Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Bubba Forumaš s poteškoćama u pisanju

Spol: 
|
Postano: 19:49 čet, 27. 8. 2009 Naslov: Gdje sa vintage kramom? |
|
|
Pozdrav svima,
kao opcepoznata fakta jest da sam u posjedu razno razne vintage krame na koju je vec i sam dragi Bog zaboravio da je postojala (a maltene da i datira s pocetka nove ere) s kojom se nemam vise volje niti zelje igrati (sad sam vec veliki decko!). Detalji - vidi sig (malo je oronuo hardver dio, ali moze se snaci).
Radi se o dvije spremne (Mac Quadra i Mac PPC) i jednoj masini "u pripremi" koja ce biti zadnje sto ce izaci iz Shupe (ili Sun Ultra 1, ili Sparcstation 10, ovisi sto upogonim obzirom da je jedna od njih, cini mi se, neispravna, a jedna od njih je bila i cuveni "burek" s FER-a, no to sad nije ni bitno).
Enihau, te masine:
- nisu na prodaju (sto iskljucuje 99.9% mesetara sa hr.comp.retro koji bi eventualno bili zainteresirani)
- nisu za baciti u smece (iako... well...)
Naravno, i Quadra i PPC su 100% ispravne i zivahne:
[img]http://www.imagesforme.com/out.php/i659324_ddaveuptime.png[/img]
(PPC ima par sati uptimea manje)
Dobio sam izvrsnu ideju od jednog druga (thx Aburn) da ih poklonim nekoj skoli (?), no, uz duzno postovanje kolegama profesorima informatike i srodnih djelatnosti po skolama, po onome sto sam svjedocio obzirom da mi je majka prosvjetni radnik (jezicarka, doduse) pa sam imao prilike vidjeti u zivo, ti su ljudi (ne)sposobni za bilo sto drugo sem Freecella, koji je maksimum!
Ono sto ja ocekujem (a valjda nije utopija) jest da ta racunala, ako budu darovana, zaista RADE nesto (da covjek ne povjeruje za sto je 68040 sposobna, na stranu sto joj treba ~30 sekudi samo za SSH2_MSG_KEX_DH_GEX_REPLY i tako dalje). Tu ponajprije aludiram na nastavu informatike, fizike i eventualno matematike, dakle C, Fortran, Pascal, Basic (Gospodepomiluj! : prekrst , Linpack, GMP baziran softver i slicno.
Poanta? Pa, pokazati ljudima/djeci da postoji svijet izvan Windoza (i to jako opskuran svijet, uvod u non-PC skalameriju sa cudnim portovima jos "cudnijih" operativnih sustava), pokazati i objasniti im zasto gcc pod x86 za obicno inkrementiranje broja daje 5 puta vise assembler koda nego m68k, pokazat im na zivom primjeru princip rada starijeg i kud i kamo jednostavnijeg modela racunala nego sto su danasnji PiCeki... Well, pustiti mastu na volju, meni je na pamet pala 101 ideja (da sad ne truckam tu bezveze), vjerujem da bi ih se naslo jos najmanje toliko.
Long stori sort - ja bih volio da netko te masine preuzme, uz samo dva jednostavna uvjeta:
- da *rade*
- da ih, ukoliko postanu nezeljene, vrate
- opcionalno, da ih mazi i pazi i voli (ove trenutno stoje uz ~150 butelja i Njeguski prsut koji visi nad njima - mislim da je moja afekcija nedvojbena i neoboriva!)
Ako netko ima stogod na pameti (cak ne mora nuzno biti ni ta skola ili nesto u tom stilu sto sam ja imao na umu), primam sve ideje i savjete.
TIA![/i]
Pozdrav svima,
kao opcepoznata fakta jest da sam u posjedu razno razne vintage krame na koju je vec i sam dragi Bog zaboravio da je postojala (a maltene da i datira s pocetka nove ere) s kojom se nemam vise volje niti zelje igrati (sad sam vec veliki decko!). Detalji - vidi sig (malo je oronuo hardver dio, ali moze se snaci).
Radi se o dvije spremne (Mac Quadra i Mac PPC) i jednoj masini "u pripremi" koja ce biti zadnje sto ce izaci iz Shupe (ili Sun Ultra 1, ili Sparcstation 10, ovisi sto upogonim obzirom da je jedna od njih, cini mi se, neispravna, a jedna od njih je bila i cuveni "burek" s FER-a, no to sad nije ni bitno).
Enihau, te masine:
- nisu na prodaju (sto iskljucuje 99.9% mesetara sa hr.comp.retro koji bi eventualno bili zainteresirani)
- nisu za baciti u smece (iako... well...)
Naravno, i Quadra i PPC su 100% ispravne i zivahne:
(PPC ima par sati uptimea manje)
Dobio sam izvrsnu ideju od jednog druga (thx Aburn) da ih poklonim nekoj skoli (?), no, uz duzno postovanje kolegama profesorima informatike i srodnih djelatnosti po skolama, po onome sto sam svjedocio obzirom da mi je majka prosvjetni radnik (jezicarka, doduse) pa sam imao prilike vidjeti u zivo, ti su ljudi (ne)sposobni za bilo sto drugo sem Freecella, koji je maksimum!
Ono sto ja ocekujem (a valjda nije utopija) jest da ta racunala, ako budu darovana, zaista RADE nesto (da covjek ne povjeruje za sto je 68040 sposobna, na stranu sto joj treba ~30 sekudi samo za SSH2_MSG_KEX_DH_GEX_REPLY i tako dalje). Tu ponajprije aludiram na nastavu informatike, fizike i eventualno matematike, dakle C, Fortran, Pascal, Basic (Gospodepomiluj! : prekrst , Linpack, GMP baziran softver i slicno.
Poanta? Pa, pokazati ljudima/djeci da postoji svijet izvan Windoza (i to jako opskuran svijet, uvod u non-PC skalameriju sa cudnim portovima jos "cudnijih" operativnih sustava), pokazati i objasniti im zasto gcc pod x86 za obicno inkrementiranje broja daje 5 puta vise assembler koda nego m68k, pokazat im na zivom primjeru princip rada starijeg i kud i kamo jednostavnijeg modela racunala nego sto su danasnji PiCeki... Well, pustiti mastu na volju, meni je na pamet pala 101 ideja (da sad ne truckam tu bezveze), vjerujem da bi ih se naslo jos najmanje toliko.
Long stori sort - ja bih volio da netko te masine preuzme, uz samo dva jednostavna uvjeta:
- da *rade*
- da ih, ukoliko postanu nezeljene, vrate
- opcionalno, da ih mazi i pazi i voli (ove trenutno stoje uz ~150 butelja i Njeguski prsut koji visi nad njima - mislim da je moja afekcija nedvojbena i neoboriva!)
Ako netko ima stogod na pameti (cak ne mora nuzno biti ni ta skola ili nesto u tom stilu sto sam ja imao na umu), primam sve ideje i savjete.
TIA![/i]
_________________ Biolozi misle da su kemičari. Kemičari misle da su fizičari. Fizičari misle da su bogovi. A Bog misli da je matematičar...
§ http://math2.ath.cx §
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 20:43 čet, 27. 8. 2009 Naslov: |
|
|
Mislim da si prenadobudan... takve masine su za entuzijaste, a ne za poducavanje mladezi da "su ne-Windowsi cool". :? Kakvu poruku zelis poslati? :-k Da je Linux ono gdje se u konzolu kucaju naredbe i nema grafike (ili je ona jako rudimentarna)? :ccc: Price o assemblerskom kodu su interesantne... well... opet entuzijastima. :)
:idea: Ako ti ne smetaju doma, upregni ih u neki od gridova (npr. [url=http://www.worldcommunitygrid.org/]World Community Grid[/url] koji je upravo dovrsio s projektom [url=http://www.worldcommunitygrid.org/stat/viewProject.do?projectShortName=dddt]Discovering Dengue Drugs[/url] kojem su ljudi donirali skoro 12000 godina procesorskog vremena). 8) Nema veze sto su spore, ako cijelo vrijeme rade skoro samo to. :)
Mislim da si prenadobudan... takve masine su za entuzijaste, a ne za poducavanje mladezi da "su ne-Windowsi cool". Kakvu poruku zelis poslati? Da je Linux ono gdje se u konzolu kucaju naredbe i nema grafike (ili je ona jako rudimentarna)? Price o assemblerskom kodu su interesantne... well... opet entuzijastima.
Ako ti ne smetaju doma, upregni ih u neki od gridova (npr. World Community Grid koji je upravo dovrsio s projektom Discovering Dengue Drugs kojem su ljudi donirali skoro 12000 godina procesorskog vremena). Nema veze sto su spore, ako cijelo vrijeme rade skoro samo to.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
Postano: 22:02 čet, 27. 8. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]Mislim da si prenadobudan...[/quote]Ili to, ili su desetine svrsenih profesora <...> i informatike koji godisnje sidju s brda neentuzijasticni poltroni.
[quote]takve masine su za entuzijaste, a ne za poducavanje mladezi da "su ne-Windowsi cool". :? Kakvu poruku zelis poslati? :-k[/quote]Sigurno ne da "su ne-Windowsi cool"; odakle ti takva ideja?
Rijetko pratim Degiorgi, no eto, pila naopako, nisi li bas ti koji koristis svaku (i to najcesce krivu) priliku da pokazes kako su "Windowsi ne-kul"?
Poruku koju zelim poslati? Ne znam, nisam pedagog niti se bavim metodikom i didaktikom. Ipak, nejasno mi je da ne postoji mlada osoba, profesor, koji bi bio spreman pokazati nesto vise (makar onima koje bi takvo sto interesiralo, a siguran sam da takvih ljudi u osnovnoj ili srednjoj skoli postoji).
U ova racunala je ulozeno, ako zanemaris materijalno, sigurno puno "ljubavi i paznje". Mozda imam "zastitnicki" odnos prema njima i shvatjam ih necim zanimljivijim od ubacivanja instalacije omiljene Linux distribucije u tri klikanja next tipkom. Mozda bi se takvo sto dalo prenijeti dalje?
Well, ili ces mi stvarno dokazati (a kako mi se cini po feedbackovima s drugih "terena", nisi daleko od istine) da sam (jos uvijek) nepopravljivo nadobudan? :(
[quote]Da je Linux ono gdje se u konzolu kucaju naredbe i nema grafike (ili je ona jako rudimentarna)? :ccc:[/quote]Kakav sad pak Linux? (kojeg ima u natruhama samo na PPC Macu na kojemu je MkLinux).
[quote]Price o assemblerskom kodu su interesantne... well... opet entuzijastima. :)[/quote]Kao sto rekoh, bez nekog posebnog razloga sam karikirao taj primjer. Mogao bih iz glave navesti barem jos 10 meni interesantnih.
Jedna gradja racunala na FER-u, Mathu i Phyju se vrti oko Motorole 6800. Srecom da imam jos jednu u svojem posjedu, i nekoliko primitivnih projekata oko nje, no ne mislis li da je totalni nonsens da se prica o "necemu" (tj. o toj Motoroli) a da 99.9% ljudi (ukljucujuci strebere koji su imali 5) nemaju blage veze kako ta Motorola fizicki izgleda (za pocetak)? Sto je potrebno da bi se elementarno spojila da funkcionira?
Da, da, nismo FER, bla, bla, sve mi je jasno. No 68000 ima 20ak instrukcija vise od 6800. Uz to sto imas zivu i zdravu masinu na kojoj mozes izvest nativnu simulaciju cega god hoces. Pokazati ljudima da to postoji, stvarno postoji, bez mahanja rukama ispred ploce?
I opet se vracam na pocetak - ne postoji (mladi, jer u njemu bi valjda trebalo biti vise... "entuzijazma") profesor kojemu bi sinulo, obzirom da je obrazovan za rad koji ukljucuje poducavanje, kako iskoristiti nesto u ovom stilu?
Da, prihvatili smo se svojedobno falicnog obrazovnog sustava, i borba protiv vjetrenjaca mi je jasna, no istodobno i zabavna. :) No hej, nikad ne znas tko bi se mogao (pro)naci, zato i jesam postao ovdje. ;)
[quote]:idea: Ako ti ne smetaju doma, upregni ih u neki od gridova (npr. [url=http://www.worldcommunitygrid.org/]World Community Grid[/url] koji je upravo dovrsio s projektom [url=http://www.worldcommunitygrid.org/stat/viewProject.do?projectShortName=dddt]Discovering Dengue Drugs[/url] kojem su ljudi donirali skoro 12000 godina procesorskog vremena). 8) Nema veze sto su spore, ako cijelo vrijeme rade skoro samo to. :)[/quote]Pa eksuli, u tome i jest problem, recimo da mi smetaju. Ne, ne zelim ih se rijesiti posto poto, i radje ce smetati kod mene i zderati struju, no nisam nasao niti jedan suvisli open source grid softver koji bih mogao kompajlirati.
WorldGrid uopce ni nije, koliko mi se cini, OpenSource, a kao sto mozes vidjeti, podrzan je samo x86 (ne's ti ozbiljnog projekta na PiCekima, geez).
Mislim da sam to vec pitao ovdje pa nije bilo konkretnog odgovora (doduse, ako se ne varam nisi se ukljucio u raspravu, pa mozda sad dobijem nesto vise informacija) - postoji li neki *normalni* (pod time mislim portabilni) projekt grid tipa, koji ce raditi na tosteru ako treba?
Jer koliko god sam se trudio traziti, takvo sto nisam nasao. Doduse, cini mi se da [i]boinc[/i] ima nesto u tom stilu, no to su bile triper kombinacije do bola.
Postoji li kakav math grid comunity? GIMPS je isto nikakav po pitanju non-x86 portabilnosti, kao i ostala popularna ekipa... :(
vsego (napisa): | Mislim da si prenadobudan... | Ili to, ili su desetine svrsenih profesora <...> i informatike koji godisnje sidju s brda neentuzijasticni poltroni.
Citat: | takve masine su za entuzijaste, a ne za poducavanje mladezi da "su ne-Windowsi cool". Kakvu poruku zelis poslati?  | Sigurno ne da "su ne-Windowsi cool"; odakle ti takva ideja?
Rijetko pratim Degiorgi, no eto, pila naopako, nisi li bas ti koji koristis svaku (i to najcesce krivu) priliku da pokazes kako su "Windowsi ne-kul"?
Poruku koju zelim poslati? Ne znam, nisam pedagog niti se bavim metodikom i didaktikom. Ipak, nejasno mi je da ne postoji mlada osoba, profesor, koji bi bio spreman pokazati nesto vise (makar onima koje bi takvo sto interesiralo, a siguran sam da takvih ljudi u osnovnoj ili srednjoj skoli postoji).
U ova racunala je ulozeno, ako zanemaris materijalno, sigurno puno "ljubavi i paznje". Mozda imam "zastitnicki" odnos prema njima i shvatjam ih necim zanimljivijim od ubacivanja instalacije omiljene Linux distribucije u tri klikanja next tipkom. Mozda bi se takvo sto dalo prenijeti dalje?
Well, ili ces mi stvarno dokazati (a kako mi se cini po feedbackovima s drugih "terena", nisi daleko od istine) da sam (jos uvijek) nepopravljivo nadobudan?
Citat: | Da je Linux ono gdje se u konzolu kucaju naredbe i nema grafike (ili je ona jako rudimentarna)?  | Kakav sad pak Linux? (kojeg ima u natruhama samo na PPC Macu na kojemu je MkLinux).
Citat: | Price o assemblerskom kodu su interesantne... well... opet entuzijastima.  | Kao sto rekoh, bez nekog posebnog razloga sam karikirao taj primjer. Mogao bih iz glave navesti barem jos 10 meni interesantnih.
Jedna gradja racunala na FER-u, Mathu i Phyju se vrti oko Motorole 6800. Srecom da imam jos jednu u svojem posjedu, i nekoliko primitivnih projekata oko nje, no ne mislis li da je totalni nonsens da se prica o "necemu" (tj. o toj Motoroli) a da 99.9% ljudi (ukljucujuci strebere koji su imali 5) nemaju blage veze kako ta Motorola fizicki izgleda (za pocetak)? Sto je potrebno da bi se elementarno spojila da funkcionira?
Da, da, nismo FER, bla, bla, sve mi je jasno. No 68000 ima 20ak instrukcija vise od 6800. Uz to sto imas zivu i zdravu masinu na kojoj mozes izvest nativnu simulaciju cega god hoces. Pokazati ljudima da to postoji, stvarno postoji, bez mahanja rukama ispred ploce?
I opet se vracam na pocetak - ne postoji (mladi, jer u njemu bi valjda trebalo biti vise... "entuzijazma") profesor kojemu bi sinulo, obzirom da je obrazovan za rad koji ukljucuje poducavanje, kako iskoristiti nesto u ovom stilu?
Da, prihvatili smo se svojedobno falicnog obrazovnog sustava, i borba protiv vjetrenjaca mi je jasna, no istodobno i zabavna. No hej, nikad ne znas tko bi se mogao (pro)naci, zato i jesam postao ovdje.
Citat: | Ako ti ne smetaju doma, upregni ih u neki od gridova (npr. World Community Grid koji je upravo dovrsio s projektom Discovering Dengue Drugs kojem su ljudi donirali skoro 12000 godina procesorskog vremena). Nema veze sto su spore, ako cijelo vrijeme rade skoro samo to.  | Pa eksuli, u tome i jest problem, recimo da mi smetaju. Ne, ne zelim ih se rijesiti posto poto, i radje ce smetati kod mene i zderati struju, no nisam nasao niti jedan suvisli open source grid softver koji bih mogao kompajlirati.
WorldGrid uopce ni nije, koliko mi se cini, OpenSource, a kao sto mozes vidjeti, podrzan je samo x86 (ne's ti ozbiljnog projekta na PiCekima, geez).
Mislim da sam to vec pitao ovdje pa nije bilo konkretnog odgovora (doduse, ako se ne varam nisi se ukljucio u raspravu, pa mozda sad dobijem nesto vise informacija) - postoji li neki *normalni* (pod time mislim portabilni) projekt grid tipa, koji ce raditi na tosteru ako treba?
Jer koliko god sam se trudio traziti, takvo sto nisam nasao. Doduse, cini mi se da boinc ima nesto u tom stilu, no to su bile triper kombinacije do bola.
Postoji li kakav math grid comunity? GIMPS je isto nikakav po pitanju non-x86 portabilnosti, kao i ostala popularna ekipa...
_________________ Biolozi misle da su kemičari. Kemičari misle da su fizičari. Fizičari misle da su bogovi. A Bog misli da je matematičar...
|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
Postano: 7:31 pet, 28. 8. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]Mislim da si prenadobudan...[/quote]Ok, izgleda da si u pravu, 1:0 za tebe. :)
Nista, neka trunu kod mene, malo cu preslozit supu pa cemo vidjet. ;)
Svejedno, pitanje vezano za portabilni grid softver jos uvijek stoji i biljezim se sa stovanjem.
vsego (napisa): | Mislim da si prenadobudan... | Ok, izgleda da si u pravu, 1:0 za tebe.
Nista, neka trunu kod mene, malo cu preslozit supu pa cemo vidjet.
Svejedno, pitanje vezano za portabilni grid softver jos uvijek stoji i biljezim se sa stovanjem.
|
|
[Vrh] |
|
GauSs_ Moderator

Spol: 
|
Postano: 12:33 pon, 31. 8. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="Bubba"]
Da, da, nismo FER, bla, bla, sve mi je jasno. No 68000 ima 20ak instrukcija vise od 6800. Uz to sto imas zivu i zdravu masinu na kojoj mozes izvest nativnu simulaciju cega god hoces. Pokazati ljudima da to postoji, stvarno postoji, bez mahanja rukama ispred ploce?[/quote]
Budući da će se od ove godine na vježbama iz građe raditi MC68000 ja sam zainteresiran za tu mašinu (imaš mc68040?)
Inače, postoji odličan simulator mc68k ([url]www.easy68k.com[/url]) koji se može koristiti u nastavi i koji studenti mogu koristiti na Windozama,Linuxu,...
Bubba (napisa): |
Da, da, nismo FER, bla, bla, sve mi je jasno. No 68000 ima 20ak instrukcija vise od 6800. Uz to sto imas zivu i zdravu masinu na kojoj mozes izvest nativnu simulaciju cega god hoces. Pokazati ljudima da to postoji, stvarno postoji, bez mahanja rukama ispred ploce? |
Budući da će se od ove godine na vježbama iz građe raditi MC68000 ja sam zainteresiran za tu mašinu (imaš mc68040?)
Inače, postoji odličan simulator mc68k (www.easy68k.com) koji se može koristiti u nastavi i koji studenti mogu koristiti na Windozama,Linuxu,...
_________________ The purpose of life is to end
Prosle su godine kolokviji bili laksi, zar ne?
|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
Postano: 14:20 pon, 31. 8. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="GauSs_"]Budući da će se od ove godine na vježbama iz građe raditi MC68000 ja sam zainteresiran za tu mašinu (imaš mc68040?)
Inače, postoji odličan simulator mc68k ([url]www.easy68k.com[/url]) koji se može koristiti u nastavi i koji studenti mogu koristiti na Windozama,Linuxu,...[/quote]Hajde me molim te pikni na bubba (at) banelli (dot) biz . :)
GauSs_ (napisa): | Budući da će se od ove godine na vježbama iz građe raditi MC68000 ja sam zainteresiran za tu mašinu (imaš mc68040?)
Inače, postoji odličan simulator mc68k (www.easy68k.com) koji se može koristiti u nastavi i koji studenti mogu koristiti na Windozama,Linuxu,... | Hajde me molim te pikni na bubba (at) banelli (dot) biz .
|
|
[Vrh] |
|
|