Search
 
 
  Engleski
 
 
 
Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Studenti krecu u bojkot fakulteta - prosvjed na Filozofskom (studij)
Idite na 1, 2, 3 ... 30, 31, 32  Sljedeće
Moja sarma
 
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 23. 01. 2004. (16:46:04)
Postovi: (3D2)16
Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
-26 = 44 - 70
Lokacija: Prazan skup ;-)

PostPostano: 11:52 sub, 18. 4. 2009    Naslov: Studenti krecu u bojkot fakulteta - prosvjed na Filozofskom Citirajte i odgovorite

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/3279056/index.do

kome se ne da klikati na clanak, isti cu prenijet ovamo bez ikakvog mijenjanja:

[quote="[url=http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/3279056/index.do]Vecernji.hr[/url]"]
Studenti već mjesecima pod okupacijom drže Politehniku u Ateni, u Parizu se svakih nekoliko tjedana blokira neki fakultet. Hrvatski studenti već godinama šute ne dirne li im se u cijenu hrane u menzama, samo stidljivo dignu glas kada im se ukidaju prava.

Kad im ministarstvo ili rektorat odgode kaznene mjere, povuku se u svoje podstanarske sobice i studentske domove pa razmišljaju isplati li im se više odugovlačiti studij ili ga završiti pa na burzi čekati bilo kakav posao.

Ne više! Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta zaključili su da im je dosta i spremni su na radikalnu akciju. Zauzet će fakultet, spriječiti predavanja, konzultacije i ispite. Imaju samo jedan zahtjev – zaustavljanje komercijalizacije obrazovanja. Ne prijete u prazno i ne namjeravaju uzaludno mahati rukom ispisanim transparentima. Pokazat će, tvrde, da nisu mamine maze i tražiti da ih se sasluša, ali i posluša.

Obrazovanje nije roba
“Tražimo besplatno obrazovanje (koje financira država preko poreznih izdvajanja građana) za sve koji zadovolje uvjete upisa. To se odnosi na sve razine obrazovanja, od osnovne škole do doktorata. Tražimo trenutačno ukidanje svih oblika plaćanja obrazovanja kako god ih se nazivalo, tj. zabranu naplaćivanja školarinâ, participacijâ, upisninâ itd.”, jedini je zahtjev koji postavljaju momci i djevojke koji, za razliku od većine onih koji im kroje sudbinu, znaju kako staviti naglasak kada pišu množinu.

Nemaju maksimalističkih zahtjeva od kojih će odustati dobaci li im se sočan sendvič, ono što traže posljednja je linija obrane. Već organiziraju stražarske službe i prave planove za obranu fakulteta na prihvati li se njihov zahtjev. Ne zadovoljava ih još jedna jednogodišnja odgoda naplate školarina i participacija koju je neki dan oglasilo Ministarstvo obrazovanja. Ni sljedeće se akademske godine neće naplaćivati školarine i participacije, ali prijetnja rezerviranjem znanja za bogate još ostaje.

– To je samo odgoda kazne, a mi se ne želimo boriti samo za sebe nego i za one koji će na fakultete doći poslije nas – ispričao nam je jedan od aktivnih sudionika u pripremama za zauzimanje fakulteta. Njegovo ime, kaže, nije bitno. Zapravo ni jedan od njih nije se želio imenovati, ne zato što se boje već zato što ne žele da se u javnosti pojavljuju kao vođe prosvjeda, svi su koji sudjeluju jednaki.

– Ovo je kolektivna akcija i ne želimo pristati na personalizaciju akcije. Ovo nije studentski hir nekog vođe koji bi trebao pokrenuti inertnu masu – rekao je naš sugovornik. Kao što odbijaju stvaranje novih studentskih vođa, poput onih iz ‘68. ili hrvatske ‘71. koji se poslije baš i nisu pokazali nekim veličinama, odbijaju i usporedbu s anarhistima koji su nedavno zapalili Atenu. Zagrebački filozofi, sociolozi, komparatisti... ne traže rušenje države i ostvarenje utopije, žele samo da ova država bude pravednija i da je obrazovanje svima jednako dostupno bez obzira na to koliko novca imali.

– Već je neko vrijeme na djelu privatizacija javnog sektora, poput zdravstva i obrazovanja. Obrazovanja u robu kao i svaku drugu. Time se privilegira već privilegirane. Oni koji imaju novca imaju bolji pristup kulturi, a poslije su i jedini koji mogu studirati. To je glupo i nekorisno za društvo jer talenti nisu nejednako distribuirani po klasama – u žaru je izbacivao jedan od naših sugovornika, a njegove riječi nisu zvučale suho i parolaški.

Klasa se često pojavljuje u njihovim rečenicama i ne plaše se da će ih netko zbog toga proglasiti nostalgičarima socijalizma kada je klasa, pogotovu radnička, bila na svačijim ustima, a razlike su i tada, između onih koji imaju i onih koji s uzdahom gledaju u tuđe bogatstvo, bile velike. Ni tada sebi fakultet nije mogao svatko priuštiti, ali studenti su uvjereni da će biti mnogo gore.


Foto: Antonio Bronić

Profitno obrazovanje
– Obrazovanje se pretvara u uslužni sektor sa svrhom da proizvodi profit. No visoko bi obrazovanje moralo služiti zajedničkom dobru i stvarati vrijednost za cijelo društvo – uvjereni su studenti. Ne zanimaju ih parole da država nema novca i da bi oni trebali podnijeti svoj dio tereta financijske krize. Upravo zbog globalne krize koju je izazvao zvjerski kapitalizam traže da se njihovi zahtjevi poštuju te da se prestane s pretvaranjem fakulteta u tvornice novca.

– Nakon svega imaju obraza govoriti o nevidljivoj ruci tržišta koja bi trebala sve dovesti u red. Nemaju ni najmanje grižnje savjesti – rekao je jedan od naših sugovornika koji će već za nekoliko dana vjerojatno držati stražu na ulazu u Filozofski fakultet braneći svoje pravo da studiraju i da im nitko ne uzima novac u zamjenu za znanje.

– Država ima novca jer ako možemo slati vojnike u Afganistan i plaćati troškove tuđeg imperijalizma, možemo i osigurati besplatno obrazovanje – posve argumentirano tvrde ogorčeni studenti. Liberalizaciju cijelog sektora vladajuća elita, tvrde, opravdava nužnim prilagodbama za ulazak u Europsku uniju i baš tu se zapleće u laži. Češka, Estonija, Poljska, Slovačka ne naplaćuju školarine, a posve su se dobro uklopile u EU.

– Nećemo ulaskom u Europsku uniju proći ispod duge i ući u nekakav Disneyland i početi živjeti u konzumerističkom raju kakav su sanjali naši roditelji dok su odlazili u šoping u Trst – uvjereno deklamira naš sugovornik dok se časti tipičnom studentskom okrepom – kavom s mlijekom. Za više rijetko koji od njih ima novca.

Ne prihvati li rektorat, Ministarstvo znanosti, Sabor, Vlada, tko god njihove argumente, suočit će se sa studentskim revoltom. Studente uopće ne zanima tko bi njihove zahtjeve trebao ispuniti – zanima ih samo da ih ispune, i to odmah.

Vrijeme za razmišljanje
Problem s kojim će se suočiti bit će nešto posve drukčije od prosvjeda srednjoškolaca koji su prošle godine odgodili državnu maturu. Tada su učenici došli pred Ministarstvo znanosti i urlali dok Dragan Primorac nije popustio, ovoga će puta ne samo on nego i svi u cijelom lancu odlučivanja morati doći studentima na njihov teritorij.

– Fakultet pripada nama i to ćemo pokazati. Prekinut ćemo predavanja, ispite i konzultacije. Održavat ćemo svoje alternativne radionice, javno čitati tekstove koji u Hrvatskoj nikada nisu prevedeni. Dok ne ispune naše zahtjeve, nećemo izići s fakulteta – tvrdi su u svojim stavovima. No, oni koji su se ponadali da će se na Filozofskom fakultetu baš u svemu oživiti duh studentske pobune iz ‘68., poprilično će se razočarati. Studenti su pripremajući pobunu već odlučili da će na fakultetu i za blokade, koliko god trajala, biti zabranjeno pijenje alkohola i pušenje, a o drogiranju da i ne govorimo.

Za red će biti zadužena interna redarska služba, a pristup na fakultet bit će dopušten svima koji dolaze s dobrim namjerama i podržavaju studentske zahtjeve. Uz masovna predavanja namjeravaju organizirati svoju malu verziju demokracije. Sve će odluke zajednički donositi studentski plenum na kojem će glasati svi sudionici prosvjeda. No posebno su ponosni što će zauzeti ne samo fizički prostor fakulteta nego i osvojiti vrijeme za razmišljanje.


Nasilje je obilježilo prosvjede studenata u Ateni
Foto: Reuters

– Studentsko je vrijeme ispunjeno obvezama. Zbog Bolonje studenti nemaju vremena za razmišljanje nego samo za striktno propisano učenje i pohađanje predavanja – tvrde studenti uvjereni da je takav curiculum propisan da bi se ubila studentska kreativnost i potreba da se kritički razmatraju ponuđeni sadržaji. Zato će i organizirati vlastite političko-obrazovne sadržaje, a koliko god ta sintagma nezgrapno i ružno zvučala, na Filozofskom bi u vrijeme blokade moglo biti zaista zabavno. Uz javna čitanja političkih i znanstvenih tekstova, vezanih uz pobune, socijalnu pravdu i aveti ekonomskog liberalizma, prikazivat će se i filmovi o sličnoj temi, a moglo bi biti i koncerata potraje li pobuna.

Autonomija sveučilišta
Studenti pobunjenici uvjereni su da ih na zemljištu fakulteta štiti autonomija sveučilišta i ne boje se da bi ih netko mogao pokušati nasilno izbaciti. Dokle seže autonomija sveučilišta iskušali su za prošlotjedna posjeta predsjednika Stjepana Mesića kada su prosvjedovali protiv ulaska Hrvatske u NATO.

Tada su policiji odbili pokazati osobne iskaznice jer plavci nisu imali dozvolu rektora za djelovanje na teritoriju sveučilišta. Dopusti li, pak, rektor da policija silom prekine prosvjed, izdat će sve tradicije sveučilišta koje njegovi kolege brane već stoljećima, izdat će i studente koji se bore za dostojanstvo sveučilišta koje vodi.
[/quote]

tko se zeli prikljuciti, slobodan je doci u [b]ponedjeljak, 20.4.[/b] na filozofski fakultet. osobno, ocekujem da svi zajedno izrazimo podrsku studentima sa filozofskog fakulteta, znanje se [b]ne smije tretirati[/b] kao roba, jer ako je to krajnji cilj, oko 10% pucanstva ove lijepe zemlje ce imati mogucnost studiranja i ucenja.

samo me interesira kada cemo mi, studenti PMFa, pokusati nesto slicno, kada cemo MI pokazati da nam je dosta da nas sikaniraju na sve moguce i nemoguce nacine oni gore kojima uopce nije stalo do nas, studenata, koji misle da su bogom dani, koji misle da se cijeli svijet treba klanjati upravo njima, koji nemaju osnovna pedagoska znanja kako prenijeti znanje i nekoga nesto nauciti, koji forsiraju svoja pravila usprkos svim pravnim aktima sveucilista, koji sprecavaju i u startu pokusaju zatirati apsolutno svaki oblik studentskog organiziranja.
http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/3279056/index.do

kome se ne da klikati na clanak, isti cu prenijet ovamo bez ikakvog mijenjanja:

Vecernji.hr (napisa):

Studenti već mjesecima pod okupacijom drže Politehniku u Ateni, u Parizu se svakih nekoliko tjedana blokira neki fakultet. Hrvatski studenti već godinama šute ne dirne li im se u cijenu hrane u menzama, samo stidljivo dignu glas kada im se ukidaju prava.

Kad im ministarstvo ili rektorat odgode kaznene mjere, povuku se u svoje podstanarske sobice i studentske domove pa razmišljaju isplati li im se više odugovlačiti studij ili ga završiti pa na burzi čekati bilo kakav posao.

Ne više! Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta zaključili su da im je dosta i spremni su na radikalnu akciju. Zauzet će fakultet, spriječiti predavanja, konzultacije i ispite. Imaju samo jedan zahtjev – zaustavljanje komercijalizacije obrazovanja. Ne prijete u prazno i ne namjeravaju uzaludno mahati rukom ispisanim transparentima. Pokazat će, tvrde, da nisu mamine maze i tražiti da ih se sasluša, ali i posluša.

Obrazovanje nije roba
“Tražimo besplatno obrazovanje (koje financira država preko poreznih izdvajanja građana) za sve koji zadovolje uvjete upisa. To se odnosi na sve razine obrazovanja, od osnovne škole do doktorata. Tražimo trenutačno ukidanje svih oblika plaćanja obrazovanja kako god ih se nazivalo, tj. zabranu naplaćivanja školarinâ, participacijâ, upisninâ itd.”, jedini je zahtjev koji postavljaju momci i djevojke koji, za razliku od većine onih koji im kroje sudbinu, znaju kako staviti naglasak kada pišu množinu.

Nemaju maksimalističkih zahtjeva od kojih će odustati dobaci li im se sočan sendvič, ono što traže posljednja je linija obrane. Već organiziraju stražarske službe i prave planove za obranu fakulteta na prihvati li se njihov zahtjev. Ne zadovoljava ih još jedna jednogodišnja odgoda naplate školarina i participacija koju je neki dan oglasilo Ministarstvo obrazovanja. Ni sljedeće se akademske godine neće naplaćivati školarine i participacije, ali prijetnja rezerviranjem znanja za bogate još ostaje.

– To je samo odgoda kazne, a mi se ne želimo boriti samo za sebe nego i za one koji će na fakultete doći poslije nas – ispričao nam je jedan od aktivnih sudionika u pripremama za zauzimanje fakulteta. Njegovo ime, kaže, nije bitno. Zapravo ni jedan od njih nije se želio imenovati, ne zato što se boje već zato što ne žele da se u javnosti pojavljuju kao vođe prosvjeda, svi su koji sudjeluju jednaki.

– Ovo je kolektivna akcija i ne želimo pristati na personalizaciju akcije. Ovo nije studentski hir nekog vođe koji bi trebao pokrenuti inertnu masu – rekao je naš sugovornik. Kao što odbijaju stvaranje novih studentskih vođa, poput onih iz ‘68. ili hrvatske ‘71. koji se poslije baš i nisu pokazali nekim veličinama, odbijaju i usporedbu s anarhistima koji su nedavno zapalili Atenu. Zagrebački filozofi, sociolozi, komparatisti... ne traže rušenje države i ostvarenje utopije, žele samo da ova država bude pravednija i da je obrazovanje svima jednako dostupno bez obzira na to koliko novca imali.

– Već je neko vrijeme na djelu privatizacija javnog sektora, poput zdravstva i obrazovanja. Obrazovanja u robu kao i svaku drugu. Time se privilegira već privilegirane. Oni koji imaju novca imaju bolji pristup kulturi, a poslije su i jedini koji mogu studirati. To je glupo i nekorisno za društvo jer talenti nisu nejednako distribuirani po klasama – u žaru je izbacivao jedan od naših sugovornika, a njegove riječi nisu zvučale suho i parolaški.

Klasa se često pojavljuje u njihovim rečenicama i ne plaše se da će ih netko zbog toga proglasiti nostalgičarima socijalizma kada je klasa, pogotovu radnička, bila na svačijim ustima, a razlike su i tada, između onih koji imaju i onih koji s uzdahom gledaju u tuđe bogatstvo, bile velike. Ni tada sebi fakultet nije mogao svatko priuštiti, ali studenti su uvjereni da će biti mnogo gore.


Foto: Antonio Bronić

Profitno obrazovanje
– Obrazovanje se pretvara u uslužni sektor sa svrhom da proizvodi profit. No visoko bi obrazovanje moralo služiti zajedničkom dobru i stvarati vrijednost za cijelo društvo – uvjereni su studenti. Ne zanimaju ih parole da država nema novca i da bi oni trebali podnijeti svoj dio tereta financijske krize. Upravo zbog globalne krize koju je izazvao zvjerski kapitalizam traže da se njihovi zahtjevi poštuju te da se prestane s pretvaranjem fakulteta u tvornice novca.

– Nakon svega imaju obraza govoriti o nevidljivoj ruci tržišta koja bi trebala sve dovesti u red. Nemaju ni najmanje grižnje savjesti – rekao je jedan od naših sugovornika koji će već za nekoliko dana vjerojatno držati stražu na ulazu u Filozofski fakultet braneći svoje pravo da studiraju i da im nitko ne uzima novac u zamjenu za znanje.

– Država ima novca jer ako možemo slati vojnike u Afganistan i plaćati troškove tuđeg imperijalizma, možemo i osigurati besplatno obrazovanje – posve argumentirano tvrde ogorčeni studenti. Liberalizaciju cijelog sektora vladajuća elita, tvrde, opravdava nužnim prilagodbama za ulazak u Europsku uniju i baš tu se zapleće u laži. Češka, Estonija, Poljska, Slovačka ne naplaćuju školarine, a posve su se dobro uklopile u EU.

– Nećemo ulaskom u Europsku uniju proći ispod duge i ući u nekakav Disneyland i početi živjeti u konzumerističkom raju kakav su sanjali naši roditelji dok su odlazili u šoping u Trst – uvjereno deklamira naš sugovornik dok se časti tipičnom studentskom okrepom – kavom s mlijekom. Za više rijetko koji od njih ima novca.

Ne prihvati li rektorat, Ministarstvo znanosti, Sabor, Vlada, tko god njihove argumente, suočit će se sa studentskim revoltom. Studente uopće ne zanima tko bi njihove zahtjeve trebao ispuniti – zanima ih samo da ih ispune, i to odmah.

Vrijeme za razmišljanje
Problem s kojim će se suočiti bit će nešto posve drukčije od prosvjeda srednjoškolaca koji su prošle godine odgodili državnu maturu. Tada su učenici došli pred Ministarstvo znanosti i urlali dok Dragan Primorac nije popustio, ovoga će puta ne samo on nego i svi u cijelom lancu odlučivanja morati doći studentima na njihov teritorij.

– Fakultet pripada nama i to ćemo pokazati. Prekinut ćemo predavanja, ispite i konzultacije. Održavat ćemo svoje alternativne radionice, javno čitati tekstove koji u Hrvatskoj nikada nisu prevedeni. Dok ne ispune naše zahtjeve, nećemo izići s fakulteta – tvrdi su u svojim stavovima. No, oni koji su se ponadali da će se na Filozofskom fakultetu baš u svemu oživiti duh studentske pobune iz ‘68., poprilično će se razočarati. Studenti su pripremajući pobunu već odlučili da će na fakultetu i za blokade, koliko god trajala, biti zabranjeno pijenje alkohola i pušenje, a o drogiranju da i ne govorimo.

Za red će biti zadužena interna redarska služba, a pristup na fakultet bit će dopušten svima koji dolaze s dobrim namjerama i podržavaju studentske zahtjeve. Uz masovna predavanja namjeravaju organizirati svoju malu verziju demokracije. Sve će odluke zajednički donositi studentski plenum na kojem će glasati svi sudionici prosvjeda. No posebno su ponosni što će zauzeti ne samo fizički prostor fakulteta nego i osvojiti vrijeme za razmišljanje.


Nasilje je obilježilo prosvjede studenata u Ateni
Foto: Reuters

– Studentsko je vrijeme ispunjeno obvezama. Zbog Bolonje studenti nemaju vremena za razmišljanje nego samo za striktno propisano učenje i pohađanje predavanja – tvrde studenti uvjereni da je takav curiculum propisan da bi se ubila studentska kreativnost i potreba da se kritički razmatraju ponuđeni sadržaji. Zato će i organizirati vlastite političko-obrazovne sadržaje, a koliko god ta sintagma nezgrapno i ružno zvučala, na Filozofskom bi u vrijeme blokade moglo biti zaista zabavno. Uz javna čitanja političkih i znanstvenih tekstova, vezanih uz pobune, socijalnu pravdu i aveti ekonomskog liberalizma, prikazivat će se i filmovi o sličnoj temi, a moglo bi biti i koncerata potraje li pobuna.

Autonomija sveučilišta
Studenti pobunjenici uvjereni su da ih na zemljištu fakulteta štiti autonomija sveučilišta i ne boje se da bi ih netko mogao pokušati nasilno izbaciti. Dokle seže autonomija sveučilišta iskušali su za prošlotjedna posjeta predsjednika Stjepana Mesića kada su prosvjedovali protiv ulaska Hrvatske u NATO.

Tada su policiji odbili pokazati osobne iskaznice jer plavci nisu imali dozvolu rektora za djelovanje na teritoriju sveučilišta. Dopusti li, pak, rektor da policija silom prekine prosvjed, izdat će sve tradicije sveučilišta koje njegovi kolege brane već stoljećima, izdat će i studente koji se bore za dostojanstvo sveučilišta koje vodi.


tko se zeli prikljuciti, slobodan je doci u ponedjeljak, 20.4. na filozofski fakultet. osobno, ocekujem da svi zajedno izrazimo podrsku studentima sa filozofskog fakulteta, znanje se ne smije tretirati kao roba, jer ako je to krajnji cilj, oko 10% pucanstva ove lijepe zemlje ce imati mogucnost studiranja i ucenja.

samo me interesira kada cemo mi, studenti PMFa, pokusati nesto slicno, kada cemo MI pokazati da nam je dosta da nas sikaniraju na sve moguce i nemoguce nacine oni gore kojima uopce nije stalo do nas, studenata, koji misle da su bogom dani, koji misle da se cijeli svijet treba klanjati upravo njima, koji nemaju osnovna pedagoska znanja kako prenijeti znanje i nekoga nesto nauciti, koji forsiraju svoja pravila usprkos svim pravnim aktima sveucilista, koji sprecavaju i u startu pokusaju zatirati apsolutno svaki oblik studentskog organiziranja.



_________________
Chuck Norris can divide by zero.

I bow before you Veliki Limun, on je kiseo i zut Bow to the left

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
vsego
Site Admin
Site Admin


Pridružen/a: 06. 10. 2002. (22:07:09)
Postovi: (355F)16
Spol: zombi
Sarma = la pohva - posuda
854 = 1068 - 214
Lokacija: /sbin/init

PostPostano: 12:42 sub, 18. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ajde ti fino objasni o Matematici (posto si sada na forumu te institucije):
1. kako mi to studente "sikaniramo na sve moguce i nemoguce nacine"?
2. po cemu nam to "nije stalo do studenata"?
3. po cemu "mislimo da smo bogom dani, [...] da se cijeli svijet treba klanjati upravo nama"?
4. po cemu to "nemamo osnovna pedagoska znanja kako prenijeti znanje i nekoga nesto nauciti"?
5. kako to "forsiramo svoja pravila usprkos svim pravnim aktima sveucilista"?
6. i, moj favorit, kako to "sprecavamo i u startu pokusavamo zatirati apsolutno svaki oblik studentskog organiziranja"?

Da na MO rastu samo ruze... ne rastu. Ali ovakvo pljuvanje, bez ikakvih argumenata ili uopce poznavanja situacije na Matematici, sramotno je. :evil: Pitaj aktualne predstavnike kako ih "ne uvazavamo" i kako "sprecavamo svaki oblik organiziranja", nakon sto smo na nastavnicku inicijativu uveli dodatne studentske predstavnike u VVSu (bez prava glasa, jer takvi predstavnici nisu predvidjeni Statutom MO), kako bismo tamo culi i glas diplomskih studenata. :lol:

Ako studenti prirodoslovnih odsjeka imaju probleme o kakvima pises, onda pobroji koji su to odsjeci i sto se tocno dogadja, pa trazi solidarnost. Mozes i pobrajati probleme na Matematici, pa trazi prosvjedovanje (mada ne vidim kakve veze student Fizike ima s tim). Ali ne mozes trpati sve u isti kos uz onakve objede gore. :evil:

O ciljevima prosvjeda necu... dosta je nebuloza u tvom pamfleticu, da se ne moram obazirati na gluposti poput "besplatnog obrazovanja za sve" (bas trebamo stotine indologa ili tisuce ekonomista, samo zato jer "svi zadovoljavaju uvjete upisa"). :roll:
Ajde ti fino objasni o Matematici (posto si sada na forumu te institucije):
1. kako mi to studente "sikaniramo na sve moguce i nemoguce nacine"?
2. po cemu nam to "nije stalo do studenata"?
3. po cemu "mislimo da smo bogom dani, [...] da se cijeli svijet treba klanjati upravo nama"?
4. po cemu to "nemamo osnovna pedagoska znanja kako prenijeti znanje i nekoga nesto nauciti"?
5. kako to "forsiramo svoja pravila usprkos svim pravnim aktima sveucilista"?
6. i, moj favorit, kako to "sprecavamo i u startu pokusavamo zatirati apsolutno svaki oblik studentskog organiziranja"?

Da na MO rastu samo ruze... ne rastu. Ali ovakvo pljuvanje, bez ikakvih argumenata ili uopce poznavanja situacije na Matematici, sramotno je. Evil or Very Mad Pitaj aktualne predstavnike kako ih "ne uvazavamo" i kako "sprecavamo svaki oblik organiziranja", nakon sto smo na nastavnicku inicijativu uveli dodatne studentske predstavnike u VVSu (bez prava glasa, jer takvi predstavnici nisu predvidjeni Statutom MO), kako bismo tamo culi i glas diplomskih studenata. Laughing

Ako studenti prirodoslovnih odsjeka imaju probleme o kakvima pises, onda pobroji koji su to odsjeci i sto se tocno dogadja, pa trazi solidarnost. Mozes i pobrajati probleme na Matematici, pa trazi prosvjedovanje (mada ne vidim kakve veze student Fizike ima s tim). Ali ne mozes trpati sve u isti kos uz onakve objede gore. Evil or Very Mad

O ciljevima prosvjeda necu... dosta je nebuloza u tvom pamfleticu, da se ne moram obazirati na gluposti poput "besplatnog obrazovanja za sve" (bas trebamo stotine indologa ili tisuce ekonomista, samo zato jer "svi zadovoljavaju uvjete upisa"). Rolling Eyes



_________________
U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
Drzim prodike
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Antonija
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 04. 11. 2007. (09:38:06)
Postovi: (139)16
Sarma = la pohva - posuda
16 = 18 - 2

PostPostano: 12:53 sub, 18. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]O ciljevima prosvjeda necu... dosta je nebuloza u tvom pamfleticu, da se ne moram obazirati na gluposti poput "besplatnog obrazovanja za sve" ([b]bas trebamo stotine indologa ili tisuce ekonomista, samo zato jer "svi zadovoljavaju uvjete upisa[/b]"). :roll:[/quote]

ali zato trebamo znantvenike i profesore. ako to znaci da cemo besplatnim obrazovanjem, uz stotine indologa, dobiti i kvalitetne znanstvenike i profesore, onda nam definitivno treba takvo obrazovanje a ne da recimo, matematiku predaje profesorica hrvatskog.
vsego (napisa):
O ciljevima prosvjeda necu... dosta je nebuloza u tvom pamfleticu, da se ne moram obazirati na gluposti poput "besplatnog obrazovanja za sve" (bas trebamo stotine indologa ili tisuce ekonomista, samo zato jer "svi zadovoljavaju uvjete upisa"). Rolling Eyes


ali zato trebamo znantvenike i profesore. ako to znaci da cemo besplatnim obrazovanjem, uz stotine indologa, dobiti i kvalitetne znanstvenike i profesore, onda nam definitivno treba takvo obrazovanje a ne da recimo, matematiku predaje profesorica hrvatskog.



_________________
Capa
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 13. 02. 2007. (20:34:54)
Postovi: (925)16
Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
188 = 301 - 113
Lokacija: Hakuna Matata

PostPostano: 13:16 sub, 18. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Antonija"][quote="vsego"]O ciljevima prosvjeda necu... dosta je nebuloza u tvom pamfleticu, da se ne moram obazirati na gluposti poput "besplatnog obrazovanja za sve" ([b]bas trebamo stotine indologa ili tisuce ekonomista, samo zato jer "svi zadovoljavaju uvjete upisa[/b]"). :roll:[/quote]

ali zato trebamo znantvenike i profesore. ako to znaci da cemo besplatnim obrazovanjem, uz stotine indologa, dobiti i kvalitetne znanstvenike i profesore, onda nam definitivno treba takvo obrazovanje a ne da recimo, matematiku predaje profesorica hrvatskog.[/quote]

Ne bih se složio... naime kad sam ja upisivao fax (2006.) se na matematiku (inžinjersku) moglo upisati 290 ljudi i svi bez plaćanja. Na matematici uvijek ostane mjesta pa se i u rujanskom roku dosta ljudi upisalo, također bez plaćanja. Mnogi o njih su upisali jer nisu upali na niš drugo, pa da imaju studentska prava, i nakon odslušanog semestra, eventualno 2 odustali jer su sve popadali, jer ih mat ne zanima, jer im je preteška i slično. Po mojoj procjeni od tih cca 250 ljudi, na drugu godinu sa svim položenim je došlo (ako) 150. Ponavljam, ovo je sve po mojoj procjeni.

Zato bolje stavit plaćanje (recimo linearno) pa će mat upisat baš onaj ko želi, kog zanima i tko će se trudit, jer samo takav može biti [b]DOBAR[/b] znanstvenik ili profesor nakon završenog studija. A takve ljudi trebamo. Ako takvih nema, to nije do faxa i organizacije i plaćanja, to je do ljudi koji upisuju.
Antonija (napisa):
vsego (napisa):
O ciljevima prosvjeda necu... dosta je nebuloza u tvom pamfleticu, da se ne moram obazirati na gluposti poput "besplatnog obrazovanja za sve" (bas trebamo stotine indologa ili tisuce ekonomista, samo zato jer "svi zadovoljavaju uvjete upisa"). Rolling Eyes


ali zato trebamo znantvenike i profesore. ako to znaci da cemo besplatnim obrazovanjem, uz stotine indologa, dobiti i kvalitetne znanstvenike i profesore, onda nam definitivno treba takvo obrazovanje a ne da recimo, matematiku predaje profesorica hrvatskog.


Ne bih se složio... naime kad sam ja upisivao fax (2006.) se na matematiku (inžinjersku) moglo upisati 290 ljudi i svi bez plaćanja. Na matematici uvijek ostane mjesta pa se i u rujanskom roku dosta ljudi upisalo, također bez plaćanja. Mnogi o njih su upisali jer nisu upali na niš drugo, pa da imaju studentska prava, i nakon odslušanog semestra, eventualno 2 odustali jer su sve popadali, jer ih mat ne zanima, jer im je preteška i slično. Po mojoj procjeni od tih cca 250 ljudi, na drugu godinu sa svim položenim je došlo (ako) 150. Ponavljam, ovo je sve po mojoj procjeni.

Zato bolje stavit plaćanje (recimo linearno) pa će mat upisat baš onaj ko želi, kog zanima i tko će se trudit, jer samo takav može biti DOBAR znanstvenik ili profesor nakon završenog studija. A takve ljudi trebamo. Ako takvih nema, to nije do faxa i organizacije i plaćanja, to je do ljudi koji upisuju.



_________________
"Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy Very Happy
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo
Forumaš nagrađen za životno djelo


Pridružen/a: 07. 10. 2002. (15:57:59)
Postovi: (18B3)16
Sarma = la pohva - posuda
655 = 759 - 104

PostPostano: 13:35 sub, 18. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]6. i, moj favorit, kako to "sprecavamo i u startu pokusavamo zatirati apsolutno svaki oblik studentskog organiziranja"?[/quote]

Ja sam to radio ovako. Nagovorio tadasnjeg dekana MO da me stavi u povjerenstvo za studentske izbore. Nagovarao studente da se kandidiraju, odnosno budu u povjerenstvu ili birackim odborima. Komunicirao s PMF-ovim izbornim povjerenstvom i nastojao da ne bude kontradikcija po pitanju statusa PMF-MO. Citao Zakon o studentkim izborima i cupao kosu. Pripremio biracki popis, izborne materijale, pisao zapisnike, dopise, obavijesti i odradio hrpu drugih tehnickih poslova. Nagovarao izabrane predstavnike da suradjuju s SZ-om PMF-a da bi njihov izbor bio legitiman gledajuci s bilo koje strane brda.

Razlog zasto sam sve to radio je sto je prethodna garnitura predstavnika napravila mnoge korisne stvari i jer smatram da je iznimno korisno za MO u FV-u i drugim tijelima imati predstavnike studenata. Nisam vidio da bi netko drugi obavio potreban posao (starim predstavnicima odavno je istekao mandat i bili su se jako umorili od svega).

Na kraju sam bio malo razocaran jer se kandidiralo manje studenata nego sto je moglo biti izabrano. Ipak, nije mi nije zao jer su novi predstavnici uspjesno izabrani i aktivni su. Ali na sljedecim izborima necu mrdnuti prstom, tj. ne namjeravam "u startu zatirati svaki oblik studentskog organiziranja" :) Vjerujem da ce aktualni predstavnici obaviti posao oko organizacije sljedecih izbora kad im istekne mandat.
vsego (napisa):
6. i, moj favorit, kako to "sprecavamo i u startu pokusavamo zatirati apsolutno svaki oblik studentskog organiziranja"?


Ja sam to radio ovako. Nagovorio tadasnjeg dekana MO da me stavi u povjerenstvo za studentske izbore. Nagovarao studente da se kandidiraju, odnosno budu u povjerenstvu ili birackim odborima. Komunicirao s PMF-ovim izbornim povjerenstvom i nastojao da ne bude kontradikcija po pitanju statusa PMF-MO. Citao Zakon o studentkim izborima i cupao kosu. Pripremio biracki popis, izborne materijale, pisao zapisnike, dopise, obavijesti i odradio hrpu drugih tehnickih poslova. Nagovarao izabrane predstavnike da suradjuju s SZ-om PMF-a da bi njihov izbor bio legitiman gledajuci s bilo koje strane brda.

Razlog zasto sam sve to radio je sto je prethodna garnitura predstavnika napravila mnoge korisne stvari i jer smatram da je iznimno korisno za MO u FV-u i drugim tijelima imati predstavnike studenata. Nisam vidio da bi netko drugi obavio potreban posao (starim predstavnicima odavno je istekao mandat i bili su se jako umorili od svega).

Na kraju sam bio malo razocaran jer se kandidiralo manje studenata nego sto je moglo biti izabrano. Ipak, nije mi nije zao jer su novi predstavnici uspjesno izabrani i aktivni su. Ali na sljedecim izborima necu mrdnuti prstom, tj. ne namjeravam "u startu zatirati svaki oblik studentskog organiziranja" Smile Vjerujem da ce aktualni predstavnici obaviti posao oko organizacije sljedecih izbora kad im istekne mandat.



_________________
Vedran Krcadinac

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 23. 01. 2004. (16:46:04)
Postovi: (3D2)16
Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
-26 = 44 - 70
Lokacija: Prazan skup ;-)

PostPostano: 14:13 sub, 18. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]Ajde ti fino objasni o Matematici (posto si sada na forumu te institucije):[/quote]

odsjeka PMFa, matematika nije institucija.

[quote]
1. kako mi to studente "sikaniramo na sve moguce i nemoguce nacine"?[/quote]

zakon, statut sveucilista i statut PMFa predvidjaju 3 redovna ispitna roka za sve studente pri cemu je 4. rok komisijski rok. zasto svi studenti nemaju to pravo? zasto su studenti fizike (koje osobno znam i koji su slusali nekoliko kolegija na matematici) bili sikanirani i nije im jos uvijek dopusteno da izadju na svoje ispite redovito i to u onom obimu u kojem im garantiraju svi pravni akti koji su relevantni?

[quote]
2. po cemu nam to "nije stalo do studenata"?
3. po cemu "mislimo da smo bogom dani, [...] da se cijeli svijet treba klanjati upravo nama"?[/quote]

napravljen je C/P posta sa ostalih foruma.

[quote]
4. po cemu to "nemamo osnovna pedagoska znanja kako prenijeti znanje i nekoga nesto nauciti"?[/quote]

koliko je vas, asistenata i profesora, na fakultetu polozilo pedagogiju, metodike nastave, psihologiju, didaktiku i druge predmete? koje ste seminare pohadjali? koliko vas je proslo science communication tecaj? koliko je to drugih proslo na drugim odsjecima? fakultet nije samo znanstvena ustanova, on je i [b]obrazovna[/b] ustanova, no od obrazovanja ni o.

[quote]
5. kako to "forsiramo svoja pravila usprkos svim pravnim aktima sveucilista"?[/quote]

please :roll: pogledaj sto sam prije napisao, a onda pogledaj tko je tvoj poslodavac.

[quote]
6. i, moj favorit, kako to "sprecavamo i u startu pokusavamo zatirati apsolutno svaki oblik studentskog organiziranja"?[/quote]

C/P.

ostatak necu uopce ni komentirati...ako ne znas na pametan i inteligentan nacin doprinijeti diskusiji, onda nemoj uopce doprinositi ni na koji nacin. ostavi se corava posla. ako smatras da je inicijativa losa, onda citiraj *ti* koje dijelove smatras losima, i argumentirano nesto napisi. i da, ako ce 100 hiljada indologa izbiti iz glave svim prirodnjacima da nisu centar svemira, onda ih definitivno trebamo. ako ce 100 tisuca indologa izbiti iz glave ljudima da nije njihova struka najvaznija, onda ih definitivno trebamo. ako ce 100 tisuca indologa doprinjeti razvoju obrazovanja u HR, pa samim time i znanosti jer jedno bez drugoga ne moze, onda ih definitivno trebamo. ono sto definitivno ne trebamo jesu stotine zatvorenih beskicmenjaka. ne trebamo 100 starudija koji su ostali sa svojim nacinima komunikacije i diskusije i predavanja na razini sredine proslog stoljeca. i definitivno ne smijemo dopustiti da takvi starudije odlucuju kakvo ce biti obrazovanje u republici hrvatskoj, jer se radi o nasem obrazovanju, ali i o obrazovanju onih koji dolaze iza nas. sta je nas cilj, imati gomile idiota koji jedino sto znaju jest gledati svakojake idole, klanjati se kojekakvim drugim idiotima i stvoriti egzistenciju oko toga da li je gumb prebacivanja programa na daljinskom gore ili dolje??? ili je cilj da stvorimo jednu jezgru mladih znanstvenika koji ce svojim inovacijama gurati cijelu drzavu naprijed??? i kazem, ako je potrebno 100 tisuca indologa, filozofa i slicnih da to postignemo, onda ih mi trebamo i nitko me nece uvjeriti u suprotno.

EOD sa moje strane.


EDIT: jedno drugacije vidjenje problema: [url=http://nemouci.blogspot.com/2009/04/nemo-uci-o-otvorenoj-edukaciji.html]Nemo uci...[/url]

[size=9][color=#999999]Added after 29 minutes:[/color][/size]

[quote="Luuka"][quote="Antonija"][quote="vsego"]O ciljevima prosvjeda necu... dosta je nebuloza u tvom pamfleticu, da se ne moram obazirati na gluposti poput "besplatnog obrazovanja za sve" ([b]bas trebamo stotine indologa ili tisuce ekonomista, samo zato jer "svi zadovoljavaju uvjete upisa[/b]"). :roll:[/quote]

ali zato trebamo znantvenike i profesore. ako to znaci da cemo besplatnim obrazovanjem, uz stotine indologa, dobiti i kvalitetne znanstvenike i profesore, onda nam definitivno treba takvo obrazovanje a ne da recimo, matematiku predaje profesorica hrvatskog.[/quote]

Ne bih se složio... naime kad sam ja upisivao fax (2006.) se na matematiku (inžinjersku) moglo upisati 290 ljudi i svi bez plaćanja. Na matematici uvijek ostane mjesta pa se i u rujanskom roku dosta ljudi upisalo, također bez plaćanja. Mnogi o njih su upisali jer nisu upali na niš drugo, pa da imaju studentska prava, i nakon odslušanog semestra, eventualno 2 odustali jer su sve popadali, jer ih mat ne zanima, jer im je preteška i slično. Po mojoj procjeni od tih cca 250 ljudi, na drugu godinu sa svim položenim je došlo (ako) 150. Ponavljam, ovo je sve po mojoj procjeni.

Zato bolje stavit plaćanje (recimo linearno) pa će mat upisat baš onaj ko želi, kog zanima i tko će se trudit, jer samo takav može biti [b]DOBAR[/b] znanstvenik ili profesor nakon završenog studija. A takve ljudi trebamo. Ako takvih nema, to nije do faxa i organizacije i plaćanja, to je do ljudi koji upisuju.[/quote]

ja se slazem s tobom da samo onaj koji se trudi moze biti dobar znanstvenik i profesor. no, ako se stvarno uvede bilo kakvo placanje, oni koji su malo losiji, a znatno losijeg imovinskog statusa, oni nece moci studirati. takvi studenti redovito nemaju pravo na dom, vec moraju biti podstanari u zagrebu, a postoji velika vjerojatnost da cak i moraju raditi paralelno sa studiranjem. kakve oni ocjene mogu imati? sigurno ne mogu prolaziti sa vrhunskim prosjekom, ali takvi se studenti redovito u svemu zaboravljaju. zaboravljaju se i oni koji na kraju ipat ne zele biti znanstvenici i profesori vec samo matematicari, biolozi, fizicari i svi ostali, jer im se te struke svidjaju ali imaju totalno drugaciju viziju sto i gdje ce raditi nakon sto zavrse faks. takvih na faksu ima ogroman broj. svi oni ce na neki nacin osjetiti taj udar na njihov standard jer ce, zato sto nesto zele nauciti, morati platiti to ucenje. u tom se momentu znanje pretvara u robu, u tom se momentu sveucilista i fakulteti pretvaraju u plac na kojoj kumice izvikuju cijene "sve po n kkn".
vsego (napisa):
Ajde ti fino objasni o Matematici (posto si sada na forumu te institucije):


odsjeka PMFa, matematika nije institucija.

Citat:

1. kako mi to studente "sikaniramo na sve moguce i nemoguce nacine"?


zakon, statut sveucilista i statut PMFa predvidjaju 3 redovna ispitna roka za sve studente pri cemu je 4. rok komisijski rok. zasto svi studenti nemaju to pravo? zasto su studenti fizike (koje osobno znam i koji su slusali nekoliko kolegija na matematici) bili sikanirani i nije im jos uvijek dopusteno da izadju na svoje ispite redovito i to u onom obimu u kojem im garantiraju svi pravni akti koji su relevantni?

Citat:

2. po cemu nam to "nije stalo do studenata"?
3. po cemu "mislimo da smo bogom dani, [...] da se cijeli svijet treba klanjati upravo nama"?


napravljen je C/P posta sa ostalih foruma.

Citat:

4. po cemu to "nemamo osnovna pedagoska znanja kako prenijeti znanje i nekoga nesto nauciti"?


koliko je vas, asistenata i profesora, na fakultetu polozilo pedagogiju, metodike nastave, psihologiju, didaktiku i druge predmete? koje ste seminare pohadjali? koliko vas je proslo science communication tecaj? koliko je to drugih proslo na drugim odsjecima? fakultet nije samo znanstvena ustanova, on je i obrazovna ustanova, no od obrazovanja ni o.

Citat:

5. kako to "forsiramo svoja pravila usprkos svim pravnim aktima sveucilista"?


please Rolling Eyes pogledaj sto sam prije napisao, a onda pogledaj tko je tvoj poslodavac.

Citat:

6. i, moj favorit, kako to "sprecavamo i u startu pokusavamo zatirati apsolutno svaki oblik studentskog organiziranja"?


C/P.

ostatak necu uopce ni komentirati...ako ne znas na pametan i inteligentan nacin doprinijeti diskusiji, onda nemoj uopce doprinositi ni na koji nacin. ostavi se corava posla. ako smatras da je inicijativa losa, onda citiraj *ti* koje dijelove smatras losima, i argumentirano nesto napisi. i da, ako ce 100 hiljada indologa izbiti iz glave svim prirodnjacima da nisu centar svemira, onda ih definitivno trebamo. ako ce 100 tisuca indologa izbiti iz glave ljudima da nije njihova struka najvaznija, onda ih definitivno trebamo. ako ce 100 tisuca indologa doprinjeti razvoju obrazovanja u HR, pa samim time i znanosti jer jedno bez drugoga ne moze, onda ih definitivno trebamo. ono sto definitivno ne trebamo jesu stotine zatvorenih beskicmenjaka. ne trebamo 100 starudija koji su ostali sa svojim nacinima komunikacije i diskusije i predavanja na razini sredine proslog stoljeca. i definitivno ne smijemo dopustiti da takvi starudije odlucuju kakvo ce biti obrazovanje u republici hrvatskoj, jer se radi o nasem obrazovanju, ali i o obrazovanju onih koji dolaze iza nas. sta je nas cilj, imati gomile idiota koji jedino sto znaju jest gledati svakojake idole, klanjati se kojekakvim drugim idiotima i stvoriti egzistenciju oko toga da li je gumb prebacivanja programa na daljinskom gore ili dolje??? ili je cilj da stvorimo jednu jezgru mladih znanstvenika koji ce svojim inovacijama gurati cijelu drzavu naprijed??? i kazem, ako je potrebno 100 tisuca indologa, filozofa i slicnih da to postignemo, onda ih mi trebamo i nitko me nece uvjeriti u suprotno.

EOD sa moje strane.


EDIT: jedno drugacije vidjenje problema: Nemo uci...

Added after 29 minutes:

Luuka (napisa):
Antonija (napisa):
vsego (napisa):
O ciljevima prosvjeda necu... dosta je nebuloza u tvom pamfleticu, da se ne moram obazirati na gluposti poput "besplatnog obrazovanja za sve" (bas trebamo stotine indologa ili tisuce ekonomista, samo zato jer "svi zadovoljavaju uvjete upisa"). Rolling Eyes


ali zato trebamo znantvenike i profesore. ako to znaci da cemo besplatnim obrazovanjem, uz stotine indologa, dobiti i kvalitetne znanstvenike i profesore, onda nam definitivno treba takvo obrazovanje a ne da recimo, matematiku predaje profesorica hrvatskog.


Ne bih se složio... naime kad sam ja upisivao fax (2006.) se na matematiku (inžinjersku) moglo upisati 290 ljudi i svi bez plaćanja. Na matematici uvijek ostane mjesta pa se i u rujanskom roku dosta ljudi upisalo, također bez plaćanja. Mnogi o njih su upisali jer nisu upali na niš drugo, pa da imaju studentska prava, i nakon odslušanog semestra, eventualno 2 odustali jer su sve popadali, jer ih mat ne zanima, jer im je preteška i slično. Po mojoj procjeni od tih cca 250 ljudi, na drugu godinu sa svim položenim je došlo (ako) 150. Ponavljam, ovo je sve po mojoj procjeni.

Zato bolje stavit plaćanje (recimo linearno) pa će mat upisat baš onaj ko želi, kog zanima i tko će se trudit, jer samo takav može biti DOBAR znanstvenik ili profesor nakon završenog studija. A takve ljudi trebamo. Ako takvih nema, to nije do faxa i organizacije i plaćanja, to je do ljudi koji upisuju.


ja se slazem s tobom da samo onaj koji se trudi moze biti dobar znanstvenik i profesor. no, ako se stvarno uvede bilo kakvo placanje, oni koji su malo losiji, a znatno losijeg imovinskog statusa, oni nece moci studirati. takvi studenti redovito nemaju pravo na dom, vec moraju biti podstanari u zagrebu, a postoji velika vjerojatnost da cak i moraju raditi paralelno sa studiranjem. kakve oni ocjene mogu imati? sigurno ne mogu prolaziti sa vrhunskim prosjekom, ali takvi se studenti redovito u svemu zaboravljaju. zaboravljaju se i oni koji na kraju ipat ne zele biti znanstvenici i profesori vec samo matematicari, biolozi, fizicari i svi ostali, jer im se te struke svidjaju ali imaju totalno drugaciju viziju sto i gdje ce raditi nakon sto zavrse faks. takvih na faksu ima ogroman broj. svi oni ce na neki nacin osjetiti taj udar na njihov standard jer ce, zato sto nesto zele nauciti, morati platiti to ucenje. u tom se momentu znanje pretvara u robu, u tom se momentu sveucilista i fakulteti pretvaraju u plac na kojoj kumice izvikuju cijene "sve po n kkn".



_________________
Chuck Norris can divide by zero.

I bow before you Veliki Limun, on je kiseo i zut Bow to the left

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 23. 12. 2004. (23:05:23)
Postovi: (280)16
Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
99 = 124 - 25

PostPostano: 14:46 sub, 18. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]Ajde ti fino objasni o Matematici (posto si sada na forumu te institucije):
1. kako mi to studente "sikaniramo na sve moguce i nemoguce nacine"?
2. po cemu nam to "nije stalo do studenata"?
3. po cemu "mislimo da smo bogom dani, [...] da se cijeli svijet treba klanjati upravo nama"?
4. po cemu to "nemamo osnovna pedagoska znanja kako prenijeti znanje i nekoga nesto nauciti"?
5. kako to "forsiramo svoja pravila usprkos svim pravnim aktima sveucilista"?
6. i, moj favorit, kako to "sprecavamo i u startu pokusavamo zatirati apsolutno svaki oblik studentskog organiziranja"?

Da na MO rastu samo ruze... ne rastu. Ali ovakvo pljuvanje, bez ikakvih argumenata ili uopce poznavanja situacije na Matematici, sramotno je. :evil: Pitaj aktualne predstavnike kako ih "ne uvazavamo" i kako "sprecavamo svaki oblik organiziranja", nakon sto smo na nastavnicku inicijativu uveli dodatne studentske predstavnike u VVSu (bez prava glasa, jer takvi predstavnici nisu predvidjeni Statutom MO), kako bismo tamo culi i glas diplomskih studenata. :lol:

Ako studenti prirodoslovnih odsjeka imaju probleme o kakvima pises, onda pobroji koji su to odsjeci i sto se tocno dogadja, pa trazi solidarnost. Mozes i pobrajati probleme na Matematici, pa trazi prosvjedovanje (mada ne vidim kakve veze student Fizike ima s tim). Ali ne mozes trpati sve u isti kos uz onakve objede gore. :evil:

O ciljevima prosvjeda necu... dosta je nebuloza u tvom pamfleticu, da se ne moram obazirati na gluposti poput "besplatnog obrazovanja za sve" (bas trebamo stotine indologa ili tisuce ekonomista, samo zato jer "svi zadovoljavaju uvjete upisa"). :roll:[/quote]

Kao i obicno, ljudi se samo znaju buniti, a to sto pritom nemaju osnove za pola svojih prituzbi ne igra ulogu.

Najdrazi su mi studenti koji se bune na to sto moraju placati studij, nitko ih nije sprecavao u tome da umjesto prigovaranja uce i zasluze to da ne moraju placati studij, dapace - da ostvare pravo na stipendiju.
A ako nisu "dovoljno dobri" da to zasluze, a istovremeno su slabijeg imovinskog statusa - ne mora svatko studirati. No ja sam uvjeren da vecina ljudi je dovoljno dobra da uz volju i odricanje slobodnog vrmena mogu i biti odlicni studenti i raditi. Pitanje je prioriteta.
vsego (napisa):
Ajde ti fino objasni o Matematici (posto si sada na forumu te institucije):
1. kako mi to studente "sikaniramo na sve moguce i nemoguce nacine"?
2. po cemu nam to "nije stalo do studenata"?
3. po cemu "mislimo da smo bogom dani, [...] da se cijeli svijet treba klanjati upravo nama"?
4. po cemu to "nemamo osnovna pedagoska znanja kako prenijeti znanje i nekoga nesto nauciti"?
5. kako to "forsiramo svoja pravila usprkos svim pravnim aktima sveucilista"?
6. i, moj favorit, kako to "sprecavamo i u startu pokusavamo zatirati apsolutno svaki oblik studentskog organiziranja"?

Da na MO rastu samo ruze... ne rastu. Ali ovakvo pljuvanje, bez ikakvih argumenata ili uopce poznavanja situacije na Matematici, sramotno je. Evil or Very Mad Pitaj aktualne predstavnike kako ih "ne uvazavamo" i kako "sprecavamo svaki oblik organiziranja", nakon sto smo na nastavnicku inicijativu uveli dodatne studentske predstavnike u VVSu (bez prava glasa, jer takvi predstavnici nisu predvidjeni Statutom MO), kako bismo tamo culi i glas diplomskih studenata. Laughing

Ako studenti prirodoslovnih odsjeka imaju probleme o kakvima pises, onda pobroji koji su to odsjeci i sto se tocno dogadja, pa trazi solidarnost. Mozes i pobrajati probleme na Matematici, pa trazi prosvjedovanje (mada ne vidim kakve veze student Fizike ima s tim). Ali ne mozes trpati sve u isti kos uz onakve objede gore. Evil or Very Mad

O ciljevima prosvjeda necu... dosta je nebuloza u tvom pamfleticu, da se ne moram obazirati na gluposti poput "besplatnog obrazovanja za sve" (bas trebamo stotine indologa ili tisuce ekonomista, samo zato jer "svi zadovoljavaju uvjete upisa"). Rolling Eyes


Kao i obicno, ljudi se samo znaju buniti, a to sto pritom nemaju osnove za pola svojih prituzbi ne igra ulogu.

Najdrazi su mi studenti koji se bune na to sto moraju placati studij, nitko ih nije sprecavao u tome da umjesto prigovaranja uce i zasluze to da ne moraju placati studij, dapace - da ostvare pravo na stipendiju.
A ako nisu "dovoljno dobri" da to zasluze, a istovremeno su slabijeg imovinskog statusa - ne mora svatko studirati. No ja sam uvjeren da vecina ljudi je dovoljno dobra da uz volju i odricanje slobodnog vrmena mogu i biti odlicni studenti i raditi. Pitanje je prioriteta.



_________________
Bri


Zadnja promjena: Grga; 14:50 sub, 18. 4. 2009; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo
Forumaš nagrađen za životno djelo


Pridružen/a: 07. 10. 2002. (15:57:59)
Postovi: (18B3)16
Sarma = la pohva - posuda
655 = 759 - 104

PostPostano: 14:49 sub, 18. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Dragi HijenA!

Necu opet ulaziti u diskusije o statusu PMF-MO. Posjetit cu te samo da ovaj forum [b]jest[/b] institucija i da je poglavica vsego. :indian: Predlozit cu mu da te trajno bananira s foruma. :banana: To je puno jednostavnije nego odgovarati na bedastoce koje pises.

Tebi predlazem da odes studirati na FF. Matematika ti nije isla, cini se da ni na fizici ne cvjetaju ruze, ali mozda bi ti indologija stvarno odgovarala :meditate:
Dragi HijenA!

Necu opet ulaziti u diskusije o statusu PMF-MO. Posjetit cu te samo da ovaj forum jest institucija i da je poglavica vsego. Indijanac Predlozit cu mu da te trajno bananira s foruma. Dancing banana To je puno jednostavnije nego odgovarati na bedastoce koje pises.

Tebi predlazem da odes studirati na FF. Matematika ti nije isla, cini se da ni na fizici ne cvjetaju ruze, ali mozda bi ti indologija stvarno odgovarala Meditiram



_________________
Vedran Krcadinac

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
vsego
Site Admin
Site Admin


Pridružen/a: 06. 10. 2002. (22:07:09)
Postovi: (355F)16
Spol: zombi
Sarma = la pohva - posuda
854 = 1068 - 214
Lokacija: /sbin/init

PostPostano: 15:01 sub, 18. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Antonija"]ali zato trebamo znantvenike i profesore. ako to znaci da cemo besplatnim obrazovanjem, uz stotine indologa, dobiti i kvalitetne znanstvenike i profesore, onda nam definitivno treba takvo obrazovanje a ne da recimo, matematiku predaje profesorica hrvatskog.[/quote]

How about this: procijeni se koliko treba nekog zanimanja i onda se daje besplatna mjesta po toj procjeni? :) Fali prof. matematike? Super... evo 200 besplatnih mjesta za taj smjer (vise nam ne daju kapaciteti). Imamo viska indologa? Ok, taj studij placa ju svi ili skoro svi. 8) (indologija je ovdje samo primjer, sto su ocito svi osim HijenE shvatili)

Pazi, gore se trazi "besplatno za sve koji zadovolje uvjet upisa"... uz drzavnu maturu, to znaci da bi svaki studij trebao biti besplatan za... tisuce ili cak desetke tisuce studenata?! :shock:

[quote="HijenA"][quote="vsego"]Ajde ti fino objasni o Matematici (posto si sada na forumu te institucije):[/quote]
odsjeka PMFa, matematika nije institucija.[/quote]

Uh, sto si mi opako spustio... bas bitno za ovu raspravu. :lol:

[quote="HijenA"]zakon, statut sveucilista i statut PMFa predvidjaju 3 redovna ispitna roka za sve studente pri cemu je 4. rok komisijski rok. zasto svi studenti nemaju to pravo? zasto su studenti fizike (koje osobno znam i koji su slusali nekoliko kolegija na matematici) bili sikanirani i nije im jos uvijek dopusteno da izadju na svoje ispite redovito i to u onom obimu u kojem im garantiraju svi pravni akti koji su relevantni?[/quote]

Vjerujem da tebi, kao vrsnom pravniku, nece biti problem citirati gdje to pise u Zakonu. 8) A sto se tice statut(ov)a, preduvjet za izaci na ispitni rok je da se ima potpis da je kolegij odslusan... imaju li to tvoji kolege o kojima pricas? :-k

[quote="HijenA"]koliko je vas, asistenata i profesora, na fakultetu polozilo pedagogiju, metodike nastave, psihologiju, didaktiku i druge predmete? koje ste seminare pohadjali? koliko vas je proslo science communication tecaj? koliko je to drugih proslo na drugim odsjecima? fakultet nije samo znanstvena ustanova, on je i [b]obrazovna[/b] ustanova, no od obrazovanja ni o.[/quote]

Drugim rijecima, veliki borac za prava studenata i kvalitetu obrazovanja tvrdi da nije bitno znanje i/ili kako obavljamo posao, nego koje papire imamo. :rotfl: Studentske ankete redovito pokazuju da drzimo jako kvalitetnu nastavu, no ti ocito znas bolje. :lol: Koliko si sluzbenih prigovora ulozio protiv nastavnika i asitenata koji ne rade dobro nastavu? :-k Ili je ipak samo stvar u tome da nemamo papir koji bi rekao da smo polagali "pedagogiju, metodike nastave, psihologiju, didaktiku i druge predmete"? :roll:

[quote="HijenA"]ostatak necu uopce ni komentirati...ako ne znas na pametan i inteligentan nacin doprinijeti diskusiji, onda nemoj uopce doprinositi ni na koji nacin.[/quote]

Dakle, uletis na forum Matematike (fakultet, odsjek, institucija, rozi tulipan... apsolutno me nije briga), nabacis copy/paste clanka iz Vecernjaka i popljujes znanstveno-nastavno osoblje klevetama koje apsolutno ne stoje... i onda se zalis da ja "ne znam na pametan i inteligentan nacin doprinijeti diskusiji", te meni - administratoru tog istog foruma - negiras pravo da iznesem svoje misljenje? :shock: :lol: Idi ti s tim svojim bahatlukom negdje drugdje piskarati, a ovdje se imas ponasati pristojno. :evil:

Ostatak lamentacije... nije na meni da dokazujem da nam ne treba 100.000 indologa, nego na tebi - koji to tvrdis - da dokazes da ih trebamo. :roll:

Za kraj, prema sadasnjem modelu placanja studija na MO, svi studenti koji redovito polazu sve upisano, studiraju bez placanja. 8) Iznimka je prva godina, gdje placanje ovisi o plasmanu na prijemnom, pri cemu najbolji ne placaju nista, a ostali linearno. 8) Besplatno za sve, pa i one koji studiraju kao neki kolege politicari... vrlo "pametno i inteligentno". :rrotfl: No, objasnjava zasto se ti toliko pjenis oko toga. :twisted:

Krckovom zahtjevu cu udovoljiti na tvoj prvi iduci bezobrazluk ovdje, osim ako moderatori choporativno podrze drugaciju odluku. 8)
Antonija (napisa):
ali zato trebamo znantvenike i profesore. ako to znaci da cemo besplatnim obrazovanjem, uz stotine indologa, dobiti i kvalitetne znanstvenike i profesore, onda nam definitivno treba takvo obrazovanje a ne da recimo, matematiku predaje profesorica hrvatskog.


How about this: procijeni se koliko treba nekog zanimanja i onda se daje besplatna mjesta po toj procjeni? Smile Fali prof. matematike? Super... evo 200 besplatnih mjesta za taj smjer (vise nam ne daju kapaciteti). Imamo viska indologa? Ok, taj studij placa ju svi ili skoro svi. Cool (indologija je ovdje samo primjer, sto su ocito svi osim HijenE shvatili)

Pazi, gore se trazi "besplatno za sve koji zadovolje uvjet upisa"... uz drzavnu maturu, to znaci da bi svaki studij trebao biti besplatan za... tisuce ili cak desetke tisuce studenata?! Shocked

HijenA (napisa):
vsego (napisa):
Ajde ti fino objasni o Matematici (posto si sada na forumu te institucije):

odsjeka PMFa, matematika nije institucija.


Uh, sto si mi opako spustio... bas bitno za ovu raspravu. Laughing

HijenA (napisa):
zakon, statut sveucilista i statut PMFa predvidjaju 3 redovna ispitna roka za sve studente pri cemu je 4. rok komisijski rok. zasto svi studenti nemaju to pravo? zasto su studenti fizike (koje osobno znam i koji su slusali nekoliko kolegija na matematici) bili sikanirani i nije im jos uvijek dopusteno da izadju na svoje ispite redovito i to u onom obimu u kojem im garantiraju svi pravni akti koji su relevantni?


Vjerujem da tebi, kao vrsnom pravniku, nece biti problem citirati gdje to pise u Zakonu. Cool A sto se tice statut(ov)a, preduvjet za izaci na ispitni rok je da se ima potpis da je kolegij odslusan... imaju li to tvoji kolege o kojima pricas? Think

HijenA (napisa):
koliko je vas, asistenata i profesora, na fakultetu polozilo pedagogiju, metodike nastave, psihologiju, didaktiku i druge predmete? koje ste seminare pohadjali? koliko vas je proslo science communication tecaj? koliko je to drugih proslo na drugim odsjecima? fakultet nije samo znanstvena ustanova, on je i obrazovna ustanova, no od obrazovanja ni o.


Drugim rijecima, veliki borac za prava studenata i kvalitetu obrazovanja tvrdi da nije bitno znanje i/ili kako obavljamo posao, nego koje papire imamo. Valjam se po podu od smijeha Studentske ankete redovito pokazuju da drzimo jako kvalitetnu nastavu, no ti ocito znas bolje. Laughing Koliko si sluzbenih prigovora ulozio protiv nastavnika i asitenata koji ne rade dobro nastavu? Think Ili je ipak samo stvar u tome da nemamo papir koji bi rekao da smo polagali "pedagogiju, metodike nastave, psihologiju, didaktiku i druge predmete"? Rolling Eyes

HijenA (napisa):
ostatak necu uopce ni komentirati...ako ne znas na pametan i inteligentan nacin doprinijeti diskusiji, onda nemoj uopce doprinositi ni na koji nacin.


Dakle, uletis na forum Matematike (fakultet, odsjek, institucija, rozi tulipan... apsolutno me nije briga), nabacis copy/paste clanka iz Vecernjaka i popljujes znanstveno-nastavno osoblje klevetama koje apsolutno ne stoje... i onda se zalis da ja "ne znam na pametan i inteligentan nacin doprinijeti diskusiji", te meni - administratoru tog istog foruma - negiras pravo da iznesem svoje misljenje? Shocked Laughing Idi ti s tim svojim bahatlukom negdje drugdje piskarati, a ovdje se imas ponasati pristojno. Evil or Very Mad

Ostatak lamentacije... nije na meni da dokazujem da nam ne treba 100.000 indologa, nego na tebi - koji to tvrdis - da dokazes da ih trebamo. Rolling Eyes

Za kraj, prema sadasnjem modelu placanja studija na MO, svi studenti koji redovito polazu sve upisano, studiraju bez placanja. Cool Iznimka je prva godina, gdje placanje ovisi o plasmanu na prijemnom, pri cemu najbolji ne placaju nista, a ostali linearno. Cool Besplatno za sve, pa i one koji studiraju kao neki kolege politicari... vrlo "pametno i inteligentno". Real ROTFL No, objasnjava zasto se ti toliko pjenis oko toga. Twisted Evil

Krckovom zahtjevu cu udovoljiti na tvoj prvi iduci bezobrazluk ovdje, osim ako moderatori choporativno podrze drugaciju odluku. Cool



_________________
U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
Drzim prodike
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 23. 01. 2004. (16:46:04)
Postovi: (3D2)16
Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
-26 = 44 - 70
Lokacija: Prazan skup ;-)

PostPostano: 15:47 sub, 18. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]

[quote="HijenA"][quote="vsego"]Ajde ti fino objasni o Matematici (posto si sada na forumu te institucije):[/quote]
odsjeka PMFa, matematika nije institucija.[/quote]

Uh, sto si mi opako spustio... bas bitno za ovu raspravu. :lol:
[/quote]

pa jest, ako pricamo o legitimnosti.

[quote]
[quote="HijenA"]zakon, statut sveucilista i statut PMFa predvidjaju 3 redovna ispitna roka za sve studente pri cemu je 4. rok komisijski rok. zasto svi studenti nemaju to pravo? zasto su studenti fizike (koje osobno znam i koji su slusali nekoliko kolegija na matematici) bili sikanirani i nije im jos uvijek dopusteno da izadju na svoje ispite redovito i to u onom obimu u kojem im garantiraju svi pravni akti koji su relevantni?[/quote]

Vjerujem da tebi, kao vrsnom pravniku, nece biti problem citirati gdje to pise u Zakonu. 8) A sto se tice statut(ov)a, preduvjet za izaci na ispitni rok je da se ima potpis da je kolegij odslusan... imaju li to tvoji kolege o kojima pricas? :-k[/quote]

da.

[quote]
[quote="HijenA"]koliko je vas, asistenata i profesora, na fakultetu polozilo pedagogiju, metodike nastave, psihologiju, didaktiku i druge predmete? koje ste seminare pohadjali? koliko vas je proslo science communication tecaj? koliko je to drugih proslo na drugim odsjecima? fakultet nije samo znanstvena ustanova, on je i [b]obrazovna[/b] ustanova, no od obrazovanja ni o.[/quote]

Drugim rijecima, veliki borac za prava studenata i kvalitetu obrazovanja tvrdi da nije bitno znanje i/ili kako obavljamo posao, nego koje papire imamo. :rotfl: Studentske ankete redovito pokazuju da drzimo jako kvalitetnu nastavu, no ti ocito znas bolje. :lol: Koliko si sluzbenih prigovora ulozio protiv nastavnika i asitenata koji ne rade dobro nastavu? :-k Ili je ipak samo stvar u tome da nemamo papir koji bi rekao da smo polagali "pedagogiju, metodike nastave, psihologiju, didaktiku i druge predmete"? :roll:
[/quote]

krivo. bitno je koliko si strucan, naravno...pa tko to dovodi u pitanje? ja dovodim u pitanje sposobnost prijenosa znanja!!! znaci, po tvom, asistent i profesor (koji rade na fakultetu) se ne bi trebali uopce doskolavati u pogledu toga kako predaju znanje, dovoljno je biti znanstvenikom?! pa cuj, tebi da budes znanstvenik fakultet ne treba, postoji brdo instituta koji ce ti dati da istrazujes tko zna sto, i stancas znanstvene clanke. ali dok god si na fakultetu, koji je i [b]obrazovna ustanova[/b], onda osnovni minimum nekakvih znanja iz tih podrucja koje sam nabrojao moras imati. nacini predavanja se uce, nitko od nas to [b]nema[/b] kao urodjenu sposobnost. isto je sa tremom prije javnog nastupa. a sto se tice studentskih anketa, znas i sam koliko su one relevantne :roll: dok god studenti nece shvatiti da se studentskim anketama [b]moze[/b] utjecati na profesora i asistenta, oni ce je shvacati [i]pro forma[/i] i zbog toga ce ocjene biti visoke.

[quote]
[quote="HijenA"]ostatak necu uopce ni komentirati...ako ne znas na pametan i inteligentan nacin doprinijeti diskusiji, onda nemoj uopce doprinositi ni na koji nacin.[/quote]

Dakle, uletis na forum Matematike (fakultet, odsjek, institucija, rozi tulipan... apsolutno me nije briga), nabacis copy/paste clanka iz Vecernjaka i popljujes znanstveno-nastavno osoblje klevetama koje apsolutno ne stoje... i onda se zalis da ja "ne znam na pametan i inteligentan nacin doprinijeti diskusiji", te meni - administratoru tog istog foruma - negiras pravo da iznesem svoje misljenje? :shock: :lol: Idi ti s tim svojim bahatlukom negdje drugdje piskarati, a ovdje se imas ponasati pristojno. :evil:[/quote]

as i said, radio sam C/P posta sa drugih foruma, i pri tome se nisam trudio biti politicki korektan, jer je to opceniti problem, u vecoj ili manjoj mjeri, na cijelom fakultetu.

[quote]
Ostatak lamentacije... nije na meni da dokazujem da nam ne treba 100.000 indologa, nego na tebi - koji to tvrdis - da dokazes da ih trebamo. :roll:[/quote]

apsolutno ne. ti si ih prvi spomenuo.

[quote]
Za kraj, prema sadasnjem modelu placanja studija na MO, svi studenti koji redovito polazu sve upisano, studiraju bez placanja. 8) Iznimka je prva godina, gdje placanje ovisi o plasmanu na prijemnom, pri cemu najbolji ne placaju nista, a ostali linearno. 8) Besplatno za sve, pa i one koji studiraju kao neki kolege politicari... vrlo "pametno i inteligentno". :rrotfl: No, objasnjava zasto se ti toliko pjenis oko toga. :twisted:
[/quote]

postoje nacini kako kolege politicare rijesiti toga da studiraju na nekom fakultetu. to nije poanta rasprave. poanta rasprave je da se omoguci [b]besplatno obrazovanje[/b] i pod tim [b]besplatno[/b] da drzava pokriva trosak obrazovanja svih studenata, a da student sam po sebi ne mora davati jos ne znam koliko tisuca kuna samo za takse svakakve pa jos onda uz to platiti i faksu da ga ovaj nauci ono sto ovaj zeli uciti. a zasto se ja pjenim oko toga? zato sto mi je stalo da oni koji dolaze iza mene imaju bolje uvjete od mene samoga, od svih nas koji smo trenutno ovdje, od vas kojima je bilo jos gore mozda nego sto je ostalima. u redu?!

[quote]
Krckovom zahtjevu cu udovoljiti na tvoj prvi iduci bezobrazluk ovdje, osim ako moderatori choporativno podrze drugaciju odluku. 8)[/quote]

nema problema.

@krcko: moje studiranje je moj problem, nije problem foruma niti tebe niti svetog petra. iznositi moj status van, a da pri tom nemas pojma nista o mojoj proslosti i koliko sam rada u zadnjih par godina ulozio u popularizaciju fakulteta i nacina razmisljanja, je krajnje neukusno.

@grga: ja ne placam studij, na svu (ne)srecu na fizici postoji i 3. upisni rok, upravo da se pokusa upotpuniti kvotu studenata. zasto nitko ne zeli studirati fiziku? zato sto su fizicari toliko blesavi ljudi da toliko rade na destrukciji svoje struke kao malo tko drugi. dapace, stvaraju od fizike elitni klub i time daju do znanja ljudima da moras i sam biti elita da bi bio dio tog kluba. ne shvacaju to ni neki moji kolege jer je njihovo razmisljanje toliko indoktrinirano razmisljanjima profesora, ne shvacaju to u HFDu koji ne zeli od nekakvih svojih stavova odustati ni milimetar jer su, dakako, oni najpametniji. a sto se tice osnova zbog kojih se bunim, navedeni su u clanku. i apsolutno svaki argument apsolutno stoji. ono o cemu mozemo raspravljati da li je to 1. ili 51. korak ka rjesavanju problema, ali je jedan od koraka ka rjesavanju problema.

primjer koji uvijek uzimam u ovakvim slucajevima su nordijske zemlje, pogotovo Svedska. Svedska ima [b]besplatno skolovanje za sve[/b], ukljucujuci i fakultet. Danska vlada svim svojim studentima osigurava [b]smjestaj[/b] i jos im daje 1000 danskih kruna mjesecno (svakom od njih) za njihov zivot kao stimulaciju sto su otisli na fakultet. da li treba spomenuti da je fakultet besplatan? odnosno da je obrazovanje besplatno? mozemo ici i blize. Slovenija ima besplatno skolovanje. koji je sad argument protiv ovakve inicijative? hocete jos? Ceska ima besplatno skolovanje....the list goes on.

[size=9][color=#999999]Added after 10 minutes:[/color][/size]

da se sve ne vrti samo za matematiku, reci cu i ovo: na fizici postoji nekoliko profesora koji ne zele kolokvije na svojim kolegijima. neki idu tako daleko da nisu cak ni odustali od dvosemestralnih kolegija, iako to ne bi u principu smjeli imati. s druge strane, neki kolegiji inzistiraju na tome da kolokviji budu uvjet za potpis, sto oni sami po sebi [b]ne mogu biti[/b], jer se za potpis kolegija ne moze traziti nesto sto sluzi kao provjera studentovih znanja. takodjer, time se krsi studentovo pravo da izlazi 3 puta na ispit i 1. na komisiju.

nadalje, na biologiji i kemiji postoje profesori koji doslovce sikaniraju studente, cesto im govoreci pogrdne rijeci, gdje od njih rade idiote. s druge strane, na jednom kolegiju na fizici se asistent smije u facu svojim studentima kad ovaj postavi pitanje. mislim, zar je to nesto sto se treba dopustiti? pa to samo pokazuje da ti profesori misle za sebe da su nedodirljive velicine. ali ako cemo ici suditi o njihovim mogucnostima predavanja, slika je nesto sasvim drugo.
vsego (napisa):


HijenA (napisa):
vsego (napisa):
Ajde ti fino objasni o Matematici (posto si sada na forumu te institucije):

odsjeka PMFa, matematika nije institucija.


Uh, sto si mi opako spustio... bas bitno za ovu raspravu. Laughing


pa jest, ako pricamo o legitimnosti.

Citat:

HijenA (napisa):
zakon, statut sveucilista i statut PMFa predvidjaju 3 redovna ispitna roka za sve studente pri cemu je 4. rok komisijski rok. zasto svi studenti nemaju to pravo? zasto su studenti fizike (koje osobno znam i koji su slusali nekoliko kolegija na matematici) bili sikanirani i nije im jos uvijek dopusteno da izadju na svoje ispite redovito i to u onom obimu u kojem im garantiraju svi pravni akti koji su relevantni?


Vjerujem da tebi, kao vrsnom pravniku, nece biti problem citirati gdje to pise u Zakonu. Cool A sto se tice statut(ov)a, preduvjet za izaci na ispitni rok je da se ima potpis da je kolegij odslusan... imaju li to tvoji kolege o kojima pricas? Think


da.

Citat:

HijenA (napisa):
koliko je vas, asistenata i profesora, na fakultetu polozilo pedagogiju, metodike nastave, psihologiju, didaktiku i druge predmete? koje ste seminare pohadjali? koliko vas je proslo science communication tecaj? koliko je to drugih proslo na drugim odsjecima? fakultet nije samo znanstvena ustanova, on je i obrazovna ustanova, no od obrazovanja ni o.


Drugim rijecima, veliki borac za prava studenata i kvalitetu obrazovanja tvrdi da nije bitno znanje i/ili kako obavljamo posao, nego koje papire imamo. Valjam se po podu od smijeha Studentske ankete redovito pokazuju da drzimo jako kvalitetnu nastavu, no ti ocito znas bolje. Laughing Koliko si sluzbenih prigovora ulozio protiv nastavnika i asitenata koji ne rade dobro nastavu? Think Ili je ipak samo stvar u tome da nemamo papir koji bi rekao da smo polagali "pedagogiju, metodike nastave, psihologiju, didaktiku i druge predmete"? Rolling Eyes


krivo. bitno je koliko si strucan, naravno...pa tko to dovodi u pitanje? ja dovodim u pitanje sposobnost prijenosa znanja!!! znaci, po tvom, asistent i profesor (koji rade na fakultetu) se ne bi trebali uopce doskolavati u pogledu toga kako predaju znanje, dovoljno je biti znanstvenikom?! pa cuj, tebi da budes znanstvenik fakultet ne treba, postoji brdo instituta koji ce ti dati da istrazujes tko zna sto, i stancas znanstvene clanke. ali dok god si na fakultetu, koji je i obrazovna ustanova, onda osnovni minimum nekakvih znanja iz tih podrucja koje sam nabrojao moras imati. nacini predavanja se uce, nitko od nas to nema kao urodjenu sposobnost. isto je sa tremom prije javnog nastupa. a sto se tice studentskih anketa, znas i sam koliko su one relevantne Rolling Eyes dok god studenti nece shvatiti da se studentskim anketama moze utjecati na profesora i asistenta, oni ce je shvacati pro forma i zbog toga ce ocjene biti visoke.

Citat:

HijenA (napisa):
ostatak necu uopce ni komentirati...ako ne znas na pametan i inteligentan nacin doprinijeti diskusiji, onda nemoj uopce doprinositi ni na koji nacin.


Dakle, uletis na forum Matematike (fakultet, odsjek, institucija, rozi tulipan... apsolutno me nije briga), nabacis copy/paste clanka iz Vecernjaka i popljujes znanstveno-nastavno osoblje klevetama koje apsolutno ne stoje... i onda se zalis da ja "ne znam na pametan i inteligentan nacin doprinijeti diskusiji", te meni - administratoru tog istog foruma - negiras pravo da iznesem svoje misljenje? Shocked Laughing Idi ti s tim svojim bahatlukom negdje drugdje piskarati, a ovdje se imas ponasati pristojno. Evil or Very Mad


as i said, radio sam C/P posta sa drugih foruma, i pri tome se nisam trudio biti politicki korektan, jer je to opceniti problem, u vecoj ili manjoj mjeri, na cijelom fakultetu.

Citat:

Ostatak lamentacije... nije na meni da dokazujem da nam ne treba 100.000 indologa, nego na tebi - koji to tvrdis - da dokazes da ih trebamo. Rolling Eyes


apsolutno ne. ti si ih prvi spomenuo.

Citat:

Za kraj, prema sadasnjem modelu placanja studija na MO, svi studenti koji redovito polazu sve upisano, studiraju bez placanja. Cool Iznimka je prva godina, gdje placanje ovisi o plasmanu na prijemnom, pri cemu najbolji ne placaju nista, a ostali linearno. Cool Besplatno za sve, pa i one koji studiraju kao neki kolege politicari... vrlo "pametno i inteligentno". Real ROTFL No, objasnjava zasto se ti toliko pjenis oko toga. Twisted Evil


postoje nacini kako kolege politicare rijesiti toga da studiraju na nekom fakultetu. to nije poanta rasprave. poanta rasprave je da se omoguci besplatno obrazovanje i pod tim besplatno da drzava pokriva trosak obrazovanja svih studenata, a da student sam po sebi ne mora davati jos ne znam koliko tisuca kuna samo za takse svakakve pa jos onda uz to platiti i faksu da ga ovaj nauci ono sto ovaj zeli uciti. a zasto se ja pjenim oko toga? zato sto mi je stalo da oni koji dolaze iza mene imaju bolje uvjete od mene samoga, od svih nas koji smo trenutno ovdje, od vas kojima je bilo jos gore mozda nego sto je ostalima. u redu?!

Citat:

Krckovom zahtjevu cu udovoljiti na tvoj prvi iduci bezobrazluk ovdje, osim ako moderatori choporativno podrze drugaciju odluku. Cool


nema problema.

@krcko: moje studiranje je moj problem, nije problem foruma niti tebe niti svetog petra. iznositi moj status van, a da pri tom nemas pojma nista o mojoj proslosti i koliko sam rada u zadnjih par godina ulozio u popularizaciju fakulteta i nacina razmisljanja, je krajnje neukusno.

@grga: ja ne placam studij, na svu (ne)srecu na fizici postoji i 3. upisni rok, upravo da se pokusa upotpuniti kvotu studenata. zasto nitko ne zeli studirati fiziku? zato sto su fizicari toliko blesavi ljudi da toliko rade na destrukciji svoje struke kao malo tko drugi. dapace, stvaraju od fizike elitni klub i time daju do znanja ljudima da moras i sam biti elita da bi bio dio tog kluba. ne shvacaju to ni neki moji kolege jer je njihovo razmisljanje toliko indoktrinirano razmisljanjima profesora, ne shvacaju to u HFDu koji ne zeli od nekakvih svojih stavova odustati ni milimetar jer su, dakako, oni najpametniji. a sto se tice osnova zbog kojih se bunim, navedeni su u clanku. i apsolutno svaki argument apsolutno stoji. ono o cemu mozemo raspravljati da li je to 1. ili 51. korak ka rjesavanju problema, ali je jedan od koraka ka rjesavanju problema.

primjer koji uvijek uzimam u ovakvim slucajevima su nordijske zemlje, pogotovo Svedska. Svedska ima besplatno skolovanje za sve, ukljucujuci i fakultet. Danska vlada svim svojim studentima osigurava smjestaj i jos im daje 1000 danskih kruna mjesecno (svakom od njih) za njihov zivot kao stimulaciju sto su otisli na fakultet. da li treba spomenuti da je fakultet besplatan? odnosno da je obrazovanje besplatno? mozemo ici i blize. Slovenija ima besplatno skolovanje. koji je sad argument protiv ovakve inicijative? hocete jos? Ceska ima besplatno skolovanje....the list goes on.

Added after 10 minutes:

da se sve ne vrti samo za matematiku, reci cu i ovo: na fizici postoji nekoliko profesora koji ne zele kolokvije na svojim kolegijima. neki idu tako daleko da nisu cak ni odustali od dvosemestralnih kolegija, iako to ne bi u principu smjeli imati. s druge strane, neki kolegiji inzistiraju na tome da kolokviji budu uvjet za potpis, sto oni sami po sebi ne mogu biti, jer se za potpis kolegija ne moze traziti nesto sto sluzi kao provjera studentovih znanja. takodjer, time se krsi studentovo pravo da izlazi 3 puta na ispit i 1. na komisiju.

nadalje, na biologiji i kemiji postoje profesori koji doslovce sikaniraju studente, cesto im govoreci pogrdne rijeci, gdje od njih rade idiote. s druge strane, na jednom kolegiju na fizici se asistent smije u facu svojim studentima kad ovaj postavi pitanje. mislim, zar je to nesto sto se treba dopustiti? pa to samo pokazuje da ti profesori misle za sebe da su nedodirljive velicine. ali ako cemo ici suditi o njihovim mogucnostima predavanja, slika je nesto sasvim drugo.



_________________
Chuck Norris can divide by zero.

I bow before you Veliki Limun, on je kiseo i zut Bow to the left

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 13. 02. 2007. (20:34:54)
Postovi: (925)16
Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
188 = 301 - 113
Lokacija: Hakuna Matata

PostPostano: 17:07 sub, 18. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="HijenA"]
krivo. bitno je koliko si strucan, naravno...pa tko to dovodi u pitanje? ja dovodim u pitanje sposobnost prijenosa znanja!!! znaci, po tvom, asistent i profesor (koji rade na fakultetu) se ne bi trebali uopce doskolavati u pogledu toga kako predaju znanje, dovoljno je biti znanstvenikom?! pa cuj, tebi da budes znanstvenik fakultet ne treba, postoji brdo instituta koji ce ti dati da istrazujes tko zna sto, i stancas znanstvene clanke. ali dok god si na fakultetu, koji je i [b]obrazovna ustanova[/b], onda osnovni minimum nekakvih znanja iz tih podrucja koje sam nabrojao moras imati. nacini predavanja se uce, nitko od nas to [b]nema[/b] kao urodjenu sposobnost. isto je sa tremom prije javnog nastupa. a sto se tice studentskih anketa, znas i sam koliko su one relevantne :roll: dok god studenti nece shvatiti da se studentskim anketama [b]moze[/b] utjecati na profesora i asistenta, oni ce je shvacati [i]pro forma[/i] i zbog toga ce ocjene biti visoke.
[/quote]

Ovo si sad napisao totalnu glupost... do sad u studiju sam se susreo sa dosta velikim brojem profesora i asistenata i mogu samo reći da sam imao prigovor na možda 2-3 jer [b]meni[/b] nije pasao njihov način objašnjavanja... mnogi drugi su bili sasvim zadovoljni i sa tim asistentima/profesorima. Naravno da nisu svi isti, da se neki više trude, da su neki u startu talentiraniji, opušteniji, ali svi su sasvim zadovoljavajući u prijenosu svoga znanja. Mislim da je kod tebe stvar u tome što očekuješ da će prof i asistenti otvorit tvoju glavu i svo znanje u lit unutra, ali to je jednostavno glupost. Fax završavaju uporni. Dakle za znanje se treba itekako pomučit. Nisam do sad čuo da se ijedan profesor ili asistent loše ponio na konzultacijama, da je ružno odgovorio na mail ni išta slično. Dakle, svi su tu, na usluzi, samo ih treba pitat i pokazat zanimanje za studij i njegovo završavanje... dakle bavit se samim studijem, a ne svime ostalim :roll:

Što se tiče anketa, ljudi ih ispunjavaju onako kako bi trebalo. Ne jer misle da će to promijenit svijet, nego svi znaju da će na kraju taj asistent/profesor tvoja razmišljanja i prijedloge pročitat, i ako su negativna, pokušat se popravit. Na neke je to odlično djelovalo, znam iz iskustva.


Što se tiče besplatnog školovanja za sve - nabrojao si Švedsku, Dansku koje su daaaaaleko ispred Hrvatske. Ionako nam je država u turbo-minusu, ti bi sad omogućio da svaki fax uzima sve ljude koji žele... problemi:
1. Di bi smjestio te ljude? Sagradio još 5 zgrada npr. ekonomije pa da svi koji žele studiraju ekonomiju? Otkud bi uzeo lovu za gradnju tih objekata? Gdje bi našao ljude koji će predavat tim svim studentima? Otkud za njihove plaće?
2. Otkud bi financirao školovanje svih tih ljudi?


Što se tiče profesora koji se ponašaju prema studentima ko da su zadnja smeća sam čuo puno priča, ali to prvenstaveno sa faxova tipa medicina, pravo i sl... nisam za nikog s matematike čuo tak nešto.

Toliko od mene, a bolje više nemoj niš pisat, samo ćeš se preduboko uvalit ;)
HijenA (napisa):

krivo. bitno je koliko si strucan, naravno...pa tko to dovodi u pitanje? ja dovodim u pitanje sposobnost prijenosa znanja!!! znaci, po tvom, asistent i profesor (koji rade na fakultetu) se ne bi trebali uopce doskolavati u pogledu toga kako predaju znanje, dovoljno je biti znanstvenikom?! pa cuj, tebi da budes znanstvenik fakultet ne treba, postoji brdo instituta koji ce ti dati da istrazujes tko zna sto, i stancas znanstvene clanke. ali dok god si na fakultetu, koji je i obrazovna ustanova, onda osnovni minimum nekakvih znanja iz tih podrucja koje sam nabrojao moras imati. nacini predavanja se uce, nitko od nas to nema kao urodjenu sposobnost. isto je sa tremom prije javnog nastupa. a sto se tice studentskih anketa, znas i sam koliko su one relevantne Rolling Eyes dok god studenti nece shvatiti da se studentskim anketama moze utjecati na profesora i asistenta, oni ce je shvacati pro forma i zbog toga ce ocjene biti visoke.


Ovo si sad napisao totalnu glupost... do sad u studiju sam se susreo sa dosta velikim brojem profesora i asistenata i mogu samo reći da sam imao prigovor na možda 2-3 jer meni nije pasao njihov način objašnjavanja... mnogi drugi su bili sasvim zadovoljni i sa tim asistentima/profesorima. Naravno da nisu svi isti, da se neki više trude, da su neki u startu talentiraniji, opušteniji, ali svi su sasvim zadovoljavajući u prijenosu svoga znanja. Mislim da je kod tebe stvar u tome što očekuješ da će prof i asistenti otvorit tvoju glavu i svo znanje u lit unutra, ali to je jednostavno glupost. Fax završavaju uporni. Dakle za znanje se treba itekako pomučit. Nisam do sad čuo da se ijedan profesor ili asistent loše ponio na konzultacijama, da je ružno odgovorio na mail ni išta slično. Dakle, svi su tu, na usluzi, samo ih treba pitat i pokazat zanimanje za studij i njegovo završavanje... dakle bavit se samim studijem, a ne svime ostalim Rolling Eyes

Što se tiče anketa, ljudi ih ispunjavaju onako kako bi trebalo. Ne jer misle da će to promijenit svijet, nego svi znaju da će na kraju taj asistent/profesor tvoja razmišljanja i prijedloge pročitat, i ako su negativna, pokušat se popravit. Na neke je to odlično djelovalo, znam iz iskustva.


Što se tiče besplatnog školovanja za sve - nabrojao si Švedsku, Dansku koje su daaaaaleko ispred Hrvatske. Ionako nam je država u turbo-minusu, ti bi sad omogućio da svaki fax uzima sve ljude koji žele... problemi:
1. Di bi smjestio te ljude? Sagradio još 5 zgrada npr. ekonomije pa da svi koji žele studiraju ekonomiju? Otkud bi uzeo lovu za gradnju tih objekata? Gdje bi našao ljude koji će predavat tim svim studentima? Otkud za njihove plaće?
2. Otkud bi financirao školovanje svih tih ljudi?


Što se tiče profesora koji se ponašaju prema studentima ko da su zadnja smeća sam čuo puno priča, ali to prvenstaveno sa faxova tipa medicina, pravo i sl... nisam za nikog s matematike čuo tak nešto.

Toliko od mene, a bolje više nemoj niš pisat, samo ćeš se preduboko uvalit Wink



_________________
"Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy Very Happy
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
HijenA
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 23. 01. 2004. (16:46:04)
Postovi: (3D2)16
Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
-26 = 44 - 70
Lokacija: Prazan skup ;-)

PostPostano: 17:41 sub, 18. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

da li ti, ili bilo tko drugi, ovdje vidis da sam ja negdje napisao da ne bi treballo biti nacina na koji se nacin vrsi selekcija. ne. ja jednostavno trazim da ljudi ne placaju dodatno to svoje obrazovanje jednom kada se uspiju upisati na fakultet. i da bi to trebala ciniti drzava. to uostalom pise i u clanku gore. dakle, da kontrola tko ce pohadjati fakultet, ali da oni koji pohadjaju fakultet isti [b]ne placaju dodatno iz svog djepa[/b]. to je smisao davanja [b]mogucnosti svima[/b].

ajmo dalje...sto se tice neugodnosti, ja sam vise puta dozivio neugodnost od profesora ili asistenta. nema veze sa predavanjima, vec jednostavno neugodnost u komunikaciji. nazalost, ne mogu biti svi kao profesor brandt na fizici, apsolutno najbolji profesor na cijelom fakultetu (zajedno sa profesorom siftarom). moji su kolege s fizike, koje sam vec spomenuo, bili sikanirani od strane asistenata s matematike, bilo im je naredjivano sve i svasta i jos su skoro izgubili ispitne rokove.

kolegica na biologiji (nije jedina, ima ih puno) je imala 2 razlicita ispita kod jednog profesora. oba je puta dobila 5 (sve je znala), oba je puta izasla placuci van iz njegove kancelarije. druga kolegica sa biologije je skoro izvisila sa kolegija zato sto se usudila pitati profesora da bi ona odgovarala za 5, a dobila je 4. odustala je od toga nakon sto ju je profesor pitao da li ona stvarno zeli proci taj kolegij ili ne. druga kolegica, s matematike, je isla na jedan ispit s prve godine. kolokvirala je sa visokom ocjenom, nesto je pogrijesila na usmenom i onda se profesor na nju derao 45 minuta kakva je ona glupaca. ja sam pao ispit sa matematike nakon 10 sekundi odgovaranja, da bi na kraju pogledao u biljeznicu nakon ispita i ispalo je da sam bio tocno odgovorio na pitanje. cak stovise, u prijavnicu mi je upisana ocjena *prije* nego sto sam ista bio rekao na ploci. da ne govorimo o favoriziranju pojedinih studenata ili grupa studenata, napose po spolu.

dakle, ima tu dosta tih i takvih primjera. to je samo potvrda neimanja osnovne kulture predavanja, osnovne kulture u ophodjenju sa studentima. cinjenica je da je na PMFu to ipak manje nego na nekim drugim fakultetima (recimo pravo), ali to postoji. ja sam siguran da sam se susreo sa vise profesora od tebe, imam iskustvo barem 2 odsjeka sto se tice razgovora sa profesora, a i jako se puno krecem po drugim odsjecima PMFa.

apsolutno ne ocekujem da ce mi profesor/asistent uliti znanje u moju glavu, ali ocekujem da svaki asistent i profesor [b]usavrsava[/b] svoj nacin predavanja i da nije konstantno na jednoj razini...da se te razine drzi kao pijan plota.

sto se tice anketa - kako ti znas koliko one utjecu na profesora i asistenta? da li postoji nekakva statistika koja se javno objavi? ne postoji. cak stovise, sveuciliste sve profesore jedne godine gura pod isti tretman, i onda se desava da svi profesori koji predaju na toj godini na cijelom sveucilistu dobiju prolaznu ocjenu. cak i oni koje ankete ocjene lose. na kraju, studenti u velikoj vecini slucajeva to vide...i sto smatraju? da je ta anketa [i]pro forma[/i] jer se nista, apsolutno nista ne mijenja u ponasanju tih i takvih profesora. as simple as that.

sto se tice Danske i Svedske, nabrojao sam i Sloveniju i Cesku. oprosti, ali to su takodjer zemlje u tranziciji. kako one to mogu a mi ne mozemo? a proracun Slovenije sigurno nije na razini Hrvatske, ne moze ni biti jer slovenija ima vise od 50% manje stanovnika nego HR (populacija u Sloveniji za 2009. estimate: nesto vise od 2 milijuna ljudi). osim toga, ono protiv cega sam ja nije nedostatak kontrole kvalitete (ako cemo to tako nazvati), vec ogranicavanje [b]mogucnosti[/b]. to su dvije odvojene stvari. u skladu s tim, kao sto rekoh, svi argumenti bazirani na tome padaju u vodu.

a sto se tice mog pisanja...meni je svejedno sto ce se meni dogoditi na forumu. da li cu biti bannan ili ne. ono sto ja hocu jest da se povede diskusija o tome. ovo su iznimno vazna pitanja, a od svega sto se u clanku reklo, uhvatilo se moga dijela o sikaniranju i slicno, sto je, kao sto rekoh, dio clanka koji je postan na sve forume PMFa, pa tako i na ovaj. ne samo tamo, vec i na liste studentskih predstavnika. dakle, ajmo se koncentrirati na ono sto su studenti filozofije rekli, zasto oni pokusavaju napraviti taj prosvjed, zasto oni neke stvari traze i zele.
da li ti, ili bilo tko drugi, ovdje vidis da sam ja negdje napisao da ne bi treballo biti nacina na koji se nacin vrsi selekcija. ne. ja jednostavno trazim da ljudi ne placaju dodatno to svoje obrazovanje jednom kada se uspiju upisati na fakultet. i da bi to trebala ciniti drzava. to uostalom pise i u clanku gore. dakle, da kontrola tko ce pohadjati fakultet, ali da oni koji pohadjaju fakultet isti ne placaju dodatno iz svog djepa. to je smisao davanja mogucnosti svima.

ajmo dalje...sto se tice neugodnosti, ja sam vise puta dozivio neugodnost od profesora ili asistenta. nema veze sa predavanjima, vec jednostavno neugodnost u komunikaciji. nazalost, ne mogu biti svi kao profesor brandt na fizici, apsolutno najbolji profesor na cijelom fakultetu (zajedno sa profesorom siftarom). moji su kolege s fizike, koje sam vec spomenuo, bili sikanirani od strane asistenata s matematike, bilo im je naredjivano sve i svasta i jos su skoro izgubili ispitne rokove.

kolegica na biologiji (nije jedina, ima ih puno) je imala 2 razlicita ispita kod jednog profesora. oba je puta dobila 5 (sve je znala), oba je puta izasla placuci van iz njegove kancelarije. druga kolegica sa biologije je skoro izvisila sa kolegija zato sto se usudila pitati profesora da bi ona odgovarala za 5, a dobila je 4. odustala je od toga nakon sto ju je profesor pitao da li ona stvarno zeli proci taj kolegij ili ne. druga kolegica, s matematike, je isla na jedan ispit s prve godine. kolokvirala je sa visokom ocjenom, nesto je pogrijesila na usmenom i onda se profesor na nju derao 45 minuta kakva je ona glupaca. ja sam pao ispit sa matematike nakon 10 sekundi odgovaranja, da bi na kraju pogledao u biljeznicu nakon ispita i ispalo je da sam bio tocno odgovorio na pitanje. cak stovise, u prijavnicu mi je upisana ocjena *prije* nego sto sam ista bio rekao na ploci. da ne govorimo o favoriziranju pojedinih studenata ili grupa studenata, napose po spolu.

dakle, ima tu dosta tih i takvih primjera. to je samo potvrda neimanja osnovne kulture predavanja, osnovne kulture u ophodjenju sa studentima. cinjenica je da je na PMFu to ipak manje nego na nekim drugim fakultetima (recimo pravo), ali to postoji. ja sam siguran da sam se susreo sa vise profesora od tebe, imam iskustvo barem 2 odsjeka sto se tice razgovora sa profesora, a i jako se puno krecem po drugim odsjecima PMFa.

apsolutno ne ocekujem da ce mi profesor/asistent uliti znanje u moju glavu, ali ocekujem da svaki asistent i profesor usavrsava svoj nacin predavanja i da nije konstantno na jednoj razini...da se te razine drzi kao pijan plota.

sto se tice anketa - kako ti znas koliko one utjecu na profesora i asistenta? da li postoji nekakva statistika koja se javno objavi? ne postoji. cak stovise, sveuciliste sve profesore jedne godine gura pod isti tretman, i onda se desava da svi profesori koji predaju na toj godini na cijelom sveucilistu dobiju prolaznu ocjenu. cak i oni koje ankete ocjene lose. na kraju, studenti u velikoj vecini slucajeva to vide...i sto smatraju? da je ta anketa pro forma jer se nista, apsolutno nista ne mijenja u ponasanju tih i takvih profesora. as simple as that.

sto se tice Danske i Svedske, nabrojao sam i Sloveniju i Cesku. oprosti, ali to su takodjer zemlje u tranziciji. kako one to mogu a mi ne mozemo? a proracun Slovenije sigurno nije na razini Hrvatske, ne moze ni biti jer slovenija ima vise od 50% manje stanovnika nego HR (populacija u Sloveniji za 2009. estimate: nesto vise od 2 milijuna ljudi). osim toga, ono protiv cega sam ja nije nedostatak kontrole kvalitete (ako cemo to tako nazvati), vec ogranicavanje mogucnosti. to su dvije odvojene stvari. u skladu s tim, kao sto rekoh, svi argumenti bazirani na tome padaju u vodu.

a sto se tice mog pisanja...meni je svejedno sto ce se meni dogoditi na forumu. da li cu biti bannan ili ne. ono sto ja hocu jest da se povede diskusija o tome. ovo su iznimno vazna pitanja, a od svega sto se u clanku reklo, uhvatilo se moga dijela o sikaniranju i slicno, sto je, kao sto rekoh, dio clanka koji je postan na sve forume PMFa, pa tako i na ovaj. ne samo tamo, vec i na liste studentskih predstavnika. dakle, ajmo se koncentrirati na ono sto su studenti filozofije rekli, zasto oni pokusavaju napraviti taj prosvjed, zasto oni neke stvari traze i zele.



_________________
Chuck Norris can divide by zero.

I bow before you Veliki Limun, on je kiseo i zut Bow to the left

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 12. 11. 2002. (20:09:12)
Postovi: (906)16
Spol: kućni ljubimac
Sarma = la pohva - posuda
218 = 249 - 31

PostPostano: 17:48 sub, 18. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]Što se tiče profesora koji se ponašaju prema studentima ko da su zadnja smeća sam čuo puno priča, ali to prvenstaveno sa faxova tipa medicina, pravo i sl... nisam za nikog s matematike čuo tak nešto.[/quote]
Meni je ovako nešta puno veći problem od (ne)efikasnosti anketa i sličnog. Uvijek su to neki profesori, a rijetko kad su profesori sa imenom i prezimenom. Uvijek netko zna sve, ali neki profesor je tog nekoga rušio jer je taj dan imao crvenu majicu itd.

Na primjer, u jednom hijeninom postu; postoje profesori koji ne žele kolokvije, neki profesori forsiraju dvosemestralne predmete, neki inzistiraju da kolokvij bude preduvjet za potpis, na kemiji i biologiji postoje profesori koji šikaniraju studente itd. Niti jedno ime i prezime.

Bez obzira na to što meni ili nekome drugom sa ovog foruma ime i prezime nekog asistenta i/ili profesora sa biologije vjerojatno ne bi značilo ništa, te primjedbe bi imale puno veću težinu kada bi se konkretizirale, tj. kada bi se znalo na koga se pritužbe i odnose.
Luuka (napisa):
Što se tiče profesora koji se ponašaju prema studentima ko da su zadnja smeća sam čuo puno priča, ali to prvenstaveno sa faxova tipa medicina, pravo i sl... nisam za nikog s matematike čuo tak nešto.

Meni je ovako nešta puno veći problem od (ne)efikasnosti anketa i sličnog. Uvijek su to neki profesori, a rijetko kad su profesori sa imenom i prezimenom. Uvijek netko zna sve, ali neki profesor je tog nekoga rušio jer je taj dan imao crvenu majicu itd.

Na primjer, u jednom hijeninom postu; postoje profesori koji ne žele kolokvije, neki profesori forsiraju dvosemestralne predmete, neki inzistiraju da kolokvij bude preduvjet za potpis, na kemiji i biologiji postoje profesori koji šikaniraju studente itd. Niti jedno ime i prezime.

Bez obzira na to što meni ili nekome drugom sa ovog foruma ime i prezime nekog asistenta i/ili profesora sa biologije vjerojatno ne bi značilo ništa, te primjedbe bi imale puno veću težinu kada bi se konkretizirale, tj. kada bi se znalo na koga se pritužbe i odnose.



_________________
The Dude Abides
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 13. 02. 2007. (20:34:54)
Postovi: (925)16
Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
188 = 301 - 113
Lokacija: Hakuna Matata

PostPostano: 18:30 sub, 18. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="HijenA"]da li ti, ili bilo tko drugi, ovdje vidis da sam ja negdje napisao da ne bi treballo biti nacina na koji se nacin vrsi selekcija. ne. ja jednostavno trazim da ljudi ne placaju dodatno to svoje obrazovanje jednom kada se uspiju upisati na fakultet. i da bi to trebala ciniti drzava. to uostalom pise i u clanku gore. dakle, da kontrola tko ce pohadjati fakultet, ali da oni koji pohadjaju fakultet isti [b]ne placaju dodatno iz svog djepa[/b]. to je smisao davanja [b]mogucnosti svima[/b].
[/quote]

Pretp. da osoba A jarko želi upisati fakultet X koji upisuje 300 ljudi. Nakon prijemnog i pomicanja crte osoba A se nalazi na 327.mjestu. Ispred nje se nalazi n osoba koji su upisali tek tako, zbog roditelja, jer nemaju kaj drugo, i ne planiraju ostat dugo na faxu. 300 ljudi se upisuje besplatno, ali osoba A se ne upisuje nikako i gubi godinu. Zašto se ne bi dopustilo osobi A da studira, uz neku naknadu, i kroz godinu dana pokaže da zaslužuje studirati, da je voljna raditi za svoj uspjeh i da i ona ima mogućnost pokazati da može? Nakon položenih ispita, ostaje na fakultetu kao redoviti student i više ne plaća, a oni tako koji su upisali tek tako otpadaju. (tako je na PMF-MO)

[quote="HijenA"]
sto se tice anketa - kako ti znas koliko one utjecu na profesora i asistenta? da li postoji nekakva statistika koja se javno objavi? ne postoji. cak stovise, sveuciliste sve profesore jedne godine gura pod isti tretman, i onda se desava da svi profesori koji predaju na toj godini na cijelom sveucilistu dobiju prolaznu ocjenu. cak i oni koje ankete ocjene lose. na kraju, studenti u velikoj vecini slucajeva to vide...i sto smatraju? da je ta anketa [i]pro forma[/i] jer se nista, apsolutno nista ne mijenja u ponasanju tih i takvih profesora. as simple as that.
[/quote]

Rekao sam iz vlastitog iskustva ;) Evo jedan primjer:
Jedna asistentica nije baš bila na razini, dosta je bila uplašena, friško završila studij i nije se odmah snašla u asistentskoj ulozi. Nakon ankete, u kojoj je ilo dosta negativnih komentara, u idućem semestru se puno popravila. Dakle, promjene ima. :D

[quote="HijenA"]
a proracun Slovenije sigurno nije na razini Hrvatske, ne moze ni biti jer slovenija ima vise od 50% manje stanovnika nego HR
[/quote]

Dakle i duplo manje ljudi koji bi upisivali fakultet -> u zgradi podjednake veličine ima i dovoljno ljudi koji bi predavali i dovoljno mjesta -> ima love za njih, njihove laće pa studenti ne moraju plaćat.
Ako još uzmemo u obzir da je Slovenija u EU, a mi prepušteni sami sebi sa ogromnim vanjskim dugom i samo se nadamo da će nas turizam izvuć već dosta godina onda je razlika i više nego jasna.

Što se tiče ovih neugodnih iskustava, nisam znao za to. No svejedno, da su ti ljudi i položili pedagije, metodike, seminare i ostalo kaj si nabrojo, opet bi bili takvi jer su očito takvi ljudi. A kakav je netko čovjek ne može se promijeniti polaganjem par kolegija i slušanjem seminara.
HijenA (napisa):
da li ti, ili bilo tko drugi, ovdje vidis da sam ja negdje napisao da ne bi treballo biti nacina na koji se nacin vrsi selekcija. ne. ja jednostavno trazim da ljudi ne placaju dodatno to svoje obrazovanje jednom kada se uspiju upisati na fakultet. i da bi to trebala ciniti drzava. to uostalom pise i u clanku gore. dakle, da kontrola tko ce pohadjati fakultet, ali da oni koji pohadjaju fakultet isti ne placaju dodatno iz svog djepa. to je smisao davanja mogucnosti svima.


Pretp. da osoba A jarko želi upisati fakultet X koji upisuje 300 ljudi. Nakon prijemnog i pomicanja crte osoba A se nalazi na 327.mjestu. Ispred nje se nalazi n osoba koji su upisali tek tako, zbog roditelja, jer nemaju kaj drugo, i ne planiraju ostat dugo na faxu. 300 ljudi se upisuje besplatno, ali osoba A se ne upisuje nikako i gubi godinu. Zašto se ne bi dopustilo osobi A da studira, uz neku naknadu, i kroz godinu dana pokaže da zaslužuje studirati, da je voljna raditi za svoj uspjeh i da i ona ima mogućnost pokazati da može? Nakon položenih ispita, ostaje na fakultetu kao redoviti student i više ne plaća, a oni tako koji su upisali tek tako otpadaju. (tako je na PMF-MO)

HijenA (napisa):

sto se tice anketa - kako ti znas koliko one utjecu na profesora i asistenta? da li postoji nekakva statistika koja se javno objavi? ne postoji. cak stovise, sveuciliste sve profesore jedne godine gura pod isti tretman, i onda se desava da svi profesori koji predaju na toj godini na cijelom sveucilistu dobiju prolaznu ocjenu. cak i oni koje ankete ocjene lose. na kraju, studenti u velikoj vecini slucajeva to vide...i sto smatraju? da je ta anketa pro forma jer se nista, apsolutno nista ne mijenja u ponasanju tih i takvih profesora. as simple as that.


Rekao sam iz vlastitog iskustva Wink Evo jedan primjer:
Jedna asistentica nije baš bila na razini, dosta je bila uplašena, friško završila studij i nije se odmah snašla u asistentskoj ulozi. Nakon ankete, u kojoj je ilo dosta negativnih komentara, u idućem semestru se puno popravila. Dakle, promjene ima. Very Happy

HijenA (napisa):

a proracun Slovenije sigurno nije na razini Hrvatske, ne moze ni biti jer slovenija ima vise od 50% manje stanovnika nego HR


Dakle i duplo manje ljudi koji bi upisivali fakultet → u zgradi podjednake veličine ima i dovoljno ljudi koji bi predavali i dovoljno mjesta → ima love za njih, njihove laće pa studenti ne moraju plaćat.
Ako još uzmemo u obzir da je Slovenija u EU, a mi prepušteni sami sebi sa ogromnim vanjskim dugom i samo se nadamo da će nas turizam izvuć već dosta godina onda je razlika i više nego jasna.

Što se tiče ovih neugodnih iskustava, nisam znao za to. No svejedno, da su ti ljudi i položili pedagije, metodike, seminare i ostalo kaj si nabrojo, opet bi bili takvi jer su očito takvi ljudi. A kakav je netko čovjek ne može se promijeniti polaganjem par kolegija i slušanjem seminara.



_________________
"Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy Very Happy
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Antonija
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 04. 11. 2007. (09:38:06)
Postovi: (139)16
Sarma = la pohva - posuda
16 = 18 - 2

PostPostano: 19:35 sub, 18. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"]Što se tiče ovih neugodnih iskustava, nisam znao za to. [b]No svejedno, da su ti ljudi i položili pedagije, metodike, seminare i ostalo kaj si nabrojo, opet bi bili takvi jer su očito takvi ljudi.[/b] A kakav je netko čovjek ne može se promijeniti polaganjem par kolegija i slušanjem seminara.[/quote]

zasto ja, kvragu, moram slusat sve to ak je to tako bzvz??

imam dojam da se ova tema pretvrila u napadanje hijene a ne komentiranje clanka :wink:
i da, luuka, cemu ovo: [quote="Luuka"] Toliko od mene, a bolje više nemoj niš pisat, samo ćeš se preduboko uvalit. [/quote]
Luuka (napisa):
Što se tiče ovih neugodnih iskustava, nisam znao za to. No svejedno, da su ti ljudi i položili pedagije, metodike, seminare i ostalo kaj si nabrojo, opet bi bili takvi jer su očito takvi ljudi. A kakav je netko čovjek ne može se promijeniti polaganjem par kolegija i slušanjem seminara.


zasto ja, kvragu, moram slusat sve to ak je to tako bzvz??

imam dojam da se ova tema pretvrila u napadanje hijene a ne komentiranje clanka Wink
i da, luuka, cemu ovo:
Luuka (napisa):
Toliko od mene, a bolje više nemoj niš pisat, samo ćeš se preduboko uvalit.



_________________
Capa
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 13. 02. 2007. (20:34:54)
Postovi: (925)16
Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
188 = 301 - 113
Lokacija: Hakuna Matata

PostPostano: 19:43 sub, 18. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Antonija"][quote="Luuka"]Što se tiče ovih neugodnih iskustava, nisam znao za to. [b]No svejedno, da su ti ljudi i položili pedagije, metodike, seminare i ostalo kaj si nabrojo, opet bi bili takvi jer su očito takvi ljudi.[/b] A kakav je netko čovjek ne može se promijeniti polaganjem par kolegija i slušanjem seminara.[/quote]

zasto ja, kvragu, moram slusat sve to ak je to tako bzvz??[/quote]

Nisi me dobro shvatila. Ne kažem da su ti kolegiji bezveze, samo da ni oni ni ništa drugo ne može puno utjecat na nečiju "čovječnost".. ak se nekom iživljava, on će se iživljavat bez obzira na to kaj je položio.

[quote="Antonija"]
i da, luuka, cemu ovo: [quote="Luuka"] Toliko od mene, a bolje više nemoj niš pisat, samo ćeš se preduboko uvalit. [/quote][/quote]

sa "samo ćeš se preduboko uvalit" mislim na zakopat se u živi pijesak nekim izjavama koje baš i ne stoje... a kad se bacakaš u živom pijesku, odeš još brže dolje ;)
Antonija (napisa):
Luuka (napisa):
Što se tiče ovih neugodnih iskustava, nisam znao za to. No svejedno, da su ti ljudi i položili pedagije, metodike, seminare i ostalo kaj si nabrojo, opet bi bili takvi jer su očito takvi ljudi. A kakav je netko čovjek ne može se promijeniti polaganjem par kolegija i slušanjem seminara.


zasto ja, kvragu, moram slusat sve to ak je to tako bzvz??


Nisi me dobro shvatila. Ne kažem da su ti kolegiji bezveze, samo da ni oni ni ništa drugo ne može puno utjecat na nečiju "čovječnost".. ak se nekom iživljava, on će se iživljavat bez obzira na to kaj je položio.

Antonija (napisa):

i da, luuka, cemu ovo:
Luuka (napisa):
Toliko od mene, a bolje više nemoj niš pisat, samo ćeš se preduboko uvalit.


sa "samo ćeš se preduboko uvalit" mislim na zakopat se u živi pijesak nekim izjavama koje baš i ne stoje... a kad se bacakaš u živom pijesku, odeš još brže dolje Wink



_________________
"Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy Very Happy
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
filipnet
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 02. 11. 2003. (01:17:46)
Postovi: (399)16
Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
24 = 29 - 5
Lokacija: cvrsto na stolici

PostPostano: 20:14 sub, 18. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="HijenA"]

ajmo dalje...sto se tice neugodnosti, ja sam vise puta dozivio neugodnost od profesora ili asistenta. nema veze sa predavanjima, vec jednostavno neugodnost u komunikaciji. nazalost, ne mogu biti svi kao profesor brandt na fizici, apsolutno najbolji profesor na cijelom fakultetu (zajedno sa profesorom siftarom). moji su kolege s fizike, koje sam vec spomenuo, bili sikanirani od strane asistenata s matematike, bilo im je naredjivano sve i svasta i jos su skoro izgubili ispitne rokove.

kolegica na biologiji (nije jedina, ima ih puno) je imala 2 razlicita ispita kod jednog profesora. oba je puta dobila 5 (sve je znala), oba je puta izasla placuci van iz njegove kancelarije. druga kolegica sa biologije je skoro izvisila sa kolegija zato sto se usudila pitati profesora da bi ona odgovarala za 5, a dobila je 4. odustala je od toga nakon sto ju je profesor pitao da li ona stvarno zeli proci taj kolegij ili ne. druga kolegica, s matematike, je isla na jedan ispit s prve godine. kolokvirala je sa visokom ocjenom, nesto je pogrijesila na usmenom i onda se profesor na nju derao 45 minuta kakva je ona glupaca. ja sam pao ispit sa matematike nakon 10 sekundi odgovaranja, da bi na kraju pogledao u biljeznicu nakon ispita i ispalo je da sam bio tocno odgovorio na pitanje. cak stovise, u prijavnicu mi je upisana ocjena *prije* nego sto sam ista bio rekao na ploci. da ne govorimo o favoriziranju pojedinih studenata ili grupa studenata, napose po spolu.

[/quote]
Imam pitanje, zakaj niste to prijavili? Valjda postoje mehanizmi da se to kazni.

Sam da kazem slucaj za Sloveniju i Cesku, za razliku od Hrvatske, oni nekaj proizvode. Njihovo gospodarstvo nije temeljeno na potrosnji, kao nase, pa mislim da je to jedan od razloga zasto si oni to mogu priusiti.
HijenA (napisa):


ajmo dalje...sto se tice neugodnosti, ja sam vise puta dozivio neugodnost od profesora ili asistenta. nema veze sa predavanjima, vec jednostavno neugodnost u komunikaciji. nazalost, ne mogu biti svi kao profesor brandt na fizici, apsolutno najbolji profesor na cijelom fakultetu (zajedno sa profesorom siftarom). moji su kolege s fizike, koje sam vec spomenuo, bili sikanirani od strane asistenata s matematike, bilo im je naredjivano sve i svasta i jos su skoro izgubili ispitne rokove.

kolegica na biologiji (nije jedina, ima ih puno) je imala 2 razlicita ispita kod jednog profesora. oba je puta dobila 5 (sve je znala), oba je puta izasla placuci van iz njegove kancelarije. druga kolegica sa biologije je skoro izvisila sa kolegija zato sto se usudila pitati profesora da bi ona odgovarala za 5, a dobila je 4. odustala je od toga nakon sto ju je profesor pitao da li ona stvarno zeli proci taj kolegij ili ne. druga kolegica, s matematike, je isla na jedan ispit s prve godine. kolokvirala je sa visokom ocjenom, nesto je pogrijesila na usmenom i onda se profesor na nju derao 45 minuta kakva je ona glupaca. ja sam pao ispit sa matematike nakon 10 sekundi odgovaranja, da bi na kraju pogledao u biljeznicu nakon ispita i ispalo je da sam bio tocno odgovorio na pitanje. cak stovise, u prijavnicu mi je upisana ocjena *prije* nego sto sam ista bio rekao na ploci. da ne govorimo o favoriziranju pojedinih studenata ili grupa studenata, napose po spolu.


Imam pitanje, zakaj niste to prijavili? Valjda postoje mehanizmi da se to kazni.

Sam da kazem slucaj za Sloveniju i Cesku, za razliku od Hrvatske, oni nekaj proizvode. Njihovo gospodarstvo nije temeljeno na potrosnji, kao nase, pa mislim da je to jedan od razloga zasto si oni to mogu priusiti.



_________________
Dwarf Everything happens with a reason! Vidi me kako skaaaaaceeeem!
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
tihana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 19. 06. 2006. (13:26:54)
Postovi: (30D)16
Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
134 = 153 - 19
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 20:20 sub, 18. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]Tražimo besplatno obrazovanje (koje financira država preko poreznih izdvajanja građana) [b]za sve koji zadovolje uvjete upisa[/b].[/quote]


Može li mi netko objasniti što ovo boldano točno znači?
Recimo da se na faxultet X prima 100 brucoša. I recimo da se prijavi 200 ljudi. Da li bi se tada na fakultet primali svi oni koji polože prijamni (makar je to >100 ljudi) ili bi se uzimalo najboljih 100 i oni bi besplatno studirali?

malo ste me zbunili :? pa pitam za svaki slučaj :)
Citat:
Tražimo besplatno obrazovanje (koje financira država preko poreznih izdvajanja građana) za sve koji zadovolje uvjete upisa.



Može li mi netko objasniti što ovo boldano točno znači?
Recimo da se na faxultet X prima 100 brucoša. I recimo da se prijavi 200 ljudi. Da li bi se tada na fakultet primali svi oni koji polože prijamni (makar je to >100 ljudi) ili bi se uzimalo najboljih 100 i oni bi besplatno studirali?

malo ste me zbunili Confused pa pitam za svaki slučaj Smile



_________________
I aim to misbehave
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Ema
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 01. 02. 2005. (12:44:59)
Postovi: (9C)16
Sarma = la pohva - posuda
= 6 - 0

PostPostano: 20:24 sub, 18. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

pa ne vidim u čemu je problem, prosvjednici traže da školovanje bude besplatno za sve koji ispune uvjete,
ako uvjete upisa promjenimo na način da za upis treba točno rješiti npr.90% zadataka na prijemnom ispitu/državnoj maturi i svi pristupnici koji to zadovolje imaju besplatno školovanje na prvoj godini.
uvjet za besplatan upis druge godine je položeni svi ispiti s prve godine + prosjek iznad 4.5.... itd.
pravila se znaju unaprijed, svi koji zadovolje imaju besplatno školovanje, samo treba pomaknuti bodovne granice, i svi imaju iste mogućnosti školovanja.
i dobit ćemo vrhunske znanstvenike, profesore, ....
pa ne vidim u čemu je problem, prosvjednici traže da školovanje bude besplatno za sve koji ispune uvjete,
ako uvjete upisa promjenimo na način da za upis treba točno rješiti npr.90% zadataka na prijemnom ispitu/državnoj maturi i svi pristupnici koji to zadovolje imaju besplatno školovanje na prvoj godini.
uvjet za besplatan upis druge godine je položeni svi ispiti s prve godine + prosjek iznad 4.5.... itd.
pravila se znaju unaprijed, svi koji zadovolje imaju besplatno školovanje, samo treba pomaknuti bodovne granice, i svi imaju iste mogućnosti školovanja.
i dobit ćemo vrhunske znanstvenike, profesore, ....


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Grga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 23. 12. 2004. (23:05:23)
Postovi: (280)16
Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
99 = 124 - 25

PostPostano: 22:43 sub, 18. 4. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"][quote="HijenA"]
krivo. bitno je koliko si strucan, naravno...pa tko to dovodi u pitanje? ja dovodim u pitanje sposobnost prijenosa znanja!!! znaci, po tvom, asistent i profesor (koji rade na fakultetu) se ne bi trebali uopce doskolavati u pogledu toga kako predaju znanje, dovoljno je biti znanstvenikom?! pa cuj, tebi da budes znanstvenik fakultet ne treba, postoji brdo instituta koji ce ti dati da istrazujes tko zna sto, i stancas znanstvene clanke. ali dok god si na fakultetu, koji je i [b]obrazovna ustanova[/b], onda osnovni minimum nekakvih znanja iz tih podrucja koje sam nabrojao moras imati. nacini predavanja se uce, nitko od nas to [b]nema[/b] kao urodjenu sposobnost. isto je sa tremom prije javnog nastupa. a sto se tice studentskih anketa, znas i sam koliko su one relevantne :roll: dok god studenti nece shvatiti da se studentskim anketama [b]moze[/b] utjecati na profesora i asistenta, oni ce je shvacati [i]pro forma[/i] i zbog toga ce ocjene biti visoke.
[/quote]

Ovo si sad napisao totalnu glupost... do sad u studiju sam se susreo sa dosta velikim brojem profesora i asistenata i mogu samo reći da sam imao prigovor na možda 2-3 jer [b]meni[/b] nije pasao njihov način objašnjavanja... mnogi drugi su bili sasvim zadovoljni i sa tim asistentima/profesorima. Naravno da nisu svi isti, da se neki više trude, da su neki u startu talentiraniji, opušteniji, ali svi su sasvim zadovoljavajući u prijenosu svoga znanja. Mislim da je kod tebe stvar u tome što očekuješ da će prof i asistenti otvorit tvoju glavu i svo znanje u lit unutra, ali to je jednostavno glupost. Fax završavaju uporni. Dakle za znanje se treba itekako pomučit. Nisam do sad čuo da se ijedan profesor ili asistent loše ponio na konzultacijama, da je ružno odgovorio na mail ni išta slično. Dakle, svi su tu, na usluzi, samo ih treba pitat i pokazat zanimanje za studij i njegovo završavanje... dakle bavit se samim studijem, a ne svime ostalim :roll:

Što se tiče anketa, ljudi ih ispunjavaju onako kako bi trebalo. Ne jer misle da će to promijenit svijet, nego svi znaju da će na kraju taj asistent/profesor tvoja razmišljanja i prijedloge pročitat, i ako su negativna, pokušat se popravit. Na neke je to odlično djelovalo, znam iz iskustva.


Što se tiče besplatnog školovanja za sve - nabrojao si Švedsku, Dansku koje su daaaaaleko ispred Hrvatske. Ionako nam je država u turbo-minusu, ti bi sad omogućio da svaki fax uzima sve ljude koji žele... problemi:
1. Di bi smjestio te ljude? Sagradio još 5 zgrada npr. ekonomije pa da svi koji žele studiraju ekonomiju? Otkud bi uzeo lovu za gradnju tih objekata? Gdje bi našao ljude koji će predavat tim svim studentima? Otkud za njihove plaće?
2. Otkud bi financirao školovanje svih tih ljudi?


Što se tiče profesora koji se ponašaju prema studentima ko da su zadnja smeća sam čuo puno priča, ali to prvenstaveno sa faxova tipa medicina, pravo i sl... nisam za nikog s matematike čuo tak nešto.

Toliko od mene, a bolje više nemoj niš pisat, samo ćeš se preduboko uvalit ;)[/quote]
Sto se tice profesora i asistenata, imam samo rijeci hvale. Nisam nikad dozivio na ispitu da je profesor bio nekorektan, prema meni ili prema drugom kolegi dok sam ja bio prisutan.
Dapace, vecina profesora su spremni izaci u susret bez obzira na to sto nemaju obvezu to uciniti, a cesto se cak radi i o potpuno neopravdanim molbama tipa odgoda usmenog za nekoliko dana bez konkretnog razloga.

Naravno, i ovime ne aludiram ni na kojeg studenta konkretno, losiji studenti imaju obicaj kriviti sve druge osim sebe za neuspjeh na ispitu pa onda nastaju price o "groznim" profesorima. Necu nikad zaboraviti price koje sam cuo o prof. Ungaru, a nakon sto sam prisustvovao ispitu kod njega (vise puta) mogu reci da se radi o najboljem ispitivacu kod kojeg sam odgovarao. A da ne pricam da je korektan i iznimno strpljiv. No kad cujes price studenata, redivito ljudi koji na analizu izlaze po 7. put i prolaze sa 2, ispada da se radi o ludaku.
Onda nije cudno da su fakulteti "puni profesora koji sikaniraju studente", jer su uvijek najglasniji bas ti studenti koji krive sve druge za svoj neuspjeh, dok oni koji ne smatraju da je tome tako ne osjecaju potrebu da to oglase na sva zvona - ako nista drugo da ne ispadne da se ulaguju. Zato i postoje ankete, ali kad ljudi pod zastitom anonimnosti izjave svoje misljenje, to nije dovoljno dobro :roll:

U cijelom studiju sam dozivio tocno dvoje asistenata koji su bili bas losi, i nekoliko njih koji su bili losiji nego sto bih to htio, ali daleko vise njih koji su bili izvrsni. A sa profesorima je stvar jos bolja jer nisam dozivio nijednog koji bi bio bas los, tek nekoliko preofesora cija su predavanja bila relativno konfuzna ili dosadna, ali zato sam imao profesora zbog kojih sam bio ponosan na to sto sam student ovog fakulteta.

Iskreno, ni priblizno ne znam dovoljno o stanju na ostalim fakultetima da bih mogao donijeti informirani zakljucak, aili za PMF-MO imam samo rijeci hvale, jedino smatram da je uvodenje bolonje smanjilo kvalitetu studija zbog ocitog, ali donekle i nuznog, spustanja kriterija na ispitima.

Sto se tice besplatnog studiranja, slazem se - jednostavno drzava nema uvjete da svima plati fakultet, i iskreno postoje stvari koje su trenutno vaznije nego placanje studija prosjecnim, a pogotovo ispodprosjecnim, studentima
Luuka (napisa):
HijenA (napisa):

krivo. bitno je koliko si strucan, naravno...pa tko to dovodi u pitanje? ja dovodim u pitanje sposobnost prijenosa znanja!!! znaci, po tvom, asistent i profesor (koji rade na fakultetu) se ne bi trebali uopce doskolavati u pogledu toga kako predaju znanje, dovoljno je biti znanstvenikom?! pa cuj, tebi da budes znanstvenik fakultet ne treba, postoji brdo instituta koji ce ti dati da istrazujes tko zna sto, i stancas znanstvene clanke. ali dok god si na fakultetu, koji je i obrazovna ustanova, onda osnovni minimum nekakvih znanja iz tih podrucja koje sam nabrojao moras imati. nacini predavanja se uce, nitko od nas to nema kao urodjenu sposobnost. isto je sa tremom prije javnog nastupa. a sto se tice studentskih anketa, znas i sam koliko su one relevantne Rolling Eyes dok god studenti nece shvatiti da se studentskim anketama moze utjecati na profesora i asistenta, oni ce je shvacati pro forma i zbog toga ce ocjene biti visoke.


Ovo si sad napisao totalnu glupost... do sad u studiju sam se susreo sa dosta velikim brojem profesora i asistenata i mogu samo reći da sam imao prigovor na možda 2-3 jer meni nije pasao njihov način objašnjavanja... mnogi drugi su bili sasvim zadovoljni i sa tim asistentima/profesorima. Naravno da nisu svi isti, da se neki više trude, da su neki u startu talentiraniji, opušteniji, ali svi su sasvim zadovoljavajući u prijenosu svoga znanja. Mislim da je kod tebe stvar u tome što očekuješ da će prof i asistenti otvorit tvoju glavu i svo znanje u lit unutra, ali to je jednostavno glupost. Fax završavaju uporni. Dakle za znanje se treba itekako pomučit. Nisam do sad čuo da se ijedan profesor ili asistent loše ponio na konzultacijama, da je ružno odgovorio na mail ni išta slično. Dakle, svi su tu, na usluzi, samo ih treba pitat i pokazat zanimanje za studij i njegovo završavanje... dakle bavit se samim studijem, a ne svime ostalim Rolling Eyes

Što se tiče anketa, ljudi ih ispunjavaju onako kako bi trebalo. Ne jer misle da će to promijenit svijet, nego svi znaju da će na kraju taj asistent/profesor tvoja razmišljanja i prijedloge pročitat, i ako su negativna, pokušat se popravit. Na neke je to odlično djelovalo, znam iz iskustva.


Što se tiče besplatnog školovanja za sve - nabrojao si Švedsku, Dansku koje su daaaaaleko ispred Hrvatske. Ionako nam je država u turbo-minusu, ti bi sad omogućio da svaki fax uzima sve ljude koji žele... problemi:
1. Di bi smjestio te ljude? Sagradio još 5 zgrada npr. ekonomije pa da svi koji žele studiraju ekonomiju? Otkud bi uzeo lovu za gradnju tih objekata? Gdje bi našao ljude koji će predavat tim svim studentima? Otkud za njihove plaće?
2. Otkud bi financirao školovanje svih tih ljudi?


Što se tiče profesora koji se ponašaju prema studentima ko da su zadnja smeća sam čuo puno priča, ali to prvenstaveno sa faxova tipa medicina, pravo i sl... nisam za nikog s matematike čuo tak nešto.

Toliko od mene, a bolje više nemoj niš pisat, samo ćeš se preduboko uvalit Wink

Sto se tice profesora i asistenata, imam samo rijeci hvale. Nisam nikad dozivio na ispitu da je profesor bio nekorektan, prema meni ili prema drugom kolegi dok sam ja bio prisutan.
Dapace, vecina profesora su spremni izaci u susret bez obzira na to sto nemaju obvezu to uciniti, a cesto se cak radi i o potpuno neopravdanim molbama tipa odgoda usmenog za nekoliko dana bez konkretnog razloga.

Naravno, i ovime ne aludiram ni na kojeg studenta konkretno, losiji studenti imaju obicaj kriviti sve druge osim sebe za neuspjeh na ispitu pa onda nastaju price o "groznim" profesorima. Necu nikad zaboraviti price koje sam cuo o prof. Ungaru, a nakon sto sam prisustvovao ispitu kod njega (vise puta) mogu reci da se radi o najboljem ispitivacu kod kojeg sam odgovarao. A da ne pricam da je korektan i iznimno strpljiv. No kad cujes price studenata, redivito ljudi koji na analizu izlaze po 7. put i prolaze sa 2, ispada da se radi o ludaku.
Onda nije cudno da su fakulteti "puni profesora koji sikaniraju studente", jer su uvijek najglasniji bas ti studenti koji krive sve druge za svoj neuspjeh, dok oni koji ne smatraju da je tome tako ne osjecaju potrebu da to oglase na sva zvona - ako nista drugo da ne ispadne da se ulaguju. Zato i postoje ankete, ali kad ljudi pod zastitom anonimnosti izjave svoje misljenje, to nije dovoljno dobro Rolling Eyes

U cijelom studiju sam dozivio tocno dvoje asistenata koji su bili bas losi, i nekoliko njih koji su bili losiji nego sto bih to htio, ali daleko vise njih koji su bili izvrsni. A sa profesorima je stvar jos bolja jer nisam dozivio nijednog koji bi bio bas los, tek nekoliko preofesora cija su predavanja bila relativno konfuzna ili dosadna, ali zato sam imao profesora zbog kojih sam bio ponosan na to sto sam student ovog fakulteta.

Iskreno, ni priblizno ne znam dovoljno o stanju na ostalim fakultetima da bih mogao donijeti informirani zakljucak, aili za PMF-MO imam samo rijeci hvale, jedino smatram da je uvodenje bolonje smanjilo kvalitetu studija zbog ocitog, ali donekle i nuznog, spustanja kriterija na ispitima.

Sto se tice besplatnog studiranja, slazem se - jednostavno drzava nema uvjete da svima plati fakultet, i iskreno postoje stvari koje su trenutno vaznije nego placanje studija prosjecnim, a pogotovo ispodprosjecnim, studentima



_________________
Bri
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2, 3 ... 30, 31, 32  Sljedeće
Stranica 1 / 32.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
HR (Cro) by Ančica Sečan