Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

dy/dx = x
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Obične diferencijalne jednadžbe
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
z e^ix
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 1 - 0

PostPostano: 13:33 ned, 3. 7. 2005    Naslov: dy/dx = x Citirajte i odgovorite

Imamo dif. j. dy/dx = x. To rijesimo tako da pomnozimo s dx pa dobijemo dy = xdx, a zatim to integriramo. Pitanje: zasto se ovo smije mnoziti s dx, a potom integrirati. Da li to ima veze da dy shvacamo kao diferencijal, a dx kao vektor dualne baze. Na ODJ su nam rekli da se to jednostavno smije ali nitko nije dao objasnjenje zasto.
Imamo dif. j. dy/dx = x. To rijesimo tako da pomnozimo s dx pa dobijemo dy = xdx, a zatim to integriramo. Pitanje: zasto se ovo smije mnoziti s dx, a potom integrirati. Da li to ima veze da dy shvacamo kao diferencijal, a dx kao vektor dualne baze. Na ODJ su nam rekli da se to jednostavno smije ali nitko nije dao objasnjenje zasto.

ahri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 13:35 ned, 3. 7. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

ja ti to ovako shvacam - dx je "jako mala promjena x varijable", pa je i sama varijabla.
zato s njom smijem mnozit :).
ja ti to ovako shvacam - dx je "jako mala promjena x varijable", pa je i sama varijabla.
zato s njom smijem mnozit :).

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 0

PostPostano: 13:37 ned, 3. 7. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

To nije matematicki formalno. Mozda je to tako ne FER-u.... heh
To nije matematicki formalno. Mozda je to tako ne FER-u.... heh

z e^ix
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 13:39 ned, 3. 7. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

A daj ahri, ako si vec upisa matematiku onda davaj konkretnije odgovore
A daj ahri, ako si vec upisa matematiku onda davaj konkretnije odgovore

ahri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 0:36 pon, 4. 7. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

jesam igdje rekao da je to tocno i formalno? ja sam ti objasnio kako ja to sebi prezentiram. ako se to tebi ne svidja, potrazi pomoc drugdje ili cekaj da ti netko drugi odgovori na topik. i FER nema nikakve veze s mojim pogledom na matematiku i "dx".
jesam igdje rekao da je to tocno i formalno? ja sam ti objasnio kako ja to sebi prezentiram. ako se to tebi ne svidja, potrazi pomoc drugdje ili cekaj da ti netko drugi odgovori na topik. i FER nema nikakve veze s mojim pogledom na matematiku i "dx".

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 74 - 66

PostPostano: 1:25 pon, 4. 7. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

dobro si nesto reko ti sebi prezentiras mislim da si ipak trebo pojasnit onako da on to shvati
ponajprije kad nesto objasnjavas uvijek trebas obajsnit opsirnije jer ne mozes uvijek zbrojit kruske i jabuke pa zapitaj se zasto?
Mislim forum i postoji na neki nacin da se pomogne nekome a jesi li ti pomogo?Ne nisi?Ako nisi probaj opet!Zar je tako tesko!?

:OT: ---> znam da je
dobro si nesto reko ti sebi prezentiras mislim da si ipak trebo pojasnit onako da on to shvati
ponajprije kad nesto objasnjavas uvijek trebas obajsnit opsirnije jer ne mozes uvijek zbrojit kruske i jabuke pa zapitaj se zasto?
Mislim forum i postoji na neki nacin da se pomogne nekome a jesi li ti pomogo?Ne nisi?Ako nisi probaj opet!Zar je tako tesko!?

Off-topic ---> znam da je

Albert Einstein

#Lil angel legna elttiL Bily u akciji
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 2:28 pon, 4. 7. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[color=darkred]Vec vidim kuda ovo vodi, pa zato: [b]ne upustajte se u svadje[/b] (ako bas zelite, imate PM). [b]Radije pomozite covjeku[/b] (meni je ODJ jako shepao, pa se ne sjecam tih stvari :oops:).[/color]
Vec vidim kuda ovo vodi, pa zato: ne upustajte se u svadje (ako bas zelite, imate PM). Radije pomozite covjeku (meni je ODJ jako shepao, pa se ne sjecam tih stvari Embarassed).

[Vrh]
z e^ix
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 16:36 sri, 6. 7. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mene zanima zasto nitko ne odgovara. Pa zar nitko ne zna tocan i formalan odgovor. Znam da nije bas lagano pitanje i da vjerojatno mnogi studenti ne znaju odgovor, ali bilo bi lijepo kad bi netko od asistenata ovo odgovorio jer oni sigurno znaju.
Mene zanima zasto nitko ne odgovara. Pa zar nitko ne zna tocan i formalan odgovor. Znam da nije bas lagano pitanje i da vjerojatno mnogi studenti ne znaju odgovor, ali bilo bi lijepo kad bi netko od asistenata ovo odgovorio jer oni sigurno znaju.

ahri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 23:20 sri, 6. 7. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

nije mi uopce jasno zasto to po tebi ne bi smio pomnozit?

[flejmerima nemam uopce potrebe odgovarati]
nije mi uopce jasno zasto to po tebi ne bi smio pomnozit?

[flejmerima nemam uopce potrebe odgovarati]

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
28 = 43 - 15

PostPostano: 1:10 čet, 7. 7. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Okej -- nije bas jednostavan odgovor no sljedece vrijedi:

Za [latex]f\in C^1(\hbox{\bf R})[/latex] vrijedi (vrijedi i sire, ovo je samo pokazno):

[latex]d_x\vec y=f'(x)d_x\vec x \Leftrightarrow f(x)=f(0)+\int_0^x d_\xi y d\xi[/latex],

pri cemu je [latex]d=d_\xi:\mathop{\hbox{\bf R}}\nolimits^2\rightarrow \hbox{\bf R}[/latex] definiran sa [latex]d=d_\xi: \vec a\mapsto \langle \vec a| (1,f'(\xi))\rangle[/latex], [latex]f'(x)={d\over dx}f(x)=\lim\limits_{\epsilon\to0}{f(x+\epsilon)-f(x)\over \epsilon}[/latex], te [latex]\vec y=(0,1)[/latex] i [latex]\vec x=(1,0)[/latex]

Dokaz (skica?):

[latex]d_x\vec y=\langle (0,1)| (1,f'(x))\rangle=f'(x)=f'(x)\cdot 1=f'(x)\langle (1,0)| (1,f'(\xi))\rangle=f'(x)d_x \vec x [/latex],
iz cega slijedi [latex]{d_x\vec y\over d_x\vec x}=f'(x)d_x[/latex]

[latex]f(x)-f(0)=\int\limits_0^x f'(\xi)d\xi=\int\limits_0^x f'(\xi)d_\xi\vec xd\xi=\int\limits_0^x d_\xi yd\xi[/latex]

Q.E.D. :)

Zapravo, cijela ova prica svodi se na sljedece: imamo puuuno vrsta malih slova [latex]d[/latex]. Imamo [latex]d[/latex] u diferencijalu, [latex]{d\over d\hbox{\v z}}[/latex], imamo [latex]d[/latex] u diferencijalnim formama [latex]\phi(x,y)dx+\psi(x,y)dy=0[/latex], koji je sasvim nesto drugo, onda imamo opet [latex]d[/latex] pod integralom, koji je pak nesto trece i tako dalje i tako dalje i -- tako dalje. poanta je -- svi su oni.. hmph.. ekvivalentni.

Odakle ona definicija [latex]d_x[/latex] i zasto trebamo [latex]x[/latex] u indeksu? Tu se nalazi kljuc cijele stvari -- imamo graf funkcije u euklidskoj ravnini [latex]\hbox{\bf R}^2[/latex]. Svakoj tocki tog grafa mozemo pridruziti jedan cijeli vektorski prostor -- pravac, tangentu,
[latex]T\Gamma_f(x)=\left\{\lambda(1,f'(x)): \lambda\in\hbox{\bf R}\right\}[/latex]. E, sada, [latex]d_x[/latex] smo zapravo definirali kao linearni funkcional koji nam daje duljinu projekcije vektora iz [latex]\hbox{\bf R}^2[/latex] u [latex]T\Gamma_f(x)[/latex]. Ono sto je zgodno -- mi u definiciji nismo koristili normirani vektor, no to nije problem, zato sto na kraju zelimo dobiti formu razlomka, pa nam se ta skala pokrati.

Eto, nadam se da je sada ikome osim meni jasnije.

'ave fun!

Sinisa
Okej – nije bas jednostavan odgovor no sljedece vrijedi:

Za vrijedi (vrijedi i sire, ovo je samo pokazno):

,

pri cemu je definiran sa , , te i

Dokaz (skica?):

,
iz cega slijedi

Q.E.D. Smile

Zapravo, cijela ova prica svodi se na sljedece: imamo puuuno vrsta malih slova . Imamo u diferencijalu, , imamo u diferencijalnim formama , koji je sasvim nesto drugo, onda imamo opet pod integralom, koji je pak nesto trece i tako dalje i tako dalje i – tako dalje. poanta je – svi su oni.. hmph.. ekvivalentni.

Odakle ona definicija i zasto trebamo u indeksu? Tu se nalazi kljuc cijele stvari – imamo graf funkcije u euklidskoj ravnini . Svakoj tocki tog grafa mozemo pridruziti jedan cijeli vektorski prostor – pravac, tangentu,
. E, sada, smo zapravo definirali kao linearni funkcional koji nam daje duljinu projekcije vektora iz u . Ono sto je zgodno – mi u definiciji nismo koristili normirani vektor, no to nije problem, zato sto na kraju zelimo dobiti formu razlomka, pa nam se ta skala pokrati.

Eto, nadam se da je sada ikome osim meni jasnije.

'ave fun!

Sinisa

cinik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

28 = 43 - 15

PostPostano: 19:55 čet, 7. 7. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

nakon sto sam pocistio sve vidljive tipfelere iz onog gore, da odgovorim ahriju -- mozes mnoziti, no to mnozenje nema opcenito nikakve veze sa time smijes li integrirati.

Dakle, kao sto sam rekao u proslom postu, imas d-ova na bacanje ciju povezanost moras individualno dokazati.

'ave fun!

Sinisa
nakon sto sam pocistio sve vidljive tipfelere iz onog gore, da odgovorim ahriju -- mozes mnoziti, no to mnozenje nema opcenito nikakve veze sa time smijes li integrirati.

Dakle, kao sto sam rekao u proslom postu, imas d-ova na bacanje ciju povezanost moras individualno dokazati.

'ave fun!

Sinisa

goc9999
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 27 - 22

PostPostano: 13:45 čet, 8. 12. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

vi koji to kuzite bolje od mene,slobodno mi recite ako sam u krivu ali ja dy/dx gledam kao derivacija y funkcije po varijabli x! tj.deriviraj x,a ostalo gledaj kao konstantu pri tome deriviranju! npr. dF(x,y)/dx znaci: derivirat ces fju F ali tako da deriviras x (kao nepoznatu varijablu),a ostalo gledas kao konstantu!
vi koji to kuzite bolje od mene,slobodno mi recite ako sam u krivu ali ja dy/dx gledam kao derivacija y funkcije po varijabli x! tj.deriviraj x,a ostalo gledaj kao konstantu pri tome deriviranju! npr. dF(x,y)/dx znaci: derivirat ces fju F ali tako da deriviras x (kao nepoznatu varijablu),a ostalo gledas kao konstantu!

vili
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

31 = 55 - 24

PostPostano: 17:37 čet, 8. 12. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mislim da ovo nema puno veze sa započetim topicom al nek ti bude :wink:

I neću te ispravljat zato jer dobro radiš :) , barem što se tehničkog dijela tiče.
Da pojasnim: To što kažeš je savršeno točno a teorijsku pozadinu množenja sa dx i onda integriranja obje strane je objasnio cinik par postova nagore (i par mjeseci prije :mrgreen: ) i ja se tu neću miješat zato jer se nema šta dodat i naročito zato jer ni ja ne kužim :PP

Barem ono njegovo, a za pozadinu svega malo prolistaj skriptu iz Analize 3 profesora Ungara i prouči parcijalne derivacije i derivacije duž vektora..
Mislim da ovo nema puno veze sa započetim topicom al nek ti bude Wink

I neću te ispravljat zato jer dobro radiš Smile , barem što se tehničkog dijela tiče.
Da pojasnim: To što kažeš je savršeno točno a teorijsku pozadinu množenja sa dx i onda integriranja obje strane je objasnio cinik par postova nagore (i par mjeseci prije Mr. Green ) i ja se tu neću miješat zato jer se nema šta dodat i naročito zato jer ni ja ne kužim Weeee-heeee!!!

Barem ono njegovo, a za pozadinu svega malo prolistaj skriptu iz Analize 3 profesora Ungara i prouči parcijalne derivacije i derivacije duž vektora..

[Vrh]
Ilja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

137 = 185 - 48

PostPostano: 18:20 čet, 8. 12. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vili"]Mislim da ovo nema puno veze sa započetim topicom al nek ti bude :wink:

I neću te ispravljat zato jer dobro radiš :) , barem što se tehničkog dijela tiče.
Da pojasnim: To što kažeš je savršeno točno a teorijsku pozadinu množenja sa dx i onda integriranja obje strane je objasnio cinik par postova nagore (i par mjeseci prije :mrgreen: ) i ja se tu neću miješat zato jer se nema šta dodat i naročito zato jer ni ja ne kužim :PP

Barem ono njegovo, a za pozadinu svega malo prolistaj skriptu iz Analize 3 profesora Ungara i prouči parcijalne derivacije i derivacije duž vektora..[/quote]

Nemojte se uopće uzrujavati s tim dx-ovima. Ja sam isto razmisljao o njima na 2. godini, no njihov pravi smisao mi je zapravo postao jasan tek na 4. godini kada se definiraju diferencijalne forme na apstraktnim diferencijalnim mnogostukositma.
One su jako bitne jer se uz pomoć njih definira integral po mnogostrukosti, no to je sad cijela teorija za sebe...

Mislim da je zasad jedino bitno uzeti zdravo za gotovo da se iz nekog razloga s tim dx-ovima može množiti, integrirati i na kraju sve sve dobro ispada, a zašto i kako.. pricekajte... :)
vili (napisa):
Mislim da ovo nema puno veze sa započetim topicom al nek ti bude Wink

I neću te ispravljat zato jer dobro radiš Smile , barem što se tehničkog dijela tiče.
Da pojasnim: To što kažeš je savršeno točno a teorijsku pozadinu množenja sa dx i onda integriranja obje strane je objasnio cinik par postova nagore (i par mjeseci prije Mr. Green ) i ja se tu neću miješat zato jer se nema šta dodat i naročito zato jer ni ja ne kužim Weeee-heeee!!!

Nemojte se uopće uzrujavati s tim dx-ovima. Ja sam isto razmisljao o njima na 2. godini, no njihov pravi smisao mi je zapravo postao jasan tek na 4. godini kada se definiraju diferencijalne forme na apstraktnim diferencijalnim mnogostukositma.
One su jako bitne jer se uz pomoć njih definira integral po mnogostrukosti, no to je sad cijela teorija za sebe...

Mislim da je zasad jedino bitno uzeti zdravo za gotovo da se iz nekog razloga s tim dx-ovima može množiti, integrirati i na kraju sve sve dobro ispada, a zašto i kako.. pricekajte... Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
vili
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

31 = 55 - 24

PostPostano: 20:15 čet, 8. 12. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Tnx za utjehu.

Možda bi ti i dirao u karmu da mi ne pada na pamet da nakon 100 ide -101 :wacky:

Enivej, zaintrigirao si me. hau d hel si tolko skupio? Jel to neka greška il je brucošima [b]stvarno[/b] drago zbog dodatnih vježbi? :D
Tnx za utjehu.

Možda bi ti i dirao u karmu da mi ne pada na pamet da nakon 100 ide -101 Tup, tup, tup,...

Enivej, zaintrigirao si me. hau d hel si tolko skupio? Jel to neka greška il je brucošima stvarno drago zbog dodatnih vježbi? Very Happy

[Vrh]
Ilja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

137 = 185 - 48

PostPostano: 20:32 čet, 8. 12. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vili"]Tnx za utjehu.[/quote]

you're welcome. :)

pogotovo kad se sjetim kako sam glavu razbijao trazeci striktnomatematicku interpretaciju svakog koraka u zadacima iz ODJ-a i
nesto jesam naslucivao... no u nekom trenutku sam reko, maaa.. mnozi sa dx, pa sta bude bude :lol:

[quote="vili"] Možda bi ti i dirao u karmu da mi ne pada na pamet da nakon 100 ide -101 :wacky:
Enivej, zaintrigirao si me. hau d hel si tolko skupio? Jel to neka greška il je brucošima [b]stvarno[/b] drago zbog dodatnih vježbi? :D[/quote]

:OT:

nemam pojma, valjda je neka greska, ipak mi se cini da nije zato sto "dobro" nadjem prirodnu domenu :lol:
vili (napisa):
Tnx za utjehu.

you're welcome. Smile

pogotovo kad se sjetim kako sam glavu razbijao trazeci striktnomatematicku interpretaciju svakog koraka u zadacima iz ODJ-a i
nesto jesam naslucivao... no u nekom trenutku sam reko, maaa.. mnozi sa dx, pa sta bude bude Laughing

vili (napisa):
Možda bi ti i dirao u karmu da mi ne pada na pamet da nakon 100 ide -101 Tup, tup, tup,...
Enivej, zaintrigirao si me. hau d hel si tolko skupio? Jel to neka greška il je brucošima stvarno drago zbog dodatnih vježbi? Very Happy

Off-topic

nemam pojma, valjda je neka greska, ipak mi se cini da nije zato sto "dobro" nadjem prirodnu domenu Laughing

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Braslav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
39 = 49 - 10

PostPostano: 9:43 sub, 10. 12. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Problem: g(y)dx=f(x)dy y=y(r) x=x(r)
kako rijesiti bez dijeljenja s dx i dy

Ako se dx uzme kao Dx(r), a dy uzme kao Dy(r) tada taj problem
nestaje, a daje isto rjesenje

jer sada...
g(y(r))Dx(r)=f(x(r))Dy(r) =>
g(y(r))x'(r)dr=f(x(r))y'(r)dr, {dr} je baza za Hom(R,R) =>
g(y(r))x'(r)=f(x(r))y'(r)

posebno ako je r=x

g(y(x))=f(x)y'(x)
Problem: g(y)dx=f(x)dy y=y(r) x=x(r)
kako rijesiti bez dijeljenja s dx i dy

Ako se dx uzme kao Dx(r), a dy uzme kao Dy(r) tada taj problem
nestaje, a daje isto rjesenje

jer sada...
g(y(r))Dx(r)=f(x(r))Dy(r) =>
g(y(r))x'(r)dr=f(x(r))y'(r)dr, {dr} je baza za Hom(R,R) =>
g(y(r))x'(r)=f(x(r))y'(r)

posebno ako je r=x

g(y(x))=f(x)y'(x)

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 3. godine -> Obične diferencijalne jednadžbe Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum