Search
 
 
  Engleski
 
 
 
Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

popravni kolokvij
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2
Moja sarma
 
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Phoenix
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 15. 05. 2010. (18:46:07)
Postovi: (164)16
Sarma: -

PostPostano: 19:25 pet, 17. 6. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Prouči kako se ista funkcija ponaša na području, npr., [latex]\left\[ 1,2 \right\][/latex]. Gdje bi moglo doći do prekida?
Znaš da je [latex]sin^2(\pi x)[/latex] neprekidna funkcija za svaki [latex]x[/latex], ali kako se zapravo ponaša [latex]\left\lfloor x^2 \right\rfloor[/latex] na tom području? Znaš li koliko to iznosi ako "uvrstiš" za vrijednosti s istog segmenta?

Ako i sada zapinješ, reci pa ću dovršiti zadatak. Ne znam kako dati hint, a da ne odam rješenje zadatka. :P
Prouči kako se ista funkcija ponaša na području, npr., . Gdje bi moglo doći do prekida?
Znaš da je neprekidna funkcija za svaki , ali kako se zapravo ponaša na tom području? Znaš li koliko to iznosi ako "uvrstiš" za vrijednosti s istog segmenta?

Ako i sada zapinješ, reci pa ću dovršiti zadatak. Ne znam kako dati hint, a da ne odam rješenje zadatka. Razz


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
rain
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 02. 04. 2011. (13:58:42)
Postovi: (13)16
Sarma = la pohva - posuda
= 1 - 0

PostPostano: 21:59 pet, 17. 6. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

o da, vidim neprekidna je u točkama npr.1.42(približno) jer je najveće cijelo njegovog kvadrata 2, a od 1.4 je 1.....

jasno, al kako da to zapišem i pokažem da je u tim točkama neprekidna...

sorryyyy
o da, vidim neprekidna je u točkama npr.1.42(približno) jer je najveće cijelo njegovog kvadrata 2, a od 1.4 je 1.....

jasno, al kako da to zapišem i pokažem da je u tim točkama neprekidna...

sorryyyy


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Phoenix
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 15. 05. 2010. (18:46:07)
Postovi: (164)16
Sarma: -

PostPostano: 13:10 sub, 18. 6. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da, to je taj bitan dio koji treba riješiti.
Dakle, naslućuješ da je prekid negdje oko vrijednosti [latex]1.4[/latex] - konkretno, [latex]\sqrt{2}[/latex] (jer je [latex](\sqrt{2})^2=2[/latex], pa za brojeve koji su manji od [latex]\sqrt{2}[/latex] mora vrijediti [latex]x^2<2[/latex], a za veće [latex]x^2 \geq 2[/latex]).
Krenimo na zadatak!

Zadatak ću riješiti tako da gledam funkciju za pozitivne realne brojeve [latex]x[/latex] s obzirom da je [latex]f[/latex] parna funkcija. Ne utječe previše na zadatak, ali nema veze, nije loše ovo inače provjeriti jer ponekad može olakšati posao. :)
[latex]\left\lfloor x^2 \right\rfloor[/latex] na određenim dijelovima možemo interpretirati kao običnu konstantu, što je donekle jasno zbog ponašanja funkcije najveće cijelo - npr. [latex]\left\lfloor x \right\rfloor[/latex] je jednako [latex]1[/latex] za brojeve iz [latex]\left\[ 1,2 \right\rangle[/latex], [latex]2[/latex] za brojeve iz [latex]\left\[ 2,3 \right\rangle[/latex], itd.. U zadatku promatramo [latex]\left\lfloor x^2 \right\rfloor[/latex], pa ćemo slično promatrati za sve pozitivne realne brojeve [latex]x[/latex] čiji je kvadrat u skupu prirodnih brojeva.
Neka je [latex]x=c[/latex] takav broj i neka je [latex]C=sin^2(\pi c)[/latex]. Promatrajmo sada limes slijeva i zdesna u takvim točkama.
[latex]\displaystyle\lim_{x\to c^{+}} \left\lfloor x^2 \right\rfloor sin^2(\pi x) = c^2 \cdot C[/latex]. Naime, gledamo limes zdesna u točki [latex]c[/latex]. Znamo da je [latex]sin^2(\pi x)[/latex] neprekidna funkcija pa će taj izraz težiti u [latex]C[/latex]. [latex]\left\lfloor x^2 \right\rfloor[/latex] je jednako [latex]c^2[/latex] za brojeve koji su neposredno blizu broja [latex]c[/latex] s desne strane, kako se broj sve više približava u [latex]c[/latex]. Pokušaj to zamisliti na svom primjeru - ako [latex]x[/latex] teži u [latex]\sqrt{2}[/latex], tada za brojeve kao, npr., [latex]1.5[/latex], [latex]1.48[/latex], [latex]1.45[/latex], [latex]1.42[/latex], ..., do [latex]\sqrt{2} \approx 1.414213562[/latex], vrijedi [latex]\left\lfloor x^2 \right\rfloor = \left\lfloor (nesto-za-nijansu-vece-od-2) \right\rfloor = 2[/latex].
Analogno, za limes slijeva zaključuješ da vrijedi: [latex]\displaystyle\lim_{x\to c^{-}} \left\lfloor x^2 \right\rfloor sin^2(\pi x) = (c^2-1) \cdot C[/latex]. U ovom slučaju promatramo brojeve koji su manji, ali blizu [latex]c[/latex], pa iz toga slijedi ovaj limes. Možeš provjeriti na sličnim primjerima kao prije - recimo, [latex]1.3[/latex], [latex]1.35[/latex], [latex]1.4[/latex], [latex]1.4142[/latex], ...
Konačno, da bi funkcija u ovim točkama bila neprekidna, mora vrijediti [latex]c^2 \cdot C = (c^2-1) \cdot C[/latex], odnosno [latex]C=sin^2(\pi c)=0[/latex], a to vrijedi za sve prirodne brojeve [latex]c[/latex].
Dakle, ako za pozitivan realan broj [latex]x[/latex] vrijedi [latex]x^2 \in \mathbb{N}[/latex], tada u toj točki imamo prekid ako i samo ako je [latex]x \notin \mathbb{N}[/latex].
Za točke za koje [latex]x^2[/latex] nije prirodan broj možemo zaključiti da je funkcija neprekidna u tim točkama jer je i [latex]\left\lfloor x^2 \right\rfloor[/latex] neprekidna u okolini te točke. Promatraš li, npr., broj [latex]1.5[/latex], znaš da je [latex]1.5^2=2.25 \notin \mathbb{N}[/latex], pa postoji okolina toga broja za koje vrijedi [latex]\left\lfloor x^2 \right\rfloor = 2[/latex], Recimo, interval [latex]\left\langle 1.45, 1.55 \right\rangle = \left\langle 1.5-0.05, 1.5+0.05 \right\rangle[/latex] je dobar primjer.

Primijenimo ove zaključke za cijeli skup [latex]\mathbb{R}[/latex] i uočimo da je funkcija neprekidna u [latex]0[/latex] (jer za nju vrijedi [latex]sin^2(\pi \cdot 0) = 0[/latex], pa zadovoljava slučaj koji je gore naveden) i slijedi da je funkcija neprekidna na skupu: [latex]\left\{ x \in \mathbb{R} | x \in \mathbb{Z} \vee x^2 \notin \mathbb{N}\cup\left\{ 0 \right\} \right\}[/latex].

Drugi dio zadatka ti je sada možda lakši jer sam donekle opisao postupak rješavanja gore na primjeru broja [latex]1.5[/latex]. Samo trebaš precizno odrediti granice tog intervala - kalkulator može pomoći, premda bi možda bilo poželjno znati to i bez kalkulatora.

Eto! Nadam se da je dobro objašnjeno. Jest dosta opširno, ali dodao sam dosta opisa.
Ako svejedno nešto nije jasno, samo pitaj. :)
Da, to je taj bitan dio koji treba riješiti.
Dakle, naslućuješ da je prekid negdje oko vrijednosti - konkretno, (jer je , pa za brojeve koji su manji od mora vrijediti , a za veće ).
Krenimo na zadatak!

Zadatak ću riješiti tako da gledam funkciju za pozitivne realne brojeve s obzirom da je parna funkcija. Ne utječe previše na zadatak, ali nema veze, nije loše ovo inače provjeriti jer ponekad može olakšati posao. Smile
na određenim dijelovima možemo interpretirati kao običnu konstantu, što je donekle jasno zbog ponašanja funkcije najveće cijelo - npr. je jednako za brojeve iz , za brojeve iz , itd.. U zadatku promatramo , pa ćemo slično promatrati za sve pozitivne realne brojeve čiji je kvadrat u skupu prirodnih brojeva.
Neka je takav broj i neka je . Promatrajmo sada limes slijeva i zdesna u takvim točkama.
. Naime, gledamo limes zdesna u točki . Znamo da je neprekidna funkcija pa će taj izraz težiti u . je jednako za brojeve koji su neposredno blizu broja s desne strane, kako se broj sve više približava u . Pokušaj to zamisliti na svom primjeru - ako teži u , tada za brojeve kao, npr., , , , , ..., do , vrijedi .
Analogno, za limes slijeva zaključuješ da vrijedi: . U ovom slučaju promatramo brojeve koji su manji, ali blizu , pa iz toga slijedi ovaj limes. Možeš provjeriti na sličnim primjerima kao prije - recimo, , , , , ...
Konačno, da bi funkcija u ovim točkama bila neprekidna, mora vrijediti , odnosno , a to vrijedi za sve prirodne brojeve .
Dakle, ako za pozitivan realan broj vrijedi , tada u toj točki imamo prekid ako i samo ako je .
Za točke za koje nije prirodan broj možemo zaključiti da je funkcija neprekidna u tim točkama jer je i neprekidna u okolini te točke. Promatraš li, npr., broj , znaš da je , pa postoji okolina toga broja za koje vrijedi , Recimo, interval je dobar primjer.

Primijenimo ove zaključke za cijeli skup i uočimo da je funkcija neprekidna u (jer za nju vrijedi , pa zadovoljava slučaj koji je gore naveden) i slijedi da je funkcija neprekidna na skupu: .

Drugi dio zadatka ti je sada možda lakši jer sam donekle opisao postupak rješavanja gore na primjeru broja . Samo trebaš precizno odrediti granice tog intervala - kalkulator može pomoći, premda bi možda bilo poželjno znati to i bez kalkulatora.

Eto! Nadam se da je dobro objašnjeno. Jest dosta opširno, ali dodao sam dosta opisa.
Ako svejedno nešto nije jasno, samo pitaj. Smile


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
rain
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 02. 04. 2011. (13:58:42)
Postovi: (13)16
Sarma = la pohva - posuda
= 1 - 0

PostPostano: 17:31 sub, 18. 6. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

baš ti hvala...
da, jasno mi je...
:)
baš ti hvala...
da, jasno mi je...
Smile


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
maaajčiii
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 05. 01. 2011. (12:11:11)
Postovi: (2D)16
Sarma = la pohva - posuda
= 3 - 0

PostPostano: 13:23 ned, 19. 6. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

jel može pomoć oko 4. zadatka iz prošlogodišnjeg popravnog? ovdje je stavljen, http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=16716 ja sam imala nekih ideja ali nisam uspjela doć do kraja pa ako bi netko mogao raspisati. hvala unaprijed
jel može pomoć oko 4. zadatka iz prošlogodišnjeg popravnog? ovdje je stavljen, http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=16716 ja sam imala nekih ideja ali nisam uspjela doć do kraja pa ako bi netko mogao raspisati. hvala unaprijed


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
piccola
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 30. 11. 2009. (15:39:50)
Postovi: (D7)16
Sarma = la pohva - posuda
= 10 - 8

PostPostano: 13:54 ned, 19. 6. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

ja sam to raspisala po najvećem cijelom i dobila neki jednostavniji red, tj. razliku.

znači, raspišeš čemu ti je jednako (-1)^najveće cijelo od n/3:

dobije se ova suma:

1+ 1/2 -1/3 -1/4 -1/5 +1/6 +1/7 + 1/8 -1/9 -1/10 -1/11 ...

nju napišeš ovako:

3/2 + (1/6 +1/7 + 1/8 + 1/12 + 1/13 + 1/14 + ...) - (1/3 + 1/4 + 1/5 + 1/9 + 1/10 + 1/11 + ...) =

3/2 + (3-6)/(3*6) + (4-7)/(4*7) + (5-8 )/(5*8 ) + ...

i dobije se da je početni red jednak 3/2 - novi red koji izgleda ovako:

suma od 1 do bekonačno 3/(n+2)(n+5)

konvergenciju sam ispitivala po integralnom kriteriju jer je jednostavno provjerit preko parcijalnih razlomaka...i red konvergira

prema tome, konvergira i početni red jer ga dobijemo kao razliku nekog broja i konvergentnog reda...

sumu nisam izračunala, al nebi trebao bit problem...pokušat ću to pa ti javim ako dobijem neko rješenje...

nadam se da ti je jasno i da nisam negdje pogriješila.... :)
ja sam to raspisala po najvećem cijelom i dobila neki jednostavniji red, tj. razliku.

znači, raspišeš čemu ti je jednako (-1)^najveće cijelo od n/3:

dobije se ova suma:

1+ 1/2 -1/3 -1/4 -1/5 +1/6 +1/7 + 1/8 -1/9 -1/10 -1/11 ...

nju napišeš ovako:

3/2 + (1/6 +1/7 + 1/8 + 1/12 + 1/13 + 1/14 + ...) - (1/3 + 1/4 + 1/5 + 1/9 + 1/10 + 1/11 + ...) =

3/2 + (3-6)/(3*6) + (4-7)/(4*7) + (5-8 )/(5*8 ) + ...

i dobije se da je početni red jednak 3/2 - novi red koji izgleda ovako:

suma od 1 do bekonačno 3/(n+2)(n+5)

konvergenciju sam ispitivala po integralnom kriteriju jer je jednostavno provjerit preko parcijalnih razlomaka...i red konvergira

prema tome, konvergira i početni red jer ga dobijemo kao razliku nekog broja i konvergentnog reda...

sumu nisam izračunala, al nebi trebao bit problem...pokušat ću to pa ti javim ako dobijem neko rješenje...

nadam se da ti je jasno i da nisam negdje pogriješila.... Smile


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Phoenix
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 15. 05. 2010. (18:46:07)
Postovi: (164)16
Sarma: -

PostPostano: 14:17 ned, 19. 6. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Raspišeš li prvih nekoliko elemenata niza kao što je i piccola napravila, uočit ćeš da se radi o harmonijskom redu koji izmjenjuje predznak nakon svakog trećeg elementa. Dakle, prva dva su pozitivna, pa tri negativna, pa tri pozitivna, pa tri negativna, itd.. Mogli bi stoga nekako grupirati elemente niza tako da dobijemo ljepši izraz - na primjer, jedna grupa će činiti prvi, četvrti, sedmi, ..., [latex](3n-2).[/latex] element; zatim drugi, peti, ..., [latex](3n-1).[/latex] element; i konačno, treći, šesti, ..., [latex](3n).[/latex] element.
To nam daje ideju da promatramo sljedeće tri sume:
[latex]\displaystyle\sum^{+\infty}_{n=1}(-1)^{n-1}\frac{1}{3n-2}[/latex] - elementi s rednim brojem oblika [latex](3k-2).[/latex]
[latex]\displaystyle\sum^{+\infty}_{n=1}(-1)^{n-1}\frac{1}{3n-1}[/latex] - elementi s rednim brojem oblika [latex](3k-1).[/latex]
[latex]\displaystyle\sum^{+\infty}_{n=1}(-1)^{n}\frac{1}{3n}[/latex] - elementi s rednim brojem oblika [latex](3k).[/latex]
Izračunaj sumu svakog od ta tri reda i zbroji ih - dobit ćeš traženo rješenje. :)
Raspišeš li prvih nekoliko elemenata niza kao što je i piccola napravila, uočit ćeš da se radi o harmonijskom redu koji izmjenjuje predznak nakon svakog trećeg elementa. Dakle, prva dva su pozitivna, pa tri negativna, pa tri pozitivna, pa tri negativna, itd.. Mogli bi stoga nekako grupirati elemente niza tako da dobijemo ljepši izraz - na primjer, jedna grupa će činiti prvi, četvrti, sedmi, ..., element; zatim drugi, peti, ..., element; i konačno, treći, šesti, ..., element.
To nam daje ideju da promatramo sljedeće tri sume:
- elementi s rednim brojem oblika
- elementi s rednim brojem oblika
- elementi s rednim brojem oblika
Izračunaj sumu svakog od ta tri reda i zbroji ih - dobit ćeš traženo rješenje. Smile


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
maaajčiii
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 05. 01. 2011. (12:11:11)
Postovi: (2D)16
Sarma = la pohva - posuda
= 3 - 0

PostPostano: 14:47 ned, 19. 6. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

hvala, jedino šta me sad još muči je to šta mi se čini da bi ove sume trebala svesti na ln(1+x) ali ne znam kako jer ne bi mogla tražiti f(1) kad 1 nije u intervalu konvergencije tog reda.
hvala, jedino šta me sad još muči je to šta mi se čini da bi ove sume trebala svesti na ln(1+x) ali ne znam kako jer ne bi mogla tražiti f(1) kad 1 nije u intervalu konvergencije tog reda.


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Phoenix
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 15. 05. 2010. (18:46:07)
Postovi: (164)16
Sarma: -

PostPostano: 15:15 ned, 19. 6. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nije loša ideja (inače, za rubne točke pomaže drugi Abelov teorem).
Ja bih to ovako gledao, primjerice, za prvi red: [latex]\displaystyle\sum^{+\infty}_{n=1}(-1)^{n-1}\frac{1}{3n-2}[/latex]
Imam niz razlomaka s brojnikom 1 i nazivnikom u ovisnosti o [latex]n[/latex]. Ne bi bilo loše imati funkciju koja izgleda ovako:
[latex]f(x)=\displaystyle\sum^{+\infty}_{n=1}(-1)^{n-1}\frac{1}{3n-2}x^{3n-2}[/latex]
Zašto baš [latex]x^{3n-2}[/latex], a ne "obični" [latex]x^n[/latex]? Pa, zato što, kada bih derivirao ovaj red, ne bih više imao razlomke jer bi svaki element sume ovako izgledao: [latex](3n-2) \cdot \frac{1}{3n-2} x^{3n-3} = x^{3n-3}[/latex]. Odnosno, imao bih:
[latex]f'(x)=\displaystyle\sum^{+\infty}_{n=1}(-1)^{n-1}x^{3n-3}[/latex]
A to me poprilično podsjeća na red koji konvergira u [latex]\frac{1}{1-x}[/latex], zar ne? Samo treba još malo dorade:
[latex]f'(x)=\displaystyle\sum^{+\infty}_{n=1}(-1)^{n-1}x^{3n-3}=\displaystyle\sum^{+\infty}_{n=1}(-1)^{n-1}\frac{x^{3n}}{x^3}=\frac{1}{x^3}\displaystyle\sum^{+\infty}_{n=1}(-1)^{n-1}x^{3n}=\frac{1}{x^3}\displaystyle\sum^{+\infty}_{n=1}(-1)(-1)^{n}(x^{3})^{n}=\frac{1}{x^3}\displaystyle\sum^{+\infty}_{n=1}(-1)(-x^{3})^{n}[/latex]
To već izgleda kao geometrijski red! Dakle:
[latex]f'(x)=\frac{1}{x^3}\displaystyle\sum^{+\infty}_{n=1}(-1)(-x^{3})^{n}=\frac{1}{x^3} \cdot (-1)\frac{1}{1-(-x^3)}=\frac{-1}{x^3(1+x^3)}[/latex]
Nadam se da nisam nešto zeznuo, ali bitno da je dobro popraćena ideja rješavanja zadatka. :)
Sada bi još ovo trebalo integrirati, samo, ako sam ovo dobro napravio, i tu ima posla... Ali glavno da smo riješili glavni problem, a to je sređivanje i svođenje reda na funkciju u koju konvergira.
Ako još zapneš, viči. ;)
Nije loša ideja (inače, za rubne točke pomaže drugi Abelov teorem).
Ja bih to ovako gledao, primjerice, za prvi red:
Imam niz razlomaka s brojnikom 1 i nazivnikom u ovisnosti o . Ne bi bilo loše imati funkciju koja izgleda ovako:

Zašto baš , a ne "obični" ? Pa, zato što, kada bih derivirao ovaj red, ne bih više imao razlomke jer bi svaki element sume ovako izgledao: . Odnosno, imao bih:

A to me poprilično podsjeća na red koji konvergira u , zar ne? Samo treba još malo dorade:

To već izgleda kao geometrijski red! Dakle:

Nadam se da nisam nešto zeznuo, ali bitno da je dobro popraćena ideja rješavanja zadatka. Smile
Sada bi još ovo trebalo integrirati, samo, ako sam ovo dobro napravio, i tu ima posla... Ali glavno da smo riješili glavni problem, a to je sređivanje i svođenje reda na funkciju u koju konvergira.
Ako još zapneš, viči. Wink


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
maaajčiii
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 05. 01. 2011. (12:11:11)
Postovi: (2D)16
Sarma = la pohva - posuda
= 3 - 0

PostPostano: 15:33 ned, 19. 6. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

e hvala ti, kužim sve. nisam dobro razumjela ovaj drugi abelov, pomoću njega mogu znači gledati npr f(1) ili f(-1) ako mi je interval konvergencije <-1,1> pomoću limesa, tj gledam lim f(x) kad x teži u 1, odnosno -1?
e hvala ti, kužim sve. nisam dobro razumjela ovaj drugi abelov, pomoću njega mogu znači gledati npr f(1) ili f(-1) ako mi je interval konvergencije <-1,1> pomoću limesa, tj gledam lim f(x) kad x teži u 1, odnosno -1?


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Phoenix
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 15. 05. 2010. (18:46:07)
Postovi: (164)16
Sarma: -

PostPostano: 15:46 ned, 19. 6. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Tako je. Barem su zadaci iz skripte riješeni na takav način. :)
Tako je. Barem su zadaci iz skripte riješeni na takav način. Smile


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
maaajčiii
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 05. 01. 2011. (12:11:11)
Postovi: (2D)16
Sarma = la pohva - posuda
= 3 - 0

PostPostano: 15:48 ned, 19. 6. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

još jednom hvala na pomoći :)
još jednom hvala na pomoći Smile


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
piccola
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 30. 11. 2009. (15:39:50)
Postovi: (D7)16
Sarma = la pohva - posuda
= 10 - 8

PostPostano: 18:20 ned, 19. 6. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

ja sam raspisala sve onako kako sam gore opisala...

i na kraju dobila 3/2 - suma od 1/(n+2) + suma od 1/(n+5)

onda za ove 2 sume što imam, kad n ide u beskonačno, pokrate se svi pribrojnici osim prva tri kod prve sume

znači, ostaje mi 3/2 - ( 1/3 + 1/4 +1/5 ) = 43/60

ovo je puno lakši način, al ne znam prihvaća li se to ili moramo rješavat kako je opisivano u skriptama...

bilo bi dobro da ne moramo toliko opširno pisat i komplicirat zadatke koji se mogu na ovako jednostavne načine riješit. istina, takvih je malo, ali i vremena je malo...
ja sam raspisala sve onako kako sam gore opisala...

i na kraju dobila 3/2 - suma od 1/(n+2) + suma od 1/(n+5)

onda za ove 2 sume što imam, kad n ide u beskonačno, pokrate se svi pribrojnici osim prva tri kod prve sume

znači, ostaje mi 3/2 - ( 1/3 + 1/4 +1/5 ) = 43/60

ovo je puno lakši način, al ne znam prihvaća li se to ili moramo rješavat kako je opisivano u skriptama...

bilo bi dobro da ne moramo toliko opširno pisat i komplicirat zadatke koji se mogu na ovako jednostavne načine riješit. istina, takvih je malo, ali i vremena je malo...


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Tomislav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 04. 10. 2010. (20:18:25)
Postovi: (181)16
Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
23 = 116 - 93

PostPostano: 19:10 ned, 19. 6. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="piccola"]ja sam raspisala sve onako kako sam gore opisala...

i na kraju dobila 3/2 - suma od 1/(n+2) + suma od 1/(n+5)

onda za ove 2 sume što imam, kad n ide u beskonačno, pokrate se svi pribrojnici osim prva tri kod prve sume

znači, ostaje mi 3/2 - ( 1/3 + 1/4 +1/5 ) = 43/60

ovo je puno lakši način, al ne znam prihvaća li se to ili moramo rješavat kako je opisivano u skriptama...

bilo bi dobro da ne moramo toliko opširno pisat i komplicirat zadatke koji se mogu na ovako jednostavne načine riješit. istina, takvih je malo, ali i vremena je malo...[/quote]

Ali suma nije 43/60 :?
piccola (napisa):
ja sam raspisala sve onako kako sam gore opisala...

i na kraju dobila 3/2 - suma od 1/(n+2) + suma od 1/(n+5)

onda za ove 2 sume što imam, kad n ide u beskonačno, pokrate se svi pribrojnici osim prva tri kod prve sume

znači, ostaje mi 3/2 - ( 1/3 + 1/4 +1/5 ) = 43/60

ovo je puno lakši način, al ne znam prihvaća li se to ili moramo rješavat kako je opisivano u skriptama...

bilo bi dobro da ne moramo toliko opširno pisat i komplicirat zadatke koji se mogu na ovako jednostavne načine riješit. istina, takvih je malo, ali i vremena je malo...


Ali suma nije 43/60 Confused


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Phoenix
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 15. 05. 2010. (18:46:07)
Postovi: (164)16
Sarma: -

PostPostano: 19:39 ned, 19. 6. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

piccola, koliko sam uspio razumjeti iz tvog posta, ti si sumu zapisala kao [latex]\displaystyle \sum \frac{3}{(n+2)(n+5)}[/latex], zar ne? To baš i nije točno zbog toga što ti krećeš od određenog broja [latex]n[/latex] i sumiraš to dalje [i]za svaki [latex]n[/latex][/i]. A ako bolje primijetiš, tvoje grupacije se svode za [latex]n=1,2,3,7,8,9,13,14,15,...[/latex], dakle neke brojeve preskačeš. Stoga to više nije ista suma.

I da napomenem: kad rješavam zadatke na forumu, trudim se objasniti ideju i način rješavanja zadatka ili dati što bolju smjernicu, a ne napisati ono što bih napisao i na kolokviju. Jedini "problem" je što sam onda preopširan, ali i inače sam takav, ne mogu si pomoći. :)
piccola, koliko sam uspio razumjeti iz tvog posta, ti si sumu zapisala kao , zar ne? To baš i nije točno zbog toga što ti krećeš od određenog broja i sumiraš to dalje za svaki . A ako bolje primijetiš, tvoje grupacije se svode za , dakle neke brojeve preskačeš. Stoga to više nije ista suma.

I da napomenem: kad rješavam zadatke na forumu, trudim se objasniti ideju i način rješavanja zadatka ili dati što bolju smjernicu, a ne napisati ono što bih napisao i na kolokviju. Jedini "problem" je što sam onda preopširan, ali i inače sam takav, ne mogu si pomoći. Smile


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
piccola
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)


Pridružen/a: 30. 11. 2009. (15:39:50)
Postovi: (D7)16
Sarma = la pohva - posuda
= 10 - 8

PostPostano: 21:59 ned, 19. 6. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

ooo,hvala...

ja uvijek pokušavam nekako pojednostavnit zadatak da mi ga bude lakše riješit, al očito mi je pametnije držat se postupka :roll:

dobro da ste me upozorili na vrijeme :D

btw. sve mi je jasno...konačno
ooo,hvala...

ja uvijek pokušavam nekako pojednostavnit zadatak da mi ga bude lakše riješit, al očito mi je pametnije držat se postupka Rolling Eyes

dobro da ste me upozorili na vrijeme Very Happy

btw. sve mi je jasno...konačno


[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2
Stranica 2 / 2.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
HR (Cro) by Ančica Sečan