Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Melkor Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Casper Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Melkor Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 20:39 sri, 14. 12. 2005 Naslov: Re: Uvjet za kraj Ford-Fulkersonovog algoritma |
|
|
[quote="Lord Sirius"][quote="Melkor"]Ima li kakav koristan trik kako bismo mogli zaključiti da se tok ne može dalje maksimizirati?[/quote]
Slaba i jaka dualnost.
Vrijednos max toka je <= kapacitetu minimalnog i-p reza, odnosno
jaka dualnost - vrijednost max toka = kapacitet min i-p reza.[/quote]
To sam i pomislio, ali čini mi se da je bolja strategija prvo pronaći maksimalan tok.
Ništa, idem to malo bolje proučiti. Inače, ako nekog zanima, guglanje pojma "ford-fulkerson" daje korisne rezultate. Mogu se naći zgodne demonstracije algoritma napravljene u Javi.
Lord Sirius (napisa): | Melkor (napisa): | Ima li kakav koristan trik kako bismo mogli zaključiti da se tok ne može dalje maksimizirati? |
Slaba i jaka dualnost.
Vrijednos max toka je ⇐ kapacitetu minimalnog i-p reza, odnosno
jaka dualnost - vrijednost max toka = kapacitet min i-p reza. |
To sam i pomislio, ali čini mi se da je bolja strategija prvo pronaći maksimalan tok.
Ništa, idem to malo bolje proučiti. Inače, ako nekog zanima, guglanje pojma "ford-fulkerson" daje korisne rezultate. Mogu se naći zgodne demonstracije algoritma napravljene u Javi.
_________________ I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve.
|
|
[Vrh] |
|
vili Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 21:46 sri, 14. 12. 2005 Naslov: Re: Uvjet za kraj Ford-Fulkersonovog algoritma |
|
|
[quote="Melkor"][quote="Lord Sirius"][quote="Melkor"]Ima li kakav koristan trik kako bismo mogli zaključiti da se tok ne može dalje maksimizirati?[/quote]
Slaba i jaka dualnost.
Vrijednos max toka je <= kapacitetu minimalnog i-p reza, odnosno
jaka dualnost - vrijednost max toka = kapacitet min i-p reza.[/quote]
Ništa, idem to malo bolje proučiti. Inače, ako nekog zanima, guglanje pojma "ford-fulkerson" daje korisne rezultate. Mogu se naći zgodne demonstracije algoritma napravljene u Javi.[/quote]
Da, ali mislim da je Lord Sirius imao na umu:
ako ti je preveliki graf za provjeravat, a imaš tok za koji sumnjaš da bi mogao biti maksimalan, probaj pronaći i-p rez istog tog kapaciteta i to ti je dovoljno zbog jake dualnosti.
To je alternativni algoritam, ali mislim da je u praksi lakše doći do toga da ne postoji put proširenja.
I slažem se s Casperom, neće u kolokviju dolaziti toliki grafovi da bi to bio problem.
Melkor (napisa): | Lord Sirius (napisa): | Melkor (napisa): | Ima li kakav koristan trik kako bismo mogli zaključiti da se tok ne može dalje maksimizirati? |
Slaba i jaka dualnost.
Vrijednos max toka je ⇐ kapacitetu minimalnog i-p reza, odnosno
jaka dualnost - vrijednost max toka = kapacitet min i-p reza. |
Ništa, idem to malo bolje proučiti. Inače, ako nekog zanima, guglanje pojma "ford-fulkerson" daje korisne rezultate. Mogu se naći zgodne demonstracije algoritma napravljene u Javi. |
Da, ali mislim da je Lord Sirius imao na umu:
ako ti je preveliki graf za provjeravat, a imaš tok za koji sumnjaš da bi mogao biti maksimalan, probaj pronaći i-p rez istog tog kapaciteta i to ti je dovoljno zbog jake dualnosti.
To je alternativni algoritam, ali mislim da je u praksi lakše doći do toga da ne postoji put proširenja.
I slažem se s Casperom, neće u kolokviju dolaziti toliki grafovi da bi to bio problem.
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Nesi Inventar Foruma (Moderator)
Spol:
Sarma: -
|
|
[Vrh] |
|
filipnet Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Braslav Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 8:39 čet, 15. 12. 2005 Naslov: |
|
|
@filipnet
Naravno da ne, samo minimalan i-p rez je jednak maksimalnom toku, nekakav drugi je zapravo strogo veci.
Inace ja te zadatke rjesavam onako vrticki, donesem bojice pa
svaki put povecanja toka mi je linija druge boje. Na kraju to izgleda
puno preglednije nego da sam crtao 3-4 posebna grafa, a da ne kazem koliko je brze gotovo.
@melkor
Isprva tok je uglavnom takav da (gotovo) kojim god putem krenuo
imas put povecanja toka. Kasnije kada si nakon kojih 3-4 takva puta vec se priblizio krajnjem rijesenju mozes krenuti zaokruzivati cvorove do kojih mozes doci putem povecanja.
Samim trazenjem puta povecanja mozes vidjeti minimalan i-p rez
jer jednostavno vidis cvorove u koje mozes doci povecanjam, a u chije susjede ne mozes jer npr ulazi maksimalno sto upoce moze izaci. Ako to vrijedi za svaki cvor sa "granice izmedu cvorova prve i druge vrste" tada
imas mak tok i min i-p rez.
@filipnet
Naravno da ne, samo minimalan i-p rez je jednak maksimalnom toku, nekakav drugi je zapravo strogo veci.
Inace ja te zadatke rjesavam onako vrticki, donesem bojice pa
svaki put povecanja toka mi je linija druge boje. Na kraju to izgleda
puno preglednije nego da sam crtao 3-4 posebna grafa, a da ne kazem koliko je brze gotovo.
@melkor
Isprva tok je uglavnom takav da (gotovo) kojim god putem krenuo
imas put povecanja toka. Kasnije kada si nakon kojih 3-4 takva puta vec se priblizio krajnjem rijesenju mozes krenuti zaokruzivati cvorove do kojih mozes doci putem povecanja.
Samim trazenjem puta povecanja mozes vidjeti minimalan i-p rez
jer jednostavno vidis cvorove u koje mozes doci povecanjam, a u chije susjede ne mozes jer npr ulazi maksimalno sto upoce moze izaci. Ako to vrijedi za svaki cvor sa "granice izmedu cvorova prve i druge vrste" tada
imas mak tok i min i-p rez.
|
|
[Vrh] |
|
|