Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

reduciranje do baze? (objasnjenje gradiva)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ivanzub
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 6 - 3

PostPostano: 21:26 sub, 17. 2. 2007    Naslov: reduciranje do baze? Citirajte i odgovorite

ljudi, imam dva pitanja....

1.kako se skup tj sistem izvodnica reducira do baze?
2.a kako se nadopunjuje?

moze mi netko pliz to malo opsirnije opisati...hvala unaprijed
ljudi, imam dva pitanja....

1.kako se skup tj sistem izvodnica reducira do baze?
2.a kako se nadopunjuje?

moze mi netko pliz to malo opsirnije opisati...hvala unaprijed

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
matmih
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
36 = 51 - 15

PostPostano: 22:57 sub, 17. 2. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

1. Ako ti je skup {a1,a2....an} s.i za neki v.p.
V različit od trivijalnog prostora.
Ako je skup nezavisan onda je on baza i dokaz je gotov. Ako je zavisan onda postoji neki vektor koji je linearna kombinacija preostalih i njega izbacimo. Recimo da je to neki ai. Tada imamo:
{a1,a2.....ai-1,ai+1,....an}. Prema propoziciji taj skup je opet s.i za v.p. Ako je taj skup lin. nez. onda je on baza,a ako nije onda nastavljamo postupak. U najgorem slučaju skup će ostati jednočlan, recimo da ostane {ak} tada je taj skup s.i i baza za v.p jer kada bi on bio {0} tada bi v.p morao biti trivijalan, a mi smo pretpostavili da nije.
Mislim da bi to trebalo biti dosta. :)

2.Ne nadopunjuješ s.i do baze nego lin.nez skup. dim s.i je uvijek >= dim v.p pa nemožeš nadopuniti s.i do baze.

Ako je {a1,a2.....ak} neki lin.nez skup. Uzmeš neku bazu za v.p recimo
{b1.....bn}. Pošto je {b1,b2.....bn} baza za v.p onda je ona specijalno i s.i za V. Tada je i {a1,a2.....ak,b1,b2.....bn} s.i za V.
Pošto je {b1....bn} baza prostora svaki vektor prostora se može na jedinstven način prikazati kao lin. kombinacija vektora baze, pa i neki vektor a1...ak=>{a1,a2....ak,b1,b2....bn} lin. zav pa postoji netko tko je lin. kombinacija preostalih. Pošto je {a1.....ak} lin.nez znamo da je a1 različito od 0 i da se niti jedan od a-ova nemože prikazati kao lin. kombinacija prethodnika pa to mora biti netko od b-ova. Sada jednostavno primjeniš reduciranje do baze iz 1.
:D
1. Ako ti je skup {a1,a2....an} s.i za neki v.p.
V različit od trivijalnog prostora.
Ako je skup nezavisan onda je on baza i dokaz je gotov. Ako je zavisan onda postoji neki vektor koji je linearna kombinacija preostalih i njega izbacimo. Recimo da je to neki ai. Tada imamo:
{a1,a2.....ai-1,ai+1,....an}. Prema propoziciji taj skup je opet s.i za v.p. Ako je taj skup lin. nez. onda je on baza,a ako nije onda nastavljamo postupak. U najgorem slučaju skup će ostati jednočlan, recimo da ostane {ak} tada je taj skup s.i i baza za v.p jer kada bi on bio {0} tada bi v.p morao biti trivijalan, a mi smo pretpostavili da nije.
Mislim da bi to trebalo biti dosta. Smile

2.Ne nadopunjuješ s.i do baze nego lin.nez skup. dim s.i je uvijek >= dim v.p pa nemožeš nadopuniti s.i do baze.

Ako je {a1,a2.....ak} neki lin.nez skup. Uzmeš neku bazu za v.p recimo
{b1.....bn}. Pošto je {b1,b2.....bn} baza za v.p onda je ona specijalno i s.i za V. Tada je i {a1,a2.....ak,b1,b2.....bn} s.i za V.
Pošto je {b1....bn} baza prostora svaki vektor prostora se može na jedinstven način prikazati kao lin. kombinacija vektora baze, pa i neki vektor a1...ak=>{a1,a2....ak,b1,b2....bn} lin. zav pa postoji netko tko je lin. kombinacija preostalih. Pošto je {a1.....ak} lin.nez znamo da je a1 različito od 0 i da se niti jedan od a-ova nemože prikazati kao lin. kombinacija prethodnika pa to mora biti netko od b-ova. Sada jednostavno primjeniš reduciranje do baze iz 1.
Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
ivanzub
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 3

PostPostano: 23:28 sub, 17. 2. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

Imam jos jedno pitanje.

vrijedi li ovo:

(A-B)^T = A^T-B^T
Imam jos jedno pitanje.

vrijedi li ovo:

(A-B)^T = A^T-B^T

[Vrh]
alen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

132 = 230 - 98

PostPostano: 23:37 sub, 17. 2. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[latex]\left( {\left[ {A - B} \right]_{ij} } \right)^T = \left[ {A - B} \right]_{ji} = \left[ A \right]_{ji} - \left[ B \right]_{ji} = \left( {\left[ A \right]_{ij} } \right)^T - \left( {\left[ B \right]_{ij} } \right)^T[/latex]

Nana je tražila nešt divlje pa sam ubacio [latex]\frac{1}{{\sqrt {2\pi } }}\int_{ - \infty }^{ + \infty } {e^{ - \frac{{x^2 }}{2}} dx} = 1[/latex], ono gore dokazuje tvrdnju, jer pokazuje da se svi odgovarajući članovi razlike transponiranih matrica i transponirane razlike matrica podudaraju pa su te 2 matrice jednake.

[latex]\int {\int\limits_V {\int {\left( {\nabla \cdot {\bf A}} \right)dV} } } = \int {\int\limits_S {{\bf A}d{\bf S}} }[/latex] (Teorem o divergenciji©®™ je također vlasništvo nane)

Nana je tražila nešt divlje pa sam ubacio , ono gore dokazuje tvrdnju, jer pokazuje da se svi odgovarajući članovi razlike transponiranih matrica i transponirane razlike matrica podudaraju pa su te 2 matrice jednake.

(Teorem o divergenciji©®™ je također vlasništvo nane)

Zadnja promjena: alen; 1:22 ned, 18. 2. 2007; ukupno mijenjano 5 put/a.
[Vrh]
ivanzub
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 3

PostPostano: 23:49 sub, 17. 2. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="alen"]
[latex]\frac{1}{{\sqrt {2\pi } }}\int_{ - \infty }^{ + \infty } {e^{ - \frac{{x^2 }}{2}} dx} = 1[/latex][/quote]

nismo jos radili integrale pa mi to nije bas jasno.

jel to sad znaci da vrijedi ili....?
alen (napisa):

nismo jos radili integrale pa mi to nije bas jasno.

jel to sad znaci da vrijedi ili....?

[Vrh]
teja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
29 = 35 - 6

PostPostano: 0:32 ned, 18. 2. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

uzmi papir i olovku, napiši dvije matrice, oduzmi ih pa transponiraj. onda ih transponiraj pa oduzmi. i zamisli...
integral je nebitan
uzmi papir i olovku, napiši dvije matrice, oduzmi ih pa transponiraj. onda ih transponiraj pa oduzmi. i zamisli...
integral je nebitan

[Vrh]
nana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

95 = 158 - 63

PostPostano: 12:11 ned, 18. 2. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="alen"][latex]\left( {\left[ {A - B} \right]_{ij} } \right)^T = \left[ {A - B} \right]_{ji} = \left[ A \right]_{ji} - \left[ B \right]_{ji} = \left( {\left[ A \right]_{ij} } \right)^T - \left( {\left[ B \right]_{ij} } \right)^T[/latex]
[/quote]

Ovako kako ti je alen napisao. Dakle vrijedi buduci da je uzeo neke 2 prizvoljne matrice A i B i gleda ih po opcem clanu i vidi da uistinu vrijedi ako transponira razliku da ce dobit razliku transponiranih matrica.

Inace ovaj integral je jako vazan. Najvazniji.
alen (napisa):

Ovako kako ti je alen napisao. Dakle vrijedi buduci da je uzeo neke 2 prizvoljne matrice A i B i gleda ih po opcem clanu i vidi da uistinu vrijedi ako transponira razliku da ce dobit razliku transponiranih matrica.

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
ivanzub
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 3

PostPostano: 13:48 ned, 18. 2. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala svima! :D
hvala svima! Very Happy

[Vrh]
The Economist
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

11 = 16 - 5

PostPostano: 15:46 ned, 18. 2. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="nana"][quote="alen"][latex]\left( {\left[ {A - B} \right]_{ij} } \right)^T = \left[ {A - B} \right]_{ji} = \left[ A \right]_{ji} - \left[ B \right]_{ji} = \left( {\left[ A \right]_{ij} } \right)^T - \left( {\left[ B \right]_{ij} } \right)^T[/latex]
[/quote]

Inace ovaj integral je jako vazan. Najvazniji.[/quote]

je, reko je prof. Tomasic. ako bi bio!=1 onda cijela stvar ne bi imala smisla.

ma zapravo, zivot ne bi imao smisla. bio bi to end of the world as we know it today.
nana (napisa):
alen (napisa):

je, reko je prof. Tomasic. ako bi bio!=1 onda cijela stvar ne bi imala smisla.

ma zapravo, zivot ne bi imao smisla. bio bi to end of the world as we know it today.

Lots of people believe that women have some kind of genetic fault that keeps them from understanding science. Fact is: there is no genetic fault, but it's still harder, because they have to work against everybody's expectation that they won't make it anyway.
[Vrh]
teja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

29 = 35 - 6

PostPostano: 16:18 ned, 18. 2. 2007    Naslov: Citirajte i odgovorite

zanimljivo... al još mi nije jasno... :D
zanimljivo... al još mi nije jasno... Very Happy

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum