Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
PIPboy Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Mr.Doe Forumaš(ica)

|
Postano: 21:02 pet, 15. 4. 2005 Naslov: |
|
|
U prvom "izluči" minus dobiješ -(8-n/1-n)^2 (šta ti ^2 znači?,potencija?)
tada -((1-n+7)/1-n)^2... -(1+(7/1-n))^2,no i tako dalje...
U drugom primjetiš da je (na R) kodomena od sin (-1,1) pa u tvom slučaju (-2,2),kada bi promatrao max i min od sin tada bi to bilo u pi i -pi (jer tada sin postiže max i min vrijednost) na otv. intervalu npr. (-2pi,2pi),nadalje kod tebe za x=O koji jest u interv. (-pi/12,pi/6) 2sin (pi)=2*1=2.No i to ti je max.
Vjerovatno će ti (-pi/12) ili pi/6 biti min ili inf(pi/6).Najlakše ti je nacrtati graf i promatrati.
Ovaj treći ;ne kužim šta ti ^2 znači pa nema smisla da pogađam.
Kasno si se sjetio ako to pitaš par dana uoči ispita :( .
Zaleti se do faksa i pitaj nekoga asistenta,ili koga već nađeš tamo.
U prvom "izluči" minus dobiješ -(8-n/1-n)^2 (šta ti ^2 znači?,potencija?)
tada -((1-n+7)/1-n)^2... -(1+(7/1-n))^2,no i tako dalje...
U drugom primjetiš da je (na R) kodomena od sin (-1,1) pa u tvom slučaju (-2,2),kada bi promatrao max i min od sin tada bi to bilo u pi i -pi (jer tada sin postiže max i min vrijednost) na otv. intervalu npr. (-2pi,2pi),nadalje kod tebe za x=O koji jest u interv. (-pi/12,pi/6) 2sin (pi)=2*1=2.No i to ti je max.
Vjerovatno će ti (-pi/12) ili pi/6 biti min ili inf(pi/6).Najlakše ti je nacrtati graf i promatrati.
Ovaj treći ;ne kužim šta ti ^2 znači pa nema smisla da pogađam.
Kasno si se sjetio ako to pitaš par dana uoči ispita .
Zaleti se do faksa i pitaj nekoga asistenta,ili koga već nađeš tamo.
|
|
[Vrh] |
|
Grga Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 22:15 pet, 15. 4. 2005 Naslov: |
|
|
svi ti se rjesavalju na istu foru.
(n-8 / 1-n)^2 = (1 - (7 / n-1))^2
jos primijetis da nije bas definirano za n=1 :?
Uglavnom, vidis da je taj skup skup clanova niza (a(n)) t.d. a(n) = 1 - (7 / n) (znaci vijednost a(n) se racuna tak da uvrstis n+1 u (1 - (7 / n-1)), na taj nacin izbjegnes 1, a i ljepse izgleda)
taj je niz octo strogo rastuci sto lako dokazes (trebas pokazati da je a(n) < a(n+1) - samo uvrstis, nije neki problem)
kad si to dobio, onda znas da je najmanji clan niza a(1).
Buduci da je kvadratna funkcija parna, supremum ce biti ili a(1)^2 ili (limes (n->beskonacno) od a(n))^2. A za infinum ti je najbolje rec da je a(7) = 0, pa je to ocito infinum jer je kodomena od f(x) = x^2 interval [0, +beskonacno>
Drugi zadatak je slican. Uzmes funkciju f(x) = 2 sin... sinus je na intervalu od 3/4 pi do 3/2 pi strogo padajuca funkcija, pa je onda i f(x). Iz toga je odmah jasno da je inf S = f(pi/6), a sup S = f(-pi/12)
Treci zadatak uzmes niz (a(n)) t.d. a(n) = to u zagradi
a(1) = 3/15
a(2) = 3/9
a(3) = -3
a(4) = -3/15
itd...
Pokazes da niz strogo raste za n>=3, onda ti je sup S = max {a(1), a(2), lim (n u beskonacno) od a(n)}, inf S = min {a(1), a(2), a(3)}
Nadam se da si skuzio nesto, onaj prvi sam dosta lose "objasnio". I nek me netko ispravi ak sam flao negdje za sto postoji velika vjerojatnost :P
svi ti se rjesavalju na istu foru.
(n-8 / 1-n)^2 = (1 - (7 / n-1))^2
jos primijetis da nije bas definirano za n=1
Uglavnom, vidis da je taj skup skup clanova niza (a(n)) t.d. a(n) = 1 - (7 / n) (znaci vijednost a(n) se racuna tak da uvrstis n+1 u (1 - (7 / n-1)), na taj nacin izbjegnes 1, a i ljepse izgleda)
taj je niz octo strogo rastuci sto lako dokazes (trebas pokazati da je a(n) < a(n+1) - samo uvrstis, nije neki problem)
kad si to dobio, onda znas da je najmanji clan niza a(1).
Buduci da je kvadratna funkcija parna, supremum ce biti ili a(1)^2 ili (limes (n->beskonacno) od a(n))^2. A za infinum ti je najbolje rec da je a(7) = 0, pa je to ocito infinum jer je kodomena od f(x) = x^2 interval [0, +beskonacno>
Drugi zadatak je slican. Uzmes funkciju f(x) = 2 sin... sinus je na intervalu od 3/4 pi do 3/2 pi strogo padajuca funkcija, pa je onda i f(x). Iz toga je odmah jasno da je inf S = f(pi/6), a sup S = f(-pi/12)
Treci zadatak uzmes niz (a(n)) t.d. a(n) = to u zagradi
a(1) = 3/15
a(2) = 3/9
a(3) = -3
a(4) = -3/15
itd...
Pokazes da niz strogo raste za n>=3, onda ti je sup S = max {a(1), a(2), lim (n u beskonacno) od a(n)}, inf S = min {a(1), a(2), a(3)}
Nadam se da si skuzio nesto, onaj prvi sam dosta lose "objasnio". I nek me netko ispravi ak sam flao negdje za sto postoji velika vjerojatnost
_________________ Bri
|
|
[Vrh] |
|
PIPboy Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
PIPboy Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Grga Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 7:49 sub, 16. 4. 2005 Naslov: |
|
|
Minus ti ne dode ispred zagrade jer je zagrada ^2, pa se minus ubije.
Tako pokazes da niz raste, da pokazes da vrijedi X(n) < X(n[b]+[/b]1) za n>=3
Dobijes 3/17-2n^2 < 3/17-2(n+1)^2
sto je ekvivalentno sa 3*(17-2(n+1)^2) < 3*(17-2n^2) (jer je n>= 3, oba nazivnika su negativna)
To je pak ekvivalentno sa -(n+1)^2 < -n^2, odnosno (n+1)^2 > n^2.
Znaci da je niz (strogo) rastuci, pocevsi od treceg clana.
Minus ti ne dode ispred zagrade jer je zagrada ^2, pa se minus ubije.
Tako pokazes da niz raste, da pokazes da vrijedi X(n) < X(n+1) za n>=3
Dobijes 3/17-2n^2 < 3/17-2(n+1)^2
sto je ekvivalentno sa 3*(17-2(n+1)^2) < 3*(17-2n^2) (jer je n>= 3, oba nazivnika su negativna)
To je pak ekvivalentno sa -(n+1)^2 < -n^2, odnosno (n+1)^2 > n^2.
Znaci da je niz (strogo) rastuci, pocevsi od treceg clana.
_________________ Bri
Zadnja promjena: Grga; 16:46 sub, 16. 4. 2005; ukupno mijenjano 1 put.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 14:57 sub, 16. 4. 2005 Naslov: |
|
|
[quote="PIPboy"]Da li mogu negdje viditi (a ne na faksu) u kojoj je prostoriji ispit i kada?[/quote]
Zapravo ne. :(
Preciznije, vrijeme mozes vidjeti [url=http://www.math.hr/hr/new/hr/nastava/ispitni_rokovi.html]na sluzbenoj stranici Fakulteta[/url], ali ako se termin mijenjao (npr. zbog kolizije s kolokvijima ili tako nesto), sanse da se to tamo vidi su prilicno male. :(
Mjesto odrzavanja ispita bi se [b]teoretski[/b] moglo vidjeti na studomatu, ali mislim da to nitko ne unosi. :? Iskreno, ne vidim ni neku svrhu: saznat ces [b]gdje[/b] si kad dodjes na ispit. 8) Ergo, dosta ti je vrijeme ispita... :D
PIPboy (napisa): | Da li mogu negdje viditi (a ne na faksu) u kojoj je prostoriji ispit i kada? |
Zapravo ne.
Preciznije, vrijeme mozes vidjeti na sluzbenoj stranici Fakulteta, ali ako se termin mijenjao (npr. zbog kolizije s kolokvijima ili tako nesto), sanse da se to tamo vidi su prilicno male.
Mjesto odrzavanja ispita bi se teoretski moglo vidjeti na studomatu, ali mislim da to nitko ne unosi. Iskreno, ne vidim ni neku svrhu: saznat ces gdje si kad dodjes na ispit. Ergo, dosta ti je vrijeme ispita...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
PIPboy Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|