Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Misljenja o ispitu LA2 (2011)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
-5 = 42 - 47

PostPostano: 18:29 pon, 28. 3. 2011    Naslov: Misljenja o ispitu LA2 (2011) Citirajte i odgovorite

Kako vam se cinilo? Sto je bilo tesko, gdje smo najvise zapinjali?

Moje misljenje, 3. i 4. su me malo iznenadili.

Moze netko, ako je voljan, napisati kako ih je rijesio, radi provjere.
Kako vam se cinilo? Sto je bilo tesko, gdje smo najvise zapinjali?

Moje misljenje, 3. i 4. su me malo iznenadili.

Moze netko, ako je voljan, napisati kako ih je rijesio, radi provjere.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
kre5o
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 3 - 4

PostPostano: 9:35 sri, 30. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

da i mene su ti zbunili
3. zadatak je bio isti kao i 1000 kojih sam rješio, al naopačke okrenut, mislim da je trebalo odredit matricu prijelaza iz kojeg bi se pročitala baza, al nisam siguran

4. zadatak me je jos bolje zbunio jer nisam znao jel je trebalo odrediti 2. derivaciju od umnoska ili ispisat (1-t)^n po binomnoj formuli ili nest trece.

bio bih zahvalan nekome da to rijesi, da se mogu pripremit za popravni xD

btw. jeste skužili da zadnji zadatak je bio isti ko i na vježbama :o
da i mene su ti zbunili
3. zadatak je bio isti kao i 1000 kojih sam rješio, al naopačke okrenut, mislim da je trebalo odredit matricu prijelaza iz kojeg bi se pročitala baza, al nisam siguran

4. zadatak me je jos bolje zbunio jer nisam znao jel je trebalo odrediti 2. derivaciju od umnoska ili ispisat (1-t)^n po binomnoj formuli ili nest trece.

bio bih zahvalan nekome da to rijesi, da se mogu pripremit za popravni xD

btw. jeste skužili da zadnji zadatak je bio isti ko i na vježbama Surprised

[Vrh]
Phoenix
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma: -

PostPostano: 9:07 čet, 31. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Dakle:

3. a) Zadana je matrica operatora [latex]A = \begin{bmatrix}
\frac{4}{3} & \frac{2}{3} \\
\frac{1}{3} & \frac{5}{3} \\
\end{bmatrix}[/latex] u istom paru baza. Neka je [latex]e= \left\{ e_{1}=a_{1}t+b_{1},e_{2}=a_{2}t+b_{2} \right\}[/latex] zadana baza.
Uočimo: [latex]Ae_{1}=t(a_{1}t+b_{1})'+a_{1}t+b_{1}=2a_{1}t+b_{1}[/latex]. Analogno, [latex]Ae_{2}=2a_{2}t+b_{2}[/latex].
Po matrici znamo: [latex]Ae_{1}=\frac{4}{3}(a_{1}t+b_{1})+\frac{1}{3}(a_{2}t+b_{2})[/latex], [latex]Ae_{2}=\frac{2}{3}(a_{1}t+b_{1})+\frac{5}{3}(a_{2}t+b_{2})[/latex]. Sada uvrstimo čemu je to jednako i, s obzirom da je {1, t} baza (odnosno linearno nezavisan skup) prostora [latex]P_{1}[/latex], dobivamo jednadžbe:
[latex]6a_{1}=4a_{1}+a_{2}[/latex]
[latex]6a_{2}=2a_{1}+5a_{2}[/latex]
[latex]3b_{1}=4b_{1}+b_{2}[/latex]
[latex]3b_{2}=2b_{1}+5b_{2}[/latex]
Rješenja tog sustava su [latex]2a_{1}=a_{2}[/latex], [latex]b_{1}=-b_{2}[/latex]. Dakle, baza u zadanoj matrici je bilo koja matrica oblika [latex]\left\{ a_{1}t+2a_{1},-b_{2}t+b_{2} \right\}[/latex]. (Možete uvrstiti i konkretne brojeve za [latex]a_{1}[/latex] i [latex]b_{2}[/latex], nije greška.)
b) Može se riješiti analogno kao i a) zadatak (pa doći u nekakvu kontradikciju, npr. skup polinoma koji ne bi mogao biti baza vektorskog prostora), ali postoji i jedan brži trik: poznato je da su sve matrice istog operatora u bilo kojim bazama slične (odnosno, jedna se može dobiti preko druge množeći je slijeva ili zdesna; konkretno: [latex][A]_{f'}^{e'}=[I]_{f'}^{f}[A]_{f}^{e}[I]_{e}^{e'}[/latex]). Posebno, zadana matrica je slična matrici istog operatora zapisanoj u kanonskom paru baza.
E sada, znamo kako djeluje operator. Dakle, izračunamo [latex]A(1)[/latex], [latex]A(t)[/latex], [latex]A(t^2)[/latex] i [latex]A(t^3)[/latex] i raspišemo ga preko baze [latex]{1, t, t^2, t^3}[/latex].
Spominjali smo kako slične matrice imaju neka "zanimljiva, ista svojstva". Primjerice, jednake determinante (što se lako pokaže, a i radilo se na faksu). Sada izračunamo determinante ovih dviju matrica (koje bi trebale biti jednake) i, ako dobijemo da su različite, znamo da zadana matrica nije slična matrici za koju znamo da pripada operatoru - što ujedno znači i da ta matrica nije zapis operatora u nikojem paru baza.

4. Zadatak nije baš šablonski, a ja nemam tekst zadatka, pa ću pokušati iz glave, koliko se sjećam... :oops:
Dakle, recimo da je bio zadan operator [latex]A(p)(t)=(tp(t-2))''[/latex]. Operator možemo raspisati tako da napravimo prvu i drugu derivaciju umnoška (i zbroja) polinoma ([latex]A(p)(t)=2p'(t-2)+tp''(t-2)[/latex], ako se ne varam). Sada možemo raspisati [latex]p(t)=\sum_{i=0}^{n}a_{i}t^{i}[/latex], izračunati [latex]p'(t)[/latex] i [latex]p''(t)[/latex] te to uvrstiti u gornju jednakost.
Slično kao i na vježbama, kada tražimo jezgru, pretpostavit ćemo da je [latex]p \in Ker(A)[/latex], a za sliku ćemo raspisati [latex]A(p)[/latex] preko nekog sustava izvodnica za [latex]P_{n}[/latex] (pa onda, po potrebi, reducirati do baze).
E sada, da budem sasvim iskren, malo se žurim, pa ne stignem točno raspisati što se na kraju dobije ( :oops: ), ali se nadam da nije problem ako odmah napišem svoj rezultat (ako je, uz to, dobro raspisan; ali ovako otprilike ide):
[latex]A(p)(t)=2a_{1}+\sum_{i=2}^{n}[ia_{i}(2t+i-5)(t-2)^{i-2}][/latex].
Što sada?
No, uočimo: svaki član sume, kada se raspiše, je polinom [latex]i-1.[/latex] stupnja, odnosno stupnjevi idu od [latex]1[/latex] do [latex]n-1[/latex] (i vodeći koeficijent je neskrativ). [latex]2a_{1}[/latex] predstavlja slobodni član, stoga je ovo raspis polinoma [latex]n-1.[/latex] stupnja.
Dakle:
1) Ako tražimo jezgru, rješavamo jednadžbu [latex]A(p)(t)=0[/latex]. Ako formiramo skup koji se sastoji od polinoma koji su članovi ove sume (i pridodamo još konstantni polinom), tj. [latex]\left\{ 1, 2t+2-5, (2t+3-5)(t-2), ..., (2t+n-5)(t-2)^{n-2} \right\}[/latex], uočavamo da je to linearno nezavisan skup jer se nijedan element toga skupa ne može prikazati preko svoga prethodnika (svaki član skupa je većeg stupnja od bilo kojeg prethodnog). Stoga su i svi koeficijenti ispred tih elemenata jednaki nuli, tj.: [latex]2a_{1}=0[/latex], [latex]2a_{2}=0[/latex], [latex]3a_{3}=0[/latex], ..., [latex]na_{n}=0[/latex], iz čega proizlazi [latex]a_{1}=a_{2}=...=a_{n}=0[/latex]. Dakle, jezgri pripadaju svi polinomi oblika [latex]p(t)=a_{0}[/latex], odnosno konstantni polinomi. [latex]Ker(A)=[\left\{ 1 \right\}][/latex], [latex]d(A)=1[/latex].
2) Opet, gornji zapis je zapravo raspis po linearno nezavisnom skupu [latex]\left\{ 1, 2t+2-5, (2t+3-5)(t-2), ..., (2t+n-5)(t-2)^{n-2} \right\}[/latex] koji je stoga i skup izvodnica za sliku, pa je to baza za [latex]Im(A)[/latex]. Elemenata ima [latex]n-1[/latex] i to su polinomi od [latex]0.[/latex] do [latex]n-1.[/latex] stupnja, dakle [latex]Im(A)=P_{n-1}[/latex], [latex]r(A)=n[/latex].
(Uočimo da nam rješenja zadovoljavaju teorem o rangu i defektu.)
Dakle:

3. a) Zadana je matrica operatora u istom paru baza. Neka je zadana baza.
Uočimo: . Analogno, .
Po matrici znamo: , . Sada uvrstimo čemu je to jednako i, s obzirom da je {1, t} baza (odnosno linearno nezavisan skup) prostora , dobivamo jednadžbe:

Rješenja tog sustava su , . Dakle, baza u zadanoj matrici je bilo koja matrica oblika . (Možete uvrstiti i konkretne brojeve za i , nije greška.)
b) Može se riješiti analogno kao i a) zadatak (pa doći u nekakvu kontradikciju, npr. skup polinoma koji ne bi mogao biti baza vektorskog prostora), ali postoji i jedan brži trik: poznato je da su sve matrice istog operatora u bilo kojim bazama slične (odnosno, jedna se može dobiti preko druge množeći je slijeva ili zdesna; konkretno: ). Posebno, zadana matrica je slična matrici istog operatora zapisanoj u kanonskom paru baza.
E sada, znamo kako djeluje operator. Dakle, izračunamo , , i i raspišemo ga preko baze .
Spominjali smo kako slične matrice imaju neka "zanimljiva, ista svojstva". Primjerice, jednake determinante (što se lako pokaže, a i radilo se na faksu). Sada izračunamo determinante ovih dviju matrica (koje bi trebale biti jednake) i, ako dobijemo da su različite, znamo da zadana matrica nije slična matrici za koju znamo da pripada operatoru - što ujedno znači i da ta matrica nije zapis operatora u nikojem paru baza.

4. Zadatak nije baš šablonski, a ja nemam tekst zadatka, pa ću pokušati iz glave, koliko se sjećam... Embarassed
Dakle, recimo da je bio zadan operator . Operator možemo raspisati tako da napravimo prvu i drugu derivaciju umnoška (i zbroja) polinoma (, ako se ne varam). Sada možemo raspisati , izračunati i te to uvrstiti u gornju jednakost.
Slično kao i na vježbama, kada tražimo jezgru, pretpostavit ćemo da je , a za sliku ćemo raspisati preko nekog sustava izvodnica za (pa onda, po potrebi, reducirati do baze).
E sada, da budem sasvim iskren, malo se žurim, pa ne stignem točno raspisati što se na kraju dobije ( Embarassed ), ali se nadam da nije problem ako odmah napišem svoj rezultat (ako je, uz to, dobro raspisan; ali ovako otprilike ide):
.
Što sada?
No, uočimo: svaki član sume, kada se raspiše, je polinom stupnja, odnosno stupnjevi idu od do (i vodeći koeficijent je neskrativ). predstavlja slobodni član, stoga je ovo raspis polinoma stupnja.
Dakle:
1) Ako tražimo jezgru, rješavamo jednadžbu . Ako formiramo skup koji se sastoji od polinoma koji su članovi ove sume (i pridodamo još konstantni polinom), tj. , uočavamo da je to linearno nezavisan skup jer se nijedan element toga skupa ne može prikazati preko svoga prethodnika (svaki član skupa je većeg stupnja od bilo kojeg prethodnog). Stoga su i svi koeficijenti ispred tih elemenata jednaki nuli, tj.: , , , ..., , iz čega proizlazi . Dakle, jezgri pripadaju svi polinomi oblika , odnosno konstantni polinomi. , .
2) Opet, gornji zapis je zapravo raspis po linearno nezavisnom skupu koji je stoga i skup izvodnica za sliku, pa je to baza za . Elemenata ima i to su polinomi od do stupnja, dakle , .
(Uočimo da nam rješenja zadovoljavaju teorem o rangu i defektu.)

Zadnja promjena: Phoenix; 13:17 ned, 12. 6. 2011; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh]
A-tom
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 14 - 11

PostPostano: 22:07 čet, 31. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sto se tice 4. zad, jesmo li mogli uzeti prozivoljan polinom n-tog stupnja, prvo ga pomnoziti s t pa dobijemo polinom n+1 stupnja. E kada na njega primjenimo drugu derivaciju, jedino sto se salje u 0 je [latex]a_{1}t^[/latex] pa to cini i bazu za Ker?
Sto se tice 4. zad, jesmo li mogli uzeti prozivoljan polinom n-tog stupnja, prvo ga pomnoziti s t pa dobijemo polinom n+1 stupnja. E kada na njega primjenimo drugu derivaciju, jedino sto se salje u 0 je pa to cini i bazu za Ker?

[Vrh]
Phoenix
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

PostPostano: 22:14 čet, 31. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Naravno. Bitno je samo dobro argumentirati što bi i zašto bi bila baza za [latex]Ker(A)[/latex], odnosno [latex]Im(A)[/latex].
Sličan zadatak je bio i na vježbama pa smo ga opet argumentirali ovakvim tvrdnjama.
Naravno. Bitno je samo dobro argumentirati što bi i zašto bi bila baza za , odnosno .
Sličan zadatak je bio i na vježbama pa smo ga opet argumentirali ovakvim tvrdnjama.

[Vrh]
frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 11:38 uto, 31. 5. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

LA2 (2.dio)

Moze netko odgovoriti na podpitanje u 2.zadatku?

Cini mi se da je odg da ne postoji, samo nisam sigurna da li sam dobro argumentirala... pa ako moze netko precizno se izjasniti... :D
LA2 (2.dio)

Moze netko odgovoriti na podpitanje u 2.zadatku?

Cini mi se da je odg da ne postoji, samo nisam sigurna da li sam dobro argumentirala... pa ako moze netko precizno se izjasniti... Very Happy

[Vrh]
sparkyca
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 17:29 čet, 9. 6. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

jel može netko rješit 3.zadatak s 2.kolokvija?
jel može netko rješit 3.zadatak s 2.kolokvija?

[Vrh]
t.o.p.
Gost

PostPostano: 21:12 sub, 11. 6. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Phoenix"]

Po matrici znamo: [latex]Ae_{1}=\frac{4}{3}(a_{1}t+b_{1})+\frac{1}{3}(a_{1}t+b_{1})[/latex], [latex]Ae_{2}=\frac{2}{3}(a_{2}t+b_{2})+\frac{5}{3}((a_{2}t+b_{2})[/latex].

[/quote]

da li smo mogli napisati gornje jednakosti ovako:
[latex]Ae_{1}=\frac{4}{3}(a_{1}t+b_{1})+\frac{1}{3}(a_{2}t+b_{2})[/latex], [latex]Ae_{2}=\frac{2}{3}(a_{1}t+b_{1})+\frac{5}{3}((a_{2}t+b_{2})[/latex].

ovo je neka moja logika i nema bas puno veze sa znanjem.
pa da li bi netko mogao objasniti ili mozda malo detaljnije raspisat zadatak
ako ovo moje nije dobro.
Phoenix (napisa):

Po matrici znamo: , .

da li smo mogli napisati gornje jednakosti ovako:
, .

ovo je neka moja logika i nema bas puno veze sa znanjem.
pa da li bi netko mogao objasniti ili mozda malo detaljnije raspisat zadatak
ako ovo moje nije dobro.

[Vrh]
Phoenix
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

PostPostano: 13:36 ned, 12. 6. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ja se ispričavam, u pravu si. :oops:
Na sreću, greška je samo u tom redu (vjerojatno sam pogrešno prepisao s papira na kojem sam rješavao zadatak).

Dakle, što znači kada je matrica [latex]A[/latex] zapisana u paru baza [latex]\left\{ e, e \right\}[/latex], odnosno zapis je [latex]\left[ A \right]^e_e[/latex]? Ako je baza zadana kao [latex]e=\left\{ e_1, e_2, ..., e_n \right\}[/latex], tada je [latex]k[/latex]-ti stupac matrice zapravo zapis vektora [latex]A(e_k)[/latex] preko te iste baze, element po element (redoslijed je bitan).
Konkretnije (i mnogo jasnije), u ovom zadatku imaš matricu [latex]A = \begin{bmatrix}
\frac{4}{3} & \frac{2}{3} \\
\frac{1}{3} & \frac{5}{3} \\
\end{bmatrix}[/latex] i bazu [latex]e= \left\{ e_1, e_2 \right\}[/latex]. Sada to za lakše vizualno predočenje možeš postaviti ovako:
[img]http://img687.imageshack.us/img687/1032/matrica.png[/img]
I pišeš:
[latex]Ae_{1}=\frac{4}{3}e_{1}+\frac{1}{3}e_{2}[/latex]
[latex]Ae_{2}=\frac{2}{3}e_{1}+\frac{5}{3}e_{2}[/latex]
Ako je slučajno u pitanju bio par baza, recimo, [latex]\left\{ e, f \right\}[/latex], pri čemu je [latex]e= \left\{ e_1, e_2 \right\}[/latex] i [latex]f= \left\{ f_1, f_2 \right\}[/latex], odnosno tražiš zapis [latex]\left[ A \right]^e_f[/latex], tada pišeš sljedeće (na primjeru iste matrice):
[latex]Af_{1}=\frac{4}{3}e_{1}+\frac{1}{3}e_{2}[/latex]
[latex]Af_{2}=\frac{2}{3}e_{1}+\frac{5}{3}e_{2}[/latex]
Dakle, "desna baza" u paru baza [latex]\left\{ e, f \right\}[/latex] (odnosno "donja baza" u zapisu [latex]\left[ A \right]^e_f[/latex]) je ona čije elemente uvrštavaš u funkcionale i njene prikaze imaš u stupcima, a ona druga baza ("lijeva", odnosno "gornja" baza) je ona preko koje ćeš izraziti vektore funkcionala, odnosno [latex]A(f_1), A(f_2), ..., A(f_n)[/latex]. :)

Post je sada popravljen, a ja se nadam da sam se iskupio svojim objašnjenjem, ako je uopće dobro i shvatljivo. Ako nije, pitaj, pa ću pokušati opet. :P
Ja se ispričavam, u pravu si. Embarassed
Na sreću, greška je samo u tom redu (vjerojatno sam pogrešno prepisao s papira na kojem sam rješavao zadatak).

Dakle, što znači kada je matrica zapisana u paru baza , odnosno zapis je ? Ako je baza zadana kao , tada je -ti stupac matrice zapravo zapis vektora preko te iste baze, element po element (redoslijed je bitan).
Konkretnije (i mnogo jasnije), u ovom zadatku imaš matricu i bazu . Sada to za lakše vizualno predočenje možeš postaviti ovako:

I pišeš:

Ako je slučajno u pitanju bio par baza, recimo, , pri čemu je i , odnosno tražiš zapis , tada pišeš sljedeće (na primjeru iste matrice):

Dakle, "desna baza" u paru baza (odnosno "donja baza" u zapisu ) je ona čije elemente uvrštavaš u funkcionale i njene prikaze imaš u stupcima, a ona druga baza ("lijeva", odnosno "gornja" baza) je ona preko koje ćeš izraziti vektore funkcionala, odnosno . Smile

Post je sada popravljen, a ja se nadam da sam se iskupio svojim objašnjenjem, ako je uopće dobro i shvatljivo. Ako nije, pitaj, pa ću pokušati opet. Razz

[Vrh]
t.o.p.
Gost

PostPostano: 13:54 ned, 12. 6. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

e hvala puno na odgovoru. napokon mi je jasno. :D
e hvala puno na odgovoru. napokon mi je jasno. Very Happy

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum