Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

n kuglica u 3 kutije i problem s Eulerom :-)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 17:59 sri, 24. 8. 2005    Naslov: n kuglica u 3 kutije i problem s Eulerom :-) Citirajte i odgovorite

Zadatak glasi:
Nadjite FI za broj rasporeda n jednakih kuglica u 3 jednake kutije tako da nijedna kutija nije prazna.

Rjesenje s vjezbi se oslanja na Eulerov teorem i kaze da je to jednako particiji od n u tocno tri dijela od kojih je najveci 3. Onda se to raspise sa:
(1+x+x^2+...)*(1+x^2+x^4+...)*(x^3+x^6+...)
i to razumijem.

Ali muci me sljedece... Kako bi se napisala ta FI bez da znamo Eulerov teorem? Bi li bilo dovoljno napisati je kao:
(x+x^2+...)*(x^2+x^4+...)*(x^3+x^6+...)?

Hvala!
Zadatak glasi:
Nadjite FI za broj rasporeda n jednakih kuglica u 3 jednake kutije tako da nijedna kutija nije prazna.

Rjesenje s vjezbi se oslanja na Eulerov teorem i kaze da je to jednako particiji od n u tocno tri dijela od kojih je najveci 3. Onda se to raspise sa:
(1+x+x^2+...)*(1+x^2+x^4+...)*(x^3+x^6+...)
i to razumijem.

Ali muci me sljedece... Kako bi se napisala ta FI bez da znamo Eulerov teorem? Bi li bilo dovoljno napisati je kao:
(x+x^2+...)*(x^2+x^4+...)*(x^3+x^6+...)?

Hvala!

[Vrh]
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

Sarma = la pohva - posuda
655 = 759 - 104

PostPostano: 8:31 čet, 25. 8. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ocito ne, jer to nije ista FI. Prva pocinje s x^3 a druga s x^6.

Iako, razlikuju se samo za faktor x^3... ajd objasni kako si dosao(la) do druge FI. Ja to ne bih znao zapisati bez Eulera.
Ocito ne, jer to nije ista FI. Prva pocinje s x^3 a druga s x^6.

Iako, razlikuju se samo za faktor x^3... ajd objasni kako si dosao(la) do druge FI. Ja to ne bih znao zapisati bez Eulera.

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Gost

PostPostano: 16:07 čet, 25. 8. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mislila sam mozda da se radi o particiji broja n u 3 dijela, (1, 2 i 3), i to tako da bude barem 1 jedinica, barem 1 dvojka i barem 1 trojka.
Mislila sam mozda da se radi o particiji broja n u 3 dijela, (1, 2 i 3), i to tako da bude barem 1 jedinica, barem 1 dvojka i barem 1 trojka.

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 8:41 pet, 26. 8. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nije isto, ali sad imamo zanimljivu bijekciju :)

Broj particija od n u dijelove 1, 2, 3 koji se javljaju bar jednom = broj particija od n-3 u dijelove od kojih je najveci 3. Zapravo prilicno ocito, zar ne?
Nije isto, ali sad imamo zanimljivu bijekciju Smile

Broj particija od n u dijelove 1, 2, 3 koji se javljaju bar jednom = broj particija od n-3 u dijelove od kojih je najveci 3. Zapravo prilicno ocito, zar ne?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Gost

PostPostano: 11:26 pet, 26. 8. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Joj, da... :smajlickojiselupacekicempoglavi: :)

Hvala, Krcko!!! :)
Joj, da... :smajlickojiselupacekicempoglavi: Smile

Hvala, Krcko!!! Smile

[Vrh]
Gost

PostPostano: 22:47 pon, 29. 8. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pitanje je ponovno vezano za Eulera, pa valjda mogu nastaviti tu... :)

Dakle, zadatak 14. iz zb(i)rke Maje Cvitkovic glasi:

Neka je k iz N zadan. Nađite običnu funkciju izvodnicu po n za broj prikaza broja n u obliku:

n=x_1+x_2+x_3+...+x_k, tako da x_1>=x_2>=...>=x_k>0

Zanima me, mogu li to shvatiti kao particiju broja n u točno k dijelova? I što točno govori ovaj uvjet? Da li je stvarno bitno da su "poredani" tako? Ipak se radi o zbrajanju, pa i nije bitno koji pribrojnik ima indeks 1, a koji k...

Ispričavam se ako je pitanje jako glupo. :)
Pitanje je ponovno vezano za Eulera, pa valjda mogu nastaviti tu... Smile

Dakle, zadatak 14. iz zb(i)rke Maje Cvitkovic glasi:

Neka je k iz N zadan. Nađite običnu funkciju izvodnicu po n za broj prikaza broja n u obliku:

n=x_1+x_2+x_3+...+x_k, tako da x_1>=x_2>=...>=x_k>0

Zanima me, mogu li to shvatiti kao particiju broja n u točno k dijelova? I što točno govori ovaj uvjet? Da li je stvarno bitno da su "poredani" tako? Ipak se radi o zbrajanju, pa i nije bitno koji pribrojnik ima indeks 1, a koji k...

Ispričavam se ako je pitanje jako glupo. Smile

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 8:07 uto, 30. 8. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Obzirom da imas uvjet "nerastucosti", poredak ovdje nije bitan. Mozes to shvatiti kao particije ili kao silazno sortirane kompozicije.

Inace, kompozicije su ti upravo particije kod kojih je poredak bitan. Prebrojavaju se uredjene k-torke (x_1,...,x_k) za koje je x_1+...+x_k=n (nema veze sto je zbrajanje komutativno).
Obzirom da imas uvjet "nerastucosti", poredak ovdje nije bitan. Mozes to shvatiti kao particije ili kao silazno sortirane kompozicije.

Inace, kompozicije su ti upravo particije kod kojih je poredak bitan. Prebrojavaju se uredjene k-torke (x_1,...,x_k) za koje je x_1+...+x_k=n (nema veze sto je zbrajanje komutativno).

[Vrh]
Gost

PostPostano: 17:58 sub, 10. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Znam da nema nikakve veze s ovim topikom, al' da ne otvaram sad novi...

Htjela sam samo zahvaliti Krcku na strpljenju i volji za rjesavanjem svih neodumica, sto je uvelike pomoglo da polozim ovaj ispit :)

Hvala i ostalima, naravno :)
Znam da nema nikakve veze s ovim topikom, al' da ne otvaram sad novi...

Htjela sam samo zahvaliti Krcku na strpljenju i volji za rjesavanjem svih neodumica, sto je uvelike pomoglo da polozim ovaj ispit Smile

Hvala i ostalima, naravno Smile

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 18:16 sub, 10. 9. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

You're welcome :D I cestitam na polozenom ispitu.
You're welcome Very Happy I cestitam na polozenom ispitu.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum