Search
 
 
  Engleski
 
 
 
Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Savjeti brucošima
Idite na 1, 2  Sljedeće
Moja sarma
 
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Zenon
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 09. 09. 2011. (19:14:43)
Postovi: (2B1)16
Sarma: -
Lokacija: [tex]\pm\infty[/tex]

PostPostano: 11:10 ned, 2. 9. 2012    Naslov: Savjeti brucošima Citirajte i odgovorite

Evo par stvari koje nisam čuo na početku studiranja, a volio bih da jesam.

Za početak objasnimo dva pojma:

Konzultacije (opisno):
Profesori i asistenti imaju termine konzultacija u kojima vi možete doći u njihove urede i pitati što vam nije jasno vezano uz sam kolegij, profesore za sadržaj predavanja (teorija), a asistente za sadržaj vježbi (zadatke). Naravno, možete pitati i nešto općenitije stvari vezane uz svijet matematike (been there, done that). Konzultacije su dobra prilika za "jedan na jedan", tj. točno, kratko i jasno razriješiti nedoumice. Konzultacije nisu obavezne.
Par savjeta za konzultacije pogledati dolje.

Demonstrature (opisno):
Neki studenti više godine koji su s izvrsnim uspjehom položili kolegij (ili recimo prvi semestar 4, drugi 5) imaju termine demonstratura na kojima ih možete pitati sve vezano uz kolegij, od nejasnoća oko sadržaja predavanja, do zadataka s vježbi, starih kolokvija i domaćih zadaća. Demonstrature nisu obavezne. Atmosfera na demonstraturama je opuštenija, a često je lakše neke stvari pitati studente koji su vaših godina nego profesora ili asistenta. Demonstrature su zapravo (za vas) besplatna zamjena za instrukcije i dobra prilika upoznati studente koji će vam moći dati savjet i oko drugih stvari, nevezanih uz kolegij.
Par savjeta za demonstrature pogledati dolje.

[b]Forum[/b]

[url=http://degiorgi.math.hr/forum/]Pravila ponašanja[/url] obavezno poštivati.
Preporuča se i [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewforum.php?f=9]”Obvezatno štivo”[/url] u kojem je objašnjeno kako preglednije pisati poruke i kako pisati matematičke izraze na forumu, što vam je veoma korisno (ne samo za korištenje foruma nego i recimo za budući diplomski rad).
Također, korisno je na forumu koristiti tražilicu kako ne biste postavljali pitanja koja su već postavljena i na koja je dan odgovor.

[b]Konzultacije[/b]

Iako najava mailom kod većine nije obavezna, dobro je poslati mail s pristojnim pitanjem smijete li doći na konzultacije. Zna se dogoditi da profesor/asistent baš taj dan ima bilo kakvih obaveza (npr. zamjenjuje drugog profesora/asistenta) ili, recimo ako su konzultacije od 10 do 12 sati, da vam kaže da dođete u 11:30, jer već ima dosta najavljenih i ne može vas primiti ranije.

Ne bojte se ići na konzultacije kod asistenata ili profesora. Za asistente to nije slučaj, ali dosta studenata se boji/stidi ići na konzultacije kod profesora za što nema |nikakvog| razloga. Profesori “znaju sve” i ne samo da odgovore na svako pitanje, nego vam daju savjet u kojoj literaturi je to detaljnije objašnjeno, kažu vam biste li trebali pričekati prije nego što krenete učiti nešto “naprednije”, posude vam korisne časopise za koje ne biste znali ni da postoje, itd. Puno praktičnih i korisnih savjeta uz samo objašnjenje gradiva. Osobno sam bio na jednim konzultacijama iz Programiranja 2 kod prof. Singera i dvojima iz Matematičke analize 2 kod prof. Šikića i kao što vidite živ sam.

[b]100 ljudi, 100 ćudi[/b]

Kako svugdje, tako i na našem fakultetu ima svakakvih ljudi. Naslušat ćete se svakakvih gluposti i neistina. Primjeri (kojima ću usput razjasniti što i kako):
1. Prof. Pažanin ne pita, samo upiše ocjenu.
To su, naravno, gluposti. Kako je izgledao moj usmeni (za ocjenu 4):
Izvedite Hornerovu shemu.
Koji je stupanj ostatka?
Po kojem teoremu to vrijedi?
Biste li mi znali dokazati jedinstvenost u tom teoremu?

Dakle, najnormalniji usmeni ispit.

2. Prof. Perše pita samo definicije.
Također gluposti. Usmeni ja zapravo zanimljiv jer, u mom slučaju, prvo me je prof. pitao par pitanja da vidi znam li definicije i RAZUMIJEM LI IH, a onda me pitanjima navodio na teorem kojeg je želio da DOKAŽEM. Nije dovoljno samo naučiti definicije, a za višu ocjenu nije dovoljno ni samo nabubati teoreme i dokaze na pamet, jer prof. traži da i povežete neke stvari (ništa strašno, ne strahujte sada), kako biste i očekivali s obzirom da studirate MATEMATIKU.

3. Plašenje o abnormalnoj težini Programiranja 1 i 2 za one koji nisu imali programiranje u srednjoj
Osobno sam imao programiranje u srednjoj školi (do petlji, dakle skoro ništa) pa ne mogu to govoriti iz svog iskustva, ali da je položivo, je. Ne samo da je položivo, nego ne vidim razlog zbog kojeg ne biste imali ocjenu 5 ako redovito pohađate predavanja i vježbe, radeći također redovito i uz pomoć foruma/demonstratura/konzultacija postupno rješavate nejasnoće.

Nevezano uz samo Programiranje, studenti dosta lažu o težini i ostalih kolegija. Vjerojatno da svoj neuspjeh opravdaju sebi i drugima, ili pak da za težak kolegij iz kojeg imaju 4-5 kažu da je lagan kako bi ispali pametniji nego što zaista jesu, stvarno ne znam, ali činjenica da lažu stoji. Moj savjet je da pitate ovdje na forumu (ako tu budu lagali, ima onih koji će to primjetiti) ili nekoga koga smatrate objektivnim i iskrenim.

[b]Sve priče koje čujete na faksu dobro je provjeriti, a najgore što možete učiniti je iste sekunde povjerovati u njih.[/b]

[b]Praktikumi i printanje u praktikumima[/b]

Ukratko, praktikumi su one predavaonice u kojima su računala. Ukoliko u tom trenutku nema nastave u tom praktikumu, možete slobodno ući, surfati po Internetu, učiti i ostalo. Kako neki tamo stvarno i uče, praksa je takva da i u praktikumima bude tišina.
Nadalje, imate pravo besplatno printati 20 listova dnevno u praktikumima. Pitate tko je demos (ako vam nije očito) i njemu kažete što želite. Stvarno je korisno isprintati stare kolokvije, zadaće, djelove skripte za predavanja, itd. Imate pravo, iskoristite ga.

[b]Pisanje na satu i praćenje nastave[/b]

Naočigled naivan savjet, ali vjerujte da nije. Sve što asistent/profesor na ploči piše pišite i vi. Zna se dogoditi da se na ploči pojavi nešto vama dobro poznato i pomislite da to ne trebate pisati, a onda kada učite kasnije pitate se "otkud njemu/njoj ovo?". Ne samo da pišete sve što je na ploči, dosta je korisno i zapisivati stvari koje čujete i nisu zapisane, a smatrate ih korisnima za vaše razumjevanje. Definitivno će vam koristiti kasnije, a naročito onima koji kreću učiti u najkasnijem mogućem razdoblju (dakle većini :D).
Redovito pohađanje predavanja i vježbi bez praćenja istog je besmisleno. Jako je bitno biti aktivan na nastavi, ne samo što vam to smanji vrijeme potrebno da to naučite i usvojite kod kuće, nego se može dogoditi da vam nešto s predavanja nije jasno, a niste pratili, uočili to pa pitali, a 3 dana prije kolokvija/usmenog ispita može biti prekasno za razrješavanje nekakvih nejasnoća.
Posebno isticanje ovog zvuči blesavo, ali zapravo mnogi studenti to "ne uspjevaju" to činiti.

[b]Naša menza[/b]

Naša menza, ona najbliža našem faksu, kod PMF - Kemije je skuplja. Sada ne znam hoću li precizno objasniti zašto, ali mislim da je to zato što nije državna nego privatna, pa nisu oslobođeni poreza (što menze u Studentskom centru i studentskim domovima jesu) i više ćete morati platiti kako novcima, tako i subvencijom s iksice.
Brucošima se često dogodi da kada tek krenu misle kako je jeftina, a zapravo ne vide kako im subvencija ode u bunar. Ne kažem da ne treba jesti u njoj (osobno masovno kupujem slatkiše ondje), ali ne preporučam ni redovito gostovanje.

[b]Naša skriptarnica[/b]

Za razliku od naše menze pri usporedbi s ostalima, skriptarnica nije nužno skuplja, ali ne mogu ni reći jeftinija. Primjerice, printanje jedne skripte i njeno uvezivanje me je koštalo 2 kune jeftinije nego što bi me koštalo u fotokopiraonici prije faksa, ali najobičnija nepopunjena potvrda isprintana na jednu stranicu (dakle ne ni cijeli list) košta 1 kunu. Ako pak tu potvrdu donesete na USB-u i tražite da vam ju s njega i isprintaju, platit ćete normalniju cijenu, <50 lipa. Nadalje, bilježnice, olovke, košuljice i ostale "picaboce" preporučam kupiti negdje drugdje, jer je ovdje, primjerice, bilježnica A4 formata s tvrdim koricama 16 kuna, dok negdje drugdje možete za te iste novce kupiti 2-4 takve bilježnice, ovisno o kvaliteti istih. Možda najbitnija stvar za napomenuti ovdje je da kada vam "čiko" kopira, bilo bi dobro pitati koliko se plaća po stranici, jer iz vlastitog iskustva i iskustava prijatelja, cijene baš nisu "ujednačene".

[b]Rješavanje starih kolokvija[/b]

Rješavanje starih kolokvija je, uz sve ostalo, vrlo koristan način vježbanja za kolokvije. Moj savjet je da krenete rješavati od najstarijih prema najnovijima. U večini slučajeva kolokviji su svake godine malo teži, pa je iz tog razloga bolje raditi starije, a tek onda novije, kako bi razumijevanje išlo prirodno i postepeno. Ako riješite "teške" nove (uz pomoć foruma i ostalog), onda vam "lagani" stari i neće biti neka vježba.
Nadalje, kolokviji prošle i pretprošle godine su najsličniji onome što vas čeka, pa preporučam da te kolokvije ostavite za kraj i uz sav trud pokušate samostalno rješiti.
Programi i asistenti se mijenjaju pa, ako naiđete na zadatak za kojeg vam se čini da ne spada u ono što ste učili, možda ste u pravu i ostavite ga za kasnije, nakon što provjerite pripada li stvarno gradivu kojeg ste učili.
Prije samog rješavanja kolokvija preporučam DETALJNO prolaženje sadržaja vježbi.
Učenje sadržaja predavanja i vježbi, rješavanje zadaća i starih kolokvija na prvoj godini dovoljna je priprema za kolokvije, iako bih svejedno preporučio rješavanje zadataka iz neke skripte. Tek onda dobijete širu sliku onoga što radite i prirodno upotpunjenje istog.

[b]Demonstrature[/b]

Zadnja dva tjedna prije samih kolokvija na demonstraturama budu (neprevelike) gužve i 97% - 100% vremena se rješavaju stari kolokviji (ne po demonstratorovom izboru već po izboru studenata) i tada (zbog velikog broja studenata) možda nećete imati priliku dobiti sve odgovore koje želite, a pogotovo ako imate zadatak koji nije u kolokviju. Na svim trojima do četvorima demonstraturama, koliko ćete ih imati tjedno, rješavat će se isti zadaci iz kolokvija proteklih godina. Zbog toga preporučam da se uči redovito i dolazi na demonstrature prvom prilikom.

[b]Upozorenje za usmene ispite[/b]

Redovito učenje za usmene ispite je možda i najbitnije za polaganje kolegija. Nakon drugih kolokvija slijede usmeni ispiti, a zna se dogoditi i da su "u pola" kolokvijskih tjedana. Primjerice, naši kolokviji su bili ponedjeljak, petak, ponedjeljak, petak, dakle kroz dva tjedna. Prvi tjedan u ponedjeljak smo pisali kolokvij iz Matematičke analize i već idući tjedan (uključujući ponedjeljak i petak) su bili usmeni iz Matematičke analize.
Mnogi od nas su bili u zabludi da će usmeni ispiti biti kada svi kolokviji budu gotovi.

[b]Odgađanje usmenih ispita[/b]

Dobro je znati da i nešto ovakvo postoji. Dakle, usmeni ispiti se mogu odgoditi u dogovoru s profesorom. Za zamolbu za odgađanje (naravno) trebate imati dobar razlog. Primjerice, kada su nam se preklapali usmeni ispiti iz Linearne algebre i Matematičke analize, zamolili smo prof. Peršea da nam odgodi i učinio je to. Moj prijatelj u drugom semestru u istoj situaciji zamolio je prof. Šikića i želja mu je također bila uslišena.

[b]Usmeni kod prof. Šikića[/b]

Vjerovali ili ne, oko ovoga ćete se naslušati puno gluposti i zbog istih ćete vjerojatno imati jako veliku tremu pred sam usmeni čak i ako ste naučili. Uopće ne želim prolaziti kroz sve što sam čuo, najbolje da vam odmah kažem kako to uistinu izgleda:
1. pitanje: U slučaju malog broja bodova profesor najčešće krene s definicijom i lakšim teoremom za dokazati. Teoreme je potrebno precizno znati iskazati i dokazati. Također je potrebno paziti što pričate, na što će vas upozoriti i sam profesor. U slučaju odgovora za višu ocjenu profesor može (a i ne mora, događalo se da ne učini tako) odmah krenuti s težim pitanjem/teoremom. U svakom slučaju, ukoliko prvo pitanje ne znate, usmeni završava i niste ga (taj put) prošli.
Ovo sada zvuči kao jako strašan i strog princip, ali nije jer prvo pitanje je uvijek nešto što stvarno trebate znati.
Ako jeste odgovorili, prolaz vam nije siguran, ali ste na jako dobrom putu.
Profesor ustupi dovoljno vremena da se razmisli, ne očekuje svaki odgovor "kao iz topa".
Gore sam rekao kako je moguće u slučaju nekakvih preklapanja ispita odgoditi usmeni ispit. Ako možete birati, preporučam da odgodite ono drugo, a ne ovaj usmeni ;)

Bitna stvar koja je prešućena i generaciji prije i mojoj generaciji (pa ovim postupkom stajem na kraj tom sebičnom apsurdu) je ta da profesor pita neprekidnost svih elementarnih funkcija, čak ako ih i nije dokazao. Primjerice, mene je pitao neprekidnost drugog korijena u nuli (bit će vam jasnije krajem semestra) što nije dokazao mojoj generaciji, prethodnoj je. Sve te dokaze možete pronaći u skripti prof. Guljaša iako želim napomenuti da je bolje, što se tiče neprekidnosti drugog korijena u nuli, prezentirati dokaz kojeg ću napisati na forumu, a za neprekidnost arcus sinusa u [tex]\pm 1[/tex] napraviti analogno tom dokazu.

Zaključak: Kao i u gore navedenim primjerima, NAJNORMALNIJI usmeni ispit na kojem se traži znanje i razumijevanje, a studenti pričaju svašta, pa sam bio prisiljen pisati svašta kako bih vam pokušao dokazati da to stvarno i je. Nadam se da sam uspio.

[b]Posuđivanje iz naše knjižnice[/b]

Ako želite posuditi knjigu iz naše knjižnice koja je već posuđena, dobro je pitati knjižnjičarku je li knjigu posudio student ili profesor zato što profesori mogu posuditi knjigu na "neodređeno". U tom slučaju najbolje je poslati profesoru mail ili otići na konzultacije i pitati hoće li vam posuditi knjigu. Dakle, nije preporučljivo samo čekati da se knjiga ponovno pojavi u knjižnici jer možda nećete dočekati.

[b]Samostalno vježbanje[/b]

Još jedan na prvi pogled naivan savjet, ali nije. Iako naš fakultet nudi veliki izbor pomagala (forum/konzultacije/demonstrature), jako je bitno puno zadataka samostalno riješiti, od početka do kraja. Ako gotovo ništa niste samostalno uspjeli rješiti kod kuće, onda je blesavo očekivati da ćete isto to napraviti na kolokviju u samo 2 sata sjedeći u stresnijem okruženju nego u vlastitoj sobi. Korisnije je provesti 2 sata piljeći u zadatak i ne riješiti ga, nego nakon 15-minutnog pokušaja postaviti zadatak na forum, odnijeti ga demonstratoru/asistentu ili pogledati od kolege koji je već riješio.

[b]Domski Internet za Linux Ubuntu[/b]

Nije potrebno installirati nikakve programe.
Edit Connections -> Add (new connection) -> Nazvati po volji.
Ne dirati ništa osim taba 802.1x security. U njemu treba odabrati [i]Authentication Tunneled TLS[/i] i [i]Inner authentication PAP[/i]. Za username i password unosite podatke koje ste dobili u računskom centru oblika nesto.math@pmf.hr. Ostalo ne dirate.
Hvala kolegi Borgcube na uputama.

[b]Studentski nemar[/b]

Galama na hodniku nakon kolokvija:
Običaj studenata nakon napisanog kolokvija je izaći van na hodnik i s drugim kolegama raspravljati o istom, ometajući pritom kolege koji još pišu. Molimo vas da to imate u vidu i da drugima obezbjedite uvjete kakve ste i sami imali. Svi imaju jednaka prava i nije pošteno (štoviše, vrlo je bezobrazno i sebično) ako im ih vi iz nekog razloga uskratite.

Predavaonice:
Molim vas da ne ljepite žvakaće gume ispod stolova i stolica, ne ostavljate nikakvo smeće iza sebe ili nešto prosuto (čips, kava, itd.). Slučajevi takvog ponašanja su rijetki, ali ipak postoje. Nalazite se u civiliziranoj akademskoj ustanovi i u ime svih takvih molim vas da se tako i ponašate.

[b]Korisni linkovi[/b]

[url=http://www.math.pmf.unizg.hr/Default.aspx?sec=453]Termini kolokvija[/url]
[url=http://www.math.pmf.unizg.hr/Default.aspx?sec=458]Konzultacije i satnica[/url]
[url=http://www.math.pmf.unizg.hr/Default.aspx?sec=307]Podrška za neke kolegije[/url]
[url=http://web.math.pmf.unizg.hr/~vsego/emails.php?]Email adrese profesora i asistenata[/url]
[url=http://degiorgi.math.hr/forum/images/posts/plan_MO.jpg]Plan (mapa, karta) matematičkog odsjeka[/url]
[url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=7168]Dojmovi[/url] s usmenog prof. Šikića (Matematička analiza)
[url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=7248]Dojmovi[/url] s usmenog prof. Guljaša (Matematička analiza)
[url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=8867]Dojmovi[/url] s usmenog prof. Bakića (Linearna algebra)
[url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?p=174181#174181]Rješenja[/url] nekih kolokvija iz Matematičke analize 1
[url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=5757]Topic[/url] za pitanja o [tex]\LaTeX[/tex]-u
[url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?p=174353#174353]Savjet[/url] o pohađanju tjelesno zdravstvene kulture
Evo par stvari koje nisam čuo na početku studiranja, a volio bih da jesam.

Za početak objasnimo dva pojma:

Konzultacije (opisno):
Profesori i asistenti imaju termine konzultacija u kojima vi možete doći u njihove urede i pitati što vam nije jasno vezano uz sam kolegij, profesore za sadržaj predavanja (teorija), a asistente za sadržaj vježbi (zadatke). Naravno, možete pitati i nešto općenitije stvari vezane uz svijet matematike (been there, done that). Konzultacije su dobra prilika za "jedan na jedan", tj. točno, kratko i jasno razriješiti nedoumice. Konzultacije nisu obavezne.
Par savjeta za konzultacije pogledati dolje.

Demonstrature (opisno):
Neki studenti više godine koji su s izvrsnim uspjehom položili kolegij (ili recimo prvi semestar 4, drugi 5) imaju termine demonstratura na kojima ih možete pitati sve vezano uz kolegij, od nejasnoća oko sadržaja predavanja, do zadataka s vježbi, starih kolokvija i domaćih zadaća. Demonstrature nisu obavezne. Atmosfera na demonstraturama je opuštenija, a često je lakše neke stvari pitati studente koji su vaših godina nego profesora ili asistenta. Demonstrature su zapravo (za vas) besplatna zamjena za instrukcije i dobra prilika upoznati studente koji će vam moći dati savjet i oko drugih stvari, nevezanih uz kolegij.
Par savjeta za demonstrature pogledati dolje.

Forum

Pravila ponašanja obavezno poštivati.
Preporuča se i ”Obvezatno štivo” u kojem je objašnjeno kako preglednije pisati poruke i kako pisati matematičke izraze na forumu, što vam je veoma korisno (ne samo za korištenje foruma nego i recimo za budući diplomski rad).
Također, korisno je na forumu koristiti tražilicu kako ne biste postavljali pitanja koja su već postavljena i na koja je dan odgovor.

Konzultacije

Iako najava mailom kod većine nije obavezna, dobro je poslati mail s pristojnim pitanjem smijete li doći na konzultacije. Zna se dogoditi da profesor/asistent baš taj dan ima bilo kakvih obaveza (npr. zamjenjuje drugog profesora/asistenta) ili, recimo ako su konzultacije od 10 do 12 sati, da vam kaže da dođete u 11:30, jer već ima dosta najavljenih i ne može vas primiti ranije.

Ne bojte se ići na konzultacije kod asistenata ili profesora. Za asistente to nije slučaj, ali dosta studenata se boji/stidi ići na konzultacije kod profesora za što nema |nikakvog| razloga. Profesori “znaju sve” i ne samo da odgovore na svako pitanje, nego vam daju savjet u kojoj literaturi je to detaljnije objašnjeno, kažu vam biste li trebali pričekati prije nego što krenete učiti nešto “naprednije”, posude vam korisne časopise za koje ne biste znali ni da postoje, itd. Puno praktičnih i korisnih savjeta uz samo objašnjenje gradiva. Osobno sam bio na jednim konzultacijama iz Programiranja 2 kod prof. Singera i dvojima iz Matematičke analize 2 kod prof. Šikića i kao što vidite živ sam.

100 ljudi, 100 ćudi

Kako svugdje, tako i na našem fakultetu ima svakakvih ljudi. Naslušat ćete se svakakvih gluposti i neistina. Primjeri (kojima ću usput razjasniti što i kako):
1. Prof. Pažanin ne pita, samo upiše ocjenu.
To su, naravno, gluposti. Kako je izgledao moj usmeni (za ocjenu 4):
Izvedite Hornerovu shemu.
Koji je stupanj ostatka?
Po kojem teoremu to vrijedi?
Biste li mi znali dokazati jedinstvenost u tom teoremu?

Dakle, najnormalniji usmeni ispit.

2. Prof. Perše pita samo definicije.
Također gluposti. Usmeni ja zapravo zanimljiv jer, u mom slučaju, prvo me je prof. pitao par pitanja da vidi znam li definicije i RAZUMIJEM LI IH, a onda me pitanjima navodio na teorem kojeg je želio da DOKAŽEM. Nije dovoljno samo naučiti definicije, a za višu ocjenu nije dovoljno ni samo nabubati teoreme i dokaze na pamet, jer prof. traži da i povežete neke stvari (ništa strašno, ne strahujte sada), kako biste i očekivali s obzirom da studirate MATEMATIKU.

3. Plašenje o abnormalnoj težini Programiranja 1 i 2 za one koji nisu imali programiranje u srednjoj
Osobno sam imao programiranje u srednjoj školi (do petlji, dakle skoro ništa) pa ne mogu to govoriti iz svog iskustva, ali da je položivo, je. Ne samo da je položivo, nego ne vidim razlog zbog kojeg ne biste imali ocjenu 5 ako redovito pohađate predavanja i vježbe, radeći također redovito i uz pomoć foruma/demonstratura/konzultacija postupno rješavate nejasnoće.

Nevezano uz samo Programiranje, studenti dosta lažu o težini i ostalih kolegija. Vjerojatno da svoj neuspjeh opravdaju sebi i drugima, ili pak da za težak kolegij iz kojeg imaju 4-5 kažu da je lagan kako bi ispali pametniji nego što zaista jesu, stvarno ne znam, ali činjenica da lažu stoji. Moj savjet je da pitate ovdje na forumu (ako tu budu lagali, ima onih koji će to primjetiti) ili nekoga koga smatrate objektivnim i iskrenim.

Sve priče koje čujete na faksu dobro je provjeriti, a najgore što možete učiniti je iste sekunde povjerovati u njih.

Praktikumi i printanje u praktikumima

Ukratko, praktikumi su one predavaonice u kojima su računala. Ukoliko u tom trenutku nema nastave u tom praktikumu, možete slobodno ući, surfati po Internetu, učiti i ostalo. Kako neki tamo stvarno i uče, praksa je takva da i u praktikumima bude tišina.
Nadalje, imate pravo besplatno printati 20 listova dnevno u praktikumima. Pitate tko je demos (ako vam nije očito) i njemu kažete što želite. Stvarno je korisno isprintati stare kolokvije, zadaće, djelove skripte za predavanja, itd. Imate pravo, iskoristite ga.

Pisanje na satu i praćenje nastave

Naočigled naivan savjet, ali vjerujte da nije. Sve što asistent/profesor na ploči piše pišite i vi. Zna se dogoditi da se na ploči pojavi nešto vama dobro poznato i pomislite da to ne trebate pisati, a onda kada učite kasnije pitate se "otkud njemu/njoj ovo?". Ne samo da pišete sve što je na ploči, dosta je korisno i zapisivati stvari koje čujete i nisu zapisane, a smatrate ih korisnima za vaše razumjevanje. Definitivno će vam koristiti kasnije, a naročito onima koji kreću učiti u najkasnijem mogućem razdoblju (dakle većini Very Happy).
Redovito pohađanje predavanja i vježbi bez praćenja istog je besmisleno. Jako je bitno biti aktivan na nastavi, ne samo što vam to smanji vrijeme potrebno da to naučite i usvojite kod kuće, nego se može dogoditi da vam nešto s predavanja nije jasno, a niste pratili, uočili to pa pitali, a 3 dana prije kolokvija/usmenog ispita može biti prekasno za razrješavanje nekakvih nejasnoća.
Posebno isticanje ovog zvuči blesavo, ali zapravo mnogi studenti to "ne uspjevaju" to činiti.

Naša menza

Naša menza, ona najbliža našem faksu, kod PMF - Kemije je skuplja. Sada ne znam hoću li precizno objasniti zašto, ali mislim da je to zato što nije državna nego privatna, pa nisu oslobođeni poreza (što menze u Studentskom centru i studentskim domovima jesu) i više ćete morati platiti kako novcima, tako i subvencijom s iksice.
Brucošima se često dogodi da kada tek krenu misle kako je jeftina, a zapravo ne vide kako im subvencija ode u bunar. Ne kažem da ne treba jesti u njoj (osobno masovno kupujem slatkiše ondje), ali ne preporučam ni redovito gostovanje.

Naša skriptarnica

Za razliku od naše menze pri usporedbi s ostalima, skriptarnica nije nužno skuplja, ali ne mogu ni reći jeftinija. Primjerice, printanje jedne skripte i njeno uvezivanje me je koštalo 2 kune jeftinije nego što bi me koštalo u fotokopiraonici prije faksa, ali najobičnija nepopunjena potvrda isprintana na jednu stranicu (dakle ne ni cijeli list) košta 1 kunu. Ako pak tu potvrdu donesete na USB-u i tražite da vam ju s njega i isprintaju, platit ćete normalniju cijenu, <50 lipa. Nadalje, bilježnice, olovke, košuljice i ostale "picaboce" preporučam kupiti negdje drugdje, jer je ovdje, primjerice, bilježnica A4 formata s tvrdim koricama 16 kuna, dok negdje drugdje možete za te iste novce kupiti 2-4 takve bilježnice, ovisno o kvaliteti istih. Možda najbitnija stvar za napomenuti ovdje je da kada vam "čiko" kopira, bilo bi dobro pitati koliko se plaća po stranici, jer iz vlastitog iskustva i iskustava prijatelja, cijene baš nisu "ujednačene".

Rješavanje starih kolokvija

Rješavanje starih kolokvija je, uz sve ostalo, vrlo koristan način vježbanja za kolokvije. Moj savjet je da krenete rješavati od najstarijih prema najnovijima. U večini slučajeva kolokviji su svake godine malo teži, pa je iz tog razloga bolje raditi starije, a tek onda novije, kako bi razumijevanje išlo prirodno i postepeno. Ako riješite "teške" nove (uz pomoć foruma i ostalog), onda vam "lagani" stari i neće biti neka vježba.
Nadalje, kolokviji prošle i pretprošle godine su najsličniji onome što vas čeka, pa preporučam da te kolokvije ostavite za kraj i uz sav trud pokušate samostalno rješiti.
Programi i asistenti se mijenjaju pa, ako naiđete na zadatak za kojeg vam se čini da ne spada u ono što ste učili, možda ste u pravu i ostavite ga za kasnije, nakon što provjerite pripada li stvarno gradivu kojeg ste učili.
Prije samog rješavanja kolokvija preporučam DETALJNO prolaženje sadržaja vježbi.
Učenje sadržaja predavanja i vježbi, rješavanje zadaća i starih kolokvija na prvoj godini dovoljna je priprema za kolokvije, iako bih svejedno preporučio rješavanje zadataka iz neke skripte. Tek onda dobijete širu sliku onoga što radite i prirodno upotpunjenje istog.

Demonstrature

Zadnja dva tjedna prije samih kolokvija na demonstraturama budu (neprevelike) gužve i 97% - 100% vremena se rješavaju stari kolokviji (ne po demonstratorovom izboru već po izboru studenata) i tada (zbog velikog broja studenata) možda nećete imati priliku dobiti sve odgovore koje želite, a pogotovo ako imate zadatak koji nije u kolokviju. Na svim trojima do četvorima demonstraturama, koliko ćete ih imati tjedno, rješavat će se isti zadaci iz kolokvija proteklih godina. Zbog toga preporučam da se uči redovito i dolazi na demonstrature prvom prilikom.

Upozorenje za usmene ispite

Redovito učenje za usmene ispite je možda i najbitnije za polaganje kolegija. Nakon drugih kolokvija slijede usmeni ispiti, a zna se dogoditi i da su "u pola" kolokvijskih tjedana. Primjerice, naši kolokviji su bili ponedjeljak, petak, ponedjeljak, petak, dakle kroz dva tjedna. Prvi tjedan u ponedjeljak smo pisali kolokvij iz Matematičke analize i već idući tjedan (uključujući ponedjeljak i petak) su bili usmeni iz Matematičke analize.
Mnogi od nas su bili u zabludi da će usmeni ispiti biti kada svi kolokviji budu gotovi.

Odgađanje usmenih ispita

Dobro je znati da i nešto ovakvo postoji. Dakle, usmeni ispiti se mogu odgoditi u dogovoru s profesorom. Za zamolbu za odgađanje (naravno) trebate imati dobar razlog. Primjerice, kada su nam se preklapali usmeni ispiti iz Linearne algebre i Matematičke analize, zamolili smo prof. Peršea da nam odgodi i učinio je to. Moj prijatelj u drugom semestru u istoj situaciji zamolio je prof. Šikića i želja mu je također bila uslišena.

Usmeni kod prof. Šikića

Vjerovali ili ne, oko ovoga ćete se naslušati puno gluposti i zbog istih ćete vjerojatno imati jako veliku tremu pred sam usmeni čak i ako ste naučili. Uopće ne želim prolaziti kroz sve što sam čuo, najbolje da vam odmah kažem kako to uistinu izgleda:
1. pitanje: U slučaju malog broja bodova profesor najčešće krene s definicijom i lakšim teoremom za dokazati. Teoreme je potrebno precizno znati iskazati i dokazati. Također je potrebno paziti što pričate, na što će vas upozoriti i sam profesor. U slučaju odgovora za višu ocjenu profesor može (a i ne mora, događalo se da ne učini tako) odmah krenuti s težim pitanjem/teoremom. U svakom slučaju, ukoliko prvo pitanje ne znate, usmeni završava i niste ga (taj put) prošli.
Ovo sada zvuči kao jako strašan i strog princip, ali nije jer prvo pitanje je uvijek nešto što stvarno trebate znati.
Ako jeste odgovorili, prolaz vam nije siguran, ali ste na jako dobrom putu.
Profesor ustupi dovoljno vremena da se razmisli, ne očekuje svaki odgovor "kao iz topa".
Gore sam rekao kako je moguće u slučaju nekakvih preklapanja ispita odgoditi usmeni ispit. Ako možete birati, preporučam da odgodite ono drugo, a ne ovaj usmeni Wink

Bitna stvar koja je prešućena i generaciji prije i mojoj generaciji (pa ovim postupkom stajem na kraj tom sebičnom apsurdu) je ta da profesor pita neprekidnost svih elementarnih funkcija, čak ako ih i nije dokazao. Primjerice, mene je pitao neprekidnost drugog korijena u nuli (bit će vam jasnije krajem semestra) što nije dokazao mojoj generaciji, prethodnoj je. Sve te dokaze možete pronaći u skripti prof. Guljaša iako želim napomenuti da je bolje, što se tiče neprekidnosti drugog korijena u nuli, prezentirati dokaz kojeg ću napisati na forumu, a za neprekidnost arcus sinusa u [tex]\pm 1[/tex] napraviti analogno tom dokazu.

Zaključak: Kao i u gore navedenim primjerima, NAJNORMALNIJI usmeni ispit na kojem se traži znanje i razumijevanje, a studenti pričaju svašta, pa sam bio prisiljen pisati svašta kako bih vam pokušao dokazati da to stvarno i je. Nadam se da sam uspio.

Posuđivanje iz naše knjižnice

Ako želite posuditi knjigu iz naše knjižnice koja je već posuđena, dobro je pitati knjižnjičarku je li knjigu posudio student ili profesor zato što profesori mogu posuditi knjigu na "neodređeno". U tom slučaju najbolje je poslati profesoru mail ili otići na konzultacije i pitati hoće li vam posuditi knjigu. Dakle, nije preporučljivo samo čekati da se knjiga ponovno pojavi u knjižnici jer možda nećete dočekati.

Samostalno vježbanje

Još jedan na prvi pogled naivan savjet, ali nije. Iako naš fakultet nudi veliki izbor pomagala (forum/konzultacije/demonstrature), jako je bitno puno zadataka samostalno riješiti, od početka do kraja. Ako gotovo ništa niste samostalno uspjeli rješiti kod kuće, onda je blesavo očekivati da ćete isto to napraviti na kolokviju u samo 2 sata sjedeći u stresnijem okruženju nego u vlastitoj sobi. Korisnije je provesti 2 sata piljeći u zadatak i ne riješiti ga, nego nakon 15-minutnog pokušaja postaviti zadatak na forum, odnijeti ga demonstratoru/asistentu ili pogledati od kolege koji je već riješio.

Domski Internet za Linux Ubuntu

Nije potrebno installirati nikakve programe.
Edit Connections → Add (new connection) → Nazvati po volji.
Ne dirati ništa osim taba 802.1x security. U njemu treba odabrati Authentication Tunneled TLS i Inner authentication PAP. Za username i password unosite podatke koje ste dobili u računskom centru oblika nesto.math@pmf.hr. Ostalo ne dirate.
Hvala kolegi Borgcube na uputama.

Studentski nemar

Galama na hodniku nakon kolokvija:
Običaj studenata nakon napisanog kolokvija je izaći van na hodnik i s drugim kolegama raspravljati o istom, ometajući pritom kolege koji još pišu. Molimo vas da to imate u vidu i da drugima obezbjedite uvjete kakve ste i sami imali. Svi imaju jednaka prava i nije pošteno (štoviše, vrlo je bezobrazno i sebično) ako im ih vi iz nekog razloga uskratite.

Predavaonice:
Molim vas da ne ljepite žvakaće gume ispod stolova i stolica, ne ostavljate nikakvo smeće iza sebe ili nešto prosuto (čips, kava, itd.). Slučajevi takvog ponašanja su rijetki, ali ipak postoje. Nalazite se u civiliziranoj akademskoj ustanovi i u ime svih takvih molim vas da se tako i ponašate.

Korisni linkovi

Termini kolokvija
Konzultacije i satnica
Podrška za neke kolegije
Email adrese profesora i asistenata
Plan (mapa, karta) matematičkog odsjeka
Dojmovi s usmenog prof. Šikića (Matematička analiza)
Dojmovi s usmenog prof. Guljaša (Matematička analiza)
Dojmovi s usmenog prof. Bakića (Linearna algebra)
Rješenja nekih kolokvija iz Matematičke analize 1
Topic za pitanja o [tex]\LaTeX[/tex]-u
Savjet o pohađanju tjelesno zdravstvene kulture



_________________
It's a wonderful, wonderful life!
[tex]\heartsuit \ \mathcal{PMF-MO} \ \heartsuit[/tex]
[tex]\mathbb Z\Sigma\mathbb N\emptyset\mathbb N[/tex]


Zadnja promjena: Zenon; 21:09 uto, 11. 9. 2012; ukupno mijenjano 4 put/a.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
greeneyes
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 13. 09. 2004. (11:44:20)
Postovi: (CD)16
Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
36 = 47 - 11
Lokacija: The water's edge Is where she waits

PostPostano: 20:02 ned, 2. 9. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Svaka cast :worship:

Dodje mi pomalo zao da ove godine ne drzim standardnu nastavu pa da se pozovem na ovo. ;)
Svaka cast I worship thee

Dodje mi pomalo zao da ove godine ne drzim standardnu nastavu pa da se pozovem na ovo. Wink



_________________
Am I so different from you
Now does it scare you that I'm able to discern
What to love and what to burn..
Don't judge what you don't understand..

// Disturbed: Fear
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
insane_raver
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 05. 05. 2009. (21:55:06)
Postovi: (1DB)16
Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
21 = 33 - 12
Lokacija: ZGB

PostPostano: 21:27 ned, 2. 9. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

:karma: :karma: :karma: :karma:

Svaka čast.
karma++ karma++ karma++ karma++

Svaka čast.


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
jackass9
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 19. 09. 2009. (10:23:58)
Postovi: (15D)16
Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
-8 = 13 - 21
Lokacija: pod stolom

PostPostano: 9:51 pon, 3. 9. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Čist OK to izgleda, samo po meni nisi trebao pisati za šikića i peršea...

nit su jedini profesori na faksu, nit su najzahtjevniji...vidjet ćeš kad prođeš još koju godinu kroz faks...

a niti je inženjerski jedini smjer na faksu pa da samo o njemu pišeš...malo općenitije si morao

eto, jedine zamjerke :)
Čist OK to izgleda, samo po meni nisi trebao pisati za šikića i peršea...

nit su jedini profesori na faksu, nit su najzahtjevniji...vidjet ćeš kad prođeš još koju godinu kroz faks...

a niti je inženjerski jedini smjer na faksu pa da samo o njemu pišeš...malo općenitije si morao

eto, jedine zamjerke Smile



_________________
Nema mozga do malog mozga
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Abdomen
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 24. 08. 2012. (10:29:44)
Postovi: (1)16
Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 13:36 pon, 3. 9. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Puno hvala na ovako opširnim savjetima i još više na linku za mapu faxa jer ja sam definitivno osoba s najgorom orijentacijom i pojmom o prostoru na svijetu :D :thankyou:
Puno hvala na ovako opširnim savjetima i još više na linku za mapu faxa jer ja sam definitivno osoba s najgorom orijentacijom i pojmom o prostoru na svijetu Very Happy Thank you


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
nana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 29. 11. 2005. (12:24:35)
Postovi: (2AD)16
Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
95 = 158 - 63

PostPostano: 14:54 pon, 3. 9. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Jos jedan od savjeta za nase brucose je kako uciti matematiku. Dok sam studirala pokusala sam vise metode, ali ovo se pokazalo kao najuspjesnije :D

Na vjezbe i predavanja sam isla skoro 100%. Pisala bih skoro sve sto bi nastavnici govorili, od posalica do dodatnih komentara. Posalice su se pokazala vrlo korisne jer bih se mogla skoro svega prisjetiti sto je bilo taj sat. Znaci, kao sto je kolega Zenon naveo, biljeske s nastave su jako vazne i svakako ne bih preporucila propustanje nastave. Posebno ne prvu godinu :D

E sad kako uciti...
Moja metoda:
Imala sam biljeznice s nastave (vrlo neuredne buduci da je ponekad trebalo biljeziti skoro brzinom svjetlosti ;) ) i biljeznicu/papire za ucenje u koje bi s razumijevanjem prepisala bitne stvari s nastave, nadopunila s dodatnim pojasnjenjima, ponekad i kad se gradivo s visih godina pozivalo na nesto staro i to bi si od prije prepisala i to sve VRLO uredno jer mogu dosta fotografski zapamtiti. Ta biljeznica je bila sveta i iz nje se ucilo :D U njoj bi bili rijeseni gotovo svi dodatni zadaci koje su nastavnici zadali.
Sad kad gledam ovo je zapravo bila amo priprema za ucenje :)

Ucenje....
Imala sam 2 papira jedan s popisom pojmova drugi s popisom naziva teorema/propozicija, dakle samo nazivi.
kada bih ucila pitala bih sama sebe definiciju a zatim pokusala precizno reci (na glas) i pritom objasnjavam svom imaginarnom prijatelju. Za svaku definiciju bih imala barem jedan primjer.
Za teoreme isto. Znat precizno izrec teorem i na glas bi objasnjavala svom prijatelju, a posebno bih zastala kad se u teoremu pozivam na neke dodatne uvjete u teoremu :) Kroz vrijeme je moj prijatelj naucio postavljat podpitanja ;)
Nastojala bih pojmove povezati i grafikonima i strelicama jer kao sto sam rekla fotografije su moj djir :)

Kada bih tako dosla do odredjene razine znanja+sigurnosti nasla bih se sa svojim sparing partnerima pa je bilo unakrsno ispitivanje. Ali pripazit na odabir. Najbolje bi bilo slicnog znanja.

Zadaci se svladaju vjezbom, znaci pokusala bih onaj s vjezbi bez gledanja rjesenja. Ako ne znam gledam rjesenje ako znam onda :sreca: i naravno rijesiti dovoljan br primjera je garancija uspjeha :D


Savjeti prije ispita/kolokvija...
Probudim se dovoljno rano da mi se mozak stigne razbudit. Nekad je to znacilo i u 4, ali nikad ne bih premalo spavala. Uvjerila sam se vise puta da je umoran mozak mnogo veci problem nego onaj koji ne zna dovoljno :D I potrudila bih se uvijek da prije kolokvija rijesim barem 3-4 zadatka cisto da se ufuram i onda steknem sigurnost.


Dragi brucosi sretno vam :)
Jos jedan od savjeta za nase brucose je kako uciti matematiku. Dok sam studirala pokusala sam vise metode, ali ovo se pokazalo kao najuspjesnije Very Happy

Na vjezbe i predavanja sam isla skoro 100%. Pisala bih skoro sve sto bi nastavnici govorili, od posalica do dodatnih komentara. Posalice su se pokazala vrlo korisne jer bih se mogla skoro svega prisjetiti sto je bilo taj sat. Znaci, kao sto je kolega Zenon naveo, biljeske s nastave su jako vazne i svakako ne bih preporucila propustanje nastave. Posebno ne prvu godinu Very Happy

E sad kako uciti...
Moja metoda:
Imala sam biljeznice s nastave (vrlo neuredne buduci da je ponekad trebalo biljeziti skoro brzinom svjetlosti Wink ) i biljeznicu/papire za ucenje u koje bi s razumijevanjem prepisala bitne stvari s nastave, nadopunila s dodatnim pojasnjenjima, ponekad i kad se gradivo s visih godina pozivalo na nesto staro i to bi si od prije prepisala i to sve VRLO uredno jer mogu dosta fotografski zapamtiti. Ta biljeznica je bila sveta i iz nje se ucilo Very Happy U njoj bi bili rijeseni gotovo svi dodatni zadaci koje su nastavnici zadali.
Sad kad gledam ovo je zapravo bila amo priprema za ucenje Smile

Ucenje....
Imala sam 2 papira jedan s popisom pojmova drugi s popisom naziva teorema/propozicija, dakle samo nazivi.
kada bih ucila pitala bih sama sebe definiciju a zatim pokusala precizno reci (na glas) i pritom objasnjavam svom imaginarnom prijatelju. Za svaku definiciju bih imala barem jedan primjer.
Za teoreme isto. Znat precizno izrec teorem i na glas bi objasnjavala svom prijatelju, a posebno bih zastala kad se u teoremu pozivam na neke dodatne uvjete u teoremu Smile Kroz vrijeme je moj prijatelj naucio postavljat podpitanja Wink
Nastojala bih pojmove povezati i grafikonima i strelicama jer kao sto sam rekla fotografije su moj djir Smile

Kada bih tako dosla do odredjene razine znanja+sigurnosti nasla bih se sa svojim sparing partnerima pa je bilo unakrsno ispitivanje. Ali pripazit na odabir. Najbolje bi bilo slicnog znanja.

Zadaci se svladaju vjezbom, znaci pokusala bih onaj s vjezbi bez gledanja rjesenja. Ako ne znam gledam rjesenje ako znam onda Trcim u krug od srece! i naravno rijesiti dovoljan br primjera je garancija uspjeha Very Happy


Savjeti prije ispita/kolokvija...
Probudim se dovoljno rano da mi se mozak stigne razbudit. Nekad je to znacilo i u 4, ali nikad ne bih premalo spavala. Uvjerila sam se vise puta da je umoran mozak mnogo veci problem nego onaj koji ne zna dovoljno Very Happy I potrudila bih se uvijek da prije kolokvija rijesim barem 3-4 zadatka cisto da se ufuram i onda steknem sigurnost.


Dragi brucosi sretno vam Smile



_________________
Kad sam bila mala htjela sam biti statističarka Very Happy
[tex]\omega \in \Omega[/tex] Srce
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
El_Loco
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 26. 05. 2012. (15:25:04)
Postovi: (31)16
Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
14 = 27 - 13

PostPostano: 21:30 pon, 3. 9. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="jackass9"]Čist OK to izgleda, samo po meni nisi trebao pisati za šikića i peršea...

nit su jedini profesori na faksu, nit su najzahtjevniji...vidjet ćeš kad prođeš još koju godinu kroz faks...

a niti je inženjerski jedini smjer na faksu pa da samo o njemu pišeš...malo općenitije si morao

eto, jedine zamjerke :)[/quote]

možda je kolega Zenon pisa samo o tome, jer je jedino to i proša na ovom faksu. da smo bar mi imali takve starije studente.
jackass9 (napisa):
Čist OK to izgleda, samo po meni nisi trebao pisati za šikića i peršea...

nit su jedini profesori na faksu, nit su najzahtjevniji...vidjet ćeš kad prođeš još koju godinu kroz faks...

a niti je inženjerski jedini smjer na faksu pa da samo o njemu pišeš...malo općenitije si morao

eto, jedine zamjerke Smile


možda je kolega Zenon pisa samo o tome, jer je jedino to i proša na ovom faksu. da smo bar mi imali takve starije studente.


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Zenon
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 09. 09. 2011. (19:14:43)
Postovi: (2B1)16
Sarma: -
Lokacija: [tex]\pm\infty[/tex]

PostPostano: 21:34 pon, 3. 9. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="jackass9"]a niti je inženjerski jedini smjer na faksu pa da samo o njemu pišeš...malo općenitije si morao
[/quote]

Pa kad o nastavničkom ne znam iz prve ruke, a nemam namjeru na forum pod svoju riječ stavljati "rekla-kazala" priče koje sam čuo i koje may or may not be true (na to sam baš i upozorio gore) :D
A i inače kada osoba priča o nečemu o čemu nema pojma smatram pametovanjem, što ne volim, pa pokušavam i ja što manje činiti isto :P

[quote="jackass9"]Čist OK to izgleda, samo po meni nisi trebao pisati za šikića i peršea...

nit su jedini profesori na faksu, nit su najzahtjevniji...vidjet ćeš kad prođeš još koju godinu kroz faks...
[/quote]

Nisam to ni rekao. Ovo je upućeno brucošima i to su konkretne stvari s kojima će se oni susresti. Mislim da nigdje nisam implicirao da su prezahtjevni, baš nasuprot, da studenti dosta preuveličavaju te stvari.

[quote="Abdomen"]Puno hvala na ovako opširnim savjetima i još više na linku za mapu faxa jer ja sam definitivno osoba s najgorom orijentacijom i pojmom o prostoru na svijetu :D :thankyou:[/quote]

I drugi put ;)

[quote="El_Loco"]možda je kolega Zenon pisa samo o tome, jer je jedino to i proša na ovom faksu.[/quote]

Točno to :D
jackass9 (napisa):
a niti je inženjerski jedini smjer na faksu pa da samo o njemu pišeš...malo općenitije si morao


Pa kad o nastavničkom ne znam iz prve ruke, a nemam namjeru na forum pod svoju riječ stavljati "rekla-kazala" priče koje sam čuo i koje may or may not be true (na to sam baš i upozorio gore) Very Happy
A i inače kada osoba priča o nečemu o čemu nema pojma smatram pametovanjem, što ne volim, pa pokušavam i ja što manje činiti isto Razz

jackass9 (napisa):
Čist OK to izgleda, samo po meni nisi trebao pisati za šikića i peršea...

nit su jedini profesori na faksu, nit su najzahtjevniji...vidjet ćeš kad prođeš još koju godinu kroz faks...


Nisam to ni rekao. Ovo je upućeno brucošima i to su konkretne stvari s kojima će se oni susresti. Mislim da nigdje nisam implicirao da su prezahtjevni, baš nasuprot, da studenti dosta preuveličavaju te stvari.

Abdomen (napisa):
Puno hvala na ovako opširnim savjetima i još više na linku za mapu faxa jer ja sam definitivno osoba s najgorom orijentacijom i pojmom o prostoru na svijetu Very Happy Thank you


I drugi put Wink

El_Loco (napisa):
možda je kolega Zenon pisa samo o tome, jer je jedino to i proša na ovom faksu.


Točno to Very Happy



_________________
It's a wonderful, wonderful life!
[tex]\heartsuit \ \mathcal{PMF-MO} \ \heartsuit[/tex]
[tex]\mathbb Z\Sigma\mathbb N\emptyset\mathbb N[/tex]
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 13. 02. 2007. (20:34:54)
Postovi: (925)16
Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
188 = 301 - 113
Lokacija: Hakuna Matata

PostPostano: 19:56 uto, 4. 9. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pohvale za temu i za uloženi trud :luuka:

Samo bez straha dragi brucoši, što god vam nije jasno pitajte. Demosi, asisteni, profesori, forum su tu za vas i kako kaže ona stara ne postoji glupo pitanje, samo glupi odgovor"
Pohvale za temu i za uloženi trud Luuka

Samo bez straha dragi brucoši, što god vam nije jasno pitajte. Demosi, asisteni, profesori, forum su tu za vas i kako kaže ona stara ne postoji glupo pitanje, samo glupi odgovor"



_________________
"Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy Very Happy
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
nana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 29. 11. 2005. (12:24:35)
Postovi: (2AD)16
Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
95 = 158 - 63

PostPostano: 14:58 sri, 5. 9. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

I bez obzira koliko vam bude tesko, a vrlo vjerojatno ce biti... ovo vam je najljepse razdoblje u zivotu

Barem je meni bilo..... :cry:

Htjela bih citirat (nije bas 100%, al to bi bilo to otprilike) prof. Sikica...

Vas mozak ce se jedno vrijeme boriti protiv nacina i onoga sto cete uciti, ali s vremenom ce to prestati


ja bih opet na faks, kmeeeee
I bez obzira koliko vam bude tesko, a vrlo vjerojatno ce biti... ovo vam je najljepse razdoblje u zivotu

Barem je meni bilo..... Crying or Very sad

Htjela bih citirat (nije bas 100%, al to bi bilo to otprilike) prof. Sikica...

Vas mozak ce se jedno vrijeme boriti protiv nacina i onoga sto cete uciti, ali s vremenom ce to prestati


ja bih opet na faks, kmeeeee



_________________
Kad sam bila mala htjela sam biti statističarka Very Happy
[tex]\omega \in \Omega[/tex] Srce
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Zenon
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 09. 09. 2011. (19:14:43)
Postovi: (2B1)16
Sarma: -
Lokacija: [tex]\pm\infty[/tex]

PostPostano: 21:08 uto, 11. 9. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[b]Odlasci na tjelesni[/b]

Ako vam to raspored dozvoljava, preporučam da nekada odete dva puta u tjednu na tjelesni, jednom u svoju grupu, a jednom kada vam odgovara. Na samim počecima semestara profesori to ne dozvoljavaju, ali kasnije im ne smeta. Takav princip je koristan zato što onda ne morate rano ujutro ustajati i ići na tjelesni za vrijeme kolokvijskih tjedana, nego uredno odspavati i biti psihički i fizički spremni za kolokvij i pripreme za iste. Zapravo bi bilo najbolje završiti s tjelesnim prije drugih kolokvijskih tjedana u semestru da se možete u potpunosti posvetiti kolokvijima i završnim ispitima.
Ovdje bi bilo dobro naglasiti da, uzevši u obzir da se subotnja šetnja do Sljemena broji kao dva dolaska na tjelesni, nije loše kombinirati to s redovnom nastavom. Sve ostaje na vama kako ćete si iskalkulirati.
Inače, tjelesni morate pohađati i skupiti sve potpise, inače ne možete dobiti diplomu za završen preddiplomski studij, tako da se ne treba ni s tim (previše) igrati.
Odlasci na tjelesni

Ako vam to raspored dozvoljava, preporučam da nekada odete dva puta u tjednu na tjelesni, jednom u svoju grupu, a jednom kada vam odgovara. Na samim počecima semestara profesori to ne dozvoljavaju, ali kasnije im ne smeta. Takav princip je koristan zato što onda ne morate rano ujutro ustajati i ići na tjelesni za vrijeme kolokvijskih tjedana, nego uredno odspavati i biti psihički i fizički spremni za kolokvij i pripreme za iste. Zapravo bi bilo najbolje završiti s tjelesnim prije drugih kolokvijskih tjedana u semestru da se možete u potpunosti posvetiti kolokvijima i završnim ispitima.
Ovdje bi bilo dobro naglasiti da, uzevši u obzir da se subotnja šetnja do Sljemena broji kao dva dolaska na tjelesni, nije loše kombinirati to s redovnom nastavom. Sve ostaje na vama kako ćete si iskalkulirati.
Inače, tjelesni morate pohađati i skupiti sve potpise, inače ne možete dobiti diplomu za završen preddiplomski studij, tako da se ne treba ni s tim (previše) igrati.



_________________
It's a wonderful, wonderful life!
[tex]\heartsuit \ \mathcal{PMF-MO} \ \heartsuit[/tex]
[tex]\mathbb Z\Sigma\mathbb N\emptyset\mathbb N[/tex]
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Crazylamb1
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 09. 06. 2006. (01:17:33)
Postovi: (12E)16
Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
27 = 38 - 11
Lokacija: Albertane, Mars

PostPostano: 8:14 pet, 14. 9. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kad smo kod tjelesnog, odnosno Sljemena - gdje/kad se može saznati kad su te subotne šetnje (ili je to svake subote)? Naime, nisam brucoš, niti sam kad bio brucoš ovdje, pa nemam pojma od toga, a budući da nikad nisam bio na Sljemenu, rado bih za prvi put išao s grupom ljudi, pa ako može neki info tipa kad i gdje doći, bio bih zahvalan. :)
Kad smo kod tjelesnog, odnosno Sljemena - gdje/kad se može saznati kad su te subotne šetnje (ili je to svake subote)? Naime, nisam brucoš, niti sam kad bio brucoš ovdje, pa nemam pojma od toga, a budući da nikad nisam bio na Sljemenu, rado bih za prvi put išao s grupom ljudi, pa ako može neki info tipa kad i gdje doći, bio bih zahvalan. Smile


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail MSNM
ante003
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 13. 10. 2008. (17:45:10)
Postovi: (3C5)16
Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
24 = 71 - 47

PostPostano: 8:46 pet, 14. 9. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nekad davno je to bilo na stranicama PMFa ali sad toga vise nema. Valjda ce staviti kasnije.

(nisam ni skuzio da je PMF redizajnirao stranice. cak izgledaju na nesto sad :))
Nekad davno je to bilo na stranicama PMFa ali sad toga vise nema. Valjda ce staviti kasnije.

(nisam ni skuzio da je PMF redizajnirao stranice. cak izgledaju na nesto sad Smile)



_________________
Ako ste previše otvorenog uma, ispast će vam mozak
------------------------------------------------------
Racunalo bez Windowsa je kao riba bez bicikla
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo
Forumaš nagrađen za životno djelo


Pridružen/a: 07. 10. 2002. (15:57:59)
Postovi: (18B3)16
Sarma = la pohva - posuda
655 = 759 - 104

PostPostano: 21:02 ned, 16. 9. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

AFAIK ove godine vise nece biti Sljemena u sklopu tjelesnog (navodno se previse muljalo). Tocnu i potpunu informaciju dobit cete od nastavnika u Martinovki.

Tko voli planinariti, moze ici na Sljeme za svoju dusu!
AFAIK ove godine vise nece biti Sljemena u sklopu tjelesnog (navodno se previse muljalo). Tocnu i potpunu informaciju dobit cete od nastavnika u Martinovki.

Tko voli planinariti, moze ici na Sljeme za svoju dusu!



_________________
Vedran Krcadinac

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
kkarlo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 19. 05. 2010. (08:43:59)
Postovi: (1B2)16
Spol: zombi
Sarma = la pohva - posuda
64 = 72 - 8

PostPostano: 8:00 pon, 17. 9. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"]AFAIK ove godine vise nece biti Sljemena u sklopu tjelesnog (navodno se previse muljalo). Tocnu i potpunu informaciju dobit cete od nastavnika u Martinovki.

Tko voli planinariti, moze ici na Sljeme za svoju dusu![/quote]
Sto se tice prosle godine, ta informacija je tocna, a vjerujem da ce vrijedit i za ovu godinu. Ako se profesoru nije dalo zezat s time kad je bio godinu dana mlađi, ne vjerujem da ce mu se ove godine dat...
krcko (napisa):
AFAIK ove godine vise nece biti Sljemena u sklopu tjelesnog (navodno se previse muljalo). Tocnu i potpunu informaciju dobit cete od nastavnika u Martinovki.

Tko voli planinariti, moze ici na Sljeme za svoju dusu!

Sto se tice prosle godine, ta informacija je tocna, a vjerujem da ce vrijedit i za ovu godinu. Ako se profesoru nije dalo zezat s time kad je bio godinu dana mlađi, ne vjerujem da ce mu se ove godine dat...


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
ceps
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 08. 10. 2010. (13:03:07)
Postovi: (13A)16
Sarma = la pohva - posuda
71 = 74 - 3

PostPostano: 20:07 uto, 18. 9. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo, i ja bih dodao nešto u temu, ako se Zenon ne naljuti :D

[b]Dodatni web-materijali koji su mi bili od pomoći ili zanimljivi[/b]

http://math.stackexchange.com/ - imate neko matematičko pitanje koje nije baš jednostavno računsko pa da ga Wolfram Alpha odmah riješi? Neki dokazi? Pa, pitajte druge matematičare putem interneta. Pitanja su svakakva, [url=http://math.stackexchange.com/questions/197945/what-are-the-dangers-of-visual-exposition-of-mathematics?newsletter=1&nlcode=85043%7c72b1] od pomalo filozofskih[/url] do [url=http://math.stackexchange.com/questions/198471/a-list-of-books-for-discovering-mathematics-using-computer-software] traženja literature[/url], pa i [url=http://math.stackexchange.com/questions/175180/expected-value-and-life] posve konkretnih[/url]. Ima čak i pitanja oblika [url=http://math.stackexchange.com/questions/157328/elementary-results-from-algebraic-number-theory]''Zašto bih učio ______ (ubaci ime neke grane matematike)?'' [/url]koja se razviju u dosta dobre diskusije. Mogu vam sa sigurnošću reći da nećete puno čekati na odgovore na vaša pitanja, pogotovo ako ste brucoši. Pazite na jezik i formulaciju pitanja!

http://stackoverflow.com/ - slična priča za programerska pitanja.

http://mathinsight.org/ - volite intuitivna objašnjenja matematičkih koncepata? iako su ovo savjeti za brucoše, napomenuo bih da može PUNO olakšati slušanje DIFRAFA i INTRAFA :D
Genijalan site. Naravno, uobičajeno upozorenje: nije dosta samo znati crtati i intuitivno objasniti, treba znati i biti formalan... no meni je to uvijek bilo puno lakše ako imam dobru intuiciju u pozadini.

http://betterexplained.com/articles/a-visual-intuitive-guide-to-imaginary-numbers/ - prvi članak u seriji članaka koji na jednostavan i intuitivan način objašnjavaju neke dobro poznate matematičke pojmove poput kompleksnih brojeva, prirodnog logaritma, eksponencijalne funkcije. Mislim da se mnogima tijekom prve godine ovog faksa dogodi (meni jest!) da shvate da neke stvari koje ''dobro znaju iz srednje'' baš i ne znaju toliko dobro...

http://terrytao.wordpress.com/career-advice/ - Terry Tao je jedna od matematičkih ''zvijezdi'' još od najranije dobi, tako da je pomalo iznenađujuće da na svome blogu ima sekciju za matematičarski ''career advice'' koja je puno opširnija od: ''Rodi se kao matematički genije.'' Također, ovaj lijevi stupac ''Articles by others'' ima genijalnih stvari.

http://gowers.wordpress.com/ - još jedan blog od poznatog matematičara, ali ga ne stavljam ovdje samo zato da bi bili u toku sa ''facama'', nego zato jer ima [url=http://gowers.wordpress.com/?cat=64343582] tridesetak postova[/url] koji se bave sa SUPER objašnjavanjem matematike sa prve i druge godine. Riješeni zadaci, teoremi dokazani na više načina, svašta nešto. Ako vas je ikad zanimalo kako to rade na Cambridgeu...

Ima tu još dosta stvari koje su mi pomogle, pa možda i editiram post još koji put... ali ovo je ono što bih preporučio brucošima. Također, ako vas zbilja zanima matematika, ima jako puno zanimljivih matematičkih blogova po internetu, proguglajte...
Evo, i ja bih dodao nešto u temu, ako se Zenon ne naljuti Very Happy

Dodatni web-materijali koji su mi bili od pomoći ili zanimljivi

http://math.stackexchange.com/ - imate neko matematičko pitanje koje nije baš jednostavno računsko pa da ga Wolfram Alpha odmah riješi? Neki dokazi? Pa, pitajte druge matematičare putem interneta. Pitanja su svakakva, od pomalo filozofskih do traženja literature, pa i posve konkretnih. Ima čak i pitanja oblika ''Zašto bih učio ______ (ubaci ime neke grane matematike)?'' koja se razviju u dosta dobre diskusije. Mogu vam sa sigurnošću reći da nećete puno čekati na odgovore na vaša pitanja, pogotovo ako ste brucoši. Pazite na jezik i formulaciju pitanja!

http://stackoverflow.com/ - slična priča za programerska pitanja.

http://mathinsight.org/ - volite intuitivna objašnjenja matematičkih koncepata? iako su ovo savjeti za brucoše, napomenuo bih da može PUNO olakšati slušanje DIFRAFA i INTRAFA Very Happy
Genijalan site. Naravno, uobičajeno upozorenje: nije dosta samo znati crtati i intuitivno objasniti, treba znati i biti formalan... no meni je to uvijek bilo puno lakše ako imam dobru intuiciju u pozadini.

http://betterexplained.com/articles/a-visual-intuitive-guide-to-imaginary-numbers/ - prvi članak u seriji članaka koji na jednostavan i intuitivan način objašnjavaju neke dobro poznate matematičke pojmove poput kompleksnih brojeva, prirodnog logaritma, eksponencijalne funkcije. Mislim da se mnogima tijekom prve godine ovog faksa dogodi (meni jest!) da shvate da neke stvari koje ''dobro znaju iz srednje'' baš i ne znaju toliko dobro...

http://terrytao.wordpress.com/career-advice/ - Terry Tao je jedna od matematičkih ''zvijezdi'' još od najranije dobi, tako da je pomalo iznenađujuće da na svome blogu ima sekciju za matematičarski ''career advice'' koja je puno opširnija od: ''Rodi se kao matematički genije.'' Također, ovaj lijevi stupac ''Articles by others'' ima genijalnih stvari.

http://gowers.wordpress.com/ - još jedan blog od poznatog matematičara, ali ga ne stavljam ovdje samo zato da bi bili u toku sa ''facama'', nego zato jer ima tridesetak postova koji se bave sa SUPER objašnjavanjem matematike sa prve i druge godine. Riješeni zadaci, teoremi dokazani na više načina, svašta nešto. Ako vas je ikad zanimalo kako to rade na Cambridgeu...

Ima tu još dosta stvari koje su mi pomogle, pa možda i editiram post još koji put... ali ovo je ono što bih preporučio brucošima. Također, ako vas zbilja zanima matematika, ima jako puno zanimljivih matematičkih blogova po internetu, proguglajte...


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Saf
Forumski umjetnik
Forumski umjetnik


Pridružen/a: 10. 06. 2005. (21:55:28)
Postovi: (1B0)16
Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
22 = 30 - 8
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 11:46 pet, 26. 10. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[url]http://fsrica.net23.net/downloads/matematika[/url]

evo moj mali doprinos za profesorski, neki materijali koje sam prikupio tijekom studija... Hope it helps

Sarma+, super topic! Di je bio 2003?
http://fsrica.net23.net/downloads/matematika

evo moj mali doprinos za profesorski, neki materijali koje sam prikupio tijekom studija... Hope it helps

Sarma+, super topic! Di je bio 2003?



_________________
Super Nut Chase
moj site


Zadnja promjena: Saf; 13:34 pon, 14. 7. 2014; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Saf
Forumski umjetnik
Forumski umjetnik


Pridružen/a: 10. 06. 2005. (21:55:28)
Postovi: (1B0)16
Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
22 = 30 - 8
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 23:26 uto, 1. 10. 2013    Naslov: Citirajte i odgovorite

Tko ne prati, magarac :) [url=http://www.youtube.com/user/numberphile]numberphile[/url]
Tko ne prati, magarac Smile numberphile



_________________
Super Nut Chase
moj site
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
pllook
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 08. 11. 2013. (20:56:12)
Postovi: (CD)16
Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
= 8 - 8

PostPostano: 22:07 sub, 11. 1. 2014    Naslov: Citirajte i odgovorite

jel ima neka dobra duša koja bi rekla koliko je otprilike vremena potrebno da se nauči gradivo za usmeni(iz svakog kolegija)? :)
jel ima neka dobra duša koja bi rekla koliko je otprilike vremena potrebno da se nauči gradivo za usmeni(iz svakog kolegija)? Smile


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
vsego
Site Admin
Site Admin


Pridružen/a: 06. 10. 2002. (22:07:09)
Postovi: (355F)16
Spol: zombi
Sarma = la pohva - posuda
854 = 1068 - 214
Lokacija: /sbin/init

PostPostano: 1:32 ned, 12. 1. 2014    Naslov: Citirajte i odgovorite

Meni se cini da je to individualno, ovisno o predznanju, interesima, pracenju nastave, nacinu ucenja, redovitosti ucenja kroz semestar, nadarenosti za gradivo konkretnog kolegija,... Netko ce uciti sat-dva dan prije ispita i znati bolje od nekog drugog tko je mozda ucio danima ili cak tjednima. Na nekom drugom kolegiju, ta dvojica ce mozda zamijeniti uloge (a mozda i nece).
Meni se cini da je to individualno, ovisno o predznanju, interesima, pracenju nastave, nacinu ucenja, redovitosti ucenja kroz semestar, nadarenosti za gradivo konkretnog kolegija,... Netko ce uciti sat-dva dan prije ispita i znati bolje od nekog drugog tko je mozda ucio danima ili cak tjednima. Na nekom drugom kolegiju, ta dvojica ce mozda zamijeniti uloge (a mozda i nece).



_________________
U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
Drzim prodike
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - ozbiljno -> Opća pitanja i rasprave o studiju Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeće
Stranica 1 / 2.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
HR (Cro) by Ančica Sečan