Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Gost
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
Postano: 18:03 sub, 10. 7. 2004 Naslov: Re: HITNO !!! |
|
|
[quote="Anonymous"]Mi na predavanju kod profesora Dujelle nismo koliko ja znam napravili udaljenost vrha kocke od prostorne dijagonale[/quote]
Ako stvarno nemaš pametnije ideje:
Neka je kocka brida a . Možeš je postaviti u koordinatni sustav tako da joj vrhovi budu u (x1,x2,x3) , gdje su xi@{0,a} . Sad prostorna dijagonala ima (parametarsku) jednadžbu x=y=z=t@[0,a] , a ti tražiš udaljenost vrha npr. (a,0,0) od te dijegonale - efektivno od pravca x=y=z . Formulu za to vjerujem da znaš.
[quote] i što bi se podrazumjevalo pod onim pitanjima koja je profesor dao gdje pise volumen kugle i volumen piramide.Otprilike jel bi mi trebali znat samo formulu ili sta?[/quote]
Ja se nadam da treba znati i izvod. Hint: Cavalierijev princip. Imaš detaljno opisano u Veljanovoj EM2, i za piramidu i za kuglu.
Anonymous (napisa): | Mi na predavanju kod profesora Dujelle nismo koliko ja znam napravili udaljenost vrha kocke od prostorne dijagonale |
Ako stvarno nemaš pametnije ideje:
Neka je kocka brida a . Možeš je postaviti u koordinatni sustav tako da joj vrhovi budu u (x1,x2,x3) , gdje su xi@{0,a} . Sad prostorna dijagonala ima (parametarsku) jednadžbu x=y=z=t@[0,a] , a ti tražiš udaljenost vrha npr. (a,0,0) od te dijegonale - efektivno od pravca x=y=z . Formulu za to vjerujem da znaš.
Citat: | i što bi se podrazumjevalo pod onim pitanjima koja je profesor dao gdje pise volumen kugle i volumen piramide.Otprilike jel bi mi trebali znat samo formulu ili sta? |
Ja se nadam da treba znati i izvod. Hint: Cavalierijev princip. Imaš detaljno opisano u Veljanovoj EM2, i za piramidu i za kuglu.
|
|
[Vrh] |
|
duje Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
Postano: 23:09 ned, 11. 7. 2004 Naslov: |
|
|
Znam da nije ovdje poanta u samom izračunavanju udaljenosti vrha kocke od prostorne dijagonale, ali nedavno sam, u "neslužbenim" instrukcijama susjedovoj kćerki srednjoškolki, vidio da se to tamo (u srednjoj školi) daje kao zadatak. Pa, ukazao sam joj na pravokutni trokut sa stranicama duljine a, a sqrt2 i a sqrt3, izrazio površinu na dva načina, dobio
a * a sqrt 2 = a sqrt 3 * h (h - visina na hipotenuzu, ujedno tražena udaljenost) pa je h = a * sqrt (2/ 3). Ako znaju u srednjoj školi...
Znam da nije ovdje poanta u samom izračunavanju udaljenosti vrha kocke od prostorne dijagonale, ali nedavno sam, u "neslužbenim" instrukcijama susjedovoj kćerki srednjoškolki, vidio da se to tamo (u srednjoj školi) daje kao zadatak. Pa, ukazao sam joj na pravokutni trokut sa stranicama duljine a, a sqrt2 i a sqrt3, izrazio površinu na dva načina, dobio
a * a sqrt 2 = a sqrt 3 * h (h - visina na hipotenuzu, ujedno tražena udaljenost) pa je h = a * sqrt (2/ 3). Ako znaju u srednjoj školi...
|
|
[Vrh] |
|
|