Search
 
 
  Engleski
 
 
 
Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Forum@Degiorgi - uvodna riječ

Dobrodošli na stranice Forum@Degiorgi!

Forum je zamišljen kao mjesto za virtualne kontakte, prvenstveno studenata, asistenata i nastavnika Matematičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Naravno, i svi ostali zainteresirani su pozvani da nam se pridruže.

Forum je odgovoran Matematičkom odsjeku, ali nije službeno glasilo Fakulteta. Iza postova stoje (uglavnom anonimni) pojedinci.

Kao dio akademske zajednice, prihvaćamo odgovarajući način ophođenja. Premda bismo u nekim situacijama bili spremni prijeći preko manjih zastranjivanja, iz obzira prema ugledu Fakulteta to ne smijemo. Stoga posebno naglašavamo sljedeća pravila ponašanja, koja ne isključuju ostala:

 • Izazivanje svađa, te vrijeđanje, klevetanje, tračanje, psovanje (u bilo kojem obliku!) i sl. je zabranjeno. Ako objavljujete neprovjerene informacije, to obavezno i naznačite.
 • Tekstovi moraju biti u granicama dobrog ukusa i u skladu s važećim zakonima Republike Hrvatske.
  Ovo podrazumijeva i zabranu svih ilegalnih aktivnosti, poput razmjene piratskih sadržaja, (foto)kopija autoriziranih djela, dogovaranj i traženja varanja na ispitima, kupoprodaju mjesta u domovima i sl.
 • Komercijalni i drugi oglasi i reklame (uključivo razne referalne linkove i sl. oblike promocije) nevezani uz akademsku sredinu su zabranjeni. Više možete pročitati u pravilima oglasnog podforuma.
  Posebno, zabranjeno je traženje i ponuda instrukcija. Nastavno osoblje Odsjeka redovito održava konzultacije, a iz većine kolegija postoje i demonstratori. Zato smatramo da instrukcije nisu potrebne, a takvi oglasi su se u više navrata pokazali kao maska za ugovaranje ispitnih prijevara (obično izvan Odsjeka).
 • Bilo kakav oblik lažnog predstavljanja je zabranjen. Posebno, lažno izdavanje za administratora ili moderatora rezultirat ce ukidanjem accounta i prijavom odgovarajućoj Abuse slubi.
 • Podrazumijeva se poštivanje Forum etiquettea, što znači da treba topice otvarati u ispravnim kategorijama, postove pisati (gramatički i pravopisno) što ispravnije, prije otvaranja novog topica treba potražiti postoji li već neki na istu temu, treba izbjegavati off-topic, pisanje VELIKIM SLOVIMA, odgovaranje na provokacije (neprimjereno ponašanje se prijavljuje moderatorima i onda to oni rješavaju). Također se podrazumijeva i izbjegavanje reaktivacije prastarih topica, osim ako je to stvarno potrebno.
  Posebno, višestruko postanje iste/slične teme ili posta (tzv. cross-posting) sankcionirat će se brisanjem spornih tema/postova, a može rezultirati i zabranom pristupa Forumu za prekršitelje.
 • Psovanje (žargonizmi, vrijeđanje i sl.) je krajnje nepoželjno (čit. nije dozvoljeno)
 • Svaki korisnik smije otvoriti i koristiti najviše jedan korisnički račun (account). Ukoliko imate problema sa svojim starim accountom, nemojte otvarati novi nego se obratite administratorima za pomoć. Također, ako smatrate da postoji jako opravdani razlog za korištenje dodatnog accounta, obratite se administratorima za dozvolu.

Ozbiljni prekršaji mogu rezultirati sankcijama na Forumu (recimo, isključivanjem korisnika iz rada Foruma), ali i daljnjim koracima koje odluče poduzeti administratori, Odsjek, Fakultet ili Sveučilište, unutar, pa čak i izvan akademske zajednice. Ovo nije samo "šuplja prijetnja". U prošlosti smo imali nekoliko uspješnih prijava, uključujući i dvije prijave nadležnoj policijskoj postaji.

Korištenjem Foruma pristajete na sva pravila koja se nalaze na ovoj stranici.

Preporučljivo je da svaki korisnik otvori svoj account ovdje (pazite na anti-spam pitanje -- malo je nestandardno složeno), jer to olakšava praćenje Foruma (teško je pratiti raspravu više različitih gostiju), te pruža dodatne usluge dostupne samo registriranim korisnicima. Ipak, do daljnjega, registriranje neće biti obavezno.

Registrirani korisnici se mogu ulogirati ovdje:

  Korisničko ime: Šifra:
  Automatska prijava prilikom idućeg posjeta
  Ako ste uključili automatsku prijavu, ubuduće krećite od ove stranice.
  Ako ste zaboravili svoju šifru, kliknite ovdje.

Još nekoliko savjeta za ugodnije korištenje Foruma:

 • Odvojite nekoliko minuta i pročitajte upute za preglednije pisanje poruka, jer Vam to značajno povećava šanse da dobijete odgovor na postavljena pitanja.
 • Poruke pišite tehnički ispravno. Prilikom korištenja "smajlija" i, pogotovo, citiranja tuđih postova, prvo provjerite izgled poslane poruke funkcijom Preview, pa tek onda, ako je sve u redu, pošaljite poruku.
 • Prije postavljanja pitanja pokušajte naći (funkcijom Search) je li to pitanje već postavljeno i na njega eventualno odgovoreno.
  Dodatne informacije o pojedinim kolegijima možete pronaći na stranici Podrška za neke kolegije u okviru službenih stranica Odsjeka.
 • Molimo korisnike da izbjegavaju slanje postova samo zbog povećanja rankova ili tako nečega; za privatne rasprave postoje privatne poruke, e-mail, Skype, ICQ, Faceboog, GoogleTalk, Twitter,...

Administratori i moderatori će se voditi prema ovim pravilima, ali će djelovati prema vlastitoj savjesti!

Molimo vas da sve pritužbe (a i pohvale i prijedloge) javite tzv. "private messageovima" nekom od administratora ili mailom na adresu forum@degiorgi.math.hr.

Forum je podijeljen na nekoliko kategorija. Možete izabrati samo dio ili cijeli Forum. U oba slučaja su dostupni svi sadržaji, samo što u prvom slučaju nisu odmah vidljivi (to olakšava pregledavanje za one koje zanima samo neka kategorija).

Ugodno Forumašenje želi Vam

osoblje Foruma

Sve kategorije
 
Uvod i najave + International
Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika
Kolegiji 1. godine, nastavnički studiji
Kolegiji 2. godine
Kolegiji 3. godine
Kolegiji diplomskih i starih studija
Kolegiji siročići (oni koji nemaju svoj podforum)
Studenti
Ostalo - ozbiljno
Ostalo - opušteno


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
HR (Cro) by Ančica Sečan