Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

dokaz (objasnjenje gradiva)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
vpriba11
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 9:36 čet, 21. 1. 2010    Naslov: dokaz Citirajte i odgovorite

Može li netko pokazati kako se dokaže ekvivalencija između nizovne definicije i one definicije preko epsilon, delte za neprekidnost funkcije?

Hvala
Može li netko pokazati kako se dokaže ekvivalencija između nizovne definicije i one definicije preko epsilon, delte za neprekidnost funkcije?

Hvala

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 9:49 čet, 21. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pretpostavljam da misliš na definiciju i Teorem 3.1. na 62. stranici (70. stranica u pdf formatu) [url=http://web.math.hr/~guljas/skripte/MATANALuR.pdf]skripte prof. Guljaša[/url].

Naravno, definicija neprekidnosti je na 68. stranici (76. u fileu), ali kao što piše u dokazu, direktno slijedi iz teorema koji sam spomenuo prije (samo uzmi [latex]L=f(c)[/latex], a nemoj da te zbunjuje to da u tom teoremu imamo nešto u stilu [latex]0<|x-c|<\delta[/latex], a u Cauchyjevoj definiciji neprekidnosti imamo [latex]|x-c|<\delta[/latex] - ako je [latex]|x-c|=0[/latex], onda je [latex]x=c[/latex], pa je [latex]|f(x)-f(c)|=0<\epsilon[/latex], tako da nam to ne igra ulogu).

Uglavnom, ako ti nešto u teoremu nije baš jasno, kako dolazimo do neke ideje ili tako nešto, pitaj, ovako mi je malo glupo samo prepisati teorem :). Ideja jednog smjera dokaza je naprosto da, koju god okolinu odabrali oko [latex]c[/latex], ako [latex]c_n\to c[/latex], nakon konačno mnogo članova, svi će ostali članovi niza [latex](c_n)_n[/latex] biti u toj okolini, a kako su svi elementi iz te okoline udaljeni za manje od [latex]\epsilon[/latex] od [latex]L[/latex], onda smo gotovi. To, zapravo, i jest cijeli dokaz, samo ga treba matematički precizno napisati. U drugom smjeru je ideja pretpostaviti suprotno i onda napraviti niz [latex](c_n)_n[/latex] takav da je [latex]\displaystyle |c_n-c|<\frac{1}{n}[/latex], a [latex]|f(c_n)-L|\geq\epsilon[/latex]. To je očita kontradikcija, pa smo gotovi. Ponovno, to treba matematički precizno napisati, ali to je to :). Još jednom, ako ti nešto nije jasno, pitaj, ovako je relativno besmisleno da samo prepišem skriptu :).
Pretpostavljam da misliš na definiciju i Teorem 3.1. na 62. stranici (70. stranica u pdf formatu) skripte prof. Guljaša.

Naravno, definicija neprekidnosti je na 68. stranici (76. u fileu), ali kao što piše u dokazu, direktno slijedi iz teorema koji sam spomenuo prije (samo uzmi , a nemoj da te zbunjuje to da u tom teoremu imamo nešto u stilu , a u Cauchyjevoj definiciji neprekidnosti imamo - ako je , onda je , pa je , tako da nam to ne igra ulogu).

Uglavnom, ako ti nešto u teoremu nije baš jasno, kako dolazimo do neke ideje ili tako nešto, pitaj, ovako mi je malo glupo samo prepisati teorem Smile. Ideja jednog smjera dokaza je naprosto da, koju god okolinu odabrali oko , ako , nakon konačno mnogo članova, svi će ostali članovi niza biti u toj okolini, a kako su svi elementi iz te okoline udaljeni za manje od od , onda smo gotovi. To, zapravo, i jest cijeli dokaz, samo ga treba matematički precizno napisati. U drugom smjeru je ideja pretpostaviti suprotno i onda napraviti niz takav da je , a . To je očita kontradikcija, pa smo gotovi. Ponovno, to treba matematički precizno napisati, ali to je to Smile. Još jednom, ako ti nešto nije jasno, pitaj, ovako je relativno besmisleno da samo prepišem skriptu Smile.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
vpriba11
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 0 - 0

PostPostano: 18:55 pet, 22. 1. 2010    Naslov: odg Citirajte i odgovorite

Ma zapravo je ok. Dokaz mi na prvu nije bio jasan, ali došlo je sve na mjesto, naravno nakon kad se prođe par puta. Nisam bila na fforumu inače bi napisala da ne treba ništa.
Tebi svjedno hvala.
Ma zapravo je ok. Dokaz mi na prvu nije bio jasan, ali došlo je sve na mjesto, naravno nakon kad se prođe par puta. Nisam bila na fforumu inače bi napisala da ne treba ništa.
Tebi svjedno hvala.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
jkrstic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 15 - 8

PostPostano: 22:32 sub, 23. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

zanima me jedan dokaz...korolar 3.3. iz guljaseve skripte...ugl dio koji mi nije bas jasan... pise: Racionalna funkcija[latex]f(x)=\frac{P(x)}{Q(x)}[/latex] je kvocijent neprekidnih f-ja,pa je neprekidna... sta bi to znacilo na konkretnom primjeru [latex]f(x)=\frac{x^2-2x+3}{x^2+2x-6}[/latex]...jer ovo mi se ne cini neprekidnim...
zanima me jedan dokaz...korolar 3.3. iz guljaseve skripte...ugl dio koji mi nije bas jasan... pise: Racionalna funkcija je kvocijent neprekidnih f-ja,pa je neprekidna... sta bi to znacilo na konkretnom primjeru ...jer ovo mi se ne cini neprekidnim...

You'd better stand there's no turning back
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 23:50 sub, 23. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

negdje ziher piše da se radi o neprekidnosti u svim točkama gdje je Q != 0, tj na presjeku domene od P i domene od 1/Q :D
negdje ziher piše da se radi o neprekidnosti u svim točkama gdje je Q != 0, tj na presjeku domene od P i domene od 1/Q Very Happy

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
jkrstic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 15 - 8

PostPostano: 23:57 sub, 23. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

ah da...u pravu si,ne pise u korolaru,al pise u teoremu na kojeg se dokaz poziva...pise teorem 3.83.al nisan svatio odma da je to zapravo 3.8. :lol:
ah da...u pravu si,ne pise u korolaru,al pise u teoremu na kojeg se dokaz poziva...pise teorem 3.83.al nisan svatio odma da je to zapravo 3.8. Laughing

You'd better stand there's no turning back
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice MSNM
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum