Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Suze sv.Lovre

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Blockflöte
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 11 - 2

PostPostano: 18:24 pet, 12. 8. 2005    Naslov: Suze sv.Lovre Citirajte i odgovorite

[quote="hot_present@forum.ffzg.hr"]Noćas, nešto prije ponoći na nebu će biti vidljiva jedna od »najromantičnijih« astronomskih pojava – meteorska »kiša« Perzeida ili »suze svetog Lovre«, koja je bijele ili žućkaste boje.
– Taj meteorski potok potječe od kometa 109P/Swift-Tuttle koji kruži oko Sunca u eliptičnoj orbiti s periodom od oko 130 godina. Svaki put kada se komet približi Suncu, za sobom ostavlja otpad – kamenčiće i čestice prašine koji nastavljaju put istom orbitom kao i komet. Pojava je, jednostavnije rečeno, izgaranje meteoritskih čestica veličina od dječje »špigule« pa do zrnca pijeska, u našoj atmosferi. Takvi komadići, gustoće pepela, ulijeću u gornje slojeve naše atmosfere brzinom od oko 60 kilometara u sekundi, proizvodeći pritom svijetleći trag ioniziranog zraka dok izgaraju. Mi to, pak, vidimo kao ono što se u narodu obično zove padajuća zvijezda, objasnio nam je Vlatko Crvić iz riječkog astronomskog društva. Astronomi tvrde da će uvjeti ove noći biti idealni za promatranje kiše Perzeida, a nebeski će spektakl biti vidljiv od 23 sata, kad postane dovoljno mračno. Naime, prošle je godine pun Mjesec otežavao promatranje, no ove godine je njegova faza ispod 15 posto, što znači da će Perzeidi biti dobro vidljivi.
– Uobičajena frekvencija ovog meteorskog roja je oko 60 meteora na sat, odnosno toliko ih promatrač može vidjeti tijekom jednog sata od ponoći pa do svitanja. Perzeide je najbolje promatrati ležeći s nogama okrenutim prema jugoistoku. Preporučljivo je gledati u smjeru zenita ili u područje između zenita i radijanta. Najpogodniji uvjeti za promatranje su na području sa što manjim svjetlosnim zagađenjem, preporučuju riječki stručnjaci.

:D :D :D[/quote]

Di je roštiljada kad je trebaš...
hot_present@forum.ffzg.hr (napisa):
Noćas, nešto prije ponoći na nebu će biti vidljiva jedna od »najromantičnijih« astronomskih pojava – meteorska »kiša« Perzeida ili »suze svetog Lovre«, koja je bijele ili žućkaste boje.
– Taj meteorski potok potječe od kometa 109P/Swift-Tuttle koji kruži oko Sunca u eliptičnoj orbiti s periodom od oko 130 godina. Svaki put kada se komet približi Suncu, za sobom ostavlja otpad – kamenčiće i čestice prašine koji nastavljaju put istom orbitom kao i komet. Pojava je, jednostavnije rečeno, izgaranje meteoritskih čestica veličina od dječje »špigule« pa do zrnca pijeska, u našoj atmosferi. Takvi komadići, gustoće pepela, ulijeću u gornje slojeve naše atmosfere brzinom od oko 60 kilometara u sekundi, proizvodeći pritom svijetleći trag ioniziranog zraka dok izgaraju. Mi to, pak, vidimo kao ono što se u narodu obično zove padajuća zvijezda, objasnio nam je Vlatko Crvić iz riječkog astronomskog društva. Astronomi tvrde da će uvjeti ove noći biti idealni za promatranje kiše Perzeida, a nebeski će spektakl biti vidljiv od 23 sata, kad postane dovoljno mračno. Naime, prošle je godine pun Mjesec otežavao promatranje, no ove godine je njegova faza ispod 15 posto, što znači da će Perzeidi biti dobro vidljivi.
– Uobičajena frekvencija ovog meteorskog roja je oko 60 meteora na sat, odnosno toliko ih promatrač može vidjeti tijekom jednog sata od ponoći pa do svitanja. Perzeide je najbolje promatrati ležeći s nogama okrenutim prema jugoistoku. Preporučljivo je gledati u smjeru zenita ili u područje između zenita i radijanta. Najpogodniji uvjeti za promatranje su na području sa što manjim svjetlosnim zagađenjem, preporučuju riječki stručnjaci.

Very Happy Very Happy Very Happy

Di je roštiljada kad je trebaš...

decec
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 1

PostPostano: 2:32 pet, 19. 8. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

ja nisam niš vidio,ali sam zaželio samo da budem zdrav i dalje...
za ostalo se sam brinem.
ja nisam niš vidio,ali sam zaželio samo da budem zdrav i dalje...
za ostalo se sam brinem.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 3:05 pet, 19. 8. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Bijah na Medvednici, na nekoliko lokacija (ne istovremeno :PP) i bilo je lijepih prizora. 8) Vjerujem da bi Holy Wood [ :twisted: ] natukao 100tinjak puta vise "zvijezda padalica", pa bi imali pravi mali vatromet, ali i ovako je bilo zabavno. :gg:

Veliki thanx Frulici na obavijesti! :piper:
Bijah na Medvednici, na nekoliko lokacija (ne istovremeno Weeee-heeee!!!) i bilo je lijepih prizora. Cool Vjerujem da bi Holy Wood [ Twisted Evil ] natukao 100tinjak puta vise "zvijezda padalica", pa bi imali pravi mali vatromet, ali i ovako je bilo zabavno. Mr Green being very Greeen indeed

Veliki thanx Frulici na obavijesti! The piper

[Vrh]
decec
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 1

PostPostano: 3:11 pet, 19. 8. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

a koje boje su se vidjele?
a koje boje su se vidjele?

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 3:22 pet, 19. 8. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Boje? :-s Meni je to sve izgledalo bijelo... :gg:
Boje? Eh? Meni je to sve izgledalo bijelo... Mr Green being very Greeen indeed

[Vrh]
bnikola
Mali od Foruma
(Administrator)
Mali od Foruma<br>(Administrator)

Spol: muško
11 = 19 - 8

PostPostano: 9:20 pet, 19. 8. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]Boje? :-s Meni je to sve izgledalo bijelo... :gg:[/quote]

E vidis... Trebao si imati digitalac... I onda lijepo uslikati za nas ostale smrtnike koji to nisu imali prilike vidjeti, pa onda usput i analizirati koje su boje bile prisutne! :grebgreb: :twisted:
vsego (napisa):
Boje? Eh? Meni je to sve izgledalo bijelo... Mr Green being very Greeen indeed

E vidis... Trebao si imati digitalac... I onda lijepo uslikati za nas ostale smrtnike koji to nisu imali prilike vidjeti, pa onda usput i analizirati koje su boje bile prisutne! Kotacici rade 100 na sat Twisted Evil

Blockflöte
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 2

PostPostano: 21:47 pet, 19. 8. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]
Veliki thanx Frulici na obavijesti! :piper:
[/quote]

Anytime! 8)
vsego (napisa):

Veliki thanx Frulici na obavijesti! The piper

Anytime! Cool

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum