Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

prvi kolokvij (informacija)
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji diplomskih i starih studija -> Baze podataka
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
188 = 301 - 113

PostPostano: 13:44 pon, 28. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Tomy007"]U kolokvij ulazi samo teorijski, pričica, dijagrami i normalizacija ili bi se moglo pojaviti i pretraživanje baze sa select?[/quote]

Rečeno na zadnjim vježbama da će kolokvij izgledati ovako:
1. teorijsko pitanje
2. Neka pričica, pa treba složit Red. Chenov dijagram i napisat sve entitete i veza sa svim atributima
3. Zadan Red. Chenov dijagram, napisati relacijsku shemu i dodat atribute koji su potrebni
4. Neka malo kompliciranija relacija (slika 4.1 u skripti), prebacit ju u 1NF
5. Normalizacija u 4NF

Btw kolokvij u potpunosti slaže prof. Manger, a ispravljati će dijelom profesor, dijelom asistenti.
Tomy007 (napisa):
U kolokvij ulazi samo teorijski, pričica, dijagrami i normalizacija ili bi se moglo pojaviti i pretraživanje baze sa select?

Rečeno na zadnjim vježbama da će kolokvij izgledati ovako:
1. teorijsko pitanje
2. Neka pričica, pa treba složit Red. Chenov dijagram i napisat sve entitete i veza sa svim atributima
3. Zadan Red. Chenov dijagram, napisati relacijsku shemu i dodat atribute koji su potrebni
4. Neka malo kompliciranija relacija (slika 4.1 u skripti), prebacit ju u 1NF
5. Normalizacija u 4NF

Btw kolokvij u potpunosti slaže prof. Manger, a ispravljati će dijelom profesor, dijelom asistenti.

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Ančica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
26 = 31 - 5

PostPostano: 14:55 pon, 28. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Evo mog rješenja.. Ako se nekome da provjeriti, bila bih zahvalna :)

1NF: OK
2NF: 1) parcijalna ovisnost
* NATJECANJE([u]ID_NATJECANJA[/u], NAZIV_NATJECANJA, KATEGORIJA NATJECANJA)
NATJECE([u]IME_NATJECATELJA[/u], [u]ID_NATJECANJA[/u], IME_KLUBA, POJAS_NATJECATELJA)

2) parcijalna ovisnost
* NATJECE([u]IME_NATJECATELJA[/u], [u]ID_NATJECANJA[/u])
NATJECATELJ([u]IME_NATJECATELJA[/u], IME_KLUBA, POJAS_NATJECATELJA)

3) parcijalna ovisnost
* KLUB([u]IME_KLUBA[/u], ADRESA_KLUBA)
* TRENER([u]IME_KLUBA[/u], IME_TRENERA, GODINA_ROĐENJA_TRENERA)

3NF: 1) tranzitivna ovisnost
* SUDAC([u]IME_SUCA[/u], IME_KLUBA, DAN_SUCA)
KLUB([u]IME_KLUBA[/u], ADRESA_KLUBA)

E sad, * su krajnja rješenja.. Muči me jedino ovo s trenerom, zašto ste podcrtali IME_TRENERA?
Evo mog rješenja.. Ako se nekome da provjeriti, bila bih zahvalna Smile

* NATJECANJE(ID_NATJECANJA, NAZIV_NATJECANJA, KATEGORIJA NATJECANJA)
NATJECE(IME_NATJECATELJA, ID_NATJECANJA, IME_KLUBA, POJAS_NATJECATELJA)

2) parcijalna ovisnost
* NATJECE(IME_NATJECATELJA, ID_NATJECANJA)
NATJECATELJ(IME_NATJECATELJA, IME_KLUBA, POJAS_NATJECATELJA)

3) parcijalna ovisnost
* KLUB(IME_KLUBA, ADRESA_KLUBA)
* TRENER(IME_KLUBA, IME_TRENERA, GODINA_ROĐENJA_TRENERA)

* SUDAC(IME_SUCA, IME_KLUBA, DAN_SUCA)
KLUB(IME_KLUBA, ADRESA_KLUBA)

E sad, * su krajnja rješenja.. Muči me jedino ovo s trenerom, zašto ste podcrtali IME_TRENERA?

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 15:33 pon, 28. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Ančica"]Evo mog rješenja.. Ako se nekome da provjeriti, bila bih zahvalna :)

* NATJECANJE([u]ID_NATJECANJA[/u], NAZIV_NATJECANJA, KATEGORIJA NATJECANJA)
NATJECE([u]IME_NATJECATELJA[/u], [u]ID_NATJECANJA[/u], IME_KLUBA, POJAS_NATJECATELJA)

2) parcijalna ovisnost
* NATJECE([u]IME_NATJECATELJA[/u], [u]ID_NATJECANJA[/u])
NATJECATELJ([u]IME_NATJECATELJA[/u], IME_KLUBA, POJAS_NATJECATELJA)

3) parcijalna ovisnost
* KLUB([u]IME_KLUBA[/u], ADRESA_KLUBA)
* TRENER([u]IME_KLUBA[/u], IME_TRENERA, GODINA_ROĐENJA_TRENERA)

* SUDAC([u]IME_SUCA[/u], IME_KLUBA, DAN_SUCA)
KLUB([u]IME_KLUBA[/u], ADRESA_KLUBA)

E sad, * su krajnja rješenja.. Muči me jedino ovo s trenerom, zašto ste podcrtali IME_TRENERA?[/quote]

Jer 1NF nije ok :D U klubu može biti više trenera i to ti je podzapis i time Trener ide van, a IME_TRENERA postaje ključ u novom entitetu.
Ančica (napisa):
Evo mog rješenja.. Ako se nekome da provjeriti, bila bih zahvalna Smile

* NATJECANJE(ID_NATJECANJA, NAZIV_NATJECANJA, KATEGORIJA NATJECANJA)
NATJECE(IME_NATJECATELJA, ID_NATJECANJA, IME_KLUBA, POJAS_NATJECATELJA)

2) parcijalna ovisnost
* NATJECE(IME_NATJECATELJA, ID_NATJECANJA)
NATJECATELJ(IME_NATJECATELJA, IME_KLUBA, POJAS_NATJECATELJA)

3) parcijalna ovisnost
* KLUB(IME_KLUBA, ADRESA_KLUBA)
* TRENER(IME_KLUBA, IME_TRENERA, GODINA_ROĐENJA_TRENERA)

* SUDAC(IME_SUCA, IME_KLUBA, DAN_SUCA)
KLUB(IME_KLUBA, ADRESA_KLUBA)

Jer 1NF nije ok Very Happy U klubu može biti više trenera i to ti je podzapis i time Trener ide van, a IME_TRENERA postaje ključ u novom entitetu.

Ančica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

26 = 31 - 5

PostPostano: 15:49 pon, 28. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da, stvarno! Hvala!
Dakle, TRENER([u]IME_KLUBA[/u], [u]IME_TRENERA[/u], GODINA_ROĐENJA_TRENERA) ?

A ne ovako:
[quote="kakt00s"]
TRENER([u]IME_KLUBA[/u], [u]IME_TRENERA[/u])
ADRESA([u]IME_TRENERA[/u], ADRESA_TRENERA)
[/quote]

?
Da, stvarno! Hvala!
Dakle, TRENER(IME_KLUBA, IME_TRENERA, GODINA_ROĐENJA_TRENERA) ?

A ne ovako:
kakt00s (napisa):

TRENER(IME_KLUBA, IME_TRENERA)
ADRESA(IME_TRENERA, ADRESA_TRENERA)

?

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 15:58 pon, 28. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja sam napravio
TRENER([u]IME_TRENERA[/u], GODINA_ROĐENJA_TRENERA)
TRENER_U_KLUBU([u]IME_KLUBA[/u],[u]IME_TRENERA[/u])

To je slično kako je kaktus, samo se on zeznuo jer ne postoji ADRESA_TRENERA, pa su mu i nazivi entiteta malo smrdani :D

Ovo tvoje je ok za 1NF, ali pada na 2NF (godina rođenja ovisi samo o imenu trenera, ne i o klubu)
Ja sam napravio
TRENER(IME_TRENERA, GODINA_ROĐENJA_TRENERA)
TRENER_U_KLUBU(IME_KLUBA,IME_TRENERA)

To je slično kako je kaktus, samo se on zeznuo jer ne postoji ADRESA_TRENERA, pa su mu i nazivi entiteta malo smrdani Very Happy

Ovo tvoje je ok za 1NF, ali pada na 2NF (godina rođenja ovisi samo o imenu trenera, ne i o klubu)

Ančica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

26 = 31 - 5

PostPostano: 16:16 pon, 28. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

:)

Hvala ti!!
Smile

Hvala ti!!

Ančica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

26 = 31 - 5

PostPostano: 18:15 pon, 28. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

A u drugom kolokviju, 24.4.2008., 4. zadatak.

Koju normalnu formu ne zadovoljava AUTOR([u]ID_ŽANRA[/u], IME_AUTORA, KARAKTERISTIKA_ŽANRA)? 3NF ili BCNF?
A u drugom kolokviju, 24.4.2008., 4. zadatak.

Koju normalnu formu ne zadovoljava AUTOR(ID_ŽANRA, IME_AUTORA, KARAKTERISTIKA_ŽANRA)? 3NF ili BCNF?

Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 18:24 pon, 28. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Rješavah [url=http://web.math.hr/~karaga/bpkolold.dvi]kolokvij 24.4.2008[/url]. , evo mog rješenja 4. zadatka
Pretpostavio sam da jednu knjigu može izdati točno jedan izdavač i da knjiga spada u točno jedan žanr.

KNJIGA([u]ID_KNJIGE[/u],NASLOV_KNJIGE,ID_IZDAVAČA,GODINA_IZDAVANJA_KNJIGE,ID_ŽANRA)
IZDAVAČ([u]ID_IZDAVAČA[/u], ADRESA_IZDAVAČA)
AUTOR_KNJIGE([u]ID_KNJIGE[/u], [u]IME_AUTORA[/u])
AUTOR([u]IME_AUTORA[/u],ADRESA_AUTORA)
ŽANR([u]ID_ŽANRA[/u], NAZIV_ŽANRA, KARAKTERIZACIJA_ŽANRA)
PIŠE_ŽANR([u]ID_ŽANRA[/u], [u]IME_AUTORA[/u])

Jel još netko tako?

Pitanje asistentima - koliko detaljno treba objašnjavat korake kod normalizacije? I jel smijemo kod ovakvih zadataka promijenit ključ odmah na početku uz obrazloženje da atribut koji je trenutni ključ nije dobar kandidat za ključ? Npr kod ovog kolokvija to bi bila situacija kod entiteta AUTOR. Ak ovak ostane sav se zbunim jer nema logike, a ionako promijenim ime kasnije
Rješavah kolokvij 24.4.2008. , evo mog rješenja 4. zadatka
Pretpostavio sam da jednu knjigu može izdati točno jedan izdavač i da knjiga spada u točno jedan žanr.

KNJIGA(ID_KNJIGE,NASLOV_KNJIGE,ID_IZDAVAČA,GODINA_IZDAVANJA_KNJIGE,ID_ŽANRA)
IZDAVAČ(ID_IZDAVAČA, ADRESA_IZDAVAČA)
AUTOR_KNJIGE(ID_KNJIGE, IME_AUTORA)
AUTOR(IME_AUTORA,ADRESA_AUTORA)
ŽANR(ID_ŽANRA, NAZIV_ŽANRA, KARAKTERIZACIJA_ŽANRA)
PIŠE_ŽANR(ID_ŽANRA, IME_AUTORA)

Jel još netko tako?

Pitanje asistentima - koliko detaljno treba objašnjavat korake kod normalizacije? I jel smijemo kod ovakvih zadataka promijenit ključ odmah na početku uz obrazloženje da atribut koji je trenutni ključ nije dobar kandidat za ključ? Npr kod ovog kolokvija to bi bila situacija kod entiteta AUTOR. Ak ovak ostane sav se zbunim jer nema logike, a ionako promijenim ime kasnije

karaga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

133 = 134 - 1

PostPostano: 19:08 pon, 28. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Luuka"] Pitanje asistentima - koliko detaljno treba objašnjavat korake kod normalizacije?[/quote]

Treba napisati koje ste ovisnosti pronasli, moze u obliku koji smo imali na vjezbama: naziv_atributa->naziv_atributa a zatim pretvaranje(promjena relacija) koje iz toga slijedi

[quote="Luuka"]I jel smijemo kod ovakvih zadataka promijenit ključ odmah na početku uz obrazloženje da atribut koji je trenutni ključ nije dobar kandidat za ključ? Npr kod ovog kolokvija to bi bila situacija kod entiteta AUTOR. Ak ovak ostane sav se zbunim jer nema logike, a ionako promijenim ime kasnije[/quote]

Generalno se zadatke treba rjesavati tako da prvo sve relacije strpate u 1NF pa sve u 2NF itd; kod ovakvih gdje je ocito da kljuc nema veze s npr AUTOROM ne bi bas preporucila mjenjanje kljuca na nacin koji vi navodite ali mozete recimo promjeniti ime relacije ako vas ovakvo stanje zbunjuje- u smislu, vi pretvarate relaciju AUTOR tako da bude u npr 2NF; niko nije rekao kako se rezultirajuce relacije moraju zvati tj smijete kao rezultat pretvorbe dobiti relaciju ŽANR ili ŽANR2 (ako vec imate iskoristeno ime ŽANR u nekoj drugoj relaciji) ako je kljuc nesto sto opisuje zanr a ne autora.
Luuka (napisa):
Pitanje asistentima - koliko detaljno treba objašnjavat korake kod normalizacije?

Treba napisati koje ste ovisnosti pronasli, moze u obliku koji smo imali na vjezbama: naziv_atributa→naziv_atributa a zatim pretvaranje(promjena relacija) koje iz toga slijedi

Luuka (napisa):
I jel smijemo kod ovakvih zadataka promijenit ključ odmah na početku uz obrazloženje da atribut koji je trenutni ključ nije dobar kandidat za ključ? Npr kod ovog kolokvija to bi bila situacija kod entiteta AUTOR. Ak ovak ostane sav se zbunim jer nema logike, a ionako promijenim ime kasnije

Generalno se zadatke treba rjesavati tako da prvo sve relacije strpate u 1NF pa sve u 2NF itd; kod ovakvih gdje je ocito da kljuc nema veze s npr AUTOROM ne bi bas preporucila mjenjanje kljuca na nacin koji vi navodite ali mozete recimo promjeniti ime relacije ako vas ovakvo stanje zbunjuje- u smislu, vi pretvarate relaciju AUTOR tako da bude u npr 2NF; niko nije rekao kako se rezultirajuce relacije moraju zvati tj smijete kao rezultat pretvorbe dobiti relaciju ŽANR ili ŽANR2 (ako vec imate iskoristeno ime ŽANR u nekoj drugoj relaciji) ako je kljuc nesto sto opisuje zanr a ne autora.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Ančica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

26 = 31 - 5

PostPostano: 19:11 pon, 28. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja sam ovaj zadatak riješila bez pretpostavki. Moramo li mi obavezno pretpostavljati ili možemo sve po redu rješavati bez pretpostavki?
Ja sam ovaj zadatak riješila bez pretpostavki. Moramo li mi obavezno pretpostavljati ili možemo sve po redu rješavati bez pretpostavki?

karaga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

133 = 134 - 1

PostPostano: 19:18 pon, 28. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Ančica"]Ja sam ovaj zadatak riješila bez pretpostavki. Moramo li mi obavezno pretpostavljati ili možemo sve po redu rješavati bez pretpostavki?[/quote]

Zavisi sto smatrate da su "pretpostavke". Ako mislite na izjave tipa "pretpostavljam da jedan zaposlenik ima samo jednog poslodavca" onda dok god zadovoljite sve pretpostavke iz teksta zadatka i sigurni ste da je vas nacin razmisljanja logican/ocit smijete rjesiti i bez pretpostavki. Ipak, dok god postoji neka dvojba, bolje je napisati sto ste mislili.

Ako pod pretpostavkama smatrate ispisivanje ovisnosti koje ste nasli, onda ne bi islo; tj. ne smijete rjesavati relacije "iz glave" vec trebate popisati sve korake koje ste ucinili da bi dosli do konacnog rezultata.
Ančica (napisa):

Zavisi sto smatrate da su "pretpostavke". Ako mislite na izjave tipa "pretpostavljam da jedan zaposlenik ima samo jednog poslodavca" onda dok god zadovoljite sve pretpostavke iz teksta zadatka i sigurni ste da je vas nacin razmisljanja logican/ocit smijete rjesiti i bez pretpostavki. Ipak, dok god postoji neka dvojba, bolje je napisati sto ste mislili.

Ako pod pretpostavkama smatrate ispisivanje ovisnosti koje ste nasli, onda ne bi islo; tj. ne smijete rjesavati relacije "iz glave" vec trebate popisati sve korake koje ste ucinili da bi dosli do konacnog rezultata.

[Vrh]
Ančica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

26 = 31 - 5

PostPostano: 20:04 pon, 28. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ok, ovo prvo sam mislila.. Npr. ako imam ID_KNJIGE -> NAZIV_KNJIGE, pretpostavljam da je to očito i da ne trebam staviti pretpostavku, ali sad sam dodala u rješenje jednu koja je dvojbena :)
Ok, ovo prvo sam mislila.. Npr. ako imam ID_KNJIGE -> NAZIV_KNJIGE, pretpostavljam da je to očito i da ne trebam staviti pretpostavku, ali sad sam dodala u rješenje jednu koja je dvojbena Smile

ekatarina
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

30 = 47 - 17

PostPostano: 20:13 pon, 28. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="karaga"]

Generalno se zadatke treba rjesavati tako da prvo sve relacije strpate u 1NF pa sve u 2NF itd; kod ovakvih gdje je ocito da kljuc nema veze s npr AUTOROM ne bi bas preporucila mjenjanje kljuca na nacin koji vi navodite ali mozete recimo promjeniti ime relacije ako vas ovakvo stanje zbunjuje- u smislu, vi pretvarate relaciju AUTOR tako da bude u npr 2NF; niko nije rekao kako se rezultirajuce relacije moraju zvati tj smijete kao rezultat pretvorbe dobiti relaciju ŽANR ili ŽANR2 (ako vec imate iskoristeno ime ŽANR u nekoj drugoj relaciji) ako je kljuc nesto sto opisuje zanr a ne autora.[/quote]

ali kako mozemo reci da relacija AUTOR nije u 2NF? Meni se čini da je, i kako da je onda pretvaramo?
mene isto zbunjuje ovaj primjer, ne vidim koju formu relacija AUTOR ne zadovoljava?
karaga (napisa):

ali kako mozemo reci da relacija AUTOR nije u 2NF? Meni se čini da je, i kako da je onda pretvaramo?
mene isto zbunjuje ovaj primjer, ne vidim koju formu relacija AUTOR ne zadovoljava?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
karaga
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

133 = 134 - 1

PostPostano: 20:30 pon, 28. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ekatarina"]
ali kako mozemo reci da relacija AUTOR nije u 2NF? Meni se čini da je, i kako da je onda pretvaramo?[/quote]

Relacija AUTOR je u 2NF (mora biti, ima samo jedan kljuc), gore je 2NF (ocito nesretno jer vas je dodatno zbunio) spomenut primjera radi. Naravno da kad je u 2NF da samo kazete da je u 2NF i tjerate dalje.
[quote="ekatarina"]
mene isto zbunjuje ovaj primjer, ne vidim koju formu relacija AUTOR ne zadovoljava?[/quote]

BCNF zbog: IME_AUTORA->ID_ZANRA
ekatarina (napisa):

Relacija AUTOR je u 2NF (mora biti, ima samo jedan kljuc), gore je 2NF (ocito nesretno jer vas je dodatno zbunio) spomenut primjera radi. Naravno da kad je u 2NF da samo kazete da je u 2NF i tjerate dalje.
ekatarina (napisa):

BCNF zbog: IME_AUTORA→ID_ZANRA

[Vrh]
Masiela
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

74 = 97 - 23

PostPostano: 20:56 pon, 28. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja isto imam problema s razumijevanjem.

Recimo taj iz 2008. s knjigama mi nakon 1NF izgleda:

KNJIGA([u]ID_KNJIGE, IME_IZDAVAČA,[/u] NASLOV_KNJIGE, ADRESA_IZDAVAČA, GODINA_IZDAVANJA_KNJIGE)

AUTOR([u]ID_KNJIGE, IME_IZDAVAČA, IME_AUTORA[/u], ADRESA_AUTORA)

ŽANR([u]ID_KNJIGE, ID_ŽANRA[/u], NAZIV_ŽANRA)

Pretpostavila sam da izdavač ima 1 adresu, da je knjiga izdana jednom, da autor ima 1 adresu, da knjiga ima 1 žanr.

Sad me zanima, je l' u KNJIGA imam parcijalnu ovisnost ID_KNJIGE --> NASLOV_KNJIGE?

Jasno mi je da u stvarnosti imam, al' u ovom slučaju... Jer evo, ja sebi taj NASLOV tumačim ko neki atribut, i ako znam ID_KNJIGE kao ne mogu iz nijedne druge relacije izvuć NASLOV osim iz te :(

Kako da gledam na te stvari? :confused:

EDIT: Glupa sam jako. Piše u zadatku da IME_ i ID_ određuju jednoznačno.
To znači da NASLOV ovisi o ID-u, je l' da?

KNJIGA(ID_KNJIGE, IME_IZDAVAČA, NASLOV_KNJIGE, ADRESA_IZDAVAČA, GODINA_IZDAVANJA_KNJIGE)

AUTOR(ID_KNJIGE, IME_IZDAVAČA, IME_AUTORA, ADRESA_AUTORA)

ŽANR(ID_KNJIGE, ID_ŽANRA, NAZIV_ŽANRA)

Pretpostavila sam da izdavač ima 1 adresu, da je knjiga izdana jednom, da autor ima 1 adresu, da knjiga ima 1 žanr.

Sad me zanima, je l' u KNJIGA imam parcijalnu ovisnost ID_KNJIGE → NASLOV_KNJIGE?

Jasno mi je da u stvarnosti imam, al' u ovom slučaju... Jer evo, ja sebi taj NASLOV tumačim ko neki atribut, i ako znam ID_KNJIGE kao ne mogu iz nijedne druge relacije izvuć NASLOV osim iz te Sad

slash
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 7

PostPostano: 21:34 pon, 28. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ajde molin vas ako moze iko napisat kako ide tekst tog zadatka, posto neman oni program za otvorit kolokvij?
Ajde molin vas ako moze iko napisat kako ide tekst tog zadatka, posto neman oni program za otvorit kolokvij?

[Vrh]
ekatarina
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

30 = 47 - 17

PostPostano: 21:55 pon, 28. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Masiela"]Ja isto imam problema s razumijevanjem.

KNJIGA([u]ID_KNJIGE, IME_IZDAVAČA,[/u] NASLOV_KNJIGE, ADRESA_IZDAVAČA, GODINA_IZDAVANJA_KNJIGE)

AUTOR([u]ID_KNJIGE, IME_IZDAVAČA, IME_AUTORA[/u], ADRESA_AUTORA)

ŽANR([u]ID_KNJIGE, ID_ŽANRA[/u], NAZIV_ŽANRA)

Sad me zanima, je l' u KNJIGA imam parcijalnu ovisnost ID_KNJIGE --> NASLOV_KNJIGE?

Jasno mi je da u stvarnosti imam, al' u ovom slučaju... Jer evo, ja sebi taj NASLOV tumačim ko neki atribut, i ako znam ID_KNJIGE kao ne mogu iz nijedne druge relacije izvuć NASLOV osim iz te :(

To znači da NASLOV ovisi o ID-u, je l' da?[/quote]

Ja sam krenula isto tako kao i ti, to je parc. ovisnost i onda nakon provedbe 2NF dobijem:
IZDANJE([u]ID_KNJIGE,IME_IZDAVACA; IME_AUTORA[/u], Adresa_autora)

IZDAJE ([u]id_knjige, ime izdavaca[/u])
KNJIGA([u]ID_knjige[/u], naslov, godina_izdanja)

Tu sad pitanje, ide li godina izdanja kao da ovisi samo o id_knjige?

IZDAvAC( ime-izdavaca, adresa_izdavaca)
ZANR (id-zanra, naziv_zanra)
ZANR_knjige ( id_knjige, id zanra[u] )

Di grijesim, sta cu sad? :D [/u]

Ovo u zadnjem entitetu sve podcrtano, nesto sam malo zeznula kao sto vidite :)

[size=9][color=#999999]Added after 3 minutes:[/color][/size]

[quote="karaga"]

BCNF zbog: IME_AUTORA->ID_ZANRA[/quote]

MOze pojasnjenje? BCNF kaze da dio kljuca ovisi o necem van kljuca ako sam dobro shvatila? zasto id-zanra ovisi o ime-autora?
Masiela (napisa):

KNJIGA(ID_KNJIGE, IME_IZDAVAČA, NASLOV_KNJIGE, ADRESA_IZDAVAČA, GODINA_IZDAVANJA_KNJIGE)

AUTOR(ID_KNJIGE, IME_IZDAVAČA, IME_AUTORA, ADRESA_AUTORA)

ŽANR(ID_KNJIGE, ID_ŽANRA, NAZIV_ŽANRA)

Sad me zanima, je l' u KNJIGA imam parcijalnu ovisnost ID_KNJIGE → NASLOV_KNJIGE?

Jasno mi je da u stvarnosti imam, al' u ovom slučaju... Jer evo, ja sebi taj NASLOV tumačim ko neki atribut, i ako znam ID_KNJIGE kao ne mogu iz nijedne druge relacije izvuć NASLOV osim iz te Sad

Ja sam krenula isto tako kao i ti, to je parc. ovisnost i onda nakon provedbe 2NF dobijem:
IZDANJE(ID_KNJIGE,IME_IZDAVACA; IME_AUTORA, Adresa_autora)

IZDAJE (id_knjige, ime izdavaca)
KNJIGA(ID_knjige, naslov, godina_izdanja)

IZDAvAC( ime-izdavaca, adresa_izdavaca)
ZANR (id-zanra, naziv_zanra)
ZANR_knjige ( id_knjige, id zanra )

Di grijesim, sta cu sad? Very Happy

Ovo u zadnjem entitetu sve podcrtano, nesto sam malo zeznula kao sto vidite Smile

Added after 3 minutes:

karaga (napisa):

BCNF zbog: IME_AUTORA→ID_ZANRA

MOze pojasnjenje? BCNF kaze da dio kljuca ovisi o necem van kljuca ako sam dobro shvatila? zasto id-zanra ovisi o ime-autora?

[Vrh]
Masiela
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

74 = 97 - 23

PostPostano: 21:58 pon, 28. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nakon pustih EDITA, konačna verzija odgovora:

IZDAJE ([u]id_knjige, ime izdavaca[/u])
KNJIGA([u]ID_knjige[/u], naslov, godina_izdanja)

--> Ja sam pretpostavila da je knjiga izdana jednom pa po meni id_knjige --> god_izdanja,
ali i naslov--> god izdanja

Odgovor na tvoj EDIT:
Jer ako znaš ime autora, znaš i koje žanrove piše, valjda.

EDIT2:

U trenutnoj verziji rješenja imam ŽANR([u]ID_KNJIGE, ID_ŽANRA[/u], NAZIV_ŽANRA)
I sad mi u 2NF, NAZIV_ŽANRA ovisi o svakom ključu, al' ne o oba ključa skupa.
I ne znam šta ću.
Nakon pustih EDITA, konačna verzija odgovora:

IZDAJE (id_knjige, ime izdavaca)
KNJIGA(ID_knjige, naslov, godina_izdanja)

→ Ja sam pretpostavila da je knjiga izdana jednom pa po meni id_knjige → god_izdanja,
ali i naslov→ god izdanja

Odgovor na tvoj EDIT:
Jer ako znaš ime autora, znaš i koje žanrove piše, valjda.

EDIT2:

U trenutnoj verziji rješenja imam ŽANR(ID_KNJIGE, ID_ŽANRA, NAZIV_ŽANRA)
I sad mi u 2NF, NAZIV_ŽANRA ovisi o svakom ključu, al' ne o oba ključa skupa.
I ne znam šta ću.

ekatarina
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

30 = 47 - 17

PostPostano: 22:06 pon, 28. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mozda bi ti bilo laksee da ne pretp. da je knjiga izdana jednom.

Bezveze, pa kako da ja znam za tu ovisnost? a bez nje nemos dalje i baza je skroz luda :)
vidim ja da u zad. pise da svaki autor pise u jednom ili vise zanrova, ali to me nije osobito dirnulo..

Nego, konfuzan je zad, mogla bih ga i pustit.
Mozda bi ti bilo laksee da ne pretp. da je knjiga izdana jednom.

Bezveze, pa kako da ja znam za tu ovisnost? a bez nje nemos dalje i baza je skroz luda Smile
vidim ja da u zad. pise da svaki autor pise u jednom ili vise zanrova, ali to me nije osobito dirnulo..

Nego, konfuzan je zad, mogla bih ga i pustit.

[Vrh]
Masiela
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

74 = 97 - 23

PostPostano: 22:07 pon, 28. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mene zapravo najviše i muči što se podrazumijeva da znamo da je ovisno, a što ne.
Mene zapravo najviše i muči što se podrazumijeva da znamo da je ovisno, a što ne.

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji diplomskih i starih studija -> Baze podataka Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sljedeće
Stranica 3 / 9.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum