Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
stuey Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
ddujmic Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
ddz Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 15:10 uto, 8. 11. 2011 Naslov: Kolokvij 06.11.2009 zadatak 4. |
|
|
Kolokvij 06.11.2009 zadatak 4.
Mogu li iz činjenice da je [latex]\pi[/latex] hiperravnina i da točka [tex]T \notin \pi[/tex] zaključiti da je dimenzija od [latex]\pi + {T}[/latex] jednaka dimenziji prostora, tj. 4? Tj, općenito, ako točka pripada ravnini dimenzija ravnine se ne mijenja, inače se dimenzija povećava za 1.
Kolokvij 06.11.2009 zadatak 4.
Mogu li iz činjenice da je hiperravnina i da točka [tex]T \notin \pi[/tex] zaključiti da je dimenzija od jednaka dimenziji prostora, tj. 4? Tj, općenito, ako točka pripada ravnini dimenzija ravnine se ne mijenja, inače se dimenzija povećava za 1.
_________________ oldičan datkilgoraf tržai posoa, pšiem perko 010 rjieič um inuti, saom se jaivte ardi dogovroa an 0998030117. HVAAL NA POJVEREJNU!!1
|
|
[Vrh] |
|
stuey Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 15:40 uto, 8. 11. 2011 Naslov: Re: Kolokvij 06.11.2009 zadatak 4. |
|
|
[quote="ddz"]Kolokvij 06.11.2009 zadatak 4.
Mogu li iz činjenice da je [latex]\pi[/latex] hiperravnina i da točka [tex]T \notin \pi[/tex] zaključiti da je dimenzija od [latex]\pi + {T}[/latex] jednaka dimenziji prostora, tj. 4? Tj, općenito, ako točka pripada ravnini dimenzija ravnine se ne mijenja, inače se dimenzija povećava za 1.[/quote]
Da i da :)
U grupi A je dimenzija od [tex]\Pi + \{T\}[/tex] jednaka 4 jer [tex]T \notin \Pi[/tex], a u grupi B je dimenzija 3 jer je [tex]T \in \Pi[/tex].
ddz (napisa): | Kolokvij 06.11.2009 zadatak 4.
Mogu li iz činjenice da je hiperravnina i da točka [tex]T \notin \pi[/tex] zaključiti da je dimenzija od jednaka dimenziji prostora, tj. 4? Tj, općenito, ako točka pripada ravnini dimenzija ravnine se ne mijenja, inače se dimenzija povećava za 1. |
Da i da
U grupi A je dimenzija od [tex]\Pi + \{T\}[/tex] jednaka 4 jer [tex]T \notin \Pi[/tex], a u grupi B je dimenzija 3 jer je [tex]T \in \Pi[/tex].
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
stuey Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 20:50 uto, 8. 11. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="Anonymous"]http://web.math.hr/nastava/eukl/ZAD_12.pdf
Jel bi se nekom dalo rijesit prvi pod c d i e. hvaalaaa:)[/quote]
ovdje je i 1.b) krivi, to sam već ranije spomenuo, pa mi nitko nije potvrdio, ali to ne može biti afin prostor. imamo i u c) i d) dijelu zadatka prostore A i V različitih dimenzija, pa ni tu nisu u pitanju afini prostori, evo postupak:
1.c) [latex]\forall (x_1,y_1) \in \mathcal{A} \quad \forall (a,b,c) \in V \quad \exists ! (x_2,y_2) \in \mathcal{A} \quad td \quad v((x_1,y_1),(x_2,y_2)) = (a,b,c)[/latex]
[latex](x_2-x_1,y_2-y_1,0) = (a,b,c) \Rightarrow c=0, \forall c \in \mathbb{R}[/latex]
Očito ne vrijedi za svaki realni broj da je jednak nuli, pa svojstvo A1 ne vrijedi.
1.d) Nakon sličnog raspisivanja kao u gornjem zadatku, dobije se
[latex](x_2-x_1+y_2-y_1,z_2-z_1) = (a,b)[/latex]
[latex]\Rightarrow x_2+y_2 = x_1+y_1+a[/latex]
i nemamo više uvjeta na [latex]x_2[/latex] i [latex]y_2[/latex], pa beskonačno mnogo uređenih parova [latex](x_2,y_2)[/latex] zadovoljavaju gornju jednakost, dakle ne vrijedi A1.
1.e) Uzmimo proizvoljnu [latex]f\colon [0,1] \rightarrow \mathbb{R}[/latex] i proizvoljni [latex]x\in \mathbb{R}[/latex], treba pokazati da postoji jedinstvena [latex]g\colon [0,1] \rightarrow \mathbb{R}[/latex] takva da je [latex]v(f,g)=x[/latex].
Imamo [latex]v(f,g) = f(0)-g(0)=x \Rightarrow g(0)=f(0)-x[/latex], dakle definirali smo funkciju [latex]g[/latex] samo u nuli. Očito možemo definirati beskonačno mnogo neprekidnih funkcija sa [latex] [0,1] [/latex] u [latex] \mathbb{R} [/latex] koje su tako definirane u nuli. Drugim riječima, za svaku točku [latex]A \in \mathcal{A}[/latex] i [latex]x \in V[/latex] postoji beskonačno mnogo točaka [latex]B \in \mathcal{A}[/latex] koje zadovoljavaju [latex]v(A,B)=x[/latex].
edit: ne radi latex, ako netko skuži zašto, molim neka viče :?
edit^2: pisao sam \tex umjesto /tex :D
Anonymous (napisa): | http://web.math.hr/nastava/eukl/ZAD_12.pdf
Jel bi se nekom dalo rijesit prvi pod c d i e. hvaalaaa:) |
ovdje je i 1.b) krivi, to sam već ranije spomenuo, pa mi nitko nije potvrdio, ali to ne može biti afin prostor. imamo i u c) i d) dijelu zadatka prostore A i V različitih dimenzija, pa ni tu nisu u pitanju afini prostori, evo postupak:
1.c)
Očito ne vrijedi za svaki realni broj da je jednak nuli, pa svojstvo A1 ne vrijedi.
1.d) Nakon sličnog raspisivanja kao u gornjem zadatku, dobije se
i nemamo više uvjeta na i , pa beskonačno mnogo uređenih parova zadovoljavaju gornju jednakost, dakle ne vrijedi A1.
1.e) Uzmimo proizvoljnu i proizvoljni , treba pokazati da postoji jedinstvena takva da je .
Imamo , dakle definirali smo funkciju samo u nuli. Očito možemo definirati beskonačno mnogo neprekidnih funkcija sa u koje su tako definirane u nuli. Drugim riječima, za svaku točku i postoji beskonačno mnogo točaka koje zadovoljavaju .
edit: ne radi latex, ako netko skuži zašto, molim neka viče
edit^2: pisao sam \tex umjesto /tex
|
|
[Vrh] |
|
lost_soul Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
stuey Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 23:07 uto, 8. 11. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="lost_soul"]može mala pomoć oko 2. zadatka iz prošle godine, prva grupa? :?[/quote]
Ja imam samo jednu grupu, pa ću pretpostaviti da je to ovaj zadatak: [latex]A,B,C \in \pi, \quad T \in \mathcal{A} \quad i \quad \overrightarrow{AT}=\overrightarrow{BC}+\frac{1}{2} \overrightarrow{AC} \quad [/latex] i treba pokazati [latex]T \in \pi[/latex].
Jedino što mi je palo na pamet ovdje je da kažemo da je [latex]W[/latex] pripadni vektorski prostor ravnine [latex]\pi[/latex] i iskoristimo to što su [latex]\overrightarrow{BC}, \overrightarrow{AC} \in W[/latex], pa je desna strana dane jednakosti kao zbroj dva vektora iz [latex]W[/latex] sadržana u [latex]W[/latex]. Stoga mora i lijeva strana jednakosti biti sadržana u [latex]W[/latex], iz čega slijedi [latex]\overrightarrow{AT} \in W[/latex], odnosno [latex]T \in \pi[/latex].
lost_soul (napisa): | može mala pomoć oko 2. zadatka iz prošle godine, prva grupa? |
Ja imam samo jednu grupu, pa ću pretpostaviti da je to ovaj zadatak: i treba pokazati .
Jedino što mi je palo na pamet ovdje je da kažemo da je pripadni vektorski prostor ravnine i iskoristimo to što su , pa je desna strana dane jednakosti kao zbroj dva vektora iz sadržana u . Stoga mora i lijeva strana jednakosti biti sadržana u , iz čega slijedi , odnosno .
|
|
[Vrh] |
|
lost_soul Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
stuey Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
nike Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Gino Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
sparkle_ Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
Postano: 22:09 ned, 15. 1. 2012 Naslov: |
|
|
[quote="sparkle_"]S obzirom da sam bila bolesna pa cijeli prosinac nisam isla na predavanja i vjezbe, moze li mi netko molim vas reci do kuda smo dosli sa vjezbama iz euklidskih tj do kuda pisemo kolokvij?
I da li ce kolokvij opet biti na zaokruzivanje ili?
Hvala puno[/quote]
one vježbe šta imaš na netu smo sve napravili.
da, opet na zaokruživanje, al će bit ponuđen samo 1 točan odgovor i bit će negativnih bodova, mislim -0,5
sparkle_ (napisa): | S obzirom da sam bila bolesna pa cijeli prosinac nisam isla na predavanja i vjezbe, moze li mi netko molim vas reci do kuda smo dosli sa vjezbama iz euklidskih tj do kuda pisemo kolokvij?
I da li ce kolokvij opet biti na zaokruzivanje ili?
Hvala puno |
one vježbe šta imaš na netu smo sve napravili.
da, opet na zaokruživanje, al će bit ponuđen samo 1 točan odgovor i bit će negativnih bodova, mislim -0,5
|
|
[Vrh] |
|
bigBADdaddy Gost
|
|
[Vrh] |
|
|