Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
konjina Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Milojko Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 9:09 sri, 9. 6. 2010 Naslov: |
|
|
nije
nije
_________________ Sedam je prost broj
Bolonja je smeće i to pod hitno treba mijenjat
|
|
[Vrh] |
|
ddduuu Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 11:18 sri, 9. 6. 2010 Naslov: |
|
|
[quote="ddduuu"]Hm jel mi netko moze objasnit neke stvari iz skripte..
1 pitanje:
[code:1]char *s1 = "abc";
const char *s="rp1"
s[1] = 'A'; // greska, mijenjam ono na sto pok. s
s1 = s; // greska,preko s1 bi se mogao mijenjati s!
s = s1; // OK
s[1] = 'A'; // i dalje greska
s1[1] = 'A'; // OK[/code:1]
Zasto ne mozemo s1=s. Jer s1 nije konstanta i nju onda mozemo minjat.
A opet ovdi minjamo ono sta je konstanta s = s1;[/quote]
Vidi ovo:
[code:1]char *s1 = "abc";
const char *s="rp1"
s1 = s;
s1[0] = 'A';[/code:1]
Ako bi dozvolio trecu liniju, onda bi ovo gore promijenilo konstantni string [tt]s[/tt] (jer [tt]s1[/tt] i [tt]s[/tt] pokazuju na isto mjesto).
[quote="ddduuu"]
[code:1]struct MyString{
char *data;
int duljina;
MyString() { ... }
MyString( const char *s ) { ... }
int length() const { ... }
const char *c_str() const { ... }
};
const MyString s; // ok, init je konstruktor!
int i = s.length(); // OK jer je i length const[/code:1]
zasto ovdi imamo 2 const--> const char *c_str() const { ... }..
sta oznacava koji..koliko san svatila prvi govori da ova fija ne modificira objekt, ali cemu drugi onda?[/quote]
Prvi [tt]const[/tt] se odnosi na [tt]char *[/tt], dakle znaci da funkcija vraca konstantni string, a drugi znaci da funkcija ne mijenja objekt. Fino objasnjeno [url=http://duramecho.com/ComputerInformation/WhyHowCppConst.html]ovdje[/url], gdje pri dnu imas ovaj romanticni primjer koji sumira sve moguce [tt]const[/tt]-ove:
[quote="[url=http://duramecho.com/ComputerInformation/WhyHowCppConst.html]The C++ 'const' Declaration: Why & How[/url]"]Of course one sometimes needs to combine some of these different uses of ‘[tt]const[/tt]’ which can get confusing as in
[tt]const int*const Method3(const int*const&)const;[/tt]
where the 5 uses ‘const’ respectively mean that the variable pointed to by the returned pointer & the returned pointer itself won’t be alterable and that the method does not alter the variable pointed to by the given pointer, the given pointer itself & the object of which it is a method![/quote]
ddduuu (napisa): | Hm jel mi netko moze objasnit neke stvari iz skripte..
1 pitanje:
Kod: | char *s1 = "abc";
const char *s="rp1"
s[1] = 'A'; // greska, mijenjam ono na sto pok. s
s1 = s; // greska,preko s1 bi se mogao mijenjati s!
s = s1; // OK
s[1] = 'A'; // i dalje greska
s1[1] = 'A'; // OK |
Zasto ne mozemo s1=s. Jer s1 nije konstanta i nju onda mozemo minjat.
A opet ovdi minjamo ono sta je konstanta s = s1; |
Vidi ovo:
Kod: | char *s1 = "abc";
const char *s="rp1"
s1 = s;
s1[0] = 'A'; |
Ako bi dozvolio trecu liniju, onda bi ovo gore promijenilo konstantni string s (jer s1 i s pokazuju na isto mjesto).
ddduuu (napisa): |
Kod: | struct MyString{
char *data;
int duljina;
MyString() { ... }
MyString( const char *s ) { ... }
int length() const { ... }
const char *c_str() const { ... }
};
const MyString s; // ok, init je konstruktor!
int i = s.length(); // OK jer je i length const |
zasto ovdi imamo 2 const→ const char *c_str() const { ... }..
sta oznacava koji..koliko san svatila prvi govori da ova fija ne modificira objekt, ali cemu drugi onda? |
Prvi const se odnosi na char *, dakle znaci da funkcija vraca konstantni string, a drugi znaci da funkcija ne mijenja objekt. Fino objasnjeno ovdje, gdje pri dnu imas ovaj romanticni primjer koji sumira sve moguce const-ove:
The C++ 'const' Declaration: Why & How (napisa): | Of course one sometimes needs to combine some of these different uses of ‘const’ which can get confusing as in
const int*const Method3(const int*const&)const;
where the 5 uses ‘const’ respectively mean that the variable pointed to by the returned pointer & the returned pointer itself won’t be alterable and that the method does not alter the variable pointed to by the given pointer, the given pointer itself & the object of which it is a method! |
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
Cobs Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
bbroj Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
konjina Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
matmih Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
tmarusca Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Gino Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
ß Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Milojko Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
konjina Forumaš(ica)
|
Postano: 21:03 sri, 9. 6. 2010 Naslov: |
|
|
pa dobro, ali tako je svejedno programirao ti u devu ili ubuntu...dok ti znaš programirat......
a ne zbog brzine, već zbog navike.... puno je lakše raditi na nečem svom....zato kaj greške drugačije javlja jeli
da vam neko da tuđi kalkulator i pošalje vas na numeričku, bilo bi veselo....
mislim, mogu ja pisati u devu....niko mi to nemože zabraniti...
samo me zanima u biti, jeli moguće da ako nešto prolazi u devu bez greške da na ubuntu padne??
i dali bi tako nešto prošlo na žalbama...
pa dobro, ali tako je svejedno programirao ti u devu ili ubuntu...dok ti znaš programirat......
a ne zbog brzine, već zbog navike.... puno je lakše raditi na nečem svom....zato kaj greške drugačije javlja jeli
da vam neko da tuđi kalkulator i pošalje vas na numeričku, bilo bi veselo....
mislim, mogu ja pisati u devu....niko mi to nemože zabraniti...
samo me zanima u biti, jeli moguće da ako nešto prolazi u devu bez greške da na ubuntu padne??
i dali bi tako nešto prošlo na žalbama...
_________________ NJIIIIHAAA
|
|
[Vrh] |
|
Milojko Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 21:13 sri, 9. 6. 2010 Naslov: |
|
|
eh, i sa svojim kalkulatorom je bilo problema.
sad bih pito nešt vezano uz numeričku, al neć skretat s teme
nisam siguran da sve što prolazi na devu da će proći i na ubuntu-ovom kompajleru, opet, nisam siguran ni da neće. al mislim da, ak nam ne kažu izričito da moramo pisati u ubuntu-u da će žalbe tipa "radilo na devu" proći
eh, i sa svojim kalkulatorom je bilo problema.
sad bih pito nešt vezano uz numeričku, al neć skretat s teme
nisam siguran da sve što prolazi na devu da će proći i na ubuntu-ovom kompajleru, opet, nisam siguran ni da neće. al mislim da, ak nam ne kažu izričito da moramo pisati u ubuntu-u da će žalbe tipa "radilo na devu" proći
_________________ Sedam je prost broj
Bolonja je smeće i to pod hitno treba mijenjat
|
|
[Vrh] |
|
CrniVG Forumaš(ica)
|
Postano: 21:42 sri, 9. 6. 2010 Naslov: |
|
|
[quote="konjina"]...
i dali bi tako nešto prošlo na žalbama...[/quote]
Ja sam prvu zadaću pisao u devc++-u i napravio sam kardinalnu grešku, napisao sam rekurzivnu funkciju koja se šeće po matrici u svim smjerovima, a nisam stavio uvjete da ne izleti van :oops: .
U DevC++-u radi, ispis mi je identičan službenom rješenju, ali u g++-u ne radi. Očito se devc++-ov kompajler pobrinuo da su 'oko matice' u memoriji nule...
Nije prošlo na žalbama :wink:
konjina (napisa): | ...
i dali bi tako nešto prošlo na žalbama... |
Ja sam prvu zadaću pisao u devc++-u i napravio sam kardinalnu grešku, napisao sam rekurzivnu funkciju koja se šeće po matrici u svim smjerovima, a nisam stavio uvjete da ne izleti van .
U DevC++-u radi, ispis mi je identičan službenom rješenju, ali u g++-u ne radi. Očito se devc++-ov kompajler pobrinuo da su 'oko matice' u memoriji nule...
Nije prošlo na žalbama
_________________ 69 - jedini prost broj koji ima više od dva djelitelja
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin
Spol:
|
Postano: 22:01 sri, 9. 6. 2010 Naslov: |
|
|
Tocno to. Rade isto (do na, mozda, optimizacije) dok je kod korektan. Ali kako se nose s vasim greskama, druga je prica. Dakle, onog trena kad postane bitno u cemu ste pisali, negdje ste pogrijesili, pa ocekujem da opravdanje "radio sam u Šljap-Tup-Tup-u" ne prodje (što god "Šljap-Tup-Tup" konkretno bilo).
Inace, compiliranje i testiranje u konzoli (bash, no mislim da radi i pod tcsh-om):
[tt]g++ file1.cpp file2.cpp ... && ./a.out arg1 arg2 ...[/tt]
Tocno to. Rade isto (do na, mozda, optimizacije) dok je kod korektan. Ali kako se nose s vasim greskama, druga je prica. Dakle, onog trena kad postane bitno u cemu ste pisali, negdje ste pogrijesili, pa ocekujem da opravdanje "radio sam u Šljap-Tup-Tup-u" ne prodje (što god "Šljap-Tup-Tup" konkretno bilo).
Inace, compiliranje i testiranje u konzoli (bash, no mislim da radi i pod tcsh-om):
g++ file1.cpp file2.cpp ... && ./a.out arg1 arg2 ...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|
|
[Vrh] |
|
tmarusca Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 22:27 sri, 9. 6. 2010 Naslov: |
|
|
ma ja sam si s ubuntuom na ti, uglavnom ga i na svom kompu koristim, jer, za razliku od win, radi :) i nije mi to problem, hocu u devcpp jer mi je prakticnije stiskat f9 neg saltat prozore i to...
neg bi bilo (iznimno) glupo (da se blago izrazim) da nam se diktira okruzenje u kojem moramo raditi kad je bit kolegija kod.
mislim, kao da mi netko na algebarskim kaze "moras pisati na bijele papire a ne u biljeznicu s kockicama".
bitno je sto pise, zar ne?
a meni isto nekak zvoni ta recenica u uhu (da palimo ubuntu jer se taj kolegij radi u ubuntuu)
ma ja sam si s ubuntuom na ti, uglavnom ga i na svom kompu koristim, jer, za razliku od win, radi i nije mi to problem, hocu u devcpp jer mi je prakticnije stiskat f9 neg saltat prozore i to...
neg bi bilo (iznimno) glupo (da se blago izrazim) da nam se diktira okruzenje u kojem moramo raditi kad je bit kolegija kod.
mislim, kao da mi netko na algebarskim kaze "moras pisati na bijele papire a ne u biljeznicu s kockicama".
bitno je sto pise, zar ne?
a meni isto nekak zvoni ta recenica u uhu (da palimo ubuntu jer se taj kolegij radi u ubuntuu)
_________________ ...to kaj ona ima kilu viska, ja ne marim...
|
|
[Vrh] |
|
|