Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

2. kolokvij 2009.
WWW:
Idite na 1, 2  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
markotron
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
Sarma = la pohva - posuda
= 28 - 28

PostPostano: 18:40 pet, 25. 12. 2009    Naslov: 2. kolokvij 2009. Citirajte i odgovorite

U zadatku 6 u gore navedenom kolokviju piše:

"Opišite ostatak bez računanja trećeg diferencijala."

Jel mi može netko objasniti što to znači?

Hvala.
U zadatku 6 u gore navedenom kolokviju piše:

"Opišite ostatak bez računanja trećeg diferencijala."

Jel mi može netko objasniti što to znači?

Hvala.

MB
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
62 = 80 - 18

PostPostano: 14:59 sub, 26. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

U taylorovom razvoju treba doci do treceg diferencijala, ali taj clan ne treba raspisivati. Taj clan nazivamo ostatak, u zadatku se ispituje znate li kako taj clan izgleda.
U taylorovom razvoju treba doci do treceg diferencijala, ali taj clan ne treba raspisivati. Taj clan nazivamo ostatak, u zadatku se ispituje znate li kako taj clan izgleda.

markotron
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 28 - 28

PostPostano: 22:05 sub, 26. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hm.. Znaci moram napisati ostatak bez da ga racunam?

A kako bi to nasao?

[latex]f(x) = sin(||x||^2)[/latex]
kada sam napisao prva dva clana dobio sam valjda

[latex]||x||^2[/latex] (nisam siguran izgubio sam papir)

I kako bi sad mogao znati koji je treći član bez računanja?

Hvala
Hm.. Znaci moram napisati ostatak bez da ga racunam?

A kako bi to nasao?

kada sam napisao prva dva clana dobio sam valjda

(nisam siguran izgubio sam papir)

I kako bi sad mogao znati koji je treći član bez računanja?

Hvala

Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 9:29 ned, 27. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

[latex]\frac{f^{(3)}(\xi)}{3!}[/latex]. No, oni ne zele da ti doslovno to trazis. Imas na wikipediji o Taylorovom razvoju...
. No, oni ne zele da ti doslovno to trazis. Imas na wikipediji o Taylorovom razvoju...

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 12:24 ned, 27. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

sta se moze stavit da je ostatak [latex]\sin ||x||^2-||x||^2[/latex] to bi bila funkcija minus ono sta se dobije od prva dva clana u razvoju :?:
sta se moze stavit da je ostatak to bi bila funkcija minus ono sta se dobije od prva dva clana u razvoju Question

markotron
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 28 - 28

PostPostano: 12:29 ned, 27. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

Znam ja kako izgleda taylorov razvoj. i znamsto je ostatak. i znam ga i izracunati. ali nije mi bilo jasno sta se trazi. prvo nisam shvatio sta znaci to da ga moram opisati. mislio sam da moram shvatit kako izgleda bez racunanja npr. kao da me pitate kako izgleda 3 diferencijal polinoma drugog stupnja i da to moram reci bez racunanja. ali ako je rjesenje napisati kako on opcenito izgleda (D^3(ã)/3!, naravno fAli jos na sta djeluje i obrazlozenje sta je ã) onda nemam vise piztanja :)

hvala na pomoci
Znam ja kako izgleda taylorov razvoj. i znamsto je ostatak. i znam ga i izracunati. ali nije mi bilo jasno sta se trazi. prvo nisam shvatio sta znaci to da ga moram opisati. mislio sam da moram shvatit kako izgleda bez racunanja npr. kao da me pitate kako izgleda 3 diferencijal polinoma drugog stupnja i da to moram reci bez racunanja. ali ako je rjesenje napisati kako on opcenito izgleda (D^3(ã)/3!, naravno fAli jos na sta djeluje i obrazlozenje sta je ã) onda nemam vise piztanja Smile

hvala na pomoci

markotron
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 28 - 28

PostPostano: 12:59 pon, 28. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

ne mozes to stavit. taylorov razvoj bi trebao biti polinom.
ne mozes to stavit. taylorov razvoj bi trebao biti polinom.

Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 13:55 pon, 28. 12. 2009    Naslov: Citirajte i odgovorite

ma neznam... ono je ostatk dakle sta... f(x)=T(x)+O, dakle O=f(x)-T(x) :lol:
ma neznam... ono je ostatk dakle sta... f(x)=T(x)+O, dakle O=f(x)-T(x) Laughing

ToMeK
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
-12 = 17 - 29

PostPostano: 16:52 uto, 5. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

rješenje tog zadatka je ||x||^2 a ostatak je onda ono tipa
1/3! * D^3*f(c)(x)

to je po demidoviču tako, ne znam šta znači opisati riječima :D nije to pejzaž da se opisuje :)
rješenje tog zadatka je ||x||^2 a ostatak je onda ono tipa
1/3! * D^3*f(c)(x)

to je po demidoviču tako, ne znam šta znači opisati riječima Very Happy nije to pejzaž da se opisuje Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
kyra29
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
-2 = 10 - 12

PostPostano: 14:13 sri, 6. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

zna li netko kako zapocet 1. zadatak iz proslogodisnjeg kolokvija?
zna li netko kako zapocet 1. zadatak iz proslogodisnjeg kolokvija?

[Vrh]
Milojko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

17 = 68 - 51

PostPostano: 16:48 sri, 6. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

ev ovak, neću pisat sve kak sam rješavo jer ne znam latex, pa bi bilo malo nakaradno, al ću probat objasnit šta sam radio
prvo sam f-ju rastavio na x*x, u slučaju kad je i x i y veće od nule, ili kad su oba manja od nule, onda -x*y i y*(-x) (što je zapravo jedno te isto) kad je x manji od nule, a y veći od nule, i kad je y manji od nule, a x veće od nule. i nula kad je x = y = 0.

dalje sad nemam vremena pisat, krećem za metropolu, al mislim da je ovo početak kaki bi trebo bit
ev ovak, neću pisat sve kak sam rješavo jer ne znam latex, pa bi bilo malo nakaradno, al ću probat objasnit šta sam radio
prvo sam f-ju rastavio na x*x, u slučaju kad je i x i y veće od nule, ili kad su oba manja od nule, onda -x*y i y*(-x) (što je zapravo jedno te isto) kad je x manji od nule, a y veći od nule, i kad je y manji od nule, a x veće od nule. i nula kad je x = y = 0.

dalje sad nemam vremena pisat, krećem za metropolu, al mislim da je ovo početak kaki bi trebo bit

Bolonja je smeće i to pod hitno treba mijenjat
[Vrh]
Lafiel
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

27 = 51 - 24

PostPostano: 18:33 sub, 9. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kaj nitko još nije počeo radit ili svi sve znaju? :oops:

[quote="Milojko"]i nula kad je x = y = 0.[/quote]
Ne mora nužno biti x=y=0, dovoljno je da je samo jedan od njih 0. :)

Pa evo nekoliko mojih pitanja:

[b]1. zadatak[/b]
[latex]f(x,y) = |(xy)|[/latex]
Treba izračunati parcijalne derivacije (gdje postoje), sve točke u kojima je funkcija diferencijabilna i diferencijal u nekoj točki.

Podijelila sam domenu na skupove
A = {(x,y) | x>0 i y<0 ili x<0 i y>0} i
B= {(x,y) | x<0 i y<0 ili x>0 i y>0}

i napisala kako je funkcija zadana na njima i u onom trećem slučaju.

E sad, pod uvjetom da nisam neš zeznula, dobijem da nema parcijalnih derivacija u točkama (0,y) i (x,0), osim u točki (0,0). Kaj bih ja sad trebala s tom točkom (0,0), moram provjeravati neprekidnost u njoj?

[b]2. zadatak[/b]
Ima netko ideju? Krenuh naime tražiti jednadžbu tangencijalne ravnine, ali nisam daleko dospjela. :?

[b]3. zadatak b)[/b]
Postiže li [latex]f(x,y) = x^2 -2y + \frac{9}{2}y^2[/latex] najveću i najmanju vrijednost na elipsi [latex]x^2 + 4y^2 = 25[/latex]

Prema teoremu o uvjetnim ekstremima dobijem [latex]\lambda = 1[/latex] pa mi je iz toga y=2 i x=+-3. Ali kad uvrstim točke (-3,2) i (3,2) u početnu funkciju, dobijem isti broj pa mi nije baš jasno kaj bih trebala raditi tj. što mi to znači. :?
Kaj nitko još nije počeo radit ili svi sve znaju? Embarassed

Milojko (napisa):
i nula kad je x = y = 0.

Ne mora nužno biti x=y=0, dovoljno je da je samo jedan od njih 0. Smile

Pa evo nekoliko mojih pitanja:

1. zadatak

Treba izračunati parcijalne derivacije (gdje postoje), sve točke u kojima je funkcija diferencijabilna i diferencijal u nekoj točki.

Podijelila sam domenu na skupove
A = {(x,y) | x>0 i y<0 ili x<0 i y>0} i
B= {(x,y) | x<0 i y<0 ili x>0 i y>0}

i napisala kako je funkcija zadana na njima i u onom trećem slučaju.

E sad, pod uvjetom da nisam neš zeznula, dobijem da nema parcijalnih derivacija u točkama (0,y) i (x,0), osim u točki (0,0). Kaj bih ja sad trebala s tom točkom (0,0), moram provjeravati neprekidnost u njoj?

2. zadatak
Ima netko ideju? Krenuh naime tražiti jednadžbu tangencijalne ravnine, ali nisam daleko dospjela. Confused

3. zadatak b)
Postiže li najveću i najmanju vrijednost na elipsi

Prema teoremu o uvjetnim ekstremima dobijem pa mi je iz toga y=2 i x=+-3. Ali kad uvrstim točke (-3,2) i (3,2) u početnu funkciju, dobijem isti broj pa mi nije baš jasno kaj bih trebala raditi tj. što mi to znači. Confused

Milojko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

17 = 68 - 51

PostPostano: 20:30 sub, 9. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Lafiel"]Kaj nitko još nije počeo radit ili svi sve znaju? :oops: [/quote]
reko bih ovo prvo

[quote="Lafel"]
[/quote]
provjeri limes parcijalnih derivacija u okolini nule. to je onda potencijalni diferencijal jer bi to čudo od parc. der. moralo bit neprekidno dab f-ja bila dfb.

[quote="Lafel"]
[b]2. zadatak[/b]
Ima netko ideju? Krenuh naime tražiti jednadžbu tangencijalne ravnine, ali nisam daleko dospjela. :?
[/quote]
opći oblik tgc. ravnine u točki (x0,y0,z0), uvrštavaš u nju točke (x,0,0), (y,0,0), (z,0,0) da nađeš presjeke sa koordinatnim osima. negdje se u tome pojavi x0^2/3+y0^2/3+z0^2/3 (il eventualno sve pomnoženo sa minus jedan, ili tako nešto), a pošto je taj (x0,y0,z0) sa plohe, ta suma je jednaka a^2/3. prek toga izraziš x, y, z, i dobiš nešt tipa da je sve kad se kvadrira jednako a, ili tako neka konstanta.
Nisam riješio zad, vidio kod frenda rješenje, ovo je kolko se sjećam, sad ću oprobat.

[quote="Lafel"]
[b]3. zadatak b)[/b]
Postiže li [latex]f(x,y) = x^2 -2y + \frac{9}{2}y^2[/latex] najveću i najmanju vrijednost na elipsi [latex]x^2 + 4y^2 = 25[/latex]

Prema teoremu o uvjetnim ekstremima dobijem [latex]\lambda = 1[/latex] pa mi je iz toga y=2 i x=+-3. Ali kad uvrstim točke (-3,2) i (3,2) u početnu funkciju, dobijem isti broj pa mi nije baš jasno kaj bih trebala raditi tj. što mi to znači. :?[/quote]
e to i mene zanima. vjerojatno bi trebalo gledat kak se funkcija ponaša u okolini tih točaka, neke vražje limese računati, al, neam pojma zasad
Lafiel (napisa):
Kaj nitko još nije počeo radit ili svi sve znaju? Embarassed

reko bih ovo prvo

Lafel (napisa):

provjeri limes parcijalnih derivacija u okolini nule. to je onda potencijalni diferencijal jer bi to čudo od parc. der. moralo bit neprekidno dab f-ja bila dfb.

Lafel (napisa):

2. zadatak
Ima netko ideju? Krenuh naime tražiti jednadžbu tangencijalne ravnine, ali nisam daleko dospjela. Confused

opći oblik tgc. ravnine u točki (x0,y0,z0), uvrštavaš u nju točke (x,0,0), (y,0,0), (z,0,0) da nađeš presjeke sa koordinatnim osima. negdje se u tome pojavi x0^2/3+y0^2/3+z0^2/3 (il eventualno sve pomnoženo sa minus jedan, ili tako nešto), a pošto je taj (x0,y0,z0) sa plohe, ta suma je jednaka a^2/3. prek toga izraziš x, y, z, i dobiš nešt tipa da je sve kad se kvadrira jednako a, ili tako neka konstanta.
Nisam riješio zad, vidio kod frenda rješenje, ovo je kolko se sjećam, sad ću oprobat.

Lafel (napisa):

3. zadatak b)

Prema teoremu o uvjetnim ekstremima dobijem pa mi je iz toga y=2 i x=+-3. Ali kad uvrstim točke (-3,2) i (3,2) u početnu funkciju, dobijem isti broj pa mi nije baš jasno kaj bih trebala raditi tj. što mi to znači. Confused

e to i mene zanima. vjerojatno bi trebalo gledat kak se funkcija ponaša u okolini tih točaka, neke vražje limese računati, al, neam pojma zasad

Bolonja je smeće i to pod hitno treba mijenjat
[Vrh]
Lafiel
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

27 = 51 - 24

PostPostano: 20:34 sub, 9. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Thx, isprobam ovaj drugi čim završi Evergreen. :mrgreen:

edit: dobila sam [latex]a^\frac{8}{3}[/latex], valjda je OK. :P Thx.
Thx, isprobam ovaj drugi čim završi Evergreen. Mr. Green

edit: dobila sam , valjda je OK. Razz Thx.

Mr.Doe
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 50 - 30

PostPostano: 12:00 ned, 10. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Lafiel"]

[b]3. zadatak b)[/b]
[/quote]

Ovdje je poanta da skuzis da je dana elipsa omeden i zatvoren skup, pa stoga kompaktan. A na MA2 se dokazivao jedan teorem koji govori da neprekidna funkcija na kompaktnom skupu poprima min i max. Ako bas zelis (lagano) naci te tocke i vrijednosti mozes iz uvjeta (tj. jed. elipse) izraziti x( koji ce ovisiti o y) ili y(koji ce ovisiti o x), te ga upiknuti u funkciju, i onda traziti ekstreme funkcije jedne varijable( naravno biti ce neki uvjeti na tu varijablu).
Lafiel (napisa):

3. zadatak b)

Ovdje je poanta da skuzis da je dana elipsa omeden i zatvoren skup, pa stoga kompaktan. A na MA2 se dokazivao jedan teorem koji govori da neprekidna funkcija na kompaktnom skupu poprima min i max. Ako bas zelis (lagano) naci te tocke i vrijednosti mozes iz uvjeta (tj. jed. elipse) izraziti x( koji ce ovisiti o y) ili y(koji ce ovisiti o x), te ga upiknuti u funkciju, i onda traziti ekstreme funkcije jedne varijable( naravno biti ce neki uvjeti na tu varijablu).

[Vrh]
markotron
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 28 - 28

PostPostano: 15:54 ned, 10. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sta fali tome da je funkcija na toj elipsi konstantna? Poprima minimum i maximum i oni su jednaki..
Sta fali tome da je funkcija na toj elipsi konstantna? Poprima minimum i maximum i oni su jednaki..

Lafiel
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

27 = 51 - 24

PostPostano: 15:59 ned, 10. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Mr.Doe"]Ovdje je poanta da skuzis da je dana elipsa omeden i zatvoren skup, pa stoga kompaktan. A na MA2 se dokazivao jedan teorem koji govori da neprekidna funkcija na kompaktnom skupu poprima min i max. Ako bas zelis (lagano) naci te tocke i vrijednosti mozes iz uvjeta (tj. jed. elipse) izraziti x( koji ce ovisiti o y) ili y(koji ce ovisiti o x), te ga upiknuti u funkciju, i onda traziti ekstreme funkcije jedne varijable( naravno biti ce neki uvjeti na tu varijablu).[/quote]
Najbolje od svega, prvo sam krenula tako, pokazala da je to kompaktan skup i napisala da onda slijedi da funkcija na njemu poprima minimum i maksimum, ali sam onda, kad sam dobila one dvije točke koje mi daju istu vrijednost kad ih uvrstim u funkciju, mislila da sam nešto krivo napravila. :oops:
Mr.Doe (napisa):

Najbolje od svega, prvo sam krenula tako, pokazala da je to kompaktan skup i napisala da onda slijedi da funkcija na njemu poprima minimum i maksimum, ali sam onda, kad sam dobila one dvije točke koje mi daju istu vrijednost kad ih uvrstim u funkciju, mislila da sam nešto krivo napravila. Embarassed

markotron
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 28 - 28

PostPostano: 16:02 ned, 10. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hm.. nisam rjesavao zadatak pa ne znam. Ali jeste sigurni da je lambda 1.
Jer ako dobijete [latex]x = \lambda x[/latex] onda lambda moze biti 1 ili x = 0.
Hm.. nisam rjesavao zadatak pa ne znam. Ali jeste sigurni da je lambda 1.
Jer ako dobijete onda lambda moze biti 1 ili x = 0.

Lafiel
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

27 = 51 - 24

PostPostano: 16:07 ned, 10. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

And that's the way the cookie crumbles. [img]http://s2.photobucket.com/albums/y29/waterfly89/Smilies/zid.gif[/img] Thx, to je ta ključna informacija koja mi je trebala. [img]http://s2.photobucket.com/albums/y29/waterfly89/Smilies/lol.gif[/img] [img]http://s2.photobucket.com/albums/y29/waterfly89/Smilies/loony.gif[/img]
And that's the way the cookie crumbles. Thx, to je ta ključna informacija koja mi je trebala.

storm_1
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 15:46 pon, 11. 1. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

dobije se a^2 u tom 2.zad od prosle god.

i pitanje, u 3. pod b) kod elipse.
ja sam isto napisala da lambda može biti i 0 i 1.
kad je jedan dobijem dvije točke koje kasd uvrstim daju isto, a kad je 0 dobijem neku drugu točku, pa sam mislila da su one dvoje točke koje dobijem za 1 max vrijednosti,a ova druga min...ili nije tako?
dobije se a^2 u tom 2.zad od prosle god.

i pitanje, u 3. pod b) kod elipse.
ja sam isto napisala da lambda može biti i 0 i 1.
kad je jedan dobijem dvije točke koje kasd uvrstim daju isto, a kad je 0 dobijem neku drugu točku, pa sam mislila da su one dvoje točke koje dobijem za 1 max vrijednosti,a ova druga min...ili nije tako?

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeće
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum