Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Priprema za 2. kolokvij
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
JANKRI
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
97 = 132 - 35

PostPostano: 23:21 pon, 4. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="niveus"]S={sin 4n^2+1/n^2+1: n element N}[/quote]

OK, moram reći... :D

ZAGRADE!!!!!!! (ili još bolje, [latex]LaTeX[/latex] :)) da se zna šta je šta, ovo se može shvatiti na 1001 način:

[latex]\sin{\left(\frac{4n^2+1}{n^2+1}\right)}[/latex],

[latex]\sin{\left(4n^2\right)} + \frac{1}{n^2} + 1[/latex],

[latex]\sin{\left(\frac{4n^2+1}{n^2}\right)} + 1[/latex],

[latex]\sin{\left(4n^2+\frac{1}{n^2+1}\right)}[/latex],

... i još mnogi drugi! :D

@niveus i svi drugi kojima je teško staviti zagrade, ajde molim vas utipkajte još tih 2-4-6 znakova :D da bi vam mogli pomoći, vidite da uvijek ima dobrih ljudi koji rješe (i objasne! kolko tolko) zadatke.
Dajte da bude čitljivo, ovako čovjek izgubi volju ma kolko god dobru namjeru imao. :wink:

P.S. nemojte se ljutiti na mene :oops: :D, ali mislim da sam u pravu ;).
niveus (napisa):
S={sin 4n^2+1/n^2+1: n element N}

OK, moram reći... Very Happy

ZAGRADE!!!!!!! (ili još bolje, Smile) da se zna šta je šta, ovo se može shvatiti na 1001 način:

,

,

,

,

... i još mnogi drugi! Very Happy

@niveus i svi drugi kojima je teško staviti zagrade, ajde molim vas utipkajte još tih 2-4-6 znakova Very Happy da bi vam mogli pomoći, vidite da uvijek ima dobrih ljudi koji rješe (i objasne! kolko tolko) zadatke.
Dajte da bude čitljivo, ovako čovjek izgubi volju ma kolko god dobru namjeru imao. Wink

P.S. nemojte se ljutiti na mene Embarassed Very Happy, ali mislim da sam u pravu Wink.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
weeh
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
= 3 - 2

PostPostano: 23:37 pon, 4. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nadam se da je to riječ o 35. zadatku iz vježbi
Naš skup je [latex]S:=\{\sin\frac{4n^2+1}{n^2+1}| n \in \mathbb{N}\}[/latex]
Promatrajmo prvo niz [latex]a_n=\frac{4n^2+1}{n^2+1}=4-\frac{3}{n^2+1}[/latex]. Lagano možemo provjeriti da je niz rastući i omeđen s 4 odozgo, pa je i konvergantan s limesom 4. Iz toga vidimo da je naš niz [latex](a_n)\subseteq[a_1,4>=[\frac{5}{2},4>[/latex].
Sada promatramo niz [latex](\sin(a_n))[/latex]. Iz grafa možemo vidjeti da je funkcija sinus strogopadajuća na intervalu [latex][\frac{5}{2},4>[/latex].
Pa iz toga slijedi [latex]\frac{5}{2}\leq a_n<4 \Rightarrow \sin(\frac{5}{2})\geq sin(a_n)>sin(4), \forrall n \in \mathbb{N} [/latex].
Pa može sljediti da je [latex]\sup(S)=\sin(\frac{5}{2})=\max(S), \inf(S)=\sin(4)[/latex]. Koliko vidim sup je oko 0,6, a inf je oko -0,75.
Nadam se da je to riječ o 35. zadatku iz vježbi
Naš skup je
Promatrajmo prvo niz . Lagano možemo provjeriti da je niz rastući i omeđen s 4 odozgo, pa je i konvergantan s limesom 4. Iz toga vidimo da je naš niz .
Sada promatramo niz . Iz grafa možemo vidjeti da je funkcija sinus strogopadajuća na intervalu .
Pa iz toga slijedi .
Pa može sljediti da je . Koliko vidim sup je oko 0,6, a inf je oko -0,75.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
kikyca
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 2 - 0

PostPostano: 23:37 pon, 4. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zadatak ti je ovo prvo sto si napisao iliti S={sin ((4n^2+1) / (n^2+1)): n element N} :D :D
Zadatak ti je ovo prvo sto si napisao iliti S={sin ((4n^2+1) / (n^2+1)): n element N} Very Happy Very Happy

[Vrh]
RazZzoR007
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 21:40 sri, 6. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

(X->0)[latex]lim ctg^2(x)*(1-cos^4(x))[/latex]

/inače 4.a1 zadatak iz prošlogodišnjeg kolokvija (2. grupa)/

Jel' mi može netko rješiti ovaj zadatak i napisati postupak. Ja rješenje ovog zadatka vidim kroz jedan jaaako dugačak i težak postupak, a zdrav razum mi govori da postoji lakši i brži način. HVALA!

[size=9][color=#999999]Added after 32 minutes:[/color][/size]

[quote="RazZzoR007"](X->0)[latex]lim ctg^2(x)*(1-cos^4(x))[/latex]

Jel' mi može netko rješiti ovaj zadatak i napisati postupak. Ja rješenje ovog zadatka vidim kroz jedan jaaako dugačak i težak postupak, a zdrav razum mi govori da postoji lakši i brži način. HVALA![/quote]

Jooj kak sem glup :) Supstitucija t=cos^2(x) i zadatak je gotov u 13sec :D
(X→0)

Jel' mi može netko rješiti ovaj zadatak i napisati postupak. Ja rješenje ovog zadatka vidim kroz jedan jaaako dugačak i težak postupak, a zdrav razum mi govori da postoji lakši i brži način. HVALA!

Added after 32 minutes:

RazZzoR007 (napisa):
(X→0)

Jooj kak sem glup Smile Supstitucija t=cos^2(x) i zadatak je gotov u 13sec Very Happy

[Vrh]
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 21:52 sri, 6. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Glavna ideja kod ovog zadatka je uzeti onu tablicu s limesima i isprobavati sve limese po redu :lol: (šalim se, naravno, bilo bi lijepo da odmah znamo koji bi nam poznati limesi mogli biti povezani s ovim zadatkom, da ne moramo isprobavati bar sve i da otprilike znamo kako bi rješenje trebalo ići :)). Bilo kako bilo, imamo sreće, pa se čini zapravo samo jedan limes ima neke direktne veze s kotangensom - idemo, dakle, imamo li kakve koristi od [latex]\displaystyle \lim_{x\rightarrow 0}\frac{\sin x}{x}=1[/latex] :D. Zapravo, mislim da je ovo sasvim dovoljno velik hint, pa nemoj nizaboga čitati dalje :P.

Primijetimo da je [latex]\displaystyle \cot^2 x\cdot (1-\cos^4 x)=\frac{\cos^2 x}{\sin^2 x}\cdot (1-\cos^2 x)(1+\cos^2 x)[/latex]. Možemo raspisati još jedan korak, tj. dobiti [latex]\displaystyle \frac{\cos^2 x}{\sin^2 x}\cdot (1-\cos x)(1+\cos x)(1+\cos^2 x)[/latex]. Sad imamo neki intuitivni osjećaj da nam [latex]\cos^2 x[/latex] neće smetati, to ide u [latex]1[/latex]. Isto tako, ni s [latex]1+\cos^2 x[/latex] nećemo imati problema, to ide u [latex]2[/latex], kao i [latex]1+\cos x[/latex].

Preostaju [latex]\sin^2 x[/latex] i [latex]1-\cos x[/latex]. No, mi smo mudri (i/ili smo dovoljno dugo pokušavali uklopiti sve moguće limese s papira u ovaj zadatak) :) pa znamo da [latex]\displaystyle \frac{x^2}{\sin^2 x}\to 1[/latex], a i [latex]\displaystyle \frac{1-\cos x}{x^2}\to \frac{1}{2}[/latex].

Sad kad sve to lijepo spojimo, dobivamo da vrijedi [latex]\displaystyle \lim_{x\to 0}\cot^2 x\cdot (1-\cos^4 x)=\lim_{x\to 0} \cos^2 x\cdot \frac{x^2}{\sin^2 x}\cdot \frac{1-\cos x}{x^2}\cdot (1+\cos x)\cdot (1+\cos^2 x)[/latex], a to iznosi [latex]\displaystyle 1\cdot 1\cdot \frac{1}{2}\cdot 2\cdot 2=2[/latex].

[i]A može i tom supstitucijom :D. To je ista stvar, ali ipak ću priznati da ono ipak ljepše izgleda/zvuči :).[/i]

[i]A može i čak još jednostavnije - zapravo, mislim da je ovo [b]uvjerljivo najjednostavniji način[/b] (ovisi, zapravo, na što si ti mislio pod tom supstitucijom :)), bez ikakvih specijalnih limesa: vrijedi [latex]\sin^2 x=1-\cos^2 x[/latex]. Stoga se ti dijelovi u raspisu pokrate i dobijemo da tražimo limes od [latex]\cos^2 x\cdot(1+\cos^2 x)[/latex], što je dakako [latex]1\cdot 2=2[/latex].[/i]
Glavna ideja kod ovog zadatka je uzeti onu tablicu s limesima i isprobavati sve limese po redu Laughing (šalim se, naravno, bilo bi lijepo da odmah znamo koji bi nam poznati limesi mogli biti povezani s ovim zadatkom, da ne moramo isprobavati bar sve i da otprilike znamo kako bi rješenje trebalo ići Smile). Bilo kako bilo, imamo sreće, pa se čini zapravo samo jedan limes ima neke direktne veze s kotangensom - idemo, dakle, imamo li kakve koristi od Very Happy. Zapravo, mislim da je ovo sasvim dovoljno velik hint, pa nemoj nizaboga čitati dalje Razz.

Primijetimo da je . Možemo raspisati još jedan korak, tj. dobiti . Sad imamo neki intuitivni osjećaj da nam neće smetati, to ide u . Isto tako, ni s nećemo imati problema, to ide u , kao i .

Preostaju i . No, mi smo mudri (i/ili smo dovoljno dugo pokušavali uklopiti sve moguće limese s papira u ovaj zadatak) Smile pa znamo da , a i .

Sad kad sve to lijepo spojimo, dobivamo da vrijedi , a to iznosi .

A može i tom supstitucijom Very Happy. To je ista stvar, ali ipak ću priznati da ono ipak ljepše izgleda/zvuči Smile.

A može i čak još jednostavnije - zapravo, mislim da je ovo uvjerljivo najjednostavniji način (ovisi, zapravo, na što si ti mislio pod tom supstitucijom Smile), bez ikakvih specijalnih limesa: vrijedi . Stoga se ti dijelovi u raspisu pokrate i dobijemo da tražimo limes od , što je dakako .

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
smajl
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 10 - 1

PostPostano: 20:52 čet, 7. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Jel bi mi neka dobra dusa htjela rijesiti zadatak 3.37 http://web.math.hr/nastava/analiza/files/infsup2.pdf
Malo me zezaju ovi zadaci sa sin i cos... hvala
Jel bi mi neka dobra dusa htjela rijesiti zadatak 3.37 http://web.math.hr/nastava/analiza/files/infsup2.pdf
Malo me zezaju ovi zadaci sa sin i cos... hvala

[Vrh]
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 21:53 čet, 7. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ti zadaci sa sinusima i kosinusima zbilja nisu toliko teški - svi imaju istu ideju, a onda su sve poslije samo jeftini trikovi 8). Neću ići u detalje budući da mislim da smo ovakve zadatke već rješavali i na forumu (samo potraži malo u najaktivnijim topicima u ovom podforumu u zadnje vrijeme), a puno se rade i na demonstraturama i na vježbama. I naravno, uvijek je korisno napisati dokle si došla/došao, pogotovo u ovo doba prije kolokvija kad ima puno pitanja, a nas par koji koliko-toliko redovito odgovaramo na ovom podforumu nemamo baš vremena da rješavamo svaki zadatak od početka do kraja, naprosto je previše pitanja :).

Dakle, razlikujemo tri (disjunktna) slučaja: [latex]n=2k[/latex], [latex]n=4k-1[/latex], [latex]n=4k-3[/latex], pri čemu je [latex]k\in\mathbb{N}[/latex]. Na ovaj način smo očito pokrili sve mogućnosti, pa je infimum cijelog skupa najmanji od tri infimuma koje dobivamo u ovim skupovima i, analogno, supremum cijelog skupa je najveći od tri supremuma koje dobivamo u tim skupovima.

Prvi i najjednostavniji nam je, dakle, skup [latex]\displaystyle \{\sin(k\pi)\cdot\frac{4k^2-9}{20k^2+6k+2}|k\in\mathbb{N}\}[/latex]. No, kako je sinus od [latex]k\pi[/latex] nužno jednak [latex]0[/latex], cijeli ovaj skup ima samo jedan član: [latex]0[/latex], što je dakako onda i njegov infimum i supremum.

Drugi skup (inače, ovaj drugi i treći skup zapravo možemo promatrati zajedno ne uvlačeći [latex]k[/latex] u cijelu tu priču, što je puno kraće budući da su skupovi jako slični, što će se vidjeti i iz finalnih rezultata, ali ću, jasnoće radi, ipak riješiti svaki skup posebno) je [latex]\displaystyle \{\sin(2k\pi-\frac{1}{2}\pi)\cdot\frac{(4k-1)^2-9}{5(4k-1)^2+3(4k-1)+2}|k\in\mathbb{N}\}[/latex]. To je očito (zbog vrijednosti sinusa) jednako skupu [latex]\displaystyle \{-\frac{4k^2-2k-2}{20k^2-7k+1}|k\in\mathbb{N}\}[/latex]. Dobro, sad pogledamo kad je taj niz rastuć, a kad padajuć. Nisam ručno pokušavao, ali WolframAlpha je uvjeren, a i čini se prirodno da se dobije (kad usporediš član za [latex]k[/latex] i [latex]k+1[/latex]) kvadratna nejednadžba s kojom onda nemaš problema. Ispada da je padajuć "od početka", što znači da je infimum ovog skupa njegov limes u beskonačnosti, a to je očito [latex]\displaystyle -\frac{1}{5}[/latex], a njegov supremum je vrijednost za [latex]k=1[/latex], tj. [latex]0[/latex].

Ostaje nam treći skup: [latex]\displaystyle \{\sin(2k\pi-\frac{3}{2}\pi)\cdot\frac{(4k-3)^2-9}{5(4k-3)^2+3(4k-3)+2}|k\in\mathbb{N}\}[/latex], tj. [latex]\displaystyle \{\frac{8k^2-12k}{40k^2-54k+19}|k\in\mathbb{N}\}[/latex]. Ponovno gledamo kad je ovaj niz rastuć, a kad padajuć - opet se na isti način dobiva kvadratna nejednadžba te ispada da je niz stalno rastuć, što znači da je infimum skupa upravo prvi član pripadajućeg niza, a to je [latex]\displaystyle -\frac{4}{5}[/latex], a supremum je limes u beskonačnosti, tj. [latex]\displaystyle \frac{1}{5}[/latex].

Sad pogledajmo koji je najmanji infimum od tri koja smo spomenuli - to je [latex]\displaystyle -\frac{4}{5}[/latex], dok je najveći supremum [latex]\displaystyle \frac{1}{5}[/latex]. To bi, ako nisam pogriješio :), trebala biti tražena rješenja.
Ti zadaci sa sinusima i kosinusima zbilja nisu toliko teški - svi imaju istu ideju, a onda su sve poslije samo jeftini trikovi Cool. Neću ići u detalje budući da mislim da smo ovakve zadatke već rješavali i na forumu (samo potraži malo u najaktivnijim topicima u ovom podforumu u zadnje vrijeme), a puno se rade i na demonstraturama i na vježbama. I naravno, uvijek je korisno napisati dokle si došla/došao, pogotovo u ovo doba prije kolokvija kad ima puno pitanja, a nas par koji koliko-toliko redovito odgovaramo na ovom podforumu nemamo baš vremena da rješavamo svaki zadatak od početka do kraja, naprosto je previše pitanja Smile.

Dakle, razlikujemo tri (disjunktna) slučaja: , , , pri čemu je . Na ovaj način smo očito pokrili sve mogućnosti, pa je infimum cijelog skupa najmanji od tri infimuma koje dobivamo u ovim skupovima i, analogno, supremum cijelog skupa je najveći od tri supremuma koje dobivamo u tim skupovima.

Prvi i najjednostavniji nam je, dakle, skup . No, kako je sinus od nužno jednak , cijeli ovaj skup ima samo jedan član: , što je dakako onda i njegov infimum i supremum.

Drugi skup (inače, ovaj drugi i treći skup zapravo možemo promatrati zajedno ne uvlačeći u cijelu tu priču, što je puno kraće budući da su skupovi jako slični, što će se vidjeti i iz finalnih rezultata, ali ću, jasnoće radi, ipak riješiti svaki skup posebno) je . To je očito (zbog vrijednosti sinusa) jednako skupu . Dobro, sad pogledamo kad je taj niz rastuć, a kad padajuć. Nisam ručno pokušavao, ali WolframAlpha je uvjeren, a i čini se prirodno da se dobije (kad usporediš član za i ) kvadratna nejednadžba s kojom onda nemaš problema. Ispada da je padajuć "od početka", što znači da je infimum ovog skupa njegov limes u beskonačnosti, a to je očito , a njegov supremum je vrijednost za , tj. .

Ostaje nam treći skup: , tj. . Ponovno gledamo kad je ovaj niz rastuć, a kad padajuć - opet se na isti način dobiva kvadratna nejednadžba te ispada da je niz stalno rastuć, što znači da je infimum skupa upravo prvi član pripadajućeg niza, a to je , a supremum je limes u beskonačnosti, tj. .

Sad pogledajmo koji je najmanji infimum od tri koja smo spomenuli - to je , dok je najveći supremum . To bi, ako nisam pogriješio Smile, trebala biti tražena rješenja.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
smajl
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 10 - 1

PostPostano: 22:01 čet, 7. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Puno ti hvala na rjesenju. :D :D
Puno ti hvala na rjesenju. Very Happy Very Happy

[Vrh]
ananas
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 1

PostPostano: 22:25 čet, 7. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

moze li mi netko dati samo ideju kako zapocet 1.zadatke iz proslogodisnjih kolokvije(rekurzivno zadani nizovi) konkretno a(n+2)=1/2 a(n+1)a(n)+ 1/3
a1=a2=0
hvala :D
moze li mi netko dati samo ideju kako zapocet 1.zadatke iz proslogodisnjih kolokvije(rekurzivno zadani nizovi) konkretno a(n+2)=1/2 a(n+1)a(n)+ 1/3
a1=a2=0
hvala Very Happy

[Vrh]
smajl
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 10 - 1

PostPostano: 22:27 čet, 7. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Imas tu nesto pa si pogledaj. mozda ti pomogne http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=14257
Imas tu nesto pa si pogledaj. mozda ti pomogne http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=14257

[Vrh]
ajaxcy
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 5

PostPostano: 21:37 pet, 8. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

moze pomoc oko prvih zadataka iz drugog kolokvija iz 2009.
rekurzivni nizovi ali preko prva dva....nikako na zelenu granu ..
http://web.math.hr/nastava/analiza/kol/ma1-0809-kol2.pdf
moze pomoc oko prvih zadataka iz drugog kolokvija iz 2009.
rekurzivni nizovi ali preko prva dva....nikako na zelenu granu ..
http://web.math.hr/nastava/analiza/kol/ma1-0809-kol2.pdf

mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 21:46 pet, 8. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Jesi li pogledao/pogledala na link u postu točno iznad tvojeg? :) Na tom sam linku dao neko okvirno rješenje (zapravo je to to, samo eventualno fali formalizma i nekih sitnih detalja, ali to u biti jest rješenje).

Ako jesi i još uvijek ti nešto nije jasno, onda bi bilo smisleno da konkretno kažeš s kojim dijelom imaš problema :).
Jesi li pogledao/pogledala na link u postu točno iznad tvojeg? Smile Na tom sam linku dao neko okvirno rješenje (zapravo je to to, samo eventualno fali formalizma i nekih sitnih detalja, ali to u biti jest rješenje).

Ako jesi i još uvijek ti nešto nije jasno, onda bi bilo smisleno da konkretno kažeš s kojim dijelom imaš problema Smile.

[Vrh]
Black Mamba
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 2

PostPostano: 1:14 sub, 9. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Može netko riješit,ako nije problem,4.zadatak,a1 i b, s prošlogodišnjeg kolokvija, 1.grupa. Hvala!! :)
Može netko riješit,ako nije problem,4.zadatak,a1 i b, s prošlogodišnjeg kolokvija, 1.grupa. Hvala!! Smile

[Vrh]
pbakic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
83 = 86 - 3

PostPostano: 1:46 sub, 9. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

4a1:
podijelis i gore i dolje s x^2 i dobijes
[latex]$$\frac{\frac{sin^2(x)}{x^2}+\frac{1-cosx}{x^2}}{\frac{ln(1+x^2)}{x^2}}$$[/latex]
a to su sve limesi koje znamo: sinx/x ide u 1 (pa tako i kvadrat toga), (1-cosx)/x^2 ide u 1/2, ln(1+x)/x ide u 1 (pa isto vrijedi i za x^2)
=> ukupni limes je 3/2

4b:
nije nuzno da postoji [latex]lim_{x->0}f(x)[/latex], uzmes npr funkciju sign koja nema limes u 0 (jer se lijevi i desni limes razlikuju), a vrijedi
[latex]lim_{x->0}sign(x^2)=1[/latex] (to je zapravo desni limes jer kad se x^2 priblizava nuli to je kao da se x priblizava nuli s poz. strane)
4a1:
podijelis i gore i dolje s x^2 i dobijes

a to su sve limesi koje znamo: sinx/x ide u 1 (pa tako i kvadrat toga), (1-cosx)/x^2 ide u 1/2, ln(1+x)/x ide u 1 (pa isto vrijedi i za x^2)
⇒ ukupni limes je 3/2

4b:
nije nuzno da postoji , uzmes npr funkciju sign koja nema limes u 0 (jer se lijevi i desni limes razlikuju), a vrijedi
(to je zapravo desni limes jer kad se x^2 priblizava nuli to je kao da se x priblizava nuli s poz. strane)

[Vrh]
Black Mamba
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 2

PostPostano: 2:03 sub, 9. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvalaa!!
Pod a sam na kraju i sama rješila :oops: Bzvz je, samo mi je u tom trenu bilo lino razmišljat :P
A pod b mi vjerovatno ne bi ni palo na pamet.
Hvalaa!!
Pod a sam na kraju i sama rješila Embarassed Bzvz je, samo mi je u tom trenu bilo lino razmišljat Razz
A pod b mi vjerovatno ne bi ni palo na pamet.

[Vrh]
ajaxcy
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 5

PostPostano: 10:31 sub, 9. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Moze pomoc oko proslogodisnjeg kolokvija...
druga grupa- 2(b) i 4(a1)
treca grupa- 4(a1)
cetvrta grupa- 4(a1) i 2(b)
HVALA :D
Moze pomoc oko proslogodisnjeg kolokvija...
druga grupa- 2(b) i 4(a1)
treca grupa- 4(a1)
cetvrta grupa- 4(a1) i 2(b)
HVALA Very Happy

Black Mamba
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 2

PostPostano: 11:58 sub, 9. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pogledaj malo prijašnje postove, imaš već rješenih primjera :)
[quote="mornik"]Glavna ideja kod ovog zadatka je uzeti onu tablicu s limesima i isprobavati sve limese po redu :lol: (šalim se, naravno, bilo bi lijepo da odmah znamo koji bi nam poznati limesi mogli biti povezani s ovim zadatkom, da ne moramo isprobavati bar sve i da otprilike znamo kako bi rješenje trebalo ići :)). Bilo kako bilo, imamo sreće, pa se čini zapravo samo jedan limes ima neke direktne veze s kotangensom - idemo, dakle, imamo li kakve koristi od [latex]\displaystyle \lim_{x\rightarrow 0}\frac{\sin x}{x}=1[/latex] :D. Zapravo, mislim da je ovo sasvim dovoljno velik hint, pa nemoj nizaboga čitati dalje :P.

Primijetimo da je [latex]\displaystyle \cot^2 x\cdot (1-\cos^4 x)=\frac{\cos^2 x}{\sin^2 x}\cdot (1-\cos^2 x)(1+\cos^2 x)[/latex]. Možemo raspisati još jedan korak, tj. dobiti [latex]\displaystyle \frac{\cos^2 x}{\sin^2 x}\cdot (1-\cos x)(1+\cos x)(1+\cos^2 x)[/latex]. Sad imamo neki intuitivni osjećaj da nam [latex]\cos^2 x[/latex] neće smetati, to ide u [latex]1[/latex]. Isto tako, ni s [latex]1+\cos^2 x[/latex] nećemo imati problema, to ide u [latex]2[/latex], kao i [latex]1+\cos x[/latex].

Preostaju [latex]\sin^2 x[/latex] i [latex]1-\cos x[/latex]. No, mi smo mudri (i/ili smo dovoljno dugo pokušavali uklopiti sve moguće limese s papira u ovaj zadatak) :) pa znamo da [latex]\displaystyle \frac{x^2}{\sin^2 x}\to 1[/latex], a i [latex]\displaystyle \frac{1-\cos x}{x^2}\to \frac{1}{2}[/latex].

Sad kad sve to lijepo spojimo, dobivamo da vrijedi [latex]\displaystyle \lim_{x\to 0}\cot^2 x\cdot (1-\cos^4 x)=\lim_{x\to 0} \cos^2 x\cdot \frac{x^2}{\sin^2 x}\cdot \frac{1-\cos x}{x^2}\cdot (1+\cos x)\cdot (1+\cos^2 x)[/latex], a to iznosi [latex]\displaystyle 1\cdot 1\cdot \frac{1}{2}\cdot 2\cdot 2=2[/latex].

[i]A može i tom supstitucijom :D. To je ista stvar, ali ipak ću priznati da ono ipak ljepše izgleda/zvuči :).[/i]

[i]A može i čak još jednostavnije - zapravo, mislim da je ovo [b]uvjerljivo najjednostavniji način[/b] (ovisi, zapravo, na što si ti mislio pod tom supstitucijom :)), bez ikakvih specijalnih limesa: vrijedi [latex]\sin^2 x=1-\cos^2 x[/latex]. Stoga se ti dijelovi u raspisu pokrate i dobijemo da tražimo limes od [latex]\cos^2 x\cdot(1+\cos^2 x)[/latex], što je dakako [latex]1\cdot 2=2[/latex].[/i][/quote] :)
Pogledaj malo prijašnje postove, imaš već rješenih primjera Smile
mornik (napisa):
Glavna ideja kod ovog zadatka je uzeti onu tablicu s limesima i isprobavati sve limese po redu Laughing (šalim se, naravno, bilo bi lijepo da odmah znamo koji bi nam poznati limesi mogli biti povezani s ovim zadatkom, da ne moramo isprobavati bar sve i da otprilike znamo kako bi rješenje trebalo ići Smile). Bilo kako bilo, imamo sreće, pa se čini zapravo samo jedan limes ima neke direktne veze s kotangensom - idemo, dakle, imamo li kakve koristi od Very Happy. Zapravo, mislim da je ovo sasvim dovoljno velik hint, pa nemoj nizaboga čitati dalje Razz.

Primijetimo da je . Možemo raspisati još jedan korak, tj. dobiti . Sad imamo neki intuitivni osjećaj da nam neće smetati, to ide u . Isto tako, ni s nećemo imati problema, to ide u , kao i .

Preostaju i . No, mi smo mudri (i/ili smo dovoljno dugo pokušavali uklopiti sve moguće limese s papira u ovaj zadatak) Smile pa znamo da , a i .

Sad kad sve to lijepo spojimo, dobivamo da vrijedi , a to iznosi .

A može i tom supstitucijom Very Happy. To je ista stvar, ali ipak ću priznati da ono ipak ljepše izgleda/zvuči Smile.

A može i čak još jednostavnije - zapravo, mislim da je ovo uvjerljivo najjednostavniji način (ovisi, zapravo, na što si ti mislio pod tom supstitucijom Smile), bez ikakvih specijalnih limesa: vrijedi . Stoga se ti dijelovi u raspisu pokrate i dobijemo da tražimo limes od , što je dakako .
Smile

[Vrh]
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 12:03 sub, 9. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo nekog hintovlja (tj. uglavnom ću probati dati rješenje do na dosadni račun koji ću ostaviti tebi :P), pa probaj znaš li riješiti do kraja - zbilja nije teško, a reci ako bude potrebna još neka pomoć.

[b]2. grupa, 2. b)[/b]

Iskoristi [latex]\displaystyle \ln\frac{a}{b}=\ln a-\ln b[/latex] i [latex]a\ln b=\ln (b^a)[/latex]. Tako ćeš dobiti da se zapravo traži limes od [latex]\displaystyle\ln\frac{n+1}{\sqrt{n^2+1}}[/latex]. Sad možeš iskoristiti da je ln neprekidna funkcija pa "izvući" to iz limesa. Ostaje ti pronaći limes od [latex]\displaystyle\frac{n+1}{\sqrt{n^2+1}}[/latex], što dakako znaš. [latex]ln[/latex]-uješ to i dobivaš limes koji tražiš - iznosi [latex]\ln 1=0[/latex].

[b]2. grupa, 4. a1)[/b]

Dao sam rješenje, štoviše, čak dva i pol različita rješenja :) na ovom topicu nešto ranije, pa pogledaj i reci ako imaš nekih primjedbi. Ovo treće rješenje koje sam spomenuo je uvjerljivo najlakše i zapravo nema nikakve pretjerane veze s traženjem limesa :).

[b]3. grupa, 4. a1)[/b]

Prvo ćemo napisati [latex]\cos x[/latex] kao [latex]1+(\cos(x)-1)[/latex], pri čemu onda [latex]\cos(x)-1[/latex] ide u [latex]0[/latex], što nam se sviđa zbog limesa [latex]\displaystyle\frac{\ln (1+x)}{x}[/latex].

Još ćemo pomnožiti brojnik i nazivnik s [latex]\cos(x)-1[/latex]. Sada imamo da je [latex]\displaystyle \frac{\sin^2 x+x^2}{\ln \cos x})=\frac{(\sin^2 x+x^2)\cdot(\cos(x)-1)}{\ln(1+(\cos(x)-1))\cdot(\cos(x)-1)}[/latex].

Sad ćemo još iz brojnika izlučiti [latex]x^2[/latex], da bi mogli iskoristiti i drugi limes koji nam se tu prirodno javlja: [latex]\displaystyle \frac{\sin x}{x}[/latex].

Dobivamo da je gornji izraz jednak [latex]\displaystyle \frac{(\frac{\sin^2 x}{x^2}+1)\cdot(\cos(x)-1)\cdot x^2}{\ln(1+(\cos(x)-1))\cdot(\cos(x)-1)}[/latex].

Sada smo gotovi - naprosto upari odgovarajuće članove u brojniku i nazivniku da dobiješ željeni limes :). Odgovor bi trebao biti [latex]2\cdot 1\cdot -2=-4[/latex].

[b]4. grupa, 2. b)[/b]

Priča je potpuno ista kao u 2. grupi. Opet pretvori razliku [latex]\ln[/latex]-ova pretvori u [latex]\ln[/latex] razlomka. Nakon toga "izvuci" [latex]\ln[/latex] van limesa, što možeš zbog neprekidnosti, i pronađi limes od [latex]\displaystyle \frac{3^n-n^2}{n^2+5^n}[/latex]. To je [latex]0[/latex], pa je finalni odgovor [latex]-\infty[/latex] (kad broj ide u [latex]0[/latex], [latex]\ln[/latex] tog broja ide u [latex]-\infty[/latex]; možda bi se tu moglo biti nešto formalniji i recimo stvar riješiti preko teorema o sendviču, ali sam poprilično siguran da je i ovo sasvim legalan odgovor :)).

[b]4. grupa, 4. a1)[/b]

Stvar je relativno slična onoj u 3. grupi - opet ćemo pomnožiti i brojnik i nazivnik s [latex]x\sin x[/latex] (što ide u [latex]0[/latex]), da bismo dobili nešto u stilu [latex]\displaystyle\frac{t}{\ln (1+t)}[/latex], čemu limes znamo.

Dobivamo, dakle, [latex]\displaystyle\frac{(1-\cos (2x)+\tan^2 x)(x\sin x)}{(x\sin x)(\ln (1+x\sin x))}[/latex]. Sad ćemo iz brojnika izvaditi [latex]x^2[/latex] (da bismo mogli dobiti još dva poznata limesa - s kosinusom i tangensom) i dobiti [latex]\displaystyle\frac{x^2(4\frac{1-\cos (2x)}{(2x)^2}+\frac{\tan^2 x}{x^2})(x\sin x)}{(x\sin x)(\ln (1+x\sin x))}=\frac{x(4\frac{1-\cos (2x)}{(2x)^2}+\frac{\tan^2 x}{x^2})(x\sin x)}{(\sin x)(\ln (1+x\sin x))}[/latex].

Sad smo gotovi - ponovno ostaje samo uparivanje članova u brojniku i nazivniku. Limes bi, dakle, trebao biti [latex]\displaystyle 1\cdot (4\cdot\frac{1}{2}+1)\cdot 1=3[/latex].

Eto, to bi bilo to, kažem, reci ako trebaju još neka dodatna objašnjenja :).
Evo nekog hintovlja (tj. uglavnom ću probati dati rješenje do na dosadni račun koji ću ostaviti tebi Razz), pa probaj znaš li riješiti do kraja - zbilja nije teško, a reci ako bude potrebna još neka pomoć.

2. grupa, 2. b)

Iskoristi i . Tako ćeš dobiti da se zapravo traži limes od . Sad možeš iskoristiti da je ln neprekidna funkcija pa "izvući" to iz limesa. Ostaje ti pronaći limes od , što dakako znaš. -uješ to i dobivaš limes koji tražiš - iznosi .

2. grupa, 4. a1)

Dao sam rješenje, štoviše, čak dva i pol različita rješenja Smile na ovom topicu nešto ranije, pa pogledaj i reci ako imaš nekih primjedbi. Ovo treće rješenje koje sam spomenuo je uvjerljivo najlakše i zapravo nema nikakve pretjerane veze s traženjem limesa Smile.

3. grupa, 4. a1)

Prvo ćemo napisati kao , pri čemu onda ide u , što nam se sviđa zbog limesa .

Još ćemo pomnožiti brojnik i nazivnik s . Sada imamo da je .

Sad ćemo još iz brojnika izlučiti , da bi mogli iskoristiti i drugi limes koji nam se tu prirodno javlja: .

Dobivamo da je gornji izraz jednak .

Sada smo gotovi - naprosto upari odgovarajuće članove u brojniku i nazivniku da dobiješ željeni limes Smile. Odgovor bi trebao biti .

4. grupa, 2. b)

Priča je potpuno ista kao u 2. grupi. Opet pretvori razliku -ova pretvori u razlomka. Nakon toga "izvuci" van limesa, što možeš zbog neprekidnosti, i pronađi limes od . To je , pa je finalni odgovor (kad broj ide u , tog broja ide u ; možda bi se tu moglo biti nešto formalniji i recimo stvar riješiti preko teorema o sendviču, ali sam poprilično siguran da je i ovo sasvim legalan odgovor Smile).

4. grupa, 4. a1)

Stvar je relativno slična onoj u 3. grupi - opet ćemo pomnožiti i brojnik i nazivnik s (što ide u ), da bismo dobili nešto u stilu , čemu limes znamo.

Dobivamo, dakle, . Sad ćemo iz brojnika izvaditi (da bismo mogli dobiti još dva poznata limesa - s kosinusom i tangensom) i dobiti .

Sad smo gotovi - ponovno ostaje samo uparivanje članova u brojniku i nazivniku. Limes bi, dakle, trebao biti .

Eto, to bi bilo to, kažem, reci ako trebaju još neka dodatna objašnjenja Smile.

[Vrh]
kaj
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 2

PostPostano: 13:27 sub, 9. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

jel može netko riješiti 4.6 (d) nikako ne mogu dobiti točan rezultat :x
jel može netko riješiti 4.6 (d) nikako ne mogu dobiti točan rezultat Mad

[Vrh]
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 13:43 sub, 9. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Odgovor je [latex]\displaystyle \frac{\ln\frac{8}{7}}{\ln\frac{6}{5}}[/latex], a rješenje ide ovako:

Izlučimo [latex]7^x[/latex] iz brojnika i [latex]5^x[/latex] iz nazivnika (u ovom je slučaju potpuno svejedno koji član u brojniku izlučimo, a koji u nazivniku, ovo sam odabrao potpuno nasumično :)). Nakon toga i brojnik i nazivnik podijelimo (tj. pomnožimo, ista stvar) s [latex]x[/latex], da bismo dobili razlomke oblika [latex]\displaystyle \frac{a^x-1}{x}[/latex].

Dobivamo izraz [latex]\displaystyle \frac{7^x}{5^x}\cdot\frac{(\frac{8}{7})^x-1}{x}\cdot\frac{x}{(\frac{6}{5})^x-1}[/latex], a sada limese u svakom od ovih razlomaka znamo odrediti. Dakle, ukupni limes je [latex]\displaystyle \frac{1}{1}\cdot\ln\frac{8}{7}\cdot\frac{1}{\ln\frac{6}{5}}[/latex].
Odgovor je , a rješenje ide ovako:

Izlučimo iz brojnika i iz nazivnika (u ovom je slučaju potpuno svejedno koji član u brojniku izlučimo, a koji u nazivniku, ovo sam odabrao potpuno nasumično Smile). Nakon toga i brojnik i nazivnik podijelimo (tj. pomnožimo, ista stvar) s , da bismo dobili razlomke oblika .

Dobivamo izraz , a sada limese u svakom od ovih razlomaka znamo odrediti. Dakle, ukupni limes je .

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Stranica 3 / 6.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum