Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

O prostim brojevima (informacija)

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Čistilište
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
StateOfConsciousness
Forumaš s poteškoćama u pisanju
Forumaš s poteškoćama u pisanju

Sarma = la pohva - posuda
-37 = 11 - 48

PostPostano: 21:13 sri, 6. 8. 2008    Naslov: O prostim brojevima Citirajte i odgovorite

Zna li netko koliko ima različitih dokaza tog da prostih brojeva ima beskonačno mnogo? Koliko ih vi znate? Idemo ih skupljati. Želite? Neka svatko tko pročita temu pošalje linkove na neki od dokaza i neka ne šalje dokaze koji su već prethodno poslani. Što? Nije vam to zanimljivo? Ili jest? :?

http://bioinfo.uib.es/~joemiro/teach/material/histmath/invprimes.pdf

http://www-users.cs.york.ac.uk/susan/cyc/p/primeprf.htm

http://www.nationmaster.com/encyclopedia/Furstenberg%27s-proof-of-the-infinitude-of-primes
Zna li netko koliko ima različitih dokaza tog da prostih brojeva ima beskonačno mnogo? Koliko ih vi znate? Idemo ih skupljati. Želite? Neka svatko tko pročita temu pošalje linkove na neki od dokaza i neka ne šalje dokaze koji su već prethodno poslani. Što? Nije vam to zanimljivo? Ili jest? Confused

http://bioinfo.uib.es/~joemiro/teach/material/histmath/invprimes.pdf

http://www-users.cs.york.ac.uk/susan/cyc/p/primeprf.htm

http://www.nationmaster.com/encyclopedia/Furstenberg%27s-proof-of-the-infinitude-of-primes

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
188 = 301 - 113

PostPostano: 22:32 sri, 6. 8. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Taj problem je bio postavljen na mojim prvim vježbama iz elementarne mat 1 (by krcko)... skoro nitko nije znao, a dokaz jednostavan. Vjerojatno je unutar onih svih pa ga neću pisat :D

edit: Bio nam je prezentiran ovaj Euklidov dokaz sa drugog linka 8)
Taj problem je bio postavljen na mojim prvim vježbama iz elementarne mat 1 (by krcko)... skoro nitko nije znao, a dokaz jednostavan. Vjerojatno je unutar onih svih pa ga neću pisat Very Happy

edit: Bio nam je prezentiran ovaj Euklidov dokaz sa drugog linka Cool

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 23:30 sri, 6. 8. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

U Aignerovoj i Zieglerovoj knjizi [i]Proofs from The Book[/i] predstavljeno je 6 dokaza; meni je najdraži Furstenbergov, no budući je već naveden, prepisati ću Goldbachov:

Promotrimo Fermatove brojeve [latex]F_n = 2^{2^n}+1[/latex], gdje je n nenegativan cijeli broj. Pokazati ćemo da su svaka dva Fermatova broja relativno prosta; iz toga slijedi da prostih brojeva mora biti beskonačno mnogo.

Promotrimo rekurziju [latex]\displaystyle\prod_{k=0}^{n-1}F_k = F_n - 2[/latex], gdje je n prirodan broj (sama rekurzija se jednostavno dokazuje indukcijom). Ako m dijeli [latex]F_k[/latex] i [latex]F_n[/latex], tada m dijeli 2 pa slijedi da je m jednak ili 1 ili 2. No m ne može biti 2 jer su svi Fermatovi brojevi neparni. Dakle, svaka dva Fermatova broja su relativno prosta.

Preostali dokazi u [i]Knjizi[/i] su Euklidov, Eulerov i Erdosov te jedan algebarski koji se smatra narodnim folklorom. :)
U Aignerovoj i Zieglerovoj knjizi Proofs from The Book predstavljeno je 6 dokaza; meni je najdraži Furstenbergov, no budući je već naveden, prepisati ću Goldbachov:

Promotrimo Fermatove brojeve , gdje je n nenegativan cijeli broj. Pokazati ćemo da su svaka dva Fermatova broja relativno prosta; iz toga slijedi da prostih brojeva mora biti beskonačno mnogo.

Promotrimo rekurziju , gdje je n prirodan broj (sama rekurzija se jednostavno dokazuje indukcijom). Ako m dijeli i , tada m dijeli 2 pa slijedi da je m jednak ili 1 ili 2. No m ne može biti 2 jer su svi Fermatovi brojevi neparni. Dakle, svaka dva Fermatova broja su relativno prosta.

Preostali dokazi u Knjizi su Euklidov, Eulerov i Erdosov te jedan algebarski koji se smatra narodnim folklorom. Smile

alen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

132 = 230 - 98

PostPostano: 0:00 čet, 7. 8. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja ne vidim neku korist od dokazivanja neke tvrdnje na više načina osim ako se ne radi o bitno drukčijoj tehnici dokazivanja koja je znatno elegantnija.

Kom je dosadno, može probat dokazat da je [latex]\mathop {\lim }\limits_{n \to \infty } \sum\limits_{j = 0}^n {P\left( {X_n = j} \right)L_n^j } = 0[/latex], gdje je [latex]{X_n }[/latex] diskretna slučajna varijabla sa zakonom razdiobe [latex]P\left( {X_n = k} \right) = q\left( \begin{gathered}
n \hfill \\
k \hfill \\
\end{gathered} \right)\sum\limits_{i = 0}^k {\left( \begin{gathered}
k \hfill \\
i \hfill \\
\end{gathered} \right)\frac{{\left( { - 1} \right)^i \left( {1 - p} \right)^{n - k + i} }}
{{1 - \left( {1 - q} \right)\left( {1 - p} \right)^{n - k + i} }}} \cdot {\mathbf{1}}_{\left\{ {0,...,n} \right\}} \left( k \right)[/latex] i [latex]L_n : = 1 - \left( {P\left( {X_1 = 1} \right)} \right)^{\log _a n}[/latex] gdje je [latex]P\left( {X_1 = 1} \right) > a^{ - 1}[/latex] , [latex]a > 1[/latex] , [latex]p,q \in \left\langle {0,1} \right\rangle[/latex] (primjetite [latex]q \ne 1 - p[/latex]).

Vrijedi (već je dokazano) [latex]P\left( {X_1 = 1} \right) > a^{ - 1} \Rightarrow \mathop {\lim }\limits_{n \to \infty } L_n^n = 0[/latex] i [latex]Y_n \sim B\left( {n,p} \right) \Rightarrow \mathop {\lim }\limits_{n \to \infty } \frac{{P\left( {X_n = k} \right)}}
{{q \cdot P\left( {Y_n = k} \right)}} = 1[/latex], [latex]\forall k \in \mathbb{N}_0[/latex] .

Ja nisam uspio već 3 mjeseca pa ak neko zna... (lebegovi teoremi o konvergenciji baš nisu upalili jer nemogu nać s čim dominirat da bude integrabilno, a nije monoton niz)

Znači, za sad ima 0 dokaza ove tvrdnje pa ak neko navede samo jedan, to bi bilo sjajno
Ja ne vidim neku korist od dokazivanja neke tvrdnje na više načina osim ako se ne radi o bitno drukčijoj tehnici dokazivanja koja je znatno elegantnija.

Kom je dosadno, može probat dokazat da je , gdje je diskretna slučajna varijabla sa zakonom razdiobe i gdje je , , (primjetite ).

Vrijedi (već je dokazano) i , .

Ja nisam uspio već 3 mjeseca pa ak neko zna... (lebegovi teoremi o konvergenciji baš nisu upalili jer nemogu nać s čim dominirat da bude integrabilno, a nije monoton niz)

Znači, za sad ima 0 dokaza ove tvrdnje pa ak neko navede samo jedan, to bi bilo sjajno

Zadnja promjena: alen; 15:29 čet, 7. 8. 2008; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Melkor
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
140 = 152 - 12

PostPostano: 12:04 čet, 7. 8. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

@StateOfConsciousness: Trebao si doći na zadnji [url=http://web.math.hr/~mdoko/am.html]AllMath[/url], baš je kolega Smith izložio 5-6 dokaza da prostih brojeva ima beskonačno mnogo. :)
@StateOfConsciousness: Trebao si doći na zadnji AllMath, baš je kolega Smith izložio 5-6 dokaza da prostih brojeva ima beskonačno mnogo. Smile

tantun
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
20 = 20 - 0

PostPostano: 10:11 pet, 8. 8. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="alen"]Ja ne vidim neku korist od dokazivanja neke tvrdnje na više načina osim ako se ne radi o bitno drukčijoj tehnici dokazivanja koja je znatno elegantnija.

Kom je dosadno, može probat dokazat da je [latex]\mathop {\lim }\limits_{n \to \infty } \sum\limits_{j = 0}^n {P\left( {X_n = j} \right)L_n^j } = 0[/latex], gdje je [latex]{X_n }[/latex] diskretna slučajna varijabla sa zakonom razdiobe [latex]P\left( {X_n = k} \right) = q\left( \begin{gathered}
n \hfill \\
k \hfill \\
k \hfill \\
i \hfill \\
\end{gathered} \right)\frac{{\left( { - 1} \right)^i \left( {1 - p} \right)^{n - k + i} }}
{{1 - \left( {1 - q} \right)\left( {1 - p} \right)^{n - k + i} }}} \cdot {\mathbf{1}}_{\left\{ {0,...,n} \right\}} \left( k \right)[/latex] i [latex]L_n : = 1 - \left( {P\left( {X_1 = 1} \right)} \right)^{\log _a n}[/latex] gdje je [latex]P\left( {X_1 = 1} \right) > a^{ - 1}[/latex] , [latex]a > 1[/latex] , [latex]p,q \in \left\langle {0,1} \right\rangle[/latex] (primjetite [latex]q \ne 1 - p[/latex]).

Vrijedi (već je dokazano) [latex]P\left( {X_1 = 1} \right) > a^{ - 1} \Rightarrow \mathop {\lim }\limits_{n \to \infty } L_n^n = 0[/latex] i [latex]Y_n \sim B\left( {n,p} \right) \Rightarrow \mathop {\lim }\limits_{n \to \infty } \frac{{P\left( {X_n = k} \right)}}
{{q \cdot P\left( {Y_n = k} \right)}} = 1[/latex], [latex]\forall k \in \mathbb{N}_0[/latex] .

Znači, za sad ima 0 dokaza ove tvrdnje pa ak neko navede samo jedan, to bi bilo sjajno[/quote]

Prvo uoci da ti konstanta [latex]q[/latex] nista ne znaci kao ni ovaj [latex]1-(1-q)(1-p)^{n-k+i}[/latex] u nazivniku (jer je ogranicen s [latex]q \leq 1-(1-q)(1-p)^{n-k+i} \leq 1[/latex] ). Drugim rijecima koristi [latex]P(X_n=k) \leq {\binom{n}{k}} \sum_{i=0}^k \binom{k}{i}(-1)^i(1-p)^{n-k+i}[/latex]. Tako da moras dokazati [latex]\lim_{n \to \infty} \sum_{k=0}^n \binom{n}{k} L_n^k\sum_{i=0}^k \binom{k}{i}(-1)^i(1-p)^{n-k+i}=0[/latex]. Sad raspisi
[latex]\sum_{i=0}^k \binom{k}{i}(-1)^i(1-p)^{n-k+i}=(1-p)^{n-k} \sum_{i=0}^k \binom{k}{i}(p-1)^{i}=(1-p)^{n-k}p^k[/latex] pa ti onaj izraz gore postaje [latex]\sum_{k=0}^n \binom{n}{k} L_n^k\sum_{i=0}^k \binom{k}{i}(-1)^i(1-p)^{n-k+i}= \sum_{k=0}^n \binom{n}{k}(L_np)^k(1-p)^{n-k}[/latex] sto je jednako [latex] (1-p+pL_n)^n[/latex]. Znaci samo moras dokazati [latex]\lim_{n \to \infty} (1-(1-L_n)p)^n = 0[/latex]. Oznaci [latex]t=P(X_n=1)[/latex] tada [latex](1-(1-L_n)p)^n=(1-pt^{\log_an})^n = ((1-pt^{\log_an})^{\frac{1}{pt^{\log_an}}})^{npt^{\log_an}}[/latex]. Sad [latex](1-pt^{\log_an})^{\frac{1}{pt^{\log_an}}} \to \frac{1}{e}[/latex] (jer ocito [latex]pt^{\log_an} \to 0[/latex]). Sad tvrdnja slijedi jer [latex]npt^{\log_an} \to \infty[/latex] a ovo je pak ocito ako uzmes logaritam dobijes [latex]\log p + \log n(1+\frac{\log t}{\log a}) \to \infty[/latex] jer je [latex]1+\frac{\log t}{\log a} > 0[/latex] (zbog uvjeta [latex]t > 1/a[/latex]).

Jel OK?
alen (napisa):

Kom je dosadno, može probat dokazat da je , gdje je diskretna slučajna varijabla sa zakonom razdiobe i gdje je , , (primjetite ).

Vrijedi (već je dokazano) i , .

Prvo uoci da ti konstanta nista ne znaci kao ni ovaj u nazivniku (jer je ogranicen s ). Drugim rijecima koristi . Tako da moras dokazati . Sad raspisi
pa ti onaj izraz gore postaje sto je jednako . Znaci samo moras dokazati . Oznaci tada . Sad (jer ocito ). Sad tvrdnja slijedi jer a ovo je pak ocito ako uzmes logaritam dobijes jer je (zbog uvjeta ).

Jel OK?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
alen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

132 = 230 - 98

PostPostano: 15:20 pet, 8. 8. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

E, stvarno jako jako jako puno hvala. Savršeno je, nema nijedne greške. Hvala još jednom
E, stvarno jako jako jako puno hvala. Savršeno je, nema nijedne greške. Hvala još jednom

alen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

132 = 230 - 98

PostPostano: 4:22 sri, 13. 8. 2008    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zapravo, ipak ne valja, ne mora vrijediti [latex]P\left( {X_n = k} \right) \leqslant \left( \begin{gathered}
n \hfill \\
k \hfill \\
\end{gathered} \right)p^k \left( {1 - p} \right)^{n - k}[/latex] zbog [latex]\left( { - 1} \right)^i[/latex] u izrazu [latex]q\left( \begin{gathered}
n \hfill \\
k \hfill \\
k \hfill \\
i \hfill \\
{{1 - \left( {1 - q} \right)\left( {1 - p} \right)^{n - k + i} }}}[/latex] (i općenito ne vrijedi [latex]P\left( {X_n = k} \right) \leqslant \left( \begin{gathered}
n \hfill \\
k \hfill \\
\end{gathered} \right)p^k \left( {1 - p} \right)^{n - k}[/latex])

EDIT: Upravo sam dokazo, ne trebate se više mučit, tantunu hvala na pomoći.
Zapravo, ipak ne valja, ne mora vrijediti zbog u izrazu (i općenito ne vrijedi )

EDIT: Upravo sam dokazo, ne trebate se više mučit, tantunu hvala na pomoći.

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Čistilište Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum