Vožnja u kleru

Preuzeto odavde.

FERAL, U OŠTROJ KONKURENCIJI, IZABRAO 20 KATOLIČKIH SVEĆENIKA KOJI SU SE ISKAZALI U BORBI PROTIV DRUŠTVENE TOLERANCIJE, LJUDSKIH SLOBODA, CIVILIZACIJSKIH DOSTIGNUĆA I ZDRAVOG RAZUMA

VOŽNJA U KLERU
Ivica ĐIKIĆ
23. kolovoza, 2007.

Topliji dani – od Svetog Ante do Male Gospe – itekako pogoduju oltarskoj agresiji. Stvar je relativno lako objašnjiva: dok su Božić i Uskrs okrenuti obiteljskim okupljanjima, ljetni blagdani dernečkog su karaktera, a u okruženju tople janjetine, razvodnjenog piva i kiselog vina lakše se poseže za kletvama i istjerivanjem izmišljenih zloduha. Ove sezone briljirali su biskupi Jezerinac, Župan, Ivas i Bogović, a u ovom smo im izboru pridružili još šesnaest katoličkih pastira što su tokom proteklih godina značajno obogatili anticivilizacijsku misao u Hrvata. Oni su, naravno, tek mali dio brojnog svećeničkog plemena što ovu zemlju marljivo natapa strahom i mržnjom, šovinizmom i isključivošću

BABAIĆ, don MILJENKO

crkva173322aa_150.jpg
Župnik u Župi dubrovačkoj svenacionalnu popularnost stekao je javno proklinjući one koji su zagovarali i aktivno radili na otvaranju graničnoga prijelaza prema Trebinju, te pjevajući u slavu Ante Pavelića i Ante Gotovine. Pritom mu je omiljena meta za kletve predsjednik Republike Stipe Mesić; ratni vojni kapelan, koji je vojnicima propovijedao da je zarobljavanje neprijateljskih soldata besmisleno i glupo, u više je navrata prizivao smrt "nitkova Mesića" koji je, po vatrenom župniku što je trajno očaran ustaštvom, najzaslužniji za haaški progon hrvatskih vitezova. "Neka bude proklet svaki onaj u Dubrovniku, županiji i Hrvatskoj koji se bude radovao dolasku neprijatelja. Proklet bio onaj tko s njima bude trgovao, jeo i pio i nekažnjeno ih primao u svoj dom. Proklet bio svaki onaj tko oprosti neprijatelju", tako je vjerski nauk Babaić tumačio 1999. godine, a u sličnom je tonu nastavio do današnjih dana. U siječnju 2005. vijećnik HNS-a u Općinskom vijeću Župe dubrovačke Miše Galjuf pismeno je na najvišim Crkvenim i državnim adresama prosvjedovao protiv Babaićeva djelovanja, ali nije dočekao nikakav odgovor. Umjesto toga, prošle je godine stiglo don Miljenkovo pojašnjenje njegovih odnosa s biskupom Želimirom Puljićem: "I biskup je imao problema zbog mojih napada na nitkova Mesića, ali smo ih rješavali razgovorom. U razgovorima s biskupom uvijek objasnim svoj način razmišljanja i do sada sam nailazio na razumijevanje. Uostalom, ovakav sam i nemam se namjeru mijenjati".

BAKOVIĆ, don ANTO

Godinama je imao svoj list, zvao se Narod, i upravo stoga – zajedno s don Živkom Kustićem – spada među svećenike što su ovdašnju javnost zasipali najvećom količinom skandaloznih budalaština: jedno je vrijeme nesumnjivo bio najpoznatiji Božji službenik u ovoj zemlji. "Narod bez države isto je što i govno na kiši", najcitiranija je Bakovićeva misao izrečena daleke 1990. godine, ali je i poslije oduševljavao misaono-retoričkim vratolomijama koje bi, sabrane na jednom mjestu, tvorile omanju biblioteku. Nijedna mu tema nije bila strana, ali se posebno iskazivao u populacijsko-seksualnim pitanjima, izljevima ljubavi prema Franji Tuđmanu i ustaškom pokretu, te istjerivanju Đavla iz hrvatskih medija. "Budimo pošteni: ima i poštenih Srba." (1994.) "Podsjetio bih cijenjene čitatelje da je NDH trajala četiri godine, i da je također vođen težak, okrutan rat, ali je ta država učinila jako puno za demografsku obnovu Hrvatske. Čemu ne kazati današnjoj generaciji Hrvata da je za vrijeme NDH pobačaj bio kažnjavan smrću?" (1996.) "Obnovimo Goli otok i u taj zatvor strpajmo trgovce drogom, kriminalce, ratne zločince, ali i novinare, one koji ruše i truju Hrvatsku." (1996.) "Predsjednik Tuđman otišao je u vječnost i povijest. Hrvati nemaju drugog puta nego poći njegovim putem." (2000.) "Začepimo usta onim bijednim hrvatskim prodanim dušama iz politike, ali i kulture i pisane riječi, koji poput narodnih izdajica pišu, govore i lažu kako je svima u Bosni teško, a prešućuju istinu da je samo i jedino Hrvatima teško i neizdrživo." (2002.)

BARIŠIĆ, msgr. MARIN

Za splitsko-makarskog nadbiskupa ustoličen je godine 2000., kad mu je nasljedni pastirski štap predao Ante Jurić. Otada je Barišić neformalni, ali i nesumnjivi, ideolog i mentor desnice u Dalmaciji, te najtješnja veza Crkve sa šefom HDZ-a Ivom Sanaderom. Kad je početkom 2001. godine Mirko Norac bio u bijegu, nadbiskup je ovako napisao njegovim roditeljima: "Pitaju se mnogi gdje je Norac? Vjerujem da bi pravi rodoljubi i bogoljubi znali odgovoriti, bez obzira gdje se on sada fizički nalazio: on je u našim srcima, u našim mislima, u našim molitvama". Kad je, međutim, potkraj 2005. – zahvaljujući, ponajprije, hrvatskim tajnim službama – uhapšen Ante Gotovina, Barišić se smjesta sastao s premijerom Sanaderom, pa je poslije sijela nabrijanoj pastvi poručio da nije vrijeme za demonstracije protiv HDZ-ove vlasti. Zaboravio je svoje riječi iz 2002., kad je HDZ bio u opoziciji: "Kristov je križni put bio put izdaje, hapšenja, procesa, osude i zatvora, u čemu se mogu prepoznati i neka današnja braća i sestre. Nije toliko ni važno je li taj brat kriv, jer ni Krist nije bio kriv, a proživio je križni put".

Javno djelovanje splitsko-makarskog nadbiskupa ne iscrpljuje se na tvrdoj domovinskoj tematici i na blagoslovu osuđenih ili optuženih ratnih zločinaca. Zborio je 2002. i o otuđenju modernog čovjeka: "Sebeljublju i samodostatnosti pridonose Internet i kompjutor, jer se čovjek ne druži sa stvarnim, već sa zamišljenim svijetom, iza ekrana". Godinu dana ranije iznio je stav o Evropskoj Uniji: "Svijet ide u pogrešnom smjeru. Nije slučajno da se u Ustavu Europske Unije ne spominje Bog, Otac i početak svega. Kako možemo biti braća i sestre ako nemamo zajedničkog Oca?" O filmovima (2004.): "Povijesni filmovi s nasiljem ne utječu toliko na djecu. Više to čine science fiction filmovi, jer smo puno više određeni budućnošću nego prošlošću". O novinama (1998.): "Crnilo novina kao što je Feral Tribune ne može zatamniti bjelinu Svetoga Oca". Iz iste godine, kad je još bio pomoćni biskup, potječe i najčuvenija Barišićeva izjava: "Troškova, dakako, ima, ali su neznatni u odnosu na bogatstvo koje Split dobiva posvetom Svetog Oca".

BOGOVIĆ, msgr. MILE

On je onaj među domaćim biskupima što je zadužen za neuvijeno i sirovo širenje nacionalizma, šovinizma i ksenofobije: intelektualni kapaciteti ne omogućuju mu, naime, da svoje stavove izrazi suptilno poput većine njegovih istomišljenika u mantiji. Poslušajmo. "Hrvatsko tlo oplemenjeno je patnjama drugih naroda." (Na Bleiburgu 2004. godine.) "Crkva ne naređuje koju stranku birati, ali kršćanski je reći koja stranka zaslužuje glas." (2003.) "Individualizacija krivnje đavolski je posao. To je napad na hrvatsku samostalnost, pranje Hrvatske od dobra, đavolski pogled na čovjeka i stalno upućivanje na loše. Individualizacijom krivnje šalje se poruka da je lice Hrvatske pokvareno, da je puno zločinaca." (2006.) "Danas se pred nekim ljudima jednostavno ne smije reći ništa dobro o Norcu, Gotovini, Glavašu. Pred cijelom hrvatskom javnošću svlači se s njih i požrtvovnost, i domoljublje, i hrabrost, i ljudsko dostojanstvo, a ostaje samo (eventualno) zlo koje su počinili." (2007.)

Ima još. "Ne smeta mi ako me netko vidi među destabilizatorima jugoslavenske Hrvatske. Što se tiče EU, doista mi je dosta tih bjanko mjenica koje joj dajemo." (2006.) "Jasenovac je bio simbol napada i na Crkvu. Naime, Crkva se s tih pozicija veoma žestoko napadala, kao da je i ona kriva, pa je na kraju magnum crimen pripisan Crkvi. Jasenovac i dalje ima takav jak prizvuk, barem onih koji ga propagiraju i koji još smatraju Crkvu sukrivcem. Ići u tu sredinu znači, zapravo, ići na nepripremljen teren." (2006.) "Mislim da je general Gotovina kao osoba u cijelom slučaju sporedna figura. On je u narodu prihvaćen kao simbol pobjednika u Domovinskom ratu. Onaj tko ne želi da se govori o pobjedi, udarit će po simbolima." (2005.) "Ne čine dobro ni ekumenskim nastojanjima ni miru na ovim prostorima oni koji razvijaju stari partizanski duh i veličanje 27. srpnja 1941. Ovdje je duboko ukorijenjena svijest da je upravo toga dana počeo i ovdje i u susjednim bosanskim krajevima sustavni progon svega što je hrvatsko i katoličko." (2002.)

Godine 2000. Mile Bogović imenovan je prvim gospićko-senjskim biskupom, a prošle je godine – zajedno sa skupinom biskupa i akademika – uputio i javni apel da se optuženiku za ratne zločine Branimiru Glavašu omogući obrana sa slobode.

BOZANIĆ, msgr. JOSIP

crkva_vjera_kaptol_150.jpg
Zagrebačkim nadbiskupom imenovan je 1997., a šest godina kasnije papa mu je podario i kardinalsku čast. Nagađalo se da Bozanićevo ustoličenje za nasljednika kardinala Kuharića nije bilo po volji Franji Tuđmanu: ubrzo se pokazalo da je Tuđman imao dobar njuh, jer je nadbiskup jedno od svojih prvih obraćanja iskoristio da progovori o "grijehu struktura" što je tadašnja HDZ-ova vlast doživjela kao izravnu kritiku na svoj račun. Godine što su uslijedile nisu, međutim, ispunile očekivanja o Bozaniću kao reformatoru i čovjeku koji će Crkvu otvoriti društvu. "Danas se kod nas često čuju riječi praštanje, oproštenje i pomirenje. Neki o tome veoma lako govore, dakako misleći na druge. Opraštanje nije u čovjekovoj, već u Božjoj moći", kazao je 2002. u Vukovaru.

Prije i poslije citirane vukovarske misli, Bozanić je izgovarao rečenice iz kojih se nije dalo iščitati ništa doli katolički konzervativizam, skučenost i natražnjački nauk. "U medijima se govori o konfesionalnom vjeronauku i želi se umjesto toga ponuditi nešto drugo. Koja to država ima nešto drugo? Stoga nam se čini da je problematiziranje vjeronauka u školi zapravo prikriveni napad na naš katolički identitet." (2000.) "Račune Papina posjeta svest ćemo na kraju, ali nije u redu da se u medijima često u prvi plan stavljaju upravo financije. Svaka organizacija košta... Nitko ne postavlja pitanje koliko će Hrvatska dobiti od Papinog dolaska, ne samo u duhovnom, već i u materijalnom smislu." (2003.) "Katolici su većina u državi, ali to se ne bi reklo čitajući naše medije." (2003.) "Kad je riječ o slučajevima pedofilije u Crkvi, treba poslušati Papine riječi. S jedne strane, ne možemo negirati da ljudi iz Crkve nisu anđeli, nego da su od krvi i mesa, a s druge da su neke stvari dobro scenirane, pa se o sličnim slučajevima ne piše dok drugi dobivaju naslovne stranice." (2004.) "Rane zadane suvremenim obiteljima izazvane su pogrešnim tumačenjem slobode. Sloboda je shvaćena kao apsolutna i individualna vrijednost. Neizbježni rezultat takvoga poimanja slobode je krajnja privatizacija braka. Brak postaje isključivo stvar pojedinca." (2004.) "Danas se u ime slobode i njezine afirmacije nude različiti stavovi i ponašanja protivna životu!" (2005.) "Hrvatski narod je svoj nacionalni identitet očuvao pa čak i učvrstio u komunističkom režimu. Trebamo se pripremiti za novu obranu vlastitoga identiteta u europskom zajedništvu." (2005.)

ČORIĆ, don JOSIP

Ovaj predavač na splitskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu i povjerenik za pastoral braka i obitelji u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji postao je javnom ličnošću kad ga je tenisač Goran Ivanišević, neznano kako i zašto, uzeo za svog dušobrižnika. Otada je nezaustavljiv, a vrhunac poremećenosti zbio se nedavno kad je u vlastitoj nakladi objavio knjigu Crveni je crveni. U njoj se obračunava s novinarima i javnim osobama (pokojnim don Brankom Sbutegom, don Ivanom Grubišićem, pokojnim Ivanom Supekom...) što mu nisu po volji, a obračunava se tako da ih psuje, vrijeđa i proklinje. Posebno je, kao i don Miljenko Babaić, opsjednut predsjednikom Mesićem za kojeg je napisao da je "genetski sklon nekromaniji i narkomaniji".

I prije nego što je ukoričio vlastite fiksacije i frustracije, don Josip je skretao pažnju pričama o svom odnosu s Ivaniševićem. "Dogovorili smo se da ću vjenčati Gorana i Danijelu, ali uz jedan uvjet: samo ako pristane da ima devetoro djece. Ako ne bude biološki sposoban ispuniti taj uvjet, onda ih mora usvojiti. Nakon toga smo pregovarali. Danijela je predložila da brojku spustimo na osam, a Goran je rekao da ne želi više od sedmero. Na tome smo ostali." (1998.) "Vidio sam da je ta svjetina koja traži kruha i igara, onda i danas, spremna raznijeti svog idola kad joj ne bude šmekao. Zato sam se na rivi tako malo smijao, što inače nije moj običaj, jer je u kršćanima koji se ne smiju antikršćanstvo mnogo dublje nego kršćanstvo. Naravno, ne želim bježati, i ja sam dio njih, ali iskreno mi recite, tko je od nas, koji smo tamo bili, s Goranom spreman i u smrt ići?" (2001.) "Svi njegovi uspjesi su i moji uspjesi, sve njegove boli su i moje boli. Muče me svi njegovi promašaji, posebno ljubavni. Želim ga samo vidjeti pred oltarom, ali s pravom izabranicom njegova srca, a ne s ljepoticama koje su izvana huj, a iznutra fuj. Želim mu obitelj i djecu, a takve ljepotice ne rađaju djecu." (2001.)

IVAS, msgr. ANTE

crkva175743aa_120.jpg
Šibenskom su biskupu, kao i dobrom broju njegovih kolega, mediji i svjetska zavjera protiv Hrvatske omiljene teme za prigodna javna iživljavanja: na nedavnoj je kninskoj domovinskoj misi osudio Evropsku Uniju i Haaški sud, što mu je kasnije spočitnuo čak i premijer Sanader. "Ni danas nije moguće izbjeći riječi o 'zmaju ognjenome' (vidi pod Srakić, msgr. Marin, op. a.) što ga spominje Knjiga otkrivanja. Taj se zmaj javlja sa sve većom žestinom u gotovo svim takozvanim slobodnim medijima, neovisnim, otvorenim, demokratskim i, kako kažu, objektivnim medijima, baš pred naše velike kršćanske blagdane." (2002.) "Ujedinjena Europa danas stvara nova pravila vladanja i ustroja država i naroda gazeći tekovine kršćanske civilizacije." (2002.)

JEZERINAC, msgr. JURAJ

Ni vojni ordinarij, koji je na tu dužnost posađen 1997. godine, nije propustio da za Veliku Gospu održi još jednu u nizu svojih pamtljivih propovijedi: misu je služio u Kamenskom kod Karlovca i obrušio se na medije kojima da upravlja Sotona, pa stoga ocrnjuju Crkvu i vjernike, šire govor mržnje, napadaju obitelj i veličaju homoseksualne brakove. Svojim je istupima u proteklih desetak godina stekao epitet jednog od najradikalnijih biskupa. Evo omanjeg izbora iz Jezerinčeva bogatog opusa.

"U komunističkom sustavu u redovima vojske, policije, i mornarice bilo je jako malo Hrvata jer je tadašnje političko vodstvo bilo pod utjecajem ateizma Istoka koji je negirao postojanje Boga i osobe Isusa Krista. Ništa bolji nije bio ni zapadnjački ateizam koji je, doduše, priznavao Boga, ali ga nije trebao u životu." (1999.) "Okolnosti ovoga povijesnog trenutka našega naroda ne 'preporučuju' nam sporenje oko pohvala i pokuda dr. Tuđmana, nego valja nastaviti sve dobro što je za života učinio. A učinio je velike stvari." (2003.) "Velike svjetske promjene posljednjih godina i pomicanja na globalnoj 'šahovskoj ploči' daju naslutiti da se već sada možemo i moramo ponovno s krunicom u ruci uputiti Mariji i utjecati se pod Njezinu obranu. Jer laži, insinuacije, optužbe, prekrajanje povijesti, izjednačavanje žrtve i agresora, mogu biti ubitačniji od granata čije razorne posljedice mnoga naša braća i sestre još uvijek nose na duši i tijelu." (2004.) "Samo nas velika molitvena 'koalicija' pod zaštitom Marije, naše najvjernije odvjetnice, može spasiti od 'duhovnog terorizma' kojem je Crkva izložena u svijetu, a na njega nismo imuni ni u Hrvatskoj. Njegovi su 'medijski specijalci' djelatni i u našoj domovini." (2004.) "U Hrvatskoj svi imaju prava i slobode, osim većinskog hrvatskog katoličkog puka." (2004.) "Želimo se odužiti svima koji su obranili domovinu po cijenu vlastitog života. Neka im dobri Bog na čelu s pokojnim predsjednikom i vrhovnim zapovjednikom Oružanih snaga dr. Franjom Tuđmanom bude nagrada za sve što su dobro učinili i neka im oprosti slabosti koje su kao ljudi imali." (2004.)

JURČEVIĆ, vlč. FRANJO

Kastavski župnik već se dvije-tri godine na župnoj internetskoj stranici bavi objavljivanjem vlastitih dnevnopolitičkih razmišljanja: Stipe Mesić, Ivo Sanader i Vesna Pusić nacionalni su izdajnici, Ante Gotovina neupitni je heroj, Carla del Ponte progoniteljica svega hrvatskog, novinari su antihrvatska bagra, a stanovnik Kastva Branko Mizdrak jest četnik čiju je kućnu adresu poduzetni velečasni Franjo precizno naveo uz opis njegova, Mizdrakova, navodnog četnikluka. Čovjek je nakon toga pokušao samoubojstvo, a Jurčević se donekle smirio nakon packi iz Riječke nadbiskupije.

KAĆUNKO, don ANĐELKO

Dosta dugo funkcionirao je kao službena maskota Katoličke crkve, pa mu je onda naloženo da se malo primiri, a u posljednje se vrijeme ponovno vraća na javnu scenu. Iz prebogatog opusa kancelara Vojnog ordinarijata izdvajamo sljedeće misli. "Djela apostolska izvješćuju da su u prvoj Crkvi obraćenici javno spaljivali svoje poganske knjige. Možda će radikalni kršćani uskoro i kod nas organizirati lomače za televizore? Iako smo već mnogo puta čuli prigovor da tko spaljuje knjige, spaljivat će i ljude, ne dajmo se zastrašiti." (2004.) "Znamo da nisu kršćani gradili konclogore i krematorije pa neće ni danas. Ali kršćani su - kao i nekoć u rimskim arenama - ginuli u tim tvornicama smrti, koje su podizali tajni suradnici svjetskih bankara i drugih moćnika. A tako je i danas." (2004.)

KUSTIĆ, don ŽIVKO

Umirovljeni grkokatolički svećenik godinama je već, zahvaljujući svakodnevnoj propovijedi u Jutarnjem listu, najproduktivniji javni promicatelj vjerske netolerancije i duhovne zaostalosti u ovoj zemlji. Proizveo je čitavo more rečenica koje bi valjalo navesti, ali zbog prostorne ograničenosti – evo samo kratkog izbora.

"Hrvatski katolici nisu bili samo u ustašama nego i u partizanima. Zašto onda ne bismo od hrvatske Crkve tražili i da se pokaje za Bleiburg?" (1998.) "U Feralu sigurno ima elemenata po kojima prepoznajem Sotonu. Ako se negdje naiđe na sustavno i dugotrajno iskazivanje prezira i mržnje prema Katoličkoj crkvi i njezinim svetinjama ja tu ne vidim politički motiv nego pretežno ideološko-sotonistički." (2001.) "Da je i hrvatski Ustav ostao bez uvodnog dijela, tzv. preambule, bio bi ozbiljniji. Ne bi se spominjale samo neke nacionalne manjine - kao da spomenute imaju veća prava od izostavljenih. I ne bi bilo veličanja partizanskog ZAVNOH-a s čime mnogi Hrvati ne moraju biti oduševljeni." (2004.) "Buđenje partizanštine bliža je opasnost od buđenja ustaštva." (2002.) "Vjernici nigdje ne smiju doći u napast povjerovati da je s onima koji marksistički misle moguć dogovor o suživotu." (2003.) "Kad bi Hrvatice znale prisiliti državu da im pomogne više rađati, budućnost Hrvatske mogla bi ipak biti drugačija." (2003.)

LASIĆ, don VJEKOSLAV

Slavu je stekao redovito služeći zadušnice za poglavnika Antu Pavelića. Ovaj je dominikanac, kojeg je sve manje u javnosti, s ustaških pozicija pričao o mnogim društvenim temama, no najupečatljivije su njegove misli o Paveliću, koje službena Crkva ni službeno ni neslužbeno nikad nije osudila. "Vjerujem da je Poglavnik svojom ljubavlju prema Bogu i hrvatskom narodu očistio svoje srce da bi sad s nevinom dječicom gledao Boga licem u lice." (1997.) "NDH je bila dar Božji." (1997.)

POZAIĆ, msgr. VALENTIN

Pomoćnim biskupom zagrebačkim postao je 2005. i, izuzme li se prošlogodišnji potpis na apelu za Glavaševom obranom sa slobode i svojedobna javna podrška obnovi sudskog postupka ustaškom doglavniku Mili Budaku, usko se specijalizirao za razmatranje negativnih oblika seksualnosti i reprodukcije. "Kritiziranjem enciklike 'Humanae vitae' koju je izdao papa Pavao VI. počela je degradacija autoriteta i morala. Počeo je nestajati opće važeći moral i svatko je sebi odredio svoj, pa su, primjerice, homoseksualci, lezbijke, a onda i pedofili, označeni kao ljudi koji samo žive različitim stilom života. Pokušajte danas nekoga ukoriti zbog njegovih seksualnih prijestupa." (2002.) "Umjetna oplodnja predstavlja težak zločin nad začetim ljudskim životima." (2005.) "Ako nije moguća prirodna oplodnja, bračnim parovima ostaje usvajanje mnogobrojne siročadi ili karitativno darivanje." (2005.)

PRCELA, don LUKA

crkva02_120.jpg
"Ante Pavelić je bio dobar Hrvat. Zahvaljujući njemu, danas imamo državu." (1997.) "Hrvati su dugo živjeli u neznanju i dugo morali čekati na priznanje Hrvatske. Srećom je bilo ljudi, kao što su Poglavnik Ante Pavelić i predsjednik Franjo Tuđman, koji su se i dalje borili." (1997.) "Pitam se je li slučajno da je Poglavnik Ante Pavelić preminuo 28. prosinca, na Blagdan nevine dječice?" (1999.) "Ante Pavelić jest pobjegao i to mu mnogi nisu oprostili, ali kako smo vidjeli iz današnjeg Evanđelja i Isus je pobjegao u Egipat. Tako je učinio i naš Poglavnik, jer bi mu inače glava završila na panju." (2001.)

Luka Prcela splitski je dominikanac koji se, kao što ste mogli shvatiti iz ovih citata, poput Vjekoslava Lasića, proslavio služenjem misa zadušnica za ustaškog zločinca Antu Pavelića.

PRIMORAC, don PAVLE

Jedna je od najnovijih publicističkih zvijezda Katoličke crkve i uglavnom se oglašava u Fokusu: nimalo originalno, opsesivno je vezan za tri teme – Tuđmana, medije, homoseksualce. "Problem je u tome što će se pojedine snage u Hrvatskoj koje još uvijek govore o "tzv. Domovinskom ratu", koje Hrvatsku, jer je general Gotovina uhvaćen, proglašavaju "pristojnom zemljom", koje devedesete godine nazivaju mračnima, još više dići svoj glas. To je jedan od dokaza da ova Hrvatska u kojoj živimo ima u sebi jednu snažnu Antihrvatsku, i da će doći vrijeme kada će autentična tuđmanovska Hrvatska provesti jedno vrijeme u političkim, duhovnim i intelektualnim 'katakombama'. U to vrijeme će Antihrvatska divljati u politici koja će se prikazivati kao hrvatska politika, u medijima, u izričajima javnih osoba antihrvatskog usmjerenja." (2006.) "Jedan sveučilišni profesor s kojim sam razgovarao ovih dana postavio je tezu kako bi mnogi novinari ljevičarskoga opredjeljenja, koji sada napadaju Miloševića, zbog svoje patologije možda bili gori od njega da su na njegovu mjestu." (2006.) "Aktivisti homo-svijeta uvjereni su da Crkva s njima polemizira o homoseksualnosti, kako bi pokušali uvećati svoj društveni značaj. Ali grdno su se prevarili. Crkva o tom pitanju ni s kim ne polemizira. Crkva, po ustima biskupa, izrekne svoju riječ i ni s kim ne vodi raspravu, jer je to proročka riječ." (2006.)

REBIĆ, ADALBERT

"Ljudi u koloni djeluju normalno, djeca se smiju i vesela su." (O srpskim izbjeglicama, kolovoz 1995.) "U Hrvatskoj je tisak preslobodan." (1996.) "Ne pristoji se svećeniku o svome narodu davati izjave koje mogu vjernike laike dovesti u sumnju voli li takav svećenik svoj narod i radi li za dobro svog naroda ili za neke druge ciljeve." (2002.) "Neki muškarci bi htjeli biti žene, a neke žene bi htjele biti muškarci. Rađa se novi grijeh - homoseksualnost i lezbijstvo kao sasvim normalna stvar! Javno se ti nenormalni udružuju i traže od društva sva prava za sebe kao da je to sasvim normalna ljudska pojava. Užas!" (2004.) "Ulaskom u europske integracije može doći do erozije nekih vrijednosti koje sada Hrvatska još ima, za razliku od mnogih moćnih i bogatih europskih naroda." (2004.) "Homoseksualnost ili istospolna privlačnost je nered u prirodi." (2005.)

Adalbert Rebić inače je jedan od najboljih poznavatelja Biblije u Hrvatskoj, profesor je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, ugledan je prevoditelj, a tokom devedesetih godina bio je ministar bez portfelja i šef Vladina Ureda za prognanike i izbjeglice. Iz tog doba (1994.) sjećamo se i ove njegove legendarne izjave: "Ja u posljednje tri godine mnogo putujem i stalno sam po hotelima, pa razumijem prognanike koji se nalaze u hotelskom smještaju".

SRAKIĆ, msgr. MARIN

crkva03_byo_120.jpg
Godine 2006. ime đakovačko-srijemskog biskupa našlo se na popisu grupe akademika i biskupa što su javno apelirali za Glavaševu obranu sa slobode. Prije toga, Srakić, što je biskupom postao 1997., bavio se veličanjem Tuđmana i HDZ-ove politike, te tihim i upornim proganjanjem Feralova kolumnista, danas pokojnog, don Luke Vincetića. "Predsjednik Tuđman udario je temelje mladoj hrvatskoj državi za koju je treće tisućljeće počelo deset godina ranije", izjavio je u povodu vrhovnikove smrti, a o temi bračnih rastava godine 2004. kazao je ovako: "Crkva nikada neće prihvatiti rastavu kao nešto što je normalno". Za Veliku Gospu 2005. pozabavio se medijima: "Nekima kao da je cilj sijući nepovjerenje, prekrajajući prošlost, izmišljajući slučajeve širiti žalost i gorčinu. Prema njima heroji postaju kriminalci, branitelji agresori, kleveta se zakonski proglašava dopuštenom i nekažnjivom. Ne zna se više što je istina, a što laž, što pravda, a što nepravda. Narodna prošlost i sadašnjost postaju nepregledna crna kronika, koja u mnogima izaziva žalost, nepovjerenje, tjeskobu, mučninu, nesigurnost, time se ruši nada".

Prošle godine opet nije odolio da se obrecne na medije ("veliki zmaj ognjeni" smjestio se u novine pa širi Zlo), a usput je zazvao prokletstvo na nevjernike, brakolomce, homoseksualce i lake žene.

URSIĆ, don ANDRO

Svojih pet minuta slave ovih je dana dočekao i supetarski župnik don Andro: u župnom glasilu Mozaik, čiji je glavni urednik, objelodanio je vlastita razmišljanja o homoseksualizmu. "Oni se spajaju neprirodno i agresivno. Dva vijka ne mogu se spojiti, dva čavla ne mogu ući jedan u drugi", veli svećenik i precizira da "homoseksualci pokušavaju penis pretvoriti u svrdlo i na svome partneru proširiti rupu tamo gdje izlazi izmet". Međusobno masturbiranje okarakterizirao je "pucnjima u prazno". Tekst je zatim i pojasnio u izjavi danoj Slobodnoj Dalmaciji: "Naša civilizacija favorizira i potiče njihovu kulturu, omogućava im se ženidba i kojekakve parade, a samim time se i potiče homoseksualnost. Umjesto toga, djeca se od malih nogu moraju usmjeravati da se formiraju u skladu sa svojim spolom: kako je u tehničkom pogledu vijak namijenjen za maticu, tako je i muško spolovilo usmjereno, po Božjem i prirodnom zakonu, prema ženskom središtu".

VUCO, don LUKA

"NDH je bila u svijesti ljudi važan činilac oslobođenja od velikosrpskog jarma. Oni učeniji su držali do takve države kao sredstva borbe protiv bezbožnog komunizma." (2002.) "Titu je bilo do antifašizma koliko do lanjskog snijega." (2002.) "Onaj koji u Domovinskom ratu nije sudjelovao niti je izgubio najdraže nije u stanju objektivno suditi o događajima iz toga vremena, posebno ako sa svim detaljima nije upoznat." (2002.) "Zaboravimo fašizam i antifašizam kad se već ne možemo složiti koji je više ili manje bio za nas poguban." (2003.)

Kaštelanski župnik briljirao je i dok je u drugoj polovici devedesetih imao stalnu kolumnu u Jutarnjem listu, no njegovi su tekstovi na nacionalnom radikalizmu i katoličkom fundamentalizmu dobili tek kad se počeo oglašavati neredovito i u različitim novinama.

ŽUPAN, msgr. VALTER

"Komunistički zločini koje je počinio Tito strašni su kao i Hitlerovi. Statistike pokazuju da je komunizam urodio sa 100 milijuna mrtvih, Hitler sa 20,900.000 mrtvih. Riječ je o ljudima, a ne brojkama. Ni Tito nije daleko od toga sa 1,129.000 mrtvih." Tako je krčki biskup Valter Župan zborio na blagdan Velike Gospe u katedrali Uznesenja Marijina. Dok se nije odao pokušajima izjednačavanja ličnosti koje je skandalozno uopće spominjati u istom (zločinačkom) kontekstu, krčki biskup i predsjednik Vijeća za obitelj Biskupske konferencije uglavnom se oglašavao u povodu seksualne tematike, a ostala je zapamćena njegova izjava iz 2004. godine: "Treba promijeniti navike ponašanja, a ne poticati da se proširi upotreba prezervativa... Imamo primjer Ugande, gdje se zaraza AIDS-om smanjila zbog promjene ponašanja i navika. Veća prodaja kondoma povećava prisutnost HIV-a".

________________________________
Copyright © 1993 - 2007 Feral Tribune. All rights reserved.

< < Back to VSego's Phun / Povratak na VSegine kajgodarije