Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
filipnet Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 0:44 sri, 8. 4. 2009 Naslov: XP i unclean shutdown |
|
|
Ljudi, pomoc!!
Xp mi se srusio, a neznam zasto. Na kompu imam Ubuntu i XP, Prije sat vremena sam upalio komp i poceo mi xp dizat, ona plava traka se vrtila i onda se restartao. I dao mi da biram dal da idem u safe mode ili normalno. sade mode sam izabrao i vrtio je nekaj i opet restartao. Pa sam odabrao da starta pod ubuntu. Ubuntu mi se digao bez problema.
Da mi se XP srusio, nebi se toliko uzbudio. Ali problem je sljedeci. Ja na svom kompu imam 4 harddiska. Znaci fizicki 4 harddiska. Ne particije. 2 su PATA i 2 su SATA.
jedan pata mi je kao sistemski disk za xp, a drugi kao storage i ostalo, sa time, da na jednom sata imam ubuntu instaliran. Kad sam digao ubuntu, htio sam ici vidjet dal su svi fileovi na ostalim diskovima citavi. onda mi se javila ova poruka:
unable to mount disk
$LogFile indicates unclean shutdown (0,0) failed to mount ,,,,,,
kaj to znaci?
zadnje kaj sam radio na xp je instalirao chrome. I onda normalno pritisnuo shutdown i on se zgasio.
dal ak kaze da nemre mountat, dal to znaci da su podaci na tim diskovima izgubljeni?
Ljudi, pomoc!!
Xp mi se srusio, a neznam zasto. Na kompu imam Ubuntu i XP, Prije sat vremena sam upalio komp i poceo mi xp dizat, ona plava traka se vrtila i onda se restartao. I dao mi da biram dal da idem u safe mode ili normalno. sade mode sam izabrao i vrtio je nekaj i opet restartao. Pa sam odabrao da starta pod ubuntu. Ubuntu mi se digao bez problema.
Da mi se XP srusio, nebi se toliko uzbudio. Ali problem je sljedeci. Ja na svom kompu imam 4 harddiska. Znaci fizicki 4 harddiska. Ne particije. 2 su PATA i 2 su SATA.
jedan pata mi je kao sistemski disk za xp, a drugi kao storage i ostalo, sa time, da na jednom sata imam ubuntu instaliran. Kad sam digao ubuntu, htio sam ici vidjet dal su svi fileovi na ostalim diskovima citavi. onda mi se javila ova poruka:
unable to mount disk
$LogFile indicates unclean shutdown (0,0) failed to mount ,,,,,,
kaj to znaci?
zadnje kaj sam radio na xp je instalirao chrome. I onda normalno pritisnuo shutdown i on se zgasio.
dal ak kaze da nemre mountat, dal to znaci da su podaci na tim diskovima izgubljeni?
_________________ Everything happens with a reason!
|
|
[Vrh] |
|
Mad Wilson Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
pero Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
filipnet Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
mibo Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 16:01 sri, 8. 4. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="filipnet"]sad sam htio ici na disk check kroz recovery console i trazi me password, a zgasio sam tu opciju da trazi password, jel zna netko mozda koji je default password?[/quote]
To je Administrator password, tj. password koji si utipkao prilikom instalacije Windows-a.
(ako si zaboravio password: [url]http://ophcrack.sourceforge.net/[/url] :-) )
filipnet (napisa): | sad sam htio ici na disk check kroz recovery console i trazi me password, a zgasio sam tu opciju da trazi password, jel zna netko mozda koji je default password? |
To je Administrator password, tj. password koji si utipkao prilikom instalacije Windows-a.
(ako si zaboravio password: http://ophcrack.sourceforge.net/ )
_________________ WAR IS PEACE
FREEDOM IS SLAVERY
IGNORANCE IS STRENGTH
George Orwell: 1984
|
|
[Vrh] |
|
filipnet Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
pero Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
ivo34 Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
rat in a cage Forumaš(ica)
|
Postano: 11:30 čet, 9. 4. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="ivo34"]Napravi check disk pa onda fixboot i/ili fixmbr. To je meni rijesilo 99% posto takvih problema.[/quote]
onda ce mu se polomiti dualboot.
ovak kolko sam ja imao takvih problema, windowsi pospreme negdje podatak unclean shutdowna i onda ih u linuxu nece mountati. da bi ih mountao u linuxu u terminalu.
[code:1]sudo mount -t ntfs-3g /dev/sda2 [mountpoint] -o force[/code:1]
s tim da ovaj dev/sda2 je disk koji hoces mountat, a [mountpoint] direktorij di to hoces (obicno /media/nesto).
uglavnom s tim forsanjem se meni nikad nista nije izgubilo od podataka, to su samo windowsi malo ludi. :)
sad ne znam ne garantiram da tebi se nece izgubit, nisam neki expert za linux. al meni je bilo ok nebrojeno puta kolko sam to radio.
moguce je da ce ovo otkloniti i probleme startanja windowsa, to uvijek proradi nekim cudnim metodama :shock:
ivo34 (napisa): | Napravi check disk pa onda fixboot i/ili fixmbr. To je meni rijesilo 99% posto takvih problema. |
onda ce mu se polomiti dualboot.
ovak kolko sam ja imao takvih problema, windowsi pospreme negdje podatak unclean shutdowna i onda ih u linuxu nece mountati. da bi ih mountao u linuxu u terminalu.
Kod: | sudo mount -t ntfs-3g /dev/sda2 [mountpoint] -o force |
s tim da ovaj dev/sda2 je disk koji hoces mountat, a [mountpoint] direktorij di to hoces (obicno /media/nesto).
uglavnom s tim forsanjem se meni nikad nista nije izgubilo od podataka, to su samo windowsi malo ludi.
sad ne znam ne garantiram da tebi se nece izgubit, nisam neki expert za linux. al meni je bilo ok nebrojeno puta kolko sam to radio.
moguce je da ce ovo otkloniti i probleme startanja windowsa, to uvijek proradi nekim cudnim metodama
|
|
[Vrh] |
|
filipnet Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 19:07 čet, 9. 4. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="pero"]Onda samo stisni enter[/quote]
pokusao nece.
[quote="ivo34"]Napravi check disk pa onda fixboot i/ili fixmbr. To je meni rijesilo 99% posto takvih problema.[/quote]
doso sam do check diska i onda je on nekaj vrtio i vrtio.
kaj se tice mountanja naso sam ovo
[url=http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=729535]link[/url]
sa tim sam uspio mountat diskove u ubuntu, ali svaki put kad zgasim komp i ponovo upalim mi kaze da nisu mountani, pa promisli, pa kaze da jesu.
nakon sto sam to prvi put napravio, kad sam ponovo pokusao dici XP onda mi se upalio check diska. pa se vrtio u krug, sad radim backup svega na eksterni disk, pa cu onda pustit da se vrti pod tim check diskom, dok ne zgubim strpljenje.
pero (napisa): | Onda samo stisni enter |
pokusao nece.
ivo34 (napisa): | Napravi check disk pa onda fixboot i/ili fixmbr. To je meni rijesilo 99% posto takvih problema. |
doso sam do check diska i onda je on nekaj vrtio i vrtio.
kaj se tice mountanja naso sam ovo
link
sa tim sam uspio mountat diskove u ubuntu, ali svaki put kad zgasim komp i ponovo upalim mi kaze da nisu mountani, pa promisli, pa kaze da jesu.
nakon sto sam to prvi put napravio, kad sam ponovo pokusao dici XP onda mi se upalio check diska. pa se vrtio u krug, sad radim backup svega na eksterni disk, pa cu onda pustit da se vrti pod tim check diskom, dok ne zgubim strpljenje.
_________________ Everything happens with a reason!
|
|
[Vrh] |
|
|