| Prethodna tema :: Sljedeća tema   | 

| Autor/ica | 
		Poruka | 

ZELENIZUBNAPLANETIDO SADE Forumaš(ica)

| 

Postano: 18:42 sub, 29. 1. 2005    Naslov: O windozama i particijama | 
				            | 

| 

| 
                                         Ok. Imam laptop koji dual-boota u WinXP Pro i Debian Sarge sa 2.6.7 kernelom.
 Iz povijesnih razloga :roll: imam jednu NTFS primarnu particiju, jednu primarnu vfat za shareani prostor win/linux i dalje dvije logicke particije od linuxa.
 Pred dva dana, sam od sebe, nestane D: drive iz windowsa, bootam u debiana i dobijem ovo:
 [code:1]bash~ fdisk -l /dev/hda
 Disk /dev/hda: 20.0 GB, 20003880960 bytes
 255 heads, 63 sectors/track, 2432 cylinders
 Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
 /dev/hda1   *           1         438     3518203+   7  HPFS/NTFS
 /dev/hda2             439        1852    11357955   1c  Hidden W95 FAT32 (LBA)
 /dev/hda3            1853        2432     4658850    5  Extended
 /dev/hda5            1853        2417     4538331   83  Linux
 /dev/hda6            2418        2432      120456   82  Linux swap[/code:1]
 :-s
 zbunj, promijenim Id od /dev/hda2 u 0x0C (tj. ne-hidden W95 FAT32) i bootam u windowse, a tamo opet nema D: drivea :shock: vec lagano znojan bootam u linux, doceka me Id 0x1C, promijenim ga nazad u 0C, bootam opet u linux, provjerim da je jos uvijek 0C i opet bootam u windoze, a one, cini se, pri bootu sakriju D drive
 :blueshock:
 :boliglava:

:-s

Komentari? 

Ok. Imam laptop koji dual-boota u WinXP Pro i Debian Sarge sa 2.6.7 kernelom.

Iz povijesnih razloga   imam jednu NTFS primarnu particiju, jednu primarnu vfat za shareani prostor win/linux i dalje dvije logicke particije od linuxa.

Pred dva dana, sam od sebe, nestane D: drive iz windowsa, bootam u debiana i dobijem ovo:

| Kod: | 	 		  bash~ fdisk -l /dev/hda

Disk /dev/hda: 20.0 GB, 20003880960 bytes

255 heads, 63 sectors/track, 2432 cylinders

Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System

/dev/hda1   *           1         438     3518203+   7  HPFS/NTFS

/dev/hda2             439        1852    11357955   1c  Hidden W95 FAT32 (LBA)

/dev/hda3            1853        2432     4658850    5  Extended

/dev/hda5            1853        2417     4538331   83  Linux

/dev/hda6            2418        2432      120456   82  Linux swap | 	  

zbunj, promijenim Id od /dev/hda2 u 0x0C (tj. ne-hidden W95 FAT32) i bootam u windowse, a tamo opet nema D: drivea   vec lagano znojan bootam u linux, doceka me Id 0x1C, promijenim ga nazad u 0C, bootam opet u linux, provjerim da je jos uvijek 0C i opet bootam u windoze, a one, cini se, pri bootu sakriju D drive

Komentari?

MADD

(Mothers Against Dirty Dialectics)

Based on a true story. NOT.

Ko ih sljivi, mi sviramo punk    

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

vsego Site Admin

Spol:   
		 | 
		 | 

| [Vrh] | 
		 | 

nenad Moderator

| 
		 | 

| [Vrh] | 
		 | 

venovako Forumaš(ica)

| 

Postano: 21:33 sub, 29. 1. 2005    Naslov: Re: O windozama i particijama | 
				            | 

| 

| 
                                         [quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"]Ok. Imam laptop koji dual-boota u WinXP Pro i Debian Sarge sa 2.6.7 kernelom.
 Iz povijesnih razloga :roll: imam jednu NTFS primarnu particiju, jednu primarnu vfat za shareani prostor win/linux i dalje dvije logicke particije od linuxa.

...

Komentari?[/quote]

Oprostit ćeš mi, naravno, ako lupnem Svima Evidentno Netočnu, štoviše Glupu Tvrdnju.

Ako ne pomognu drugi savjeti, probaj se sjetiti važi li još (uopće) ono pravilo u Win svijetu da se slovne diskovne oznake dodijeljuju prvoj primarnoj particiji, potom extended i tek onda ostalim primarnima (nekad sam davno imao s tom pričicom gadnih problema).

Potom fdiskaj, bootni Windowse, Control Panel -> Administrative Tools -> Computer Management -> Storage -> Disk Management, nađi problematičnu particiju i vidi što se zbiva, pokušaj joj dodijeliti slovo D:, a ako baš ne ide lijepo je mountaj u direktorij po izboru.

Not2lame, I hope. 

| ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE (napisa): | 	 		  Ok. Imam laptop koji dual-boota u WinXP Pro i Debian Sarge sa 2.6.7 kernelom.

Iz povijesnih razloga   imam jednu NTFS primarnu particiju, jednu primarnu vfat za shareani prostor win/linux i dalje dvije logicke particije od linuxa.

...

Komentari? | 	  

Oprostit ćeš mi, naravno, ako lupnem Svima Evidentno Netočnu, štoviše Glupu Tvrdnju.

Ako ne pomognu drugi savjeti, probaj se sjetiti važi li još (uopće) ono pravilo u Win svijetu da se slovne diskovne oznake dodijeljuju prvoj primarnoj particiji, potom extended i tek onda ostalim primarnima (nekad sam davno imao s tom pričicom gadnih problema).

Potom fdiskaj, bootni Windowse, Control Panel -> Administrative Tools -> Computer Management -> Storage -> Disk Management, nađi problematičnu particiju i vidi što se zbiva, pokušaj joj dodijeliti slovo D:, a ako baš ne ide lijepo je mountaj u direktorij po izboru.

Not2lame, I hope.

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

| 
		 | 

| [Vrh] | 
		 | 

| 

Postano: 21:45 sub, 29. 1. 2005    Naslov: Re: O windozama i particijama | 
				            | 

| 

| 
                                         [quote="venovako"]Ako ne pomognu drugi savjeti, probaj se sjetiti važi li još (uopće) ono pravilo u Win svijetu da se slovne diskovne oznake dodijeljuju prvoj primarnoj particiji, potom extended i tek onda ostalim primarnima (nekad sam davno imao s tom pričicom gadnih problema).[/quote]
 To pravilo jos uvijek vazi :shock:
 [quote="venovako"]Potom fdiskaj, bootni Windowse, Control Panel -> Administrative Tools -> Computer Management -> Storage -> Disk Management, nađi problematičnu particiju i vidi što se zbiva, pokušaj joj dodijeliti slovo D:, a ako baš ne ide lijepo je mountaj u direktorij po izboru.

Not2lame, I hope.[/quote]
 not@all :) poigrat cu se sa time bez obzira kako zavrsio moj eksperiment permutacije diska :) 

| venovako (napisa): | 	 		  | Ako ne pomognu drugi savjeti, probaj se sjetiti važi li još (uopće) ono pravilo u Win svijetu da se slovne diskovne oznake dodijeljuju prvoj primarnoj particiji, potom extended i tek onda ostalim primarnima (nekad sam davno imao s tom pričicom gadnih problema). | 	  

To pravilo jos uvijek vazi  

| venovako (napisa): | 	 		  Potom fdiskaj, bootni Windowse, Control Panel → Administrative Tools → Computer Management → Storage → Disk Management, nađi problematičnu particiju i vidi što se zbiva, pokušaj joj dodijeliti slovo D:, a ako baš ne ide lijepo je mountaj u direktorij po izboru.

Not2lame, I hope. | 	  

not@all   poigrat cu se sa time bez obzira kako zavrsio moj eksperiment permutacije diska  

MADD

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

nenad Moderator

| 
		 | 

| [Vrh] | 
		 | 

| 

Postano: 19:00 ned, 30. 1. 2005    Naslov:  | 
				            | 

| 

| 
                                         [quote="nenad"]Je li pomogao moj recept? Na taj način su stvari uspješno riješene na 5 laptopa.

Mislim da je problem u debianovom installer-u, koji koristi nešto slobodnije 
 particioniranje (početak automatizacije). LBA i ne LBA možda utječu na to.
 Ne bih rekao da je MS win tu kriv.[/quote]
 Stavio drugu vfat na logicku i windoze ga formatirale bez LBA :-k i sada radi :-k 

| nenad (napisa): | 	 		  Je li pomogao moj recept? Na taj način su stvari uspješno riješene na 5 laptopa.

Mislim da je problem u debianovom installer-u, koji koristi nešto slobodnije 

particioniranje (početak automatizacije). LBA i ne LBA možda utječu na to.

Ne bih rekao da je MS win tu kriv. | 	  

Stavio drugu vfat na logicku i windoze ga formatirale bez LBA   i sada radi  

MADD

| 

| 

| [Vrh] | 
		 | 

|