Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
martina Gost
|
|
[Vrh] |
|
rafaelm Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
|
[Vrh] |
|
k8yvis Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Masiela Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|

|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
ivica13 Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:04 sri, 30. 1. 2008 Naslov: |
|
|
Prijemnog se stvarno ne moraš plašiti. Ako se ne varam, imaš 21 zadatak iz matematike, 7 iz informatike i 5 iz fizike (tako nešto).
Iz fizike su ti najčešće zadatci sa silama, magnetskim poljem i sl.
Iz informatike trebaš dobro baratati brojevnim sustavima a iz matematike se nađe svega po malo... Jednadžbe, nejednadžbe, a bude i geometrije - ali uglavnom ništa što nije nerješivo. Prag je prošle godine bio 100 bodova (5 točno riješenih zadataka).
Dozvoljene su ti sve tablice s formulama tako da nema potrebe formule bubati napamet.
Uostalom, kad si nabaviš brošuru za prijemne na smotri fakulteta (koja je u 4. mjesecu) sve ćeš vidjeti.
;-)
Prijemnog se stvarno ne moraš plašiti. Ako se ne varam, imaš 21 zadatak iz matematike, 7 iz informatike i 5 iz fizike (tako nešto).
Iz fizike su ti najčešće zadatci sa silama, magnetskim poljem i sl.
Iz informatike trebaš dobro baratati brojevnim sustavima a iz matematike se nađe svega po malo... Jednadžbe, nejednadžbe, a bude i geometrije - ali uglavnom ništa što nije nerješivo. Prag je prošle godine bio 100 bodova (5 točno riješenih zadataka).
Dozvoljene su ti sve tablice s formulama tako da nema potrebe formule bubati napamet.
Uostalom, kad si nabaviš brošuru za prijemne na smotri fakulteta (koja je u 4. mjesecu) sve ćeš vidjeti.
|
|
[Vrh] |
|
tuv0k Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 11:01 ned, 6. 7. 2008 Naslov: |
|
|
Kao prvo, ako voliš matematiku i uživaš u njoj, ovo je pravo mjesto za tebe ;)
Matematika na faxu je puuuuuno drukčija nego u srednjoj, to je istina. Na faxu se inzistira na teoriji, i to takvoj s kakvom se ne srećeš u srednjoj školi, puno je apstraktnih stvari, no sve to se kroz vježbe, uz zadatke primjenjuje. Puno je teorema, lema, propozicija, nijedna tvrdnja nejde bez dokaza...
Fax realno je težak, kolegiji se nastavljanju jedan na drugi, i razumijevanje je ključno. Od štrebanja nema prevelike koristi, jer se sva ta teorija koristi kasnije, jasno, neki dokazi su prekomplicirani da bi ih zapamtio, ali iskazi tm su dosta bitni i mora se kužit o čemu se tu radi.
I ne brini, tu na faxu ima puno više prosječnih matematičara nego wonderkidova sa olimpijada. Nakon nekog vremena na faxu sva ta 'srednjoškolska' matematika ti jednostavno sjedne i skužiš kak je to jednostavno naspram onog kaj se radi na faxu.
No, ponavljam, ako uživaš u matematici i ona te zanima, nema dvojbe, uspjet ćeš na PMF-MO. :D
Kao prvo, ako voliš matematiku i uživaš u njoj, ovo je pravo mjesto za tebe
Matematika na faxu je puuuuuno drukčija nego u srednjoj, to je istina. Na faxu se inzistira na teoriji, i to takvoj s kakvom se ne srećeš u srednjoj školi, puno je apstraktnih stvari, no sve to se kroz vježbe, uz zadatke primjenjuje. Puno je teorema, lema, propozicija, nijedna tvrdnja nejde bez dokaza...
Fax realno je težak, kolegiji se nastavljanju jedan na drugi, i razumijevanje je ključno. Od štrebanja nema prevelike koristi, jer se sva ta teorija koristi kasnije, jasno, neki dokazi su prekomplicirani da bi ih zapamtio, ali iskazi tm su dosta bitni i mora se kužit o čemu se tu radi.
I ne brini, tu na faxu ima puno više prosječnih matematičara nego wonderkidova sa olimpijada. Nakon nekog vremena na faxu sva ta 'srednjoškolska' matematika ti jednostavno sjedne i skužiš kak je to jednostavno naspram onog kaj se radi na faxu.
No, ponavljam, ako uživaš u matematici i ona te zanima, nema dvojbe, uspjet ćeš na PMF-MO.
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy 
|
|
[Vrh] |
|
tihana Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
tuv0k Forumaš(ica)

|
Postano: 11:09 ned, 6. 7. 2008 Naslov: |
|
|
Mogu reći da sam poprilično zadovoljan odgovorom.
Prije kontrolne mi se zna dogoditi da vježbam matematiku i izgubim osjećaj za vrijeme...prođe 2-3 sata, a meni kao da je 10min... :D
Ne idu mi zadaci tipa dokaži da su dijagonale u jedna. trapezu jednake...
Uopće ne kužim princip kako se to rješava, ne znam tako dokazivati, ali mi idu dokazi tipa dokaži da je zbroj prvih n brojeva n=[n(n+1)]/2
I volim računarstvo(idem U matematičku) tako da mi algoritmi i programiranje nisu strani jer se time bavili cijelu prošlu godinu tako da je to "ušlo" u mene...:D
Najdraže su mi funkcije i aritmetika općenito, iako volim i geometriju... :D
@tihana
to sam pogledao, ali se ne želim strašiti...još mi je sve to spooky jer ne znam šta su matrice, limesi, integrali...itd.
Mogu reći da sam poprilično zadovoljan odgovorom.
Prije kontrolne mi se zna dogoditi da vježbam matematiku i izgubim osjećaj za vrijeme...prođe 2-3 sata, a meni kao da je 10min...
Uopće ne kužim princip kako se to rješava, ne znam tako dokazivati, ali mi idu dokazi tipa dokaži da je zbroj prvih n brojeva n=[n(n+1)]/2
I volim računarstvo(idem U matematičku) tako da mi algoritmi i programiranje nisu strani jer se time bavili cijelu prošlu godinu tako da je to "ušlo" u mene...
Najdraže su mi funkcije i aritmetika općenito, iako volim i geometriju...
@tihana
to sam pogledao, ali se ne želim strašiti...još mi je sve to spooky jer ne znam šta su matrice, limesi, integrali...itd.
_________________ Čovjek koji ne mijenja mišljenje voli sebe više nego istinu!
Pomoću logike dokazujemo, ali pomoću intuicije otkrivamo!
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 11:14 ned, 6. 7. 2008 Naslov: |
|
|
[quote="tuv0k"]
Prije kontrolne mi se zna dogoditi da vježbam matematiku i izgubim osjećaj za vrijeme...prođe 2-3 sata, a meni kao da je 10min... :D [/quote]
E to je to :D :D :D
[quote="tuv0k"]
Uopće ne kužim princip kako se to rješava, ne znam tako dokazivati, ali mi idu dokazi tipa dokaži da je zbroj prvih n brojeva n=[n(n+1)]/2[/quote]
Najviše zadataka na faxu je tipa: imamo to i to, dokaži da onda nešto. Al navikneš se, dođe ti pod normalno. Većina zadataka je 'teoretske' prirode, u velikoj općenitosti.
[quote="tuv0k"]
I volim računarstvo(idem U matematičku) tako da mi algoritmi i programiranje nisu strani jer se time bavili cijelu prošlu godinu tako da je to "ušlo" u mene...:D [/quote]
Odlično, kod nas su dosta jaki računarski kolegiji. Programiranje je na visini. :D
[quote="tuv0k"]
Najdraže su mi funkcije [/quote]
:D Matematička Analiza na 1.godini :love:
edit: ako voliš fje, voljet ćeš i limese, derivacije, integrale, sve je to Analiza :D
tuv0k (napisa): |
Prije kontrolne mi se zna dogoditi da vježbam matematiku i izgubim osjećaj za vrijeme...prođe 2-3 sata, a meni kao da je 10min... |
E to je to
Uopće ne kužim princip kako se to rješava, ne znam tako dokazivati, ali mi idu dokazi tipa dokaži da je zbroj prvih n brojeva n=[n(n+1)]/2 |
Najviše zadataka na faxu je tipa: imamo to i to, dokaži da onda nešto. Al navikneš se, dođe ti pod normalno. Većina zadataka je 'teoretske' prirode, u velikoj općenitosti.
I volim računarstvo(idem U matematičku) tako da mi algoritmi i programiranje nisu strani jer se time bavili cijelu prošlu godinu tako da je to "ušlo" u mene... |
Odlično, kod nas su dosta jaki računarski kolegiji. Programiranje je na visini.
Najdraže su mi funkcije |
Matematička Analiza na 1.godini
edit: ako voliš fje, voljet ćeš i limese, derivacije, integrale, sve je to Analiza
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy 
|
|
[Vrh] |
|
tuv0k Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
tuv0k Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
kenny Petica iz zalaganja

Spol: 
|
Postano: 16:43 ned, 6. 7. 2008 Naslov: |
|
|
tko veli da je Elementarna matematika stvarno elementarna? :D
anyway, da ti dam reply na onaj dio "nije valjda da ste znali rjesiti sve zadatke u srednjoj skoli?"............a cuj, moj savjet ti je kod rjesavanja (srednjoskolskih, ali i "visih") zadataka da uvijek gledas korak, dva unaprijed. "sto cu dobiti ako napravim to i to?". i rjesavaj sa razumijevanjem - to je jako kljucno! "zasto radim bas to sto radim?" kod geometrijskih zadataka znas da uvijek trebas napraviti neku skicu. ma napravi je i kod svih zadataka - u glavi si slozi sto ti treba i kako otprilike doci do toga, pa tek onda kreni rjesavati. nitko ne kaze da MORAS sve zadatke bas ZNATI. ali ce ti s vremenom to sjesti na svoje mjesto.
[size=7]meni je trebalo dobre 2 godine dok nisam shvatio neke stvari, a kad sam ih shvatio odmah mi je cijelo to gradivo postalo jasno[/size]
tko veli da je Elementarna matematika stvarno elementarna?
anyway, da ti dam reply na onaj dio "nije valjda da ste znali rjesiti sve zadatke u srednjoj skoli?"............a cuj, moj savjet ti je kod rjesavanja (srednjoskolskih, ali i "visih") zadataka da uvijek gledas korak, dva unaprijed. "sto cu dobiti ako napravim to i to?". i rjesavaj sa razumijevanjem - to je jako kljucno! "zasto radim bas to sto radim?" kod geometrijskih zadataka znas da uvijek trebas napraviti neku skicu. ma napravi je i kod svih zadataka - u glavi si slozi sto ti treba i kako otprilike doci do toga, pa tek onda kreni rjesavati. nitko ne kaze da MORAS sve zadatke bas ZNATI. ali ce ti s vremenom to sjesti na svoje mjesto.
meni je trebalo dobre 2 godine dok nisam shvatio neke stvari, a kad sam ih shvatio odmah mi je cijelo to gradivo postalo jasno
_________________ Dvije stvari su beskonacne: svemir i ljudska glupost. Za ono prvo nisam siguran.
by A.Einstein
|
|
[Vrh] |
|
tuv0k Forumaš(ica)

|
Postano: 17:21 ned, 6. 7. 2008 Naslov: |
|
|
Na to i obraćam pažnju...Dogodilo se par puta i u školi da bih pitao zašto je nešto baš tako, ali kod malo složenijih stvari dobio bih odgovor: "O tome više sljedeće godine" ili "Tko bude studirao matematiku"
Primjer je kada smo radili graf log. i exp. funkcije...Par puta nam je prof. spomenula da se površina ispod krivulje grafa može riješiti pomoću integrala, i ja sam je pitao kako bi onda izračunali površinu ispod eksp. funkcije, a ona je rekla limesom...kao trebam ga pustiti u beskonačnost...heh...i :"O tome više u sljedećim godinama školovanja."
Ubrajaju li se derivacije, integrali, limesi, diferencijalne jedn. i matrice u višu matematiku? :D
Na to i obraćam pažnju...Dogodilo se par puta i u školi da bih pitao zašto je nešto baš tako, ali kod malo složenijih stvari dobio bih odgovor: "O tome više sljedeće godine" ili "Tko bude studirao matematiku"
Primjer je kada smo radili graf log. i exp. funkcije...Par puta nam je prof. spomenula da se površina ispod krivulje grafa može riješiti pomoću integrala, i ja sam je pitao kako bi onda izračunali površinu ispod eksp. funkcije, a ona je rekla limesom...kao trebam ga pustiti u beskonačnost...heh...i :"O tome više u sljedećim godinama školovanja."
Ubrajaju li se derivacije, integrali, limesi, diferencijalne jedn. i matrice u višu matematiku?
_________________ Čovjek koji ne mijenja mišljenje voli sebe više nego istinu!
Pomoću logike dokazujemo, ali pomoću intuicije otkrivamo!
|
|
[Vrh] |
|
kenny Petica iz zalaganja

Spol: 
|
Postano: 17:26 ned, 6. 7. 2008 Naslov: |
|
|
hm, znam da na stranicama splitskog PMFa postoji skripta iz Više matematike. ona ukljucuje sve navedeno. visa matematika je spoj linearne algebre i matematicke analize, sa malim dijelom elementarne matematike.
btw, nemoj se uzrujavati na odgovor "o tome vise na..."... u skolstvu postoji "kada" i "zasto" (barem bi tako trebalo biti :lol:). nije bez razloga sto su limesi, derivacije i integrali na kraju skolovanja. a ako si dovoljno nadaren, nadobudan............zamoli profesoricu da te uputi u to gradivo, ili si uzmi knjigu 4. razreda srednje. :D
hm, znam da na stranicama splitskog PMFa postoji skripta iz Više matematike. ona ukljucuje sve navedeno. visa matematika je spoj linearne algebre i matematicke analize, sa malim dijelom elementarne matematike.
btw, nemoj se uzrujavati na odgovor "o tome vise na..."... u skolstvu postoji "kada" i "zasto" (barem bi tako trebalo biti ). nije bez razloga sto su limesi, derivacije i integrali na kraju skolovanja. a ako si dovoljno nadaren, nadobudan............zamoli profesoricu da te uputi u to gradivo, ili si uzmi knjigu 4. razreda srednje.
_________________ Dvije stvari su beskonacne: svemir i ljudska glupost. Za ono prvo nisam siguran.
by A.Einstein
|
|
[Vrh] |
|

|
|
[Vrh] |
|
|