Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Primjer 4.9. iz skripte
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
tmarusca
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
= 6 - 3

PostPostano: 23:31 sub, 16. 10. 2010    Naslov: Primjer 4.9. iz skripte Citirajte i odgovorite

rjesavah antikne kolokvije iz vjerojatnosti i tamo naletih na (pod)zadatak oblika:
[latex]\displaystyle \sum_{i=1}^{k} x_i = n; \ k, n \in \mathbb{N}[/latex], samo sto
[latex]\displaystyle \forall x_i, i\in\{1,\dots,k\}, x_i<m, m\in \mathbb{N}[/latex]

sto me (za divno cudo) podsjetilo na primjer 4.9. iz [url=http://web.math.hr/nastava/komb/SKRIPTA.pdf]skripte[/url], samo sto ovdje imamo (jednaku) gornju ogradu na sve [latex]\displaystyle x_i[/latex].

ako je potrebno, zadatak je 3. u [url=http://web.math.hr/nastava/uuv/files/uuv-0708-kol1.pdf]ovom[/url] koloviju, obe grupe.
iskreno, nije mi skroz jasno ni kako se isti primjer rjesava niti sa jednom gornjom ogradom, jer smo se mi vise bazirali na donje ograde, koje radimo supstitucijama jednu po jednu. kako ovdje?
rjesavah antikne kolokvije iz vjerojatnosti i tamo naletih na (pod)zadatak oblika:
, samo sto

sto me (za divno cudo) podsjetilo na primjer 4.9. iz skripte, samo sto ovdje imamo (jednaku) gornju ogradu na sve .

ako je potrebno, zadatak je 3. u ovom koloviju, obe grupe.
iskreno, nije mi skroz jasno ni kako se isti primjer rjesava niti sa jednom gornjom ogradom, jer smo se mi vise bazirali na donje ograde, koje radimo supstitucijama jednu po jednu. kako ovdje?

pmli
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

197 = 203 - 6

PostPostano: 23:58 sub, 16. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Čini mi se najbolje te zadatke riješiti brutalnom silom. :boks:
Na primjer, u zadatku iz prve grupe (zbroj brojeva na 5 kocki je 25) ima ukupno 7 slučajeva: (6, 6, 6, 6, 1), (6, 6, 6, 5, 2), (6, 6, 5, 5, 3), (6, 6, 6, 4, 3), (6, 6, 5, 4, 4), (6, 5, 5, 5, 4) i (5, 5, 5, 5, 5).
Čini mi se najbolje te zadatke riješiti brutalnom silom. Hopa-cupa-pras!
Na primjer, u zadatku iz prve grupe (zbroj brojeva na 5 kocki je 25) ima ukupno 7 slučajeva: (6, 6, 6, 6, 1), (6, 6, 6, 5, 2), (6, 6, 5, 5, 3), (6, 6, 6, 4, 3), (6, 6, 5, 4, 4), (6, 5, 5, 5, 4) i (5, 5, 5, 5, 5).

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
tmarusca
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 3

PostPostano: 0:21 ned, 17. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

ma tak sam ih i rijesio al bih htio elegantnije rjesenje :)
ma tak sam ih i rijesio al bih htio elegantnije rjesenje Smile

Boris B.
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 9 - 0

PostPostano: 16:30 ned, 17. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Teoretski možeš i bez pogađanja, što bi možda bilo i bolje u nekom složenijem primjeru, ali ovdje samo apsurdno komplicira stvar.

Ukupni broj rješenja jednadžbe x1+x2+x3+x4+x5 = 25, gdje je xi > 0 je (24 povrh 4).
Sada pogledamo slučajeve kada je npr. x1 > 6. Takvih rješenja ima (18 povrh 4). Isto napraviš i za ostalih (5 povrh 1) izbora jedne varijable iz pet.
No tako brojiš viška slučajeve gdje su neke dvije varijable veće od 6, pa trebaš oduzeti (5 povrh 2 izbora dvije varijable iz 5) * (12 povrh 4 rješenja jednadžbe kada su dva iksa veća od 6). Sad si previše puta oduzeo slučajeve kada su tri varijable veće od 6, pa trebaš dodati još (5 povrh 3) * (4 povrh 4) i to je to, dobio si broj rješenja za koje nisu sve varijable <= 6. Kada ga oduzmeš od početnih (24 povrh 4), dobivaš 126 što je točan broj i odgovara broju permutacija onih skupova koje je pmli napisao.

Dakle, pokušavaš izračunati broj rješenje kada nisu svi iksevi manji od 6, a to je kardinalitet unije svih slučajeva kada je jedan od njih veći od 6. No ti slučajevi nisu disjunktni, pa moraš raditi preko FUI. Nije da bih to nazvao elegantnim, ali može se napisati formulom, pa eto :) Možda bi se čak moglo i nekako pojednostaviti, ali moje poznavanje kombinatornih identiteta je preslabo da bih se pokušao upustiti u tako što.
Teoretski možeš i bez pogađanja, što bi možda bilo i bolje u nekom složenijem primjeru, ali ovdje samo apsurdno komplicira stvar.

Ukupni broj rješenja jednadžbe x1+x2+x3+x4+x5 = 25, gdje je xi > 0 je (24 povrh 4).
Sada pogledamo slučajeve kada je npr. x1 > 6. Takvih rješenja ima (18 povrh 4). Isto napraviš i za ostalih (5 povrh 1) izbora jedne varijable iz pet.
No tako brojiš viška slučajeve gdje su neke dvije varijable veće od 6, pa trebaš oduzeti (5 povrh 2 izbora dvije varijable iz 5) * (12 povrh 4 rješenja jednadžbe kada su dva iksa veća od 6). Sad si previše puta oduzeo slučajeve kada su tri varijable veće od 6, pa trebaš dodati još (5 povrh 3) * (4 povrh 4) i to je to, dobio si broj rješenja za koje nisu sve varijable <= 6. Kada ga oduzmeš od početnih (24 povrh 4), dobivaš 126 što je točan broj i odgovara broju permutacija onih skupova koje je pmli napisao.

Dakle, pokušavaš izračunati broj rješenje kada nisu svi iksevi manji od 6, a to je kardinalitet unije svih slučajeva kada je jedan od njih veći od 6. No ti slučajevi nisu disjunktni, pa moraš raditi preko FUI. Nije da bih to nazvao elegantnim, ali može se napisati formulom, pa eto Smile Možda bi se čak moglo i nekako pojednostaviti, ali moje poznavanje kombinatornih identiteta je preslabo da bih se pokušao upustiti u tako što.

tmarusca
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 3

PostPostano: 22:36 ned, 17. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

nije li umjesto [latex]\displaystyle \binom {24}{4}[/latex] zapravo [latex]\displaystyle \binom{25+5-1}{5-1}[/latex]?

inace, hvala, jasniji je princip :)
nije li umjesto zapravo ?

inace, hvala, jasniji je princip Smile

Boris B.
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 9 - 0

PostPostano: 23:22 ned, 17. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne znam, čitao sam ovo što ste tu pisali i koliko sam skužio treba na 5 kocaka dobiti zbroj 25, jel?

Ako je tako, onda je za svaki od brojeva uvijet i da je >= 1, pa bi kad tražiš broj ukupnih rješenja radio supstituciju za svaki od njih i na kraju dobio jednadžbu x1 + ... + x5 = 25 - 5*1 = 20, xi >= 0. A broj njenih rješenja je [latex]\binom{20+5-1}{5-1} = \binom{24}4[/latex]. Slično onda i kad tražiš broj rješenja kada su npr. dva broja veća od 6, a ostali bilo kakvi (ali strogo veći od nule): od dvaju moraš oduzeti 7, a od ostala tri još uvijek 1, pa na kraju dobivaš jednadžbu y1 + ... + y5 = 25-14-3 = 8, yi >= 0, koja ima onih [latex]\binom{8+5-1}{5-1} = \binom{12}4[/latex] rješenja koja sam spominjao.
Ne znam, čitao sam ovo što ste tu pisali i koliko sam skužio treba na 5 kocaka dobiti zbroj 25, jel?

Ako je tako, onda je za svaki od brojeva uvijet i da je >= 1, pa bi kad tražiš broj ukupnih rješenja radio supstituciju za svaki od njih i na kraju dobio jednadžbu x1 + ... + x5 = 25 - 5*1 = 20, xi >= 0. A broj njenih rješenja je . Slično onda i kad tražiš broj rješenja kada su npr. dva broja veća od 6, a ostali bilo kakvi (ali strogo veći od nule): od dvaju moraš oduzeti 7, a od ostala tri još uvijek 1, pa na kraju dobivaš jednadžbu y1 + ... + y5 = 25-14-3 = 8, yi >= 0, koja ima onih rješenja koja sam spominjao.

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum