Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
miam Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 17:00 pon, 9. 11. 2009 Naslov: |
|
|
Za neupucene, ovaj "komplicirani" zadatak je iz domace zadace. Necu brisati gornje postove: tko hoce prepisati u zadacu bez da to sam rijesi... sam ce sebi naskoditi.
@pajopatak: Ne, nismo rekli nista takvo. Sto uopce znaci "samo petlja while i for,i neki jednostavniji zadatci"? Niste radili usporedjivanje brojeva?
Za neupucene, ovaj "komplicirani" zadatak je iz domace zadace. Necu brisati gornje postove: tko hoce prepisati u zadacu bez da to sam rijesi... sam ce sebi naskoditi.
@pajopatak: Ne, nismo rekli nista takvo. Sto uopce znaci "samo petlja while i for,i neki jednostavniji zadatci"? Niste radili usporedjivanje brojeva?
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
pajopatak Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 17:10 pon, 9. 11. 2009 Naslov: |
|
|
Kakve veze petlje imaju s time da usporedis dva broja? :roll:
Takodjer, receno je (i to pouzdano znam, jer su mi oba nastavnika potvrdila) da rijesite prve tri domace zadace, a radjeni su i "tezi" zadaci (npr. suma najvecih znamenaka ucitanih brojeva, neposredno prije poglavlja "Malo o slozenosti").
@some_dude: Nauci petlje za [tt]n[/tt] koraka raditi ovako:
[tt]for (i = 0; i < n; ++i)[/tt]
(dakle, od 0 do [tt]n-1[/tt]), jer ce ti to biti vazno kad dodjemo do nizova.
Kakve veze petlje imaju s time da usporedis dva broja?
Takodjer, receno je (i to pouzdano znam, jer su mi oba nastavnika potvrdila) da rijesite prve tri domace zadace, a radjeni su i "tezi" zadaci (npr. suma najvecih znamenaka ucitanih brojeva, neposredno prije poglavlja "Malo o slozenosti").
@some_dude: Nauci petlje za n koraka raditi ovako:
for (i = 0; i < n; ++i)
(dakle, od 0 do n-1), jer ce ti to biti vazno kad dodjemo do nizova.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
miam Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 17:19 pon, 9. 11. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="miam"]moze li se for petlja pisati i ovako
[code:1] for(i=1; i<=n; i++)[/code:1]
?[/quote]
Moze, zasto ne? Samo moras znati da ce [tt]i[/tt] (ako ga ne mijenjas u samoj petlji i ne prekines petlju preuranjeno), poprimati vrijednosti
1, 2, 3,..., [tt]n[/tt]
S petljom koju sam ja napisao, vrijednosti ce biti
0, 1, 2,..., [tt]n[/tt]-1
Kad cete raditi s nizovima, ovo drugo ce biti prakticnije, jer se nizovi u C-u indeksiraju od 0 (a ne od 1 kako to obicno biva u Pascalu).
miam (napisa): | moze li se for petlja pisati i ovako
? |
Moze, zasto ne? Samo moras znati da ce i (ako ga ne mijenjas u samoj petlji i ne prekines petlju preuranjeno), poprimati vrijednosti
1, 2, 3,..., n
S petljom koju sam ja napisao, vrijednosti ce biti
0, 1, 2,..., n-1
Kad cete raditi s nizovima, ovo drugo ce biti prakticnije, jer se nizovi u C-u indeksiraju od 0 (a ne od 1 kako to obicno biva u Pascalu).
|
|
[Vrh] |
|
miam Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
marijana07 Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 19:25 pon, 9. 11. 2009 Naslov: |
|
|
Objasnjeno u skripti i hintirano na sluzbenom podsjetniku. Sto te tocno muci?
Ako nisi sigurna u svoja rjesenja, skoci na sluzbenu stranicu i neka ti izgenerira zadatak (pod "Materijali", "On-line vjezbanje", "Normalne forme"), pa tog rijesi i usporedi s rjesenjem. Pojednostavljeni izraz provjeris na istom mjestu, koristeci "Logika sudova".
Objasnjeno u skripti i hintirano na sluzbenom podsjetniku. Sto te tocno muci?
Ako nisi sigurna u svoja rjesenja, skoci na sluzbenu stranicu i neka ti izgenerira zadatak (pod "Materijali", "On-line vjezbanje", "Normalne forme"), pa tog rijesi i usporedi s rjesenjem. Pojednostavljeni izraz provjeris na istom mjestu, koristeci "Logika sudova".
|
|
[Vrh] |
|
some_dude Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:30 pon, 9. 11. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="marijana07"]da li mi netko molim vas, moze napisati postupak cijeli kako se ovaj zadatak rijesava... ja sam ga rijesila ali nisam sigurna da li ce mi se to priznat. [color=olive]Zadatak 1 (10 bodova) Napiˇsite konjuktivnu ili disjunktivnu normalnu formu (ne treba obje!) izraza f kojem odgovara
priloˇzena tablica istinitosti, te pojednostavite dobiveni izraz (potrebno je napisati i postupak, a ne samo konaˇcno rjeˇsenje).
Pomo´c: Izraz je mogu´ce pojednostaviti tako da ima samo 2 operatora.[/color]
x y z f
0 0 0 1
0 0 1 0
0 1 0 1
0 1 1 0
1 0 0 0
1 0 1 0
1 1 0 0
1 1 1 0
hvala puno[/quote]
Pa gledaš čega u stupcu f imaš više, nula ili jedinica. Očito imamo manje jedinica, pa ćemo koristiti disjuntkivnu normalnu formu. Dakle, gledamo jedinice u rezultatu, i vrijednosti x, y i z koje su nula negiramo. Odnosno,
f = !x*!y*!z + !x*y*!z =
= !x*!z*(!y + y)
Sada vidiš da je !y + y jednako 1, a izraz !x*!z*1 = !x*!z. Odnosno ništa nam se ne mijenja.
I tako smo došli do f = !x*!z što je konačno rješenje.
Btw. imaš ovo sve u skripti sa vježbi...
!x je negirano x...
marijana07 (napisa): | da li mi netko molim vas, moze napisati postupak cijeli kako se ovaj zadatak rijesava... ja sam ga rijesila ali nisam sigurna da li ce mi se to priznat. Zadatak 1 (10 bodova) Napiˇsite konjuktivnu ili disjunktivnu normalnu formu (ne treba obje!) izraza f kojem odgovara
priloˇzena tablica istinitosti, te pojednostavite dobiveni izraz (potrebno je napisati i postupak, a ne samo konaˇcno rjeˇsenje).
Pomo´c: Izraz je mogu´ce pojednostaviti tako da ima samo 2 operatora.
x y z f
0 0 0 1
0 0 1 0
0 1 0 1
0 1 1 0
1 0 0 0
1 0 1 0
1 1 0 0
1 1 1 0
hvala puno |
Pa gledaš čega u stupcu f imaš više, nula ili jedinica. Očito imamo manje jedinica, pa ćemo koristiti disjuntkivnu normalnu formu. Dakle, gledamo jedinice u rezultatu, i vrijednosti x, y i z koje su nula negiramo. Odnosno,
f = !x*!y*!z + !x*y*!z =
= !x*!z*(!y + y)
Sada vidiš da je !y + y jednako 1, a izraz !x*!z*1 = !x*!z. Odnosno ništa nam se ne mijenja.
I tako smo došli do f = !x*!z što je konačno rješenje.
Btw. imaš ovo sve u skripti sa vježbi...
!x je negirano x...
|
|
[Vrh] |
|
marijana07 Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
marijana07 Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 19:55 pon, 9. 11. 2009 Naslov: |
|
|
Pogledaj vlastiti post: tebi je "*" izmedju x, y i z, a "+" izmedju zagrada. Ne ide tako: "+" je ILI, a "*" je I; ne mozes to dvoje zamijeniti! :tso:
Sto znaci "kako zapisati"? Ovako kako sam ja zapisao (na Forumu mozes i s minusom; kuzi se).
Pogledaj vlastiti post: tebi je "*" izmedju x, y i z, a "+" izmedju zagrada. Ne ide tako: "+" je ILI, a "*" je I; ne mozes to dvoje zamijeniti!
Sto znaci "kako zapisati"? Ovako kako sam ja zapisao (na Forumu mozes i s minusom; kuzi se).
|
|
[Vrh] |
|
some_dude Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:56 pon, 9. 11. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="marijana07"][quote="vsego"]Cini mi se da brkas koji je KNF, a koji DNF. KNF od ovoga bi bio
[latex](x+y+\overline{z})(x+\overline{y}+z)[/latex]
Naravno, to jos treba "izmnoziti" i pojednostaviti (jer zadatak trazi pojednostavljeno).[/quote]
Pa zar nisam tak napisala? Il sam se ja potpuno izgubila, ali mislim da sam jednako napisala samo moje negacije su oznacene sa minusom. E pa meni je problem kako sada to napisati... :(([/quote]
Ako te zbunjuje "množenje" ovih zagrada, koristi DNF, manja je vjerojatnost da ćeš pogriješiti. Ionako ti je u zadatku postavljeno da koristiš koji god hoćeš.
marijana07 (napisa): | vsego (napisa): | Cini mi se da brkas koji je KNF, a koji DNF. KNF od ovoga bi bio
Naravno, to jos treba "izmnoziti" i pojednostaviti (jer zadatak trazi pojednostavljeno). |
Pa zar nisam tak napisala? Il sam se ja potpuno izgubila, ali mislim da sam jednako napisala samo moje negacije su oznacene sa minusom. E pa meni je problem kako sada to napisati... ( |
Ako te zbunjuje "množenje" ovih zagrada, koristi DNF, manja je vjerojatnost da ćeš pogriješiti. Ionako ti je u zadatku postavljeno da koristiš koji god hoćeš.
|
|
[Vrh] |
|
marijana07 Forumaš(ica)

|
Postano: 19:58 pon, 9. 11. 2009 Naslov: |
|
|
[quote="some_dude"][quote="marijana07"][quote="vsego"]Cini mi se da brkas koji je KNF, a koji DNF. KNF od ovoga bi bio
[latex](x+y+\overline{z})(x+\overline{y}+z)[/latex]
Naravno, to jos treba "izmnoziti" i pojednostaviti (jer zadatak trazi pojednostavljeno).[/quote]
Pa zar nisam tak napisala? Il sam se ja potpuno izgubila, ali mislim da sam jednako napisala samo moje negacije su oznacene sa minusom. E pa meni je problem kako sada to napisati... :(([/quote]
Ako te zbunjuje "množenje" ovih zagrada, koristi DNF, manja je vjerojatnost da ćeš pogriješiti. Ionako ti je u zadatku postavljeno da koristiš koji god hoćeš.[/quote]
ok, hvala
some_dude (napisa): | marijana07 (napisa): | vsego (napisa): | Cini mi se da brkas koji je KNF, a koji DNF. KNF od ovoga bi bio
Naravno, to jos treba "izmnoziti" i pojednostaviti (jer zadatak trazi pojednostavljeno). |
Pa zar nisam tak napisala? Il sam se ja potpuno izgubila, ali mislim da sam jednako napisala samo moje negacije su oznacene sa minusom. E pa meni je problem kako sada to napisati... ( |
Ako te zbunjuje "množenje" ovih zagrada, koristi DNF, manja je vjerojatnost da ćeš pogriješiti. Ionako ti je u zadatku postavljeno da koristiš koji god hoćeš. |
ok, hvala
|
|
[Vrh] |
|
gramzon Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
NeM Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
gramzon Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 1:18 uto, 10. 11. 2009 Naslov: |
|
|
Rjesavam onaj zadatak gdje treba od 6 realnih brojeva pomnoziti onaj s najvecom i najmanjom apsolutnom vrijednosti. Postoji li kraci nacin za rijesit to od ovog?
[code:1]#include <stdio.h>
int main(void)
{
float a,b,c,d,e,f,min,max,aa,ab,ac,ad,ae,af,amin,amax;
scanf("%f", &a);
aa=a;
if (aa<0) aa=-aa;
min=a;
max=a;
amin=aa;
amax=aa;
scanf("%f", &b);
ab=b;
if (ab<0) ab=-ab;
if (ab<amin) {min=b; amin=ab;}
if (ab>amax) {max=b; amax=ab;}
scanf("%f", &c);
ac=c;
if (ac<0) ac=-ac;
if (ac<amin) {min=c; amin=ac;}
if (ac>amax) {max=c; amax=ac;}
scanf("%f", &d);
ad=d;
if (ad<0) ad=-ad;
if (ad<amin) {min=d; amin=ad;}
if (ad>amax) {max=d; amax=ad;}
scanf("%f", &e);
ae=e;
if (ae<0) ae=-ae;
if (ae<amin) {min=e; amin=ae;}
if (ae>amax) {max=e; amax=ae;}
scanf("%f", &f);
af=f;
if (af<0) af=-af;
if (af<amin) {min=f; amin=af;}
if (af>amax) {max=f; amax=af;}
printf("%g", min*max);
return 0;
}
[/code:1]
Rjesavam onaj zadatak gdje treba od 6 realnih brojeva pomnoziti onaj s najvecom i najmanjom apsolutnom vrijednosti. Postoji li kraci nacin za rijesit to od ovog?
Kod: | #include <stdio.h>
int main(void)
{
float a,b,c,d,e,f,min,max,aa,ab,ac,ad,ae,af,amin,amax;
scanf("%f", &a);
aa=a;
if (aa<0) aa=-aa;
min=a;
max=a;
amin=aa;
amax=aa;
scanf("%f", &b);
ab=b;
if (ab<0) ab=-ab;
if (ab<amin) {min=b; amin=ab;}
if (ab>amax) {max=b; amax=ab;}
scanf("%f", &c);
ac=c;
if (ac<0) ac=-ac;
if (ac<amin) {min=c; amin=ac;}
if (ac>amax) {max=c; amax=ac;}
scanf("%f", &d);
ad=d;
if (ad<0) ad=-ad;
if (ad<amin) {min=d; amin=ad;}
if (ad>amax) {max=d; amax=ad;}
scanf("%f", &e);
ae=e;
if (ae<0) ae=-ae;
if (ae<amin) {min=e; amin=ae;}
if (ae>amax) {max=e; amax=ae;}
scanf("%f", &f);
af=f;
if (af<0) af=-af;
if (af<amin) {min=f; amin=af;}
if (af>amax) {max=f; amax=af;}
printf("%g", min*max);
return 0;
}
|
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 3:20 uto, 10. 11. 2009 Naslov: |
|
|
Da, pomocu petlje, kako i kaze uputa zadatka.
Ucitavas brojeve i pamtis najmanjeg (po apsolutnoj vrijednosti) i njegovu apsolutnu vrijednost, te najveceg (po apsolutnoj vrijednosti) i njegovu apsolutnu vrijednost. Na kraju ta dva broja (ne apsolutne vrijednosti! one sluze samo unutar petlje) pomnozis.
Da, pomocu petlje, kako i kaze uputa zadatka.
Ucitavas brojeve i pamtis najmanjeg (po apsolutnoj vrijednosti) i njegovu apsolutnu vrijednost, te najveceg (po apsolutnoj vrijednosti) i njegovu apsolutnu vrijednost. Na kraju ta dva broja (ne apsolutne vrijednosti! one sluze samo unutar petlje) pomnozis.
|
|
[Vrh] |
|
|