Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 17:14 čet, 13. 1. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="Crazylamb1"]
ok, ali nije li to taj "gluplji" nacin sto si rekao? kako na ovaj jednostavniji? nije valjda da ak skuzis gledajuci crtez kako ide, da mozes samo odmah napisati rjesenje i gotovo..
jer ocito je gledajuci crtez da ima po 1 put svake duljine: prvo duljine 2, pa 5, pa 8, pa 11, ..., i tako samo dodajemo 3..
i to je to?
samo napisemo da je funkcija izvodnica t^2 + t^5 + t^8 + ... i to bi bilo to?[/quote]
Da, to je taj gluplji način. No i sam profesor je rekao da je ovaj "na prste" sasvim dovoljan, uz obrazloženje naravno. Nije ništa spominjao fju izvodnicu, tako da čak mislim da i to nije bilo potrebno napisati, samo dati objašnjenje da postoji jedinstven put duljine n ako i samo ako n==2(mod 3) i onda malo obrazložiti zašto :D
A za ovaj koeficijent uz x^3, samo se igraš sa množenjem redova. Ako imaš red [latex]a(x)=a_0+a_1x+...[/latex] i tražiš njegov multiplikativni inverz b, onda vrijedi [latex]a(x)\cdot b(x)=1[/latex], odnosno po komponentama:
[latex](a_0+a_1x+a_2 x^2 +a_3 x^3 +...) \cdot (b_0+b_1x+b_2 x^2+ b_3 x^3 +...)=1[/latex]
Kada grupiramo po potencijama imamo:
[latex]a_0b_0=1[/latex] (slobodan)
[latex]a_0b_1+a_1b_0=0[/latex] (uz x)
[latex]a_0b_2+a_1b_1+a_2b_0=0[/latex] (uz x^2)
[latex]a_0b_3+a_1b_2+a_2b_1+a_3b_0=0[/latex] (uz x^3)
Sad se samo riješi taj trokutasti sustav korak po korak, dok ne dođemo do b_3 :D
Crazylamb1 (napisa): |
ok, ali nije li to taj "gluplji" nacin sto si rekao? kako na ovaj jednostavniji? nije valjda da ak skuzis gledajuci crtez kako ide, da mozes samo odmah napisati rjesenje i gotovo..
jer ocito je gledajuci crtez da ima po 1 put svake duljine: prvo duljine 2, pa 5, pa 8, pa 11, ..., i tako samo dodajemo 3..
i to je to?
samo napisemo da je funkcija izvodnica t^2 + t^5 + t^8 + ... i to bi bilo to? |
Da, to je taj gluplji način. No i sam profesor je rekao da je ovaj "na prste" sasvim dovoljan, uz obrazloženje naravno. Nije ništa spominjao fju izvodnicu, tako da čak mislim da i to nije bilo potrebno napisati, samo dati objašnjenje da postoji jedinstven put duljine n ako i samo ako n==2(mod 3) i onda malo obrazložiti zašto
A za ovaj koeficijent uz x^3, samo se igraš sa množenjem redova. Ako imaš red i tražiš njegov multiplikativni inverz b, onda vrijedi , odnosno po komponentama:
(slobodan)
(uz x)
(uz x^2)
(uz x^3)
Sad se samo riješi taj trokutasti sustav korak po korak, dok ne dođemo do b_3
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
"Poslije spavanja doma spavanje bilo di mi je najdraža stvar" - by the same guy
|
|
[Vrh] |
|
ekatarina Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Ančica Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 17:26 čet, 13. 1. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="Ančica"]Zna li itko kad će biti usmeni?[/quote]
Pitali smo profesora, ni on još točno ne zna... spominjao se neki termin početkom 2. mjeseca, ali još ništa nije službeno.
Ančica (napisa): | Zna li itko kad će biti usmeni? |
Pitali smo profesora, ni on još točno ne zna... spominjao se neki termin početkom 2. mjeseca, ali još ništa nije službeno.
_________________ "Bolje bi prolazio na faxu da sam na drogama nego na netu" - by a friend of mine
|
|
[Vrh] |
|
Ančica Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Crazylamb1 Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 17:50 čet, 13. 1. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="Luuka"]
A za ovaj koeficijent uz x^3, samo se igraš sa množenjem redova. Ako imaš red [latex]a(x)=a_0+a_1x+...[/latex] i tražiš njegov multiplikativni inverz b, onda vrijedi [latex]a(x)\cdot b(x)=1[/latex], odnosno po komponentama:
[latex](a_0+a_1x+a_2 x^2 +a_3 x^3 +...) \cdot (b_0+b_1x+b_2 x^2+ b_3 x^3 +...)=1[/latex]
[latex]a_0b_0=1[/latex] (slobodan)
[latex]a_0b_1+a_1b_0=0[/latex] (uz x)
[latex]a_0b_2+a_1b_1+a_2b_0=0[/latex] (uz x^2)
[latex]a_0b_3+a_1b_2+a_2b_1+a_3b_0=0[/latex] (uz x^3)
Sad se samo riješi taj trokutasti sustav korak po korak, dok ne dođemo do b_3 :D[/quote]
ok, ja rjesavam taj sustav...i za b3 dobijem izraz koji ima u sebi a0, a1, a2 i a3, ali u zadanom zadatku imamo samo a0, a1, a2 (a, b, c)..mora da nesto krivo radim...je li tocno ono rjesenje sto je ekatarina stavila?
Luuka (napisa): |
A za ovaj koeficijent uz x^3, samo se igraš sa množenjem redova. Ako imaš red i tražiš njegov multiplikativni inverz b, onda vrijedi , odnosno po komponentama:
(slobodan)
(uz x)
(uz x^2)
(uz x^3)
Sad se samo riješi taj trokutasti sustav korak po korak, dok ne dođemo do b_3 |
ok, ja rjesavam taj sustav...i za b3 dobijem izraz koji ima u sebi a0, a1, a2 i a3, ali u zadanom zadatku imamo samo a0, a1, a2 (a, b, c)..mora da nesto krivo radim...je li tocno ono rjesenje sto je ekatarina stavila?
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Crazylamb1 Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 18:05 čet, 13. 1. 2011 Naslov: |
|
|
@Luuka - e pa i ja to isto dobijem, ali me zbunjuje jer u zadatku u pocetnom formalnom redu imamo samo 3 clana (a, b, c ili a0, a1, a2) - a i kad gledam rjesenje koje dobije ekatarina, nije ni blizu...ono, hocu da predjem s oznaka a0, a1, a2 na a, b, c, ali me buni taj a3 kad mi nemamo d ili nesto slicno...
@Luuka - e pa i ja to isto dobijem, ali me zbunjuje jer u zadatku u pocetnom formalnom redu imamo samo 3 clana (a, b, c ili a0, a1, a2) - a i kad gledam rjesenje koje dobije ekatarina, nije ni blizu...ono, hocu da predjem s oznaka a0, a1, a2 na a, b, c, ali me buni taj a3 kad mi nemamo d ili nesto slicno...
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 18:10 čet, 13. 1. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="Crazylamb1"]@Luuka - e pa i ja to isto dobijem, ali me zbunjuje jer u zadatku u pocetnom formalnom redu imamo samo 3 clana (a, b, c ili a0, a1, a2) - a i kad gledam rjesenje koje dobije ekatarina, nije ni blizu...ono, hocu da predjem s oznaka a0, a1, a2 na a, b, c, ali me buni taj a3 kad mi nemamo d ili nesto slicno...[/quote]
Ja rješavao općenito, nisam ni pogledo zadatak :lol: :lol:
U našem zadatku je a_3=0 ( nema koeficijenta uz x^3 ) pa se formula pojednostavljuje i dobijemo isto ko ekatarina :D
Crazylamb1 (napisa): | @Luuka - e pa i ja to isto dobijem, ali me zbunjuje jer u zadatku u pocetnom formalnom redu imamo samo 3 clana (a, b, c ili a0, a1, a2) - a i kad gledam rjesenje koje dobije ekatarina, nije ni blizu...ono, hocu da predjem s oznaka a0, a1, a2 na a, b, c, ali me buni taj a3 kad mi nemamo d ili nesto slicno... |
Ja rješavao općenito, nisam ni pogledo zadatak
U našem zadatku je a_3=0 ( nema koeficijenta uz x^3 ) pa se formula pojednostavljuje i dobijemo isto ko ekatarina
|
|
[Vrh] |
|
Crazylamb1 Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
aauk Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
ekatarina Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 18:29 čet, 13. 1. 2011 Naslov: |
|
|
Ja u 5. nisam koristila binomni razvoj, gdje se to korisiti luuka?
Dobila sam iz Lagr.formule da je trazeni clan 1/2 onoga sto stoji uz x u redu ( x/f(x) )^2.
na kraju : -1/beta^3
@cr
U skripti iz diskretne, koja je na netu pretpostavljam, imas na pocetku neke kombinatorne dokaze, to si pogledaj, pa ce ti biti jasno. A imas i jedan koji je Luuka dao negdje na ovoj temi
Ja u 5. nisam koristila binomni razvoj, gdje se to korisiti luuka?
Dobila sam iz Lagr.formule da je trazeni clan 1/2 onoga sto stoji uz x u redu ( x/f(x) )^2.
@cr
U skripti iz diskretne, koja je na netu pretpostavljam, imas na pocetku neke kombinatorne dokaze, to si pogledaj, pa ce ti biti jasno. A imas i jedan koji je Luuka dao negdje na ovoj temi
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 18:29 čet, 13. 1. 2011 Naslov: |
|
|
To se zna dešavat, samo refreshaj stranicu koji put :D
@CrazyLamb Formula je dosta trivijalna, lako se vidi da je to ustvari [latex](1+2)^n[/latex]. A kombinatorna interpertacija vjerojatno nešto preko funkcija (desno je broj svih funkcija sa n-članog u tročlani skup)
@ekatarina A da, tu moguće ne treba binomni razvoj, ne zanima nas cijeli red, samo jedan koeficijent. Moj bad :D
To se zna dešavat, samo refreshaj stranicu koji put
@CrazyLamb Formula je dosta trivijalna, lako se vidi da je to ustvari . A kombinatorna interpertacija vjerojatno nešto preko funkcija (desno je broj svih funkcija sa n-članog u tročlani skup)
@ekatarina A da, tu moguće ne treba binomni razvoj, ne zanima nas cijeli red, samo jedan koeficijent. Moj bad
|
|
[Vrh] |
|
ekatarina Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
ekatarina Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
frances Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Crazylamb1 Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 20:06 čet, 13. 1. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="ekatarina"]
[/quote]
ev natrag na posao (moralo se ici do menze :D) - ja isto dobijem to iz lagr. formule..
a kako onda dobijes to sto je uz x? ja pokratim x u brojniku i nazivniku, pa mi ostane 1/BETA+GAMAx (i to sve na kvadrat, naravno).
e sad, da se dobije to sto je uz x, je li treba ono suma j>=0, (-2 choose j) * BETA^(-2-j)*(GAMAx)^j (drugim rijecima, binomna formula)? ako treba - sto dalje, ako ne treba to - kako se nadje to sto je uz x?
ekatarina (napisa): |
|
ev natrag na posao (moralo se ici do menze ) - ja isto dobijem to iz lagr. formule..
a kako onda dobijes to sto je uz x? ja pokratim x u brojniku i nazivniku, pa mi ostane 1/BETA+GAMAx (i to sve na kvadrat, naravno).
e sad, da se dobije to sto je uz x, je li treba ono suma j>=0, (-2 choose j) * BETA^(-2-j)*(GAMAx)^j (drugim rijecima, binomna formula)? ako treba - sto dalje, ako ne treba to - kako se nadje to sto je uz x?
|
|
[Vrh] |
|
Luuka Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
|