Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 15:13 sri, 24. 6. 2009 Naslov: Teorija na 2. kolokviju i završnom 2009.g |
|
|
Tko nije vidio, prenosim sa stranice prof Vukovića:
[quote]Pošto obje grupe studenata (grupa prof. Šiftara i moja grupa) nisu imale jednak broj predavanja ovdje posebno naglašavam što od
teorijskog dijela gradiva možete očekivati na 2.kolokviju, te na popravnom kolokviju i završnom ispitu. U dogovoru s prof. Šiftarom
smatram da su za obje grupe predavanja završila uključivo s definicijom kardinalnog broja, definicijom kardinalnog broja skupa, definicijom
operacija s kardinalnim brojevima, iskazom aksioma izbora, Zornove leme i Zermelovog teorema. Posebno želim naglasiti da se neće pitati
nikakvi dokazi u vezi tih navedenih pojmova.
[url=http://web.math.hr/~vukovic/TS-SVE-Teorija-drugi-2008.pdf]Ovdje[/url] je lista s mogućim teorijskim pitanjima za drugi kolokvij. Navedena pitanja koja nose 4 boda su, naravno, samo okvirna.
Odnosno želim naglasiti da to nije nikako popis svih mogućih pitanja.[/quote]
Tko nije vidio, prenosim sa stranice prof Vukovića:
Citat: | Pošto obje grupe studenata (grupa prof. Šiftara i moja grupa) nisu imale jednak broj predavanja ovdje posebno naglašavam što od
teorijskog dijela gradiva možete očekivati na 2.kolokviju, te na popravnom kolokviju i završnom ispitu. U dogovoru s prof. Šiftarom
smatram da su za obje grupe predavanja završila uključivo s definicijom kardinalnog broja, definicijom kardinalnog broja skupa, definicijom
operacija s kardinalnim brojevima, iskazom aksioma izbora, Zornove leme i Zermelovog teorema. Posebno želim naglasiti da se neće pitati
nikakvi dokazi u vezi tih navedenih pojmova.
Ovdje je lista s mogućim teorijskim pitanjima za drugi kolokvij. Navedena pitanja koja nose 4 boda su, naravno, samo okvirna.
Odnosno želim naglasiti da to nije nikako popis svih mogućih pitanja. |
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy
|
|
[Vrh] |
|
vini Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 17:49 sub, 27. 6. 2009 Naslov: |
|
|
2) je u skripti dokazano, 3) je također u skripti.
A evo skice za 1) (za linearnu uređenost)
Neka su (A,<) i (B,ispred) PUS-ovi koji su slični i neka je A linearno uređen.
Pošto su slični, postoji sličnost f:A->B (bijekcija + čuva uređaj u oba smjera).
Uzmimo x,y iz B. Želimo pokazati da su usporedivi.
Jer su oni iz B onda postoje a=f^-1(x) i b=f^-1(y) koji su iz A.
A je linearno uređen pa su a i b usporedivi (bso a<b)
Sad djelujemo fjom f pa dobijemo
f(a) prije f(b) jer f čuva uređaj. No to je
x prije y
pa smo dokazali da je i B linearno uređen.
Slično idu i ostali, samo se sa f^-1 prebaci u onaj skup koji ima to svojstvo, pa kad se vrati nazad sa f to svojstvo ostaje jer f čuva uređaj :D
2) je u skripti dokazano, 3) je također u skripti.
A evo skice za 1) (za linearnu uređenost)
Neka su (A,<) i (B,ispred) PUS-ovi koji su slični i neka je A linearno uređen.
Pošto su slični, postoji sličnost f:A->B (bijekcija + čuva uređaj u oba smjera).
Uzmimo x,y iz B. Želimo pokazati da su usporedivi.
Jer su oni iz B onda postoje a=f^-1(x) i b=f^-1(y) koji su iz A.
A je linearno uređen pa su a i b usporedivi (bso a<b)
Sad djelujemo fjom f pa dobijemo
f(a) prije f(b) jer f čuva uređaj. No to je
x prije y
pa smo dokazali da je i B linearno uređen.
Slično idu i ostali, samo se sa f^-1 prebaci u onaj skup koji ima to svojstvo, pa kad se vrati nazad sa f to svojstvo ostaje jer f čuva uređaj
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
|
|
[Vrh] |
|
mica Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 22:55 sub, 27. 6. 2009 Naslov: |
|
|
obostrana neograničenost je bezveze. Uzme se neki element u skupu za kojeg dok da je neogr, prebacimo ga sa sličnošću u onaj drugi skup koji je neogr , pa postoje elementi ispred i iza, opet sličnost i gotovo.
Početna konačnost:
A,B PUS-ovi, f:A->B sličnost.
B je početno konačan.
Uzmemo a iz A, i prebacimo ga u B, to je f(a). Znamo da je pB ( f(a) ) konačan, dakle { b iz B, b< f(a) } je konačan. Za svaki b iz B postoji jedninstveni x iz A t.d. je f(x)=b.
Sada na { b iz B, b< f(a) } djelujemo sa f^-1
Dobijemo (zbog bijektivnosti i čuvanja uređaja):
{ x iz A : x<a} = pA(a).
Pošto je f^-1 sličnost, onda je ona i bijekcija, pa čuva kardinalnosti skupova -> pA(a) je konačan.
Mislim da može tak :D
obostrana neograničenost je bezveze. Uzme se neki element u skupu za kojeg dok da je neogr, prebacimo ga sa sličnošću u onaj drugi skup koji je neogr , pa postoje elementi ispred i iza, opet sličnost i gotovo.
Početna konačnost:
A,B PUS-ovi, f:A->B sličnost.
B je početno konačan.
Uzmemo a iz A, i prebacimo ga u B, to je f(a). Znamo da je pB ( f(a) ) konačan, dakle { b iz B, b< f(a) } je konačan. Za svaki b iz B postoji jedninstveni x iz A t.d. je f(x)=b.
Sada na { b iz B, b< f(a) } djelujemo sa f^-1
Dobijemo (zbog bijektivnosti i čuvanja uređaja):
{ x iz A : x<a} = pA(a).
Pošto je f^-1 sličnost, onda je ona i bijekcija, pa čuva kardinalnosti skupova -> pA(a) je konačan.
Mislim da može tak
|
|
[Vrh] |
|
mica Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
vini Forumaš(ica)
Spol: