Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Sasuke Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 16:55 čet, 11. 5. 2006 Naslov: |
|
|
Popravni nece biti identican originalu kao sto je to bilo na UuR-u (isti zadaci uz minorne promjene), ali gradivo, osnovna struktura (1 zad teorija + 3 programska) i uvjet za prolaz (20/40 bodova) su isti. 8) Vec sam to negdje napisao, pa procitajte malo po ovom ili [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?t=6745]onom drugom topicu o prvom kolokviju[/url]. ;) Malo sam umoran od stalnog ponavljanja odgovora na ista pitanja. :znoj:
Popravni nece biti identican originalu kao sto je to bilo na UuR-u (isti zadaci uz minorne promjene), ali gradivo, osnovna struktura (1 zad teorija + 3 programska) i uvjet za prolaz (20/40 bodova) su isti. Vec sam to negdje napisao, pa procitajte malo po ovom ili onom drugom topicu o prvom kolokviju. Malo sam umoran od stalnog ponavljanja odgovora na ista pitanja.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
andreao Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
andreao Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Chatarin Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
andreao Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
ana_math Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 15:22 čet, 18. 5. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="ana_math"]zanima me prvi zadatak pod b) iz kolokvija zasto mi recimo ako imam printf("%11.1f\n",1.250) ispisuje 1.3?[/quote]
Ukupno 11 mjesta, od toga 1 na decimalne znamenke, zaokruzuje se :arrow: 1.250 se ispisuje kao 1.3 (s 11 - 3 razmaka ispred). :)
[quote="ana_math"]moze li mi netko objasniti princip toga ispisa i kako ide kad umjesto %f imamo %e. molim vas...[/quote]
To je scientific zapis. 8) Npr. 12.3 = 1.23 * 10^1. Ispisuje kao 1.23e+01, a ako mu u formatu stavis da hoces samo jednu decimalnu znamenku, onda ispise 1.2e+01. 8)
Preporucam prouciti [url=http://web.math.hr/~singer/]predavanja doc. Singera[/url]. :D
ana_math (napisa): | zanima me prvi zadatak pod b) iz kolokvija zasto mi recimo ako imam printf("%11.1f\n",1.250) ispisuje 1.3? |
Ukupno 11 mjesta, od toga 1 na decimalne znamenke, zaokruzuje se 1.250 se ispisuje kao 1.3 (s 11 - 3 razmaka ispred).
ana_math (napisa): | moze li mi netko objasniti princip toga ispisa i kako ide kad umjesto %f imamo %e. molim vas... |
To je scientific zapis. Npr. 12.3 = 1.23 * 10^1. Ispisuje kao 1.23e+01, a ako mu u formatu stavis da hoces samo jednu decimalnu znamenku, onda ispise 1.2e+01.
Preporucam prouciti predavanja doc. Singera.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
RonnieColeman Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 20:44 čet, 18. 5. 2006 Naslov: |
|
|
Mene zanima jeli ovo dobro "tipovanje":
[i]Odredite tipove sljedecih literalnih konstanti[/i], pita zadatak, ja instant odgovaram podno konstante:
[i]'1' [/i]
char
[i]"2" [/i]
char( ova konstanta malčice zbunjuje, dvostruki navodnici, valjda, referiraju da se dvojka nalazi u stringu, a ''stanovnici'' stringa su konstante tipa char)
[i]0x23[/i]
int( cjeli broj u hex zapisu)
[i]12u[/i]
unsigned int
[i]0.17[/i]
double
Dobro?
Mene zanima jeli ovo dobro "tipovanje":
Odredite tipove sljedecih literalnih konstanti, pita zadatak, ja instant odgovaram podno konstante:
'1'
char
"2"
char( ova konstanta malčice zbunjuje, dvostruki navodnici, valjda, referiraju da se dvojka nalazi u stringu, a ''stanovnici'' stringa su konstante tipa char)
0x23
int( cjeli broj u hex zapisu)
12u
unsigned int
0.17
double
Dobro?
|
|
[Vrh] |
|
Chatarin Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
Postano: 22:07 čet, 18. 5. 2006 Naslov: |
|
|
[b][i]Thy Lord wrote:[/i][/b][quote]pr. 12.3 = 1.23 * 10^1. Ispisuje kao 1.23e+01[/quote]
moj racunar ispisuje 1.23e+[b]0[/b]01, nadam se da ste to prihvacali kao nekrivo u trenucima kad ste gledali u onih 20-ak kućica u koje smo upisivali ispis funkcije [i]printf[/i] u prvom zadatku.
[quote="Chatarin"]Mene ovo zanima:
[code:1] (int) (13/3+2.8/((double)2)-15%8)/2.0*3 [/code:1]
:arrow: rezultat je -1.500000, e sad koji je to tip izraza: float? double? double float? :buba: [/quote]
rezultat je tipa [i]float[/i] jerbo zagrada (13/3+2.8/((double)2)-15%8 ) ''ispljune'' izraz kojeg [i]cast[/i] operator( [i](int)[/i] ) pretvori u [i]int[/i], ali kako su dijeljenje i množenje na istom nivou prioriteta uz asocijativnost slijeva nadesno prvo dijelimo, predah, stoga se taj [i]int[/i] prije dijeljenja pretvara u tip [i]float[/i]( jer je jedan od operanada tipa [i]float[/i], dakle 2.0 je krivac za ''realno'' dijeljenje) i onda se oni podijele pa se reza množi sa 3 što je opet ''realno'' množenje.
Btw, mene bi zanimalo da je kojim slučajem konstanta sa dvije decimale bili onda ona bila po [i]default[/i]-u tipa [i]double[/i]? Što zapravo želim saznati - ako imam decimalni broj sa jednom decimalom, kao gore, dali smijem to proglasiti [i]float[/i]-om, a dok imam dvije decimale [i]double[/i]-om?
Katarina, [i]double float[/i] je nepostojeći tip :!: :wink: :wink:
Thy Lord wrote: Citat: | pr. 12.3 = 1.23 * 10^1. Ispisuje kao 1.23e+01 |
moj racunar ispisuje 1.23e+001, nadam se da ste to prihvacali kao nekrivo u trenucima kad ste gledali u onih 20-ak kućica u koje smo upisivali ispis funkcije printf u prvom zadatku.
Chatarin (napisa): | Mene ovo zanima:
Kod: | (int) (13/3+2.8/((double)2)-15%8)/2.0*3 |
rezultat je -1.500000, e sad koji je to tip izraza: float? double? double float? |
rezultat je tipa float jerbo zagrada (13/3+2.8/((double)2)-15%8 ) ''ispljune'' izraz kojeg cast operator( (int) ) pretvori u int, ali kako su dijeljenje i množenje na istom nivou prioriteta uz asocijativnost slijeva nadesno prvo dijelimo, predah, stoga se taj int prije dijeljenja pretvara u tip float( jer je jedan od operanada tipa float, dakle 2.0 je krivac za ''realno'' dijeljenje) i onda se oni podijele pa se reza množi sa 3 što je opet ''realno'' množenje.
Btw, mene bi zanimalo da je kojim slučajem konstanta sa dvije decimale bili onda ona bila po default-u tipa double? Što zapravo želim saznati - ako imam decimalni broj sa jednom decimalom, kao gore, dali smijem to proglasiti float-om, a dok imam dvije decimale double-om?
Katarina, double float je nepostojeći tip
Zadnja promjena: RonnieColeman; 22:19 čet, 18. 5. 2006; ukupno mijenjano 1 put.
|
|
[Vrh] |
|
Chatarin Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 0:17 pet, 19. 5. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="RonnieColeman"][i]"2" [/i]
char( ova konstanta malčice zbunjuje, dvostruki navodnici, valjda, referiraju da se dvojka nalazi u stringu, a ''stanovnici'' stringa su konstante tipa char)[/quote]
Ne, to je niz charova iliti string (iako ima samo jedno slovo)! :tso:
Ostatak ti je dobar. 8)
[quote="Chatarin"]Mene ovo zanima:
[code:1] (int) (13/3+2.8/((double)2)-15%8)/2.0*3 [/code:1]
:arrow: rezultat je -1.500000, e sad koji je to tip izraza: float? double? double float? :buba:[/quote]
Ne postoji [tt]double float[/tt]. :ccc: Rezultat toga je tipa [tt]double[/tt] (ako sam dobro gledao zagrade) jer dobijes [tt]x / 2.0 * 3[/tt] ([tt]x[/tt] je rezultat onoga u zagradi, castano na [tt]int[/tt]). 8) Dakle, imas [tt]int / double * int[/tt] sto je tipa [tt]double[/tt]. 8)
[quote="Chatarin"]I jel ima veze ako piše 17[b]L[/b] ili 17[b]l[/b][/quote]
Koliko je meni poznato, nema. ;)
[quote="RonnieColeman"][b][i]Thy Lord wrote:[/i][/b][quote]pr. 12.3 = 1.23 * 10^1. Ispisuje kao 1.23e+01[/quote]
moj racunar ispisuje 1.23e+[b]0[/b]01, nadam se da ste to prihvacali kao nekrivo u trenucima kad ste gledali u onih 20-ak kućica u koje smo upisivali ispis funkcije [i]printf[/i] u prvom zadatku.[/quote]
[code:1][vsego@petko tmp]$ cat t.c ; gcc t.c && ./a.out
#include <stdio.h>
int main(){
printf("Ispis: '%11.1e'\n", 12.34);
}
Ispis: ' 1.2e+01'[/code:1]
Ne znam za precizno bodovanje; to je radio Zvone koji te detalje zna daleko bolje od mene, ali dokumentacija kaze ovo:
[quote="man 3 printf"][b]e, E[/b] The double argument is rounded and converted in the style [color=red][-]d.ddde±dd[/color] where there is one digit before the decimal-point character and the number of digits after it is equal to the precision; if the precision is missing, it is taken as 6; if the precision is zero, no decimal-point character appears. An E conversion uses the letter E (rather than e) to introduce the exponent. The exponent always contains at least two digits; if the value is zero, the exponent is 00.[/quote]
Iskreno, ne znam u kojim uvjetima dobijes 001. :neznam: Jesi li siguran da koristis ANSI C compiler, a ne nesto C++-ovsko ili neku slicnu "nestandardnost"? :-k
[quote="RonnieColeman"]Btw, mene bi zanimalo da je kojim slučajem konstanta sa dvije decimale bili onda ona bila po [i]default[/i]-u tipa [i]double[/i]? Što zapravo želim saznati - ako imam decimalni broj sa jednom decimalom, kao gore, dali smijem to proglasiti [i]float[/i]-om, a dok imam dvije decimale [i]double[/i]-om?[/quote]
[quote="Chatarin"]čekaj 2.0 je float,a ne double?[/quote]
Ne :!: [tt]2.0[/tt] je [tt]double[/tt], a [tt]2.0[color=red]f[/color][/tt] je [tt]float[/tt]. 8)
RonnieColeman (napisa): | "2"
char( ova konstanta malčice zbunjuje, dvostruki navodnici, valjda, referiraju da se dvojka nalazi u stringu, a ''stanovnici'' stringa su konstante tipa char) |
Ne, to je niz charova iliti string (iako ima samo jedno slovo)!
Ostatak ti je dobar.
Chatarin (napisa): | Mene ovo zanima:
Kod: | (int) (13/3+2.8/((double)2)-15%8)/2.0*3 |
rezultat je -1.500000, e sad koji je to tip izraza: float? double? double float?  |
Ne postoji double float. Rezultat toga je tipa double (ako sam dobro gledao zagrade) jer dobijes x / 2.0 * 3 (x je rezultat onoga u zagradi, castano na int). Dakle, imas int / double * int sto je tipa double.
Chatarin (napisa): | I jel ima veze ako piše 17L ili 17l |
Koliko je meni poznato, nema.
RonnieColeman (napisa): | Thy Lord wrote: Citat: | pr. 12.3 = 1.23 * 10^1. Ispisuje kao 1.23e+01 |
moj racunar ispisuje 1.23e+001, nadam se da ste to prihvacali kao nekrivo u trenucima kad ste gledali u onih 20-ak kućica u koje smo upisivali ispis funkcije printf u prvom zadatku. |
Kod: | [vsego@petko tmp]$ cat t.c ; gcc t.c && ./a.out
#include <stdio.h>
int main(){
}
Ispis: ' 1.2e+01' |
Ne znam za precizno bodovanje; to je radio Zvone koji te detalje zna daleko bolje od mene, ali dokumentacija kaze ovo:
man 3 printf (napisa): | e, E The double argument is rounded and converted in the style [-]d.ddde±dd where there is one digit before the decimal-point character and the number of digits after it is equal to the precision; if the precision is missing, it is taken as 6; if the precision is zero, no decimal-point character appears. An E conversion uses the letter E (rather than e) to introduce the exponent. The exponent always contains at least two digits; if the value is zero, the exponent is 00. |
Iskreno, ne znam u kojim uvjetima dobijes 001. Jesi li siguran da koristis ANSI C compiler, a ne nesto C++-ovsko ili neku slicnu "nestandardnost"?
RonnieColeman (napisa): | Btw, mene bi zanimalo da je kojim slučajem konstanta sa dvije decimale bili onda ona bila po default-u tipa double? Što zapravo želim saznati - ako imam decimalni broj sa jednom decimalom, kao gore, dali smijem to proglasiti float-om, a dok imam dvije decimale double-om? |
Chatarin (napisa): | čekaj 2.0 je float,a ne double? |
Ne 2.0 je double, a 2.0f je float.
|
|
[Vrh] |
|
petrich Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 9:29 pet, 19. 5. 2006 Naslov: |
|
|
[quote]RonnieColeman (napisa):
Thy Lord wrote:Citat:
pr. 12.3 = 1.23 * 10^1. Ispisuje kao 1.23e+01
moj racunar ispisuje 1.23e+001, nadam se da ste to prihvacali kao nekrivo u trenucima kad ste gledali u onih 20-ak kućica u koje smo upisivali ispis funkcije printf u prvom zadatku. [/quote]
[quote]Iskreno, ne znam u kojim uvjetima dobijes 001. Jesi li siguran da koristis ANSI C compiler, a ne nesto C++-ovsko ili neku slicnu "nestandardnost"? [/quote]
meni doma na kompu ispisuje 001, a koristim ANSI C compiler. isprobala sam to i na faxu na kompu i tamo je 01 ako
a ako stavimo
printf("Ispis: '%11.1le'\n", 12.34);
onda je 001, dok doma na kompu za oba ispisuje 001
Citat: | RonnieColeman (napisa):
Thy Lord wrote:Citat:
pr. 12.3 = 1.23 * 10^1. Ispisuje kao 1.23e+01
moj racunar ispisuje 1.23e+001, nadam se da ste to prihvacali kao nekrivo u trenucima kad ste gledali u onih 20-ak kućica u koje smo upisivali ispis funkcije printf u prvom zadatku. |
Citat: | Iskreno, ne znam u kojim uvjetima dobijes 001. Jesi li siguran da koristis ANSI C compiler, a ne nesto C++-ovsko ili neku slicnu "nestandardnost"? |
meni doma na kompu ispisuje 001, a koristim ANSI C compiler. isprobala sam to i na faxu na kompu i tamo je 01 ako
a ako stavimo
onda je 001, dok doma na kompu za oba ispisuje 001
|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Chatarin Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 10:11 pet, 19. 5. 2006 Naslov: |
|
|
[quote="petrich"]meni doma na kompu ispisuje 001, a koristim ANSI C compiler. isprobala sam to i na faxu na kompu i tamo je 01 ako
a ako stavimo
onda je 001, dok doma na kompu za oba ispisuje 001[/quote]
Vidis, meni je u oba slucaja ispisivao 01. :grebgreb: Vjerujem da je Zvone dovoljno upoznat s problematikom da je to dobro ispravio. ;)
Besides, referentno je ono sto je receno na predavanjima, ne? :)
[quote="RonnieColeman"][quote="vsego"]Iskreno, ne znam u kojim uvjetima dobijes 001. :neznam: Jesi li siguran da koristis ANSI C compiler, a ne nesto C++-ovsko ili neku slicnu "nestandardnost"? :-k[/quote]
DevC++ , legitimno? :oops:[/quote]
Ovisi. :shock: Ako ti file ima ekstenziju [tt].cpp[/tt], onda ce DevC++ pozvati C++ compiler (umjesto C-ovskog). :( Neki su na predaji zadaca imali problem zbog toga (ali tu smo odmah ulijetali; nismo tlacili studente s tim detaljom ;)).
petrich (napisa): | meni doma na kompu ispisuje 001, a koristim ANSI C compiler. isprobala sam to i na faxu na kompu i tamo je 01 ako
a ako stavimo
onda je 001, dok doma na kompu za oba ispisuje 001 |
Vidis, meni je u oba slucaja ispisivao 01. Vjerujem da je Zvone dovoljno upoznat s problematikom da je to dobro ispravio.
Besides, referentno je ono sto je receno na predavanjima, ne?
RonnieColeman (napisa): | vsego (napisa): | Iskreno, ne znam u kojim uvjetima dobijes 001. Jesi li siguran da koristis ANSI C compiler, a ne nesto C++-ovsko ili neku slicnu "nestandardnost"?  |
DevC++ , legitimno?  |
Ovisi. Ako ti file ima ekstenziju .cpp, onda ce DevC++ pozvati C++ compiler (umjesto C-ovskog). Neki su na predaji zadaca imali problem zbog toga (ali tu smo odmah ulijetali; nismo tlacili studente s tim detaljom ).
|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
|