Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

1.zadaća 10/11
WWW:
Idite na 1, 2  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Lepi91
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
= 13 - 4

PostPostano: 18:07 sri, 6. 10. 2010    Naslov: 1.zadaća 10/11 Citirajte i odgovorite

ja se nadam da ima ekipe koja zna rijesiti zadacu...ima 33 zadatka pa samo dajte ko kaj zna od kompliciranijih rjesenja,nek podijeli sa narodom :))
ja se nadam da ima ekipe koja zna rijesiti zadacu...ima 33 zadatka pa samo dajte ko kaj zna od kompliciranijih rjesenja,nek podijeli sa narodom Smile)

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 19:04 sri, 6. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Uz rizik da zvučim grub, sigurno da ima ekipe koja zna riješiti zadaću. Kad razmisliš, ima i ekipe koja zna riješiti kolokvije, ima i ekipe koja ih štoviše sastavlja... ispostavlja se da zapravo za dosta stvari na svijetu ima ekipe koja to zna riješiti. :P Ali to nije poanta, nego da sam probaš. Stoga, ajd' probaj riješiti to što te zanima, pa pitaj gdje zapneš (ili za hint u vezi nekog zadatka, to nije problem dati... ili ako hoćeš provjeriti rješenje). :) Onda će, jamčim, biti ekipe koja će ti pomoći. :) (Znam da nisi loše mislio, a zadaci pri kraju zbilja mi se ne čine prelagani, ali kvragu, kako odgovoriti čovjeku koji eksplicitno traži da mu se daju gotova rješenja domaće zadaće. :P)

Inače, nisam 100% siguran kakva su pravila ove godine, ali zadnjih par godina nije trebalo riješiti sve zadatke u zadaći - trebalo je riješiti četiri ili možda pet zadataka. Sad, ne znam, možda se nešto promijenilo, ali, koliko vidim, zadaće i dalje nose 10 bodova, pa bi barem meni bilo razumno očekivati da i dalje vrijede otprilike ista pravila (tj. da se ne mora riješiti sve). Vjerojatno su vam asistenti natuknuli nešto o tome na vježbama (na kojima ste svi jamačno bili :D)... vidim da na webu nema ničega. :? Ali kažem, možda i griješim.
Uz rizik da zvučim grub, sigurno da ima ekipe koja zna riješiti zadaću. Kad razmisliš, ima i ekipe koja zna riješiti kolokvije, ima i ekipe koja ih štoviše sastavlja... ispostavlja se da zapravo za dosta stvari na svijetu ima ekipe koja to zna riješiti. Razz Ali to nije poanta, nego da sam probaš. Stoga, ajd' probaj riješiti to što te zanima, pa pitaj gdje zapneš (ili za hint u vezi nekog zadatka, to nije problem dati... ili ako hoćeš provjeriti rješenje). Smile Onda će, jamčim, biti ekipe koja će ti pomoći. Smile (Znam da nisi loše mislio, a zadaci pri kraju zbilja mi se ne čine prelagani, ali kvragu, kako odgovoriti čovjeku koji eksplicitno traži da mu se daju gotova rješenja domaće zadaće. Razz)

Inače, nisam 100% siguran kakva su pravila ove godine, ali zadnjih par godina nije trebalo riješiti sve zadatke u zadaći - trebalo je riješiti četiri ili možda pet zadataka. Sad, ne znam, možda se nešto promijenilo, ali, koliko vidim, zadaće i dalje nose 10 bodova, pa bi barem meni bilo razumno očekivati da i dalje vrijede otprilike ista pravila (tj. da se ne mora riješiti sve). Vjerojatno su vam asistenti natuknuli nešto o tome na vježbama (na kojima ste svi jamačno bili Very Happy)... vidim da na webu nema ničega. Confused Ali kažem, možda i griješim.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Lepi91
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 13 - 4

PostPostano: 19:54 sri, 6. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

probo ja ,rijesio ja neke(dosta njih) al ima kompliciranijih koje tipa ,ja bi reko jos nismo ni obradili,pa me zanima ako ima tko ko je rijesio takve pa da kaze kako ih je rijesio...

[size=9][color=#999999]Added after 2 minutes:[/color][/size]

[quote="mornik"]Uz rizik da zvučim grub, sigurno da ima ekipe koja zna riješiti zadaću. Kad razmisliš, ima i ekipe koja zna riješiti kolokvije, ima i ekipe koja ih štoviše sastavlja... ispostavlja se da zapravo za dosta stvari na svijetu ima ekipe koja to zna riješiti. :P Ali to nije poanta, nego da sam probaš. Stoga, ajd' probaj riješiti to što te zanima, pa pitaj gdje zapneš (ili za hint u vezi nekog zadatka, to nije problem dati... ili ako hoćeš provjeriti rješenje). :) Onda će, jamčim, biti ekipe koja će ti pomoći. :) (Znam da nisi loše mislio, a zadaci pri kraju zbilja mi se ne čine prelagani, ali kvragu, kako odgovoriti čovjeku koji eksplicitno traži da mu se daju gotova rješenja domaće zadaće. :P)

Inače, nisam 100% siguran kakva su pravila ove godine, ali zadnjih par godina nije trebalo riješiti sve zadatke u zadaći - trebalo je riješiti četiri ili možda pet zadataka. Sad, ne znam, možda se nešto promijenilo, ali, koliko vidim, zadaće i dalje nose 10 bodova, pa bi barem meni bilo razumno očekivati da i dalje vrijede otprilike ista pravila (tj. da se ne mora riješiti sve). Vjerojatno su vam asistenti natuknuli nešto o tome na vježbama (na kojima ste svi jamačno bili :D)... vidim da na webu nema ničega. :? Ali kažem, možda i griješim.[/quote]

ove godine mislim da je reko asistent,ako se ne varam da moramo rijesiti pola zadace a ako ima 33 zadatka,to je onda 17 ih moramo rijesiti...
probo ja ,rijesio ja neke(dosta njih) al ima kompliciranijih koje tipa ,ja bi reko jos nismo ni obradili,pa me zanima ako ima tko ko je rijesio takve pa da kaze kako ih je rijesio...

Added after 2 minutes:

mornik (napisa):
Uz rizik da zvučim grub, sigurno da ima ekipe koja zna riješiti zadaću. Kad razmisliš, ima i ekipe koja zna riješiti kolokvije, ima i ekipe koja ih štoviše sastavlja... ispostavlja se da zapravo za dosta stvari na svijetu ima ekipe koja to zna riješiti. Razz Ali to nije poanta, nego da sam probaš. Stoga, ajd' probaj riješiti to što te zanima, pa pitaj gdje zapneš (ili za hint u vezi nekog zadatka, to nije problem dati... ili ako hoćeš provjeriti rješenje). Smile Onda će, jamčim, biti ekipe koja će ti pomoći. Smile (Znam da nisi loše mislio, a zadaci pri kraju zbilja mi se ne čine prelagani, ali kvragu, kako odgovoriti čovjeku koji eksplicitno traži da mu se daju gotova rješenja domaće zadaće. Razz)

Inače, nisam 100% siguran kakva su pravila ove godine, ali zadnjih par godina nije trebalo riješiti sve zadatke u zadaći - trebalo je riješiti četiri ili možda pet zadataka. Sad, ne znam, možda se nešto promijenilo, ali, koliko vidim, zadaće i dalje nose 10 bodova, pa bi barem meni bilo razumno očekivati da i dalje vrijede otprilike ista pravila (tj. da se ne mora riješiti sve). Vjerojatno su vam asistenti natuknuli nešto o tome na vježbama (na kojima ste svi jamačno bili Very Happy)... vidim da na webu nema ničega. Confused Ali kažem, možda i griješim.

ove godine mislim da je reko asistent,ako se ne varam da moramo rijesiti pola zadace a ako ima 33 zadatka,to je onda 17 ih moramo rijesiti...

[Vrh]
weeh
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
= 3 - 2

PostPostano: 21:23 sri, 6. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Upala su mi u oko 2 zadatka pa da kažem hint.
30.) Promotrite slučaj za parni n i za neparni n. (uočite ako je n neparan da je tada nužno da je jedan od [latex]a_i=1[/latex]). Tada pogodno grupirate i sljedi tvrdnja.(Uočite da vrijedi [latex]a+\frac{1}{a}\geq 2[/latex](zašto?))
31.) Promotrite diskriminatnu funkcije pod uputom.

Nakon nekoliko minuta neznajući što ću sa sobom odlučih ponovo pogledat zadaću i 26.) hint(A-H) nejednakost i odmah sljedi
Upala su mi u oko 2 zadatka pa da kažem hint.
30.) Promotrite slučaj za parni n i za neparni n. (uočite ako je n neparan da je tada nužno da je jedan od ). Tada pogodno grupirate i sljedi tvrdnja.(Uočite da vrijedi (zašto?))
31.) Promotrite diskriminatnu funkcije pod uputom.

Nakon nekoliko minuta neznajući što ću sa sobom odlučih ponovo pogledat zadaću i 26.) hint(A-H) nejednakost i odmah sljedi

[Vrh]
Tomislav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 116 - 93

PostPostano: 23:31 sri, 6. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sto se tice 30. zadatka, nije potrebno promatrati je li [latex]n[/latex] paran ili neparan ;).
Sto se tice 30. zadatka, nije potrebno promatrati je li paran ili neparan Wink.

[Vrh]
weeh
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 2

PostPostano: 23:32 sri, 6. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Trebam naučit čitat i upravu si da :D
Trebam naučit čitat i upravu si da Very Happy

[Vrh]
Tomislav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 116 - 93

PostPostano: 23:52 sri, 6. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Moram priznati da su vise manje si zadaci od [latex][18-33][/latex] vrlo zgodni, vecina su vise-manje osnovni, ima nekih forica i to al sve je to okay... dok ovi neki zadaci u intervalu [latex][1-18>[/latex] stvarno antipaticni :D.

(Naglasak na abs) :lol:

[size=9][color=#999999]Added after 13 minutes:[/color][/size]

Nego, kako uopce predajemo ovu zadaću? Napisano na papir pa asistentu na ruke ili e-mailom?
Moram priznati da su vise manje si zadaci od vrlo zgodni, vecina su vise-manje osnovni, ima nekih forica i to al sve je to okay... dok ovi neki zadaci u intervalu stvarno antipaticni Very Happy.

(Naglasak na abs) Laughing

Added after 13 minutes:

Nego, kako uopce predajemo ovu zadaću? Napisano na papir pa asistentu na ruke ili e-mailom?

[Vrh]
pbakic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

83 = 86 - 3

PostPostano: 2:06 čet, 7. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Predaje se na papiru, fizicki
Predaje se na papiru, fizicki

[Vrh]
A-tom
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 14 - 11

PostPostano: 15:09 čet, 7. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Na koji bi nacin dokazivali zad 18 - 33? Indukcijom ili?

[Vrh]
Tomislav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 116 - 93

PostPostano: 15:53 čet, 7. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovisno o tome o kojem se zadatku radi. Neki idu indukcijom, u nekima moras koristiti A-G-H-K sredine, u nekima Cauchy-Schwarz nejednakost (osim zadnjeg u kojem se koristi nešto drugo :D).
Ovisno o tome o kojem se zadatku radi. Neki idu indukcijom, u nekima moras koristiti A-G-H-K sredine, u nekima Cauchy-Schwarz nejednakost (osim zadnjeg u kojem se koristi nešto drugo Very Happy).

Zadnja promjena: Tomislav; 15:56 čet, 7. 10. 2010; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

218 = 249 - 31

PostPostano: 15:55 čet, 7. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="A-tom"]Na koji bi nacin dokazivali zad 18 - 33? Indukcijom ili?[/quote]
Za (ne)jednakosti koje ne ovise o [i]n[/i] indukcija nema smisla. :wink:
A-tom (napisa):

Za (ne)jednakosti koje ne ovise o n indukcija nema smisla. Wink

Lepi91
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 13 - 4

PostPostano: 17:20 čet, 7. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

zadaca se predaje na ruke...i treba rijesiti formalno samo 5 zadataka
zadaca se predaje na ruke...i treba rijesiti formalno samo 5 zadataka

[Vrh]
A-tom
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 14 - 11

PostPostano: 21:47 čet, 7. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Tomislav"]Ovisno o tome o kojem se zadatku radi. Neki idu indukcijom, u nekima moras koristiti A-G-H-K sredine, u nekima Cauchy-Schwarz nejednakost (osim zadnjeg u kojem se koristi nešto drugo :D).[/quote]

Sve je to divno i krasno no mi nismo spomenuli nista od toga, jedino smo zapoceli s indukcijom na elemenarnoj :?

@goranm
Bubnula sam bzvz jer jedino nekaj dokazat znam indukijom ili raspisivanjem po teoriji.
Tomislav (napisa):
Ovisno o tome o kojem se zadatku radi. Neki idu indukcijom, u nekima moras koristiti A-G-H-K sredine, u nekima Cauchy-Schwarz nejednakost (osim zadnjeg u kojem se koristi nešto drugo Very Happy).

Sve je to divno i krasno no mi nismo spomenuli nista od toga, jedino smo zapoceli s indukcijom na elemenarnoj Confused

@goranm
Bubnula sam bzvz jer jedino nekaj dokazat znam indukijom ili raspisivanjem po teoriji.

[Vrh]
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 9:50 pet, 8. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da, obično na kraju zadaće budu teži zadaci koji baš i nisu potpuno obrađeni gradivom na nastavi. Zato (according to Lepi) i možete izabrati pet zadataka i predati ih. :)

Koliko vidim, neki (većina?) zadataka tu se mogu riješiti s [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Generalized_mean]nejednakostima sredina[/url] (u 18., su u pitanju, čini mi se, A-H i A-G, a nisam vidio da se negdje spominju nejednakosti sredina u svom općenitom obliku). Neki dokazi vjerojatno mogu i indukcijom, makar mi se ne čini baš trivijalno. E, da, čisto ako ćete rješavati, ako se ne varam, vidio sam tipfelere u 18. zadatku (naravno, u nazivniku prve nejednakosti je [latex]a+b+c[/latex]) i 24. zadatku (sve vrijedi, samo se [latex]H_n[/latex] zove harmonijska, a ne kvadratna sredina).

Uglavnom, neki zadaci će biti poznati ljudima koji su se pripremali za natjecanja u srednjoj školi (Cauchy-Schwarz-Bunyakovsky, K-A-G-H itd.). Ako vas zanima, našao sam [url=http://www.artofproblemsolving.com/Resources/Papers/MildorfInequalities.pdf]par[/url] [url=http://web.mit.edu/rwbarton/Public/mop/famous-inequalities.pdf]linkova[/url] gdje možete vidjeti neke poznate nejednakosti (s tim da se tamo obrađuje puno veći broj poznatih i relativno teških nejednakosti, tu u zadaći vjerojatno ne treba velika većina toga). Kao što rekoh, ta je tema dosta popularna na raznim natjecanjima iz matematike (pogotovo na višim razinama pa sve do međunarodnih tipa IMO i sl.), tako da ima dosta razumljivih stvari po Internetu. :)

S tim da se nemojte uplašiti - dosta (da ne lažem, ne znam napamet rješenja svih, pa čak ni dosta velikog dijela zadataka :D) ovih nejednakosti u zadaći mi se čini relativno jednoidejna, tj. primijeniš nešto i odmah si na kraju. :)
Da, obično na kraju zadaće budu teži zadaci koji baš i nisu potpuno obrađeni gradivom na nastavi. Zato (according to Lepi) i možete izabrati pet zadataka i predati ih. Smile

Koliko vidim, neki (većina?) zadataka tu se mogu riješiti s nejednakostima sredina (u 18., su u pitanju, čini mi se, A-H i A-G, a nisam vidio da se negdje spominju nejednakosti sredina u svom općenitom obliku). Neki dokazi vjerojatno mogu i indukcijom, makar mi se ne čini baš trivijalno. E, da, čisto ako ćete rješavati, ako se ne varam, vidio sam tipfelere u 18. zadatku (naravno, u nazivniku prve nejednakosti je ) i 24. zadatku (sve vrijedi, samo se zove harmonijska, a ne kvadratna sredina).

Uglavnom, neki zadaci će biti poznati ljudima koji su se pripremali za natjecanja u srednjoj školi (Cauchy-Schwarz-Bunyakovsky, K-A-G-H itd.). Ako vas zanima, našao sam par linkova gdje možete vidjeti neke poznate nejednakosti (s tim da se tamo obrađuje puno veći broj poznatih i relativno teških nejednakosti, tu u zadaći vjerojatno ne treba velika većina toga). Kao što rekoh, ta je tema dosta popularna na raznim natjecanjima iz matematike (pogotovo na višim razinama pa sve do međunarodnih tipa IMO i sl.), tako da ima dosta razumljivih stvari po Internetu. Smile

S tim da se nemojte uplašiti - dosta (da ne lažem, ne znam napamet rješenja svih, pa čak ni dosta velikog dijela zadataka Very Happy) ovih nejednakosti u zadaći mi se čini relativno jednoidejna, tj. primijeniš nešto i odmah si na kraju. Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
ceps
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

71 = 74 - 3

PostPostano: 13:15 pet, 8. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Dva pitanja!

1. Da li profesori očekuju da svi znaju te ''natjecateljske'' stvari?

2. Pomoć oko pomalo glupog zadatka koji mi se čini i prejednostavan, a iritira me haha... ovaj 11.

Dokažite da je [latex]\sqrt{n+\sqrt{n}}[/latex] iracionalan za sve prirodne n.
Dva pitanja!

1. Da li profesori očekuju da svi znaju te ''natjecateljske'' stvari?

2. Pomoć oko pomalo glupog zadatka koji mi se čini i prejednostavan, a iritira me haha... ovaj 11.

Dokažite da je iracionalan za sve prirodne n.

[Vrh]
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 18:06 pet, 8. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne bih rekao da očekuju, te stvari su u zadaćama već (minimalno) treću godinu i do sada nisu pokazivale neku sposobnost da se prošire i na sferu kolokvija (a u zadaći ih, dakako, možeš izbjeći). Mislim da je to više kao nekakav poticaj onima koje zanimaju malo teže stvari, a na kolokvijima i usmenima je najbitnije gradivo spomenuto na vježbama i predavanjima. (Mislim, ne jamčim ja to i ne tvrdim da nema nekih iznimaka, samo pretpostavljam. :lol: Ja sam na usmenom odgovarao, među ostalim, nešto što, koliko znam, nismo spomenuli ni na predavanjima ni na vježbama, ali je bilo rečeno u srednjoj školi, nije bilo teško i usto se lako dalo izvesti samo od sebe.) Ako sam dobro čuo, ove bi se godine nakon tri godine mogla vratiti neobavezna natjecanja za dodatne bodove, a pretpostavljam da će se onda teže stvari pojavljivati tamo.

A evo hint za 11. - pretpostavi suprotno, kvadriraj, pogledaj što dobivaš i na taj način jednostavno pokaži da i [latex]\sqrt{n}[/latex] mora biti racionalan. E, sad, o tome ste vjerojatno već raspravljali na Analizi ili Elementarnoj. Može se dokazati da [latex]\sqrt{n}\in\mathbb{Q}[/latex] znači da je [latex]n[/latex] nužno kvadrat cijelog broja. (Nije teško, zbilja nije, općeniti princip je isti kao kad ste, a pretpostavljam da jeste, pokazivali da je [latex]\sqrt{2}[/latex] iracionalan.) Dakle, imaš da je [latex]n=k^2[/latex] i pretpostavili smo da je [latex]\sqrt{n+\sqrt{n}}=\sqrt{k+k^2}[/latex] racionalan. Sad, opet, koristeći istu tvrdnju kao gore, možemo zaključiti da je [latex]k+k^2[/latex] kvadrat prirodnog broja. I sad samo dokaži da je to nemoguće (hint: smještanje između dva uzastopna kvadrata cijelih brojeva - to je inače relativno česta strategija u problemima s kvadratima i sl.). Evo, reci ako trebaju neki detaljniji hintovi. :)
Ne bih rekao da očekuju, te stvari su u zadaćama već (minimalno) treću godinu i do sada nisu pokazivale neku sposobnost da se prošire i na sferu kolokvija (a u zadaći ih, dakako, možeš izbjeći). Mislim da je to više kao nekakav poticaj onima koje zanimaju malo teže stvari, a na kolokvijima i usmenima je najbitnije gradivo spomenuto na vježbama i predavanjima. (Mislim, ne jamčim ja to i ne tvrdim da nema nekih iznimaka, samo pretpostavljam. Laughing Ja sam na usmenom odgovarao, među ostalim, nešto što, koliko znam, nismo spomenuli ni na predavanjima ni na vježbama, ali je bilo rečeno u srednjoj školi, nije bilo teško i usto se lako dalo izvesti samo od sebe.) Ako sam dobro čuo, ove bi se godine nakon tri godine mogla vratiti neobavezna natjecanja za dodatne bodove, a pretpostavljam da će se onda teže stvari pojavljivati tamo.

A evo hint za 11. - pretpostavi suprotno, kvadriraj, pogledaj što dobivaš i na taj način jednostavno pokaži da i mora biti racionalan. E, sad, o tome ste vjerojatno već raspravljali na Analizi ili Elementarnoj. Može se dokazati da znači da je nužno kvadrat cijelog broja. (Nije teško, zbilja nije, općeniti princip je isti kao kad ste, a pretpostavljam da jeste, pokazivali da je iracionalan.) Dakle, imaš da je i pretpostavili smo da je racionalan. Sad, opet, koristeći istu tvrdnju kao gore, možemo zaključiti da je kvadrat prirodnog broja. I sad samo dokaži da je to nemoguće (hint: smještanje između dva uzastopna kvadrata cijelih brojeva - to je inače relativno česta strategija u problemima s kvadratima i sl.). Evo, reci ako trebaju neki detaljniji hintovi. Smile

[Vrh]
A-tom
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 14 - 11

PostPostano: 9:52 sub, 9. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Puno hvala na pomoci i savjetima :)
Puno hvala na pomoci i savjetima Smile

[Vrh]
ceps
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

71 = 74 - 3

PostPostano: 12:59 sub, 9. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala! Shvatio sam sad taj dokaz.

Još jedno pitanje:

sin^4(x) + cos^4(x) > a, za a element od [0, 1]...

Mogu ljepše napisati ovaj sin^4(x) + cos^4(x) kao
(sin^2(x) + cos^2(x)) - 2sin^2(x)cos^2(x)... ma uglavnom, da ne duljim, mogu dotjerati taj izraz do toga da mi ostane samo sinus (ili kosinus, votevr).

Zapravo me ovaj ''a'' muči, ne znam kako bih sad oko njega to... Može još malo hintova? xD
Hvala! Shvatio sam sad taj dokaz.

Još jedno pitanje:

sin^4(x) + cos^4(x) > a, za a element od [0, 1]...

Mogu ljepše napisati ovaj sin^4(x) + cos^4(x) kao
(sin^2(x) + cos^2(x)) - 2sin^2(x)cos^2(x)... ma uglavnom, da ne duljim, mogu dotjerati taj izraz do toga da mi ostane samo sinus (ili kosinus, votevr).

Zapravo me ovaj ''a'' muči, ne znam kako bih sad oko njega to... Može još malo hintova? xD

[Vrh]
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 14:57 sub, 9. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ha mislim, nema tu baš nekog pametnog hinta, došao si praktički do kraja. Dobio si, dakle, da je taj izraz na lijevoj strani jednak [latex]\displaystyle\frac{\cos (4x)+3}{4}[/latex]. Dakle, želiš [latex]\cos (4x)>4a-3[/latex], što bi reklo da moraš imati [latex]\cos (4x)\in\langle 4a-3,1\][/latex] (specijalno, za [latex]a=1[/latex] nema rješenja jer je nemoguće imati [latex]\cos (4x)>1[/latex]).

A dobro, sad bih ja zapravo tu gledao nekakva dva slučaja (čisto što se tiče zapisa, dosta je jasno da želiš sad nekako primijeniti [latex]\mathrm{arccos}[/latex] na ovaj izraz, samo malo moramo paziti na domenu te funkcije).

Ako je [latex]4a-3<-1[/latex] (što je ekvivalentno s [latex]a<0.5[/latex]), vidimo da nam [latex]\cos (4x)[/latex] može biti bilo koji broj od [latex]-1[/latex] do [latex]1[/latex] (uključivo). Naravno, to se uvijek postiže, pa je tu skup rješenja [latex]\mathbb{R}[/latex].

S druge strane, ako je [latex]1>4a-3\geq -1[/latex], probaj sad nacrtati situaciju [latex]\cos (4x)\in\langle 4a-3,1\][/latex] na kružnici ili kako već. Kao što rekoh, prirodna je ideja primijeniti arkus kosinus na taj izraz (samo moramo biti pažljivi oko toga gdje su nam rubovi) - dobivamo da vrijedi [latex]4x\in\langle -\mathrm{arccos}(4a-3)+2k\pi, \mathrm{arccos}(4a-3)+2k\pi\rangle[/latex] za [latex]k\in\mathbb{Z}[/latex], ako sam si ja to sad dobro zamislio u glavi. :) (Primijeti da je za [latex]a=0.5[/latex] to jedan vrlo poseban skup. :))

Slučaj [latex]4a-3=1[/latex] smo već riješili, a ostalih slučajeva nema. Dakle, skupovi rješenja bi po meni trebali biti [latex]\mathbb{R}[/latex] za [latex]a\in\[0,0.5\rangle[/latex], [latex]\displaystyle\bigcup_{k\in\mathbb{Z}}\langle \displaystyle\frac{-\mathrm{arccos}(4a-3)+2k\pi}{4}, \displaystyle\frac{\mathrm{arccos}(4a-3)+2k\pi}{4}\rangle[/latex] za [latex]0.5\leq a<1[/latex] i [latex]\emptyset[/latex] za [latex]a=1[/latex].

Evo, (djelomično namjerno) nisam bio preprecizan i detaljan, ali sam zato dao rezultate da provjeriš. Eto... pitaj ako nije bilo dovoljno. :)
Ha mislim, nema tu baš nekog pametnog hinta, došao si praktički do kraja. Dobio si, dakle, da je taj izraz na lijevoj strani jednak . Dakle, želiš , što bi reklo da moraš imati (specijalno, za nema rješenja jer je nemoguće imati ).

A dobro, sad bih ja zapravo tu gledao nekakva dva slučaja (čisto što se tiče zapisa, dosta je jasno da želiš sad nekako primijeniti na ovaj izraz, samo malo moramo paziti na domenu te funkcije).

Ako je (što je ekvivalentno s ), vidimo da nam može biti bilo koji broj od do (uključivo). Naravno, to se uvijek postiže, pa je tu skup rješenja .

S druge strane, ako je , probaj sad nacrtati situaciju na kružnici ili kako već. Kao što rekoh, prirodna je ideja primijeniti arkus kosinus na taj izraz (samo moramo biti pažljivi oko toga gdje su nam rubovi) - dobivamo da vrijedi za , ako sam si ja to sad dobro zamislio u glavi. Smile (Primijeti da je za to jedan vrlo poseban skup. Smile)

Slučaj smo već riješili, a ostalih slučajeva nema. Dakle, skupovi rješenja bi po meni trebali biti za , za i za .

Evo, (djelomično namjerno) nisam bio preprecizan i detaljan, ali sam zato dao rezultate da provjeriš. Eto... pitaj ako nije bilo dovoljno. Smile

[Vrh]
frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 18:35 sub, 9. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mogu li kolege i kolegice koji su rjesavali zadatke iz zadace napisati rjesenja zadataka koje su dobili prilikom rjesavanja s namjerom da usporedimo rezultate? Bila bih vam jako zahvalna.
Mogu li kolege i kolegice koji su rjesavali zadatke iz zadace napisati rjesenja zadataka koje su dobili prilikom rjesavanja s namjerom da usporedimo rezultate? Bila bih vam jako zahvalna.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2  Sljedeće
Stranica 1 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum