Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Programiranje 1 - prvi kolokvij
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
miam
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
-1 = 3 - 4

PostPostano: 16:53 pon, 9. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala puno :) al, vec sam uspjela rijesit ..svejedno, hvala :)
hvala puno Smile al, vec sam uspjela rijesit ..svejedno, hvala Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 17:00 pon, 9. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Za neupucene, ovaj "komplicirani" zadatak je iz domace zadace. Necu brisati gornje postove: tko hoce prepisati u zadacu bez da to sam rijesi... sam ce sebi naskoditi.

@pajopatak: Ne, nismo rekli nista takvo. Sto uopce znaci "samo petlja while i for,i neki jednostavniji zadatci"? Niste radili usporedjivanje brojeva?
Za neupucene, ovaj "komplicirani" zadatak je iz domace zadace. Necu brisati gornje postove: tko hoce prepisati u zadacu bez da to sam rijesi... sam ce sebi naskoditi.

@pajopatak: Ne, nismo rekli nista takvo. Sto uopce znaci "samo petlja while i for,i neki jednostavniji zadatci"? Niste radili usporedjivanje brojeva?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
pajopatak
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 0

PostPostano: 17:06 pon, 9. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne, od petlji smo rješili:
ispiši brojeve od 1-10
program koji ispisuje je li neki br.prost
zbroj znamenki nekog broja

[size=9][color=#999999]Added after 1 minutes:[/color][/size]

A za petlju while i for nam je rečeno na predavanju.
Ne, od petlji smo rješili:
ispiši brojeve od 1-10
program koji ispisuje je li neki br.prost
zbroj znamenki nekog broja

Added after 1 minutes:

A za petlju while i for nam je rečeno na predavanju.

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 17:10 pon, 9. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kakve veze petlje imaju s time da usporedis dva broja? :roll:

Takodjer, receno je (i to pouzdano znam, jer su mi oba nastavnika potvrdila) da rijesite prve tri domace zadace, a radjeni su i "tezi" zadaci (npr. suma najvecih znamenaka ucitanih brojeva, neposredno prije poglavlja "Malo o slozenosti").

@some_dude: Nauci petlje za [tt]n[/tt] koraka raditi ovako:
[tt]for (i = 0; i < n; ++i)[/tt]
(dakle, od 0 do [tt]n-1[/tt]), jer ce ti to biti vazno kad dodjemo do nizova.
Kakve veze petlje imaju s time da usporedis dva broja? Rolling Eyes

Takodjer, receno je (i to pouzdano znam, jer su mi oba nastavnika potvrdila) da rijesite prve tri domace zadace, a radjeni su i "tezi" zadaci (npr. suma najvecih znamenaka ucitanih brojeva, neposredno prije poglavlja "Malo o slozenosti").

@some_dude: Nauci petlje za n koraka raditi ovako:
for (i = 0; i < n; ++i)
(dakle, od 0 do n-1), jer ce ti to biti vazno kad dodjemo do nizova.

[Vrh]
miam
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 3 - 4

PostPostano: 17:12 pon, 9. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

moze li se for petlja pisati i ovako
[code:1] for(i=1; i<=n; i++) [/code:1]

??
Kod:
 for(i=1; i<=n; i++)

??

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 17:19 pon, 9. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="miam"]moze li se for petlja pisati i ovako
[code:1] for(i=1; i<=n; i++)[/code:1]
?[/quote]

Moze, zasto ne? Samo moras znati da ce [tt]i[/tt] (ako ga ne mijenjas u samoj petlji i ne prekines petlju preuranjeno), poprimati vrijednosti
1, 2, 3,..., [tt]n[/tt]
S petljom koju sam ja napisao, vrijednosti ce biti
0, 1, 2,..., [tt]n[/tt]-1
Kad cete raditi s nizovima, ovo drugo ce biti prakticnije, jer se nizovi u C-u indeksiraju od 0 (a ne od 1 kako to obicno biva u Pascalu).
miam (napisa):
Kod:
 for(i=1; i<=n; i++)

?

Moze, zasto ne? Samo moras znati da ce i (ako ga ne mijenjas u samoj petlji i ne prekines petlju preuranjeno), poprimati vrijednosti
1, 2, 3,..., n
S petljom koju sam ja napisao, vrijednosti ce biti
0, 1, 2,..., n-1
Kad cete raditi s nizovima, ovo drugo ce biti prakticnije, jer se nizovi u C-u indeksiraju od 0 (a ne od 1 kako to obicno biva u Pascalu).

[Vrh]
miam
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 3 - 4

PostPostano: 17:38 pon, 9. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

aha..hvala..
meni je to ocito ostalo tako jer sam ranije programirala u pascalu.. :)
aha..hvala..
meni je to ocito ostalo tako jer sam ranije programirala u pascalu.. Smile

[Vrh]
marijana07
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 19:20 pon, 9. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

da li mi netko molim vas, moze napisati postupak cijeli kako se ovaj zadatak rijesava... ja sam ga rijesila ali nisam sigurna da li ce mi se to priznat. [color=olive]Zadatak 1 (10 bodova) Napiˇsite konjuktivnu ili disjunktivnu normalnu formu (ne treba obje!) izraza f kojem odgovara
priloˇzena tablica istinitosti, te pojednostavite dobiveni izraz (potrebno je napisati i postupak, a ne samo konaˇcno rjeˇsenje).
Pomo´c: Izraz je mogu´ce pojednostaviti tako da ima samo 2 operatora.[/color]
x y z f
0 0 0 1
0 0 1 0
0 1 0 1
0 1 1 0
1 0 0 0
1 0 1 0
1 1 0 0
1 1 1 0

hvala puno
da li mi netko molim vas, moze napisati postupak cijeli kako se ovaj zadatak rijesava... ja sam ga rijesila ali nisam sigurna da li ce mi se to priznat. Zadatak 1 (10 bodova) Napiˇsite konjuktivnu ili disjunktivnu normalnu formu (ne treba obje!) izraza f kojem odgovara
priloˇzena tablica istinitosti, te pojednostavite dobiveni izraz (potrebno je napisati i postupak, a ne samo konaˇcno rjeˇsenje).
Pomo´c: Izraz je mogu´ce pojednostaviti tako da ima samo 2 operatora.

x y z f
0 0 0 1
0 0 1 0
0 1 0 1
0 1 1 0
1 0 0 0
1 0 1 0
1 1 0 0
1 1 1 0

hvala puno

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 19:25 pon, 9. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Objasnjeno u skripti i hintirano na sluzbenom podsjetniku. Sto te tocno muci?

Ako nisi sigurna u svoja rjesenja, skoci na sluzbenu stranicu i neka ti izgenerira zadatak (pod "Materijali", "On-line vjezbanje", "Normalne forme"), pa tog rijesi i usporedi s rjesenjem. Pojednostavljeni izraz provjeris na istom mjestu, koristeci "Logika sudova".
Objasnjeno u skripti i hintirano na sluzbenom podsjetniku. Sto te tocno muci?

Ako nisi sigurna u svoja rjesenja, skoci na sluzbenu stranicu i neka ti izgenerira zadatak (pod "Materijali", "On-line vjezbanje", "Normalne forme"), pa tog rijesi i usporedi s rjesenjem. Pojednostavljeni izraz provjeris na istom mjestu, koristeci "Logika sudova".

[Vrh]
some_dude
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
17 = 17 - 0

PostPostano: 19:30 pon, 9. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="marijana07"]da li mi netko molim vas, moze napisati postupak cijeli kako se ovaj zadatak rijesava... ja sam ga rijesila ali nisam sigurna da li ce mi se to priznat. [color=olive]Zadatak 1 (10 bodova) Napiˇsite konjuktivnu ili disjunktivnu normalnu formu (ne treba obje!) izraza f kojem odgovara
Pomo´c: Izraz je mogu´ce pojednostaviti tako da ima samo 2 operatora.[/color]
x y z f
0 0 0 1
0 0 1 0
0 1 0 1
0 1 1 0
1 0 0 0
1 0 1 0
1 1 0 0
1 1 1 0

hvala puno[/quote]

Pa gledaš čega u stupcu f imaš više, nula ili jedinica. Očito imamo manje jedinica, pa ćemo koristiti disjuntkivnu normalnu formu. Dakle, gledamo jedinice u rezultatu, i vrijednosti x, y i z koje su nula negiramo. Odnosno,
f = !x*!y*!z + !x*y*!z =
= !x*!z*(!y + y)

Sada vidiš da je !y + y jednako 1, a izraz !x*!z*1 = !x*!z. Odnosno ništa nam se ne mijenja.
I tako smo došli do f = !x*!z što je konačno rješenje.

Btw. imaš ovo sve u skripti sa vježbi...

!x je negirano x...
marijana07 (napisa):
da li mi netko molim vas, moze napisati postupak cijeli kako se ovaj zadatak rijesava... ja sam ga rijesila ali nisam sigurna da li ce mi se to priznat. Zadatak 1 (10 bodova) Napiˇsite konjuktivnu ili disjunktivnu normalnu formu (ne treba obje!) izraza f kojem odgovara
Pomo´c: Izraz je mogu´ce pojednostaviti tako da ima samo 2 operatora.

x y z f
0 0 0 1
0 0 1 0
0 1 0 1
0 1 1 0
1 0 0 0
1 0 1 0
1 1 0 0
1 1 1 0

hvala puno

Pa gledaš čega u stupcu f imaš više, nula ili jedinica. Očito imamo manje jedinica, pa ćemo koristiti disjuntkivnu normalnu formu. Dakle, gledamo jedinice u rezultatu, i vrijednosti x, y i z koje su nula negiramo. Odnosno,
f = !x*!y*!z + !x*y*!z =
= !x*!z*(!y + y)

Sada vidiš da je !y + y jednako 1, a izraz !x*!z*1 = !x*!z. Odnosno ništa nam se ne mijenja.
I tako smo došli do f = !x*!z što je konačno rješenje.

Btw. imaš ovo sve u skripti sa vježbi...

!x je negirano x...

[Vrh]
marijana07
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 19:34 pon, 9. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo npr ovaj zadatak:

Zadatak:
x y z f
0 0 0 1
0 0 1 0
0 1 0 0
0 1 1 1
1 0 0 1
1 0 1 1
1 1 0 1
1 1 1 1

Znaci rjesavam ga KNF jer mi je jednostavnije. I negiram varijable sa 1. Dobila sam (x*y*-z)+(x*-y*z)... sad mene zanima kako da to zapisem???

- JE TU KAO NEGACIJA
Evo npr ovaj zadatak:

Zadatak:
x y z f
0 0 0 1
0 0 1 0
0 1 0 0
0 1 1 1
1 0 0 1
1 0 1 1
1 1 0 1
1 1 1 1

Znaci rjesavam ga KNF jer mi je jednostavnije. I negiram varijable sa 1. Dobila sam (x*y*-z)+(x*-y*z)... sad mene zanima kako da to zapisem???

- JE TU KAO NEGACIJA

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 19:44 pon, 9. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Cini mi se da brkas koji je KNF, a koji DNF. KNF od ovoga bi bio
[latex](x+y+\overline{z})(x+\overline{y}+z)[/latex]
Naravno, to jos treba "izmnoziti" i pojednostaviti (jer zadatak trazi pojednostavljeno).

Naravno, to jos treba "izmnoziti" i pojednostaviti (jer zadatak trazi pojednostavljeno).

[Vrh]
marijana07
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 19:49 pon, 9. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]Cini mi se da brkas koji je KNF, a koji DNF. KNF od ovoga bi bio
Naravno, to jos treba "izmnoziti" i pojednostaviti (jer zadatak trazi pojednostavljeno).[/quote]

Pa zar nisam tak napisala? Il sam se ja potpuno izgubila, ali mislim da sam jednako napisala samo moje negacije su oznacene sa minusom. E pa meni je problem kako sada to napisati... :((
vsego (napisa):

Pa zar nisam tak napisala? Il sam se ja potpuno izgubila, ali mislim da sam jednako napisala samo moje negacije su oznacene sa minusom. E pa meni je problem kako sada to napisati... Sad(

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 19:55 pon, 9. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pogledaj vlastiti post: tebi je "*" izmedju x, y i z, a "+" izmedju zagrada. Ne ide tako: "+" je ILI, a "*" je I; ne mozes to dvoje zamijeniti! :tso:

Sto znaci "kako zapisati"? Ovako kako sam ja zapisao (na Forumu mozes i s minusom; kuzi se).
Pogledaj vlastiti post: tebi je "*" izmedju x, y i z, a "+" izmedju zagrada. Ne ide tako: "+" je ILI, a "*" je I; ne mozes to dvoje zamijeniti! Trudim Se Objasniti...

Sto znaci "kako zapisati"? Ovako kako sam ja zapisao (na Forumu mozes i s minusom; kuzi se).

[Vrh]
some_dude
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

17 = 17 - 0

PostPostano: 19:56 pon, 9. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="marijana07"][quote="vsego"]Cini mi se da brkas koji je KNF, a koji DNF. KNF od ovoga bi bio
Naravno, to jos treba "izmnoziti" i pojednostaviti (jer zadatak trazi pojednostavljeno).[/quote]

Pa zar nisam tak napisala? Il sam se ja potpuno izgubila, ali mislim da sam jednako napisala samo moje negacije su oznacene sa minusom. E pa meni je problem kako sada to napisati... :(([/quote]

Ako te zbunjuje "množenje" ovih zagrada, koristi DNF, manja je vjerojatnost da ćeš pogriješiti. Ionako ti je u zadatku postavljeno da koristiš koji god hoćeš.
marijana07 (napisa):
vsego (napisa):

Pa zar nisam tak napisala? Il sam se ja potpuno izgubila, ali mislim da sam jednako napisala samo moje negacije su oznacene sa minusom. E pa meni je problem kako sada to napisati... Sad(

Ako te zbunjuje "množenje" ovih zagrada, koristi DNF, manja je vjerojatnost da ćeš pogriješiti. Ionako ti je u zadatku postavljeno da koristiš koji god hoćeš.

[Vrh]
marijana07
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 19:58 pon, 9. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="some_dude"][quote="marijana07"][quote="vsego"]Cini mi se da brkas koji je KNF, a koji DNF. KNF od ovoga bi bio

Pa zar nisam tak napisala? Il sam se ja potpuno izgubila, ali mislim da sam jednako napisala samo moje negacije su oznacene sa minusom. E pa meni je problem kako sada to napisati... :(([/quote]

Ako te zbunjuje "množenje" ovih zagrada, koristi DNF, manja je vjerojatnost da ćeš pogriješiti. Ionako ti je u zadatku postavljeno da koristiš koji god hoćeš.[/quote]

ok, hvala
some_dude (napisa):
marijana07 (napisa):
vsego (napisa):

ok, hvala

[Vrh]
gramzon
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 22:25 pon, 9. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Imam jedno nevezano pitanje za ovo. U aplikaciju za DZ treba uploadati source ili exe?
Imam jedno nevezano pitanje za ovo. U aplikaciju za DZ treba uploadati source ili exe?

[Vrh]
NeM
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 22:37 pon, 9. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="gramzon"]Imam jedno nevezano pitanje za ovo. U aplikaciju za DZ treba uploadati source ili exe?[/quote]

http://degiorgi.math.hr/prog1/ku/help.php

Serveru šaljete izvorni kod programa koji mora biti u jednoj .c datoteci. Compilirane verzije programa neće proći slanje!

;)
gramzon (napisa):

http://degiorgi.math.hr/prog1/ku/help.php

Serveru šaljete izvorni kod programa koji mora biti u jednoj .c datoteci. Compilirane verzije programa neće proći slanje!

Wink

[Vrh]
gramzon
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 1:18 uto, 10. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Rjesavam onaj zadatak gdje treba od 6 realnih brojeva pomnoziti onaj s najvecom i najmanjom apsolutnom vrijednosti. Postoji li kraci nacin za rijesit to od ovog?

[code:1]#include <stdio.h>
int main(void)
{
float a,b,c,d,e,f,min,max,aa,ab,ac,ad,ae,af,amin,amax;
scanf("%f", &a);
aa=a;
if (aa<0) aa=-aa;
min=a;
max=a;
amin=aa;
amax=aa;
scanf("%f", &b);
ab=b;
if (ab<0) ab=-ab;
if (ab<amin) {min=b; amin=ab;}
if (ab>amax) {max=b; amax=ab;}
scanf("%f", &c);
ac=c;
if (ac<0) ac=-ac;
if (ac<amin) {min=c; amin=ac;}
if (ac>amax) {max=c; amax=ac;}
scanf("%f", &d);
ad=d;
if (ad<0) ad=-ad;
if (ad<amin) {min=d; amin=ad;}
if (ad>amax) {max=d; amax=ad;}
scanf("%f", &e);
ae=e;
if (ae<0) ae=-ae;
if (ae<amin) {min=e; amin=ae;}
if (ae>amax) {max=e; amax=ae;}
scanf("%f", &f);
af=f;
if (af<0) af=-af;
if (af<amin) {min=f; amin=af;}
if (af>amax) {max=f; amax=af;}
printf("%g", min*max);
return 0;
}
[/code:1]
Rjesavam onaj zadatak gdje treba od 6 realnih brojeva pomnoziti onaj s najvecom i najmanjom apsolutnom vrijednosti. Postoji li kraci nacin za rijesit to od ovog?

Kod:
#include <stdio.h>
int main(void)
{
    float a,b,c,d,e,f,min,max,aa,ab,ac,ad,ae,af,amin,amax;
    scanf("%f", &a);
    aa=a;
    if (aa<0) aa=-aa;
    min=a;
    max=a;
    amin=aa;
    amax=aa;
    scanf("%f", &b);
    ab=b;
    if (ab<0) ab=-ab;
    if (ab<amin) {min=b; amin=ab;}
    if (ab>amax) {max=b; amax=ab;}
    scanf("%f", &c);
    ac=c;
    if (ac<0) ac=-ac;
    if (ac<amin) {min=c; amin=ac;}
    if (ac>amax) {max=c; amax=ac;}
    scanf("%f", &d);
    ad=d;
    if (ad<0) ad=-ad;
    if (ad<amin) {min=d; amin=ad;}
    if (ad>amax) {max=d; amax=ad;}
    scanf("%f", &e);
    ae=e;
    if (ae<0) ae=-ae;
    if (ae<amin) {min=e; amin=ae;}
    if (ae>amax) {max=e; amax=ae;}
    scanf("%f", &f);
    af=f;
    if (af<0) af=-af;
    if (af<amin) {min=f; amin=af;}
    if (af>amax) {max=f; amax=af;}
    printf("%g", min*max);
    return 0;
}

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 3:20 uto, 10. 11. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da, pomocu petlje, kako i kaze uputa zadatka.

Ucitavas brojeve i pamtis najmanjeg (po apsolutnoj vrijednosti) i njegovu apsolutnu vrijednost, te najveceg (po apsolutnoj vrijednosti) i njegovu apsolutnu vrijednost. Na kraju ta dva broja (ne apsolutne vrijednosti! one sluze samo unutar petlje) pomnozis.
Da, pomocu petlje, kako i kaze uputa zadatka.

Ucitavas brojeve i pamtis najmanjeg (po apsolutnoj vrijednosti) i njegovu apsolutnu vrijednost, te najveceg (po apsolutnoj vrijednosti) i njegovu apsolutnu vrijednost. Na kraju ta dva broja (ne apsolutne vrijednosti! one sluze samo unutar petlje) pomnozis.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Stranica 3 / 4.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum