Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
osvetnik Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo
|
Postano: 17:39 čet, 18. 1. 2018 Naslov: |
|
|
Neka je (S,F,P) vjerojatnosni prostor (obično se umjesto S koristi [latex]\Omega[/latex]). Elemente skupa S zovemo elementarni događaji, elemente sigma algebre F događaji (to su podskupovi od S), a P je vjerojatnost. Ako P(A)>0 čitaš "događaj A je moguć", napisao si da je svaki elementarni događaj moguć. To ipak ne vrijedi za sve događaje jer je po definiciji prazan skup događaj, a njegova vjerojatnost je nula.
Dakle nije sve moguće.
Neka je (S,F,P) vjerojatnosni prostor (obično se umjesto S koristi ). Elemente skupa S zovemo elementarni događaji, elemente sigma algebre F događaji (to su podskupovi od S), a P je vjerojatnost. Ako P(A)>0 čitaš "događaj A je moguć", napisao si da je svaki elementarni događaj moguć. To ipak ne vrijedi za sve događaje jer je po definiciji prazan skup događaj, a njegova vjerojatnost je nula.
Dakle nije sve moguće.
_________________ Vedran Krcadinac
Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
|
|
[Vrh] |
|
Phoenix Forumaš(ica)
Sarma: -
|
Postano: 17:46 čet, 18. 1. 2018 Naslov: Re: Sve je moguce |
|
|
Ova interpretacija na prvu izgleda ispravna, no čini mi se da nije dobra. Primjerice, vjerojatnost da iz skupa [tex]\left[ 0,1 \right][/tex] izaberem broj [tex]\frac{1}{2}[/tex], po neprekidnoj uniformnoj distribuciji na tom skupu, je nula. Međutim, moguće je da izaberem taj broj! Štoviše, vjerojatnost je nula koji god broj da odaberem, no ako se od mene traži da odaberem neki broj, odabrat ću ga - dakle, sigurno će se dogoditi događaj koji je vjerojatnosti nula!
Moje poimanje bi bilo da je to svaki događaj [tex]A \neq \emptyset[/tex]. Primjerice, moguće je da s bacanjem simetričnog novčića beskonačno mnogo puta konstantno dobivam glavu; to bi bio događaj [tex]\left\{ GGGGGGGG \dots \right\}[/tex]. Međutim, nije moguće da u prvom bacanju dobijem i glavu i pismo; to je onda događaj [tex] \left\{ a_1a_2a_3 \dots : a_1 = G \wedge a_1 = P, a_i \in \left\{ G, P \right\}, i \geq 2 \right\} = \emptyset [/tex].
I nije neka zanimljiva interpretacija obzirom da smo izbjegli spomen vjerojatnosti i da smo samo ostali na skupovima. :P
Ovim se nadovezujem na krcka, ali shvaćam i prvotnu ideju, nešto u stilu "sve što ima smisla/logično je, moguće je" (namjerno ću ostati na ovoj nepreciznoj izjavi da ne bih upao u filozofsku raspravu). :)
Ova interpretacija na prvu izgleda ispravna, no čini mi se da nije dobra. Primjerice, vjerojatnost da iz skupa [tex]\left[ 0,1 \right][/tex] izaberem broj [tex]\frac{1}{2}[/tex], po neprekidnoj uniformnoj distribuciji na tom skupu, je nula. Međutim, moguće je da izaberem taj broj! Štoviše, vjerojatnost je nula koji god broj da odaberem, no ako se od mene traži da odaberem neki broj, odabrat ću ga - dakle, sigurno će se dogoditi događaj koji je vjerojatnosti nula!
Moje poimanje bi bilo da je to svaki događaj [tex]A \neq \emptyset[/tex]. Primjerice, moguće je da s bacanjem simetričnog novčića beskonačno mnogo puta konstantno dobivam glavu; to bi bio događaj [tex]\left\{ GGGGGGGG \dots \right\}[/tex]. Međutim, nije moguće da u prvom bacanju dobijem i glavu i pismo; to je onda događaj [tex] \left\{ a_1a_2a_3 \dots : a_1 = G \wedge a_1 = P, a_i \in \left\{ G, P \right\}, i \geq 2 \right\} = \emptyset [/tex].
I nije neka zanimljiva interpretacija obzirom da smo izbjegli spomen vjerojatnosti i da smo samo ostali na skupovima.
Ovim se nadovezujem na krcka, ali shvaćam i prvotnu ideju, nešto u stilu "sve što ima smisla/logično je, moguće je" (namjerno ću ostati na ovoj nepreciznoj izjavi da ne bih upao u filozofsku raspravu).
_________________ Mario Stipčić
|
|
[Vrh] |
|
osvetnik Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo
|