Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Nekoliko zadataka
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Vektorski prostori
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Boris Davidovič
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 21:44 pet, 11. 2. 2005    Naslov: Nekoliko zadataka Citirajte i odgovorite

Ispričavam se što nisam uspio smisliti neki informativniji naslov.
Dakle :

1.U KDUP i A@L(U) t.d za svaki u@U vrijedi ||A*u||<=||Au||. Dokazati da je tada A normalan.

Čini mi se da bi se moglo pokazati (A*Au|AA*u)=||A*Au||*||AA*u|| za sve u, iz čega bi slijedila jednakost, ali mi ne uspijeva.

2.U KDUP. (A|B):=tr(AB*). Pokazati da za svaki funkcional na L(U) postoji jedinstveni C@L(U) t.d je f(X)=tr(XC*) za svaki X@L(U).

Ovdje me zanima što se točno traži u zadatku?

3.V KDVP, te A,B@L(V) nilpotentni i t.d BA=-AB. Dokazati da je A+B također nilpotentan.

Pretpostavljam da bi trebalo pogoditi kojeg je oblika (A+B)^m iz prvih nekoliko pa to dokazati indukcijom, ali to mi baš i ne uspijeva.

4.Napisati Jord. formu nilpotentnog operatora N@L(C^9) za kojeg vrijedi:
(d1-d0)(d2-d1)(d3-d2)(d4-d3)=24, pri čemu je dj=d(N^j).

5.V KDVP, te A i B iz L(V) t.d. r(AB-BA)=1. Dokazati da je tada (AB-BA)^2=0.

Hvala.
Ispričavam se što nisam uspio smisliti neki informativniji naslov.
Dakle :

1.U KDUP i A@L(U) t.d za svaki u@U vrijedi ||A*u||<=||Au||. Dokazati da je tada A normalan.

Čini mi se da bi se moglo pokazati (A*Au|AA*u)=||A*Au||*||AA*u|| za sve u, iz čega bi slijedila jednakost, ali mi ne uspijeva.

2.U KDUP. (A|B):=tr(AB*). Pokazati da za svaki funkcional na L(U) postoji jedinstveni C@L(U) t.d je f(X)=tr(XC*) za svaki X@L(U).

3.V KDVP, te A,B@L(V) nilpotentni i t.d BA=-AB. Dokazati da je A+B također nilpotentan.

Pretpostavljam da bi trebalo pogoditi kojeg je oblika (A+B)^m iz prvih nekoliko pa to dokazati indukcijom, ali to mi baš i ne uspijeva.

Hvala.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gost

PostPostano: 22:04 pet, 11. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

3. zadatak: Uoci da je (A+B)^2 = A^2 + B^2 zbog zadanog uvjeta. Itd. za daljnje potencije, a onda, kako si i sam pretpostavio, lako ces vidjeti za koju potenciju su A^m i B^m oba jednaki 0.

2. zadatak je poseban slucaj Rieszovog teorema o reprezentaciji lin.funkcionala skalarnim produktom, najbolej da to sam pogledas...
3. zadatak: Uoci da je (A+B)^2 = A^2 + B^2 zbog zadanog uvjeta. Itd. za daljnje potencije, a onda, kako si i sam pretpostavio, lako ces vidjeti za koju potenciju su A^m i B^m oba jednaki 0.

2. zadatak je poseban slucaj Rieszovog teorema o reprezentaciji lin.funkcionala skalarnim produktom, najbolej da to sam pogledas...

[Vrh]
Gost

PostPostano: 22:13 pet, 11. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

5.zadatak.
AB-BA ima rang 1 po zadatku, a trag mu je 0 zbog trAB = trBA. Pogledaj kakva se matrica moze naci za takav operator.
5.zadatak.
AB-BA ima rang 1 po zadatku, a trag mu je 0 zbog trAB = trBA. Pogledaj kakva se matrica moze naci za takav operator.

[Vrh]
Gost

PostPostano: 23:21 pet, 11. 2. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

1.zadatak.
iz uvjeta slijedi ((AA*-A*A)u,u) <= 0 zbog (A*u,A*u)<= (Au,Au).
No, AA*-A*A je onda hermitski simetrican s nepozitivnim svojstvenim vrijednostima i tragom 0 pa mora biti 0.
1.zadatak.
iz uvjeta slijedi ((AA*-A*A)u,u) <= 0 zbog (A*u,A*u)<= (Au,Au).
No, AA*-A*A je onda hermitski simetrican s nepozitivnim svojstvenim vrijednostima i tragom 0 pa mora biti 0.

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 23:49 pet, 11. 2. 2005    Naslov: Re: Nekoliko zadataka Citirajte i odgovorite

[quote="Boris Davidovič"]1.U KDUP i A@L(U) t.d za svaki u@U vrijedi ||A*u||<=||Au||. Dokazati da je tada A normalan. [/quote]

Kvadriranjem dobiješ (A*u|A*u)<=(Au|Au) , odnosno ((A*A-AA*)u|u)>=0 . Dalje znaš?

[quote]2.U KDUP. (A|B):=tr(AB*). Pokazati da za svaki funkcional na L(U) postoji jedinstveni C@L(U) t.d je f(X)=tr(XC*) za svaki X@L(U).

Ovdje me zanima što se točno traži u zadatku?[/quote]

Nadam se da se ne traži da dokažeš Rieszov teorem o reprezentaciji. :-o Vjerojatno samo da ga iskoristiš. :-)

[quote]3.V KDVP, te A,B@L(V) nilpotentni i t.d BA=-AB. Dokazati da je A+B također nilpotentan.

Pretpostavljam da bi trebalo pogoditi kojeg je oblika (A+B)^m iz prvih nekoliko pa to dokazati indukcijom, ali to mi baš i ne uspijeva.[/quote]

Ne baš pogoditi kojeg je oblika, jer to izgleda dosta convoluted, nego jednostavno dokazati da će uvijek biti sumetina od 2^m +-terma od kojih će svaki biti oblika A^ž*B^(m-ž) (uzastopnom primjenom pravila BA->-AB dovedeš sve A-ove lijevo, a sve B-ove desno). Kad m postane veći od zbroja indeksâ nilpotentnosti A i B , svaki član glatko kolabira u nulmatricu. :-)

[quote]4.Napisati Jord. formu nilpotentnog operatora N@L(C^9) za kojeg vrijedi:
(d1-d0)(d2-d1)(d3-d2)(d4-d3)=24, pri čemu je dj=d(N^j).[/quote]

LOL. :-)
Pretpostavljam da znaš da niz (/_\dj=d{j+1}-d{j})_j ima neka zanimljiva svojstva... na primjer, pada. I ne pada dalje od 0 . :-) I suma mu je jednaka dm-d0=d(N^m)-d(I)=n-0=n , gdje je m indeks nilpotentnosti od N a n dimenzija domene od N , u ovom slučaju 9 .

Dakle imaš četiri prirodna (produkt je pozitivan) broja čija suma je manja ili jednaka 9 , a produkt im je jednak 24 . Poredani su od najvećeg prema najmanjem. Nije tako teško ih naći. :-) (Možda je teže dokazati da je to jedino rješenje, no ni to nije strašno.)
A onda pogledaj dokaz teorema o Jordanovoj formi da shvatiš kako se iz /_\dj-ova konstruira Jordanova forma.

[quote]5.V KDVP, te A i B iz L(V) t.d. r(AB-BA)=1. Dokazati da je tada (AB-BA)^2=0.[/quote]

Prijeđi na matrice.
Matrica ranga 1 , reda n , je sigurno oblika SR , gdje je S "stupac" nx1 , a R "redak" 1xn . Jednom kad to dokažeš, bit će ti jasno da je trag od C:=AB-BA=SR , koji je naravno 0 , jednak upravo "skalarnom produktu" R i S , jedinoj komponenti 1x1 matrice RS .

No onda je C^2=SRSR=S[0]R=0matrica . :-)
Boris Davidovič (napisa):
1.U KDUP i A@L(U) t.d za svaki u@U vrijedi ||A*u||⇐||Au||. Dokazati da je tada A normalan.

Kvadriranjem dobiješ (A*u|A*u)⇐(Au|Au) , odnosno ((A*A-AA*)u|u)>=0 . Dalje znaš?

Citat:

Nadam se da se ne traži da dokažeš Rieszov teorem o reprezentaciji. Surprised Vjerojatno samo da ga iskoristiš. Smile

Citat:

Ne baš pogoditi kojeg je oblika, jer to izgleda dosta convoluted, nego jednostavno dokazati da će uvijek biti sumetina od 2^m +-terma od kojih će svaki biti oblika A^ž*B^(m-ž) (uzastopnom primjenom pravila BA→-AB dovedeš sve A-ove lijevo, a sve B-ove desno). Kad m postane veći od zbroja indeksâ nilpotentnosti A i B , svaki član glatko kolabira u nulmatricu. Smile

Citat:

LOL. Smile
Pretpostavljam da znaš da niz (/_\dj=d{j+1}-d{j})_j ima neka zanimljiva svojstva... na primjer, pada. I ne pada dalje od 0 . Smile I suma mu je jednaka dm-d0=d(N^m)-d(I)=n-0=n , gdje je m indeks nilpotentnosti od N a n dimenzija domene od N , u ovom slučaju 9 .

Dakle imaš četiri prirodna (produkt je pozitivan) broja čija suma je manja ili jednaka 9 , a produkt im je jednak 24 . Poredani su od najvećeg prema najmanjem. Nije tako teško ih naći. Smile (Možda je teže dokazati da je to jedino rješenje, no ni to nije strašno.)
A onda pogledaj dokaz teorema o Jordanovoj formi da shvatiš kako se iz /_\dj-ova konstruira Jordanova forma.

Citat:

Prijeđi na matrice.
Matrica ranga 1 , reda n , je sigurno oblika SR , gdje je S "stupac" nx1 , a R "redak" 1xn . Jednom kad to dokažeš, bit će ti jasno da je trag od C:=AB-BA=SR , koji je naravno 0 , jednak upravo "skalarnom produktu" R i S , jedinoj komponenti 1x1 matrice RS .

No onda je C^2=SRSR=S[0]R=0matrica . Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
vjekovac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
182 = 198 - 16

PostPostano: 11:48 sub, 12. 2. 2005    Naslov: Re: Nekoliko zadataka Citirajte i odgovorite

[quote="veky"][quote="Boris Davidovič"]U KDUP. (A|B):=tr(AB*). Pokazati da za svaki funkcional na L(U) postoji jedinstveni C@L(U) t.d je f(X)=tr(XC*) za svaki X@L(U).

Nadam se da se ne traži da dokažeš Rieszov teorem o reprezentaciji. :-o Vjerojatno samo da ga iskoristiš. :-)[/quote]
Naravno. 8) Tako da zadatak i nije nešto osobito, ali eto...

[quote="veky"][quote="Boris Davidovič"]3.V KDVP, te A,B@L(V) nilpotentni i t.d BA=-AB. Dokazati da je A+B također nilpotentan.

Pretpostavljam da bi trebalo pogoditi kojeg je oblika (A+B)^m iz prvih nekoliko pa to dokazati indukcijom, ali to mi baš i ne uspijeva.[/quote]

Ne baš pogoditi kojeg je oblika, jer to izgleda dosta convoluted, nego jednostavno dokazati da će uvijek biti sumetina od 2^m +-terma od kojih će svaki biti oblika A^ž*B^(m-ž) (uzastopnom primjenom pravila BA->-AB dovedeš sve A-ove lijevo, a sve B-ove desno). Kad m postane veći od zbroja indeksâ nilpotentnosti A i B , svaki član glatko kolabira u nulmatricu. [/quote]
Tako sam i ja to zamislio i to zaključivanje prolazi i kad bi pisalo BA=aAB, za neki skalar a.
Alternativno, ako netko baš želi komutativni slučaj i binomni teorem, dosta je primijetiti da A^2 i B^2 komutiraju i (A+B)^2=A^2+B^2. Naravno, ovaj dokaz prolazi samo u slučaju BA=-AB.

[quote="Boris Davidovič"]4.Napisati Jord. formu nilpotentnog operatora N@L(C^9) za kojeg vrijedi:
(d1-d0)(d2-d1)(d3-d2)(d4-d3)=24, pri čemu je dj=d(N^j).[/quote]
Kao što reče veky...
Nema puno rastava broja 24 na 4 faktora:
24=24*1*1*1=12*2*1*1=8*3*1*1=6*4*1*1=6*2*2*1=4*3*2*1=3*2*2*2
Samo posljednji zadovoljava da je zbroj faktora <=9.
veky (napisa):
U KDUP. (A|B):=tr(AB*). Pokazati da za svaki funkcional na L(U) postoji jedinstveni C@L(U) t.d je f(X)=tr(XC*) za svaki X@L(U).

Nadam se da se ne traži da dokažeš Rieszov teorem o reprezentaciji. Surprised Vjerojatno samo da ga iskoristiš. Smile

Naravno. Cool Tako da zadatak i nije nešto osobito, ali eto...

veky (napisa):

Ne baš pogoditi kojeg je oblika, jer to izgleda dosta convoluted, nego jednostavno dokazati da će uvijek biti sumetina od 2^m +-terma od kojih će svaki biti oblika A^ž*B^(m-ž) (uzastopnom primjenom pravila BA→-AB dovedeš sve A-ove lijevo, a sve B-ove desno). Kad m postane veći od zbroja indeksâ nilpotentnosti A i B , svaki član glatko kolabira u nulmatricu.

Tako sam i ja to zamislio i to zaključivanje prolazi i kad bi pisalo BA=aAB, za neki skalar a.
Alternativno, ako netko baš želi komutativni slučaj i binomni teorem, dosta je primijetiti da A^2 i B^2 komutiraju i (A+B)^2=A^2+B^2. Naravno, ovaj dokaz prolazi samo u slučaju BA=-AB.

Kao što reče veky...
Nema puno rastava broja 24 na 4 faktora:
24=24*1*1*1=12*2*1*1=8*3*1*1=6*4*1*1=6*2*2*1=4*3*2*1=3*2*2*2
Samo posljednji zadovoljava da je zbroj faktora ⇐9.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Boris Davidovič
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 15:24 sub, 12. 2. 2005    Naslov: Re: Nekoliko zadataka Citirajte i odgovorite

[quote="vjekovac"][quote="veky"][quote="Boris Davidovič"]U KDUP. (A|B):=tr(AB*). Pokazati da za svaki funkcional na L(U) postoji jedinstveni C@L(U) t.d je f(X)=tr(XC*) za svaki X@L(U).

Nadam se da se ne traži da dokažeš Rieszov teorem o reprezentaciji. :-o Vjerojatno samo da ga iskoristiš. :-)[/quote]
Naravno. 8) Tako da zadatak i nije nešto osobito, ali eto...

[/quote]

Ono što me zbunjivalo je to što ne piše što bi f trebao biti. Zadatak vjerojatno glasi : Pokazati da za svaki funkcional f na L(U) postoji...
To sa Rieszovim tm-om je i meni prvo palo na pamet.

U svakom slučaju hvala na pomoći.
vjekovac (napisa):
veky (napisa):
U KDUP. (A|B):=tr(AB*). Pokazati da za svaki funkcional na L(U) postoji jedinstveni C@L(U) t.d je f(X)=tr(XC*) za svaki X@L(U).

Naravno. Cool Tako da zadatak i nije nešto osobito, ali eto...

Ono što me zbunjivalo je to što ne piše što bi f trebao biti. Zadatak vjerojatno glasi : Pokazati da za svaki funkcional f na L(U) postoji...
To sa Rieszovim tm-om je i meni prvo palo na pamet.

U svakom slučaju hvala na pomoći.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
vjekovac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
182 = 198 - 16

PostPostano: 15:55 sub, 12. 2. 2005    Naslov: Re: Nekoliko zadataka Citirajte i odgovorite

[quote="Boris Davidovič"]Ono što me zbunjivalo je to što ne piše što bi f trebao biti. Zadatak vjerojatno glasi : Pokazati da za svaki funkcional f na L(U) postoji...[/quote]
Jaaaooj! 8-[ :oops: Moja štamparska greška! :wall:
(Uglavnom pazim pa ih nema puno, ali eto...)
To je s roka 3.11.2003. Popravit ću barem za sljedeće generacije.

Premda mislim da greška nije previše opasna i, koliko se sjećam, ljudi koji su pisali taj rok su ispravno shvatili zadatak. :) Nekako je prirodno da f bude funkcional. U svakom slučaju hvala. :D

Jaaaooj! Anxious Embarassed Moja štamparska greška! Brick wall
(Uglavnom pazim pa ih nema puno, ali eto...)
To je s roka 3.11.2003. Popravit ću barem za sljedeće generacije.

Premda mislim da greška nije previše opasna i, koliko se sjećam, ljudi koji su pisali taj rok su ispravno shvatili zadatak. Smile Nekako je prirodno da f bude funkcional. U svakom slučaju hvala. Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Vektorski prostori Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum