Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Kriterij kompaktnosti nivo-skupa, Tm. 7.11, str 71-72

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji diplomskih i starih studija -> Matematičko modeliranje
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 12 - 5

PostPostano: 19:56 sri, 24. 8. 2005    Naslov: Kriterij kompaktnosti nivo-skupa, Tm. 7.11, str 71-72 Citirajte i odgovorite

[quote][latex] $Teorem 7.11. Pretpostavimo da je Q kvadraticni funkcional definiran sa $Q(y)=\frac12y^\tau Cy+b^\tau y+\gamma$. Tada je $\{Q \leq c\}$ kompaktan ako i samo ako je C pozitivno definitan$.[/latex]

dokaz

[latex] $Pretpostavimo da je C pozitivno definitna matrica i neka je $\{Q\leq c\}\neq 0$. Tada $y \in \{Q \leq c\}$ povlaci$:[/latex]
(1) [latex]\displaystyle \frac12\|y\|^2-\|b\|\cdot\|y\|\leq Q(y) \leq c[/latex]

odnosno

(2) [latex]\displaystyle \|y\|\leq const.[/latex]

zbog pozitivnosti od [i]m[/i][/quote]

Ok, pisac je dao gornju i donju ogradu na [i]Q(y)[/i] i ustvrdio je ogranicenost. Gdje je ustvrdio zatvorenost?

Drugi smjer je jasan :)
Citat:

dokaz

(1)

odnosno

(2)

zbog pozitivnosti od m

Ok, pisac je dao gornju i donju ogradu na Q(y) i ustvrdio je ogranicenost. Gdje je ustvrdio zatvorenost?

Drugi smjer je jasan Smile

Pupoljak nije negiran. Rekao sam to i ponovit cu to jos jedanput. Pupoljak NIJE negirAn.
MADD
(Mothers Against Dirty Dialectics)
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk Wink

Zadnja promjena: ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE; 20:28 sri, 24. 8. 2005; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 20:24 sri, 24. 8. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ispravak netocnog navoda, drugi dio dokaza ipak nije jasan :)
[quote][latex] $Obratno, pretpostavimo da je $\{Q \leq c\}$ kompaktan. Ako C nije pozitivno definitna matrica onda ima netrivijalnu jezgru koja je neogranicena. U tom slucaju za svaki $v \in N(C)$ je $y_0+v \in \{Q\leq c\}$ ako je $y_0 \in \{Q \leq c\}$ sto povlaci neogranicenost od $\{Q \leq c\}$ suprotno pretpostavci$.[/latex][/quote]
Kamen spoticanja je to, sto bar kako se meni cini, slika od Q nije invarijantna na vektore iz jezgre, zbog onog [latex]b^\tau y[/latex] elementa iz definicije od Q koji nije ogranicen afaik :( tako da ne mozemo ugurati cijeli vektorski prostor jezgre u nivo skup :( (kao sto je, cini se, ideja dokaza :()

Drugi kamen spoticanja jest da se pocetni dio dokaza [i]"Ako C nije pozitivno definitna"[/i] moze komotno preformulirati u "Ako C nije regularna" da bi ostatak dokaza imao smisla, a nema mi smisla :? pa me progoni da sam nesto previdio (a svojstveno je simetricnim matricama), a iz teksta dokaza ne vidim sto sam to mogao previdjeti :(

Moze li netko razsvijetliti sto je pisac htio reci? :(
Ispravak netocnog navoda, drugi dio dokaza ipak nije jasan Smile
Citat:

Kamen spoticanja je to, sto bar kako se meni cini, slika od Q nije invarijantna na vektore iz jezgre, zbog onog elementa iz definicije od Q koji nije ogranicen afaik Sad tako da ne mozemo ugurati cijeli vektorski prostor jezgre u nivo skup Sad (kao sto je, cini se, ideja dokaza Sad)

Drugi kamen spoticanja jest da se pocetni dio dokaza "Ako C nije pozitivno definitna" moze komotno preformulirati u "Ako C nije regularna" da bi ostatak dokaza imao smisla, a nema mi smisla Confused pa me progoni da sam nesto previdio (a svojstveno je simetricnim matricama), a iz teksta dokaza ne vidim sto sam to mogao previdjeti Sad

Moze li netko razsvijetliti sto je pisac htio reci? Sad

Pupoljak nije negiran. Rekao sam to i ponovit cu to jos jedanput. Pupoljak NIJE negirAn.
MADD
[Vrh]
vjekovac
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
182 = 198 - 16

PostPostano: 10:48 čet, 25. 8. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kao prvo da razjasnimo notaciju:
[latex]\{Q\leq c\}=\{y\in\mathbf{R}^n : Q(y)\leq c\}[/latex]
Dakle, to je praslika skupa [latex]\langle -\infty,c][/latex] po funkciji [latex]Q\colon\mathbf{R}^n\to\mathbf{R}[/latex].
Kompaktnost tog skupa je ekvivalentna s njegovim ograničenošću i zatvorenošću.

Pretpostavimo dakle da je C pozitivno definitna matrica i dokažimo da je [latex]\{Q\leq c\}[/latex] kompaktan.

Zatvorenost:
Funkcija [latex]Q\colon\mathbf{R}^n\to\mathbf{R}[/latex] je neprekidna (jer je to specijalni polinom u n varijabli), a skup [latex]\langle -\infty,c][/latex] je zatvoren pa je i njegova praslika zatvoren skup u R^n.

Ograničenost:
Ne treba nama nikakva ograda na Q niti Q(y), nego na norme elemenata tog skupa.
Želimo pokazati da se taj skup nalazi u nekoj kugli oko ishodišta radijusa R, a to ćemo pokazati tako da dokažemo da postoji R>0 t.d. vrijedi
[latex]\|y\|\leq R[/latex], za svaki [latex]y\in\{Q\leq c\}[/latex].
Zbog pozitivne definitnosti od C postoji konstanta [latex]\alpha>0[/latex] takva da je
[latex]y^\tau C y=(Cy|y)\geq \alpha\|y\|^2[/latex] za sve [latex]y\in\mathbf{R}^n[/latex].
Sada za [latex]y\in\{Q\leq c\}[/latex] vrijedi:
[latex]\frac{1}{2}\alpha\|y\|^2-\|b\|\cdot\|y\|-|\gamma|\leq Q(y)\leq c[/latex]
Ako su x1<=x2 korijeni kvadratne jednadžbe
[latex]\frac{1}{2}\alpha\cdot x^2-\|b\|\cdot x-|\gamma|-c=0[/latex]
onda mora biti [latex]\|y\|\in[x1,x2][/latex] (skiciraš si parabolu okrenutu prema gore) pa je
[latex]\|y\|\leq R:=\max\{|x1|,|x2|\}[/latex]
Moguće je i da ova kvadratna jednadžba nema realne korijene, ali onda smo dobili kontradikciju s [latex]y\in\{Q\leq c\}[/latex], tj. skup [latex]\{Q\leq c\}[/latex] je prazan pa je opet (trivijalno) ograničen.

(To je zapravo isti dokaz, ali precizno napisan. Ono gore, iz skripte, je stvarno šlampavo.)

--------------------------------------

Sada pretpostavimo da je za neki realni broj c skup [latex]\{Q\leq c\}[/latex] kompaktan i neprazan. Specijalno je ograničen.
Želimo dokazati da je C pozitivno definitna matrica. Podrazumijeva se, valjda iz definicije "kvadratičnog" funkcionala, da je simetrična.

U ovom gore dokazu (iz skripte) je nešto krivo, a i on samo "dokazuje" regularnost od C, a ne i pozitivnost.
Možemo recimo ovako:

Da bismo dokazali da je matrica C pozitivno definitna dovoljno je dokazati da su joj sve svojstvene vrijednosti >0 (znamo da su realne jer je simetrična).

Pretpostavimo suprotno, tj. da je broj [latex]-\lambda_0[/latex] svojstvena vrijednost od C za neki [latex]\lambda_0\geq 0[/latex]. Neka je [latex]y_0[/latex] neki pripadni svojstveni vektor (tj. ne-nul vektor iz pripadnog svojstvenog potprostora). Znamo da je i svaki njegov skalarni višekratnik isto svojstven za [latex]-\lambda_0[/latex] pa dakle možemo pretpostaviti da je njegova norma [latex]\|y_0\|[/latex] dovoljno velika, pri čemu ćemo to "dovoljno velika" uskoro precizirati (u dva navrata). (Mogao bih to odmah napisati, ali bi izgledalo neprirodno.)

Zbog ograničenosti od [latex]\{Q\leq c\}[/latex] postoji R>0 t.d. vrijedi[latex]\|y\|\leq R[/latex], za svaki [latex]y\in\{Q\leq c\}[/latex].
Ako pretpostavimo da smo uzeli [latex]y_0[/latex] takav da je [latex]\|y_0\|>R[/latex] (što smo mogli), onda će biti [latex]y_0\not\in\{Q\leq c\}[/latex], tj. [latex]Q(y_0)>c[/latex].

1.slučaj: [latex]\lambda_0 >0[/latex]
Zbog [latex]Cy_0=-\lambda_0 y_0[/latex] smo dobili:
[latex]-\frac{1}{2}\lambda_0 \|y_0\|^2+b^\tau y_0 +\gamma>c[/latex]
tj.
[latex]\|b\|\cdot\|y_0\| \geq b^\tau y_0>\frac{1}{2}\lambda_0 \|y_0\|^2-\gamma+c>0[/latex]
tj.
[latex]\frac{1}{2}\lambda_0 \|y_0\|^2-\|b\|\cdot\|y_0\| -\gamma+c<0[/latex]

Ako su x1<=x2 korijeni kvadratne jednadžbe (ako pak nema realne korijene onda odmah imamo kontradikciju)
[latex]\frac{1}{2}\lambda_0 \cdot x^2-\|b\|\cdot x -\gamma+c=0[/latex]
onda mora biti [latex]\|y_0\|\in\langle x1,x2\rangle [/latex] (skiciraš si opet parabolu okrenutu prema gore) pa je
[latex]\|y_0\|\leq \max\{|x1|,|x2|\}[/latex]
ali to je kontradikcija ako smo uzeli [latex]y_0[/latex] s dovoljno velikom normom, tj. [latex]\|y_0\|>\max\{|x1|,|x2|\}[/latex], što smo mogli.

2.slučaj: [latex]\lambda_0 =0[/latex]
Imamo [latex]Cy_0=\mathbf{0}[/latex], [latex]Q(y_0)>c[/latex] pa je
[latex]b^\tau y_0 +\gamma>c[/latex]
Sada se sjetimo da smo koristili samo [latex]Cy_0=\mathbf{0}[/latex] i [latex]\|y_0\|>R[/latex] pa možemo [latex]y_0[/latex] zamijeniti s [latex]t y_0[/latex] za neki [latex]t\in\mathbf{R},\ |t|\geq 1[/latex].
[latex]t\cdot b^\tau y_0 >c-\gamma[/latex]
Puštanjem t->-oo, odnosno t->+oo, dobivamo da mora biti [latex]b^\tau y_0=0[/latex].
Zbog proizvoljnosti od y_0 je vektor b okomit na cijelu jezgru N(C) (tj. na sve vektore y_0 iz svojstvenog potprostora pridruženog sv.vrij. 0).

Zbog nepraznosti od [latex]\{Q\leq c\}[/latex] postoji vektor u takav da je Q(u)<=c, tj.
[latex]\frac{1}{2}u^\tau C u+b^\tau u +\gamma\leq c[/latex]
Za svaki y_0 iz N(C) je [latex]Cy_0=\mathbf{0}[/latex], [latex]y_{0}^\tau C=(Cy_0)^\tau=\mathbf{0}[/latex] i [latex]b^\tau y_0=0[/latex] pa imamo i
[latex]\frac{1}{2}(u+y_0)^\tau C (u+y_0)+b^\tau (u+y_0) +\gamma\leq c[/latex]
tj. [latex]u+y_0\in\{Q\leq c\}[/latex]
Zbog spomenute ograničenosti je
[latex]\|u+y_0\|\leq R[/latex]
odakle slijedi
[latex]\|y_0\|\leq R+\|u\|[/latex]
što je kontradikcija jer možemo uzeti y_0 t.d. je
[latex]\|y_0\|> R+\|u\|[/latex].

------------------------

Kažem, ovo su precizni i detaljno raspisani dokazi (makar malo zamršeni). Ako je netko zadovoljan sa šlampavim dokazom ili samo s idejom, onda bolje neka se ne muči s ovim mojim cjepidlačenjima. Mislim da nipošto ne treba pamtiti "račun". Zapravo, sad se pitam da li je ovo ikome korisno. :? Ali barem je dokaz, a ne "dokaz". :) Jedino što ovo sad izgleda kao nešto pametno, a zapravo nije.
Kao prvo da razjasnimo notaciju:

Dakle, to je praslika skupa po funkciji .
Kompaktnost tog skupa je ekvivalentna s njegovim ograničenošću i zatvorenošću.

Pretpostavimo dakle da je C pozitivno definitna matrica i dokažimo da je kompaktan.

Zatvorenost:
Funkcija je neprekidna (jer je to specijalni polinom u n varijabli), a skup je zatvoren pa je i njegova praslika zatvoren skup u R^n.

Ograničenost:
Ne treba nama nikakva ograda na Q niti Q(y), nego na norme elemenata tog skupa.
Želimo pokazati da se taj skup nalazi u nekoj kugli oko ishodišta radijusa R, a to ćemo pokazati tako da dokažemo da postoji R>0 t.d. vrijedi
, za svaki .
Zbog pozitivne definitnosti od C postoji konstanta takva da je
za sve .
Sada za vrijedi:

Ako su x1⇐x2 korijeni kvadratne jednadžbe

onda mora biti (skiciraš si parabolu okrenutu prema gore) pa je

Moguće je i da ova kvadratna jednadžba nema realne korijene, ali onda smo dobili kontradikciju s , tj. skup je prazan pa je opet (trivijalno) ograničen.

(To je zapravo isti dokaz, ali precizno napisan. Ono gore, iz skripte, je stvarno šlampavo.)

--------------------------------------

Sada pretpostavimo da je za neki realni broj c skup kompaktan i neprazan. Specijalno je ograničen.
Želimo dokazati da je C pozitivno definitna matrica. Podrazumijeva se, valjda iz definicije "kvadratičnog" funkcionala, da je simetrična.

U ovom gore dokazu (iz skripte) je nešto krivo, a i on samo "dokazuje" regularnost od C, a ne i pozitivnost.
Možemo recimo ovako:

Da bismo dokazali da je matrica C pozitivno definitna dovoljno je dokazati da su joj sve svojstvene vrijednosti >0 (znamo da su realne jer je simetrična).

Pretpostavimo suprotno, tj. da je broj svojstvena vrijednost od C za neki . Neka je neki pripadni svojstveni vektor (tj. ne-nul vektor iz pripadnog svojstvenog potprostora). Znamo da je i svaki njegov skalarni višekratnik isto svojstven za pa dakle možemo pretpostaviti da je njegova norma dovoljno velika, pri čemu ćemo to "dovoljno velika" uskoro precizirati (u dva navrata). (Mogao bih to odmah napisati, ali bi izgledalo neprirodno.)

Zbog ograničenosti od postoji R>0 t.d. vrijedi, za svaki .
Ako pretpostavimo da smo uzeli takav da je (što smo mogli), onda će biti , tj. .

1.slučaj:
Zbog smo dobili:

tj.

tj.

Ako su x1⇐x2 korijeni kvadratne jednadžbe (ako pak nema realne korijene onda odmah imamo kontradikciju)

onda mora biti (skiciraš si opet parabolu okrenutu prema gore) pa je

ali to je kontradikcija ako smo uzeli s dovoljno velikom normom, tj. , što smo mogli.

2.slučaj:
Imamo , pa je

Sada se sjetimo da smo koristili samo i pa možemo zamijeniti s za neki .

Puštanjem t→-oo, odnosno t→+oo, dobivamo da mora biti .
Zbog proizvoljnosti od y_0 je vektor b okomit na cijelu jezgru N(C) (tj. na sve vektore y_0 iz svojstvenog potprostora pridruženog sv.vrij. 0).

Zbog nepraznosti od postoji vektor u takav da je Q(u)⇐c, tj.

Za svaki y_0 iz N(C) je , i pa imamo i

tj.
Zbog spomenute ograničenosti je

odakle slijedi

što je kontradikcija jer možemo uzeti y_0 t.d. je
.

------------------------

Kažem, ovo su precizni i detaljno raspisani dokazi (makar malo zamršeni). Ako je netko zadovoljan sa šlampavim dokazom ili samo s idejom, onda bolje neka se ne muči s ovim mojim cjepidlačenjima. Mislim da nipošto ne treba pamtiti "račun". Zapravo, sad se pitam da li je ovo ikome korisno. Confused Ali barem je dokaz, a ne "dokaz". Smile Jedino što ovo sad izgleda kao nešto pametno, a zapravo nije.

[Vrh]
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 11:28 čet, 25. 8. 2005    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala vjekovac :D To je tocno ono sto mi treba :D
Hvala vjekovac Very Happy To je tocno ono sto mi treba Very Happy

MADD
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji diplomskih i starih studija -> Matematičko modeliranje Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum