Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Gost
|
Postano: 11:22 čet, 31. 8. 2006 Naslov: racunanje realnih integrala, od 0 do beskonacno |
|
|
Na vjezbama smo radili realne integrale od -beskonacno do +beskonacno, i sad, nisam siguran u postupak kad se ide od 0 do +beskonacno.
Na primjer:
integral od 0 do +beskonacno od (sinx/(x^3+x)), zadatak s roka u sestom mjesecu ove godine.
Bio bih zahvalan na ideji, ne treba biti bas citavo rjesenje. :-)
Hvala.
Na vjezbama smo radili realne integrale od -beskonacno do +beskonacno, i sad, nisam siguran u postupak kad se ide od 0 do +beskonacno.
Na primjer:
integral od 0 do +beskonacno od (sinx/(x^3+x)), zadatak s roka u sestom mjesecu ove godine.
Bio bih zahvalan na ideji, ne treba biti bas citavo rjesenje.
Hvala.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 12:57 čet, 31. 8. 2006 Naslov: |
|
|
Malo sam zahrdjao s integralima, pa ne znam ovako na pamet, ali nekako mi se cini da bi se isplatilo segment od 0 do 2pi razbiti po sredini, pa iskoristiti ponasanje kosinusa. 8) Ostat ce ti segmenti od 0 do pi i od pi do 2pi. :-s U drugoga bih ubacio supstituciju
t = x - pi
sto bi dalo segment od 0 do pi i minuse ispred oba kosinusa. :) Zatim dva integrala (zbog istih granica) mozes spojiti, pa imas brojnik (pisem opet x umjesto t):
cosx * (a+cosx)^2 - cosx * (a-cosx)^2 = | izlucis cosx i primijenis razliku kvadrata | = cosx (a+cosx+a-cosx)(a+cosx-a+cosx) = cosx 2a 2cosx = 4a(cosx)^2
Sada opet razbijes segment po pola (0 do pi/2 i pi/2 do pi) i izvedes nesto slicno (supstitucija u drugom je t = pi - x, da izbjegnes dobivanje sinusa); vjerujem da ce se pokratiti. :D
Malo sam zahrdjao s integralima, pa ne znam ovako na pamet, ali nekako mi se cini da bi se isplatilo segment od 0 do 2pi razbiti po sredini, pa iskoristiti ponasanje kosinusa. Ostat ce ti segmenti od 0 do pi i od pi do 2pi. U drugoga bih ubacio supstituciju
t = x - pi
sto bi dalo segment od 0 do pi i minuse ispred oba kosinusa. Zatim dva integrala (zbog istih granica) mozes spojiti, pa imas brojnik (pisem opet x umjesto t):
cosx * (a+cosx)^2 - cosx * (a-cosx)^2 = | izlucis cosx i primijenis razliku kvadrata | = cosx (a+cosx+a-cosx)(a+cosx-a+cosx) = cosx 2a 2cosx = 4a(cosx)^2
Sada opet razbijes segment po pola (0 do pi/2 i pi/2 do pi) i izvedes nesto slicno (supstitucija u drugom je t = pi - x, da izbjegnes dobivanje sinusa); vjerujem da ce se pokratiti.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
mea Forumaš(ica)
|
|