Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

racunanje realnih integrala, od 0 do beskonacno (zadatak)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Kompleksna analiza
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 11:22 čet, 31. 8. 2006    Naslov: racunanje realnih integrala, od 0 do beskonacno Citirajte i odgovorite

Na vjezbama smo radili realne integrale od -beskonacno do +beskonacno, i sad, nisam siguran u postupak kad se ide od 0 do +beskonacno.
Na primjer:
integral od 0 do +beskonacno od (sinx/(x^3+x)), zadatak s roka u sestom mjesecu ove godine.

Bio bih zahvalan na ideji, ne treba biti bas citavo rjesenje. :-)

Hvala.
Na vjezbama smo radili realne integrale od -beskonacno do +beskonacno, i sad, nisam siguran u postupak kad se ide od 0 do +beskonacno.
Na primjer:
integral od 0 do +beskonacno od (sinx/(x^3+x)), zadatak s roka u sestom mjesecu ove godine.

Bio bih zahvalan na ideji, ne treba biti bas citavo rjesenje. Smile

Hvala.

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
Sarma = la pohva - posuda
854 = 1068 - 214

PostPostano: 11:44 čet, 31. 8. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

[latex]\int_{-\infty}^\infty f(x) = \int_{-\infty}^0 f(x) + \int_0^\infty f(x) = \int_0^\infty f(-x) + \int_0^\infty f(x)[/latex]

Ti imas:
[latex]f(x) = \frac{\sin x}{x^3+x} = \frac{\sin x}x \cdot \frac1{x^2+1}[/latex]

Vrijedi:
[latex]f(-x) = \frac{\sin -x}{-x} \cdot \frac1{(-x)^2+1} = \frac{-\sin x}{-x} \cdot \frac1{x^2+1} = \frac{\sin x}x \cdot \frac1{x^2+1} = f(x)[/latex]
sto znaci da je tvoja funkcija parna. 8) Vratis se u ono gore i imas:
[latex]\int_{-\infty}^\infty f(x) = \int_0^\infty f(-x) + \int_0^\infty f(x) = \int_0^\infty f(x) + \int_0^\infty f(x) = 2\int_0^\infty f(x)[/latex]
tj.
[latex]\int_0^\infty f(x) = \frac12 \int_{-\infty}^\infty f(x)[/latex]

Dalje tvrdis da znas. ;)

P.S. Pitao si za svodjenje na integral od [latex]-\infty[/latex] do [latex]\infty[/latex], pa sam isao za tim. 8) Ne ulazim u eventualne drugacije nacine rjesavanja. O:)

Ti imas:

Vrijedi:

sto znaci da je tvoja funkcija parna. Cool Vratis se u ono gore i imas:

tj.

Dalje tvrdis da znas. Wink

P.S. Pitao si za svodjenje na integral od do , pa sam isao za tim. Cool Ne ulazim u eventualne drugacije nacine rjesavanja. Angel

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gost

PostPostano: 12:28 čet, 31. 8. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Znam dalje, puuuuuuuuuuuuuno hvala. :-)

Je li mogu jos malo iskoristiti dobrotu administratora nam i zamoliti za jos jedan zadatak? :-)
Radi se o petom zadatku s istog roka.
Integral od 0 do 2 pi, od (cosx/(a-cosx)^2), a>1?

Izgleda da mi nedostaje jedan dio vjezbi pa imam neke rupe. :-)

Hvala jos jednom, u svakom slucaju. :-)
Znam dalje, puuuuuuuuuuuuuno hvala. Smile

Je li mogu jos malo iskoristiti dobrotu administratora nam i zamoliti za jos jedan zadatak? Smile
Radi se o petom zadatku s istog roka.
Integral od 0 do 2 pi, od (cosx/(a-cosx)^2), a>1?

Izgleda da mi nedostaje jedan dio vjezbi pa imam neke rupe. Smile

Hvala jos jednom, u svakom slucaju. Smile

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 12:57 čet, 31. 8. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Malo sam zahrdjao s integralima, pa ne znam ovako na pamet, ali nekako mi se cini da bi se isplatilo segment od 0 do 2pi razbiti po sredini, pa iskoristiti ponasanje kosinusa. 8) Ostat ce ti segmenti od 0 do pi i od pi do 2pi. :-s U drugoga bih ubacio supstituciju
t = x - pi
sto bi dalo segment od 0 do pi i minuse ispred oba kosinusa. :) Zatim dva integrala (zbog istih granica) mozes spojiti, pa imas brojnik (pisem opet x umjesto t):
cosx * (a+cosx)^2 - cosx * (a-cosx)^2 = | izlucis cosx i primijenis razliku kvadrata | = cosx (a+cosx+a-cosx)(a+cosx-a+cosx) = cosx 2a 2cosx = 4a(cosx)^2
Sada opet razbijes segment po pola (0 do pi/2 i pi/2 do pi) i izvedes nesto slicno (supstitucija u drugom je t = pi - x, da izbjegnes dobivanje sinusa); vjerujem da ce se pokratiti. :D
Malo sam zahrdjao s integralima, pa ne znam ovako na pamet, ali nekako mi se cini da bi se isplatilo segment od 0 do 2pi razbiti po sredini, pa iskoristiti ponasanje kosinusa. Cool Ostat ce ti segmenti od 0 do pi i od pi do 2pi. Eh? U drugoga bih ubacio supstituciju
t = x - pi
sto bi dalo segment od 0 do pi i minuse ispred oba kosinusa. Smile Zatim dva integrala (zbog istih granica) mozes spojiti, pa imas brojnik (pisem opet x umjesto t):
cosx * (a+cosx)^2 - cosx * (a-cosx)^2 = | izlucis cosx i primijenis razliku kvadrata | = cosx (a+cosx+a-cosx)(a+cosx-a+cosx) = cosx 2a 2cosx = 4a(cosx)^2
Sada opet razbijes segment po pola (0 do pi/2 i pi/2 do pi) i izvedes nesto slicno (supstitucija u drugom je t = pi - x, da izbjegnes dobivanje sinusa); vjerujem da ce se pokratiti. Very Happy

[Vrh]
Gost

PostPostano: 16:12 čet, 31. 8. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Bi li to moglo ici kao u ovom primjeru?
http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?p=58335#58335
Postoji li neka bitna razlika?
Bi li to moglo ici kao u ovom primjeru?
http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?p=58335#58335
Postoji li neka bitna razlika?

[Vrh]
mea
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

33 = 43 - 10

PostPostano: 13:15 pet, 1. 9. 2006    Naslov: Citirajte i odgovorite

Može, nema bitne razlike.
To je standardna zamjena kod integrala oblika [latex]\int_0^{2\pi} R(\sin t, \cos t)\, dt[/latex] gdje je R neka (obično racionalna) funkcija.
Može, nema bitne razlike.
To je standardna zamjena kod integrala oblika gdje je R neka (obično racionalna) funkcija.

[Vrh]
Glupko_3.14
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

19 = 24 - 5

PostPostano: 20:28 sub, 1. 5. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

da li je mozda rjesenje 2*Pi/(a^2-1)^3/2 ?

moze li se u matematici napisati taj zahtjev a>1? ne znam rijesiti pomocu mathematice, a mozda ne znam ni ručno, to ne mogu znati jer ne znam provjeriti mathematicom
da li je mozda rjesenje 2*Pi/(a^2-1)^3/2 ?

moze li se u matematici napisati taj zahtjev a>1? ne znam rijesiti pomocu mathematice, a mozda ne znam ni ručno, to ne mogu znati jer ne znam provjeriti mathematicom

goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 23:13 sub, 1. 5. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[code:1]In: Integrate[Cos[x]/(a - Cos[x])^2, {x, 0, 2 Pi}, Assumptions -> a > 1]

Out: (2 Pi)/(-1 + a^2)^(3/2)[/code:1] :screamdance: :drinking: :weee: :wacky:
Kod:
In: Integrate[Cos[x]/(a - Cos[x])^2, {x, 0, 2 Pi}, Assumptions -> a > 1]

Out: (2 Pi)/(-1 + a^2)^(3/2)
Screamin' 'n' Dancin' #Beer Weeeeeee!!!!!!!!!!! Tup, tup, tup,...

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Kompleksna analiza Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum