda ćeš vidjeti da su te dvije definicije ekvivalentne. Ono što je u definiciji iz analize je:

ili

, to jest
.

punio4
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 8

PostPostano: 19:03 uto, 12. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo, sad sam počeo raditi primjere, i nije mi npr jasan dokaz [latex]\lim_{n} \dfrac{1}{n} = 0[/latex]
[latex](\forall \varepsilon > 0), (\exists n_\varepsilon \in \mathbb{N}), (\forall n \in \mathbb{N}), ((n>n_\varepsilon) \Rightarrow (|a_n - a| < \varepsilon)[/latex]
Ok, prve 3 zagrade ostavimo sa strane, one su "univerzalne".
Ostane nam:
[latex](n>n_\varepsilon) \Rightarrow (|a_n - a| < \varepsilon)[/latex]
Modificiramo da vrijedi za ovaj niz:
[latex](n>n_\varepsilon) \Rightarrow (|\dfrac{1}{n} - 0| < \varepsilon)[/latex]
I dobili smo... Što :-k ?
[latex](n>n_\varepsilon) \Rightarrow (\dfrac{1}{n} < \varepsilon)[/latex]
Da je granična vrijednost < epsilon, a epsilon je > 0, dakle, da je granična vrijednost niza između nula i epsilon.
Da li smo time što dokazali? Mislim da ne.
Evo, sad sam počeo raditi primjere, i nije mi npr jasan dokaz

Ok, prve 3 zagrade ostavimo sa strane, one su "univerzalne".
Ostane nam:

Modificiramo da vrijedi za ovaj niz:

I dobili smo... Što Think ?

Da je granična vrijednost < epsilon, a epsilon je > 0, dakle, da je granična vrijednost niza između nula i epsilon.
Da li smo time što dokazali? Mislim da ne.

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 19:18 uto, 12. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zašto nismo ništa dokazali? :grebgreb:
Arh axiom kaže da to vrijedi.

Naime, za E>0 po arh axiomu postoji n iz N t.d.
nE>1. Nazovimo prvi od tih n0. Ako vrijedi za n0 vrijedi i za svaki veći od njega
Dakle, za svaki n=>n0 vrijedi
nE>1. ->
1/n < E ->
za n>=n0 vrijedi |1/n - 0| < E
pa iz definicije limesa vrijedi da je 0 limes niza 1/n

;)
Zašto nismo ništa dokazali? Kotacici rade 100 na sat
Arh axiom kaže da to vrijedi.

Naime, za E>0 po arh axiomu postoji n iz N t.d.
nE>1. Nazovimo prvi od tih n0. Ako vrijedi za n0 vrijedi i za svaki veći od njega
Dakle, za svaki n=>n0 vrijedi
nE>1. ->
1/n < E ->
za n>=n0 vrijedi |1/n - 0| < E
pa iz definicije limesa vrijedi da je 0 limes niza 1/n

Wink

punio4
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 8

PostPostano: 19:43 uto, 12. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Al zar nismo došli na isto?
Po definiciji limesa:
[latex](\forall \varepsilon > 0)(\exists n_\varepsilon \in \mathbb{N})(\forall n \in \mathbb{N})((n>n_\varepsilon) \Rightarrow (|\dfrac{1}{n} - 0| < \varepsilon))\Longrightarrow((n>n_\varepsilon) \Rightarrow(\dfrac{1}{n} < \varepsilon))[/latex]
A po Arhimedu:
[latex]((\forall \epsilon > 0)(\exists n \in \mathbb{N})(n\epsilon > 1))\Rightarrow((\forall \epsilon > 0)(\exists n \in \mathbb{N})(\epsilon > \dfrac{1}{n}))[/latex]
U oba raspisa dolazimo do toga da je [latex]\dfrac{1}{n}<\epsilon[/latex]
Da li je onda *caka* u tome da zaključujemo:
Bez obzira koliko mali epsilon uzeli, 1/n je manji od njega, tj teži k nuli?

Ako da, čemu onda arhimed?
Al zar nismo došli na isto?
Po definiciji limesa:

A po Arhimedu:

U oba raspisa dolazimo do toga da je

[Vrh]
nameless
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 6 - 0

PostPostano: 19:56 uto, 12. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="punio4"]

Ako da, čemu onda arhimed?[/quote]

pa nije caka.. koliki got mali epsilon uzeli, udaljenost od 1/n do 0 ce biti manja od njega nakon odredjenog n-a dakle kad epsilon tezi u 0, n epsilon tezi u besk,n tezi u besk, 1/n tezi u 0
punio4 (napisa):

pa nije caka.. koliki got mali epsilon uzeli, udaljenost od 1/n do 0 ce biti manja od njega nakon odredjenog n-a dakle kad epsilon tezi u 0, n epsilon tezi u besk,n tezi u besk, 1/n tezi u 0

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 20:03 uto, 12. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zaključak je:

Kakav god E uzeli, postoji beskonačno članova niza t.d. su u E okolini 0 -> 0 je gomilište niza -> kako je jedino gomilište onda je i limes.

Nema baš puno mudrosti kod tih jednostavnijih primjera. :)
Zaključak je:

Kakav god E uzeli, postoji beskonačno članova niza t.d. su u E okolini 0 -> 0 je gomilište niza -> kako je jedino gomilište onda je i limes.

Nema baš puno mudrosti kod tih jednostavnijih primjera. Smile

goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 20:35 uto, 12. 2. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="punio4"]

Ako da, čemu onda arhimed?[/quote]
Arhimedov aksiom ti daje postojanje takvog broja [latex]n[/latex] za kojeg je [latex]\frac{1}{n}<\epsilon[/latex] , bez obzira o kojem se [latex]\epsilon[/latex]-u radilo.

Ključ je upravo u tri "univerzalne" zagrade koje si ostavio sastrane :) Definicija kaže da će limes od 1/n težiti k 0 ako, bez obzira koji epsilon odabrao, [u]postoji[/u] takav prirodan broj n tako da za svaki prirodan broj m veći od n vrijedi 1/m < e. Arhimedov aksiom kaže da takav broj stvarno postoji pa je onda limes 1/n = 0.

Kada ne bi imao Arhimedov aksiom, tada bi postojao barem jedan [latex]\epsilon > 0[/latex] takav da bi za sve prirodne brojeve n vrijedilo [latex]\frac{1}{n}\geq\epsilon[/latex] i tada 0 ne bi bila limes niza [latex](\frac{1}{n})_{n \in \mathbb{N}}[/latex].
punio4 (napisa):

Arhimedov aksiom ti daje postojanje takvog broja za kojeg je , bez obzira o kojem se -u radilo.

Ključ je upravo u tri "univerzalne" zagrade koje si ostavio sastrane Smile Definicija kaže da će limes od 1/n težiti k 0 ako, bez obzira koji epsilon odabrao, postoji takav prirodan broj n tako da za svaki prirodan broj m veći od n vrijedi 1/m < e. Arhimedov aksiom kaže da takav broj stvarno postoji pa je onda limes 1/n = 0.

Kada ne bi imao Arhimedov aksiom, tada bi postojao barem jedan takav da bi za sve prirodne brojeve n vrijedilo i tada 0 ne bi bila limes niza .

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum