Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Linearni operatori (zadatak)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
weeh
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
Sarma = la pohva - posuda
= 3 - 2

PostPostano: 20:41 uto, 16. 2. 2010    Naslov: Linearni operatori Citirajte i odgovorite

Bili neko mogo rješiti zadatak 1. c) sa stranice http://web.math.hr/nastava/la/testovi/test1_la2.pdf
Bili neko mogo rješiti zadatak 1. c) sa stranice http://web.math.hr/nastava/la/testovi/test1_la2.pdf

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 21:31 uto, 16. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[latex]\displaystyle f,g\in\mathbb{R}^\mathbb{R},\ \alpha,\beta\in\mathbb{R}\\
\begin{array}{lcl}
C\left( \alpha f+\beta g\right)\left( t\right)&=&\left( \alpha f+\beta g\right)\left( t^2+1\right)\\
&=&\left( \alpha f\right) \left( t^2+1\right) +\left( \beta g\right) \left( t^2+1\right)\\
&=&\alpha f\left( t^2+1\right) +\beta g\left( t^2+1\right)\\
&=&\alpha C \left( f\right)\left( t\right) +\beta C\left( g\right) \left( t\right)
\end{array}[/latex]
Dakle, to jest linearan operator...

Dakle, to jest linearan operator...

weeh
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
= 3 - 2

PostPostano: 21:32 uto, 16. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala ti. Tak sam i ja dobio ali sam bio skeptičan zbog ovog [latex]t^2 + 1[/latex].
Hvala ti. Tak sam i ja dobio ali sam bio skeptičan zbog ovog .

[Vrh]
Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 21:35 uto, 16. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="weeh"]ali sam bio skeptičan zbog ovog [latex]t^2 + 1[/latex].[/quote] razumljivo da :D [size=3]i ja[/size]
weeh (napisa):
ali sam bio skeptičan zbog ovog .
razumljivo da Very Happy i ja

pajopatak
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 0

PostPostano: 20:07 sri, 24. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Dali bi znao netko rješiti onaj zadatak što je asistent Berić dao za dz, onaj u kojem je zadana matrica B,i preslikavanje f:M2(F)--> M2(F). Dali je tu A neka proizvoljna kvadratna matrica ili?
Dali bi znao netko rješiti onaj zadatak što je asistent Berić dao za dz, onaj u kojem je zadana matrica B,i preslikavanje f:M2(F)--> M2(F). Dali je tu A neka proizvoljna kvadratna matrica ili?

[Vrh]
genchy
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 4 - 0

PostPostano: 21:24 sri, 24. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="pajopatak"]Dali bi znao netko rješiti onaj zadatak što je asistent Berić dao za dz, onaj u kojem je zadana matrica B,i preslikavanje f:M2(F)--> M2(F). Dali je tu A neka proizvoljna kvadratna matrica ili?[/quote]

A je proizvoljna matrica reda 2, jer je to domena linearnog operatora(koji to stvarno jest zbog distributivnosti mnozenja). Kad napises matricu A u opcenitom obliku, pomnozi AB i BA te imas da za KerA vrijedi AB=BA i dobijes defekt 2, a prema teoremu o rangu i defektu je i rang 2, a baze dobijes cistim raspisom faktora.
pajopatak (napisa):
Dali bi znao netko rješiti onaj zadatak što je asistent Berić dao za dz, onaj u kojem je zadana matrica B,i preslikavanje f:M2(F)→ M2(F). Dali je tu A neka proizvoljna kvadratna matrica ili?

A je proizvoljna matrica reda 2, jer je to domena linearnog operatora(koji to stvarno jest zbog distributivnosti mnozenja). Kad napises matricu A u opcenitom obliku, pomnozi AB i BA te imas da za KerA vrijedi AB=BA i dobijes defekt 2, a prema teoremu o rangu i defektu je i rang 2, a baze dobijes cistim raspisom faktora.

[Vrh]
NeonBlack
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 0

PostPostano: 17:36 čet, 25. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

http://web.math.hr/nastava/la/kolokviji/06-07/la2/kol1a.pdf
trebala bih pomoć oko 2.zadatka, hvala
http://web.math.hr/nastava/la/kolokviji/06-07/la2/kol1a.pdf
trebala bih pomoć oko 2.zadatka, hvala

[Vrh]
pbakic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
83 = 86 - 3

PostPostano: 20:37 čet, 25. 2. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Gledas prvo sta je Ker(D). To je skup svih polinoma koji se slikaju u nulu, tj. nul-polinom. Znaci da izraz p(t+a)-p(t) mora bit nul-polinom.
Sad uzmes da je p proizvoljan polinom stupnja k<=n, tj stavimo [latex]p(t)=\sum_{i=0}^k{\alpha_it^i}[/latex]
Pogledamo sta je p(t+a)-p(t) i dobijemo da to izgleda ovako: [latex]2\alpha_kat^{k-1}+\dots[/latex] (bitan nam je samo ovaj vodeci clan) (*)
sad ocito da ovo nije nulpolinom cim je [latex]\alpha_k\neq0[/latex]

Tj, sad smo dobili da je za svaki polinom p stupnja 1 ili vise, [latex]Dp\neq0[/latex]
Ostao je jos samo slucaj kad je p=konst. Tada je ocito p(a+t)-p(t)=konst-konst=0, dakle svi konstantni polinomi slikaju se u nulu.

S ovim smo zapravo obavili vecinu posla, jer sad dalje zakljucujemo:

1) KerD cine samo konstantni polinomi, pa je baza za Ker neki jednoclan skup koji sadrzi polinom stupnja 0, npr {1}. Iz ovog takodjer imamo defekt(D)=1

2) iz tm. o rangu i defektu i cinjenice da je d(D)=1 zakljucujemo r(D)=n (jer je dimV=n+1)

3) gornji racun (*) je pokazao da operator D slika sve polinome iz Pn u skup [latex]P_{n-1}[/latex] (polinomi stupnja najvise n-1; to je slucaj kada k=n)
Sada znamo da je [latex]ImD\leq P_{n-1}[/latex], a imamo i [latex]r(D)=dim(P_{n-1})[/latex] pa mora biti [latex]ImD=P_{n-1}[/latex] (kad je potprostor jednake dimenzije kao i "nadprostor", tada su oni jednaki)
Ovime smo odredili i ImD, a za bazu od ImD uzmemo bilo koju bazu za P(n-1), npr {1,t,t^2,...,t^(n-1)}
Gledas prvo sta je Ker(D). To je skup svih polinoma koji se slikaju u nulu, tj. nul-polinom. Znaci da izraz p(t+a)-p(t) mora bit nul-polinom.
Sad uzmes da je p proizvoljan polinom stupnja k⇐n, tj stavimo
Pogledamo sta je p(t+a)-p(t) i dobijemo da to izgleda ovako: (bitan nam je samo ovaj vodeci clan) (*)
sad ocito da ovo nije nulpolinom cim je

Tj, sad smo dobili da je za svaki polinom p stupnja 1 ili vise,
Ostao je jos samo slucaj kad je p=konst. Tada je ocito p(a+t)-p(t)=konst-konst=0, dakle svi konstantni polinomi slikaju se u nulu.

S ovim smo zapravo obavili vecinu posla, jer sad dalje zakljucujemo:

1) KerD cine samo konstantni polinomi, pa je baza za Ker neki jednoclan skup koji sadrzi polinom stupnja 0, npr {1}. Iz ovog takodjer imamo defekt(D)=1

2) iz tm. o rangu i defektu i cinjenice da je d(D)=1 zakljucujemo r(D)=n (jer je dimV=n+1)

3) gornji racun (*) je pokazao da operator D slika sve polinome iz Pn u skup (polinomi stupnja najvise n-1; to je slucaj kada k=n)
Sada znamo da je , a imamo i pa mora biti (kad je potprostor jednake dimenzije kao i "nadprostor", tada su oni jednaki)
Ovime smo odredili i ImD, a za bazu od ImD uzmemo bilo koju bazu za P(n-1), npr {1,t,t^2,...,t^(n-1)}

[Vrh]
NeonBlack
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 0

PostPostano: 16:12 sub, 13. 3. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

http://web.math.hr/nastava/la/kolokviji/08-09/la2/kol1a.pdf 2.
Načelno znam kako bih riješila zadatak , ali imam problema s bazama u kojim je A zadan i s ovom {A(1),A(t),A(t^2)}
...eto,ako je tko voljan pomoći,hvala :)
Načelno znam kako bih riješila zadatak , ali imam problema s bazama u kojim je A zadan i s ovom {A(1),A(t),A(t^2)}
...eto,ako je tko voljan pomoći,hvala Smile

[Vrh]
Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 16:47 sub, 13. 3. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="NeonBlack"]http://web.math.hr/nastava/la/kolokviji/08-09/la2/kol1a.pdf 2.
...eto,ako je tko voljan pomoći,hvala :)[/quote]

[url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?p=115709#115709]rjesenje...[/url]
NeonBlack (napisa):
...eto,ako je tko voljan pomoći,hvala Smile

rjesenje...

.anchy.
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 15 - 11

PostPostano: 20:28 sub, 13. 3. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Neka je lin.operator A E L(R4) dan formulom A(x1,x2,x3,x4)=(x2+2(x3)-x4, x1+x3, 2(x1)+x2, x1). Odredite A(e´) ako je (e´) ={(1,1,1,1), (1,1,1,0), (1,1,0,0), (1,0,0,0)}.Pokažite da je A regularan i odredite mu inverzni operator.
Ja sam ovako rješila pa bi molila samo da mi netko provjeri,jer još uvijek nisam na ti s tim:

A(e´) = I(e,e´)^(-1)A(e)I(e,e´)

I(e,e´)=
1 1 1 1
1 1 1 0
1 1 0 0
1 0 0 0

A(e)=
0 1 2 -1
1 0 1 0
2 1 0 0
1 0 0 0

=> A(e´) =
1 1 1 1
3 3 3 0
0 0 -1 -1
0 1 0 -1

ako je regularan,onda mu je bilo koja matrica operatora invertibilna?
i ako može netko riješiti za inverzni operator?
Neka je lin.operator A E L(R4) dan formulom A(x1,x2,x3,x4)=(x2+2(x3)-x4, x1+x3, 2(x1)+x2, x1). Odredite A(e´) ako je (e´) ={(1,1,1,1), (1,1,1,0), (1,1,0,0), (1,0,0,0)}.Pokažite da je A regularan i odredite mu inverzni operator.
Ja sam ovako rješila pa bi molila samo da mi netko provjeri,jer još uvijek nisam na ti s tim:

A(e´) = I(e,e´)^(-1)A(e)I(e,e´)

I(e,e´)=
1 1 1 1
1 1 1 0
1 1 0 0
1 0 0 0

A(e)=
0 1 2 -1
1 0 1 0
2 1 0 0
1 0 0 0

=> A(e´) =
1 1 1 1
3 3 3 0
0 0 -1 -1
0 1 0 -1

ako je regularan,onda mu je bilo koja matrica operatora invertibilna?
i ako može netko riješiti za inverzni operator?

[Vrh]
andra
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 4 - 0

PostPostano: 16:58 ned, 14. 3. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

moze mala pomoc oko zadatka... trebam nac matrice operatora A:R^3->P1 A(x,y,z)=x+y+z+xt u paru baza e'={(-1,1-0),(1,0,1),(0,0,1)} i f'={1+t,1-2t}...
i sad ja sam uvela e kao kanonska baza za R^3 i f kao kanonska baza za P i imam da je A(f',e')=T(f',f)A(f)I(f,e') i sad mi treba mala pomoc oko matrica za A(f) i I(f,e')...
za A(f) sam dobila 1 1 1
1 0 0
ali nisam sigurna dali je to dobro... a za T(f,e') neznam ni kako bi pocela pa dali bi mi neko mogao pomoci??
moze mala pomoc oko zadatka... trebam nac matrice operatora A:R^3->P1 A(x,y,z)=x+y+z+xt u paru baza e'={(-1,1-0),(1,0,1),(0,0,1)} i f'={1+t,1-2t}...
i sad ja sam uvela e kao kanonska baza za R^3 i f kao kanonska baza za P i imam da je A(f',e')=T(f',f)A(f)I(f,e') i sad mi treba mala pomoc oko matrica za A(f) i I(f,e')...
za A(f) sam dobila 1 1 1
1 0 0
ali nisam sigurna dali je to dobro... a za T(f,e') neznam ni kako bi pocela pa dali bi mi neko mogao pomoci??

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum